2016-05-30 223 浏览
拉麵是我心頭好,今日相約一位即將前住日本旅行的朋友吃個午飯,地點選了拉麵店。朋友也愛拉麵,日本旅行可以瘋狂地吃,一想就興奮。新限定天王-元氣彈天王。沖繩紫薯波波,大大一球,紫薯味道突出濃郁,入口清涼清香,薯香滿滿不鬆散。天然味道的薯香,入口涼涼的,頗是舒暢。湯底是咖哩豬骨湯,入口咖哩濃郁又帶點豬骨的鮮甜,日日熬煮的湯底,用料足,味道天然不膩口。拉麵爽口彈牙,帶點嚼勁,是我喜歡的口感,溏心蛋更是流心度高的,一碗頂級拉麵的享受。
新限定天王-元氣彈天王。
2016-05-30
午餐
2016-05-27 309 浏览
返完一日學當然要食餐好既 對自己好啲一直都被呢間拉麵店既外貌吸引今日終於食到黑天王 ($79)首先講下個湯底 湯底係由豬骨淆製而成喝一口會感受到濃濃既骨膠原加上黑蒜油 令湯汁更香濃湯底咸度適中 沒有太重口味既感覺麵質方面 因為沒有烹煮過度 麵質依然保留彈牙材料方面 有叉燒及唐心蛋 叉燒較瘦沒有傳統日本拉麵店吃到的叉燒那麼肥 適合怕肥膩既女士溫馨小提示: 湯底及麵質可以隨個人喜好選擇餃子六隻 ($28)吃拉麵當然要配合餃子此店既餃子煎至外皮脆 但豬肉餡料既肉汁依然可以保留住 有別於一般餃子配菜 - 辣芽菜如果你喜歡吃辣 強烈建議吃拉麵時加入此配菜呢個配菜係由辣料加芽菜製作而成因為太美味既關係吃了人家一半壺
返完一日學當然要食餐好既 對自己好啲
一直都被呢間拉麵店既外貌吸引
今日終於食到
黑天王 ($79)

首先講下個湯底 湯底係由豬骨淆製而成
喝一口會感受到濃濃既骨膠原
加上黑蒜油 令湯汁更香濃
湯底咸度適中 沒有太重口味既感覺
麵質方面 因為沒有烹煮過度 麵質依然保留彈牙

溫馨小提示: 湯底及麵質可以隨個人喜好選擇
餃子六隻 ($28)

吃拉麵當然要配合餃子
配菜 - 辣芽菜

如果你喜歡吃辣 強烈建議吃拉麵時加入此配菜
呢個配菜係由辣料加芽菜製作而成
因為太美味既關係吃了人家一半壺
2016-05-10
  • 黑天王
2016-05-26 1559 浏览
今日唔駛局限係黃埔食~係openrice見到呢間好評好多既拉麵小店~就黎試下先!有普通既豬骨湯底⋯黑蒜油湯底⋯同辣味湯底仲有2款限定😍😍 今期個限定天王好特別咁!胡椒天王同元氣彈天王👍🏻👍🏻「期間限定」總係有種魔力咁~覺得今次唔試就冇機會再試😂😂 就一人一個限定拉麵!落單紙有得跟自己喜好揀~好flexible 👍🏻👍🏻👍🏻好快就整好拉麵!我個元氣彈~即係咖喱湯底加紫薯蓉!賣相好吸引😍😍😍😍 紫薯蓉略嫌唔太夠味~唔覺有紫薯味😞😞 加上湯底咖喱味好出⋯令紫薯蓉更加冇味🙈🙈湯底咖喱味好濃~傳統日式咖喱唔辣果隻👍🏻👍🏻 唔會過咸~ 一啖湯底送一啖拉麵perfect ☺️☺️拉麵係幼身既~~ 份量都唔少~ 但下次都係揀硬身先⋯食到最後太稔😫😫叉燒有2大塊~唔太肥我鍾意👍🏻👍🏻 煮到好軟腍又嫩滑!好好味!呢度既叉燒唔錯 👍🏻👍🏻另外有好多粟米~仲好甜😍😍 椰菜爽脆~溏心蛋夠流心又軟滑😋😋 朋友個胡椒天王!好大方地有好多芝士😍😍😍 佢話佢今次呢個贏我喎!我覺得打和姐👻👻枱側面有芝麻可以自己落👍🏻👍🏻😋😋睇人地食評話有辣芽菜⋯但枱上面冇既🙈🙈🙈 問下waiter...佢即刻去攞~ (想食記得要問!) 我唔
落單紙有得跟自己喜好揀~好flexible 👍🏻👍🏻👍🏻

