大角咀其實都好多隱世好西架~今次就同大家介紹下呢間文華雞飯,佢既正宗海南雞飯真係令人食過返尋味架😋😋🐥海南雞有白雞同燒雞揀,仲可以雙拼,白雞滑,燒雞惹味,兩者雞味非常濃同新鮮,加埋佢佢係枱頭任加既酸甜醬,甜豉油同薑蓉,直係一流 !😍😍(飯都有得揀要油飯或白飯架,著重健康既朋友都岩👍🏻👍🏻)除左海南雞,佢肉骨茶同樣出色,藥材味較重,加埋爽脆既肉骨同煲到非常入味既菇片豆朴,真係勁正😍😍 隔離枱個叔叔仲話係元朗特登揸車出黎飲佢😱😱🔸白雞燒雞飯套餐 ($85) (包括雞,油飯,油菜,細肉骨茶或飲品)🔹肉骨茶套餐 ($73) (包括 大肉骨茶,白飯,油菜)另外佢地既叉燒都好出名架,大家黎到都可以試下😎 😎

白雞燒雞飯套餐

(飯都有得揀要油飯或白飯架,著重健康既朋友都岩👍🏻👍🏻)

肉骨茶套餐

🔹肉骨茶套餐 ($73) (包括 大肉骨茶,白飯,油菜)

另外佢地既叉燒都好出名架,大家黎到都可以試下😎 😎

2019-03-31
白雞燒雞飯套餐
肉骨茶套餐
  • 白雞飯套餐
  • 海南雞飯套餐
2019-03-31 1276 浏览
大角咀一帶好多美食,有齊中西日韓美食!不過新加坡馬拉菜就選擇唔多既,同老媽子就食呢個肉骨茶出名既文華雞飯啦!雞呢要食咩位最好?一d人話雞胸唔夠滑雞脾位先正喎!本就太懶了雞胸淡淡肉最好呢!餐廳有套餐或散叫,個人應為套餐最化算!雞飯配小肉骨茶套餐78蚊,雙拼加3蚊!價錢屬中等間啦,同d 翠x 、果d差不多!口味就個人應為呢間好d !雞胸肉及皮都滑唔肥膩同埋不乾身都幾入味!燒雞同白雞都好食,燒雞皮脆既同埋都幾香!個人對肉骨茶無乜研究但味道不過不失!想食新加坡口味可以try下 :)
大角咀一帶好多美食,有齊中西日韓美食!
餐廳有套餐或散叫,個人應為套餐最化算!
想食新加坡口味可以try下 :)
白雞飯套餐
燒雞雙拼
2019-03-29
2019-03-27 574 浏览
一間平民海南雞飯店午市各款雞飯餐包白雞或燒雞、油飯、油菜、肉骨茶或飲品海南雞的確嫩滑但整碟雞都非常油膩 真係好油味道亦欠奉 唔沾醬簡直係完全冇味 有點失望燒雞完全係誤導 雞皮完全不脆 根本就是醬油雞🙄但這個起碼有醬油味 未至於白雞完全冇味平時海南雞飯的醬料會很快點哂這裡剛好相反 雞份量有點少只有薄薄幾件3款傳統醬料卻在桌上任添結果有醬冇雞點 😂 以$82午餐而言 唔抵食亦唔好食雖一安慰係難得這裡有雞什($23)我這個內臟控 梗要叫一碟🤤有雞腎雞潤雞心 全部口感都算不錯
一間平民海南雞飯店
午市各款雞飯餐
包白雞或燒雞、油飯、油菜、肉骨茶或飲品
白雞飯餐

這裡剛好相反 雞份量有點少只有薄薄幾件
3款傳統醬料卻在桌上任添
結果有醬冇雞點 😂
以$82午餐而言 唔抵食亦唔好食

雖一安慰係難得這裡有雞什($23)
我這個內臟控 梗要叫一碟🤤
有雞腎雞潤雞心 全部口感都算不錯
2019-03-26
午餐
2019-02-22 729 浏览
今晚到香港經典文華吃雞飯。點了燒雞飯套餐。有三種醬汁點。幾多人。燒雞幾好味,也嫩。但份量較少。油飯不太油。合我口味。但最突出的是肉骨茶。濃濃的藥味,十分熱。吃完飯後喝仍然滾燙。內有胡椒,吃完全身發熱。冬天喝最好。門面有少少特色,但裡面裝修有點舊。價錢因為雞的份量較少覺得有點貴。總的來說雞飯不算特別。但肉骨茶就非常出色,留下印像。
2019-02-22
老實講我係常客,食物水準系唔錯。環境同氣氛都企理。但收成九十蚊一個套餐;服務態度系出其地求其。有一次我買外賣,收銀同我講要收四蚊。我話平時收一蚊點解今日收四蚊。佢話因為上次收少左。我問如果買十個飯盒系唔係收十蚊;佢話總之一個盒一蚊......咁你寫明吖嘛,咁你D員工又容易D跟,客人又可以自俾飯盒。最令我唔滿意系佢地成日將我既野食比錯左其他人轉過頭又比返我。今次又將我既肉骨茶比左隔離枱,但佢係咁同隔離枱道歉,一句說話都無同我講.......我決定唔食,其實我掙扎左好耐,因為我覺得好浪費,我又擔心hurt 到隔離枱感受因為唔關佢地事,我一路等隔離枱走左之後我先走,個阿姐行埋黎問我點解唔食呀,好多人系新加坡飛黎食㗎,阿姐啊,我無飲過呀,碗湯留返比你吖,將心比己,你都唔敢食啦。呢個除左係衛生既問題亦都係態度既問題,你幾次都系咁,我好難相信你有用心去做食物,今次會系我最後一次黎食......

