2021-06-06 156 浏览
好耐之前有食過一兩次,都覺得食物幾有質素,價錢都合理,而且餐牌亦會不時轉換,為客人帶來新鮮感!睇睇餐牌,有各式各樣嘅和食,見到有個二人套餐非常豐富,就決定來一份。先有頭盤沙律,份量頗多,味道清新,我哋無一次過食哂,keep住慢慢食。壽司亦非常岀色,特別係油甘魚壽司,上面加了黑松露醬,一入口有好香嘅黑松露香味,配上充滿油脂香味嘅白身魚,好好味!另外附上嘅蟹肉柚子啫喱,店員話可以食到咁上下,用嚟清一清口腔味道,非常貼心。刺身拼盤超級豐富,象拔蚌刺身好爽口,生蠔🦪好新鮮,有海水味🌊仲有紅蝦刺身好大隻,蝦肉鮮甜爽口,連蝦頭嘅膏都好香跟住有熱食,汁燒野菜雞肉卷。接住係壽喜燒火鍋🍲,裏面有粉絲,冬菇,菜,豆卜,全部都吸收左甜甜嘅湯底,非常好味。肉方面,有澳洲M9黑毛和牛&北海道豚肉,一食就知係靚野最後食埋個甜品,呢一餐好滿足

跟住有熱食,汁燒野菜雞肉卷。

肉方面,有澳洲M9黑毛和牛&北海道豚肉,一食就知係靚野

最後食埋個甜品,呢一餐好滿足

2021-06-01
  • 壽司盛六點
  • 時令刺身盛
2021-06-05 140 浏览
之前有黎過呢間餐廳食嘢,好鍾意呢度充滿日本🇯🇵風情嘅環境,昏暗嘅燈光,令人感覺好舒服好放鬆。我地點咗個精選二人套餐,因為咩都有齊晒,唔洗自己慢慢揀。豚肉胡麻沙律🥗呢個沙律有肉有菜,胡麻醬好香,比較特別嘅係有橙汁嘅清新味道。壽司盛🍣帶子好鮮甜,吞拿魚蓉口感好鬆好棉又好肥美刺身盛最impressive 一定係拖羅刺身,油花好靚,仲要厚切,非常肥美。其他刺身都好新鮮!燒物。汁燒野菜雞肉卷雞肉卷外皮燒得好香,肉又嫩滑,配上野菜一齊食,唔會覺得好heavy。壽喜燒鍋物。澳洲產M9黑毛和牛。北海道豚肉壽喜燒嘅湯好甜好好味。高級嘅牛肉豚肉,配上甜美湯汁加日本生雞蛋🥚實在是無懈可擊甜品。蕨餅係我最鍾意嘅日式甜品,好鍾意呢個煙韌口感,入口有驚喜,原來裡面係柚子,增添一抹清新味道

