2008-03-11 18 浏览
旺角妹記、佐敦鋮記、佐敦彌敦粥麵、油麻地明記鷄什粥、中環羅富記、跑馬地蓮園、香港仔仁和粥麵店(已結業)、崇光後面利苑粥麵店、尖沙咀厚福街洪利粥店,克街靠得住、大王東街新九記,以上各店均有爽脆鯇魚皮出售,本人最常吃的都只是洪利跟新九記2店,試過最差者莫過於跑馬地那些。晚安.........
2007-12-02 29 浏览
昨晚首趟到這頗出名的生滾粥店用膳,女友推薦鯇魚皮(祗限週六供應),已加了蔴油,再加少許醬油連蔥花一同吃下,十分爽脆可口, 不錯. $22一碟, 算OK!再來酸薑皮蛋, 十分糖心,薑甜酸適中. $22一碟, 貴得可以.腩汁菜心, 菜頗甜, 腩汁味道豐富, 不太鹹, $12一碟, OK!說到粥品, 女友叫了豬潤粥,豬潤很多, 薑絲亦多, 很足料,但吃來有點過辣. $24一碗, OK啦.我叫了蠔豉肉丸粥, 算是足料,不過蠔豉有點霉, 味亦不夠甘香,肉丸就OK. $30一碗, 貴了些.但講到粥底, 祗是一般吧,米粒很大, 不是全開, 粥身也頗稀,下了不少米漿罷? 感覺比潮州粥濃郁吧.埋單$110, 算是富貴的一餐粥啦!
昨晚首趟到這頗出名的生滾粥店用膳,
女友推薦鯇魚皮(祗限週六供應),已加了蔴油,
再加少許醬油連蔥花一同吃下,
十分爽脆可口, 不錯. $22一碟, 算OK!
再來酸薑皮蛋, 十分糖心,
薑甜酸適中. $22一碟, 貴得可以.
腩汁菜心, 菜頗甜, 腩汁味道豐富, 不太鹹,
$12一碟, OK!
說到粥品, 女友叫了豬潤粥,
豬潤很多, 薑絲亦多, 很足料,
但吃來有點過辣. $24一碗, OK啦.
我叫了蠔豉肉丸粥, 算是足料,
不過蠔豉有點霉, 味亦不夠甘香,
肉丸就OK. $30一碗, 貴了些.
但講到粥底, 祗是一般吧,
米粒很大, 不是全開, 粥身也頗稀,
下了不少米漿罷? 感覺比潮州粥濃郁吧.
埋單$110, 算是富貴的一餐粥啦!
2007-11-11 30 浏览
2007年11月08日,新九記。再試了幾款食物:炸醬麵:炸醬味道麻麻,肉絲有點硬。有菜墊底。牛腩麵:牛腩有硬有腍,質素一般。雲吞麵:雲吞唔太得,有點失望。重要加了價,18元一碗的時代又過去了。
2007年11月08日,新九記。

再試了幾款食物:

炸醬麵:炸醬味道麻麻,肉絲有點硬。有菜墊底。
牛腩麵:牛腩有硬有腍,質素一般。
雲吞麵:雲吞唔太得,有點失望。
重要加了價,18元一碗的時代又過去了。
2007-10-21 20 浏览
2007年10月12日,新九記。與同事再來這裏。魚片肉丸粥:魚片很少食,因為都係覺得有D腥。豬手麵:豬手夠腍,再入味D重好,味道是很典型雲吞麵鋪的南乳豬手味,麵也不錯。這裏勝在夠平,豬手麵18元,到附近的華南加牛腩麵都要22啦。
2007年10月12日,新九記。

與同事再來這裏。

魚片肉丸粥:魚片很少食,因為都係覺得有D腥。
2007-06-10 17 浏览
2007年6月7日。中午走到了新九記附近。叫了肉丸粥。粥底雖不是很稠,反而放了腐竹,味道不錯。肉丸有7粒,很濃麻油味,但幾新鮮,沒有雪肉味。店內有一點點不好的味道,不知是否剛開鋪,所以有點“up”味。另外,本來鋪面都乾淨,放粥料的雪櫃也挺乾淨。不過我差不多食完時,有個夥計用一條白布向我旁邊的牆壁打了一下,我看到一隻烏蠅跌落地,暈。不過個夥計夥就無清理它(!),後來還醒了,死下死下咁。那塊打烏蠅布應該是用來抹的吧??
2007年6月7日。中午走到了新九記附近。

2007-05-22 29 浏览
新九記既粥, 在灣仔本來算幾好, 但尋日遇到一件事, 令我覺佢好嘔心. 事緣我準備食粥時, 發現湯匙有大片漬, 於是叫人去換. 男待應二話不說就換了, 但有漬那隻匙, 佢點處理呢?佢用隻手指, 徒手抹呀抹, 咁就抹甩污漬, 之後又交畀另一個女待應, 對方望了湯匙兩眼, 之後放回餐碗架上, 留畀下一個客用。最恐怖係, 我見住佢地隻手, 會抓頭、收銀紙、抹鼻。咁核突既人都有. 我係三個星期前先去呢間店食野, 本來覺得地方光猛、幾乾淨、味道又唔差, 但佢地咁核突, 當堂好大戒心。事發於2007年5月21日晚上9:30, 唔該佢地下次咪咁核突. (不過我都唔再幫襯了)

事緣我準備食粥時, 發現湯匙有大片漬, 於是叫人去換.

男待應二話不說就換了, 但有漬那隻匙, 佢點處理呢?

