2017-06-25 1493 浏览
以前覺得去紅磡,覺得唔夠方便,不過自從觀塘線延線到黃埔之後,要揾嘢食就方便好多啦~ 出咗地鐵站,沿途一直行,見到呢間拉麵店門口紅噹噹,就係咁入咗去食番個拉麵。入到餐廳,座位並不算多,而廚房是開放式的,感覺開揚得來又唔會覺得四處好焗促。其實店內的菜單很簡單,麵食只有 4 款,可以追加小食同埋飲品,所以我和老公各有各點。先來兩支飲品解吓渇先~限定天王原來呢個拉麵選項係期間限定款式,而呢次有兩款,有辣有唔辣。而我們選了 味噌天王,是唔辣的款式,湯底夠濃夠鮮甜,隻流心蛋煮得剛好,而麵質煮得夠軟熟,用埋荀也不少,所以食落有陣陣荀的清香。黑天王上枱的時候,我有點猶豫,因為覺得個湯底沒我預期的黑,不過食咗兩啖先確認無來錯,因為唔會好似赤天王咁,係一點也不辣的。個湯底有陣陣的豬骨湯味,飲落帶點清甜,麵質同樣地腍,黑木耳也很爽口。小食通常拉麵入面的叉燒都係得兩至三塊左右,所以佢就追加一分,而我就點了烤餃子。叉燒的份量都唔算少,啖啖肉又唔會韌,而餃子外面烤得好香脆,外脆內軟。

先來兩支飲品解吓渇先~

限定天王
原來呢個拉麵選項係期間限定款式,而呢次有兩款,有辣有唔辣。

小食

2017-06-19
2017-06-14 218 浏览
去紅磡見到間拉麵舖,就想入去試下,未入去隔住窗,見到有D員工好攰僕係台面休息,都唔係咁想打擾佢地,所以決定行多陣先入去。隔左陣我地就入去坐。同其他拉麵店一樣,都係提供一張紙俾我地自己揀口味、湯嘅濃度、麵嘅硬度等等。咁我同男朋友不嬲都食開豬骨湯嘅拉麵,所以今次都唔例外,叫左兩碗白天王,並且叫多隻味蛋。咁等左唔洗好耐,個白天王就到,而隻蛋就分開上。咁碗湯嘅湯底都幾濃,有好香嘅豬骨味。加上,碗麵有好多唔同配料,例如黑木耳、椰菜等等,好抵食。而隻蛋亦都煮得剛剛好,蛋黃係有D流心,正。下次再黎一定會再食番白天王。
下次再黎一定會再食番白天王。

2017-06-12 147 浏览
行過紅磡小巷 見到間裝修好特別嘅小店 原來係食拉麵嘅 一於試一試可能啱啱舖頭先開門 仲未有客人 店內設計日本風味濃厚 有好多可愛嘅日本公仔擺設個人化貼心服務 首先選擇拉麵湯底 白、赤、黑、限定天王 之後你可以揀湯底嘅濃淡 麵質嘅軟硬 要蔥唔要蔥等等… 想加小食或者配料 亦都可以 最後減埋飲品完成 限定天王拉麵 會隨著不同時令而改變款式 今期係味噌天王同胡椒天王 我同男朋友各叫咗一款試下味噌天王 面豉湯底濃郁 配菜有椰菜 粟米 筍 蔥花 及 兩片大叉燒 主角係大大隻帆立貝刺身帆立貝好鮮甜好新鮮 果然係用時令食材 期間限定胡椒天王 拉麵湯底加上黑胡椒油 面頭加上大量芝士碎 熱辣辣嘅湯底整容咗啲芝士 再配合拉麵一齊食 太邪惡啦成件事實在半熟流心蛋 夠滑 蛋黃味夠香烤餃子$30 煎得外皮香脆 裏面帶有肉汁 豚角煮$25 帶有焦香味嘅五花腩 肉質偏肥 味道不錯今日有幸食到兩款唔同嘅限定拉麵 唔知下次又會係啲咩呢 大滿足