我地點咗個精選二人套餐,因為咩都有齊晒,唔洗自己慢慢揀。

豚肉胡麻沙律🥗

壽司盛🍣
帶子好鮮甜,吞拿魚蓉口感好鬆好棉又好肥美

刺身

燒物。汁燒野菜雞肉卷

壽喜燒鍋物。澳洲產M9黑毛和牛。北海道豚肉

甜品。蕨餅

2021-06-01
  • 拖羅
2021-06-03 1572 浏览
上網睇駱駝漆有咩食,呢一間係第一名、最出名,所以前排同咗朋友試咗佢哋個二人餐($796/2)🥰。原來有好多嘢食,一餐可以食到刺身、壽司、燒肉壽喜燒🤩,有選擇困難症嘅朋友都一定啱。時令沙律我哋撈勻先食,沙律主要嘅味道係香橙味🍊,我哋覺得比較特別,仲有啲橙皮添。因為一般前菜沙律可能都係和風沙律或者柚子醋沙律🥗,呢個新鮮感高。除咗有基本沙律菜之外,仲有雞肉喺入面😚。整個感覺好fresh,係一個好好嘅醒胃菜🤪。刺身盛當日刺身有廣島蠔、三文魚腩、拖羅、油甘魚、海蝦同時令嘅螢光魷魚。廣島蠔相當大隻,同電話差唔多🤩。店員指廣島蠔🦪比較淡味,建議可以加啲檸檬汁或者cocktail sauce. 不過我就咁齋食有夠味。(唔聽話🙈) 蠔味清新,帶海水味,唔會好鹹。食落去好滿足,蠔身大隻又厚肉,好想encore😋。其他刺身都好高質,三文魚肥美;拖羅入口即溶,師傅特意斷筋;海蝦大隻,有好多鮮甜蝦膏,唔會有陣腥臭味,唔新鮮咁😛。壽司盛當日有三款壽司,其中一款係海膽,另外係深海池魚同帶子,仲加個咗特色嘅柚子啫喱。海膽大件,其實都幾厚身,新鮮鮮甜😚。深海池魚肥美,帶少少爽。帶子都大粒,甜身。壽司飯軟硬適中。而柚子啫
上網睇駱駝漆有咩食,呢一間係第一名、最出名,所以前排同咗朋友試咗佢哋個二人餐($796/2)🥰。原來有好多嘢食,一餐可以食到刺身壽司、燒肉壽喜燒🤩,有選擇困難症嘅朋友都一定啱。

壽司
當日有三款壽司,其中一款係海膽,另外係深海池魚同帶子,仲加個咗特色嘅柚子啫喱。海膽大件,其實都幾厚身,新鮮鮮甜😚。深海池魚肥美,帶少少爽。帶子都大粒,甜身。壽司飯軟硬適中。而柚子啫喱面上鋪咗蟹柳絲,柚子啫喱幾清新,可以清一清之前食刺身有啲肥膩嘅感覺🤓。

日式燒肉
原來會有店員專人幫你燒肉,咁我哋有三款燒肉,包括薩摩牛、牛小排同牛舌😍,咁佢嘅牛肉係冇經過醃製🥩,所以食到原汁原味。

薩摩牛係A5和牛- 雖然係高級和牛,但佢唔會淨係得牛脂味,仲會出到香濃肉味🤤,做到一個平衡。因為佢係空腹部位嘅牛肉,所以食落就比較爽口。

牛小排- 睇牛小排個樣,佢嘅油脂分布都唔會比和牛遜色,呢款肉味更重,肉質軟冧。店員特別建議牛小排可以略加岩鹽調味,更出肉香😙。

牛舌- 牛舌大片薄身,口感爽身😘,正常發揮。

鍋物 (壽喜燒)
壽喜燒配咗M9和牛同北海道豚肉,每款都有五大片。和牛輕輕淥一淥已經夠晒,食落香牛味,又冇筋位,唔會韌,加埋生雞蛋就變得更滑身。豚肉來自北海道,肉味相對較重。壽喜燒入面仲有金菇、粉絲等食材,湯底帶甜。

總括而言,其實二人餐份量好多,我哋兩個都食到好飽🤤,仲有雪糕添。最好係餐廳可以一次過食到幾款日式料理,味道同食材都幾好。
2021-06-03 283 浏览
觀塘作為商業區,工廈林立,好西都特別多,不是朋友帶上去,根本不會留意到像這間一樣,好吃又有氣氛的日本餐廳,《掌壽司》。.午市的餐牌選擇頗多,雖然對各種肉類的套餐很感興趣,但既然是日本餐廳,應該要試一下他們的魚生。說是如此,最後我點了火炙魚生丼。雖然是夏天,但是久坐在冷氣房裏,加上碰巧我們入座的位置並不是餐廳中心,而是走了一小段路的獨立空間,只有我們一張連桌的客人,感到有點寒冷,就點了一樣熱食。火炙三文魚、帶子、鰻魚,這個配搭非常吸引。我們還點了一些小食,$30的廣島生蠔,還有吉列雞軟骨。.先是別人的帆立貝海老丼上桌,看賣相已經覺得吸引,海老🍤大條到伸個碗外,可惜沒有拍照。.之後就到小食吉列雞軟骨,冒着熱氣,香氣撲鼻。不得不說這碟小食炸得滿好吃的。咬下去不會有一團炸粉的觸感,反而覺得他們用的炸粉很好吃。還有廣島生蠔🦪很大隻,雖然我不喜歡生蠔,但其他人似乎很滿意的樣子。.火炙魚生丼的賣相也很吸引,還有沙律、茶碗蒸、蜆肉味噌湯,只是看着亦覺得很滿足。大大粒帶子加上火炙的味道超級好吃,火炙三文魚個人覺得少了鹽燒,味道上不夠豐富,不過還是很不錯。至於鰻魚就比較薄身,吃下去沒有甚麼感覺。茶碗蒸很好

