悅滿軒

House of Joy
2021-04-14 253 浏览
選擇悅滿軒,好大原因係因為饒宗頤文化館,俾我一個契機去探訪下呢個古蹟。環境好好,好靚,不過呢度係OpenRice, 我要講食。其實食物就真係無咩特別的,我俾的價錢係食出面的環境。跟餐的麵包應該係有蕃茄的,配了加herbs 的牛油,兩者係唔配的。另外個南瓜湯係creamy 的,但唔係好香,也都唔夠南瓜味,點解呢。Main course 我點的係魚, snapper 加 mussels, 份量比我想像中細,不過其實食落都剛剛好的,只是海鮮來說,真的太老。而朋友點的牛排,medium, 都剛剛好係medium, 火侯不錯,但我就唔知牛肉味係點喇。最後我點了一個apple crumble , 因為我只點左一個甜品,侍應都好貼心地即刻提供兩套甜品餐具,只是apple crumble 味度麻麻地,皮多過蘋果。試下可以,但我就唔會去得多,主要因地點唔算就腳,荔枝角一帶又咁多餐廳。
其實食物就真係無咩特別的,我俾的價錢係食出面的環境。
最後我點了一個apple crumble , 因為我只點左一個甜品侍應都好貼心地即刻提供兩套甜品餐具,只是apple crumble 味度麻麻地,皮多過蘋果。
2021-04-14
2021-04-03 460 浏览
看到食評及照片分享,就被環境及食物而吸引預訂了11:30午餐的時段,但是意想不到,我們被安排到樓上就座,我們表示希望坐樓下,門口侍應的答覆表示,所有11:30到來的都會安排在樓上,12點幾才會安排樓下,我們看到樓下大量空位,又不是滿座,真不明白這間餐廳為何會作這樣的安排,會將差的座位安排給早到的客人,其實沒有樓下的環境,已經失望了一半,在樓上的環境完全是跟樓下是兩回事,殘舊而有污垢物的圓枱,要再消毒才可,空氣焗熱,比茶餐廳更差!我們點了烤美國有機極黑豬及燒澳洲肉眼,飲咖啡及奶茶,前菜及餐湯都不錯,但兩款主菜及奶茶都沒有水準可言,如果具體來說,Mr Steak更有水準,所以今次無論環境及食物的水準都是好失望!
2021-04-03 247 浏览
庆祝纪念
纪念日
2021-04-02 278 浏览
第一次嚟,見到評價咁高分,本身希望可以食餐好,點知中大伏!約好時間比埋訂金,到時候未入得又要等多20分鐘,算,小事。牛排就出事,5成熟,咁嘅樣,大家自己睇。未計調味好似冇味,要加鹽😂 先勉勉強強算食得落。質地好似牛肉乾,收$150up未計加一。凍檸茶都係冇味,唔講以為凍檸水。其他嘢⋯⋯全部都是奇怪味道,一係就冇味。紅菜頭長通粉,結果出於好奇,死於驚奇。諗緊點樣可以呢個配搭煮得好食,結果真係煮唔到好食😂服務就ok,侍應helpful有禮貌的。
第一次嚟,見到評價咁高分,本身希望可以食餐好,點知中大伏!
約好時間比埋訂金,到時候未入得又要等多20分鐘,算,小事。
牛排就出事,5成熟,咁嘅樣,大家自己睇。
凍檸茶都係冇味,唔講以為凍檸水。
服務就ok,侍應helpful有禮貌的。
牛排
2021-04-02
【區內罕見高級餐廳💝美孚文化館談情小敘紅磚法國餐廳🇫🇷】無意中發現原來係饒宗頤文化館入面有間法國餐廳,啲食物非常多選擇,而且價錢相宜環境舒適💎於是小編同朋友就揀咗依間餐廳黎慶祝生日🎉事隔幾個月,晚市開番做堂食,小編忍唔住想再食多次,一試其他未食到既菜式🥳餐廳係位於山中央,門口有泊車位置,不過會番$50既泊車費🚗入到去需要再搭lift上山,由山中央到山頂都有一棟棟古色古香既建築,晚上著燈後非常浪漫🕯️而餐廳就係位於中間既一棟,外牆由紅磚砌成,而入面係現代歐式風格既裝修,別具特色🏠—《 #法國油封鴨配焦糖蘋果》$228 ⭐⭐⭐⭐⭐依道油封鴨脾小編毫無疑問比滿分,同小編係法國食到既油封鴨脾不相伯仲👑鴨脾既外皮十分鬆脆,竟然能夠將鴨肉煮得非常嫩滑,留有大量肉汁,原全無鴨肉平時鞋口既感覺🦆外圍淋上咗蜂蜜,沾係鴨肉上面令佢無咁流🧚🏻‍♀️而焦糖蘋果並無加到小編最唔中意既玉桂粉,所以成道菜都非常滿意,絕對會為咗佢既油封鴨再次黎食😜—《 #烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜 印尼燒烤汁》$288 ⭐⭐⭐⭐兩大塊乳豬放咗係木盤上面,旁邊有印尼燒烤汁、芥末醬同蘋果醋燴紅椰菜,亦有烤得啱啱好嘅蒜頭同車厘茄,單係擺盤已
【區內罕見高級餐廳💝美孚文化館談情小敘紅磚法國餐廳🇫🇷】

