2019-03-05 220 浏览
午餐同朋友去食呢間新開手做餃子店,見好多唔同款餃子可以選擇,所以我哋就分揀左兩個餐,每個餐會有三種不同口味嘅餃子,另外再加咗個上海麵,嚟到冇諗過d餃咁大隻⋯⋯重叫左9隻Tim ,而餃子同湯底冇味精,餃子🥟饀多,不過皮厚,麵就冇咩特別。
2019-03-03 194 浏览
星期六晚上想搵無咁熱氣、清清地野食來到杯渡附近搵食見到有間餃子店,寫住旺角有分店就試試餃子款式多好難揀好在佢有什錦餐,所以同朋友叫左個D餐加上海麵羊肉餃真才實料,有羊味,但唔會覺得太so,易入口海鮮餃鮮甜,大大隻蝦鮮肉粟米南瓜好juicy ,因為好多南瓜蓉,好甜食完唔會覺得好肥好油,因為個湯底無味精,淡淡的豬骨味,但花膠味略嫌唔夠多最尾一人一碗糖水紫米露多左少少奶,甜左少少番薯糖水夠薑夠粉但個人諗為入面d芋圓表現一般,太彈牙糖水$26所以下次會再encore 餃子,但糖水就未必了,因為每款糖水都有芋圓在入面呀,我地仲叫左拍青瓜,非常正,好味到唔記得影相
星期六晚上想搵無咁熱氣、清清地野食
來到杯渡附近搵食

見到有間餃子店,寫住旺角有分店就試試

餃子款式多
好難揀
好在佢有什錦餐,所以同朋友叫左個D餐加上海麵

羊肉餃真才實料,有羊味,但唔會覺得太so,易入口

海鮮餃鮮甜,大大隻蝦

鮮肉粟米南瓜好juicy ,因為好多南瓜蓉,好甜

最尾一人一碗糖水

紫米露多左少少奶,甜左少少
番薯糖水夠薑夠粉

但個人諗為入面d芋圓表現一般,太彈牙
糖水$26

呀,我地仲叫左拍青瓜,非常正,好味到唔記得影相

2019-03-02
2019-02-13 219 浏览
身為一下可以食到40隻餃子既我,有新開餃子店一定會狗沖去試。呢間朋友有介紹過,於是今日去試下去到店外勁多人,嚇一嚇以為要等好耐,原來大家都鐘意買外賣,可能入面環境逼左啲(其實好有祖國味道)。網上講佢湯底有幾正,懷著希望去,味道好淡,可能這就是家的味道佢有什錦餃子餐,個人覺得第一次去試可以去叫個6隻既雜錦試下先,咁下次再去就知道自己最鐘意邊款啦 。雜錦有分ABCD簡,每個都有3款不同既餃子視乎你要6隻定9隻我聽隔離枱係可以叫煎餃。咁香口啲應該正好多。因為我界緊口不能食煎炸野提提大家先飲下個湯,因為你食完濃味餃個湯無唒味啦,皮係幾薄同大隻每個餐都無米線/上海面跟,要另加$8喔不過第一次食覺得米線好硬,可能人太多廚房忙到一頭煙。最令人讚賞既係你叫完野食佢會送你一碟菜莆,其實幾好食仲見到有人問佢拎多碟tim。
每個餐都無米線/上海面跟,要另加$8喔
仲見到有人問佢拎多碟tim。
粟米餃
椰菜飲
薯仔餃
2019-02-12
粟米餃
2019-02-03 200 浏览
男小編自己都幾鍾意食餃子😗最近同朋友見到屯門新開咗一間食餃子嘅鋪頭,於是就走入嚟試下😛呢度一共有12款餃子🥟細個就鍾意食煎餃子,不過食食下又覺得湯餃都幾好味😙(湯係重點嘛!!)#什錦湯餃 ($37 6隻)😋好味指數:(7.5/10)+$8 配米線呢度寫住佢哋嘅湯係淮山花膠豬骨湯,冇味精🤔食落又真係好清淡,又唔係好覺有花膠,之後係天水圍食過間個湯正啲🤷🏻‍♀️另外米線份量就略為少咗啲😣🥟#鮮肉芝士餃第一啖食落去芝士味唔算重,不過食食下就慢慢食得到😗芝士味又唔會太重,所以唔會太搶味😆👍🏻🥟#鮮肉日式紫菜餃一咬落去即刻食到紫菜嘅味道,而且啲紫菜多到成隻餃子都係😙所以食落都唔錯😎🥟#鮮肉冬陰功香辣餃食落去幾多冬陰功湯係裡面😍食落都幾香,而且都唔算好辣🤔所以唔係好食得辣嘅朋友都可以諗下😛🥟#鮮肉白菜餃 ($32 6隻)😋好味指數:(7.5/10)每隻白菜餃都好大隻😎外層塊皮都幾薄身,而且咬落去都好足料😍
呢度一共有12款餃子🥟