火炙魚生丼的賣相也很吸引,還有沙律、茶碗蒸、蜆肉味噌湯,只是看着亦覺得很滿足。大大粒帶子加上火炙的味道超級好吃,火炙三文魚個人覺得少了鹽燒,味道上不夠豐富,不過還是很不錯。至於鰻魚就比較薄身,吃下去沒有甚麼感覺。茶碗蒸很好吃,雖然有評價說比較淡味,不過個人喜歡這種淡淡的味道。
火炙魚生丼

我們又後加了一些小食,不過他們的侍應好像對數字的理解有點奇怪,我們點的小食數量都有小出錯,不過既然他們的小食好吃,所以也沒有甚麼問題。
最後還有雪糕,朱古力或海鹽味二擇其一。這頓午餐非常滿足,一個套餐包含了各樣食物,感覺特別開心。可能價格上會比較貴,不過覺得值得,食得開心就足夠了💕

火炙魚生丼
Happy Friday 又出發覓食lu~ 觀塘區真係有好多好正嘅隱世好地方,今次俾呢間餐廳嘅壽司刺身加燒肉套餐吸引住!精選套餐二人前 $796 呢個套餐就勁了,total有6道菜式;沙律、刺身盛、壽司盛、日式燒肉、鍋物再加甜品😆超豐富啊!!香橙雞肉沙律 店員好貼心咁提醒我哋先撈勻再食🥰首先一食落去係甜甜地嘅橙味,再落就有完全唔苦嘅紫椰菜絲,再加雞肉,打左一個好好嘅頭🤣刺身盛😍第一眼係望到同我手掌一樣大嘅生蠔!第二眼就係肥美到爆嘅拖羅!!生蠔係廣島蠔,店主話個味偏淡小小,但我食完係覺得味道都好夠,有時反而太重味、或者有腥味嘅更加唔好。拖羅魚腩更加係入口即溶,油脂味爆曬出嚟😍另外螢光魷魚係時令,店員話就快完季節,要食嘅就要快啲嚟haha。壽司盛🍣個海膽壽司正到呢😍😍個海膽仲大塊過啲飯,omg 入口係濃濃嘅海膽味,而且一啲都唔腥,正到!!另外油甘魚同帶子都係食得出好新鮮!餐廳好窩心仲配左一個柚子啫喱,啫喱嘅味道比較酸,啱啱好可以令我哋冇咁飽滯,再食下面嘅燒肉大餐~~燒肉🐮有三種唔同嘅燒肉,而且係店員幫我哋燒,唔洗驚自己燒到老曬!分別係鹿兒島薩摩牛,佢比較高油脂,但都好有肉味,而且係胸腹嘅部

精選套餐二人前 $796

香橙雞肉沙律

刺身盛😍

壽司盛🍣

燒肉🐮
有三種唔同嘅燒肉,而且係店員幫我哋燒,唔洗驚自己燒到老曬!分別係鹿兒島薩摩牛,佢比較高油脂,但都好有肉味,而且係胸腹嘅部位,入口比較爽口。仲有牛小排同牛舌,肉味就更加濃、牛舌薄薄一片但都十分爽口。店員燒嘅時候都細心,見到煎pan油太多會抹走😝

