2021-05-04 181 浏览
今日同女朋友放假,就決定去饒宗頤文化館走走感受一下文化氣息行到6點多,有點肚餓留意到文化館入面有間餐廳就決定入去試下一入到去,見到裝修好別緻好有氣氛,就覺得無入錯餐廳餐牌好多選擇,好多有趣既配搭香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯和牛膝份量好大,大過我既手掌用刀切幾乎唔需要用力好軟淋意大利飯軟硬適中好入味2樣加埋好好食自家製手捲粉配牛肝菌 黑松露汁粉既形狀好有趣同傳統既意粉不同口感好好配合埋醬汁好惹味焗酥皮蘋果卷配雲尼拿雪糕酥皮好酥脆,餡料塞滿蘋果肉好新鮮,口感好清新再配上冰冷既雪糕冷熱交融既口感好刺激係一道高水準既甜品
今日同女朋友放假,就決定去饒宗頤文化館走走感受一下文化氣息

行到6點多,有點肚餓
留意到文化館入面有間餐廳
就決定入去試下

一入到去,見到裝修好別緻
好有氣氛,就覺得無入錯餐廳

餐牌好多選擇,好多有趣既配搭

香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯
和牛膝份量好大,大過我既手掌

用刀切幾乎唔需要用力

同傳統既意粉不同
口感好好
配合埋醬汁好惹味

焗酥皮蘋果卷配雲尼拿雪糕
酥皮好酥脆,餡料塞滿蘋果肉
好新鮮,口感好清新
再配上冰冷既雪糕
冷熱交融既口感好刺激

係一道高水準既甜品
2021-05-02 150 浏览
疫情期間,週末必然係本地遊, 今個週末揀左去饒宗頤文化館,做定晒Research 睇左文化館簡介,原來入面仲有西餐廳,參觀完順道可以食埋個晚餐。悅滿軒位於文化館中層,餐廳室內環境舒適,環境優雅,裝修精緻,配上柔和燈光, 有種浪漫既感覺,而且座位疏落並無壓迫感,好適合情侶約會共進晚餐。研究左餐牌一陣,最終決定揀左兩道Main meau: 蘋果木煙燻美國野雞及法國家鄉會鴨煲。上主食之前,餐廳會贈送一客麵包,外皮脆脆地,麵包質地鬆軟,味道帶有微微番茄味,再配上特色牛油,簡單而美味。 蘋果木煙燻美國野雞,上碟方式好有特色,雞肉會放係煙燻爐上,爐蓋打開,一陣陣蘋果木味飄逸, 侍應將雞肉從爐端到碟上,成個過程都好用心地擺置。 味道方面,雞皮煎至微微脆,配上香濃惹味墨西哥汁,雞肉好嫩滑,醬汁酸酸微辣,食到有淡淡既煙熏味,整體感覺味道非常好。法國家鄉會鴨煲, 依一道菜我第一次食,我覺得好有驚喜,油封鴨干煎表面焦黃濃香,入口油香四溢,肉質柔滑有咸香,入口融化。鴨煲仲有法式白肉腸,一片豬腩肉,燴白豆,醬汁近似香草蕃茄醬,酸酸地中和油膩感,成個組合配搭都好出色。

2021-05-02
  • 法國油封鴨配焦糖蘋果
  • 蘋果木煙燻美國野雞
2021-05-02 156 浏览
一開始見到呢間餐廳一致好評,都對呢一餐幾有期望......可惜食完,我真係有啲懷疑自己去左平行時空嘅同一間餐廳🙃因為個人認為無論環境、食物品質同服務,以呢個價位嚟講都係水準以下。餐廳內部唔大,枱同枱之間距離都幾近,所以多幾枱客嘅時候都幾嘈吵。食物味道嚟講,sorry係快餐店質素🙌🏻必須一提嘅係有個龍蝦汁手製意粉,個意粉嘅質感係又韌又實。如果話手製意粉就係咁嘅話,OK,我都係返去食Pici好了👋🏻既然之前咁多好評,我諗如果唔係轉左大廚,咁可能係我去左平行時空掛🤷🏻‍♂️
一開始見到呢間餐廳一致好評,都對呢一餐幾有期望......