帆立貝好鮮甜好新鮮 果然係用時令食材 期間限定

半熟流心蛋 夠滑 蛋黃味夠香

烤餃子$30 煎得外皮香脆 裏面帶有肉汁

豚角煮$25 帶有焦香味嘅五花腩 肉質偏肥 味道不錯

2017-06-07 141 浏览
今日收工返教會,又要響紅磡搵食。我揀左食拉麵!拉麵天王,未入去已feel到陣陣和風味!舖仔細細,可坐20幾人, 坐落都幾寬!店裏和風味更濃三大天王,白赤黑,仲有限定天王限定天王,味噌同胡椒天王可揀。我同老婆係揀左限定天王各一。我食味噌天王,齋睇賣相已經要畀個個湯低好濃,但飲起上來唔會膠住個口,佩菜份量多,有兩塊大大塊的日式叉燒勁大粒帶子,如果出面食齋呢粒帶都值返30蚊! 大滿足胡椒天王,老婆唔算好中意食拉麵,但對呢碗就讚不絕口,個湯唔算辣,但胡椒味好重,最重要係有可以拉絲的芝士。食到老婆話要encore!
今日收工返教會,又要響紅磡搵食。我揀左食拉麵!

拉麵天王,未入去已feel到陣陣和風味!

舖仔細細,可坐20幾人, 坐落都幾寬!店裏和風味更濃

三大天王,白赤黑,仲有限定天王

限定天王,味噌同胡椒天王可揀。我同老婆係揀左限定天王各一。

味噌天王

我食味噌天王,齋睇賣相已經要畀個

個湯低好濃,但飲起上來唔會膠住個口,
佩菜份量多,有兩塊大大塊的日式叉燒

勁大粒帶子,如果出面食齋呢粒帶都值返30蚊! 大滿足

胡椒天王

2017-06-07
味噌天王
胡椒天王
2017-05-22 98 浏览
位於紅磡嘅拉麵天王裝修格局都走日本拉麵小店風格同其他一D日式拉麵店一樣可以選擇自己個人喜好口味香油濃度要不要叉燒和蔥煮面嘅軟硬程度拉麵主要係揀湯底有三款 分別系白天王黑天王同赤天王此外仲有限定天王 即系有廚師幫你喺唔同季節之下揀選適合材料淆制嘅湯底間唔中餐廳都會提供一啲特別湯底口味例如櫻花蝦麵身係偏幼身湯嘅濃度剛剛好不會太鹹喝了幾啖 也不會口渴整體ok環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★★☆☆
位於紅磡嘅拉麵天王

食物質素: ★★★☆☆
服務態度: ★★★☆☆
2017-04-15
2017-05-21 50 浏览
星期六的晚上8點入坐,不用等位。選擇了期間限定和赤天皇。麵可選擇軟硬程度,湯底也可以選擇濃度。更加可以選擇要蔥或不要。期間限定係味噌,但味噌味道不算太突出。麵內的半熟流心蛋也唔夠味道。赤天皇辣味濃厚。叉燒是半肥瘦。店內更會提供自助檸檬凍水!
星期六的晚上8點入坐,不用等位。

選擇了期間限定和赤天皇。
赤天皇辣味濃厚。叉燒是半肥瘦。
店內更會提供自助檸檬凍水!
2017-05-18 120 浏览
今日係黃埔收早 打算周圍逛逛有咩下午茶食啦 點知比我係德民街見到呢間隱蔽拉麵店-拉麵天王為左食個飽飽下午茶 我決定入去食翻個拉麵企係門口都感受到日本既氣氛入到店內 無咩人 因為我3:30pm先食 可能無咩人會咁做店內既格局好簡約 無太多既裝飾 簡單既木檯木凳 有日本簡約既風格裡面沒有太多拉麵款色揀 主要就有白赤黑三款拉麵 還有每三個月轉一次既限定拉麵咁我就叫左黑天王 烤餃子 黑天王 賣相好令 未送到黎已經聞到好香既黑蒜味 真係好香!拉麵幼身彈牙 而且掛湯 不錯!餃子烤後帶點焦香 肉汁鮮甜美味 再配小小黑醋 更加可口!
為左食個飽飽下午茶 我決定入去食翻個拉麵

企係門口都感受到日本既氣氛

入到店內 無咩人 因為我3:30pm先食 可能無咩人會咁做

咁我就叫左黑天王 烤餃子

烤餃子

餃子
烤後帶點焦香 肉汁鮮甜美味 再配小小黑醋 更加可口!