鍋物🥘
係有澳洲產M9和牛同北海道豚肉嘅壽喜燒鍋物🫕望到啲和牛,見到佢哋個油脂分布好均勻,每塊都厚切,點埋蛋汁就更加和味~

最後仲有雪糕作結😻超級飽,大滿足!同埋其實套餐嘅食物可以根據客人嘅要求有所加減,例如唔想食鍋物嘅人,餐廳可以相對比多一啲刺身壽司,好貼心。😼
2021-05-27
2021-05-27 203 浏览
朋友邀請我到觀塘品嚐日本美食,疫情雖然並不是完全好轉,但是餐廳竟然是座無虛席,相信食物質素一定不錯。沙律沙律菜清新爽甜,很開胃!刺身盛刺身共有六款,油甘魚刺身新鮮肉質較結實,口感厚而爽,牡丹蝦刺身,肉質肥美,口感帶有少少黏口,但蝦肉的味道十分鮮甜美味,粉紅的厚切拖羅表面的油花密密麻麻,入口魚脂極為充沛,很滿足!廣島蠔大大隻脹卜卜,入口蠔味濃郁。壽司盛海膽壽司新鮮又香又甘甜,很好吃。帆立貝壽司鮮甜。日式燒肉一碟有三款,日本A5和牛入口即溶肥美,油花豐盈,肉嫩油香半融口中,美國牛小排是美國最高級別的牛肉,肉質同脂肪比例均勻,令牛肉入口肉質非常嫩滑。壽喜燒鍋物日式熟食比較喜歡壽喜燒,湯底出名味道夠濃郁,又甜又鹹的味道不錯,澳洲M9和牛肥瘦均勻,牛肉味香濃,北海道豚肉點上生雞蛋一齊食口感滑溜,粉絲、金菇和皇帝菜等,都勁入味。
沙律
沙律菜清新爽甜,很開胃!
壽司
海膽壽司新鮮又香又甘甜,很好吃。帆立貝壽司鮮甜。
日式燒肉
2021-05-26 187 浏览
同朋友小聚,朋友特別推薦依度二人餐,不過我見依個價錢,可以有咁多野食,相信應該係有數量無質量~?又竟然令我大趺眼鏡,所有食物都好有水準!😳二人餐首先有蟹籽沙律,跟住六點刺身盛竟然有生蠔,相當有驚喜。跟住有六點壽司,壽司同刺身都吾錯,夠新鮮。牡丹蝦刺身入口蝦味清甜肉質紮實,係好懷念嘅日本味道!店員上菜時亦都會簡單介紹。燒肉有A5薩摩牛絕不馬虎,食完燒肉已經好飽啦!不過仲有和牛壽喜燒,最後仲要有雪糕。我地兩個女仔真係食吾晒,我地放棄左杯雪糕😜依個二人餐又豐富又好味,相信兩位男士都夠飽,性價比真係相當相當之高!餐廳會有屏風間隔,提高私人度,環境尚算舒適,同幾位朋友可以黎飲幾杯亦係一個地方!店員親善有禮,性格比又高,會再有下一次!另外建議大家電話提早BOOK 位,有優惠架~ 😉二人餐$796/2 +10%

二人餐首先有蟹籽沙律,跟住六點刺身盛竟然有生蠔,相當有驚喜。跟住有六點壽司壽司刺身都吾錯,夠新鮮。牡丹蝦刺身入口蝦味清甜肉質紮實,係好懷念嘅日本味道!

另外建議大家電話提早BOOK 位,有優惠架~ 😉

二人餐$796/2 +10%
2021-05-22 194 浏览
好耐之前都有食過呢間, 記得我都有寫過食評, 今次又再食過, 一早訂咗位, 所以嚟到就唔駛等位, 環境都OK, 冇擠逼感覺而且又唔會好嘈, 今日揀咗個壽司定食壽司定食配烏冬 - 刺身壽司都好新鮮, 壽司飯好軟熟, 沙律菜好似冇乜特別, 烏冬好食好煙韌壽司定食配蟹膏飯 - 蟹膏份量都算多而且新鮮, 配飯食不錯, 蒸蛋好滑跟餐甜品(牛奶味同玄米茶味) - 雪糕都係一般, 記得以前食係送雪米滋一粒總結 : 價錢其實都偏貴, 但食物質素係唔差既, 個餐有甜品送同一杯飲品, 因為特飲我加咗$10試咗蘋果梳打同葡萄梳打, 味道都唔差既, 值唔值就睇食家點睇