好快就整好拉麵!我個元氣彈~
即係咖喱湯底加紫薯蓉!賣相好吸引😍😍😍😍
好好味叉燒

朋友個胡椒天王!
好大方地有好多芝士😍😍😍
佢話佢今次呢個贏我喎!我覺得打和姐👻👻
枱側面有芝麻可以自己落👍🏻👍🏻😋😋

辣芽菜
我唔太食得辣所以覺得好辣呀!🙊🙊 唯有浸下拉麵湯再食😝😝幾爽口幾好食~

服務黎講呢度好好!好有禮貌~我一入黎坐底⋯見我除左有手袋仲有一小袋野 (只係一小袋文件野)...即刻係隔離搬左張櫈俾我擺野~ so sweet~~~

環境佈置得好日式~不過張枱有d細⋯好窄⋯擺係我隔離個筷子筒有少少阻住我食野 🙈🙈
2016-05-25
2016-05-25 1149 浏览
很久沒有來潮聖了,前幾天看到了拉麵雜誌的訪問,久遺的拉麵癮又要來襲了~原本一心前來食胡椒芝士拉麵的...結果又被新限定所吸引... 元氣彈天王!!!!!!>v<什麼來的? 個名好爆, 好似日本卡通片入面的氣功名...好! 就選這個吧!拉麵的味道上我都選了淡、淡、淡, 因為覺得淡味會易入口一點, 麵條硬度要了最硬, 說到最後都是按個人喜好吧,有得選擇是件好事喔 !元!氣!彈!!店員將拉麵放到我面前的那一刻,我真禁嘩了出來 !太震撼了!感覺真的好似有一個元氣彈爆了在面前一樣誇張!好大的一個紫色波波,這顆應該就是傳說中的元氣彈了吧~白色的漿末由個元氣彈頂流下,直入湯中,加上元氣彈上有一條條裂紋,就更似元氣彈爆開的感覺!白色的漿與黃色的湯結合,營造出雲湧的視覺,好奇妙的感受喔 !原來紫色的波波是沖繩名物紫薯~紫薯製的甜品就食的多了,用作做主餐熱食又真係第一次,而且香港近期都好似好興食紫薯... ...師傅竟然這麼有創意,真係值得一讚!紫薯蓉打得好柔滑,泥泥的口感,味道好甜,真的不錯喔。湯底是咖喱湯?這應該是日式咖哩的味道,因為日式是不辣的,而且咖哩味淡淡的又不會太搶,豬
元氣彈天王!!!!!!
!

元!氣!彈!!
元氣彈拉麵
店員將拉麵放到我面前的那一刻,我真禁嘩了出來

紫薯蓉打得好柔滑,泥泥的口感,味道好甜,真的不錯喔。
湯底是咖喱湯?這應該是日式咖哩的味道,因為日式是不辣的,而且咖哩味淡淡的又不會太搶,豬骨湯底還是能品嚐得到的,加上粟米粒一齊食,更香甜
叉燒可謂肥瘦均稱,有如手板心大,食得出係新鮮豬而並非冰鮮的,因為新鮮豬肉味會比較重一點!
味蛋如布甸般清甜滑溜!
味蛋
麵質選硬是正確的,方便我這些手機控要相機食先,影完相個麵就剛剛去到普遍硬度,依然條條分明有咬口,時間控制得還可以嘛^^
順帶一提,拉麵還是一上檯就食先係最明智哦!

