咁岩黎到黃埔呢邊,食個晏,就拜會下呢間拉麵店啦。 舖面都好大,廚房係扮一個屋台,然後外面仲有位擺返啲雙檯,4人檯,好闊落。 坐底後店員會送上兩杯冰水同落單紙。檯面亦有冰水壺自己添飲。 但我覺得好奇怪,佢拎上黎既係冰水,但檯上加既其實浸住檸檬,而且檸檬味已經相當突出,令連飲兩杯既我覺得好怪點解廚房準備既唔係檸檬水。好似其他拉麵店,麵係根據湯底唔同有幾個選擇。我地分別叫左最基本晚白天王同櫻海老天王。白天王即豬骨湯;櫻花蝦就係係豬骨湯到加櫻花蝦油同櫻花蝦。 有啲啲失望既係只係幾個option, 當時店內亦唔多客,但佢都係落左好多蔥俾我。可能覺得有蔥先好味?🙈🙈🙈個湯唔錯既,唔會好油,飲得落,但唔算係好鮮甜,麵係用幼麵,我地兩個都揀左硬,但依然略嫌偏軟,掛湯力同口感都差左少少。另叫既一份木耳相當大份,可能有平時三哥既3份咁多。紫菜,我覺得唔得,因為已經腍哂,唔係講緊浸住湯個到,而係無浸住個part都係。 相信佢未整之前既存放地方個防潮都應該唔係好夠。 叉燒易散,基本上上黎個到都散散地,味亦偏淡。反而最估佢唔到既係啲櫻花蝦好大隻,咬落似真有肉多過平時好多都好似蝦米仔咁,除左浸湯都唔係點食到。
咁岩黎到黃埔呢邊,食個晏,就拜會下呢間拉麵店啦。

好似其他拉麵店,麵係根據湯底唔同有幾個選擇。
我地分別叫左最基本晚白天王同櫻海老天王。
白天王即豬骨湯;櫻花蝦就係係豬骨湯到加櫻花蝦油同櫻花蝦。

另叫既一份木耳相當大份,可能有平時三哥既3份咁多。

叉燒易散,基本上上黎個到都散散地,味亦偏淡。

白天王
限定天王  櫻花蝦