2017-02-03 349 浏览
見天氣凍凍地想食番啲熱野,拉麵就係唔錯嘅選擇。拉麵來向來都喺旺角幾出名,決定一試。去到餐廳,前面有3 group人等緊,唔洗10分鐘就入得了!可能拉麵係快食啦!雖然座位唔闊,不過勝在有好多長型小箱比客人放袋同隨身物。個menu好有趣,係用圖畫表達架。order係自己畫紙仔的,叫左個土 極上海老吟釀湯麵$104。好快就有得食,一上台,已經聞到濃濃蝦味,胃口即時大增!先飲一啖蝦湯,好濃好傑,口感好張口,拉麵上有三隻蝦,隻隻都好彈牙新鮮。台上有啲生蒜比客人自由壓做蒜蓉加入麵中。不過叫左普通硬度嘅麵都係比較林,食完個麵之後成個人暖暖的幾舒服!
[拉麵濃濃濃濃. ...]
2017-01-30 243 浏览
這是第三次食ラーメン来(拉麵來), 感覺有驚喜。之前食的都是熱烘烘的湯拉麵,今次我試食叉燒撈麵。簡單的秘製叉燒+特色麵條+溫泉蛋+秘製醬汁,食出滋味來。沾麵亦非常出色(欠圖), 濃而不膩的湯底,配上特色麵條,這就是令我會再想幫襯的原因。釀雞翼,亦非常好食,加上來自日本的綠茶可樂,一個完美的日本晚餐就是這樣度成的。今晚大滿足! #拉麵來
這是第三次食ラーメン来(拉麵來), 感覺有驚喜

今晚大滿足!
#拉麵來
叉燒撈麵
綠茶可樂
2016-12-26
叉燒撈麵
綠茶可樂
2017-01-16 249 浏览
除夕處處爆滿排隊在旺角想找個地方吃飯時發現這裡有位置猶豫了一下,bf說很久沒吃過拉麵,所以決定一嚐看見人密密麻麻的坐下來之後意外地發現位置挺寬敞舒服的燈光偏暗還算舒適佈置很有懷舊日本雜貨店的感覺😄拉麵的選擇稍微多一點還有沙律、餃子、炸雞等小食一個海老拉麵,一個激辛拉麵店員說拉麵湯底是自家調製的,果然很夠功力!湯底海鮮味好香濃,而且不是過鹹那種濃湯我把辣椒全拌進去了,還想著多加點辣椒沒想到辛辣這麼足!很滿足!湯底我選擇了普通,濃淡的確好適合我口味我選擇的軟質拉麵,感覺拉麵軟得來還保留著彈性,不會面面的軟塌塌的筍空口吃感覺很一般但是泡過辣湯底之後還很爽脆,很好吃沙律和炸雞都OK啦~不過對比拉麵就不是那麼出色了沙律感覺菜不是特別新鮮和脆甜 沙律醬也不是很多哪怕自己拌了一下也感覺是空口吃生菜炸雞的粉有點多,而且硬,咬下去有一口硬硬的粉不過調味是不錯的!埋單370兩個人兩個拉麵有啤酒有汽水加兩個小食價格合理,我甚至覺得比起同等水平的拉麵價格低簡直食過番尋味,第二天寫食評的時候還在回味
除夕處處爆滿排隊
在旺角想找個地方吃飯時發現這裡有位置

