2022-08-17 152 浏览
1)黑松露雞煲爆香蒜粒、雞件,青紅椒,之後放上黑松露,送上枱時。好香呀⋯⋯2)特色臘味煲仔飯用傳統臘腸臘肉,加入特選豉油,最愛食飯焦,(店員幫忙起底🤣👉飯焦)3)灼菜心,沾一沾👉沙井。。頭抽蠔油。(沙井係中國一地,喺廣東深圳,係一街道,叫沙井街道,沙井以蠔出名)4)燉湯木瓜、雪耳、梅頭肉、雞湯底還有紅棗、龍眼肉,呢款燉湯好清潤👍美食💓⋯⋯滋潤椰子雞煲💓椰子雞煲要預訂,雞煲湯底大約用4個椰子🥥水,再加入蔬菜、土雞,再配埋煲仔飯就係最佳搭檔。💓憶食尚雖然冇牛冇海鮮嘅餸菜,但客人想食的話,都可以預早兩日預訂指定菜式,或許客人想日式昆布湯底加長腳蟹、牛肉火鍋等等都可以,憶食尚都能滿足客人嘅需要。💓甜點有兩款,都可以預訂呢款原個椰皇嘅小鮮肉,可以早上打電話預訂另一款嘅雪沙上塔羅(芋頭)就要睇月份,芋頭靚嘅月份先會做這甜點。💓南安板鴨南安板鴨被譽為“臘中之王”的美譽由於板鴨生產發源於南安府,故定名為南安板鴨。當時是一家一户加工,名曰:“泡醃”。為了提高加工質量和出口價值,不斷改革,並用輔板造形等,使鴨身成為桃圓形,平整乾爽,因而得名:“板鴨”。💓樓上設有房間,可供8位客人預約。
1)黑松露雞煲

2)特色臘味煲仔飯

3)灼菜心,沾一沾👉沙井。。頭抽蠔油。

4)燉湯
木瓜、雪耳、梅頭肉、雞湯底
還有紅棗、龍眼肉,呢款燉湯好清潤👍

美食💓⋯⋯
滋潤椰子雞煲

💓甜點有兩款,都可以預訂
呢款原個椰皇嘅小鮮肉,可以早上打電話預訂
另一款嘅雪沙上塔羅(芋頭)
就要睇月份,芋頭靚嘅月份先會做這甜點。

💓南安板鴨
南安板鴨被譽為“臘中之王”的美譽
由於板鴨生產發源於南安府,故定名為南安板鴨。

💓樓上設有房間,可供8位客人預約。
2022-08-17 66 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑從來冇諗過食煲仔飯都可以有咁高級嘅體驗🤩呢間位於柯士甸附近嘅中菜館主打煲仔飯🍚菜式聽落簡單但無論用料、烹調方式甚至餐廳裝修都絕不簡單✨餐廳無論係座位、裝飾都非常優雅,簡直係高級中菜廳格局🏮而佢哋對食材嘅品質要求更加係非常嚴格,呢樣嘢你只要試過一次佢哋嘅煲仔飯就會感受到😋✅廣式臘味煲仔飯食材分別有廣式鮮肉臘腸、廣式臘肉同南安板鴨🤤臘味係採用300天散養土黑豬秘制,肉質鮮美肉香濃郁🐷而臘腸散發一股茅臺酒香,加埋鹹香入味嘅板鴨一齊食真係回味無窮🍶用五常大米煮成嘅飯亦Q糯勁道,香中回甜🍚特別要提侍應會好細心咁幫你加入豉油撈煲仔飯,之後仲會幫你起飯焦,服務非常好🤵🏻✅沙茶鮮淮山排骨煲一上菜已經見到滾燙嘅瓦煲蓋同熱騰騰嘅蒸氣💨淮山保持爽脆嘅口感同時越靠芯嘅位置越軟熟🌿而排骨軟嫩得嚟充滿沙茶香,非常入味