可惜食完,我真係有啲懷疑自己去左平行時空嘅同一間餐廳🙃

食物味道嚟講,sorry係快餐店質素🙌🏻

今晚食呢間餐廳喺市區中嘅半山,美孚站行兩、三個字左右,環境清幽,適合拍拖,所在嘅饒宗頤文化館,飯後可以散步吓、影吓相。前菜有免費送嘅每人一份紅梅包,酸酸地幾開胃。【美國安格斯肉眼扒12安士】肉眼扒七成熟,肉質稔唔韌,牛味都幾濃。特別想講吓兩個醬,燒蒜醬好香,牛點咗佢好食;香草醬我超鍾意,草青味,就咁食都一流,點牛反正會被冚咗個味,個人覺得全晚最好食!【碳燒西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸·砵酒汁】呢道菜上碟好靚,羊架好大塊,肉好稔好香好味,同砵酒汁好夾。四條係羊肉腸,好酥好重羊味,真係食羊肉咁,幾特別,好羊人仕必食。以後食法國菜會好慢好慢,但呢道又唔會喎,啱返香港人嘅Style,點完菜好快就上菜,用餐時間大概一個鐘左右。

【美國安格斯肉眼扒12安士】

【碳燒西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸·砵酒汁】

紅梅包
紅梅包
2021-04-30
2021-04-29 102 浏览
這是一間充滿文化氣息的法國西餐廳,環境幽靜,談心之選,座位舒適。點餐後,餐廳的職員都會端上熱騰騰的麵包,非常香脆可口。前菜深海黃鮨吞拿魚他他配牛油果 $158分量頗大,很開胃的前菜,感覺很清甜,有驚喜。法國家鄉燴鴨煲$248鴨髀的外層非常香脆,烤至金黃色,鴨肉亦非常嫩滑,外脆內嫩。鴨香味重。香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯$248肉質嫩滑,牛肉味很濃郁,肉汁很豐富,非常高質素,飯粒軟硬度適中,醬汁的配搭非常好。

點餐後,餐廳的職員都會端上熱騰騰的麵包,非常香脆可口。

前菜

深海黃鮨吞拿魚他他配牛油果 $158
分量頗大,很開胃的前菜,感覺很清甜,有驚喜。

法國家鄉燴鴨煲$248

香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯$248

2021-04-29 118 浏览
朋友話帶我去食一間隱世法國餐😂,好彩位置都唔算太難搵,一路都有清晰指示。好快就搵到喇😆叫咗2款主菜,一碟Pasta同烤雞🤤。餐前有個餐包贈送,係意大利蕃茄包配黑水欖牛油🤤😍個包好鬆軟,夾埋個牛油好好食,啖啖牛油加蕃茄香味🤤🤤主菜係龍蝦意粉,一上檯已經聞到濃濃嘅龍蝦味!勁香🤤🤤個汁好creamy😍個意粉煙煙韌韌加埋龍蝦大啖食,口感超正👍🏻另外個烤雞都幾特別,係煙燻,有個烤爐仔燻住上,再由侍應放上特別調製嘅配料醬汁上面🤤🤤好食!雞肉好鮮嫩,夾埋個汁好好食😋😋😋最後仲有叫咗個甜薯條😍甜甜哋,勁香甜薯味!又唔炸得好油!好味👍🏻👍🏻

