2020-05-10 601 浏览
有一段時間沒有經過孖沙街,發現原來開了一間,「我愛慢煮」,另一間分店在附近普慶坊食過一次非常之好食。所以選擇今晚和朋友聚會地點,兩間裝修格局完全不同,普慶坊感覺似東南亞休閒風格。孖沙街上下兩層比較像車仔麵檔格局裝潢簡簡單單。一樣之處就係門口畫了一隻老虎和一條龍,不期然令我想起中國風水左青龍,右白虎。美式煙烤豬仔骨HK$118豬肋骨好容易切開骨和肉,肉質口感軟嫩,外焦內嫩,令人食指大動。法式油封鴨髀HK$118第一次食油封鴨是法國菜的一種烤鴨料理,一上枱巳引得我口水直流,醃製好入味,肉質酥軟味道濃香。芝士温泉蛋大啡菇HK$36用刀切開,温泉蛋汁馬上流出來,大啡菇和蛋混成一體食落口口感太棒了! 草莓窩夫配綠茶雪糕HK$38窩夫熱辣辣外脆內軟,配上好滑溜的綠茶雪糕,一凍一熱咬落去口感豐富。西柚青檸特飲HK$38看起來就很好喝,清淡又解油膩味道不錯。總結來說食物方面嘅有水準,食材又新鮮。

美式煙烤豬仔骨HK$118
美式煙烤豬仔骨

法式油封鴨髀HK$118

芝士温泉蛋大啡菇HK$36
芝士温泉蛋大啡菇

草莓窩夫配綠茶雪糕HK$38
草莓窩夫配綠茶雪糕

西柚青檸特飲HK$38
看起來就很好喝,清淡又解油膩味道不錯。
西柚青檸特飲

總結來說食物方面嘅有水準,食材又新鮮。
美式煙烤豬仔骨
芝士温泉蛋大啡菇
草莓窩夫配綠茶雪糕
西柚青檸特飲
2020-05-05 48 浏览
🔺我愛慢煮五一黃金週 硬係要黎懲罰下😎.平鐵牛扒🥩好juice好多肉汁 性價比高重海鹽味 推介😆.芝士忌廉菠菜苗🥬菠菜苗好嫩而且有拉芝效果🤤.芝士溫泉蛋大啡茹🍄呢個好有驚喜🤩唔好睇佢一塊芝士加喺上面一切落去中間流心嗰下好正😋落左燒汁 再加温泉蛋同芝士記得一啖擺落口 如果唔係啲蛋漿會流走晒😚.牛油蝦仁串🦐煎得好香口 好濃牛油味蝦肉質地好爽 超多蒜粉喺面 超級推介👏🏻.慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕🍨白酒配菠蘿好正🥺仲有一層焦糖喺面 不得了!一啖菠蘿一啖雪糕 好夾😍😍意大利雪糕係自家製 呢個價可以有呢個效果 超讚!.草莓窩夫配雪糕🍦賣點在雪糕 都係自家製😝.燒露筍苗🥬露筍苗好嫩 剛剛好.墨西哥粟米花🌽烤得好香 原條上👏🏻再塗上超濃味墨西哥莎莎醬 有芝士碎、青檸汁 少少辣咁食完好想BBQ 呀😂😂.荔枝接骨木花特飲🍸好清新既飲品 帶點獨特清香配埋荔枝 唔會只有淨糖漿味😚.西柚青檸特飲🥤鴛鴦檸檬加入梳打 酸香清爽 加入糖漿後唔會太酸👌🏻
🔺我愛慢煮
煎得好香口 好濃牛油味
蝦肉質地好爽 超多蒜粉喺面 超級推介👏🏻
慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕🍨
白酒配菠蘿好正🥺
仲有一層焦糖喺面 不得了!
一啖菠蘿一啖雪糕 好夾😍😍
意大利雪糕係自家製 呢個價可以有呢個效果 超讚!
草莓窩夫配雪糕🍦
賣點在雪糕 都係自家製😝
燒露筍苗🥬
露筍苗好嫩 剛剛好
墨西哥粟米花🌽
烤得好香 原條上👏🏻
再塗上超濃味墨西哥莎莎醬
有芝士碎、青檸汁 少少辣咁
食完好想BBQ 呀😂😂
荔枝接骨木花特飲🍸
好清新既飲品 帶點獨特清香
配埋荔枝 唔會只有淨糖漿味😚
西柚青檸特飲🥤
鴛鴦檸檬加入梳打
酸香清爽 加入糖漿後唔會太酸👌🏻
2020-04-29 44 浏览
黎到上環覓食 見呢間”我愛慢煮” 指定時間有優惠 試一試先!!藍黃是政見 好食是良知 醫護幫襯半價抵撐la.....芝士焗波菜苗拉絲芝士 又唔太漏。菜苗好嬾 正架!墨西哥原條粟米芯醬汁幾特別 成條清曬😋芝士流心旦焗蘑菇 x 安格斯鐡扳平西冷平靚正 抵食👍🏼

