2020-05-22 190 浏览
呢段日子,都唔知幾耐無打邊爐啦。寫篇食評嚟懷念下以前打邊爐嘅日子點解揀呢間打邊爐呢?事源之前去完隔離嘅一鍋堂食完之後就見到呢間打邊爐,地方闊落,香味濃郁。其實打邊爐最緊要係坐得舒服,地方迫狹,食都食得少啲啦首先門口就見到有兩層,今次我地安排坐係窗口位,望住街景打邊爐都幾chill。清湯配麻辣,一邊可以食得到食材嘅原汁原味,另一邊可以帶出食材嘅鮮美。正呀,真係諗起都流口水,快樂小羊當然要食羊啦,叫咗幾款羊肉味道都唔錯,碟碟都大大碟,認真抵食。兩個人嘅話叫2碟都夠食。
呢段日子,都唔知幾耐無打邊爐啦。

寫篇食評嚟懷念下以前打邊爐嘅日子

2020-05-21
2020-05-20 213 浏览
想食火鍋又想食羊肉,我地就去咗食快樂小羊。餐廳裝修佈置以簡約為主,帶點蒙古氣息,有羊群及草原嘅壁畫。枱同枱之間空間感十足,唔會好逼,安排好好,始終而家座位之間嘅安全距離都好講究。湯底唔係有好多選擇,我地要咗番茄同麻辣,本來見麻辣顏色都好紅,以為會好辣,但係食落就香多過辣,呢個辣度對我哋來講就好適合喇。出名食羊肉就梗係會點啦,要了2款,都好大盤。塔拉上的快樂卷切到好薄,略略一淥就已經可以食。肉質好腍唔會老,又唔使咀嚼好耐,質素好好。羔羊肋卷肉質比較瘦,唔會有太多脂肪,羊肉味幾濃,都係好好味。

2020-05-19 256 浏览
開首以為是與小肥羊有關係,細看又不相同。此店落在旺角鬧市,地方很大,共有2層樓,經堂坐無虛席。疫情期間,可座的數量減少,寬敝了,人依舊也不少。透過OpenRice訂枱正做優惠,送湯底及打折。麻辣湯底還好,不會太油膩;意外的是酸辣湯,酸辣搭配恰到好處,當湯喝一流。羊肉當然是主打,不屬於高檔價位的羔羊肋卷,不會太肥,有嚼勁而不硬,性價比高。蒙式烤羊串也是出人意表,非常地道,且每粒肉量剛好,不會太少,極有大陸孜然風味。白鱔新鮮,熟后爽滑帶脆。服務也很好,店員能為羊肉種類作介紹。2人光顧,點餐如下:1. 成雙鍋(辣湯+酸辣湯)(OpenRice訂枱贈送)2. 羔羊肋卷3. 山藥(半份)4. 功夫青筍(半份)5. 蒙式烤串6. 白鱔7. 鮮腐竹(半份)8. 手工蟹籽墨魚滑9. 脆爽鮮毛肚10. 薄皮韮菜盒11. 油條(半份)12. 手工水餃(半份)13. 朝日生啤14. 茶位費15. 咸檸7up加一及OpenRice訂枱88折後,合共HK$681。
白鱔新鮮,熟后爽滑帶脆。
服務也很好,店員能為羊肉種類作介紹。
2人光顧,點餐如下:
1. 成雙鍋(辣湯+酸辣湯)(OpenRice訂枱贈送)
2. 羔羊肋卷
3. 山藥(半份)
4. 功夫青筍(半份)
5. 蒙式烤串
6. 白鱔
7. 鮮腐竹(半份)
8. 手工蟹籽墨魚滑
9. 脆爽鮮毛肚
10. 薄皮韮菜盒
11. 油條(半份)
12. 手工水餃(半份)
13. 朝日生啤
14. 茶位費
15. 咸檸7up
加一及OpenRice訂枱88折後,合共HK$681。
2020-04-13
用餐优惠
優惠券
2020-05-18 279 浏览
週日晚上,某人要吃火鍋,說是他們內蒙古的,好吧,那就去吧,這個火鍋的酸辣湯底開始還是不錯,可惜越來越鹹,然後味道還行,烤肉串都吃完火鍋了才上,期間服務員服務不到位,不加湯,問什麼都說不清,服務費真是不該收
2020-05-01 1062 浏览
知道旺角開左一間專食羊肉的火鍋店、一直想試,但價錢略嚴貴而卻步,今日見Open rice做優惠,送鍋底外仲有88折優惠, 一於試下。環境:好似返咗大陸一樣,地方好大,地下係等位空間,一樓二樓都好大,每層都起碼容納80人,枱與枱嘅空間都好充足,座位都坐得好舒服。服務:服務質素唔錯,時不時都有服務員主動斟茶加湯,呢度可以用微信點餐,好似返左大陸咁,超方便,激讚! 不過唔知係咪系統仲係開發緊,用落有少少慢,不過都過得去。 如果想上菜速度快啲同埋減少漏單機率,都建議大家盡量用微信點餐,分享一個小故事,第二台用人手點餐比我哋仲早叫,但結果嘢食冇我哋上得咁快同埋仲有漏單,所以,大家都可以試下。食物:羊羊大拼盤 $268見到咁多款羊花多眼亂,所以唔想煩就叫個大拼盤試下,嚟到都唔知邊隻肉打邊隻肉,哈!呢個價錢嚟講,份量都算係咁,我哋兩個人食都淨係叫咗呢一款肉就夠曬。大拼盤主要有三款肉,三款肉嘅肉質口感都有少少分別,整體口感嫩滑,羊味都豐富,食落都唔會太騷,唔係太鍾意食羊嘅都應該接受到,但個人口味反而鍾意食騷啲嘅羊肉, 感覺羊味會更加突出。鬼馬墨魚滑 (半份) $43半份有四條,顧名思義,其實就係油炸鬼

