悅滿軒

House of Joy
2021-05-20 4643 浏览
每次想吃法國餐,就會想起位於美孚旁的悅滿軒泊好車, 餐廳在一樓,可以沿這條蠻有情調的樓梯行上一層或者側邊都有電梯乘搭。啡紅色的磚屋加上一個顏色繽紛的鋼琴增添了多份法國風情,鋼琴鎖了,如果可以彈更好啦!幸好兩日前已經訂位, 今晚七點去到已經滿座了。今晚餐廳很熱鬧,除了情侣外還有很多一家大細來光顧呢!點好菜後, 待應隨即奉上自家製蕃茄麵包配黑松露牛油非常軟熟的蕃茄肉麵包帶出陣陣芳香,加了小小黑松露的牛油也特別滑溜蘋果木煙燻美國野雞極有儀式感的一道菜,有專人奉上檯, 當揭開蓋時, 煙燻味充斥著這間餐廳 ,引來周圍食客的羨慕目光。同時間, 待應會把煙燻雞肉夾上栗子上,野雞肉嫩滑外,每一口都充斥著蘋果木煙燻味, 完全是一道色香味俱全的菜式。焗深海比目魚配昆布湯用上了不同地道配料而製成的一道蠻特別的菜式。紐西蘭蜆 , 蝦 , 蘭度豆,昆布蕃茄湯。比目魚煎後微香脆,魚肉質味濃,蘭度豆加昆布煮成的蕃茄湯有點像日式麵豉湯, 美味又特別。
每次想吃法國餐,就會想起位於美孚旁的悅滿軒

點好菜後, 待應隨即奉上

自家製蕃茄麵包配黑松露牛油

焗深海比目魚配昆布湯
用上了不同地道配料而製成的一道蠻特別的菜式。
紐西蘭蜆 , 蝦 , 蘭度豆,昆布蕃茄湯。

1K
2021-05-19 3113 浏览
古色古香的饒宗頤文化館,迷人紅磚牆,充滿建築特色。意想不到,文化館內有浪漫的法國菜館─悅滿軒,環境恬靜,藍白皮椅配純白法式大窗,格調優雅。波士頓龍蝦尾配自家制意粉 $288龍蝦尾烤至香噴噴,表面焦香,用叉輕輕挖出龍蝦肉,肉質紮實彈牙,鮮味吸引。自家制意粉較寬身,入口充滿麵粉香,伴隨龍蝦汁精華,還夾合蕃茄和蝦肉粒,一口濕潤意粉,一口爽彈龍蝦肉,鮮味誘發,令人回味。自家製甜薯條 $58新鮮香炸,入口熱燙,甜薯條脆而香糯,純樸甜香,十分開胃。Pineapple Juice $32菠蘿汁香甜濃郁,杯底有滿滿菠蘿果蓉,充滿熱帶氣息,清爽解渴。焗酥皮蘋果卷配雞呢拿雪糕 $68蘋果卷即點即製,是必點推薦。蘋果卷焗得金香酥化,入口脆卜卜,包裹著粒粒多汁蘋果肉,以玉桂幽香點綴,十分誘人。配上自家製雲喱嗱雪糕,香草味特別濃郁,冷熱交替,混合可口餅碎及鮮果肉,口感豐富,劃上完美的句號。