藍黃是政見 好食是良知 醫護幫襯半價
抵撐la.....

芝士焗波菜苗

拉絲芝士 又唔太漏。菜苗好嬾 正架!

墨西哥原條粟米芯
醬汁幾特別 成條清曬😋

芝士流心旦焗蘑菇 x 安格斯鐡扳平西冷

平靚正 抵食👍🏼
  • 芝士忌廉菠菜苗
  • US安格斯頂級西冷牛扒(小)
  • 墨西哥粟米花
慢煮工業一直都好想食㗎啦,知道佢哋係普慶坊都有間新店,下一次都想去試埋!我哋叫咗兩杯嘢飲加兩個主菜,人均都唔使200,呢個價錢可以食到慢煮,性價比真係好高!我就叫咗48小時羊後膝,有好濃烈嘅羊味,質感係軟林林,非常之柔軟,唔會過熟!朋友叫咗西冷牛扒五成熟,未上枱都聞到煎牛扒嘅香味,食落去果然牛味濃郁,早知道叫大size啦!最後我哋叫咗個紅酒慢煮梨,啲紅酒滲入左梨入邊,唔係度度都食到,而且個價錢亦都相當親民,大家有機會一定要黎試吓啦!

2020-04-25 41 浏览
最近instagram 都有唔少人介紹呢間餐廳,令我同朋友又講去食下~落單之後好快上齊野,有速度👍🏻.US 安格斯頂級西冷牛扒 $138肉質幾嫩,牛味濃,肉汁都juicy,呢個牛扒又幾高質喎🤤👍🏻美式燒烤豬仔骨 $118好大舊!有好多肉呀!咬落唔會痴牙,個醬汁幾好味😋牛油卡真蝦仁串 $36望落賣相一般🤭估唔到食落又香又惹味🤣👌🏻蒜香味濃郁!芝士忌廉菠菜苗 $32波菜苗好綠嫩,配芝士同忌廉汁幾特別呀!炸蕃薯條 $28炸得好脆身!完全冇油膩感👍🏻非常好食!一條接一條食唔停口🤣西柚青檸特飲 $38好fresh💛💚好清爽!可以消膩!