2021-05-12
2021-05-21 136 浏览
餐廳有不少選擇,由於二人套餐十分吸引,最終選擇了。帶子沙律清新又開胃。刺身拼盤共有六款,有廣島蠔,十分肥美,滑溜和鮮甜。拖羅厚切,入口即溶。牡丹蝦份量十足,爽口。另外還有細細隻的螢光魷魚,肥厚三文魚腩和爽口油甘魚。壽司也有數款,最欣賞當然是帶子壽司,肥美而且清甜可口。吞拿魚蓉壽司滿滿的魚蓉,一口過,很滿足。燒肉有牛舌心和牛肉,牛舌心薄切,很有咬口。而牛肉有兩款,一隻A五和牛和一隻牛小排,比較喜歡雪花和牛,油脂分布均勻。壽喜燒鍋有澳洲和牛和北海道豚肉,配上蔬菜、鮮冬菇等,熱辣辣,香噴噴。最後還吃了雪糕甜品,一次過試到這麼多款不同的食物,實在很滿足。
餐廳有不少選擇,由於二人套餐十分吸引,最終選擇了。

帶子沙律
清新又開胃。

刺身拼盤

燒肉
有牛舌心和牛肉,牛舌心薄切,很有咬口。

而牛肉

壽喜燒鍋

最後還吃了雪糕
甜品,一次過試到這麼多款不同的食物,實在很滿足。
2021-05-17 215 浏览
lunch時間12:30前叫餐,等最少25分,其中4份1:15先到,完全唔夠時間食,價錢又唔係平,工廈lunch最平都要$100,仲要加一,雪糕由haggan-dazs變咗唔知咩雪糕,蒸蛋仲要係未熟
2021-05-17
2021-05-13 159 浏览
轉左新公司,公司office就係正觀塘apm 附近。之前已經聽講過附近工廈,有唔少卧虎藏龍既餐廳。呢晚我同老婆就search左呢間係駱駝漆3座5樓既『掌壽司』泥試下,睇下有無番『鄉下』既感覺。上到去,一入餐廳,唔講真係唔知自己工廈。我地係星期三夜晚8點入座,唔洗點等就有位。Waiter跟手都好好好咁介紹咗一下餐牌,然後我地就簡左佢地呢排推緊既二人set。但係當啲野食開始陸續上枱,我地就開始『後悔』了⋯⋯ 因為佢呢個set既份量真係唔細,好後悔無叫多一至兩個朋友泥食。我地呢晚係食到真係頂上心口。份量就講左,質素又點呢?關子就唔賣喇,我可以講既就係,我同老婆都認為,呢個set既性價比真係相當相當之高。$796既二人前set,我無乜係邊度見到有咁多種類,而且質素都相當唔錯既set。佢首先有沙律,跟住六點刺身盛竟然有大大隻廣島生蠔,相當有驚喜。跟住有六點壽司。仲有燒肉,仲要係serve A5薩摩牛,仲有壽喜燒,最後仲要有甜品。你話我點可以唔飽到上心口。總而言之,呢間野絕對值得encore,不過就唔好只兩丁友去食喇!

份量就講左,質素又點呢?