元氣彈紫薯同咖哩原來真係可以夾得到,想像味道是很難的,但食過就真的是體會到了!
而且,食完個拉麵感覺好似同時食多了一個糖水的感覺,真的是一舉兩得,個胃是否已經賺到了呀?哈哈。
綠茶可樂
試了一支綠茶可樂,可樂飲得多,綠茶味的可樂真係第一次,可樂味淡淡的,綠茶味又淡淡的,梳打成份好高,因為氣體太強,慣性動作用飲管搞動可樂,結果即如噴泉般滿瀉檯面,幸好店員及時解救,否則就不用喝了,心覺抱歉。但支可樂真的好特別,好新的口味~
2016-05-24
元氣彈拉麵
味蛋
綠茶可樂
  • 限定天王
2016-05-24 178 浏览
今日係紅磡行街,又見肚餓,個friend即上openrice睇下有咩好食!1睇第1頁就見依間餐廳人氣高企,就入左去食!餐廳裝修以舊日本式為主!全部麵以天王字做尾!我點了白天王,以豬骨清湯為主,飲落真係超清,差不多無味,麵質適中,有小彈牙感覺,而豬肉就太薄了,味道有豬味,無口感,可能甘橋係我個碗失手la師父!

1K
2016-05-19 228 浏览
今天放工到了紅磡黃埔這邊看醫生,看完已經差不多八點,便隨隨地在前方轉角位找間餐廳食晚餐,拉麵...也不錯,便選了這裡,但在OpenRice找了很久都找不到這餐廳,因為它的名字是日文,怎知道是「拉麵天王」呢,這相當confusing。食物選擇可謂相當有限,做拉麵的便是做拉麵,湯底只有四款(其實是五款),包括白天王(即豬骨湯底)、赤天王(辛辣湯底)、黑天王(黑蒜油湯底)、限定天王(兩款湯底包括咖喱紫薯湯底及黑胡椒芝士湯底),拉麵只有這些,還有數款小食和飲品。作為一名Blogger的我,太普通的豬骨、黑蒜湯底當然吸引不了我,而限定天王的黑胡椒芝士便不同呢,讓我很有興趣知道究竟兩者能有什麼磨合。。。。。。湯底是特濃的黑胡椒湯底,然而灑上大量芝士碎,趁湯底還熱,此時必須把芝士拌勻,不然芝士難以溶化。拉麵還有半隻溏心蛋、叉燒、粟米、蔥粒等配料,於一般日式拉麵無異,精髓盡在湯底及拉麵。首先,麵條選了普通,不硬亦不軟剛剛好,剛中帶柔很有質感,拉麵沒有粉粉的感覺,配湯喝一流。黑胡椒湯底芳香而濃郁,配那半溶芝士還多了一份鹹香,什麼叉燒什麼配菜,我一一忘掉。。。。。。餃子香脆而富肉汁,附帶的醬汁亦香甜可口,
餃子香脆而富肉汁,附帶的醬汁亦香甜可口,味道好夾啊......但沒有太特別。
還加了$10元喝一支Zero可口可樂,整體價錢屬一般日式拉麵的市場價格,雖然好吃,但未能灌其天王之名。
2016-05-18
2016-05-15 1306 浏览
一說到拉麵大家必會想起大品牌連鎖拉麵店豚王、來自日本的一風堂、一蘭等大家有沒有試過一些在巷仔內不起眼的拉麵店?聽友人說紅磡有一間蠻不錯的拉麵店所以今次慕名而來到傳聞中的拉麵天王門面不怎麼起眼卻很有傳統日式拉麵店的裝潢有三大天王坐鎮還有季節限定天王按照每一季特色的食材來製作不同季節的拉麵今季的限定有胡椒天王和元氣彈天王點餐時可以按自己個人獨特口味去選取不同麵的硬度、湯底的濃淡、香油的多少、要不要叉燒、蔥等另有追加小食我和友人兩個人最後各點了一碗拉麵、一客烤餃子、一份芝士年糕這是黑天王 顧名思義應該是混合了黑蒜油的拉麵但湯頭比我想像中白而且沒有黑蒜油的味道叉燒味道一般味蛋熟了一點 沒有流心的感覺芝士迷的我 當然不會錯過有芝士作為主題的胡椒天王啦可惜湯頭只有少少量的胡椒味原以為會有很惹味的胡椒味就像胡椒豬肚湯一樣有一種熾熱的感覺 可惜...不過芝士配上拉麵 確實是不錯的配搭芝士亦有拉絲的感覺 可惜分量略嫌太少烤餃子外表炸得香脆金黃色口感還可以可惜味道卻一般 一吃便知道不是親手包而且感覺像是普通超級市場買到的包裝餃子來到甜品了芝士年糕烤得不錯外脆內軟 有濃厚的芝士味比起坊間常常吃到的炸芝士年糕
一說到拉麵
大家必會想起大品牌連鎖拉麵店豚王、來自日本的一風堂、一蘭等
大家有沒有試過一些在巷仔內不起眼的拉麵店?
聽友人說紅磡有一間蠻不錯的拉麵店