波士頓龍蝦尾配自家制意粉 $288

自家製甜薯條 $58
新鮮香炸,入口熱燙,甜薯條脆而香糯,純樸甜香,十分開胃。

Pineapple Juice $32
焗酥皮蘋果卷配雞呢拿雪糕 $68

2021-05-18 594 浏览
話說呢日去咗美孚一間cafe打卡,假期去吓打卡已經變咗一種習慣😝好開心咁打完個靚卡,發覺都幾肚餓吓🥲近近哋搵咗附近一間西餐廳食野,開頭睇個名一定以為系中菜,原來系食西餐的。喺得紅磚牆後面嘅餐廳環境都吾同啲😊寶藍色同白色嘅櫈,顯得環境更高級。地板系好傳統嘅圖案,但比人感覺吾會話好老土。店員話麵包系自家製麵包,好有誠意。口感鬆軟,好易咬得開,咁比人感覺就吾會好滯。其實仲配埋牛油,牛油嘅忌廉味好重,配埋麵包就好夾☺️呢度嘅泥蟹湯都有啲名氣,一於叫黎試吓先😍裡面有泥蟹肉、白蘭地忌廉同埋法蔥,飲落嘅味道會比想像中好飲,蟹肉味香濃又吾腥,成個湯都夠稠身。主菜方面,叫咗份蘋果木煙燻美國野雞,好似好特別咁呀😆雞肉表面原來系茄汁。店員呈上燒雞戈陣原來已經有個煙燻嘅爐,煙燻味撲鼻,吾知大家中吾中意?雞肉偏向結實,本身就冇乜味,加埋茄汁又幾正。最底下原來仲有栗子,諗起以前細細個成日食優x良品嘅栗子🌰爽口又甜甜哋。老公叫咗個麵包蟹殼燴南瓜意大利飯,麵包蟹蓋嘅份量比得非常慷慨!就咁睇個蓋冇乜特別,原來裡面有超多麵包蟹肉🤩淨系食蟹肉分分鐘都滯滯哋lol 跟住意大利飯系粒粒都充滿南瓜味,口感仲好smooth,高汁。

焗法國麵包蟹殼燴南瓜意大利飯
2021-05-15
焗法國麵包蟹殼燴南瓜意大利飯
2021-05-18 2588 浏览
浪漫悅滿軒好一個中式的名字一悅滿軒,陪襯旁邊的文化館,簡直是絕配。餐廳坐落的環境不單極浪漫,使人陶醉,附近的文化、大自然氣息也增添不少韻味。莆進入餐廳,看見座位寬闊,格調高雅,食慾大增。我們點了黃鰭吞拿魚他他配牛油果,法國蟹湯,和牛膝配意大利飯。首先來的是免費餐包,餐包是蕃茄餐包配黑水欖牛油,麵包質地、味道不錯,有點黑芝麻及蕃茄乾,最貼心的是麵包面是焗脆了的。黃鰭吞拿魚配上多士及魚子醬味道剛好。吞拿魚肉質細緻、好吃。跟着來的是法國蟹湯,蟹湯超濃郁,好味。我最欣賞的是灑在湯面的焦香的魚茸,脆脆的,很香,很香。當牛膝意大利飯送到我面前的時候,我眼前一亮,嘩!好大份量哦!滿滿的,整個牛膝分量超多,兩個人也吃不完啊!意大利飯質感不錯,是我喜歡的硬度,味道也適合,還配料了少少紅椒增添口感。我的朋友是食肉獸一名,大大件牛膝正合他為胃兒,他吃得超開心⋯⋯不不停說好吃⋯⋯好吃⋯⋯。就這樣我們浪漫、悅滿,荔枝角山上,願美好回憶陪伴我每一個晚上。#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfo
浪漫悅滿軒
黃鰭吞拿魚配上多士及魚子醬味道剛好。吞拿魚肉質細緻、好吃。
#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkong #手機食先 #likeforlike
2021-05-17
  • 泥蟹湯
  • 美國頂級牛腹肉
  • 焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯
  • 香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎
  • 自家製甜薯條
  • 美國牛腹肉他他配蒜蓉包
2021-05-15 348 浏览
咁啱想食西餐見商場好似無咩好選擇開一開open rice 睇附近有咩好食就決定試下依間西餐廳四圍望裝修幾好地板幾靚叫左個泥蟹湯做starter因為好似無係第二度飲過飲落去個味其實有d d 似lobster bisque味道幾好唔係太杰 我個人幾中意主菜分別叫左 個鴨脾煲不得不讚下個鴨皮炸得幾脆但入面鴨肉唔鞋wo而且幾入味個煲下面 仲有d 豆 加酸酸地汁做side dish唔差幾開胃好食然後第二度主菜就叫左 燒乳豬依個就好似中式 燒豬腩咁唔好講笑有2大舊 以咁嘅價錢黎講 真係唔失禮都整得幾好食唔太鹹亦唔太油膩而且d 肉亦都唔老廚房控制火力嘅技巧唔錯最後叫左火炎雪山做甜品好surprise 真係有waiter 將d 油 倒落個甜品 然後幫我地點火效果幾好 無諗過會有d cream 燒完幾靚,但個人覺得甜左小小入面包住嘅雪糕就幾好食下面個朱古力 蛋糕做嘅底 都不錯overall 個甜品都唔差 同幾值得叫嘅埋單發現唔收加一overall 食物質數唔錯waiter 都有禮貌而且有份親切感裝修(地板)幾靚 而且沿路行上黎都幾靚建議食厭d 大路西餐 可以黎試下~
咁啱想食西餐