《 #法國油封鴨配焦糖蘋果》$228 ⭐⭐⭐⭐⭐

兩大塊乳豬放咗係木盤上面,旁邊有印尼燒烤汁、芥末醬同蘋果醋燴紅椰菜,亦有烤得啱啱好嘅蒜頭同車厘茄,單係擺盤已經令人食指大動🖖🏻乳豬既外皮烤得焦脆,肉既比例剛好,唔會太咸而充滿油香🐷配印尼燒烤汁酸甜開胃,非常有水準👏🏻

《 #美國頂級牛腹肉12安士》$298 ⭐⭐⭐⭐
牛腹扒係脂肪比較少但牛味非常重既位置👀廚房已經將牛扒分好咗一片片,三成熟肉質軟腍,配咗非常濃味既黑椒汁同青醬,而小編就偏好蘸鹽食🧂牛扒係有少少嚼勁,但又唔會韌,加上有濃濃既牛味,十分好食😋

《 #美國牛腹肉他他配蒜蓉包》$128⭐⭐⭐⭐
依個牛腹肉他他比想像中既份量多,店員非常仔細地介紹依道菜同講述食用既步驟💬依個牛肉他他配咗非常多既調味配料,有他他醬、檸汁、黑椒、鹽、酸瓜、香蔥、洋蔥等🤩先將鵪鶉蛋倒入牛肉,再按個人口味加入其他調味配料,味道非常有層次🌹不過只配咗四塊蒜蓉包係唔足以疊哂成大個牛腹肉他他😳

《 #香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎》$138⭐⭐⭐
依道starter份量就比較細,鵝肝唔夠厚實,亦都唔重油香🥺比較似中式打冷個種鬆身既鵝肝,有少許失望🤧反而旁邊只得鵝肝一半大細既鵝肝批味道更佳,質感厚實而且有少少酒香味🤤但無搭配到法包就咁食鵝肝批就有啲寡,而個莎莎亦不甚突出🥶