還有季節限定天王
按照每一季特色的食材來製作不同季節的拉麵

今季的限定有胡椒天王和元氣彈天王
另有追加小食
我和友人兩個人最後各點了一碗拉麵、一客烤餃子、一份芝士年糕
黑天王

味蛋熟了一點 沒有流心的感覺
芝士迷的我 當然不會錯過有芝士作為主題的胡椒天王啦

可惜湯頭只有少少量的胡椒味

原以為會有很惹味的胡椒味
就像胡椒豬肚湯一樣有一種熾熱的感覺 可惜...
不過芝士配上拉麵 確實是不錯的配搭

配以拉麵一起吃很惹味
2016-05-11
  • 芝士年糕
2016-05-14 849 浏览
今天即興找了一個對拉麵甚有研究的朋友陪我吃個晚餐。店面其實比一般的拉麵店算大,除了吧枱,還有二人枱,枱偏窄,吃的時候感到有點迫。拉麵選擇不多,只有基本款三種:白天王、赤天王、黑天王,和定期推出的限定天王兩款,而今期就是元氣彈天王和胡椒天王。朋友就挑了白天王,她說最能吃到拉麵是不是好吃,就是吃白天王。*白天王($69)朋友最愛就是原味,說豬骨滑底很香濃。拉麵本身有跟了半隻溏心蛋、椰菜,和三片叉燒。而我這個愛新鮮感的人,當然想食期間限定。似乎今期的期間限定元氣彈天王的賣相和味道更有睇頭。*元氣彈天王($89)所謂的元氣彈是一個用上了來自沖繩的紫薯,製成紫薯蓉球,上面灑點煙肉碎;紫薯味道很天然,沒有加入任何調味;湯底仍然是用上了豬骨湯頭,唯一的分別就是加入了香滑忌廉撞秘製咖哩油,所以湯底除了很有豬骨味之餘,亦很重油脂味,咖哩味很重,不會太咸;叉燒方面比一般拉麵店的厚,肉味重,而且口感煙un有彈性,肥瘦分明,可以輕易分開脂肪部份;煮溏心蛋的時間掌握得很好,蛋黃約有七成熟,亦有很香濃的蛋味;麵底選了硬麵質,不過都沒有我想像中硬;麵條都卻算煙UN,有咬口。我們再點了兩個小食開心分享*烤餃子($28
今天即興找了一個對拉麵甚有研究的朋友陪我吃個晚餐。

*白天王($69)

白天王

*元氣彈天王($89)

我們再點了兩個小食開心分享

*烤餃子($28/5PC)

烤餃子配上了餃子醋。烤餃子的皮很薄很香脆,而且很夠熱,煮好即上枱;餃子內餡是豬肉和菜,味道剛好不會太咸,而且份量不少。
烤餃子
*豚角煮($25)