烤餃子
2017-04-26 283 浏览
在openrice找到這間店,放工之後,路痴的我花了點時間找路,坐下後,店員送上一杯水,喜歡特別、期間限定的我,決定嘗一嘗限定天王。點單後,店員問我要什麼味道,初初還以為是隨機,誰不知原來有貼出來,只是我看不見而已。於是被充滿芝士的圖片吸引而選了胡椒天王。味道不錯,麵的軟硬適中,只是吃完之後有點缺水的程度。可愛、充滿特色的擺設,有貓咪老師阿!

坐下後,店員送上一杯水,

喜歡特別、期間限定的我,決定嘗一嘗限定天王。
於是被充滿芝士的圖片吸引而選了胡椒天王。
味道不錯,麵的軟硬適中,只是吃完之後有點缺水的程度。
可愛、充滿特色的擺設,有貓咪老師阿!
2017-03-11
咁岩黎到黃埔呢邊,食個晏,就拜會下呢間拉麵店啦。 舖面都好大,廚房係扮一個屋台,然後外面仲有位擺返啲雙檯,4人檯,好闊落。 坐底後店員會送上兩杯冰水同落單紙。檯面亦有冰水壺自己添飲。 但我覺得好奇怪,佢拎上黎既係冰水,但檯上加既其實浸住檸檬,而且檸檬味已經相當突出,令連飲兩杯既我覺得好怪點解廚房準備既唔係檸檬水。好似其他拉麵店,麵係根據湯底唔同有幾個選擇。我地分別叫左最基本晚白天王同櫻海老天王。白天王即豬骨湯;櫻花蝦就係係豬骨湯到加櫻花蝦油同櫻花蝦。 有啲啲失望既係只係幾個option, 當時店內亦唔多客,但佢都係落左好多蔥俾我。可能覺得有蔥先好味?🙈🙈🙈個湯唔錯既,唔會好油,飲得落,但唔算係好鮮甜,麵係用幼麵,我地兩個都揀左硬,但依然略嫌偏軟,掛湯力同口感都差左少少。另叫既一份木耳相當大份,可能有平時三哥既3份咁多。紫菜,我覺得唔得,因為已經腍哂,唔係講緊浸住湯個到,而係無浸住個part都係。 相信佢未整之前既存放地方個防潮都應該唔係好夠。 叉燒易散,基本上上黎個到都散散地,味亦偏淡。反而最估佢唔到既係啲櫻花蝦好大隻,咬落似真有肉多過平時好多都好似蝦米仔咁,除左浸湯都唔係點食到。
咁岩黎到黃埔呢邊,食個晏,就拜會下呢間拉麵店啦。

好似其他拉麵店,麵係根據湯底唔同有幾個選擇。
我地分別叫左最基本晚白天王同櫻海老天王。
白天王即豬骨湯;櫻花蝦就係係豬骨湯到加櫻花蝦油同櫻花蝦。

另叫既一份木耳相當大份,可能有平時三哥既3份咁多。

叉燒易散,基本上上黎個到都散散地,味亦偏淡。

限定天王  櫻花蝦
2017-04-03 474 浏览
食過拉麵天王兩次,第一次食白天王,第二次食黑天王。感覺黑天王比較好食,個人比較喜歡多了一陣黑蒜味,味道不錯,但我覺得湯底略多油, 麵質還可以,而叉燒、蛋就略差,以正常男人的食量應該要加底。整體來説這間拉麵店未算係top但係都食得過
2017-03-30 418 浏览
櫻海老天王.櫻花蝦口味是限定口味(當天有櫻花蝦和胡椒口味)! 以豚骨湯頭作底 加上櫻花蝦油 灑上蝦子 還有一座小櫻花蝦山😍 豚骨湯頭豚骨味不重 但蝦味頗突出😋 麵條可自選軟硬度 而叉燒是偏瘦的部位 但吃下不會感到乾柴😌 半隻半熟蛋半熟程度還好 但沒經調味 個人喜歡有調味的半熟蛋多點 烤餃子.餃子比較特別 不是煎 而是烤! 外皮口感微脆 餃子餡有肉汁 整體感覺新鮮 但我還是喜歡煎餃子多點😜豚角煮.一塊肥美的豬腩肉😍 經過炙燒後 油香四溢 加上醬汁 惹味非常 想立即叫碗白飯 送飯食😂 另外旁邊還有凍食的豚肉粒粒 拉麵店裝潢風格很有日本的感覺😚
櫻海老天王.