2018-12-22 768 浏览
收銀兼服務員的姐姐及同我講bye bye的先生,都有親切的笑容😊我叫外賣,當時唔滿坐,姐姐叫我自己搵位坐住等外賣,又比杯水我飲,坐坐下先知套餐加10有特飲,我就後加左杯薑汁奶茶,薑味濃郁又夠辣,可惜自己唔記得講走甜,被呢件事沖昏頭腦,唔記得品嚐有冇茶香,記憶只剩下甜、薑、滑。油飯滿滿,油香有味道,可口肉骨茶足料,每碗都有豆卜及排骨,湯味很好,有藥材味有夠辣白雞好滑又香燒雞鞋少少,但係多一份惹味,各有千秋叉燒並唔係我哋食開嘅燒味叉燒味道,瘦叉燒但係肉質是軟的口感,味道偏濃,很熟悉的味道但係我想不出煮什麼的食物相似!

油飯滿滿,油香有味道,可口
肉骨茶足料,每碗都有豆卜及排骨,湯味很好,有藥材味有夠辣
白雞好滑又香
燒雞鞋少少,但係多一份惹味,各有千秋
2018-12-22
外卖自取
  • 燒雞飯套餐
  • 海南雞飯套餐
  • 油飯
  • 薑汁奶茶
2018-12-11 734 浏览
吃過天天海南雞飯有點失望,隔一天找了另一間再試,希望滿足心癮。不錯的海南雞飯,配肉骨茶和菜心,午餐豐富。雞肉嫩滑,但欠鮮雞味。油飯很香,入口卻不會油膩。醬汁反而一般,黑醬油偏甜,薑蓉的薑味夠重,辣醬不夠辣。肉骨茶內有豆卜和排骨,但沒有期待的藥材味,而且偏甜。喇沙椰香適中,米粉撈米線,兩重口感,雖然配較硬的油麵會更佳。新加坡叉燒,調味跟港式叉燒不同,看似很乾,肉質卻不嚡不韌,值得一試。以小店來說,服務都不錯。

不錯的海南雞飯,配肉骨茶和菜心,午餐豐富。

肉骨茶內有豆卜和排骨,但沒有期待的藥材味,而且偏甜。

以小店來說,服務都不錯。
2018-11-25 640 浏览
白雞飯套餐 $75🐣🐣🐣🐣無骨就最基本啦😌 就算來左雞胸都好滑。。係唔錯既😋😋😋😋呢個價錢仲有跟埋一個細既肉骨茶同碟菜性價比高🤟🏼 肉骨茶-美味雞雜 $20加左個雞雜🤔用左秘製醬汁鹵水得來有鮮味👍🏿有最愛既雞腎,仲係爽口既😍😍
白雞飯套餐 $75🐣🐣🐣🐣
無骨就最基本啦😌 就算來左雞胸都好滑。。係唔錯既😋😋😋😋
呢個價錢仲有跟埋一個細既肉骨茶同碟菜
性價比高🤟🏼 肉骨茶

美味雞雜 $20
加左個雞雜🤔用左秘製醬汁
鹵水得來有鮮味👍🏿
有最愛既雞腎,仲係爽口既😍😍
2018-10-09 814 浏览
Chicken with rice is the standout... soft meat with an oily glaze, although it is “white chicken” it can be eaten without sauce as it is already flavorful enough on its own... chicken rice also with heaps of chicken flavour, not too oily as some shops will make it, you can tell it was cooked with the chicken essence as it should be Bak kut teh is in herbal style (rather than peppery)... a little bitter with a sweet after taste... can also eat the ribs in the soup with fall off the bone meat... l

Bak kut teh is in herbal style (rather than peppery)... a little bitter with a sweet after taste... can also eat the ribs in the soup with fall off the bone meat... lots of tofu which soak up all the soup as well, very tasty

Laksa was a tad sweet and in a heavy thick soup... which is not my fave from this place

Many of the drinks here are also crazy sweet, recommend the home made barley which is not sweet at all and a great cleanser to the oiliness of the chicken
2018-09-12 929 浏览
今日朋友仔帶我去大角咀中匯街食肉骨茶、海南雞飯,佢話好地道、好正宗,一於試下店鋪位於橫街,唔係好當眼,佈置以啡色為主,店內主推海南雞飯、肉骨茶餐我order左海南雞飯加肉骨茶肉骨茶肉排新鮮,味濃,好正宗新加坡風味海南雞好滑,而油飯亦好香~唔錯