豚角煮其實是浸了鹵水的五花腩,再將其表面燒到微焦,旁邊的是一些燒肉。因為我們到最後先吃,已經放到凍了,肉質變乾,所以不太好吃。
豚角煮
另外想提一下的是,餐廳提供了一大壺冰水供客人飲用,這個小節位我非常欣賞,因為吃拉麵真的很需要一杯冰水。
2016-05-10
白天王
  • 溏心蛋
  • 限定天王-元氣彈天王
2016-05-11 742 浏览
很小有黎到紅磡區搵食,今晚也是因為就個朋友係附近住先黎呢頭,所以都唔只食乜好,只聽個朋友說,佢屋企附近有間拉麵小店,一直也想試的,問我有冇興趣? 以唔想諗食乜既情況下又有人有提議,當然OK la~ 店內坐位不算多,跟一般拉麵店差太多,可容納約十幾個人,裝修也是傳統拉麵店模樣~ 店內還掛了同擺放了不少帶日本風格的擺設,令人更感置身於日本的感覺!此店有三款指定拉麵款式,包括白天王,赤天王同黑天王,另每個月會推出兩款限定天王,而今個月就有元氣彈天王同胡椒天王,同樣可選擇你想要濃些,普通或淡些口味,麵也可選擇想食較硬身,普通或軟身點,亦可加錢選購更多配料~識食就緊係要試下個限定拉麵先啦!拉麵,小食及汽水也來得很快,此店採用樽裝汽水的,我個人覺得樽裝汽水比罐裝更好飲朋友點了限定天王既元氣彈天王拉麵HK$98,材料包括有紫薯,叉燒,半生熟蛋半隻,粟米,紫菜,小量伴菜,而湯底是咖哩味的!食拉麵最緊要就是個湯底,呢個湯底有點偏油但咖啡味也很出,可能呢期潮流興紫薯,好似食乜都有佢份!哈哈!食落甜甜地都幾好食,但好似大舊左小小,而叉燒不肥也不瘦,生熟蛋也沒煮得太熟,拉麵夠硬身夠咬口又彈牙真的不錯不錯~我就
胡椒天王
我就點了限定天王既胡椒天王拉麵HK$98, 材料包括有芝士,叉燒,半生蛋半隻,粟米同紫菜,而湯底當然是胡椒味啦!幾喜歡胡椒味既湯底,夠濃,啱晒我呢d重口味既人!還有濃濃既芝士係面上面,湯將芝士溶化,混合拉麵一齊食,感覺好正呀!其他配料同上!我個人喜歡食胡椒天王多一點~
另點了一客烤餃子HK$28, 用烤既方法,餃子會較亁身及皮會更加脆,而又可以保持豬肉同菜餡料新鮮,鎖住肉汁,更不會有油膩感,正!

快食快閃短聚,朋友又要趕回家湊仔了,下次再試其他好野食!
  • 限定天王-胡椒天王
  • 烤餃子
2016-05-05 375 浏览
一直都對拉麵有愛,見到店名叫天王,就去試下。點左期間限定既「限定天王」- 櫻花蝦拉麵。碗麵好多櫻花蝦,有半隻蜜糖蛋,讚一開始一定飲湯先,出奇地淡,有櫻花蝦味,不過d蝦味同湯有d「貌合神離」,完全唔啱味。麵質似雲吞麵d麵,不是我杯茶叉燒不似日式,好juicy,有肥,不乾身,啱香港人口味,不過我喜歡日式味。整體而言,這「王」不是我「王」
一直都對拉麵有愛,見到店名叫天王,就去試下。