《 #法國泥蟹湯》$88⭐⭐⭐
第一次聽泥蟹湯,據聞亦係餐廳既signature,但就唔係好岩小編口味😥個湯既口感就係有啲沙沙地既感覺,蟹味濃得黎小編覺得有少少腥😿所以飲咗兩淡之後都放低咗匙羮😞
2021-02-26
2021-03-21 144 浏览
🦆🍎Duck Confit with Caramel Apple-✨𝙃𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙂𝙚𝙢 𝙞𝙣 𝙏𝙤𝙬𝙣💎 The restaurant stands in a revitalised historical building that is around 10-min walking distance from the MTR station. It doesn’t really stand out and I definitely need Google Map to take me there🤣 Yet the food, ambience, and service did surprised me! I really like the spacious comfy ambience there, where you certainly could enjoy the night without time limit.-Duck leg confit had a golden brown skin - so crispy and had a tender juicy inner🤤
Duck leg confit had a golden brown skin - so crispy and had a tender juicy inner🤤 Caramel apple was slight sweetened, and it always goes well with duck, isn’t it?🦆😋
🍴7.5/10
2021-02-28 437 浏览
從未來過堯宗頤文化館,聽說這裡的西餐廳水準不錯,趁這個下午有空,就約好姊妹來吃飯,吃飽後又可以行一行。從美孚地鐵站過來,大約行15分鐘左右。周圍都是紅磚屋,也有荷花池,環境清幽,很多影相位。平日中午有set lunch 供應,價錢屬中價,餐廳不算很大,所以最好先訂座呢!Set lunch 有沙律,包、餐湯、主菜及飲品。沙律新鮮爽脆,蕃茄包軟軟的,塗上香草牛油,更添滋味。點了兩款午餐,美國有機黑豬和香煎紅𩶘魚柳及青口。豬鞍份量很大,肉質軟稔,南瓜很甜,豬鞍與燒菠蘿及蘋果汁真是絕配,與友人一齊分享,就不會太飽的啊!𩶘魚份量相對較少,青口味道中規中矩,不過可能是魚品種關係,略嫌𩶘魚的魚肉不夠滑,蜆肉醬汁又頗特別。友人生日,跟餐可加甜品及寫上生日快樂字句,為這頓飯更添色彩和氣氛!吃飯後又可到外面慢步,在陽光下邊散步邊欣賞周圍的風景,拿起手機拍下照片,彷彿就是到了外地旅遊一樣,十分寫意的呢!

點了兩款午餐,美國有機黑豬和香煎紅𩶘魚柳及青口。

午餐
庆祝纪念
生日
2021-01-03 519 浏览
新一年一起身就要求老公出街食餐好碌開個OpenRice,記得呢間之前嘴刁仔推介話好好食新一年黎幫襯下啦仲見到佢訂位有飛行里數😙嗱嗱聲book位跟住就過嚟同老公行吓發現原來呢個地方剩係得一間餐廳跟住嘴刁仔叫我記得試半熟吞拿魚沙律我發現呢度係有lunch set咁老公就嗌左set 然後我就嗌左半熟吞拿魚沙律再加個主食其實好似lunch抵食啲不過又好似食唔到咁多野而且老公又唔鍾意飲湯所以就成全左我飲咗佢個set個湯哈哈我嗌左一個海鮮意大利飯首先佢個麵包已經好好食外脆內軟😋果然冇介紹錯然後個蟹湯,鮮👍🏻跟住上沙律,老公個set係帶子我就略嫌帶子薄咗少少不過佢個新鮮度係非常不錯而嘴刁仔推介嘅半屬吞拿魚都係冇得頂好似有啲醬油醃過啲吞拿魚主菜嘅牛扒都好好食👍🏻配埋個蒜蓉同蕃茄👍🏻而我嗰個意大利飯都好有驚喜隻蝦肉好爽,啲飯感覺好正宗嘅意大利👍🏻硬中帶軟,軟中帶硬好似好耐都冇同老公食過一餐咁好嘅西餐仲加埋個蘋果金寶老公就麻麻哋,不過我就覺得幾好味吖😋
新一年一起身就要求老公出街食餐好
碌開個OpenRice,記得呢間之前嘴刁仔推介話好好食
新一年黎幫襯下啦
我嗌左一個海鮮意大利飯
首先佢個麵包已經好好食
外脆內軟😋果然冇介紹錯
然後個蟹湯,鮮👍🏻
跟住上沙律,老公個set係帶子
我就略嫌帶子薄咗少少
不過佢個新鮮度係非常不錯
而嘴刁仔推介嘅半屬吞拿魚都係冇得頂
好似有啲醬油醃過啲吞拿魚
主菜嘅牛扒都好好食👍🏻配埋個蒜蓉同蕃茄👍🏻
而我嗰個意大利飯都好有驚喜
隻蝦肉好爽,啲飯感覺好正宗嘅意大利👍🏻硬中帶軟,軟中帶硬
好似好耐都冇同老公食過一餐咁好嘅西餐
仲加埋個蘋果金寶

