2020-03-12 30 浏览
🍄🍄🍄帶上朋友又來慢煮,回頭客,天天吃都不嫌多❤️雖然最近不能外出旅行✈️但是平時的生活,也要多姿多彩。多多約一下平時少見面的朋友,也是一種幸福~^_^最近天氣☁️很好,大家有沒有周圍走走停停丫😉開心🥳是自己的,天天開心,生活就有了無限♾的可能性。.貼心的餐廳🍴還特意自製了搓手液,瞬間覺得心裡面好溫暖。大家要健健康康快快樂樂地🥰.芝士溫泉蛋🥚大啡菇$36來了這麼多次,今天在朋友的推薦下,第一次嘗試!驚艷了世人!蘑菇多汁又清甜,配上溫泉蛋和芝士,簡直好吃到飛起來。和不同人吃同一間餐廳🍴都會有不一樣的發現。生活分分秒秒都有驚喜❤️🍀.平鐵牛扒🥩$118雞鎚4隻$118炸蕃薯🍠條$28燒露筍苗$28芝士香草車釐茄$32焦糖朱古力布朗尼$38...我愛慢煮 (上環)上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖
🍄🍄🍄
貼心的餐廳🍴還特意自製了搓手液,
瞬間覺得心裡面好溫暖。大家要健健康康快快樂樂地🥰
芝士溫泉蛋🥚大啡菇$36

平鐵牛扒🥩$118

雞鎚4隻$118
炸蕃薯🍠條$28
燒露筍苗$28

芝士香草車釐茄$32

焦糖朱古力布朗尼$38

我愛慢煮 (上環)
上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖
2020-03-09 55 浏览
星期日黎上環呢邊行下 經過見到好搶眼既霓虹燈 寫住我愛慢煮 門口又寫住醫護半價 係黃店無誤😆就入左去喇可能因為時間尚早 唔算好多人餐廳寫明係慢煮 主打肉類 朋友同我就揀左少見少食啲既肉類 羊後膝同鴨腿 兩樣肉身都好稔 調味又唔會過重 食到好香既肉味 本身唔好肉既我都食到😋😋😋😋😋另外sides叫左芝士菠菜同炸薯條薯條新鮮炸起好夠脆 再配埋truffle sauce😍😍餐廳用既唔係一般現成truffle sauce 係真係加truffle落去芝士菠菜都好好味 夠creamy得黎 面頭既芝士亦焗得夠脆兩人食既粉量岩岩好!最後值得一提係餐廳好有心思落左單之後仲送上自製酒精俾你清潔雙手先食野🥰🥰🥰咁就可以用手拎起鴨髀大大啖食喇🤣🤣🤣
可能因為時間尚早 唔算好多人

油去鴨髀
48小時羊後膝

另外sides叫左芝士菠菜同炸薯條
松露醬薯條

芝士菠菜都好好味 夠creamy得黎 面頭既芝士亦焗得夠脆
芝士菠菜
兩人食既粉量岩岩好!

油去鴨髀
48小時羊後膝
松露醬薯條
芝士菠菜
2020-03-07 50 浏览
今日喺中環收工, 就嚟到呢一間喺港島區上環非常出名嘅黃店, 試下佢哋有幾咁好食我愛慢煮有兩間分店 一間係孖沙街 另一間係普慶坊 孖沙街近啲所以我地尼左呢間我哋叫咗一個bbq醬雞槌, 法式豬鞍架, 黑松露薯條, 慢煮白酒菠蘿配雪糕, 一杯青檸薑啤特飲同埋一支比利時拉格手工啤酒好欣賞佢個bbq醬雞槌, 因為肉質非常之鮮嫩同時有keep到雞髀入面嘅肉汁, 咬落去口感好鮮嫩非常好食, 法式豬鞍架亦都好令人驚嘆, 一切出嚟啲肉汁係咁流出嚟, 同時肉質亦都非常之鮮嫩, 豬鞍架嘅面頭都煎到微微嘅焦香, 小小脆口咁樣幾好食另外真係要讚一讚呢一度嘅黑松露薯條, 甜甜地嘅薯條配上佢哋呢一度嘅沙律醬加埋有黑松露, 成個蕃薯嘅味道都畀佢釣曬出嚟甜品方面嘅慢煮菠蘿配雪糕, 菠蘿上面有一層薄薄嘅冰糖狀嘅物體, 甜甜地咁令到塊菠蘿好脆, 當日嘅雪糕係雲呢拿雪糕, 味道唔會太heavy飲品方面嘅青檸薑啤特飲感覺好清新, 最後值得一提既係佢哋呢度嘅手工啤酒有好多選擇, 今次呢支比利時拉格手工啤酒就係店員推薦嘅, 大家都可以試下最後仲送一枝搓手液 好有誠意🤤🤤