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅廣式臘味煲仔飯

✅沙茶鮮淮山排骨煲
2022-08-17 42 浏览
最近想食煲仔飯,朋友介紹我去佐敦一間新開嘅新派煲仔飯專門店,入到去以為自己去了間高級西餐廳。裝修格調高雅,牆壁同梳化以湖水綠為主,感覺清雅,座位舒適,枱與枱之間有屏風分隔,門口放滿自製臘腸臘肉食品,由自家工場製,可供客人選購待應殷勤, 幫忙上菜同細心介紹,茶🫖亦有鐡觀音、玄米茶、綠茶,我選了鐵觀音,味道甘醇有點花香廣式臘味煲仔飯🍲鋪滿臘腸、臘鴨、臘肉是廣東傳統煲仔飯的味道, 侍應細心地淋上自家製的豉油及蔥花攪拌,飯粒粒分明,飯焦甘香脆薄,臘鴨滿口鹹香,臘腸選用黑毛豬加入53度芧台酒醃製,香氣四溢,臘肉肥瘦適中,鹹香味濃適合餸飯川椒麻辣雞煲川椒麻辣雞煲惹味十足,上台已經聽到吱吱聲,遠處已經聞到秘製麻辣醬的香味,雞肉嫩滑,秘製醬汁包住雞肉, 麻辣香令人食唔停口白灼菜心清清地,菜心翠綠唔硬,旁邊有自製蠔油加了頭抽,味道不錯

廣式臘味煲仔飯🍲

川椒麻辣雞煲

白灼菜心
清清地,菜心翠綠唔硬,旁邊有自製蠔油加了頭抽,味道不錯

2022-08-15 61 浏览
私心推薦這間位於渡船街附近的傳統煲仔飯,柯士甸地鐵站一出就係,招牌煲仔飯食過幾次都咁出色,呢度唔似一般食煲仔飯的地方,一年四季都好適合,因為特別喜歡這裡的環境,地方舒適雅緻,枱與枱之間有屏風相隔,而且店員都是親切根據你的口味為你推薦招牌菜,服務體驗感也不錯,多人聚會也很適合。秘製臘味煲仔飯$158集合廣式鮮肉臘腸、廣式臘肉、南安板鴨等三種上等臘味食材,灑上秘製瓦缸頭抽。煲仔飯問心,呢度真係數一數二,上枱時,侍應更會上前協助均勻攪勻,食到咁上下會幫手刮起飯焦,值得一讚有服務,飯焦很多呈金黃色卜卜脆,高質!麻辣雞煲$108麻辣雞煲無論點都食唔厭,醬汁香濃,雞件細心切至小塊,所以很方便進食,加上指天椒花椒,非常好吃,上菜時仲係咋咋聲,好有鑊氣😋金湯浸娃娃菜作為蔬菜愛好者,呢度的娃娃菜好有驚喜,娃娃菜新鮮爽脆,更配上蒜片及金草火腿絲,菜湯香濃有層次—————————————————憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoo

秘製臘味煲仔飯

秘製臘味煲仔飯$158
麻辣雞煲

麻辣雞煲$108

金湯浸娃娃菜

—————————————————

憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch#煲仔飯 #佐敦美食#香港地道美食

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
秘製臘味煲仔飯
麻辣雞煲
2022-08-10 758 浏览
餐廳外觀簡約帶點典雅的味道,玻璃外牆採光度很足夠。門口擺放了一些醬油、臘腸、手工麵給予客人購買。還有一碗碗模型煲仔飯🥘,非常可愛!餐廳樓高兩層,職員安排我們坐二樓,經過一條有掛畫的樓梯到達二樓。看得出餐廳裝修擺設很有心思,雖然是中式餐廳,但沒有傳統中菜館的裝潢,反易使用中菜館少有的配色格調,在擺設、餐具輕輕帶一點中式元素。尤其是用來分隔的屏風,除了更添私隱度外,屏風上的水墨畫和桌上的裝飾花更添清幽優雅氣息。餐桌之間有足夠空間感 ,整個用餐過程都坐得很舒服 ,簡直是顛覆我對傳統煲仔飯餐廳的感覺!食物方面當然必試煲仔飯🥘♡廣式臘味煲仔飯$168職員在遠處拿著煲仔飯走過來,我已經聽到煲仔飯的沸騰聲音。打開煲蓋,蒸氣迎面而來,接下來是臘味和飯焦的香味撲鼻而來。內有臘腸、臘鴨、臘肉和菜。職員加入香葱和豉油後再攪拌。特別喜歡臘腸和臘肉,雖然十分邪惡,但口感和油香配飯吃實在太好味了!個人就不太喜歡吃飯焦,但這裏可以選擇加上湯煮,正合我心意!熱騰騰的上湯配合飯焦,濃郁的上湯味道,容易入口,變了湯飯的感覺,另類口感,相信在冬天進食的話感覺更正!♡山茶鮮准山排骨煲$148用山茶醬烹調的食物比較少見,山茶醬

餐廳外觀簡約帶點典雅的味道,
玻璃外牆採光度很足夠。

門口擺放了一些醬油、臘腸、手工麵給予客人購買。
還有一碗碗模型煲仔飯🥘,非常可愛!

餐廳樓高兩層,職員安排我們坐二樓,
經過一條有掛畫的樓梯到達二樓。
看得出餐廳裝修擺設很有心思,
雖然是中式餐廳,但沒有傳統中菜館的裝潢,
反易使用中菜館少有的配色格調,
在擺設、餐具輕輕帶一點中式元素。

尤其是用來分隔的屏風,
除了更添私隱度外,
屏風上的水墨畫和桌上的裝飾花
更添清幽優雅氣息。

餐桌之間有足夠空間感 ,
整個用餐過程都坐得很舒服 ,
簡直是顛覆我對傳統煲仔飯餐廳的感覺!

食物方面當然必試煲仔飯🥘

♡廣式臘味煲仔飯$168
職員在遠處拿著煲仔飯走過來,
我已經聽到煲仔飯的沸騰聲音。
打開煲蓋,蒸氣迎面而來,
接下來是臘味和飯焦的香味撲鼻而來。

內有臘腸、臘鴨、臘肉和菜。
職員加入香葱和豉油後再攪拌。
特別喜歡臘腸和臘肉,雖然十分邪惡,
但口感和油香配飯吃實在太好味了!

個人就不太喜歡吃飯焦,
但這裏可以選擇加上湯煮,正合我心意!
熱騰騰的上湯配合飯焦,
濃郁的上湯味道,容易入口,
變了湯飯的感覺,另類口感,
相信在冬天進食的話感覺更正!

山茶鮮准山排骨煲

♡山茶鮮准山排骨煲$148
用山茶醬烹調的食物比較少見,
山茶醬味道濃郁,醬汁份量都很多,
可以看到煲內每件食物都佔有醬汁,
准山新鮮爽口。
排骨是肥瘦各半,肉質軟硬適中。