點左期間限定既「限定天王」- 櫻花蝦拉麵。
櫻花蝦拉麵
碗麵好多櫻花蝦,有半隻蜜糖蛋,讚

麵質似雲吞麵d麵,不是我杯茶

整體而言,這「王」不是我「王」
2016-04-30
午餐
2016-05-03 697 浏览
之前也有經常來紅磡區找吃的, 紅磡算是九龍區內其中一個較多不同菜系食肆選擇的地區. (之前也在紅磡試過另一家拉麵.)今日相約了朋友專誠來這家拉麵, 其實一直已想來, 但拖得店子已開了分店在元朗才抽空一來.  先看看餐牌, 一般第一次光顧的拉面店, 我會點最基本的原味湯底. (應是這裡的白湯) 但店員介紹的櫻海老天王, 賣相足夠理我破例.  調味方面, 還是選照樣的店方標準味道. (小食本是想點豚角煮的, 但怕眼闊肚窄...)枱面的擺設也是標準格局, 有芝麻及小食, 這裡的小食是辣芽菜. 不需多久, 一碗熱麵上枱, 配料有半熟蛋, 份量不少的櫻花蝦, 蔥絲, 义燒, 還有少許蝦子及香油浮面. 半熟蛋嫩, 义燒合格, 麵質彈牙. 基本已打好. 這裡的所有湯底都是豚骨基本, 配上櫻花蝦的這個湯底並不油膩. 配上櫻花蝦, 海鮮與豚骨湯融合得鮮甜, 蝦子亦功不可沒. 不得不提蔥與面的是很好的配合, 尤其店家把蔥切成長絲狀, 喜歡也可以把蔥浸至較軟才食用. 免加一的食肆又要給一個, 尤其是不是以服務為賣點的拉麵店. 若說最優先想到的改良點, 便是半熟蛋可改良調味.
櫻海老天王
半熟蛋嫩, 义燒合格, 麵質彈牙. 基本已打好.

免加一的食肆又要給一個
, 尤其是不是以服務為賣點的拉麵店.
若說最優先想到的改良點, 便是半熟蛋可改良調味.
题外话/补充资料: 門外及附近有3,4處電單車骨位, 方便一眾騎仕.
2016-04-30
2016-04-28 387 浏览
紅磡舊區中既餐廳有朋友推介一試拉麵全餐廳都好日本感覺,點菜選擇都係傳統日式拉麵店的差不多,叫左碗赤天王,簡單係紙上圈圈就ok 食拉麵個湯底係好緊要,味道選了香濃,個豬骨湯就比較油膩的,不過入口香甜清新,辣味我接受到。拉麵係幼麵,夾起連住不斷的,咬落爽口彈牙,仲有一點煙靱,唔錯。义燒有點肥,肉質都好淋,入口d肥已經溶左,所以唔覺膩糖心蛋好滑流,一入口就滾左入喉嚨,好香蛋味,蛋汁好juicy, 正
紅磡舊區中既餐廳有朋友推介一試拉麵

赤天王

义燒有點肥,肉質都好淋,入口d肥已經溶左,所以唔覺膩

赤天王
2016-04-26 672 浏览
係黃埔行完街 走出德民街 經過其中一條小巷見到一間日式木制大門 和風味極濃既舖頭好有日本小鎮家庭小店的感覺 友人話企係到睇不如入去試下啦同我去過既日本當地拉麵舖好相似旅行畫面即刻浮現係腦海中一貫既自選口味配搭 我個人比較鐘意「硬」身麵 可以掛得更多湯汁呢間舖頭都有分 白,紅,黑同期間限定 四款拉麵 再望下個MENU 即係特濃豬骨,辣味同黑蒜 三款為基本拉麵湯底本來好想食黑蒜 但見到佢個期間限定 咁就要諗諗佢喇.....有四月櫻海老天王 (主要係用上大量粉紅櫻花蝦做賣點 賣相爆分 好似櫻花爆開一樣)同埋胡椒天王 用上黑胡椒香油配合豬骨湯底並加上芝士 見到都流左口水 無他 我係芝士控嘛!!! 所以就揀左呢個!!!!一黎到已經比佢既芝士面層深深吸引住 再加埋佢好香既胡椒味 吞晒口水.....湯底會以健康同清簡為基礎 唔會好多油浮係面感覺係健康同睇得出制作中更加多程序去控制油份既份量 不錯!!!將芝士搞勻冖人後佢會搈左 令到成個麵都會比一層芝士包住形造左呢一個拉絲既效果 麵質硬身有咬口 彈牙之餘又夠長 唔會散開佢用上既麵有啲似陽春麵既粗幼 比較下係幼身啲 食落更加有不同口感當芝士同拉麵走埋一齊
係黃埔行完街 走出德民街 經過其中一條小巷
見到一間日式木制大門 和風味極濃既舖頭
好有日本小鎮家庭小店的感覺 友人話企係到睇不如入去試下啦
同我去過既日本當地拉麵舖好相似
旅行畫面即刻浮現係腦海中
呢間舖頭都有分 白,紅,黑同期間限定 四款拉麵
同埋胡椒天王 用上黑胡椒香油配合豬骨湯底並加上芝士
胡掓天王
一黎到已經比佢既芝士面層深深吸引住
將芝士搞勻冖人後佢會搈左 令到成個麵都會比一層芝士包住
形造左呢一個拉絲既效果