2021-05-12
  • 黑毛和牛壽喜燒
  • 精選刺身定食
  • 廣島生蠔
2021-05-13 123 浏览
掌壽司之前係駱駝漆行街果時見到掌壽司,勁多人排隊所以無試到~一直都好想試!今日終於有位食了🥰睇左陣餐牌,樣樣野都好想試!職員推介二人餐!二人餐包括左時令沙律、刺生拼盤、壽司盛、日式燒肉同埋壽喜燒!(最愛壽喜燒😍)沙律先送上!我好少可覺得沙律好食,唔知呢間餐廳係考有調一調個醬呢,個醬比平時無咁重!配埋帶子😍真係好開胃!話咁快比我地兩公婆清左☺️☺️☺️再黎就刺生拼盤!估唔到有生蠔!😍😍😍真係超驚喜!想講既食,生蠔啖啖肉!海水既鮮味last到好耐🤩🤩🤩超讚😊 每款刺生既份量都係L size😂勁厚勁大,連蝦都超級長😂😂😂不得不讚,每款都好鮮甜!到壽司盛送上,師傅好細心咁將帶子壽司上面放左少少柚子、幫助消化得黎又唔會令到咁濟!而我覺得最特別最係間八壽司!由於魚味唔算重味,所以師傅放左少少黑松露加重少少味!超級夾😍😍😍其一食到呢到,已經好飽好飽😂呢個2人餐好底食!再放上既就係燒肉☺️服務好好,職員考慮到客人可能唔係成日燒,好易overcook,所以佢地會幫客人最少燒兩款☺️牛舌同牛小排係我最鐘意食☺️牛舌雖然唔係厚切,係薄薄地片,但係都食到牛舌既爽口!🤩🤩🤩一邊好飽一邊好想繼續食!和牛雖然唔係入口即溶!但係
壽司

睇左陣餐牌,樣樣野都好想試!職員推介二人餐!

牛舌同牛小排係我最鐘意食☺️牛舌雖然唔係厚切,係薄薄地片,但係都食到牛舌既爽口!🤩🤩🤩一邊好飽一邊好想繼續食!和牛雖然唔係入口即溶!但係個牛味真係重到和牛先做到呢個效果🥰

最後,係!終於最後!就係壽喜燒!份份肉都好大片😂😂😂😂食到投降😂😂😂但又好好食!唔想停。
壽喜燒個湯好濃味,雖然我好飽,但我都飲左半鍋湯!😂😂😂d肉同燒肉既質素一樣咁好,無一款肉係會覺得好難咬~ 重點!粉絲超好食!!!😍😍真係飽到7彩都要食埋d粉絲☺️

超級滿意呢間餐廳,除左職員會keep住向你講緊下d肉款之外,性價比真係超高!呢個餐7百幾咋🤩🤩🤩但我諗3個人食都會食到飽!!!我一定要再黎食☺️
2021-04-23 537 浏览
🇯🇵駱駝漆日本菜🇯🇵推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍一行幾人食lunch想食日本菜,朋友推介位於駱駝漆嘅掌壽司,午餐多選擇而且地方寛敞,啱哂傾計食飯。駱駝漆真係好多食肆,有人試過仲book 埋枱咁體貼,唔係唔出發嘛?午餐定食有刺生、丼飯、壽司、澳洲M9黑毛和牛壽喜燒、姜汁豚肉、慢煮北海道豬柳、蒲燒鰻魚、昆布醬燒赤魚、鹽燒魚鮫、炭燒雞扒、網燒黑毛和牛,想食生或者熟食都有總有款啱食。每款定食都附前菜、菜碗蒸、蜆肉味噌湯同甜品㗎! 🐟刺生定食:總共有7款刺生,包括時令海膽、三文魚、赤海蝦、油甘魚、帆立貝同魷魚bb。✨整體刺身肥美鮮甜、前菜沙律新鮮、碗蒸質素平穩、味噌湯有蜆肉、以雲呢拿雪糕作總結,滿足嘅一餐。總結:-食物 ❤️❤️❤️❣️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️🤍.··餐廳:掌壽司 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓U室
🇯🇵駱駝漆日本菜🇯🇵
推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍

刺生定食
刺生定食

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❣️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
餐廳:掌壽司 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓U室
  • 刺身定食
2021-04-21 243 浏览
開心大發現原來工廈都有好多好西食食左兩個丼丼set加四隻生蚊都唔洗$300魚生非常新鮮套餐仲有我最喜歡嘅伯爵茶雪糕🍦好味道老闆及員工都非常有禮貌 好笑容枱與枱之間非常寬闊 環境用黃燈很舒服
開心大發現