(非会员)
2007-03-15 17 浏览
伙計無招呼! 一伙計完全唔出聲就拿走我睇緊餐牌, 極之無禮貌!!!雞粥ok但唔應該有"黑牛肚粥", 因為黑牛肚完全無味(係鮮味無咸味, 同食白粥無異), 得個爽字.無下次
伙計無招呼!

一伙計完全唔出聲就拿走我睇緊餐牌, 極之無禮貌!!!

雞粥ok

無下次

2006-06-24 34 浏览
因我病病o地就同個fd 用粥打邊爐... 都幾特別叫左魚腩, 魚唇同埋雞原來魚唇係成個魚頭...嚇死我.... 不過我就放左入去o的粥等佢甜o的...煲到尾o的粥好咸o下我見o的牛好靚下不過我冇叫到. >_<
因我病病o地
就同個fd 用粥打邊爐... 都幾特別
叫左魚腩, 魚唇同埋雞
原來魚唇係成個魚頭...
嚇死我.... 不過我就放左入去o的粥等佢甜o的...
煲到尾o的粥好咸o下
我見o的牛好靚下
不過我冇叫到. >_<
友人生日, 選擇左去新九記粥麵粥底打邊爐. 粥底起初比較稀, 但慢慢就變稠. 叫左雞, 豬潤, 牛柏葉, 肥牛, 魚咀, 肉丸, 粉腸, 凌魚球(部份才料是雙併) . 滑雞–真係好滑同美味.豬潤-- 爽口.牛柏葉–係黑牛柏葉呀, 好爽啊.肥牛-- 好入味同林魚咀–新鮮.凌魚球, 肉丸& 粉腸–只屬一般環境企理和整潔,個阿叔侍應真係非常細心有禮,仲會教你點色, 不時幫你睇住d 火, 唔好比d 粥煲濃. 4 個人都係左$390.
友人生日, 選擇左去新九記粥麵粥底打邊爐.

滑雞–真係好滑同美味.
豬潤-- 爽口.
牛柏葉–係黑牛柏葉呀, 好爽啊.
肥牛-- 好入味同林
魚咀–新鮮.
凌魚球, 肉丸& 粉腸–只屬一般

4 個人都係左$390.
2005-12-25 49 浏览
偶然情況下跟一大伙人到這裡宵夜. 第一次吃粥底打邊爐, 勝在較不熱氣.粥底起初比較稀, 是因為打一會會變稠, 所以最佳的吃粥時間在落完第一次野食後, 粥充滿材料味道, 很不錯.那次叫了雞, 豬潤等(這兩樣最好味, 所以記得, 還有不少東西都記不起), 用料算新鮮, 一伙人不亦樂乎.可以一試! 若要雞或肥牛, 請訂位時緊記預留, 否則夜去便沽清!

1K
2005-09-25 28 浏览
9月25日17:00下午去完電腦城,想吃靠得住的魚腩粥,又摸門釘(星期日休息),輾轉到了這店,應是時間和天氣影響,店內祇有二檯客。魚腩粥:粥底算綿和厚,但可惜師傅太重手,魚腩夠鮮味、肥美和滑,不會過火。其他配料還有大量薑絲和生菜絲(帶來清新感覺)。
9月25日17:00
2005-08-06 35 浏览
今日lunch黎食左碗魚咀粥$22,比佐敦好多魚粥店size及份量都算少,魚咀炒得吾夠香且帶腥,勝在粥底夠綿.$22試完就算.

$22試完就算.
2005-04-04 23 浏览
鯪魚球粥($20)和滑牛粥($20)﹕粥底很綿,味道較清淡,吃後沒有口喝,不覺有味精。雖說味道不算突出,但勝在環境企理和整潔,在灣仔區內較難得。粥品一般,但地方企理

粥品一般,但地方企理
(非会员)
2005-04-03 34 浏览
昨天光顧,叫了一個豬潤牛肉粥($20)及凌魚球肉丸粥($25),豬潤就一般,但個牛肉就好入味,凌魚球肉丸就不過不失,佢個粥底綿又滑,唔會好"水"。不過呢道竟然冇腸粉同抄麵,有點美中不足。而佢地個阿叔侍應非常細心有禮,係呢D街坊店真係值得一讚。

而佢地個阿叔侍應非常細心有禮,係呢D街坊店真係值得一讚。
2004-11-22 54 浏览
各位可能不知,聽落這間只係賣粥麵,但我發現最出位既就係用粥來打邊爐,雖然唔係咁陌生,但要講清潔又坐得ok既,我想都係這間了,雖然地方一點都唔大,但坐最裡面都唔差,又清潔.佢個粥底好,雖然唔係太結,係因怕燶底,所以剛剛好就好了,這裡最出位有,魚咀,豬肚,豬潤,豬肉丸,靚滑雞,鯪魚球,牛柏葉.其它就可叫可唔叫,我個人認為!粉腸都唔差,但因好易黐底,所以小叫.而且值得一提就係,個到有個叫David哥,雖然樣貌cool cool 地,但其實好好人,佢會比你買些你自己喜歡的打邊爐料來,當然唔好太過份啦,買多4-6樣料都可,好似我咁,無論買左幾多料去,最小都係佢到花200零蚊當打平好一點.我平常就買沙鯭/蟹/螺片等,因小弟唔食牛,如朋友要食,牛肉都會係自己在外邊買,記得一提,粥到就叫佢地比多碟果皮同蔥絲,食到咁上吓,記得架粥喔! 去開飯啦!