#什錦湯餃 ($37 6隻)
😋好味指數:(7.5/10)
+$8 配米線

🥟#鮮肉芝士餃

🥟#鮮肉日式紫菜餃

🥟#鮮肉冬陰功香辣餃

🥟#鮮肉白菜餃 ($32 6隻)
😋好味指數:(7.5/10)
每隻白菜餃都好大隻😎外層塊皮都幾薄身,而且咬落去都好足料😍
2019-02-02 175 浏览
餃子是中國北方主食,亦是我最愛的食物之一,喜歡的程度,甚至高於米飯,每餐來十斤八斤,絶不皺眉頭,可能我祖先來自北方吧!因此,不時會在香港,尋找美味的餃子。前段時間,某雜誌介紹了數間,在香港的餃子專門店。手作餃子專門店就是其中之一,本店在太子,一直無緣一試 ,最近在屯門開了分店,女友即時相約去品嚐。由輕鐵站杯渡走去,大約七分鐘。店的門面,有點不起眼。進入店內,新店初開,非常乾淨。店內空間不細,座位雖多,但客人也多,有點迫,幸好我這個胖子,仍可以坐下。餃子專門店,當然以餃子為主,除了一些常規味道,還有一些創意味道,仔細一看,居然還有台式芋圓。因為不想太熱氣,所以選了湯餃。為了試匀多種口味,選擇了什雜餃,可選大細,細有六隻,大有九隻,每碗三種味道。一行四人,要了四碗什雜餃,共十二種味,其中兩碗加八元,加配米線,我沒食,但同行的人認為很粗。上菜速度彼快,很快四碗全部上齊。先試湯,順帶一提,這間店標榜沒添加味精,湯底是准山豬骨老火靚湯,入口清甜,不錯。十二種味道,一一嚐試,最美味的是,鮮肉栗米南瓜餃,鮮肉日式紫菜餃,鮮肉冬蔭功香辣餃,鮮肉栗米香菇,皮薄餡靚,味道有趣。味道正常的有,鮮肉韮菜、鮮肉

味道正常的有,鮮肉韮菜、鮮肉白菜、鮮肉芹菜及鮮肉雲耳椰菜餃,中規中矩。

要數最難食,味道古怪的,包括雞肉薯仔、鮮肉芝士及鮮肉海鮮餃。

但要數最失望,一定是京蔥羊肉餃,餡少,味道咸,羊肉味怪。

每人九隻餃子,真的很飽,餃子的味道綜合來說,我認為不過不失,但同行者認為,沒有一種稱得上美味。

以平均五元一隻餃子,不便不貴。下一次,會品嚐煎餃,希望更好。

手作餃子專門店 (屯門) 抵玩指數2/3
地址:屯門德政圍29號松苑地舖

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

2019-02-02
2019-02-01 101 浏览
我食了3款唔同共6隻餃子,食完值得會再去,每碗會加1小碟菜脯,雖然漏了給我,但落咗菜脯係湯底,會浪費咗個湯底,湯底同屋企煲老火足料靚湯有得輝!餃子足料又大隻,乜乜芝士餃,雖然唔會拉絲真係有芝士香,乜乜紫菜餃比較實dd但紫菜配搭好好味,另一乜乜辣餃,唔太辣,味道都唔差!d餃大隻比較菜多唔會成舊肉,我超鍾意!
2019-01-30 88 浏览
好友也轉來了屯門地盤後,常常相約一起吃飯。上次介紹了她吃很好吃的魚湯面之後, 今天到吃她的餃子。翻查後, 此餃子店太子總店位置原來是我最愛的美味餃子店舊舖, 經過也還未試過呢~餐牌我叫了椰菜拼薯仔9隻朋友叫了白菜9隻原來....很大隻!!吃到第七隻時飽到有點後悔雲耳椰菜: 不錯, 但我覺得可以加多一點菜 少一點肉 比例上會更加好吃雞肉薯仔: 薯仔很"溶化" 但味道較淡 不錯白菜: 偷了朋友的一隻白菜 反而她的很好吃!! 菜肉比例得宜湯底: 好像媽媽的感覺總體來說 不錯的午餐選擇 如果2個女仕吃 建議一位6隻一位9隻 哈哈下一次帶盒子買糖水~
好友也轉來了屯門地盤後,常常相約一起吃飯。
上次介紹了她吃很好吃的魚湯面之後, 今天到吃她的餃子。

餐牌

我叫了椰菜拼薯仔9隻
朋友叫了白菜9隻

原來....很大隻!!