最後仲送一枝搓手液 好有誠意🤤🤤
2020-03-04 32 浏览
良心品質店!上好的食材,食物、飲品和甜品都一流!最喜歡它的西冷牛扒和鴨脾。芝士菠菜和雪糕也很有特色!誠意推薦香港良心店舖,它還會為醫護人員提供優惠和送自家製消毒搓手液,香港人要多多幫襯!
2020-03-04 40 浏览
慢煮,即是以低溫(一般50-80度左右)、真空長時間放熱水中加熱,能更有效保持食物原汁原味。最近我在家中嘗試慢煮牛扒,但效果未如理想要再多加練習!今晚就跟著朋友來到我愛慢煮,品嚐慢煮美食,順道偷師食物:4/5▪️安格斯頂級西冷牛扒平日我很怕吃西冷,因為油脂少、肉質容易偏乾及韌,但慢煮正正能解決這些問題一切開,牛排肉汁立即流岀來,肉質粉嫩,入口充滿牛香面層用黑椒、鹽、香草等調味。▪️法式油封鴨髀第一次吃鴨髀,本以為肉質會十分柴或帶鴨膻味,入口一嚐完全沒有味道像雞髀,肉質帶點韌度,口感像火雞,但容易嚼而且煮得很入味!有驚喜的菜式推薦‼️▪️芝士温泉蛋大啡菇流心蛋吸睛之選!蛋汁非常多、蛋白也特別滑如果大啡菇再多點調味會更佳!▪️慢煮紅酒梨配意大利雪糕必點之選‼️ 本以為梨肉經過慢煮會令肉質非常軟,像燉雪梨般,但意外地梨肉仍保留點爽度加上紅酒味非常香!令人想一吃再吃!但雪糕入口味道及口感都不大特別,如果能配有特色點的雪糕會更好!▪️西柚青檸特飲吃那麼多肉類,喝點帶酸味的飲品有助解膩叫了少甜少冰,酸甜度剛好果味自然,不會像人造味般。希望終有一日我也可以煮到如此高水準的慢

最近我在家中嘗試慢煮牛扒,但效果未如理想

食物:4/5

▪️安格斯頂級西冷牛扒
一切開,牛排肉汁立即流岀來,肉質粉嫩,入口充滿牛香
面層用黑椒、鹽、香草等調味。

▪️法式油封鴨髀
味道像雞髀,肉質帶點韌度,口感像火雞,但容易嚼
而且煮得很入味!有驚喜的菜式
推薦‼️

▪️芝士温泉蛋大啡菇
流心蛋
吸睛之選!蛋汁非常多、蛋白也特別滑
如果大啡菇再多點調味會更佳!

▪️慢煮紅酒梨配意大利雪糕
加上紅酒味非常香!令人想一吃再吃!

▪️西柚青檸特飲
吃那麼多肉類,喝點帶酸味的飲品有助解膩
叫了少甜少冰,酸甜度剛好
果味自然,不會像人造味般。

希望終有一日我也可以煮到如此高水準的慢煮美食
2020-03-03 903 浏览
今日收工好開心,因為有得食我愛慢煮!本身就幾鍾意慢煮嘅食物,特別保持到水份同原味。今日就黎左孖沙街呢間,門口已經有霓虹燈牌,好有feel!呢度樓高兩層,落單後就可以坐低,有專人送餐。重要嘅嘢要講多次,呢度係無加一,無加一架!呢個地段都算難得~我同朋友今日就揀左一個前菜、兩個主菜、兩杯飲品,一個甜品。芝士溫泉蛋大啡菇($36)大啡菇好夠水份,上面嘅半熟蛋亦超流心,好有視覺效果!法式油封鴨髀($118)鴨髀都幾大隻,係平時雞髀嘅size,肉質比我之前係法國餐廳食嘅更滑,但因為脂肪較低,就未至於雞髀咁滑。安格斯西冷牛扒(小)($138)西冷黎講呢塊扒算做得嫩口,冇乜筋,牛味保持得唔錯。而且一路切,一路望住肉汁流出,好juicy~慢煮紅酒梨配意大利雪糕($38)慢煮紅酒梨好特別啊!第一次食有紅酒味嘅梨,酸酸甜甜,配上嘅係順滑嘅雲尼拿雪糕。水果茶(凍)($35)、西柚青檸特飲($38)水果茶有龍眼、橙仲好似有啲雪耳嘅口感,味道清新又自然!朋友呢杯個樣亦唔錯,味道唔會太甜。