落單之後好快上齊野,有速度👍🏻
US 安格斯頂級西冷牛扒 $138

美式燒烤豬仔骨 $118

好大舊!有好多肉呀!咬落唔會痴牙,個醬汁幾好味😋
牛油卡真蝦仁串 $36

望落賣相一般🤭估唔到食落又香又惹味🤣👌🏻蒜香味濃郁!
芝士忌廉菠菜苗 $32

波菜苗好綠嫩,配芝士同忌廉汁幾特別呀!
炸蕃薯條 $28

炸得好脆身!完全冇油膩感👍🏻非常好食!一條接一條食唔停口🤣
西柚青檸特飲 $38

好fresh💛💚好清爽!可以消膩!
2020-04-25 860 浏览
約咗朋友喺港島區呢邊食飯,上網睇先見到原來呢度有間專食慢煮菜式嘅舖頭,仲要唔收加一,未試過就黎試吓~門外有啲裝飾,好適合影啲有香港特色嘅照片,我都忍唔住影咗幾幅文青相先入去😈一入去就見到大大隻連豬,當然要同佢影返幅相先☺️法式油封鴨髀~好驚喜嘅一道菜,估唔到鴨髀嘅肉質可以類似雞髀一般嫩滑,容易咬開,肉汁能夠鎖住在鴨肉內,連皮吃沒有想像般油膩,而且有少少香脆,鴨味亦夠香濃,兩隻分量剛剛好飽肚,多一點配菜可能令賣相更為吸引🤤法式豬鞍架~估唔到豬鞍利用慢煮嘅方法可以令到肉質比想像中更嫩滑,食落質感沒有想像般粗鞋,容易咬開,口感結實,有肉汁夠juicy,而且帶有少量油脂令整個味道更富油香,肉味亦夠香濃,可能多點配菜令整個畫面更豐富~芝士溫泉蛋大啡菇~望落吸引,一大片芝士呈半溶狀態蓋在溫泉蛋,一切落去蛋汁流晒出嚟,與半溶芝士融合,同大啡菇一齊食呈現三重質感,有菇的結實,亦有蛋液和芝士的流質質感~紅酒梨配雪糕~十分驚喜的一道,慢煮方式令梨子吸收晒紅酒精華,一切落去見到漸變顏色,最外層呈現深酒紅色,最內層則呈現淡淡的粉紅色,記錄了紅酒的滲透過程,咬落去嚐到甜甜的紅酒味道,配合雲呢拿雪糕一齊吃意想不到的
一入去就見到大大隻連豬,當然要同佢影返幅相先☺️

法式油封鴨髀~

法式豬鞍架~
法式豬鞍架

芝士溫泉蛋大啡菇~
芝士溫泉蛋大啡菇

紅酒梨配雪糕~
十分驚喜的一道,慢煮方式令梨子吸收晒紅酒精華,一切落去見到漸變顏色,最外層呈現深酒紅色,最內層則呈現淡淡的粉紅色,記錄了紅酒的滲透過程,咬落去嚐到甜甜的紅酒味道,配合雲呢拿雪糕一齊吃意想不到的夾,有冰火相融的感覺☺️
紅酒梨配雪糕

青檸薄荷飲~
賣相吸引,薄荷葉佈滿在青檸汁內,味道酸酸甜甜而且帶有薄荷的透心涼感覺,感覺非常refresh,而且夠醒胃,還能中和一點肉膩感☺️~
青檸薄荷飲

荔枝接骨木花特飲~
特飲有啖啖荔枝肉,粒粒飽滿,味道清甜,甜度適中,而且加入有氣梳打十分清爽,夏日炎炎最適合嘆番杯🤤
荔枝接骨木花特飲

青檸薄荷飲
荔枝接骨木花特飲
  • 慢煮紅酒梨配意大利雪糕
2020-04-24 38 浏览
我愛慢煮有幾間分店,今次試孖沙街分店,附近普慶坊都有分店 了。想試咗好耐,因為朋友食過話好好味,今次終於帶我嚟。呢度如果冇人帶,可能真係唔識黎,因為門面都有啲隱閉。見到餐牌好多款式,而且不設加一,非常抵。叫咗個法式豬鞍架,好厚身好juicy,切開嘅時候爆汁。美式煙烤豬仔骨都係好嫩滑,可能係因為慢煮呢個方法,令佢更與眾不同。熱情芒果特飲夠曬解渴,入面真係有啲芒果肉。💯😋餐廳環境好舒適,播住悠揚嘅音樂,氣氛好chill。而且座位好多,佔地兩層,坐得好舒服。

