2020-02-24 31 浏览
慢煮文化已經流行左好幾年,聽朋友介紹過哩間位於西營盤嘅慢煮餐廳,但因為位置唔算就腳,所以直到今日先有機會黎試下佢嘅慢煮菜式🙈第一次黎西營盤,大概由地鐵站一出行8分鐘就到,位置雖然偏靜,但唔算難搵。餐廳門口會見到左青龍🐉右白虎🐅咁,好易認😝餐牌選擇唔算多,但已經樣樣望落都好吸引!有羊、牛、豬、鴨等,任君選擇。而配菜嘅種類亦充滿特色,飲品方面就有佢哋嘅手工啤酒,手調飲品等。荔枝接骨木花特飲接骨木花茶味好清甜,同梳打好夾,仲有大大粒荔枝肉食😋配菜方面好多選擇,我哋決定一人嗌一份蕃薯條,再加一份芝士忌廉菠菜苗。炸蕃薯條 $28✨✨✨✨✨估唔到兩份炸蕃薯條嘅份量會係咁多😍😍😍😍炸得好脆但唔會油膩,蕃薯好甜好甜,咬落會食到蕃薯肉,哩款蕃薯條比一般西餐嘅炸薯條好食好多!感覺亦無咁熱氣,絕對係必點!✨✨✨沾上黑松露蛋黃醬食更加分,黑松露份量多,物超所值。芝士忌廉波菜苗 $32芝士忌廉波菜苗份量偏少,但咁樣反而可以嗌多啲配菜,菠菜苗超級嫩,同淡淡嘅忌廉好配合。由於配菜好快就黎到嘅關係,主菜感覺都唔會等得好耐。安格斯頂級西冷牛扒 $138牛扒有分大中小size,如果女仔嗌小size已經足夠。牛肉唔係全熟,

荔枝接骨木花特飲

接骨木花茶味好清甜,同梳打好夾,仲有大大粒荔枝肉食😋

炸蕃薯條 $28✨✨✨✨✨

芝士忌廉波菜苗 $32

由於配菜好快就黎到嘅關係,主菜感覺都唔會等得好耐。

安格斯頂級西冷牛扒 $138
牛扒有分大中小size,如果女仔嗌小size已經足夠。牛肉唔係全熟,輕輕一切啲肉汗就流晒出黎,牛味特別香,面頭只係撒少許香草同鹽作調味,簡簡單單最食到原汁原味👍🏻

法式豬鞍架 $138
羊鞍就食得多啦,豬鞍嘅菜式反而比較少見。豬鞍望落色澤光鮮,亦有厚度。平時比較少食豬,因為好怕豬嘅肉質「鞋」身,但哩隻豬鞍真係帶比人驚喜,肉質好嫩肉汁豐富,熟嘅程度岩岩好,亦唔會有豬肉的so味,難道哩啲就係慢煮嘅妙處?

原來店舖仲有一間分店位於上環,但菜單上就唔同,今次嘅慢煮體驗相當滿意,睇黎下次又可以去試埋!