2020-02-25
經朋友大力推介,今日特登去普慶坊試咗呢間小店。一到門口已經覺得裝修好有特色,燈光好柔和舒服。店員安排我地入座之後,俾咗兩張主菜/小食,手工啤/咖啡或茶嘅餐牌我地。我地叫咗士多啤梨特飲同西檸薑啤特飲,飲落好清甜開胃,亦都好香生果味。之後我地揀咗個芝士忌廉菠菜苗做頭盤,芝士啱啱好焗到金黃色,滑滑嘅忌廉亦好香口,配埋菠菜苗食一啲都唔油膩。主菜我地叫咗蜜糖香草烤雞槌,雞皮啱啱少少燶邊好香口,配埋蜜糖好野味,只係有少少辣,怕辣嘅都可以一試。另加嘅小食有芝士溫泉蛋大啡菇,真係要讚讚廚師時間上嘅控制,芝士溶得嚟溫泉蛋都保持嫩滑,一切開蛋黃舖滿喺大啡菇上面真係好滿足。食咗一輪肉類同芝士,店員好細心咁幫我地清理碗碟餐具等我地可以慢慢食甜品。必食推介有慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕。一啖咬落浸滿白酒嘅熱菠蘿,油膩嘅感覺一掃而空。再加埋冰凍嘅雪糕,為呢一餐畫上完美嘅句號。用親民嘅價錢食到咁高質嘅嘢食,店員又親切細心,一定會再返嚟幫襯同介紹俾朋友。