我order左海南雞飯加肉骨茶
肉骨茶肉排新鮮,味濃,好正宗新加坡風味
海南雞好滑,而油飯亦好香~唔錯
2018-08-19 929 浏览
突然想食喇沙,所以黎左呢間食。之前都冇留意佢嘅。佢個喇沙真心唔錯,唔係一味得個辣子,酸味控制得好好,啲海鮮好新鮮,完全食唔出雪味霉味。杯奶茶都唔錯,唯一就係冇左港式,不過冇所謂啦。
海鮮喇沙米線
海鮮喇沙米線
2018-07-26 1119 浏览
是日同友人出旺角行街,行到攰諗唔到食咩晚飯,友人推介黎呢間海南雞飯店一試,試完一定大滿足咁話。行到黎已經十分肚餓,我地分別叫左油雞同燒雞套餐,配上油菜同肉骨茶。一入口簡直令人震懾,兩款雞都好香滑,配上醬汁直頭一絕,唔捨得一啖食完;油飯恰到好處,唔會太油太濃,好適合餸雞;肉骨茶簡直係成個餐嘅靈魂,熱辣辣香口得黎充滿肉嘅鮮味,令人愛不釋手;油菜爽口新鮮,岩岩好用黎中和雞同油飯嘅油膩。就算行幾耐去都抵,出開個頭絕對要幫襯下呢間舖!

就算行幾耐去都抵,出開個頭絕對要幫襯下呢間舖!

2018-07-19 917 浏览
呢間餐廳我都食過十次以上每次都係午餐同同事一齊食試過好幾間海南雞,但大家都一致認為呢間最好食!平日大多一點半到個度,都唔洗等好奈就有位。大多人都會叫海南雞套餐。因為就咁叫一的飯,大多男孩子會唔夠食。而套餐只係貴20蚊,就會有一個湯,一碟菜,一個油飯同一碟海南雞。如果加飲品就加5蚊。大家都認為佢整個套餐都係好食!係有心機去製作。湯係有肉同豆pok,足料,香味十足。菜係揀過,留嘅係菜遠部分,同好少會有爛菜岀現。雞滑,無骨。但有時候上碟嘅部位比較多皮少肉。但整體嘅評份都係中上!好值得一試!圖中並非套餐,因為今日唔太餓,所以就只點左份量比較少的淨白雞飯。

呢間餐廳我都食過十次以上
每次都係午餐同同事一齊食
試過好幾間海南雞,但大家都一致認為呢間最好食!
平日大多一點半到個度,都唔洗等好奈就有位。

大家都認為佢整個套餐都係好食!係有心機去製作。
湯係有肉同豆pok,足料,香味十足。
菜係揀過,留嘅係菜遠部分,同好少會有爛菜岀現。
雞滑,無骨。但有時候上碟嘅部位比較多皮少肉。
但整體嘅評份都係中上!好值得一試!

2018-07-09 803 浏览
來文華雞飯食過好幾次。最鍾意係個餐除咗有雞飯之外仲有肉骨茶飲啲醬油張枱度可以自己加⋯個飯非常之香,啲雞幾滑下但佢嘅份量就唔多。不過飲埋個肉骨茶就夠晒飽啦食到半路竟然見到有幾個老明星入嚟坐係隔離食亦都正正係鋪頭入面個電視無限loop咁播住某幾位老明星,例如黃日華🤣🤣🤣
來文華雞飯食過好幾次。
最鍾意係個餐除咗有雞飯之外仲有肉骨茶飲
啲醬油張枱度可以自己加⋯

食到半路竟然見到有幾個老明星入嚟坐係隔離食
2018-07-02 1214 浏览
經過記得雜誌介紹過呢間海南雞飯幾出名,咁係附近,無理由唔去幫襯下。咁早,就買外賣返屋企先食。叻沙都好吸引,不過都係試佢回主打個菜式嘅。跟餐其實加$20有菜有湯有飲品,相對抵,但本身我覺得$58都唔係平,又唔突別想飲嘢,所以叫左個飯only。同埋佢無下午茶嘅。幾巴閉喎。最吸引我嘅,係佢有三色醬,有部份出名海南雞飯都未必間間有。三色醬有甜鼓油,甜酸辣醬,同埋薑蓉。係個薑蓉無乜味,另2款都唔錯,點雞加入飯都正。佢伴菜得幾舊青瓜令到雞望落好似好多,其實個雞量少左D。但係個雞油飯就真係唔錯,夠軟綿,又夠油味,整體都回味嘅,唯一價錢少貴左D囉。

叻沙都好吸引,不過都係試佢回主打個菜式嘅。
跟餐其實加$20有菜有湯有飲品

同埋佢無下午茶嘅。幾巴閉喎。

海南雞飯

海南雞飯