廚房控制火力嘅技巧唔錯

最後叫左火炎雪山做甜品

然後幫我地點火
效果幾好 無諗過會有

d cream 燒完幾靚,但個人覺得甜左小小
入面包住嘅雪糕就幾好食
下面個朱古力 蛋糕做嘅底 都不錯
overall 個甜品都唔差 同幾值得叫嘅

埋單發現唔收加一

overall 食物質數唔錯
waiter 都有禮貌而且有份親切感
裝修(地板)幾靚
而且沿路行上黎都幾靚

建議食厭d 大路西餐 可以黎試下~

2021-05-15 166 浏览
之前來過喱間餐廳食lunch對喱間餐廳既印象好好🥰🥰覺得個環境舒服之外野食都好好食😎今次就來試埋晚餐睇下係咪同lunch一樣咁正🤪一坐低就有人拎d麵包俾我🤩個麵包好脆😝做餐前小食就岩曬😛🍲法國泥蟹湯 $78個湯超級重蟹味😍😍而且仲啖啖蟹肉🤪因為係泥蟹湯既關係,所以個湯係杰少少🤓飲過就會知點解會叫泥蟹湯😎🥑深海黃鰭吞拿魚他他 $158喱個同我想像既他他唔同佢係要自己搽上去,食多食少自己話事🤓好似我朋友鐘意分開食而我就鐘意大大pat加蒜蓉多士食😍😍吞拿魚面頭既係牛油果蓉來👏🏻👏🏻吞拿魚溝牛油果食個味道會完全唔同左🤩同埋個吞拿魚好實心好足料🤫🤫建議大家叫來試下😋🍝手捲粉配牛肝菌 $198喱個勁正!大推😍😍😍個手捲粉係自製既少少煙韌又唔會咬到個口好攰😂而且個黑松露汁唔會太重味太重味既話會好濟但喱個係岩岩好😇😇真係好有驚喜!😙😙🍵strawberry lychee green tea $48上枱既時候真係嘩一聲😂😂😂勁大壺🙈🙈杯茶聞落去有好重既士多啤梨味但飲落去就綠茶味重d,不過都有淡淡既士多啤梨同荔枝味👍🏻係個咁舒服既環境嘆住喱杯茶都幾chill😆😆
之前來過喱間餐廳食lunch
個麵包好脆😝做餐前小食就岩曬😛