猶豫了一下,bf說很久沒吃過拉麵,所以決定一嚐
看見人密密麻麻的
坐下來之後意外地發現位置挺寬敞舒服的

燈光偏暗還算舒適

佈置很有懷舊日本雜貨店的感覺😄
拉麵的選擇稍微多一點
還有沙律、餃子、炸雞等小食

一個海老拉麵,一個激辛拉麵

店員說拉麵湯底是自家調製的,果然很夠功力!
海老拉麵
湯底海鮮味好香濃,而且不是過鹹那種濃湯
激辛拉麵
我把辣椒全拌進去了,還想著多加點辣椒

沒想到辛辣這麼足!很滿足!
激辛拉麵
湯底我選擇了普通,濃淡的確好適合我口味

筍n紫菜
筍空口吃感覺很一般
但是泡過辣湯底之後還很爽脆,很好吃
溫泉蛋沙律
沙律和炸雞都OK啦~

不過對比拉麵就不是那麼出色了

沙律感覺菜不是特別新鮮和脆甜
沙律醬也不是很多

哪怕自己拌了一下也感覺是空口吃生菜

炸雞的粉有點多,而且硬,咬下去有一口硬硬的粉

不過調味是不錯的!
石榴啤酒
埋單370兩個人兩個拉麵有啤酒有汽水加兩個小食

價格合理,我甚至覺得比起同等水平的拉麵價格低

簡直食過番尋味,第二天寫食評的時候還在回味
2016-12-31
庆祝纪念
除夕
海老拉麵
筍n紫菜
石榴啤酒
小編今日去旺角睇牙醫,諗住食餐好d先去睇,點知想去果間cafe好多人,剛好鄰近的這間拉麵店又冇咩人,咁就入左去試~ 這間店的裝修有點像懷舊的日式食店,menu上唔係太多選擇,最後叫左一個湯麵及一個沾麵:(1) 香濃雞白湯麵 $92麵的軟硬度可自選,小編選了硬d,拉麵配上鮮甜的白湯,再加上叉燒軟綿綿,好好食~ 拉麵還配上一粒啫喱狀的雞油,令湯底更香~(2) 熔岩芝士蝦湯沾麵 $128沾麵配上手打蝦餅,脆脆烘焙芝士,叉燒,紫菜絲,芝士碎及京蔥~ 龍蝦湯非常熱,味道好濃郁,拉麵沾上龍蝦湯食非常入味~ 蝦餅質感彈牙,味道香口~ 叉燒配龍蝦湯冇雞湯咁好食~ 最令人驚喜的是脆脆烘焙芝士,起初以為是麵包,入口好脆,內裏感受到香濃的芝士味,超好食~ 如果愛食芝士的朋友,還可以加芝士碎入湯內享用~小編個人認為午餐食拉麵有d貴,最好晚餐先食感覺會比較抵~
(1) 香濃雞白湯麵 $92

(2) 熔岩芝士蝦湯沾麵 $128

小編個人認為午餐食拉麵有d貴,最好晚餐先食感覺會比較抵~
2017-01-07
2017-01-07 226 浏览
我一向很喜歡吃沾麵的,今晚約了朋友到旺角吃飯,我就選擇了這間有沾麵的餐廳。店裡裝潢很有日式風味,像是古舊的日本小店一般。我點了熔岩白松露豚骨沾麵和芝士海老丸。沾麵的湯是用石鍋盛載的,十分熱。麵和叉燒等配料分開上。先把菇和紫菜等加到湯裡,再夾一小撮麵沾上湯汁吃。湯底的豚骨味很香濃,白松露清香,令人回味無窮。可惜的是,拉麵麵質一般,很容易拉斷,不夠彈牙。芝士海老丸外脆內軟,裡面的芝士可以牽出絲來,而且芝士香滑,吃的時候可要小心燙嘴呢!
店裡裝潢很有日式風味,像是古舊的日本小店一般。
我點了熔岩白松露豚骨沾麵和芝士海老丸。
2017-01-06 125 浏览
旺角一向多美食,今晚同朋友出旺角見到拉麵來的評價都唔錯,一於試試佢!這間店需要人齊入坐,好彩我地大約7:15pm 到都唔需要等位。今次叫左兩碗Share食,朋友想食蛋,所以叫左土2 - 温泉玉子雞汁拌麵 温泉玉子雞汁拌麵 - 麵質唔錯,但冇湯底得好少雞汁拌麵的情況下味道比較寡,而且肉質一般,伏味甚濃。另外食左木 - 白松露豚骨拉麵,D個真係好味,既有濃郁白松露味及滿滿都是菇的香甜,雖然紫菜好快唔脆,但總體味道相當不錯。比較特別是拉麵制法可根據個人口味去選擇,如麵的軟硬程度、湯的濃度及配料多少等,相當貼心。同埋每檯提供麻醬、辣椒仔、芝士粉等調味任君選擇,推薦有個辣辣地的配菜幾好味。整體而言,店內裝修有日式風味,拉麵質素唔錯,但價錢同樣唔平,同埋選對湯底好重要~

土2 - 温泉玉子雞汁拌麵
木 - 白松露豚骨拉麵

2017-01-04
木 - 白松露豚骨拉麵
2017-01-01 122 浏览
因為昨日公司冬至放早,所以約男友1:45放工就去旺角食碗麵一試發現無味精,而且湯底好好味,下次可以再去食其他麵。芝士海老丸要熱食碗麵份量十足料,湯底夠特別,黑松露好香。
因為昨日公司冬至放早,所以約男友1:45放工就去旺角食碗麵