烤餃子.

豚角煮.

拉麵店裝潢風格很有日本的感覺😚
2017-03-20 522 浏览
紅磡一向都多野 就諗住同個fd黎揾好西,一查open rice拉麵,呢間就係個top到, 位置連黃埔站同埋紅磡站行過去都要幾遠下, 門口裝修得好隱蔽, 入到去得1個服務員, 幾個人喺度煮嘢食, 環境係日式嘅居酒屋, 幾清靜, 有檸檬水飲, 我就揀咗個黑天王 ,揀所有味道都係普通, 上嚟都幾快, 正常紫菜上邊個位都係脆嘅,但係佢係lum嘅。 啲麵唔知點解有d 鹼水味, 比出面D拉麵差好多, 湯底太咸過頭,油份太多,麻油味蓋過豬骨湯嘅味。 最嚴重係個滷蛋, 根本食唔到有豉油味, 蛋白都冇豉油色!都冇昆布!都人大失所望。。 根本都5值呢個價。。唯一好嘅就係日本叉燒好好食,服務都幾好。bt問題係環到,我坐個位對正佢雪櫃個,上面有支竹架橫放,掛衫係到loung,5係5得,bt最起碼遮住佢5好比客人見。。。搞到冇咩食欲。
2017-03-11
2017-03-01 749 浏览
黃埔站開左後. 有日提議同老婆去行下. 行行下開始肚餓就搵下有咩好食. 比我地SEARCH到拉面天王. 店舖唔大, 大約坐到15,6 個人. 因為大概6點左右未到旺場, 一去就入得. 餐牌好簡單, 就三款REGULAR口味+一個時令推介. 我同老婆都叫左黑拉面, 食之前緊係要試啖湯先. 第一啖就覺得油膩感搶走左湯底味. 配料份量足, 有木耳椰菜蛋同紫菜叉燒足足5樣. 可惜蛋有少少熟溏心效果未夠好. 餃子係一口SIZE, 唔油, 煎到邊角位有少少脆, 點餃子汁食好開胃. 芝士年糕佢依度應該係烘或者係燒.  軟身煙韌+冇咁熱氣. 唔錯.  最SUPRISE係支綠茶可樂, 好好味呀, 真係可樂味又帶有綠茶香氣. 唔係周圍都有得飲架. 整體而言OK, 下次可以試下叫佢少油, 可能就會好好多.
黃埔站開左後. 有日提議同老婆去行下.

我同老婆都叫左黑拉面, 食之前緊係要試啖湯先.

整體而言OK, 下次可以試下叫佢少油, 可能就會好好多.
2017-02-12
唔想去Aeon食別天神,試下呢間。星期日晚,入面冇乜人,都驚驚地中伏,不過呢度食評不錯就入去試下。同豚王一樣分黑白紅拉麵,同埋seasonal special. 叫咗餃子不過食哂個麵先黎。服務態度不佳,問兩句都好似唔想睬你咁。應該唔會再幫襯。
2017-02-26
2017-02-21 570 浏览
又到收工時間,梗系要周圍搜羅下有咩好野食,路過德民街時,見到間拉麵天王好似幾吸引,同行兩人就“”孖必“”入去試探下軍情,全部一共有4款拉麵俾我地選擇,我地兩個都系濃味分子,最後一齊揀佐黑天王拉麵。拉麵黎到,料都算多,略有擺盤,重點叉燒,無咬口,林,其他正路,湯底味道夠濃、略油,麵底有得選硬度,算貼心,心機小店。
2017-02-20