🍲法國泥蟹湯 $78
個湯超級重蟹味😍😍
而且仲啖啖蟹肉🤪
因為係泥蟹湯既關係,所以個湯係杰少少🤓
飲過就會知點解會叫泥蟹湯😎

🥑深海黃鰭吞拿魚他他 $158
喱個同我想像既他他唔同
佢係要自己搽上去,食多食少自己話事🤓
好似我朋友鐘意分開食

真係好有驚喜!😙😙

上枱既時候真係嘩一聲😂😂😂
勁大壺🙈🙈
杯茶聞落去有好重既士多啤梨味
但飲落去就綠茶味重d,不過都有淡淡既士多啤梨同荔枝味👍🏻
係個咁舒服既環境嘆住喱杯茶
都幾chill😆😆
2021-05-15 288 浏览
之前有朋友食過呢間餐廳,佢極力推介,於是我也提早幾日book了呢間餐廳!呢間餐廳位於饒宗頣文化館入面,搭電梯上一樓便到達餐廳!坐低無耐,侍應很熱情推介我地必試法國泥蟹湯,還說這個湯很多人都會來嘗試,所以兩年來都沒有換過呢個餐湯,所以我地都order 來試下,呢碗法國泥蟹湯真的有很濃郁的蟹味,非常好飲,值得一試👍🏻自家製麵包,是很健康及軟身的包,但我喜歡焗得偏脆一點的麵包牛膝配意大利飯,牛膝燜得好淋,意大利飯軟硬適中,味道唔錯蘋果木煙燻美國野雞,端上來時好香煙燻味,而且美國野雞肉質柔嫩,配以淡淡的蜜糖味,幾好食!最後點了一杯菠蘿汁,甜甜的很好飲總括而言,黎呢間餐廳食飯覺得好relax,呢間餐廳無論室外及室內環境都好像置身於外國,好有渡假感覺,偶然遠離繁囂食飯也不錯呢

法國泥蟹湯

自家製麵包,是很健康及軟身的包,但我喜歡焗得偏脆一點的麵包

牛膝配意大利飯,牛膝燜得好淋,意大利飯軟硬適中,味道唔錯

最後點了一杯菠蘿汁,甜甜的很好飲

2021-05-15
2021-05-12 235 浏览
朋友約我食飯,話要帶我去位於「饒宗頤文化館」裏邊嘅一間餐廳食好嘢,我簡直茫無頭緒,完全唔知喺邊度😆,朋友就叫我喺美孚站等,帶我行咗大約10分鐘就嚟到😆周圍環境都幾舒服😌。我哋叫咗:- $158嘅「深海黃鰭吞拿魚🐟他他配 牛油果🥑 Yellowfin Tuna Tartare with Avocado」:吞拿魚肉🐟打碎晒,食落新鮮好味又易入口😊;牛油果🥑亦都攪碎埋,非常creamy, 同吞拿魚🐟 一齊食好好味,又refreshing 😋;搽上卜卜脆嘅多士上邊食亦好正😋- $308嘅「烤西班牙🇪🇸乳豬🐷配蘋果醋燴紅椰菜,印尼🇮🇩燒烤汁 Roasted Suckling Pig with Spinach, Sauerkraut and Indonesia BBQ Sauce」:豬皮烤到脆卜卜😋,連部份豬骨都烤到有少少脆😋;配菜有焗一整個蒜頭🧄同 小蕃茄🍅都幾美味😋

周圍環境都幾舒服😌。我哋叫咗:

2021-05-10 393 浏览
今日難得老公話同我出去拍下拖,最後帶我來到位於饒宗頤文化館嘅呢一間法式餐廳。餐廳外面嘅環境充滿着大自然氣息,餐廳室內設計優雅,藍色白色嘅椅子美觀舒服。🥗菠菜苗蘋果沙律配蘋果油醋汁 $128本來以為只係一個簡單嘅蘋果沙律,估唔到可以整得咁靚,一層菠菜一層蘋果粒咁堆砌著,再配上少許goats cheese,味道係酸酸甜甜嘅開胃沙律。🥘香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯 $248上菜時意大利飯在熱辣辣嘅窩裡還在起伏著,和牛膝超軟腍,肉味濃郁,飯粒係硬身少少嘅意大利飯亦帶有檸檬草的清新味道。Drinks: Cappuccino $42 & Orange juice $32係重咖啡味,但唔落糖都唔會苦。橙汁解喝唔錯。