老公就麻麻哋,不過我就覺得幾好味吖
😋
2021-01-01
1.《法式海膽焗蛋》-7.5分2.《香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎》-9分3. 《烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜》-8.5分4. 《法式海鮮燴意大利飯》-8.5分——————————————1️⃣《法式海膽焗蛋》$118上菜好吸精 睇到wow一聲 海膽鮮味好濃郁 焗蛋係7成熟 牛油法式麵包 點焗蛋一齊食都好夾😌2️⃣《香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎》$138鵝肝兩邊煎香 入口即溶 超香😭 口感唔沙 配上芒果莎莎 果味幾濃 中和到油膩~ 擺盤精巧 同鵝肝凍批「一肝兩吃」 相映成趣 醬汁有酒味 好特別3️⃣ 《烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜》$288乳豬皮炸到卜卜脆‼️ 脂肪偏多 油香濃烈同時肉質嫩滑多汁 咬落鬆化 印尼燒烤醬幾得意 但係芥末醬最夾✌🏻 燴紅椰菜味道有梅味 甜甜酸酸4️⃣ 《法式海鮮燴意大利飯》$268海鮮全部都非常新鮮🤙🏻 而且好大隻 大蝦肉質實淨 貝類好重海水味 但係最出色既一定係帶子!火喉岩岩好 外面煎到金黃 入面一啲都唔乾 食落鮮甜 正宗蕃茄汁 唔會太酸 燴飯好入味 粒粒分明 份量仲要超多😝📝 已經第二次食 水準保持到 呢個價錢食咁既法國菜質素 必食 推薦情侶黎試👫🏼
1.《法式海膽焗蛋》-7.5分

3️⃣ 《烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜》$288

4️⃣ 《法式海鮮燴意大利飯》$268

• 香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎
2020-11-30 459 浏览
疫情期間,留在香港這個彈丸之地,想尋找一個清幽安靜,又充滿文化特色的地方,誤打誤撞進入這間食肆,竟然有意外驚喜。距離民居不遠的青山道,有一座充滿藝術特色的建築——姚饒宗頤文化館。閒時沒人遊覽,內裏有一間充滿驚喜的西餐廳-悅滿軒啡色外牆阻隔門外路人看門外的景象,吸引我地入來一試的,還是門外的餐牌和OpenRice食評,一推門,好似進入另一個世界。餐廳佈置雅致,用上玻璃投射窗外的自然光,令到場內感覺溫暖和諧。用白色和藍色的疏化皮,配以啡色餐桌,營造一個雅致和令人舒服的的氛圍,突然間覺得似去了歐洲。場景一轉,隔絕出面充滿中國文化特色的感覺,未進食已經進入左輕鬆愉快的狀態。剛坐下,服務員好窩心地送上室溫水,這個動作就似你做客人進入屋,主人家已經為你送上一杯暖水,等你坐下,飲啖茶、慢慢傾,這個微小簡單的動作,絕對是一個加分位,而好多西餐廳都會忽略這一點。千萬不要輕忽了這樣微小的動作,魔鬼在細節,一個簡單的動作已經令人覺得好貼心。視缐由枱面再落到餐桌,由餐具嘅擺位,左邊至右邊順序,牛油刀、湯羹、豎起的餐刀和餐叉,從擺位看得出服務員的細心。 Set lunch 包括了意大利蕃茄包配黑水藍牛油及每日餐

Set lunch 包括了意大利蕃茄包配黑水藍牛油及每日餐湯配沙律,供應時間每日11:30pm-3:00pm,我們選了兩道主菜,第一道是香煎立魚柳配紐西蘭青口,蒜蓉及香草忌廉汁,第二道是烤美國有幾黑豬配墨西哥汁,小薯仔及炒雜菜。