上湯菜心

♡上湯菜心$78
新鮮🥬
菜心上有蒜片和臘肉條。
蒜片味道容易入口,出乎意料的好吃,
配菜心吃很有口感,陣陣蒜香味。
而菜心吸收了上湯,吃下口腔充滿上湯的鮮味。
午餐
山茶鮮准山排骨煲
上湯菜心
2022-08-07 413 浏览
💁🏻‍♀️煲仔飯食得多,靚裝修既煲仔飯店第一次去,環境舒適寬躺,裝修有特色,每張枱之間都有塊屏風隔住,有啲私隱度,我呢啲毒毒坐得更自在😆😁。一坐低員工就問飲咩茶,有鐵觀音,玄米,綠茶,菊花。我地揀左玄米茶,估唔到茶已經有驚喜,玄米唔係茶包果種,香好多,飲飲下食到一粒粒玄米🌾好fresh呀🌱► 川味臘味煲仔飯 (小) $158第一感覺係好大碗呀!2人食都綽綽有餘🤭員工會幫忙倒自家秘製醬油及蔥花攪拌。臘味包括板鴨、臘腸同臘肉,板鴨🦆夠鹹香、臘腸脆嫩、臘肉半肥瘦肉質唔硬👍🏻,撈飯🍚一齊食勁正。米飯勁香油香,粒粒分明之餘食落有彈性,食到咁上下,員工會過黎幫手刮起飯焦🔥飯係脆卜卜又另一番風味🤤► 沙茶鮮淮山排骨煲 $148上枱時係熱辣辣滋滋聲👾好有鑊氣,沙茶味好夾排骨同鮮淮山,高質😋。► 白灼菜心 $77 呢碟菜的特別之處係個醬,用既係沙井蠔油頭抽,冇平時食果啲蠔油咁咸,但蠔🦪的鮮味更突出會幫手起飯焦 好好服務〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5 不得不讚既係員工服務真係好好,茶🍵飲完好快就黎加茶,差唔多時候就會出現幫我地刮起飯焦,好專業。環境靚野食又高質,重點呢間食煲仔飯都唔覺得熱,呢間我會覆桌🤪

► 川味臘味煲仔飯 (小) $158

► 沙茶鮮淮山排骨煲 $148

► 白灼菜心 $77

會幫手起飯焦 好好服務
〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5
  • 川味臘味煲仔飯
2022-08-06 885 浏览
呢間煲仔飯專門店位於佐敦好近地鐵站。門面裝飾新潮有特色。入到嚟就覺得餐廳裝修有別於一般嘅街邊煲仔飯店,👯‍♂️💁🏼‍♀️餐桌,座椅以及室內裝飾都經過特別嘅設計和配合,而且每台都一塊設計美麗嘅大屏風隔住,私隱度極高👍👍,環境寬躺,每張枱之間都有一定距離,非常舒適👍👍!川味臘味煲仔飯($158)- 微辣🌶煲仔飯🍲一上枱就覺得香噴噴,表面鋪滿曬土黑豬肉🐷,板鴨🦆同臘腸,切嘅厚度剛剛好,有鮮味而不會太鹹。喺猛火煲飯嘅過程將肉嘅鹹香、油香迫晒出嚟,滲晒入飯。每一啖飯食落都好煙靭,有咬口之餘又唔會乾,👏粒粒分明充滿飯香,加埋特制醬油淋起飯面,令肉同飯配合得天食無縫,不得了。🙌飯焦甘香且脆口,不會過厚,不得不佩服廚師控制火候嘅功夫真係好到位。🥰🥰沙茶鮮淮山排骨煲($148)名副其實,用咗沙茶醬作調味的排骨煲🍲,有新鮮淮山,咬落爽脆,配料有三色椒同洋蔥,新鮮排骨入味有咬口🤗,冇雪藏感覺,沙茶醬味香而不鹹。白灼菜心($78)擺盤整齊,當然要點一道蔬菜食啦!

川味臘味煲仔飯($158)- 微辣🌶

沙茶鮮淮山排骨煲($148)
白灼菜心($78)
擺盤整齊,當然要點一道蔬菜食啦!
  • 川味臘味煲仔飯
2022-08-05 70 浏览
今晚約左一位在ICC上班嘅朋友食晚飯,佢提議去商場外嘅呢間煲仔飯專門店食飯。餐廳裝修好靚感覺好新淨,座位又舒服。廣式臘味煲仔飯 - 呢個煲仔飯一上枱已經好香!有大量嘅臘腸、臘肉同臘鴨。店員先幫我地落啲香蔥落去再林上秘製嘅豉油。每塊臘肉嘅肥膏晶凝通透;米飯粒粒鮮明有質感同咬感,唔會煲到好乾或太濕,火喉🔥控制得剛好👍🏻🥰 值得一讚嘅係店員主動幫我地刮飯焦,服務一流!椒鹽一口骨 - 粒粒炸得金黃香脆食落好香口。一上枱時香氣撲鼻,排骨切到細細粒,食起黎好方便而且肉質鮮嫩。薑汁炒芥蘭 - 香濃薑汁同芥蘭係絕配,簡單嘅一碟菜炒得好香好有鑊氣,可見廚師水準一流