🥗菠菜苗蘋果沙律配蘋果油醋汁 $128

菠菜苗蘋果沙律配蘋果油醋汁

🥘香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯 $248

Cappuccino and Orange Juice

Cappuccino

係重咖啡味,但唔落糖都唔會苦。橙汁解喝唔錯。

2021-05-10
菠菜苗蘋果沙律配蘋果油醋汁
Cappuccino and Orange Juice
Cappuccino
2021-05-10 344 浏览
朋友仔介紹過饒宗頤文化館有間餐廳,環境非常舒服,剛好今日有時間就同friend 一齊去試試!先到文化館再由保安人員指引向前轉右有電梯上一樓!到一樓。。感覺完全不一樣,清靜優美,打卡好地方!入到餐廳,富歐陸式設計。。。感覺舒適!坐位舒服🤗!打開餐牌,點了個法國泥蟹湯,較小餐廳有此湯供應!頭盤香煎鵝肝配砵酒燴梨!主菜分別點了法國家鄉燴鴨煲同美國安格斯肉眼扒12安士,side dish 要了炒什菌!首先上的是蕃茄乾麵包跟黑水欖牛油。。牛油帶點黑水欖咸味較特別!法國泥蟹湯,每口湯都蟹味香濃帶淡淡白蘭地酒香。。把味道層次提升,配以焗香的蟹肉點綴,更能帶出不同蟹的味感!香煎鵝肝配砵酒燴梨,一上枱未食先有驚喜,擺碟精緻,除煎鵝肝外,還有鵝肝醬👍🤗!先食煎鵝肝,鵝肝夠厚度,煎得剛好,外香内軟,配芒果無花果莎莎醬。。再加另一主角燴梨,中和了鵝肝油膩增添果香!接著要試試鵝肝醬,幼滑香嫩。。口感細緻!很回味喔!美國安格斯肉眼扒12安士,要7成,一切開加分,生熟度剛好7成,保持肉汁牛味頗濃,肉質有口感!有香草醬同另一汁。。不過食扒較喜愛簡單。。配點海鹽或黑椒便可以!配菜焗蕃茄鮮甜juicy, 焗原個蒜頭。。這

入到餐廳,富歐陸式設計。。。感覺舒適!坐位舒服🤗!

美國安格斯肉眼扒12安士,要7成,一切開加分,生熟度剛好7成,保持肉汁牛味頗濃,肉質有口感!有香草醬同另一汁。。不過食扒較喜愛簡單。。配點海鹽或黑椒便可以!配菜焗蕃茄鮮甜juicy, 焗原個蒜頭。。這個很讚啊!(因不多餐廳有焗蒜做伴碟啊)焗製後的蒜頭,沒有了那份辛辣,換了香甜軟稔,配一口牛扒伴食,豐富了味蕾!
香煎鵝肝配砵酒燴梨

side dish 炒雜菌。。用了好幾種菇,牛油香草炒。。時間掌握得很好,熟而不腍!

最後另一主菜法國家鄉燴鴨,準備食時,當移開鴨肶,還有一塊豬腩肉,兩條肉腸,此主菜份量不小喔😆!好。。繼續開動鴨肶皮脆肉嫩腍,那條豬腩肉原來是煙薰的。。咬落淡淡煙薰香同油香。。。白豆吸收了鴨同煙豬腩油香,炆到剛腍。。。整個菜很有法國農村風味!

食物有質數的,服務有禮貌,環境舒適,坐位有足夠空間感!餐廳外環境都很值得參觀!

2021-05-10
香煎鵝肝配砵酒燴梨
  • 香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎
  • 法國泥蟹湯
2021-05-10 257 浏览
母親節當日一日巳book了這地方食lunch, 見食評都幾好,真係有一定嘅期望當日book咗12:30 ,12:17已經入座當日全場爆滿,非常嘈雜,枱與枱之間亦相對非常接近,另外一定要一提今日氣溫有成30度,室內空調非常弱完全好似缺氧我同小朋友一路留住汗,完全冇胃口,所以只叫咗三樣食物,離開時間係13:02分🙄老實講食物好一般,性價比好低,當然本身都諗住係食環境居多,但係連環境都吾ok 就真係⋯值得一讚係母親節當日每枱準備咗康乃馨一支,同可以寫happy Mother’s day響甜品,是唯一值得安慰的事情。另外車位是先到先得,目測車位在10個之內,所以想去嘅朋友要早少少去霸位
當日book咗12:30 ,12:17已經入座