環境:

服務:

食物:
羊羊大拼盤 $268

羊羊大拼盤

鬼馬墨魚滑 (半份) $43

半份有四條,顧名思義,其實就係油炸鬼上面有一層墨魚滑,個人口味比較鍾意食辣, 所以放曬落馬辣湯底嗰邊,油炸鬼都幾吸辣,食落都幾特別,不過個人感覺呢個菜有少少貴,墨魚骨嘅份量少之又少,唔講以為淨係食緊油炸鬼。
鬼馬墨魚滑

蒙式烤串 $22/串

本身都好鍾意食羊肉串,嚟到冇理由唔試下,羊肉串口感唔錯,食落唔會好似坊間咁一層肉夾一層肥膏,而係肥瘦均勻,而且肉串裏面已經同少量子然粉撈埋一齊,同出面燒完再落子然粉截然不同,推介一試。
蒙式烤串

黑松露羊肉丸 $78

呢個羊肉丸真係要一試,肉質好嫩滑,食落唔會死實實,仲好重羊味,丸入面仲加咗少少子然粉同埋黑松露,為一粒普通嘅羊肉丸帶來唔同的味道,從而提升口感層次。鍾意食羊嘅冇可能唔叫來食!

炸魚皮
炸魚皮
白蘿蔔
  • 成雙鍋
2020-04-21 173 浏览
從球場就一路聞到好濃郁嘅羊肉火鍋味。覺得好香,好肚餓。朋友話我係狗鼻,用個鼻嚟帶路。我就當係讚美。可能因為疫情關係都無咩人打邊爐,而且餐廳啲位都隔得幾開。我地就點咗番茄湯鍋底,因為唔食得辣。呢度就無醬油提供,因為話唔洗點醬油都夠味。唔靠調味,先可確保到食材的新鮮度,食到原汁原味。羊肉我就最中意滑嫩太陽卷,個名起得幾得意,我想象係因為啲羊曬得太陽多,所以啲肉質就特別滑嫩。其他配料味道都不錯。我地就試埋熟食,點咗蒙氏烤串,好耐無食過燒烤。燒得好惹味,肥瘦均勻。
可能因為疫情關係都無咩人打邊爐,而且餐廳啲位都隔得幾開。
我地就點咗番茄湯鍋底,因為唔食得辣。
呢度就無醬油提供,因為話唔洗點醬油都夠味。
唔靠調味,先可確保到食材的新鮮度,食到原汁原味。
我地就試埋熟食,點咗蒙氏烤串,好耐無食過燒烤。
燒得好惹味,肥瘦均勻。
2020-04-20
2020-04-21 3773 浏览
疫情時期,一向愛吃火鍋的我,都比以往少去光顧,直至早幾天,朋友推介了快樂小羊火鍋餐廳,說這間火鍋店的防疫措施做得挺好的,於是我便與朋友到此光顧。入內可見每張桌子最多只可坐四人,而且每張桌子均有隔開適當距離,亦有提供探熱服務及搓手液,疫情期間更有優惠價可享有八八折。成雙鍋成雙鍋是鴛鴦鍋,一邊是辣湯一邊是清湯,辣湯是小辣的,味道麻香濃郁,味道持久,另一鍋清湯是光陰鍋,使用紅棗、枸杞、桂圓、香葉等各種中藥熬製而成,可以如湯飲用,入口味道濃香清甜,藥材味道濃郁可口。