2022-07-22
2022-08-04 110 浏览
今日去完圓方shopping, 諗住行去佐敦買麵包。行行下發現有一間裝修好精緻嘅餐廳,以為食西餐,睇清楚個menu,原來係食中菜煲仔飯,好surprise特色臘味煲仔飯間餐廳好雅致,喺到食煲仔飯個感覺好好,好企理。個煲仔飯出曬煙,充滿焦香味,仲有專人幫我地處理,大排檔真係比下去。呢個飯粒粒分明,甜豉油可以好平均咁沾滿D 飯到但又唔會過份濕潤。臘肉臘鴨臘腸好惹味,臘肉一D 都無肥膩感,臘肉油潤多汁,臘鴨一D 都唔柴皮仲帶有少少鹹香,撈飯一流沙茶鮮淮山排骨煲呢個煲又係惹味之選, 離遠都聞到超香。上到枱熱辣辣,新鮮淮山口感好爽,索左D 汁真係好好食。排骨數量唔少,同埋好大舊, 有肉汁唔un 唔鞋。原來呢到有得買佢地嘅自家蠟味,比起街市嘅乾淨企理得多,平時喺屋企用黎蒸下飯都應該唔錯。

特色臘味煲仔飯

沙茶鮮淮山排骨煲

餐廳環境舒適,裝修雅致,少了大排檔的熱鬧,卻將粗枝大葉煲仔飯增添了一份溫文優雅😌座位闊落,每枱間均有屏風相隔,私隱度高又衛生絕對適合與家人或朋友聚會店員服務亦殷勤有禮,讓顧客有賓至如歸的感覺😚🔸土雞板鴨煲仔飯 揭開煲蓋,油香四溢。店員會為你加入蔥、芫荽同秘製豉油,味道甘香醇厚,令香味有所提升🐓鮮嫩的土雞,肉質結實🦆以古法泡腌10小時,再以陽光晾曬9天的板鴨,以瘦肉為主,外皮呈金黃色,鹹香入味。米飯粒粒分明🍚油潤煙韌,金黃香脆嘅飯焦,脆而不燶,焦香滋味齒頰留香😋🔹四季豆干煸雞髀菇 這道家常小菜鑊氣十足,四季豆干鮮香入味,色澤嫩綠,口感干香辣爽🍄雞髀菇切成粗絲,炒得軟腍,加入少量辣椒🌶️及薑,食落惹味過癮,十分開胃🔸瑤柱蝦米雜菜煲 瑤柱的鮮甜配以金華火腿及蝦米🦐的鹹香,上桌已經香氣撲鼻 ,湯底足料,鮮甜清香🥬新鮮的菜心、西蘭花、小棠菜、紹菜,吸盡湯底精華,吃擺也禁不住把湯底喝清光😆最後,仲奉送海帶綠豆沙,海帶綠豆細膩綿滑,清熱解毒,感覺滋潤😝