2021-05-10 240 浏览
最近冇咁忙, 周圍搵啲地方行下, 揀啱咗美孚呢個文化館。 從來都唔知呢度有個咁樣嘅地方, 係一個好文青嘅area。 不過呢個食評嘅重點係我哋發現裏面有一間食西餐嘅, 因為夜晚去到佢哋做獨市生意, 我哋就坐低試下, 順便涼下冷氣, 點知真係好驚喜!!! 餐廳座位都算寬敞, 不過唔係行好有格調嗰種西餐廳路線, 反而係裝修簡單, 好適合朋友傾計, 一家人慶祝嗰種。一開始睇menu覺得都唔算係非常經濟,所以兩個人淨係點咗少少野share, 點知超飽,覺得好味又驚喜, cp值極高!! 一開始比左份餐包我地, 已經覺得好有心思, 連牛油都係香草牛油, 一啲都唔隨意!! Starter 香煎鵝肝配砵酒燴梨($178)❤❤❤❤❤鵝肝曬齊一人份量, 一如平常地非常好食~令人驚喜嘅反而係個燴梨, 我覺得好出色好好食, 夾埋旁邊一個鵝肝醬, 非常開胃!!個擺盤仲要好精緻, 有呢一個starter已經覺得好期待後面。 Soup 法國泥蟹湯($78)❤❤❤❤❤本身會冇好鍾意飲西式濃湯, 因為覺得好怕忌廉飲完已經好漏, 不過呢個湯幾好飲, 唔重忌廉反而好重蟹味!!有啲似龍蝦湯嗰種, 不過再甜啲, 好味! Main

Starter 香煎鵝肝配砵酒燴梨($178)❤❤❤❤❤

Soup 法國泥蟹湯($78)❤❤❤❤❤

Main 香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯($248)❤❤❤❤❤
呢個真係令我好驚喜, 首先上枱係成個pan焗住,個賣相已經好吸引。 原本以為係一人份, 仲要食唔飽個種, 點知打開裏面係好大份既意大利飯 ,上面係非常之大舊牛膝,連中間舊骨嘅骨髓都好用心整埋,真係估唔到。 牛膝肉好淋, 好入味, 唔駛切都食到。 飯都有滿滿既汁, 男朋友非常鍾意, 食到清晒盤!!

Side 炸蕃薯條($58)❤❤❤❤
本身好鍾意食蕃薯條, 所以就係好食, 唔會好大份, share岩岩好~

本來諗住一定食唔飽, 諗住試埋個檸檬撻, 點知飽到飛起。由本身覺得佢係貴價西餐 (對我呢啲小資女嚟講), 最後發現係一間cp值超高, 絕對值得 encore 既高質西餐廳, 推介大家去試一試順便, 可以行下文化館, 好多地方可以影下相, 好靚㗎!
今日喺美孚行行下,經過呢間饒宗頤文化館,覺得啲紅磚牆好靚,可惜已夜深,文化館都已經閉館。好彩見到呢間咁靚嘅餐廳,於是決定入嚟食晚餐。蕃茄麵包配黑水欖牛油$0店員首先送上四片自家製嘅蕃茄麵包,呢款麵包外層幾脆,而內裏就係比較軟熟嘅口感。黑水欖牛油比起一般牛油香好多,搽少少都已經好正。份量啱啱好夠搽曬四塊麵包。蘋果木煙燻野雞$238上檯嘅時候,野雞係放喺煙燻盤上面嘅,然後店員再幫我地夾上碟。值得一讚嘅係隻碟本身已經烘熱左,所以煙燻野雞放上碟之後都唔會太快變凍,可以保持熱度。煙燻野雞有四件,都係雞腿肉嘅位置,所以好滑而有彈性。另外仲有西芹頭茸、椰菜仔同埋墨西哥汁,呢個組合幾特別,比較罕見,但又幾清新,同沾滿醬汁嘅美國野雞幾夾。香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯$248澳洲和牛膝好大件,旁邊啲肉幾香,亦有軟骨。意大利飯有淡淡嘅香茅香氣,個汁亦都幾惹味。意大利飯軟硬適中,質感濕潤而又粒粒分明。呢到嘅環境同氣氛都非常好。如果有機會嘅話,下次會想試下中午過黎食飯,順便行下呢個咁靚嘅饒宗頤文化館。