呢度如果冇人帶,可能真係唔識黎,因為門面都有啲隱閉。

熱情芒果特飲夠曬解渴,入面真係有啲芒果肉。💯😋

2020-04-23 31 浏览
又到收工時間,當然又係食飯既時間😁我鍾意係昵到食嘢無加一收費,但一樣有服務的用心員工😊😊😊有上下兩層,我比較喜歡坐上層☺️熱情芒果🥭特飲——杯底滿滿芒果🥭肉,真係夠曬熱情🤣青🍋薑啤特飲——薑啤並不不是啤酒,薑啤味道特別,帶著淸香🍋檸檬,找回兒時喜歡喝的薑啤味道感覺..........👏👏👏煙豬🐷仔骨——燒烤醬味道,慢煮不會令肉質變硬,而且鎖住肉汁,肉咬落嫩滑,西冷牛扒——鮮嫩牛扒,加一點岩鹽已經吃出牛扒的鮮味😋炸蕃薯條——每次都必吃的炸蕃薯🍠條,又脆又甜,這裡用蕃薯🍠做的蕃薯🍠的香甜,和一般在其他食肆薯仔🥔做的薯🥔條,完全不一樣味道。蕃薯🍠條再加埋黑松露沙律點來吃,又夠惹味,而且特別好食什菜沙律——新鮮蔬菜🥬🥒配上沙律醋,健康之選⋯⋯😋😋溫泉蛋—-做到呢個效果最好吃,滑溜溜的蛋😋😋😋😋😋😋😋
又到收工時間,當然又係食飯既時間😁
我鍾意係昵到食嘢無加一收費,但一樣有服務的用心員工😊😊😊

有上下兩層,我比較喜歡坐上層☺️

熱情芒果🥭特飲——杯底滿滿芒果🥭肉,真係夠曬熱情🤣

西冷牛扒——鮮嫩牛扒,加一點岩鹽已經吃出牛扒的鮮味😋

什菜沙律——新鮮蔬菜🥬🥒配上沙律醋,健康之選⋯⋯😋😋

溫泉蛋—-做到呢個效果最好吃,滑溜溜的蛋😋😋
😋😋😋😋😋
2020-04-21 33 浏览
入座後見到menu的選擇唔算多,但樣樣都合我口味😋,最後揀左3個小食,2個主菜,2款飲品。選擇後要自己出去order食物,點餐後自己攞餐具,水等......熱情芒果特飲 ~ 竟然有芒果肉🤩,有驚喜象啤 ~ 朋友話:咪啤酒一支囉😆炸蕃薯條 ~ 係蕃薯🍠條,所以係帶點甜味,比一般薯條好食😋 仲要配有少許松露醬的沙律醬芝士溫泉蛋大啡菇 ~ 呢個組合無得輸啦 一切開蛋漿即時流晒,正😋法式油封鴨髀 ~ 有兩大隻髀,粉嫩肉林,唔覺有好油淰淰的感覺燒露荀baby ~ 好鮮甜美式煙烤豬仔骨 ~ 不得了,實在太過好食,encore必選👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻孖沙街店位於上環地鐵站附近,步行5分鐘就到,勁方便👍🏻原來仲有間普慶坊店都係附近,下次黎到無位都可以即刻轉另一分店幫襯仲有, 如果有醫管局的朋友黎食仲有半價添呀小店生意我相信一定有影響但都仲為醫護出一分力真係要大大力推薦比大家💪🏻💪🏻💪🏻