麵質硬身有咬口 彈牙之餘又夠長 唔會散開
當芝士同拉麵走埋一齊食既時候真係好香同好有質感
半生熟的雞蛋 深黃色的蛋黃 溏心既外表已經值回票價
係控制方面更加要掌握得到位 而唔係平時出面食既流心同軟身一PAT野咁
豚角煮
日式豚角煮,入口即化,重點在於迫出油份,令到入囗時完全不油不腻
唔好以為一塊咁少既五花腩好易整 其實要經過好多步驟先得出呢一塊黃金豚肉
食落係唔會有油腻感 但仍然係入口會溶化 而且醬汁好入味
每一啖都感覺得師傅既用心 配合埋一少部份既頭尾叉燒粒 好滿足
呢款並唔係煎餃子 而係以烤既方式去制作
外層會比起煎既乾身同更加脆口
但入面既豬肉同菜仍然可以保持到新鮮
肉汁豐盈 油脂同瘦肉比例相當不錯!!!!!
ZERO可樂
店家用上樽裝可樂 仲有ZERO揀掭 岩晒我
樽裝比觀裝更加容入到呢個日式環境之中 更加入型入格!!!!
2016-04-25
  • 豚角煮
2016-04-24 369 浏览
平時甚少去紅磡搵食,今日去探朋友時偶爾經過這間拉麵店,被門口紅紅的大燈籠及店內傳出的香味所吸引,加上肚子剛剛“”在叫,實在忍不住一試。這真是一間拉麵專門店,只提供拉麵及一些追加小食和飲品。門面及室內環境勁有日本風味,不說真是以為置身於日本呢!拉麵共有5款選擇,當中兩款是每月不同的“限定天王”,而嚐辣的我就對“赤天王”- $79 情有獨鍾。食客落單時更可選擇湯底濃淡及麵質軟硬程度,服務貼心,值得一讚!天王豬骨湯底配以辣椒和麻辛子等材料,令拉麵香辣味濃,辣而不嗆。拉麵爽口微彈,日式叉燒肉質軟稔,不過略嫌太多肥豬肉。味蛋即類似糖心蛋,非常滑嫩,一啖滑入喉嚨。一間用心經營實而不華的拉麵小店,下次再來紅磡時一定會再食!

一間用心經營實而不華的拉麵小店,下次再來紅磡時一定會再食!
2016-04-21
Located on Tak Man Street at Hung Hom, me and my sister passed by this little ramen store and was attracted by its cheese ramen in pepper mix.  Without much time waiting, we were corteuously brought to a seat next to the ramen masters, to have a glimpse on their production!櫻海老天王 - 期間限定 ($89)Generous amount of scrimp which pleasantly added inviting flavours and chewiness to the bowl!The coddled egg was enjoyably soft-centred right on spot! And the soup base was definitely luscious and filling! En

櫻海老天王 - 期間限定 ($89)
櫻花蝦天王

The coddled egg was enjoyably soft-centred right on spot! And the soup base was definitely luscious and filling! Enjoyable choice for scrimp lovers!

芝士胡椒天王 -期間限定 ($89)
芝士胡椒天王
芝士胡椒天王

Gernerous amout of addictive cheese on top! The blend of pepper and cheese was not highly compatible to me, but I still enjoyed the way how cheese got half-melted in the hot and flavorsome soup!
Still, I was a bit disspointed as cheese wasn't entirely melted in the bowl, I might have spent too much time spamming my camera but still think that it could be mixed better since I have tried other rival stores which offer similiar products.
Would very much prefer it to be more penetrating so that it can soak up the indulgent cheese in every palatable strip!

In fact, the side dishes I ordered were quite toothsome choices! Feel free to drop by for some!
Cheese Rice Cake
2016-04-16