塔拉上的快樂卷這份其實是羊肉卷,上桌可見羊肉均擺放精美用心,份量十足,而且店家只選用天然牧場放養六個月大的幼羊,羊肉肥瘦均勻,味道新鮮嫩滑,羊味濃郁,而且充分吸收湯汁。美國牛肩肉牛肩肉是指牛隻的肩膊位置,選擇薄切的牛肩肉脂肪比例適量,油脂豐富,入口有嚼勁,牛味香濃,口感滑嫩。美國牛肩脊牛肩脊是指牛隻背上的肉,牛肉脂肪比例恰好,不會過多,薄切的牛肩脊肉質嫩滑軟腍,肉味濃郁,口感煙韌,富有嚼勁。綜合養生茹綜合菇有四款菇類,有金針菇、木耳、蟹味菇以及雞髀菇,入口均新鮮彈牙,金針菇修長白嫩,味道鮮美脆嫩,木耳味道清香,口感爽脆柔軟,蟹味菇清
成雙鍋
塔拉上的快樂卷
美國牛肩肉
美國牛肩脊
綜合養生茹
綜合菇有四款菇類,有金針菇、木耳、蟹味菇以及雞髀菇,入口均新鮮彈牙,金針菇修長白嫩,味道鮮美脆嫩,木耳味道清香,口感爽脆柔軟,蟹味菇清甜鮮美,帶有獨特的蟹香味,雞髀菇口感滑嫩,清香味美。
黑松露羊肉丸
羊肉新鮮,帶有微微的羊羶香,黑松露味道恰當,獨特芳香,兩者味道配合恰到好處,口感結實彈牙,帶有黏度。
爆漿三寶
三寶是指有三款不同種類的餃子,綠色是芥末,芥辣味道濃郁,帶輕微刺鼻感,十分適合愛辣人士,白色是原味,內餡是純蝦,餡料豐富飽滿,蝦肉爽口彈牙,橙色是芝士味,芝士味道濃郁,口感細滑柔軟。
皇帝菜
皇帝菜顏色碧綠,外型細長,味道獨特,氣味濃郁,入口清新甘香,鮮香嫩脆,而且這款菜含有豐富的粗纖維,可以幫助腸道蠕動。
蒙式羊棒骨
上桌時熱騰騰的,羊棒骨大支飽滿,口感嫩滑,肉香味濃,嚼勁十足,內裏肉汁恰到好處,入口不會乾身,而且外層加上孜然粉,令口感更鮮香惹味。
洛神花沙冰
洛神花沙冰色澤呈現粉橙色,分量充足,入口冰涼順喉,味道清新,花味濃郁,帶淡淡的酸甜味,既解渴又解膩。

整體而言,防疫措施做得足夠,食客進食安心,環境整潔衛生,座位寬闊舒適,食材新鮮,份量充足,是與朋友進食火鍋的好選擇。
快樂小羊是家內蒙古包頭的企業,第一次到港開店,經過樓下好多次,但成日都約不到朋友一起去吃,算了,一個人去爽。進店後能嗅到一般羊肉香味,入座後能用微信下單,無接觸點餐不錯選擇方面,跟包頭店差不多,而且還多了些和牛能選擇,但有部份涼菜因食材不同而沒有,能理解。激情鍋:完全不夠味,跟包頭店差得遠羊肉:很好,很好炸豆卷:脆脆的,香豆味毛肚:還是黑毛肚好吃建議店方可引進些內蒙品牌啤酒,例如雪鹿,冰豹,海拉爾等等