2021-04-26 135 浏览
星期日同朋友去左饒宗頤文化館行下影相,順便係個邊餐廳食晚飯。估唔到呢個決左帶來驚喜。餐廳環境十分舒適又寧靜坐位舒服,音樂選歌有品味,而且仲會調燈光,氣氛浪漫,係到慶祝生日或者記念日一流。先黎有附送嘅蕃茄麵包,外層微微香脆,內裏鬆軟,蕃茄味道清淡,可以配埋黑水欖牛油,令麵包分外香軟,但個人就更鍾意沾湯黎食。是日廚師推介湯,忌廉什菌湯,入口香滑。法國泥蟹湯,新鮮有濃郁嘅蟹味,味道鮮甜又唔會太鹹。炒什菌,好入味,切的剛好,而且份量十足滿滿嘅一碗,每一啖都有油香味,令人不覺食指大動。蘋果木煙燻美國野雞,連埋煙燻盤一齊上,打開個瞬間餐廳都充滿目煙燻嘅香味,店員更會現場用夾夾返落去餐碟度,果然係色香味俱全。烤野雞,肉質鮮嫩,外層有蕃茄香草嘅醬汁味,再帶有少少辣味,惹味得來又清新。今日嘅晚餐真係好令人滿意好推介。

今日嘅晚餐真係好令人滿意好推介。
2021-04-26 75 浏览
喺市區想搵一間有特色嘅餐廳食飯,朋友就介紹喺美孚嘅饒宗頤文化館裏面既法國菜餐廳👍🏻喺美孚站行10分鐘就到,其實好方便!遠處已經見到一座好有傳統特色嘅建築,不過夜晚去啲展覽就已經閂晒😭自家製蕃茄麵包點完餐後,餐廳先奉上自家製麵包,係有蕃茄肉㗎 !麵包鬆軟,搽上有黑松露嘅牛油,好好味👏👏焗阿拉斯加深海比目魚配蘭度豆昆布蕃茄湯我就揀咗食呢個主菜,比目魚份量好大好厚肉,但係一啲都唔會乾😍同蕃茄湯好夾,而且更能食得出魚肉嘅鮮味。開頭都驚會唔夠飽㗎,不過原來飲埋湯再配埋裏面嘅蘭度豆同昆布,最後係飽到頂住個肚㗎😂香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯朋友就揀咗呢個和牛膝,首先一讚係個意大利飯☺️好正宗,粒粒分明,但係又唔會咬唔到喎。而香茅汁又勁香,好惹味。和牛膝食落口有啲似牛腩不過就一啲都唔鞋,朋友大讚好食!😍

自家製蕃茄麵包

焗阿拉斯加深海比目魚配蘭度豆昆布蕃茄湯

2021-04-25 243 浏览
之前同朋友食過一次,事隔差唔多半年,再嚟食多次。上次飲完呢個泥蟹湯太好味,今次再飲多次。個蟹味都係咁濃,加埋餐包食就啱啱好,唔會太咸。見到呢個和牛膝,有d好奇就叫嚟試一試。本身諗住係d和牛肉同意大利飯撈埋一齊,點知個和牛膝咁大嚿😂牛味濃之餘,同時可以食到牛肉同牛根,口感一流。必食之選。另外叫咗個煙燻野雞。一上台好大陣象,有專人幫手上碟,喺台邊都聞到好大陣煙燻味。雞肉食落,每一啖都好重煙燻味,雞肉都好嫩滑。但份量比較少,可以一試。最後叫咗個檸檬撻,個撻幾靚,影相呃like一流😂味道就偏酸,啱曬食完個和牛同野雞,可以清一清個味蕾。
之前同朋友食過一次,事隔差唔多半年,再嚟食多次。