我同朋友今日就揀左一個前菜、兩個主菜、兩杯飲品,一個甜品

芝士溫泉蛋大啡菇($36)
大啡菇好夠水份,上面嘅半熟蛋亦超流心,好有視覺效果!
芝士溫泉蛋大啡菇

法式油封鴨髀($118)
法式油封鴨髀

安格斯西冷牛扒(小)($138)
安格斯西冷牛扒(小)

慢煮紅酒梨配意大利雪糕($38)
慢煮紅酒梨配意大利雪糕

水果茶(凍)($35)、西柚青檸特飲($38)

2020-03-02
法式油封鴨髀
安格斯西冷牛扒(小)
慢煮紅酒梨配意大利雪糕
2020-03-01 49 浏览
去上環見一個好耐無見嘅朋友,想揾個地方食個飯,揾到呢間「我愛慢煮」嘅餐廳,好似幾適合大家坐低傾吓計飲吓嘢,就試一試啦!因為慢煮,以為啲嘢食都要等好耐,原來都可以好快上台有得食😂😂叫咗個慢煮牛扒,鮮嫩多汁!切開牛扒生熟程度剛剛好!而且勁多肉汁10分juicy! 法式油鴨脾,滿口油香,正正正,價錢超值!焗大啡菇,面層有一層芝士超香!中間又有流心蛋配合埋香濃軟滑。係唔錯嘅小食!店員介紹嘅黑麥手工啤!朋友話麥味香濃,好特別!澳洲青檸檸檬特飲,好醒胃☺️

叫咗個慢煮牛扒,鮮嫩多汁!

慢煮牛扒

切開牛扒生熟程度剛剛好!而且勁多肉汁10分juicy!
法式油封鴨脾

法式油鴨脾,滿口油香,正正正,價錢超值!
焗大啡菇

朱古力撻

店員介紹嘅黑麥手工啤!朋友話麥味香濃,好特別!

澳洲青檸檸檬特飲,好醒胃☺️

焗大啡菇
朱古力撻
2020-03-01 54 浏览
你肯定會問點解標題同愛的迫降有關,記得睇到尾!我愛慢煮有兩家分店,新店在普慶坊,另一家在孖沙街,整家餐廳有兩層,燈光很有感覺,很適合邊食邊傾。餐廳似乎未受疫情影響,雖然未至滿座,但客人也不少,員工均有佩帶口罩,而且是一家良心食店,牆上有連儂場,又有大家最愛的連登豬。安格斯頂級平鐵扒 ($138)吃的是原味,陣陣的肉味,肉質過得去,雖然牛扒不太大件,以這牛扒的價錢來說,性價比相當不錯。法式油封鴨髀 ($118)比起牛扒,我更喜歡鴨髀,一客有兩隻鴨髀,大隻而肉厚,處理得相當不錯,肉質嫩滑,不會過於粗糙,有些許腥味也有油感。芝士溫泉蛋大啡菇 ($36)烤菇非常大隻,加上半融化的芝士和流心的温泉蛋,烤菇依然嫩滑,也吸收了芝士和温泉蛋的香味。牛油卡真蝦仁串 ($36)蝦串也是不錯的選擇,簡單的前菜小食,卻有陣陣牛油香味,而且蝦仁燒得剛剛好,有油香又有咬口。比利時傳統修道院啤酒 ($48)一款啤哂,一款甜品,啤酒除了清新涼快外,還有一陣陣的小麥香味,爽!草莓醬比利時窩夫 ($28)當天雪糕缺貨,只有窩夫,夠腍夠甜,收結!用餐時對面有一群男士聚會,他們高談闊論,談得興奮,原來是在討論愛的迫降,加上上
你肯定會問點解標題同愛的迫降有關,記得睇到尾!

安格斯頂級平鐵扒 ($138)

法式油封鴨髀 ($118)

芝士溫泉蛋大啡菇 ($36)
芝士溫泉蛋大啡菇

牛油卡真蝦仁串 ($36)
牛油卡真蝦仁串

比利時傳統修道院啤酒 ($48)
比利時傳統修道院啤酒

草莓醬比利時窩夫 ($28)

當天雪糕缺貨,只有窩夫,夠腍夠甜,收結!