激情鍋:完全不夠味,跟包頭店差得遠

羊肉:很好,很好

炸豆卷:脆脆的,香豆味

毛肚:還是黑毛肚好吃

建議店方可引進些內蒙品牌啤酒,例如雪鹿,冰豹,海拉爾等等
脆爽鲜毛肚(半份)
炸豆卷(響鈴)半份
激情鍋(辣湯)
嫩滑太陽卷
內蒙口味飲品
2020-03-12
脆爽鲜毛肚(半份)
炸豆卷(響鈴)半份
激情鍋(辣湯)
嫩滑太陽卷
內蒙口味飲品
2020-03-04 202 浏览
去到梗係叫個湯底先啦,點咗雙拼鍋,因為未食過呢度嘅辣湯,同埋又唔係好食得辣,所以就揀咗清湯+酸辣湯。跟住就點咗一款燒烤羊肉做前菜:蒙式烤羊串。羊肉串都幾大串,上面鋪滿孜然粉所以非常香。咬落有肉汁,味道香口,好啱當送酒菜。配料點咗個羊羊大拼盤,入面有幾款羊肉,我都唔係好識分邊款打邊款,不過3款都唔錯,其中一款就好嫩滑又唔會太重羊味。另外都加點了自製土豆粉、鬼馬墨魚滑、響鈴。三樣都幾好,特別推介土豆粉,口感好好又索晒D湯汁,一放入口即刻味道大爆發。

2020-03-04 279 浏览
Dinner @快樂小羊火鍋餐廳地址: 旺角豉油街60-104號XX Arcade部分地下至2樓 一眼看地方非常大,十分闊落!我們叫了麻辣湯及清湯,我覺得不夠辣,又無我最愛的調味料混醬一下,確實有點失望,原來是有原因的,因為他們的的湯底非常濃味,偏鹹!另外最值得一提的是燒羊排,我不太吃羊的都覺得一d騷味都無,超級好食,特別係連脂肪位置,好邪惡😂火鍋料當然叫了主打的羊肉及牛肉,侍應拿過來的排場好正,出哂煙,打卡一流!#快樂小羊火鍋餐廳#打邊爐#燒羊排
Dinner @快樂小羊火鍋餐廳

#快樂小羊火鍋餐廳
#打邊爐
#燒羊排
2020-02-27 178 浏览
香港地真係好少專門食羊肉嘅火鍋店,今日行過見到朋友覺得可以試下,我地就walk in。幸好都有位,係門口睇到就覺得間嘢好靚,落地玻璃窗,環境好開揚。我地三個人可以坐卡位,正。湯底叫咗雙拼,番茄拼麻辣。食羊肉一定要叫麻辣,提鮮之餘又可辟去腥味。我地目的係嚟試下羊,所以都淨係點多羊肉,無叫其他肉類。羊肉叫咗兩碟,發覺兩碟都好大碟!唔似出面打邊爐細細碟。塔拉上的快樂卷招牌黃金羊王兩碟我都覺得幾好食,招牌果碟就油脂豐富啲,食落更加滑嫩。仲叫咗幾款配料稻庭烏冬凍豆腐茼蒿都正正常常。最後點咗個好耐無食過嘅甜品,黃金桂花糕,發覺係心型嘅,幾得意。
我地三個人可以坐卡位,正。
我地目的係嚟試下羊,所以都淨係點多羊肉,無叫其他肉類。
羊肉叫咗兩碟,發覺兩碟都好大碟!唔似出面打邊爐細細碟。

塔拉上的快樂卷
招牌黃金羊王

兩碟我都覺得幾好食,招牌果碟就油脂豐富啲,食落更加滑嫩。
仲叫咗幾款配料

稻庭烏冬
凍豆腐
茼蒿
都正正常常。

2020-02-25 171 浏览
係香港以牛肉作為主打既火鍋店就大把, 但以羊肉為主打既就非常少見呢間快樂小羊就係其中一間佢位於旺角鬧市, 就係新寶戲院附近, 其實都唔算太難搵食完仲可以行下街同去附近食埋甜品, 都幾方便同朋友Book左8點去食, 都幾多客, 好彩book左枱唔洗等話明主打食羊肉, 佢地既menu都好多款唔同既款式揀除左火鍋之外, 羊肉串燒都有, 落重孜然粉食又確實幾惹味我地仲叫左滑嫩太陽卷、黃金羊王等等食落確實係幾滑嫩, 肥瘦程度啱啱好,放落湯滾幾秒就食得個種質感同味道拍得住幾百蚊一碟既肥牛....仲有鬼馬墨魚滑都係唔可以錯過放落湯滾幾分鐘, 湯底既精華索哂入油炸鬼入面, 墨魚滑亦非常彈牙新鮮, 好正!食完出返去見到都開始多人等位~有興趣食既朋友記得預先book位呀
呢間快樂小羊就係其中一間
佢位於旺角鬧市, 就係新寶戲院附近, 其實都唔算太難搵
食完仲可以行下街同去附近食埋甜品, 都幾方便