泥蟹湯

餐包

牛味濃之餘,同時可以食到牛肉同牛根,口感一流。必食之選。

西班牙檸檬撻

2021-04-23
泥蟹湯
餐包
西班牙檸檬撻
2021-04-25 461 浏览
補祝父親大人生日🥳法國泥蟹湯 🦀一上枱就聞到好香蟹味,飲嘅時候口感好濃厚澳洲藍青口配白酒雲呢拿忌廉汁 🐚藍青口真係好細隻🧐 不過個汁好香滑 (有配蒜蓉包)香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗 🐟🥬其實個名仲未完: .法國羊奶芝士.無花果黑醋汁🥴咁煮嘅吞拿魚真係第一次食,好食喎,配埋無花果,鹹鹹酸酸甜甜好開胃法國油封鴨配焦糖蘋果 🦆🍎個皮頸脆,鴨肉亦唔油膩,配埋蘋果粒食一定唔會滯美國頂級牛腹肉 🐂因為個個要求唔同,最後揀中位數五成😂好嫩滑,不過無乜牛味闊麵配蒜片辣椒紐西蘭大蜆 🍝🐚味道唔錯,自家製嘅闊麵好爽口焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯 🐟舊魚好滑但無乜魚味另外 like 咗 悅滿軒 嘅 社交平台 page 同埋 post 食物相就送一杯生啤🍺
補祝父親大人生日🥳

法國泥蟹湯

法國泥蟹湯 🦀
一上枱就聞到好香蟹味,飲嘅時候口感好濃厚

澳洲藍青口配白酒雲呢拿忌廉汁

澳洲藍青口配白酒雲呢拿忌廉汁 🐚
藍青口真係好細隻🧐 不過個汁好香滑 (有配蒜蓉包)

香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗 .法國羊奶芝士.無花果黑醋汁

香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗 🐟🥬
其實個名仲未完: .法國羊奶芝士.無花果黑醋汁🥴

法國油封鴨配焦糖蘋果

法國油封鴨配焦糖蘋果 🦆🍎
個皮頸脆,鴨肉亦唔油膩,配埋蘋果粒食一定唔會滯

美國頂級牛腹肉

美國頂級牛腹肉 🐂
因為個個要求唔同,最後揀中位數五成😂
好嫩滑,不過無乜牛味

闊麵配蒜片辣椒紐西蘭大蜆

闊麵配蒜片辣椒紐西蘭大蜆 🍝🐚
味道唔錯,自家製嘅闊麵好爽口

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯

闊麵配蒜片辣椒紐西蘭大蜆
  • 泥蟹湯
1K
2021-04-25 88 浏览
美孚有一個隱世的地方,就是饒宗頤文化館,在這裡有一間「悅滿軒」餐廳有兩層高的室內空間,設計很有歐陸風格,座位闊落,令人感舒適的餐廳。首先,來餐包是番茄口味的,質地軟熟,塗上香草牛油更添滋味。前菜是「深海黃鰭吞拿魚他他」,吞拿魚他他上鋪滿牛油果蓉,將他他和牛油蓉放在蒜蓉包上,再加魚子醬一拼放入口中,多麼美味。主菜是「烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜」,差不多每抬食客都點了這道菜,即叫即烤,上桌後熱騰騰香噴噴。乳豬烤的皮脆肉腍,同朋友share份量剛好,加上蘋果醋燴紅椰菜酸酸甜甜,有解乳豬的油膩感及幫助消化。甜品是「焗酥皮蘋果卷配雲呢拿雪糕」,焗過甜品需要製作,香氣四溢,味道清香微甜,在蘋果卷上放上雪糕是最佳的食法。

首先,來餐包是番茄口味的,質地軟熟,塗上香草牛油更添滋味。

2021-04-25 81 浏览
悅滿軒 House of Joy+ 法國菜+ 西式🏠overall/環境/ 服務:+ 色調以白色藍色為主調 配合暗暗地嘅環境係幾適合約會+ 侍應會介紹每一道菜 同主動加水+ 食飯時間去發現都幾多人 所以book 位最穩陣✳️ 有情調隱世西餐廳‼️ 12安士 肉眼扒 $338好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 脂肪豐富 啲肉汁好Juicy 又唔韌 但又有小小咬口✅ 不得不提佢個阿根廷青醬 香草嘅清香襯托肉汁清甜 perfect match ✅ 我就鐘意叫五成熟 而佢嘅火候控制都幾好 成塊扒都around 5成熟 唔會頭尾過熟‼️ 烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜 $308⠀好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⠀打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⠀抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 上次食過今次再叫 就知係必食推介✅ 皮就一定係脆 放咗十分鐘仲係脆 真係唔話得✅ 脂肪同肉接近 1:1 咁 幸福感爆燈 ✅印尼燒汁 酸酸甜甜咁 好開胃 配肉 可以中和下個油脂感‼️法國家鄕燴鴨煲 $ 248好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 鴨脾有少少似豬