原來工廈都有好多好西食

食左兩個丼丼set加四隻生蚊都唔洗$300

魚生非常新鮮

套餐仲有我最喜歡嘅伯爵茶雪糕🍦好味道

老闆及員工都非常有禮貌 好笑容

枱與枱之間非常寬闊 環境用黃燈很舒服
2021-04-19 1757 浏览
本來只是到駱駝漆工廈逛小店,行下行下到了七點,唯有在這裡找食。工廈大多數都有些隱世食店,上網一查見到這間掌壽司好多讚,仲咁啱就在我身處那一層,咁又點可以唔試。這間店主打日本菜。原來都好多人慕名而來,幸好時間尚早,walk-in 都仲有位。餐後見門外很多人在等候,要食最好先訂位。餐廳門面裝修一般,但內裡就很日式,座位很寬敞。我和朋友都好懶,見到有二人套餐($769/兩位)就不想諗直接點了。這個餐非常豐富。首先是時令沙律沙律菜配上帶子刺身和滿滿的蟹籽,味道和賣相都很好,第一道菜已經覺得這餐會有驚喜。刺身盛六點二人份量來說相當豐富。有生蠔,吞拿魚腩,三文魚腩,牡丹蝦,油甘魚和小墨魚。生蠔手掌般大,很肥美。吞拿魚腩,三文魚腩油份很充足,魚肉亦很鮮甜。牡丹蝦也非常爽口鮮甜。這款小墨魚是第一次食,雖然帶點腥味,很都幾爽口,幾得意。這裡的刺身值得推介。壽司盛六點壽司包括北寄貝,吞拿魚,碎吞拿魚腩各兩件。可能刺身太好味,相比之下壽司變得一般,但其實壽司都不差的。另外店員說那杯啫喱上面有些蟹肉和蟹籽是送的。啫喱是酸酸甜甜的,配帶鹹的蟹肉和蟹籽有點怪,我唔太識欣賞。但令我覺得奇怪的是二人套餐竟然送一杯這個

餐廳門面裝修一般,但內裡就很日式,座位很寬敞。

首先是時令沙律

壽司盛六點
壽司包括北寄貝,吞拿魚,碎吞拿魚腩各兩件。可能刺身太好味,相比之下壽司變得一般,但其實壽司都不差的。另外店員說那杯啫喱上面有些蟹肉和蟹籽是送的。啫喱是酸酸甜甜的,配帶鹹的蟹肉和蟹籽有點怪,我唔太識欣賞。但令我覺得奇怪的是二人套餐竟然送一杯這個啫喱?!好似唔送反而冇咁奇怪。

日本燒肉
燒肉有美國頂級牛小排,日本A5和牛,特選牛舌心。店員首先教我們燒的方法,用碟上的牛脂肪燒出牛油,然後才把肉放上去。牛油加上和牛,非常重的牛肉味,入口即溶,好享受!不單止牛肉好味,牛舌心也是ichiban!牛舌的牛味不及和牛,但牛舌肉質爽口,帶出另一種享受!推介這個燒肉!

壽喜燒焗鍋物
鍋物內有蔬菜,冬菇,蒟蒻粉絲。另配一碟澳洲和牛片,北海道豚肉片。這個和牛片和豚肉片的級數也不太差,放入鍋內輕輕10-15秒就可以食。蒟蒻粉絲給湯煮過後變成了深啡色,湯底的味道滲入在每條粉絲內,加上粉絲彈彈的,好味又不太膩!

是日甜品
可選海鹽雪糕和伯爵茶雪糕。
雪糕是香港製造的。味道一般,只有奶味和甜味,海鹽和伯爵茶的味道都不突出。
是日甜品

餐廳的服務和食物質素非常高,令我忘了自己身處工廈。雖然價格稍微有點高,但仍覺得這麼高質素的日本餐廳是值得推介。