話明主打食羊肉, 佢地既menu都好多款唔同既款式揀
除左火鍋之外, 羊肉串燒都有, 落重孜然粉食又確實幾惹味
我地仲叫左滑嫩太陽卷、黃金羊王等等
食落確實係幾滑嫩, 肥瘦程度啱啱好,放落湯滾幾秒就食得
個種質感同味道拍得住幾百蚊一碟既肥牛....
仲有鬼馬墨魚滑都係唔可以錯過
2020-02-03 162 浏览
今日試左位於旺角嘅快樂小羊火鍋餐廳🥢1.羊肉串🍢羊肉一啲都唔蘇,唔食羊肉嘅我都覺得唔錯!😍😍😍😍😍 。2.火鍋叫咗三款湯底🧉🥣🍽A.蕃茄湯底B.光陰鍋C.麻辣湯底。我最鍾意就係蕃茄湯,可以任添,真係飲完一碗會想再飲🤣🤣 食材十分分新鮮,牛肉唔厚唔肥,不過覺得略貴,一分錢一分貨吧🥺
今日試左位於旺角嘅快樂小羊火鍋餐廳🥢

1.羊肉串🍢
羊肉一啲都唔蘇,唔食羊肉嘅我都覺得唔錯!😍😍😍😍😍 。
2.火鍋叫咗三款湯底🧉🥣🍽

纪念日
  • 蒙式烤串
  • 成雙鍋
2020-01-29 2142 浏览
呢個星期凍返好多,一心諗著打邊邊,但又唔想食黎食去個幾間,所以op搵左間過江龍食羊既打邊爐😍😍😍 間鋪頭係旺角區 仲要開到凌晨 岩晒我夜鬼😁入到黎已經知道間鋪好大間,有3層樓,上就有電樓梯,落就要行樓梯。一坐低本來無餐牌俾我,原來係用wechat點餐,好似內地d餐廳咁都幾方便,不過我都係唔習慣用手機點餐,所以叫左人比餐牌我🤗🤗❤️成雙鍋$118(麻辣加清湯)- 湯底擇左雙拼,麻辣勁正,係好重花椒味加食落第一啖唔辣,但係會越食越辣🤙🏻 清湯好抵讚,原本以為係普通清水湯底,但原來係用左紅棗杞子淮山蓮子...等煲成,所以之後煮既野係完全唔使點調味料😍❤️塔拉上的快樂卷$138-勁推呢個半肥瘦羊肉,係超超超抵食,138係食到食唔晒,加上羊味濃得黎唔會腥,係真心食羊鋪頭先食到☺️☺️❤️鬼馬墨魚滑$43(半份)本來唔想叫咁多炸野,但個staff勁推介,原來係炸左既油炸鬼+墨魚滑+蟹子粒粒 ,咬落去係外軟內脆,煮到浮上面就Ok ❤️手工水餃$29 (半份)+ 鮮冬菇$18 (半份)呢度既其他配料都好抵食,亦有半份叫,可以食多種類。

❤️成雙鍋$118(麻辣加清湯)

❤️塔拉上的快樂卷$138

❤️鬼馬墨魚滑$43(半份)

❤️手工水餃$29 (半份)+ 鮮冬菇$18 (半份)
呢度既其他配料都好抵食,亦有半份叫,可以食多種類。

2020-01-23
2020-01-29 174 浏览
#成雙鍋 (清湯+辣湯)清湯: 清湯其實係藥材湯,係由多種配料組成既清湯底,鍋裡有紀子、枸杞、北芪、桂圓、黨參、紅棗、大蒜芯等中藥熬製而成,入口清甜帶有小許藥材味,非常濃郁,有很滋補嘅感覺。辣湯係麻辣湯,鍋裡有大蒜芯、紅棗及花椒等,湯底清甜,辣得溫和,不搶喉,亦都不會十分刺激, 十分醒胃!#美國牛肩胛上枱份量好多,牛肩胛本身就比較瘦啲,所以脂肪分佈冇咁多,但食落去牛香味充足,肉質鮮嫩,顏色好靚又新鮮,而且牛味香濃!#手工瑤柱蝦滑一上枱,見到鋪滿左瑤柱既蝦滑,好吸睛😍而且份量好多,一份有三條!手工蝦滑口感彈牙鮮嫩,好好食!#水餃🥟試左3款餃子,手工水餃🥟雲吞同韮菜,皮薄肉厚幾好味。
#成雙鍋 (清湯+辣湯)

#美國牛肩胛

#手工瑤柱蝦滑

#水餃🥟
試左3款餃子,手工水餃🥟雲吞同韮菜,皮薄肉厚幾好味。