蕃茄麵包配黑水欖牛油$0

蘋果木煙燻野雞$238

香茅燴澳洲和牛膝配意大利飯$248

2021-05-06
  • 蘋果木煙燻美國野雞
2021-05-06 171 浏览
朋友喺美孚附近返工話有一間好有情調嘅西餐廳想介紹我去食下原來喺饒宗頤文化館入邊嘅上咗個小山丘 嚟到恬靜清幽嘅場地跟住路牌一步一步上去就見到㗎啦~雖然佢個名好似一個酒樓嘅名堂但其實係一間好有氣氛嘅西餐廳嚟㗎食物都好有質素價錢屬於中上水平但係絕對物有所值先有自家製麵包裏面有芝麻同埋少少橄欖香配埋佢哋嘅牛油~ 帶有淡淡香草味前菜我哋揀咗一個八爪魚嘅菜式味道非常有特色鷹嘴豆泥配八爪魚擺盤搶眼 非常賞心悅目法式家鄉燴鴨~配油茄汁豆 洋腸 仲有少量煙肉好入味啊 又香脆嘅外皮 同煮得非常冧身嘅肉味道恰到好處 好少喺其他餐廳食到咁好味嘅鴨肉仲有龍蝦意粉意粉稍為偏硬但完全無損佢香濃嘅龍蝦味 食埋檸檬撻就為我哋圓滿嘅晚餐作結
朋友喺美孚附近返工
話有一間好有情調嘅西餐廳想介紹我去食下
原來喺饒宗頤文化館入邊嘅
上咗個小山丘
嚟到恬靜清幽嘅場地

跟住路牌一步一步上去就見到㗎啦~

雖然佢個名好似一個酒樓嘅名堂

意粉稍為偏硬
但完全無損佢香濃嘅龍蝦味

食埋檸檬撻就為我哋圓滿嘅晚餐作結

2021-05-06 164 浏览
諗住喺去饒宗頤文化館打個卡,搭升降機上樓發現到呢一個秘境。餐廳外邊有個琴,歡迎人哋試彈,真係俾佢種種嘅原因吸引到而入去食飯!👍🏻法國泥蟹湯湯底先要把蟹殼打碎,加上白蘭地忌廉攪拌而成,就算無食到蟹肉都好似啖啖肉咁,真係滿有蟹膏嘅濃郁感!配埋餐廳自家製嘅番茄麵包,作為前菜真係唔錯!👍🏻蘋果目煙燻美國野雞 隻雞上枱職員仲拎埋個煙燻爐出嚟,真係嚇一嚇。佢會再烤一烤再放上碟,價錢包左高質服務!野雞包晒雞髀位、雞胸肉,肉質食落嫩滑,再配搭呢個甜甜地再夾有少少辣嘅汁(好似墨西哥style ) 簡直perfect match!👍🏻+58跟炒雜菇份量都叫做多,菇既熟度剛剛好,帶有小小爽口和咬口!餐廳落咗好多蒜頭去煮,不過都略嫌有少少淡。👍🏻 檸檬撻撻皮都好脆,不過唔係太重牛油香。面頭嘅軟忌廉唧得幾靚!裡面custard 偏酸,撻底有少少似蛋糕質感。👍🏻番茄麵包(落完單職員就會即刻送上)麵包外脆內軟,仲落左番茄乾,味道酸酸地,幾特別。配上混入左黑松露嘅牛油,搽上麵包就更香更軟滑,亦為之後嘅主菜揭開序幕。👍🏻👍🏻餐廳環境超舒服,仲播住啲好柔和嘅音樂,而且提供一次性口罩暫存袋!
諗住喺去饒宗頤文化館打個卡,搭升降機上樓發現到呢一個秘境。

👍🏻法國泥蟹湯

👍🏻蘋果目煙燻美國野雞

👍🏻+58跟炒雜菇

👍🏻 檸檬撻

👍🏻番茄麵包(落完單職員就會即刻送上)