+ 法國菜

✅印尼燒汁 酸酸甜甜咁 好開胃 配肉 可以中和下個油脂感

‼️法國家鄕燴鴨煲 $ 248
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 鴨脾有少少似豬手嘅質感
✅ 法國家鄕燴鴨煲 其實係油封鴨脾 外加 豬腩肉、豆、腸咁

‼️side dish 羽衣甘藍 $58
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 羽衣甘藍係難處理嘅食材 好容易煮到好老 同苦
✅ 呢碟就處理得幾好 佢只選每一棵最嫩嘅部分 所以係唔會嚡口 同苦 值得一讚

‼️ 阿拉斯加焗雪山 $88
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 經典甜品 不過好似愈來愈少地方有整
✅ 我以前對火焰雪山呢類甜品印象麻麻 因為主要係食蛋白咁 冇乜特別
✅ 呢度蛋白造嘅雪山 唔算太多 反而以「山內」嘅自家製雪糕同酒蛋糕為主調 所以都幾ok

📍荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座
Block H, Jao Tsung-I Academy, 800 Castle Peak Road, Lai Chi Kok

⏰ 星期一至日
11:30 - 22:00

☎️ 電話號碼 96155724

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-04-24 113 浏览
呢間喺饒宗頣博物館入邊嘅餐廳,其實已經唔係第一次食,上次食晚餐係六點前,卻感覺已經不錯性價比高,今次做中午過嚟食下午餐。可能因為係平日,所以人數並不多,喺寧靜嘅環境食午餐,美孚算是比較少機會。今日叫咗set lunch燒澳洲10安士肉眼扒,餐牌寫是無激素的。是日餐湯係蘑菇湯,湯味濃、口感一流。意大利蕃強包餐包,味道不過不失。今日塊牛扒叫咗七成熟,切出來感覺似低於七成,但味道還是不錯。$168呢個價錢,牛扒真係大塊,味道可以配菜又多,在美孚這個價位性價比相當高。
在美孚這個價位性價比相當高。
今次要介紹嘅餐廳係位於荔枝角饒宗頤文化館嘅悅滿軒,主打法國菜。適逢4月17日係 World Malbec Day,餐廳就同 Terrazas 合作,推出Brunch Set 用以推廣依一款葡萄嘅紅酒。Terrazas葡萄園擁有高海拔嘅優勢,以確保其紅酒既質素,同紅肉或燒烤嘅味道都好搭配。House of Joy is located in Jao Tsung-I Academy, which specializes in French cuisine. It was World Malbec Day (17/4) when we visited the restaurant, and they have launched a brunch set collaborating with Terrazas. Terrazas secure the best vineyards in Mendoza with its high altitude advantage, that its red wine is a perfect pairing with BBQ food.◾Brunch $2

Brunch $298/pax

Bread & Butter / Soup

麵包加入番茄乾,令味道帶微酸,頗為開胃。我哋認為不論係配上黑水欖牛油或蘑菇湯都係一個吸引嘅組合。
Dried tomatoes are added to the bread, which gives an appetizing sour flavour. We agree it is an attractive combination together with the black olive butter and mushroom soup.

香煎鵝肝配鵝肝批無花果莎莎 (Pan-fried Foie Gras)

鵝肝煎得又熱又香脆,而另一廂嘅鵝肝批則冰冷兼軟綿,將同一款食材以咁兩極嘅方式去呈現,令人好有驚喜。而一旁嘅無花果莎莎嘅甜味都充分發揮住解膩嘅作用,係一道極為出色嘅前菜。
The pan-fried Foie Gras is crispy and hot, whilst the foie gras terrine is soft and cold. It is quite surprising that they can present Foie Gras in such an extreme way. The sweetness of the fig salsa perfectly neutralizes the greasiness of the foie gras. What an excellent starter.