🔸土雞板鴨煲仔飯

四季豆干煸雞髀菇
瑤柱蝦米雜菜煲
綠豆沙
2022-07-31 94 浏览
無心情煮飯,和老公兩丁友在外食飯,佐敦附近有間隱藏的煲仔飯,柯士甸出會更近!環境企理乾淨,餐具和屏風精緻,坐得又舒服,每個座位都有間隔,私隱度高,另外一定要去廁所「參觀」一下,實在太乾淨和乾爽,整個鋪面裝修得好新,高級飯店樣子,但價錢和廟街差不多,食物和服務質素還較高!和店員聊天才知道已經開店五年,謙虛地說可能疫情所以更注重乾淨。.需收茶芥每位$15。人均:$205.5.茶有幾款可選擇,我們選了玄米茶,是好飲不是茶包的,食到一粒粒玄米,較為驚喜!茶芥覺得值!🤣.廣式臘味煲仔飯好大煲,有臘腸、臘肉、板鴨、小唐菜,店員會好細心問你需不需要蔥花和芫荽,會每台幫你撈飯,問你食不食飯焦,之後食到咁上下再幫你整出飯焦,好香口,臘味的油香令你一口接一口,欲罷不能!.薑蔥爆雞煲一上台好有鑊氣,滋滋滋雞油彈出嚟,每件雞都包裹住醬汁,香氣撲鼻,蔥頭和洋蔥都好好食!.菜心一定要叫碟菜中和一下,均衡飲食!.@bo_jar_fan

需收茶芥每位$15。

人均:$205.5

薑蔥爆雞煲

菜心
一定要叫碟菜中和一下,均衡飲食!

@bo_jar_fan
2022-07-31
2022-07-30 70 浏览
呢間煲仔飯我之前帶呀媽食過,係高質素fancy version既煲仔飯。餐廳環境當然唔似一般食煲仔飯既地方咁”up dup”呢到乾淨得黎,枱與枱之間仲有屏風隔住。川味臘味煲仔飯 $158呢個上次都有食過,要再encore!食落少少辣,臘味惹味,食到咁上下仲有專人幫你刮飯焦😎service一流!沙茶鮮淮山排骨煲 $148用左新鮮排骨同日本淮山,沙茶味夠濃夠香,排骨好入味肉又嫩。白灼菜心 $78點蠔油食,正常發揮。
呢到乾淨得黎,枱與枱之間仲有屏風隔住。

川味臘味煲仔飯 $158
呢個上次都有食過,要再encore!

沙茶鮮淮山排骨煲 $148
用左新鮮排骨同日本淮山,沙茶味夠濃夠香,排骨好入味肉又嫩。

白灼菜心 $78
點蠔油食,正常發揮。
2022-07-28 69 浏览
星期六難得可以chill下,就揸車嚟咗大角咀呢邊試人哋推介嘅呢間專門做煲仔飯嘅憶食尚。鄰近就係柯士甸站,非常之方便。呢度裝修都好靚,感覺好新淨,又有少少特色嘅設計。由於唔係好肚餓,所以叫咗幾個餸就夠啦。川味臘味煲仔飯真心估唔到煲仔飯可以做到四川辣嘅味道。上菜嘅時候職員幫我哋打開個蓋,個煲真係超級熱,好似食緊鐵板咁勁多煙,真係好正。佢哋呢間係自製嘅臘肉,切薄一片片嘅臘肉非常之香,配合自家養嘅鴨,味道簡直一流。而蔥花同豉油就可以自己選擇落幾多。成個煲仔飯都好有農村嘅味道!薑蔥爆雞煲唔知係咪我好肚餓,所以覺得呢個雞煲係我呢一生人食過最好食嘅(可以媲美以前瀝源邨大排檔風味)。啲雞超入味又夠熱,雞肉完全冇雪味,我哋係連執都撈埋。嚟到呢度一定要試呢個煲!薑汁炒芥蘭最怕食嗰啲煮得太熟嘅菜,但呢碟菜炒得啱啱好。啲菜唔會太腍,味道有夠鮮。整體嚟講好好,第日可以再返炒!