吃到第七隻時飽到有點後悔

雞肉薯仔: 薯仔很"溶化" 但味道較淡 不錯

湯底: 好像媽媽的感覺

下一次帶盒子買糖水~

2019-01-30
2019-01-27 80 浏览
呢條街一直都有幾間食肆,但實在唔太起眼,一直都無乜點幫趁過。有晚經過呢邊,見到好多人排係門口,就埋去八掛下,原來呢度開左間新既餃子店,仲有糖水食。今日一條友收工,一於去試下呢間,因為小妹本身都幾鍾意食餃子同飲湯。鋪頭細細,加上午市時間,都幾多人。好彩一丁友好易搵位,即刻有位🤭價錢上黎講算正常價位,款色都幾多,而且有雜錦揀,可以試唔同口味。不過如果可以仼意配搭,再flexible 啲就更好😝揀左A餐九隻,餃子大大隻,好多餡,好飽滿。不過唔知係煮得太耐定太飽滿既關係,白菜餃全部一夾就皮餡分離😨 好彩芹菜同韮菜餃無甘既問題,否則作為一間餃子專門店,啲餃子包到甘既水準真係有好大既進步空間😂另外個湯底比較淡,濃啲既話會更好👍🏻見到當日有好多食客都有催單,可能expect 呢啲好快可以上枱掛?但其實都唔係話等左好耐,只係十分鐘左右,香港人真係太心急啦🙄 好彩員工都好好禮貌,雖然只係岩岩落單無耐都照幫客人催單🙈除左餃子之外,呢度仲有糖水供應,而且有我最愛既芋圓,搵晚再黎試埋個糖水!!

另外個湯底比較淡,濃啲既話會更好👍🏻
1K
2019-01-10 1336 浏览
屯門看似餐廳多,但每當要諗去邊度食飯都好煩惱,早排剪頭髮見到呢個位開左手作餃子,搵過話係太子嘅分店。原本想食元氣,人山人海,只好轉呔食餃子。餃子店光猛,兩邊座位坐滿人,飯點搭枱係基本,比起太子店叫做坐得到人。餐牌驟眼睇同太子店差唔多,但仔細睇可見呢度嘅價錢高一點。餃子12款,韭菜、粟米香菇、雲耳椰菜、白菜、羊肉餃等,選擇同餃子屋差不多,分6/9隻,定價$32-46,跟淮山花膠豬骨老火湯。雙拼加兩蚊,煎餃加兩蚊。另有4款三拼餃子組合,亦可加配粉麵。鮮肉白菜餃 $42/9隻鮮肉芝士餃、紫菜餃、冬蔭公香辣餃 $47/9隻湯底同太子一樣,唔會點隔渣,裡面有蘿蔔、葛、肉絲,有人鐘意有人愁啦,我就覺得算幾足料。油份唔高,味道清甜,冇味精感,家常味道,作為欠湯水嘅人,當然覺得可以;不過無任何花膠味。我依然係點白菜餃,餃子大粒 (如果咁都唔叫大粒,我好奇你食開咩餃唷),食完9粒,飽到上心口入口滑溜,皮唔算厚,折口唔會留好多位,餡料多,唔會壓到死實實,稍稍調味。白菜有莖位,食落夠爽,我鐘意。另外三款中規中矩,芝味唔夠;冬蔭公嗰款好重香茅味,略鹹生意好出貨快,餃子新鮮,食落仲有肉香。菜莆由店員奉上,小碟細

鮮肉白菜餃 $42/9隻
鮮肉芝士餃、紫菜餃、冬蔭公香辣餃 $47/9隻

另外三款中規中矩,芝味唔夠;冬蔭公嗰款好重香茅味,略鹹

生意好出貨快,餃子新鮮,食落仲有肉香。菜莆由店員奉上,小碟細碎,唔夠大方,味道不過不失。

紅豆沙芋圓 $26
薑汁蕃薯芋圓 $26

餃子有4分,但唔推薦糖水,所以只能俾中評。紅豆沙杰似渣咋;蕃薯糖水唔薑,好多蕃薯但唔好食。芋圓質感可以,有紫薯圓、芋圓、地瓜圓,但完全冇味

2019-01-09
2018-12-20 455 浏览
同朋友返屯門食野,本來想食有間車仔麵,點知去到個時發覺隔離新開左間餃子舖,於是本著新屎坑精神試一試。可能因為新開既關係,去到個時都差唔多滿座,但我同朋友兩個都叫搵到位。唔知係咪以家既餃子舖都係咁,呢間既食法同配搭都同我另外食開兩間餃子店好似,都係主打花膠湯底,餐牌都係差唔多款式。但呢間既餃子就多D款揀,我同朋友叫左什錦B同什錦C各6隻,再每款交換一隻,就可以試齊六隻味啦。餃子唔算大粒,加上包得唔實,未食已經散左,湯底黎講唔夠味,好普通。左上:鮮肉日式紫菜餃右上:鮮肉芝士餃左下:鮮肉雲耳椰菜餃右下:雞肉薯仔餃味道唔算話好好食,但可以接受。價錢比出面黎講唔算平。只係會話,唔會特登再去食多次呢間店,除非行開附近想食餃子會去食。