用餐時對面有一群男士聚會,他們高談闊論,談得興奮,原來是在討論愛的迫降,加上上次在旺角的經歷,此劇果然係全城追睇🤣
牛油卡真蝦仁串
比利時傳統修道院啤酒
2020-03-01 22 浏览
已第2次黎慢煮,呢度比我感覺實在太好,價錢親民質素上乘服務良好,基本上冇咩野彈。上網睇原來開左第二間,同第一間普慶坊好近!今次再食,就試下呢間新,睇下水準有冇變先,順便可以食上次冇食既野!!法式豬鞍架上次點牛已經食到lamlam利,今次既豬鞍同樣令人驚喜萬分。肉質厚切堅實但唔會鞋,一d渣都冇,有好濃既豬肉味,面頭燒得香口,好食!法式油封鴨脾原來想叫既羊賣哂,店員介紹鴨脾,都好好食,兩隻實在好多,我同朋友一齊食都食唔哂,鴨油香充滿成個口,因為係脾肉,所以肉質嫩滑!齋肉點得,一定要叫下唔同小食,要了炸蕃薯條、雞翼同粟米花一開始比粟米花呢個名吸引左,但原來只係粟米!出奇的好食,個醬汁冇得頂,牛油中帶點芝士咸香,好好好好食!
上網睇原來開左第二間,同第一間普慶坊好近!

法式油封鴨脾

齋肉點得,一定要叫下唔同小食,要了炸蕃薯條、雞翼同粟米花

2019-12-20
2020-02-28 21 浏览
不嬲都鐘意慢煮呢一系列嘅餐廳(例如:慢煮工業),知道佢哋開咗新店,特登去試吓,呢間新店係普慶坊舊店附近到處都係支持香港嘅memo紙,黃店味濃濃店舖係自助形式,餐刀同叉都係自己去拎,自己去點餐,所以唔會收加一「炸番薯條」比起薯條軟身,好甜,配上蛋黃醬一流「平鐵牛扒」知道佢哋都係出名食牛,肉質結實,都有鎖到肉汁,脂肪分配平均,上菜嗰陣係八成熟左右「48小時羊後膝」突然想試吓羊肉,無煮到全熟,對於我來講都有少少偏騷,點埋個汁就好翻d 「熱情芒果特飲」好多芒果肉,有氣泡,對我來講都偏甜

到處都係支持香港嘅memo紙,黃店味濃濃

「炸番薯條」
比起薯條軟身,好甜,配上蛋黃醬一流

「平鐵牛扒」

「48小時羊後膝」

「熱情芒果特飲」
好多芒果肉,有氣泡,對我來講都偏甜
2020-02-27 52 浏览
上環有間慢煮店,用上霓虹燈幾有特色咁,二話不說就呢間😳店裡細細哋,燈光昏暗有氣氛😌美國安格斯頂級西冷牛扒(細)$138西冷牛扒煎得啱啱好,中間肉質好嫩滑,咬落去啲肉汁爆出嚟好juicy☺️慢煎扒比較軟腍,無叫錯啊🥺細細份仲可以叫多啲其他小菜🙆🏼‍♀️芝士溫泉蛋大啡菇 $36個菇無想像中咁大😂有少少期待落差。切開啲蛋黃留哂出嚟🤣最好一切開就食。炸蕃薯條 $28.蕃薯條必叫!勁濃蕃薯味☺️最好嘅喺放耐咗都仲脆卜卜,點埋松露醬一齊食難以抗拒,超鐘意啊!🥺 雜菜沙律 $20黑醋沙律好清新開胃😋色彩繽紛之餘又勁平😂我一人清咗一桶🤣如果人多真喺可以叫多幾桶食😝芝士忌廉菠菜苗 $32店員話呢個要襯熱攪拌,攪個刻覺得幾特別😶可惜無咩味道同個芝士好黏,個感覺怪怪哋咁🤭