法國油封鴨配焦糖蘋果 (Duck Confit) + $60

油封鴨真係做到外脆內軟嘅感覺,肉質鮮嫩,好容易就可以拆骨。調味則用上焦糖蘋果,將酸酸甜甜嘅味道融入至油封鴨之中,令人不自覺就食曬成道菜。
The duck confit is crispy on the outside and soft on the inside. The meat is extremely tender where you can slice the meat easily. With the caramelized apple, the sweetness and sourness are well incorporated into the duck confit.

燒澳洲肉眼(Grilled Australian Ribeye)
相比油封鴨,燒澳洲肉眼則顯得相對失色。碰巧我哋塊肉眼煎得唔夠均衡,導致一邊過生而另一邊過熟,有少少失望。我哋建議主菜一定要試油封鴨。
The ribeye underperformed relative to the duck confit. The ribeye is not cooked evenly, with one side too raw and the other side overcooked, which is quite disappointing. We highly recommend you try the duck confit alternatively.

委內瑞拉朱古力慕斯 (Venezuela Chocolate Mousse)

朱古力嘅味道唔會太甜,加上一旁嘅莓類令味道酸酸甜甜,令感覺唔會好滯。
The chocolate mousse would not taste too sweet. The berries give a fruity flavour and enrich the layering.

House of Joy
📍Block H, Jao Tsung-I Academy, Lai Chi Kok
#fooodninja_hk_laichikok
#photoninjasis
#TerrazasDeLosAndes
#WorldMalbecDay
今應嚟到饒宗頤文化館嘅悅滿軒門口已經有好多打卡點😍😍😍😍6點幾嚟太陽未落山真係啱啱好裡面係高級西餐廳,播埋音樂情調一流😋好啱拍拖嚟,服務生都好好態度🐣🐣餐具都有好認真擺位~餐前包香脆有蕃茄味😋😋食落似自家製我自己不嬲唔太鐘意食餐前包覺得又硬又乾,但呢個外脆內軟啱啱好!烤波士頓龍蝦尾配自家製意粉.龍蝦汁🐣$288一放落嚟已經聞到好香😝😝😝😝意粉好厚實!同平時食開完全唔同,口感滿分分量都好大,仲有好多好大粒嘅蝦肉法國家鄉燴鴨煲 $248鴨肉慢煮好嫩滑外皮脆卜卜唔油膩香草腸都好濃香草味😋😋😋不過手工意粉實在太出色,分數更高🌟焗酥皮蘋果卷配雲尼拿雪糕 $68原來好戲在後頭😋😋😋蘋果卷超鬆脆,裡面嘅蘋果唔淋好爽口😭😭😭超難得雪糕自家製香草味濃下次試下其他甜品都唔錯😋
今應嚟到饒宗頤文化館嘅悅滿軒
門口已經有好多打卡點😍😍😍😍6點幾嚟太陽未落山真係啱啱好
餐具都有好認真擺位~
餐前包香脆有蕃茄味😋😋食落似自家製
烤波士頓龍蝦尾配自家製意粉.龍蝦汁🐣$288
一放落嚟已經聞到好香😝😝😝😝
意粉好厚實!同平時食開完全唔同,口感滿分
分量都好大,仲有好多好大粒嘅蝦肉
法國家鄉燴鴨煲 $248
鴨肉慢煮好嫩滑
外皮脆卜卜唔油膩
香草腸都好濃香草味😋😋😋
不過手工意粉實在太出色,分數更高🌟
焗酥皮蘋果卷配雲尼拿雪糕 $68
原來好戲在後頭😋😋😋
蘋果卷超鬆脆,裡面嘅蘋果唔淋好爽口😭😭😭超難得
雪糕自家製香草味濃
下次試下其他甜品都唔錯😋