一試發現無味精,而且湯底好好味,下次可以再去食其他麵。
芝士海老丸要熱食
碗麵份量十足料,湯底夠特別,黑松露好香。
2016-12-21
  • 芝士海老丸
2016-12-29 149 浏览
步入初秋,總想嚐一口熱騰騰既湯頭。經過黑布街的時候,總看到一個充滿日式風情的拉麵店門外排著人龍,每次亦看到人龍也令人避之唯恐不及。不過今日的拉麵來,可能時間尚早,門外沒有人龍的蹤影,所以,今天亦去嚐嚐鮮,看看是不是值得一排?步口店內,忽然覺得自己到了日本的本土店。因為門內的佈置牆上掛滿了日本的雜貨店中販賣的玩具,配上帶橙黃的光線,令人倍感放鬆。彷彿門外的現實世界與自己無關。點單方面與香港其他日式店鋪一樣,以寫清單的形式下單,看過菜單後,還是如常地點了豚肉類的拉麵(金 原味豚骨拉麵)。因為總覺得,豚肉拉麵最能反映得到拉麵店的好與壞。另外點了一份炸雞和蘋果汁。拉麵想要求少一點份量(亦手寫紙上),因為怕今天胃口不佳,午飯也只吃了一半,不能把東西吃光,不過店家說了是每份分好的量,不能減少,不過男生不夠吃,要加麵可以加替玉。先上了一瓶蘋果汽水。平常日式超市有見過的,不過一直沒有去買來喝,一喝下去,酸酸的,挻開胃,可以有助增加食欲!我坐的位置偏向於店的左邊,可以直望廚房,不時可以窺探廚房的運作,不禁想起上次日本京都小城中中的店中看師傅在用心煮面的畫面。不消一會,拉麵上枱,木耳,細蔥,拉麵,還有金豚
步入初秋,總想嚐一口熱騰騰既湯頭。

另外點了一份炸雞和蘋果汁。

不消一會,拉麵上枱,木耳,細蔥,拉麵,還有金豚!
湯頭比較漿口,湯味較為濃厚,熱騰騰的感覺,令人食欲蠢蠢欲動,拉麵軟硬適中,比較有口咬的感覺,加上夾雜木耳絲在其中,令人一口接著一口,不想停下筷子,不消一會拉麵亦被清空一半。

其實因為炸雞小食的來臨,令我才放下筷子,先替小食拍一張與朋友分享,才繼續享用。
炸雞是新鮮炸出來的,在咬開一口後,肉汁便流出來,沾一點隨雞附上的醬汁,酸酸甜甜,令炸雞的油膩感減少。醬汁的味道偏向麥當當的泰式辣醬,但較為酸口,與辣味的結合,更令人你,欲罷不能!

如果怕熱氣的話,亦可以沾上拉麵的湯頭,口感沒有炸皮的脆脆,換上溫柔的軟軟的外皮,亦同樣不錯!

這次的機會讓我發現一家隨意門。
在黑布街的神秘一角之中,打開安裝在拉麵來的隨意門,踏入一家正宗的日本拉麵館,嚐一碗誠意之作!

非常感謝香港不是只有張名旗號,品質卻令人卻步的拉麵名店。

如果經過旺角,不妨走多兩步,走進這篇隨意門——拉面來!
後記:

看到細評分的星星想起當日店員的態度,因為香港食店真的比較難見得到,繁忙時段的晚市中,還會耐心跟我解釋我的小要求(少麵)為什麼不能滿足。

結帳時有問到在用餐中,各方面感覺如何。

雖然可能是因為店員跟我都同爲年輕人,比較容易互動,但現今香港食店中,客人與店家的距離,只是坐下,點餐,果腹,結帳。少店員主動垂詢客人的意見。所以也想借此讚一下店員的禮貌。難能可貴!

一家店店中的食物固然重要,但店員的態度,也能令店的牌匾錦上添花。留下一個久久不忘的好印象!

同朋友兩個人食飯,兩個人吃到唔太食到好多嘢,行到嚟黑布街就決定食拉麵由於時間仲早,唔洗等位就有得食,不過夜晚7:30過後就已經無得即刻入呢到同好多日本拉麵店好似,有紙畀你揀自己喜好,麵條、湯料、配料自己揀自己啱嘅就OK最終同行兩人揀咗:極上海老呤釀湯麵 ($104)——湯底個味好特別,同啲配餸好夾,啲蝦都好有鮮味熊本黑蒜油豚骨湯麵 ($92)——揀咗濃湯果然味道好出,其他配料都好好食,紫菜嚟到即食仲有少少脆嘅感覺巨松露溫泉蛋沙律 ($48)——松露味好出,就算同埋溫泉蛋混埋一齊食嘅時候,松露味都好夠,另外沙律個汁嘅味道都好好我同朋友吃完,大家都覺得好食,加上個環境好懷舊feel,有另一番感覺,但係大家吃完都覺得如果個湯底可以再熱少少,等吃個拉麵時唔好咁快凍就好會好啲

最終同行兩人揀咗:

2016-12-13
2016-12-16 147 浏览
之前係黑布街食飯成日都經過依間拉麵店門口都已經覺得好特別,咁岩今日朋友話想食拉麵就決定黎一試。8點幾黎到唔洗等位,拉麵有好多選擇,我揀左黑蒜,朋友就揀左朱骨,因為佢拉麵本身唔會配蛋,所以我地都要自己追加,但估唔到原來連荀都冇,又係要加錢先有,有少少失望。整體黎講都OK既,雖然湯底已經揀左濃湯,但個人認為可以再濃D就好啦。
2016-12-10 2002 浏览
今次一如以往帶住小胖女去搵食,行到去旺角黑布街附近就見到一間門面非常懷舊既鋪,鋪頭名用日文字,又大排長龍,當然我地都唔執輸去望下啦,原來呢間係食拉麵既鋪頭,叫中文譯名做拉麵來!入到去仿如置身係一間舊式士多一樣,各處佈置都放左好多復古既玩具同擺設當然為食既我地,一坐地就即刻睇食咩啦,叫左兩個拉麵,兩個小食同兩支野飲,拉麵叫左白松露豚骨湯拉麵同激辛豚骨湯拉麵,小食就叫左芝士海老丸同自家制餃子,而飲品就叫左生啤同蘋果汁啦首先出黎既係小胖女既白松露拉麵,一上枱就聞到一陣好濃既香菇味,但食落完全無味精味,順便一提拉麵軟硬度,湯既濃郁度,係有得選,我地都係食爽口麵同特濃湯,就會更突顯餐廳係佢既湯底水準夠唔夠,有無落味精等等,跟住就係小弟既激辛豚骨湯拉麵,如果食得辣既朋友會非常欣賞呢個湯,夠辣夠味叉燒夠肥夠爽,好好食,跟住小食餃子同海老丸用黎送麵食岩岩好,海老太炸得岩岩好,夠哂香口,餃子亦都煎得唔油,咬落仲好多肉汁,食完飲埋支蘋果汁當堂飽哂,食好野再食埋個靚環境,非常正

鋪頭名用日文字,又大排長龍,當然我地都唔執輸去望下啦,

原來呢間係食拉麵既鋪頭,叫中文譯名做拉麵來!

而飲品就叫左生啤同蘋果汁啦

,順便一提拉麵軟硬度,湯既濃郁度,係有得選,

咬落仲好多肉汁
,食完飲埋支蘋果汁當堂飽哂,食好野再食埋個靚環境,非常正
2016-11-05
  • 白松露豚骨湯拉麵
  • 激辛豚骨湯拉麵
2016-12-05 116 浏览
今日放假就同fd去左mk行左轉,行下行下去到黑布街~見肚餓餓就去左拉麵來啦~  今次叫左衣個豚骨拉麵試下! 塊豚肉真係唔錯, 都好淋同好入味,但係得2塊肉真係唔係幾夠喉wor~ 個拉麵底就一一般般, 唔算特別出色~ 份量黎講由於我比較大食,所以如果當係下午茶都ok ge~ lunch就唔夠食啦~
豚骨拉麵
2016-12-04
豚骨拉麵
2016-11-23 111 浏览
天落住毛毛細雨,突顯想食拉麵,於是就行左入呢間拉麵店。呢間拉麵店係畫紙仔食,圈出自己喜歡食嘅要求。金: 濃厚豚骨湯拉麵湯果然好濃味,好重豚骨嘅香味,加上兩塊半肥瘦嘅日本叉燒,其實我並不是太好呢種叉燒,我只是比較喜歡食日本拉麵而已😂拉麵麵身硬度不過不失,整體不錯。芝士海老丸竟然有六粒海老丸,每粒海老丸中間都係流心芝士,芝士味好香濃,完全搶走海老嘅味道,由於芝士太熱嘅關係,食嘅時候要小心啦,不然就會爆到整口都係芝士,整親條脷丫😂
天落住毛毛細雨,突顯想食拉麵,於是就行左入呢間拉麵店。
呢間拉麵店係畫紙仔食,圈出自己喜歡食嘅要求。
金: 濃厚豚骨湯拉麵
拉麵麵身硬度不過不失,整體不錯。
芝士海老丸
2016-11-23 121 浏览
終於一嚐這拉麵店每次第一次到訪拉麵店,我也會選擇最基本的原味豚骨湯麵,一間好的拉麵店,基本功一定要做好。這裡的湯底和麵質也可以,可惜塊豚肉就差左d,肉質鞋又冇豚肉味另一碗濃厚魚介豚骨拉麵,奉上時見到湯底上一大堆的魚粉已經唔想試
終於一嚐這拉麵店

原味豚骨湯麵
濃厚魚介豚骨拉麵
芝士海老丸
2016-11-20
2016-11-21 132 浏览
尋日已經食左一次拉麵,今日又想食,返完教會就叫埋D姐妹一齊食姐妹介紹呢間正野,話湯底好得,咁就去呢間啦!裝修上有D心思,似扮大排擋街邊拉麵,我叫左個黑蒜油拉麵,姐妹叫左蝦湯拉麵

姐妹介紹呢間正野,話湯底好得,咁就去呢間啦!
黑蒜油拉麵
2016-11-20