美國安格斯頂級西冷牛扒(細)$138
細細份仲可以叫多啲其他小菜🙆🏼‍♀️

芝士溫泉蛋大啡菇 $36
芝士溫泉蛋大啡菇

炸蕃薯條 $28.
芝士忌廉菠菜苗 $32
芝士忌廉菠菜苗
2020-02-27 47 浏览
我愛慢煮有幾間分店,今次去左孖沙街既分店同朋友食大餐!店舖雖少但非常有格調,而且播既音樂好有taste,成個氣氛好chill。(溫馨提示:客人要自己去counter 落order 同即時俾錢。)今次叫左兩份主食兩個小食同兩枝手工啤酒。小食叫左炸蕃薯條同大啡菇,薯條只係$28 份量俾我想像中大,好抵食,而且炸得好脆但又唔油膩,蕃薯好甜好yummy,加埋個黑松露mayonnaise,絕配! 大啡菇面頭d 芝士好香,溫泉蛋好滑,粒菇好大舊而且juicy,可惜一碟得一舊🤤因為我地都唔食牛既關係,叫左法式豬鞍架同蜜糖雞鎚。個豬鞍山俾我想像中大塊,煎得超靚(如圖),fully cooked 之餘仲要perfect timing 岩岩好,熟晒之餘keep 到juicy 既肉汁,真係唔容易!蜜糖雞槌4大隻,同樣地焗既時間控制得好好,肉質仲係好滑同埋多汁,啖啖肉加上d蜜糖汁食到我覺得好幸福😂最後講講d 手工啤,我地叫左比利時琥珀啤同黑啤黎試下,相當出色呀同d 肉勁夾,推介咁多位食肉獸一定要叫埋手工啤酒黎飲!

今次叫左兩份主食兩個小食同兩枝手工啤酒。

蜜糖香草烤雞鎚四隻

出色利時手工啤

最後講講d 手工啤,我地叫左比利時琥珀啤同黑啤
蜜糖香草烤雞鎚四隻
出色利時手工啤
2020-02-25 48 浏览
平時想食法式油封鴨髀或法式豬鞍架之類的法國菜要去高級餐廳先至有,點知俾同事們發現有處非常抵食的地方,叫做我愛慢煮,建議約埋大家一齊去試我當然奉陪到底,點知講完之後一曰武漢肺炎爆發,大家唔敢去了,現在已經一個月,忍唔住兩個人照去。小食售三十多個元,主菜百多元,真的唔貴,我們開懷大吃。牛油卡真蝦仁串充滿牛油香,蝦仁肉爽有力。芝士香草車厘茄本來様子一般,食食下又幾好味,蕃茄的汁及酸解了芝士的飽肚感。法式油封鴨髀有兩隻,煎得皮幾脆,肉唔乾,幾分嫩雞髀口感。法式豬鞍架煎得很靚,近骨位特別嫩滑,厚肉位亦可以。甜品更加有水準,慢煮白酒菠蘿有焦糖的,味道又好,只有葡萄酒甜無酒的苦味。草莓窩夫質地棉密足料,配意大利雪糕果然唔同。慢煮的食物更能保持營養,近年興起有道理,食飯千祈唔好有壓力,因為健康好重要,所以行路要慢慢走食飯慢慢吃,做人都開心啲。

小食售三十多個元,主菜百多元,真的唔貴,我們開懷大吃。

牛油卡真蝦仁串充滿牛油香,蝦仁肉爽有力。

法式油封鴨髀有兩隻,煎得皮幾脆,肉唔乾,幾分嫩雞髀口感。

法式豬鞍架煎得很靚,近骨位特別嫩滑,厚肉位亦可以。

草莓窩夫質地棉密足料,配意大利雪糕果然唔同。

2020-02-17 25 浏览
It was a dinner with friend. We ordered the slow cooked duck thigh, fried sweet potato chips and creamy spinach. We also had slow cooked tenderloin too. Food quality is good with this Price. Not expensive with good quality. It is self service. But staff was friendly too. I will definitely visit again.

2020-02-06
2020-02-09 34 浏览
年近歲晚,當然要約好朋友聚一聚。聽朋友就上環有間以慢煮為主題嘅廳餐。不過我覺得似酒吧,可以同朋友一聚相傾談一吓嘅好地方。本來我哋預約左去孖沙街,但朋友走錯去了普慶坊,要多走一轉。不過都總算趕上。下次去大家要注意一下。去到時鋪頭是地下廚房樓上堂食中西區好特色。餐廳特色慢主牛扒,必點,我個人都就like 豬鞍同鴨比。先講牛扒,慢煮西冷,朋友之前都使過,外脆內冧。焦香牛味混在一起。因為我唔太食生,叫左熟啲,朋友食肉獸就想食生啲。跟著係啲豬鞍,厚砌豬鞍雖然比較廋,但唔會乾真真。而且好香口。之於個鴨比就一啲都無令我失望,鴨香皮脆,唔太油膩。朋友最欣賞同最意外係炸蕃薯條🍟⋯⋯香脆甜蜜送酒一流。另外一個波菜芝士,都唔錯。大食嘅我地食左三個主菜兩個小點,一路傾一路食,打洋啦都唔知。
年近歲晚,當然要約好朋友聚一聚。
之於個鴨比就一啲都無令我失望,鴨香皮脆,唔太油膩。
2020-01-17
  • 炸蕃薯條