頭盤有意大利蕃茄包配手造黑水欖牛油,配以是日餐湯南瓜湯和沙律。頭盤碟是暖過的,非常細心。先飲南瓜湯,賣相一流的橙黃色,上面點啜勾劃小撇奶油,甜、順、滑,不會太甜,亦不會太水,質地剛好,入口有輕微的奶味,不知道是否廚師配塔奶油一齊打溶南瓜造湯。然後到沙律,用小杯盛滿各款雜菜、火箭菜、鷹嘴豆,重點是甜甜酸酸的沙律汁,估計是自家製的,感覺是清新的甜,非常配合沙律。再試自家製的蕃茄包,食落脆口,有蕃茄乾同提子乾,不落牛油感覺有點似食乾脆的包,但配以自家製的黑水欖牛油,又變成另一種油潤的感覺,如果你不喜歡食黑水欖,這個牛油醬完全食不到欖的青澀苦味,很特別。總體頭盤感覺清新驚喜,擺位靚,影相打卡之選👍

意大利蕃茄包配黑水藍牛油及每日餐湯配沙律

舌頭味覺來到第一道主菜,香煎立魚配紐西蘭青口,蒜蓉及香草忌廉汁,賣相吸引。先試薯蓉,食得出是自家手造的質地,非常綿滑,同是也食得到薯蓉的質感,並不是買現成的薯蓉粉再開水出來的效果,小小的薯蓉配菜都有誠意。再試青口,表面煎得香脆,保持裏面的軟滑,不像外面的食青口只有「好膠」的感覺。立魚反而有點「鞋」,可能因為立魚本身質地,不過不失,唯忌廉汁配立魚並沒有提升到立魚本身的味道,也無特別提升到立魚的鮮味,這一點有點浪費汁料在西餐中調味點精的效用。

再試第二道主菜- 烤美國有機黑豬配墨西哥汁,小薯仔及炒雜菜。與其話是墨西哥汁, 不如說是由多種嘅蔬菜配料,包括青椒、紅椒、黃椒、水欖、洋蔥等切碎而成的碎料和汁液混合,鋪在厚身黑毛豬上面。這一點廚師有心思,只講蔬菜配料已經有豐富不同的甜味,配合厚身既黑毛豬一齊食,整個味道非常融合和諧,並且阻隔了厚身豬肉令人食完飽濟的感覺。黑毛豬非常厚身,食落有一點粗鞋,要掌控一塊厚的豬扒,其實也考驗廚師功力,這一點就稍稍遜色。值得一提的是旁邊的配菜,薯仔是香煎的,番薯是焗過,南瓜和蘆筍應該是恰完再爆炒,所有配料都有用心處理過,並不是普通伴碟配菜這樣簡單。

時間來到餐飲部份,我們點了餐飲熱檸水和熱咖啡,熱咖啡和一般的差不多,並無太大驚喜,亮點反而是咖啡側邊的⋯奶,是溫熱的!一般餐廳都是另給奶讓食客自行加入咖啡,但並不多餐廳會窩心地將奶溫熱,這一點又是意外加分位。還有咖啡餐杯和熱檸水餐杯都很美,視覺效果非常悅目,配合餐廳既自然陽光「打卡」,很有樂趣。

最後我們再加點了餐廳自家製雲呢拿雪糕和西班牙檸檬批。自家製雲呢拿雪糕質地綿密,好重的奶香味,但略嫌奶味太重,食不出雲呢拿的味道,如果雲呢拿味突出會更好。西班牙檸檬批就很失望,食得到批底有心思,但中間檸檬太酸,敗筆在於表面層糖,和成個批都不太溶和,這一個檸檬批並不推介。

總括而言,論服務、環境和整體質素,性價比高。悅滿軒會再來,價錢合理,環境舒服,服務也好,三五知己、情侶、閨蜜傾偈都非常適合,下次會來試晚餐,又是另一種情調。

香煎立魚柳配紐西蘭青口,蒜蓉及香草忌廉汁($128 )
烤美國有幾黑豬配墨西哥汁,小薯仔及炒雜菜($128 )。
自家製雲呢拿雪糕($28)
西班牙檸檬批($45)
合共$365