川味臘味煲仔飯

薑蔥爆雞煲

薑汁炒芥蘭

整體嚟講好好,第日可以再返炒!
2022-07-15
2022-07-26 57 浏览
💫🧡❤️佐敦係煲仔飯嘅集中地😚朋友食過呢間憶食尚嘅臘味煲仔飯😇極力推介我去試下有幾出色❤️首先講個環境先💕呢間餐廳坐得好舒服,枱與枱之間有板隔住,而且空間好足夠廣式臘味煲仔飯😍呢個煲仔飯一上枱已經好香啦!而且好足料啊!上面有大量嘅臘腸、臘肉同臘鴨店員先幫我地落啲香蔥落去再林上秘製嘅豉油!好鍾意食呢度嘅臘腸…肉質夠晒林,一啲都唔硬!食到咁上下店員再幫我地刮起晒所有飯焦呢個飯焦係我食過咁多個煲仔飯最好食嘅脆卜卜又唔太油膩,最後成個煲仔飯清得一乾二淨。芥菜排骨煲❤️芥菜好甜,呢個排骨煲仲有啲湯可以飲!味道係胡椒味嘅,輕微嘅辣辣地,邊食臘味煲仔飯,邊飲呢個湯可以解到膩。甜蜜咕嚕肉🧡咕嚕肉好多嚿啊!每一舊炸到好酥脆嘅無骨咕嚕肉🌱都沾滿晒酸酸甜甜嘅咕嚕肉醬汁啖啖肉食得好過癮!三色椒同菠蘿都好甜。另外店員好貼心咁不斷幫我哋翻水!$15茶介比得值呀🤣
💫🧡❤️佐敦係煲仔飯嘅集中地😚
朋友食過呢間憶食尚嘅臘味煲仔飯😇
極力推介我去試下有幾出色❤️

首先講個環境先💕
呢間餐廳坐得好舒服,枱與枱之間有板隔住,而且空間好足夠

廣式臘味煲仔飯😍

呢個煲仔飯一上枱已經好香啦!
而且好足料啊!上面有大量嘅臘腸、臘肉同臘鴨
店員先幫我地落啲香蔥落去再林上秘製嘅豉油!
好鍾意食呢度嘅臘腸…肉質夠晒林,一啲都唔硬!
食到咁上下店員再幫我地刮起晒所有飯焦
呢個飯焦係我食過咁多個煲仔飯最好食嘅
脆卜卜又唔太油膩,最後成個煲仔飯清得一乾二淨。

芥菜排骨煲❤️

芥菜好甜,呢個排骨煲仲有啲湯可以飲!
味道係胡椒味嘅,輕微嘅辣辣地,
邊食臘味煲仔飯,邊飲呢個湯可以解到膩。

甜蜜咕嚕肉🧡

咕嚕肉好多嚿啊!
每一舊炸到好酥脆嘅無骨咕嚕肉🌱
都沾滿晒酸酸甜甜嘅咕嚕肉醬汁
啖啖肉食得好過癮!
三色椒同菠蘿都好甜。

另外店員好貼心咁不斷幫我哋翻水!$15茶介比得值呀🤣
2022-07-23
  • 廣式臘味煲仔飯
  • 芥菜排骨煲
  • 甜蜜咕嚕肉
2022-07-26 41 浏览
今日同朋友去咗佐敦食地道港式🇭🇰煲仔飯,叫咗土雞板鴨煲仔飯、菜心同沙茶鮮淮山排骨煲。餐廳煲仔飯用料上乘。板鴨為南安板鴨,肉質鮮嫰、味道濃厚,而且有咬口,係精挑細選嘅食材。此外,煲仔飯嘅雞係走地雞🐓,肉質較為緊密,口感亦較高。同一般食開嘅煲仔飯唔同,餐廳煲仔飯食落唔會太油膩,配上菊花茶係健康之選。菜心配上鮮味十足,蠔汁重嘅沙井頭抽蠔油,味道更香濃。至於個沙茶鮮淮山排骨煲,鮮香可口嘅沙茶醬配上入口格外細膩、香甜嘅日本鐵棍淮山,令整個煲更為濃味。總括而言,餐廳菜式種類繁多、用料講究,高水準地演繹咗本地煲仔飯文化。🤤