熱情芒果特飲 ~ 竟然有芒果肉🤩,有驚喜
象啤 ~ 朋友話:咪啤酒一支囉😆

芝士溫泉蛋大啡菇 ~ 呢個組合無得輸啦[悠闲] 一切開蛋漿即時流晒,正😋

燒露荀baby ~ 好鮮甜

孖沙街店位於上環地鐵站附近,步行5分鐘就到,勁方便👍🏻

仲有, 如果有醫管局的朋友黎食仲有半價添呀

小店生意我相信一定有影響
但都仲為醫護出一分力
真係要大大力推薦比大家💪🏻💪🏻💪🏻

2020-04-20
  • 美式煙烤豬仔骨
2020-04-21 25 浏览
慢煮嘅食法可以最大禁keep到原汁原味,今日朋友生日,特別揀左佢公司附近嘅一間慢煮餐廳。我選擇左食法式油封鴨脾配芝士忌廉菠菜苗,因為係外面嘅餐廳真係無可能用禁抵嘅價錢食到兩大隻鴨脾,鴨脾外皮少少脆,唔係好肥,但好香鴨油味,鴨肉都好嫩滑。我朋友就叫左平鐵扒配芝士溫泉蛋大啡菇同牛油卡真蝦仁串,平鐵扒比較少見,肉味好濃,但會比較多筋,肉汁非常多,亦都好抵食。最令我驚喜嘅係甜品,連甜品都係慢煮嫁,慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕,慢煮菠蘿非常多汁,又帶有白酒香,加埋焦糖,酸酸甜甜。
2020-04-18 28 浏览
之前朋友帶我去過附近的普慶坊分店食,覺得吾錯,今次就輪到我帶其他朋友來到孖沙街店Dinner 聚一聚,他們的炸蕃薯條好正(出面吾多餐廳有炸蕃薯條,既特別又好食,炸得好好,配埋附上的醬,配搭一流),蜜糖香草烤雞鎚(雞鎚大隻,雞肉又淋又滑),美式煙烤豬仔骨(香料配上惹味醬汁,惹味),還有法式豬鞍架(烹調得令肉汁鎖在豬扒內,食落好Juicy)。另外,這店好有心,送了我們他們自家制的酒精搓手液,職員還好nice !
在「限聚令」下,依然要堅持抗疫不忘抗爭!今晚,我們就相約到上環孖沙街「我愛慢煮」開餐!溫馨提示,另一分店位處普慶坊,跟孖沙街的相近,約朋友時一定要講清楚是孖沙街店、抑或是普慶坊店,無謂失約累人!店內設有連儂牆,亦有黃店證書認證,黃店身份毋庸置疑!小店美食貴精不貴多,既然店名叫「我愛慢煮」,當然要一試它的慢煮系列!上菜前,小店為每位食客送上自家製搓手液,非常體貼!48小時羊後膝($138)慢煮48小時,絕對是心機考驗!羊肉鮮嫩,毫無羶味;而且骨肉分離,不太曉用刀叉的我都覺吃得方便!安格斯頂級平鐵扒($118)安格斯肉扒有平有貴,但以慢煮方式烹調,既能將牛扒煮熟,又能鎖住肉汁,平價貨都可以有頂級享受,juicy!比利時手工啤($45)小店提供十多款手工啤,有花香有果香,但晚市有近一半都售罄了!埋單每人173元,免服務費,抵食!

店內設有連儂牆,亦有黃店證書認證,黃店身份毋庸置疑!

上菜前,小店為每位食客送上自家製搓手液,非常體貼!

48小時羊後膝

安格斯頂級平鐵扒

比利時手工啤

埋單每人173元,免服務費,抵食!
2020-04-14
48小時羊後膝
安格斯頂級平鐵扒
比利時手工啤
2020-04-14 40 浏览
黃店不是間間好吃,我愛慢煮卻是少數既黃又好吃的西餐廳顧名思義,這家餐廳主打慢煮菜色,而且還不貴!主菜只要$118-138,還沒有加一,很超值$32的芝士忌廉菠菜苗完全沒有渣,味道鮮甜又柔軟,芝士淡淡咸香吊出菠菜的美味$28 的燒露荀既甜又帶點爽脆,不俗$8 意外地只要$8的温泉蛋水準亦佳,蛋香十足主菜方面,$138的慢煮羊膝超級軟嫩順滑,羊肉特有的羶香教我垂涎,而且不用多咬!最好是自己加點店家提供的喜馬拉雅山鹽跟芥末,更香更濃! 另份的主菜是$138豬胺架,以慢煮把7分熟的豬排於保鮮袋中 、一看那小小的粉紅色,就知熟度剛剛好,既juicy又沒有豬腥,正!$38的布朗尼既濕潤又綿密,加點鹽吃,更正點!
黃店不是間間好吃,我愛慢煮卻是少數既黃又好吃的西餐廳