好味指數
服務指數
環境指數
回頭指數
2020-11-29
$182.5 (午餐)
意大利蕃茄包配黑水藍牛油及每日餐湯配沙律
  • 南瓜湯
2020-11-20 529 浏览
美孚既堯宗頤文化館有間出名嘅西餐悅滿軒,今晚終於有時間一試。我由美孚站B出口向荔枝角方向行,經過中電後上條小梯极,再過對面馬路就係,全程慢慢行都唔使10分鐘,比想像中近同方便。我自己未嚟過堯宗頤文化館,餐廳喺文化館入面嘅H座,沿途可以欣賞館內嘅建築,係充滿文藝氣色既好地方,未食心情已覺得好輕鬆。一入餐廳就聽到90年代嘅美國流行音樂,服務員亦友善有禮。我點咗美國牛腹肉他他配蒜蓉包,可能知我唔識食,服務員特別同我講解各種調味料同食法,令我可以放心地品嘗,嫩滑嘅牛肉塗上香脆嘅蒜蓉多士非常美味,令人想一試再試。食完之後就上自家製甜薯條,薯條香甜脆口,不用配任何醬汁已經非常美味,最後係法式海鮮燴意大利飯,飯味相當濃郁,配上4款味道鮮美嘅海鮮同少少紅椒嘅嘅辣味,濃而不膩,食完非常滿足總結呢餐係一次愉快嘅體驗,無論餐廳身處位置、店內環境、服務水準同食物質數都屬於高水平,係拍拖/聚會/紀念日嘅好選擇。

一入餐廳就聽到90年代嘅美國流行音樂,服務員亦友善有禮。

法式海鮮燴意大利飯
自家製甜薯條
美國牛腹肉他他配蒜蓉包

法式海鮮燴意大利飯
自家製甜薯條
美國牛腹肉他他配蒜蓉包
呢到🐰小編搵得好辛苦(其實係我問題)、環境雅致,好適合情侶約會💑/食生日飯✨服務好好,上菜方式有驚喜xd-1️⃣「法國油封鴨 配 無糖蘋果🇫🇷🦆($228)」-🦆個皮好正!食落油香超重😈✌🏻,好重鴨味,配蘋果鹹甜鹹甜咁🍎,可惜鴨肉嫩d會更佳~Duck confit with caramel apple -2️⃣「蘋果木煙燻美國野雞🇺🇸 🐔($238)」-為左唔俾香氣流失,隻雞一直好蓋蓋住🤣,食落頗嫩滑,甜甜地加微辣,燒春雞同水牛城雞嘅混合版,底下嘅薯泥偏幼滑重奶香~Apple wood smoker game hen-3️⃣「炒雜菌🍄($45)」-炒嘅火侯唔錯,乾身收汁,幾香口~Fried mixed mushrooms -4️⃣「鵪鶉清湯🥣($68)」-有粒jelly由高湯沖溶,幾清甜但唔太特別,性價偏低~-⚠️:餐包係餐前送嘅 ~The 🥖🍅is free of charge.
1️⃣「法國油封鴨 配 無糖蘋果🇫🇷🦆($228)」
2️⃣「蘋果木煙燻美國野雞🇺🇸 🐔($238)」
3️⃣「炒雜菌🍄($45)」
4️⃣「鵪鶉清湯🥣($68)」
有粒jelly由高湯沖溶,幾清甜但唔太特別,性價偏低~
2020-11-17 270 浏览
餐廳在美孚饒宗頤博物館裏面 ,建築物有過百年歷史, 餐廳外面紅色的磚牆, 滿滿英倫風格 , 打卡一流 ,環境清幽 , 裝修典雅、優美, 座位舒適寬敞 , 侍應態度友善、有禮, 在咁好氣氛之下嘆法國菜 , 確實不錯, 用餐前, 還可以四圍逛逛, 欣賞下博物館、展覽廳, 打卡留念,輕輕鬆鬆與朋友們 , 渡過一個悠閑晚上, 十分享受。自家製蕃茄麵包(免費)入座後 , 先奉上自家製蕃茄 麵包, 外層微脆, 內裏十分鬆軟 , 配上黑水欖牛油 , 入口滿滿的牛油香氣, 簡單而滋味。法式海鮮燴意大利飯$268法式海鮮燴意大利飯, 是鮮味盛宴,表面舖滿大蝦、青口、蜆肉及帶子等,大蝦肉質彈牙,青口和蜆肉好肥美,啖啖肉, 帶子大粒圓潤滑溜,米飯口感偏濕潤,香氣十足, 飯吸收了海鮮的精華, 鮮味提升, 啖啖好鮮味。炒雜菌$45嫩滑的雜菌和蘑菇粒粒, 入口 是迷人牛油香氣, 菇味濃郁, 令人難忘。自家製甜薯條$45幼身甜薯條, 熱呼呼,香噴噴,令人垂涎,原來都是自家製 , 脆卜卜之餘, 口感綿密 和散發著誘人薯香, 一試難忘。阿拉斯加焗雪山$88阿拉斯加焗雪山, 白色雪山 造型好精緻, 令人眼前一亮, 侍應