左上:鮮肉日式紫菜餃
右上:鮮肉芝士餃
左下:鮮肉雲耳椰菜餃
右下:雞肉薯仔餃

2018-12-07
個人好鍾意食水餃,近日屯門開左呢間手作餃子專門店,店面成日好多人要等好耐,即刻引起我的注意!水餃有好多特別的選擇,亦偏大隻,女孩子吃6只都夠飽。招牌以老火湯作底,淮山花膠豬骨老火湯,真材實料,飲完感覺真係好温暖有回到家的感覺

水餃有好多特別的選擇,亦偏大隻,女孩子吃6只都夠飽。

2018-12-16
2018-12-04 255 浏览
消除monday blue, 再訪太子搵食,上次經過餃子舖係排晒長龍,今次早到就啱啱好坐到最後兩個位✌️舖仔細細,廿個位唔到,老舖無乜裝修,但都算乾淨👍 最入面既姨姨停包餃子,成晚都不停有人買生餃外賣😮嗌咗個湯雜餃10隻,一份10隻煎羊餃,再加多個靚湯🌠一黎上個花膠淮山豬骨湯,好飲無味精,有蘿白家庭式味道;但一黎湯餃就知柒咗,原來係用同一個湯底😓😓 而雜餃韭菜,粟米香菇,雲耳椰菜,香芹,白菜餃,係老火湯襯底下,個人top pick 係香芹,好爽口,菜肉平衡又好👍 湯餃既味道係高水準住家feel, 塞滿饀又夠實淨,點埋佢個香辣椒醬👏👏至於煎既羊肉餃🐏🐐🐑,上枱已經見到金黃色,咬落脆皮,咬穿就成陣羊羶味連肉汁爆出黎,炸餃乾身啲,加番醋或者辣醬會好少少最後埋單兩個人一百蚊左右,抵食無味精,住家味道,發現好多單身男士都係個度開飯😆😆

花膠淮山湯

2018-12-03
花膠淮山湯
以前經常幫襯太子店,好鐘意佢個芝士餃同南瓜餃,知道屯門開之後,滿心歡喜去買生餃,但點解要貴d呀 羊肉餃太子店44而家屯門店變到48,而且無得送多2隻,48蚊一打呢個價位係咁多間餃子店之中真心貴呢,而其他餃都一樣,全部都比太子總店貴,唔通屯門鋪租會貴過太子?不過講到尾我都係比較喜歡堂食,因為生餃要返去煮好耐先會熟,同埋堂食可以飲媽媽煲嘅湯,哈哈哈,時間唔許可就唯有買生餃囉,不過如果價錢調整返,相信我會日日都買

2018-11-24 166 浏览
突然想食餃子去左屯門市中心個邊食⋯⋯一睇餐牌,有啲似荃灣餃子屋,都係主打老火靚湯 湯底。一樣可以加麵或米線不過餃子餡料都多,個包得較為鬆散。湯底一般,無乜隔渣,真材實料!總括⋯⋯我都係鍾意荃灣餃子屋
突然想食餃子
去左屯門市中心個邊食⋯⋯
一睇餐牌,有啲似荃灣餃子屋,都係主打老火靚湯 湯底。
一樣可以加麵或米線
不過餃子餡料都多,個包得較為鬆散。
湯底一般,無乜隔渣,真材實料!
總括⋯⋯我都係鍾意荃灣餃子屋
2018-11-09 229 浏览
屯門新墟又開左間餃子舖,上網查下知道係太子一間老字號開設既分店!平時超愛天水圍一間餃子舖,都係主打無味精湯底,餃子大大粒,又好味!所以見到屯門開左間又係主打無味精湯底既餃子舖,短時間已去左兩次第一次,見到湯底有d失望,唔係奶白色既?但飲落都算唔錯,有媽媽煲既湯既味道~但可唔可以唔好為左強調自己用豬骨煲,所以放d豬骨係我碗野度呢?但餃子真係唔錯,點左個粟米冬菇餃,大大粒,脹卜卜。整體真係唔錯~第二次帶埋愛人黎食,點解差左既!?個日我地叫左個九菜餃同椰菜木耳湯餃。湯底冇變,但餃子唔再係脹卜卜,我既椰菜木耳餃唔夠肉,所以散修修咁只係一個星期就差左,真係唔知係因為少左料,定係唔同餃子。但我都會試多次,下次試返粟米餃,睇下會唔會好返d先~