$28 的燒露荀既甜又帶點爽脆,不俗

$8 意外地只要$8的温泉蛋水準亦佳,蛋香十足

$38的布朗尼既濕潤又綿密,加點鹽吃,更正點!
题外话/补充资料: 服務很好,很有禮貌的年輕人們~加油!
2020-04-10 31 浏览
不久之前聖誕食過慢煮工業,一食已經愛上佢地既菜式,每道菜都做得很有心思,肉類經過慢煮既手法烹調令肉汁鎖住並保留嫩滑肉質非常好食。自從肺炎爆發後已經變得好少出街食飯,難得今日與女友經過上環,見到慢煮工業的分店-我愛慢煮,頓時被慢煮二字吸引,走入餐廳回味一下。先說位置,餐廳在距離上環站只有5分鐘路程左右,容易找到。另外店內裝飾亦很有心思,外有霓虹燈,內有佈滿鼓勵字句為香港人打氣加油既說話,裝修懷舊得來又有點工業風甚有味道。接過餐牌後,發現與太子慢煮工業的菜式其實並非完全相同,感覺每道菜式都好有新鮮感,而家價格絕對相宜,喜歡飲酒之人更可點支本土手工啤酒品嚐一下。我地今次點了的菜式包括安格斯頂級西冷牛扒,蜜糖香烤雞鎚,芝士温泉蛋大啡菇,炸蕃薯條,青檸薑啤特飲,澳洲檸檬青檸特飲及焦糖朱古力布朗尼蛋糕。先說肉類,是高品質製作,西冷扒仍保持肉味而且口感剛好,簡單落少許鹽已經帶出味道。另外雞鎚比較想像中大隻好多,而且經慢煮後肉質仍很嫩滑,蜜糖更是入味,係讓人帶點驚喜的作品。之於大啡菇配温泉蛋就另有一番類味道,菇內好有汁加上温泉蛋滑溜溜配搭得很好。蕃薯條則比一般薯條帶多一點甜味,外面很少見值得一試。兩杯飲品滿有檸檬香味,配肉食一流。最後以香濃朱古力味的布朗尼作結,絕對係令人非常滿足的一餐。這間餐廳絕對值得推介俾大家品嚐一下。
2020-04-01
  • 炸蕃薯條
  • US安格斯頂級西冷牛扒(小)
愛情既世界來得快完得快,呢一分鐘可能仲會諗起對方,下一分鐘你已經再無留戀既價值。飲食業都係一樣,如果你追趕唔到時代步伐,你就會比社會淘汰,而慢煮就正正就係食住呢條水,用一個新思維帶黎另一番感官享受。其實就好似將時間封印左,食物係熟左後,同時保留返肉質既原汁原味,而呢種味道食完一次之後你就會返尋味,亦係令我第二次黎探訪呢間「我愛慢煮」既最大原因!👇📌S O U R · V I D E · M E A T S -▪ USA Angus Prime Sirtoin - $138▫ 上次就試左佢地既平鐵板,今次不得不點既「US安格斯頂級西冷牛扒」,一切開便知龍與鳳,熟成度對我黎講岩岩好。份量以呢個價錢黎講,比我想像中大塊,而食落肉質帶軟腍有彈性,唔會話太多筋。而且豐富既油香絕對係呢塊西冷既重點,夠哂入味,絕對係高性價比之作!📌S I D E · D I S H E S  - ▪ Sweet Potato Fries - $28▫ 另一亮點既「炸蕃薯條」,即叫即炸,入口夠哂香脆。配埋餐廳自家製既松露沙律醬,惹味得黎又夠邪惡,一啖一條,愈食愈開胃呀!▪ Cheesy Creamy Spinach

亦係令我第二次黎探訪呢間「我愛慢煮」既最大原因!👇

📌S I D E · D I S H E S  -
Sweet Potato Fries - $28

▫ 另一亮點既「炸蕃薯條」,即叫即炸,入口夠哂香脆。

Cheesy Creamy Spinach - $32

▫ 芝士控一定會愛上既「芝士忌廉菠菜苖」,餐廳用左新鮮菠菜苗配搭芝士一齊烤焗,
表面帶少少焦香,菠菜入口唔會太乾身,夠爽脆。而盤底加左忌廉汁,
成件事變得更加香濃,但又唔會比芝士味搶哂,唔錯。
2020-04-09
  • US安格斯頂級西冷牛扒