自家製蕃茄麵包(免費)

法式海鮮燴意大利飯$268

炒雜菌$45

自家製甜薯條$45

阿拉斯加焗雪山$88
阿拉斯加焗雪山, 白色雪山 造型好精緻, 令人眼前一亮, 侍應點將酒倒在杯上 ,燃點起 火 ,藍藍的火光,淋在蛋糕上, 富視覺效果,相機食先, 上層蛋白口感輕盈 ,滿滿酒香,中間是朱古力蛋糕加 上滑溜雲呢拿曲奇雪糕 ,在口中泠熱交融, 甜度適中, 還有七彩繽紛新鮮水果點綴, 賣相吸睛, 驚喜及精彩的飯後甜品

2020-11-17 235 浏览
美孚總給人寧靜的感覺 今天走進了饒宗頤文化館環境相當舒適 讓人喘息一下紅磚牆屋的感覺 帶人走進了另一個年代 好有特色地方裡面發現了一間裝修特別的餐廳 於是走進去享受一頓午餐 午餐裡有 意大利蕃茄包 啖啖蕃茄味配上有誠意的雜菜湯 雜菜湯煮得出色 味道剛剛好 好有心機 👍🏼主菜 方面 第一 烤焗美國有機極黑豬配蜜糖芥末醬 蜜糖芥末醬味道我都係第一次試 配上豬排口感嫩滑 爽囗得來又香口 配菜有茄子南瓜 加上鮮甜露荀 好新鮮的感覺 另一介紹:燒十安士澳洲西冷配薯仔及什菜 牛扒方面 要了七成熟 肉質細嫩 食得出香濃的牛肉味 配菜有燒薯仔 啖啖薯仔味 一食便愛上美食加上環境的襯托 感覺很舒服 清新

紅磚牆屋的感覺 帶人走進了另一個年代 好有特色地方

蕃茄包及什菜湯
美國有機極黑豬配蜜糖芥末醬
燒十安士澳洲西冷配薯仔及什菜
2020-11-16 196 浏览
睇完咁熱血嘅鬼滅上一餐已經燃燒殆盡😂心を燃やせ🔥——————————————————附近有個饒宗頤文化館原來入面有間高級餐廳睇完戲去 個文化館已經收檔但環境的確好適合文青打卡紅磚魚池環境清幽雅致講番餐廳先 位於文化館二樓裝修簡潔有格調藍白雙色為主調好適合小資女三五知己小酎兩杯肚餓啦食番個海鮮意大利飯先個飯係中島最中意嘅軟硬度呀❤️有得咬又唔會好硬個海鮮汁好鮮隻紐西蘭大蜆嘅蜆肉好似食緊生蠔一樣飽滿多汁鮮味十足身為海鮮控嘅中島表示好滿足😋肉控嘅👨🏽‍🦱想食嘅肉眼竟然已經沽清最後變左牛腹肉呢個部位好似未食過五成熟咬落唔韌好juicy有牛味有三款醬 - 芥末 香草 黑椒磨菇其實本身塊牛肉靚唔點醬食都無問題不過既然俾左就梗係要試下啦香草醬好清新令牛肉冇禁油膩黑椒磨菇醬有香濃既磨菇同黑椒味芥末醬就好刺激好強烈wasabi😂但係都係原汁原味最好味😋——————————————————∞ 法式海鮮燴意大利飯 $268∞ 美國頂級牛腹肉12安士 298
睇完咁熱血嘅鬼滅
上一餐已經燃燒殆盡😂