2021-05-26 1264 浏览
冬天好鍾意打邊爐🥰,其實夏天打邊爐都冇問題, 今次到快樂小羊火鍋餐廳, 位於旺角豉油街, 幾星期前已經在網上訂了位, 六點鐘準時到達。 原先訂位是想坐卡位的, 但去到已經滿座了, 安排方面就有點令人失望😅。 首先點成雙鍋(辣湯清湯) , 然後到火鍋配料和熟食 ,豬牛羊拼盤、鬼馬墨魚滑、鴨血、 爽脆鮮毛肚、響鈴、 皇帝菜、油條、土豆粉、 豆腐、海蝦、 烤蠔、韭菜盒子和蒙式烤串, 還有四個人飲了三瓶月桂冠 900ml🤣。成雙鍋兩款湯底我都喜歡, 辣湯辣度適中, 香料味好濃🤤, 清湯都正, 所以根本不用點醬料也好味。 豬牛羊拼盤超級大碟, 四個人剛剛好, 三款肉質都新鮮, 快樂小羊除了吃羊,豬牛也不錯喎👍🏻👍🏻! 另外各種火鍋配料都非常好味新鮮, 尤其是鴨血我們點了一碟又一碟,吸了湯汁的味道特別好吃。 烤蠔好juicy, 脹卜卜好肥美。 韭菜盒子外層香脆, 韭菜味道又香又爽甜。 蒙式烤串必點, 羊肉味酥香濃郁, 肥肉和瘦肉兩隻夾著, 豐富口感。 另外要推介月桂冠🍶, 賣相可愛,入口清香好飲。😍整體而言快樂小羊火鍋絕對是我喜歡的火鍋店, 食過幾次品質依然很好,食物種類多又好味, 四個人埋單大約

整體而言快樂小羊火鍋絕對是我喜歡的火鍋店, 食過幾次品質依然很好,食物種類多又好味, 四個人埋單大約$1800, 飲飽食醉好滿足。😍

快樂小羊火鍋

海蝦
響鈴
  • 月桂冠900ml
2021-05-23 652 浏览
5個人食飯,點餐環節我無咩參與但最後我都係食到好飽$168 /900ml #月桂冠 睇落咁抵緊係嗌~!(但目測就無900ml 😂)唔緊要,有酒飲就得,乾杯~因為嗌咗麻辣湯底,基本上啲肉都變成滿滿麻辣味😂👍🏻:::#黑松露羊肉丸 (我係松露怪,而羊肉都好 juicy)#蒙式烤羊串 (左下) - 肥瘦適中夠香夠羶 #淮山麵 (右下) - 口感似米粉,食淮山感覺好似健康啲👎🏻:::#鬼馬墨魚滑 (左上) - 油炸鬼好韌其他
5個人食飯,點餐環節我無咩參與
但最後我都係食到好飽

月桂冠清酒

$168 /900ml #月桂冠 睇落咁抵緊係嗌~!
(但目測就無900ml 😂)
唔緊要,有酒飲就得,乾杯~

因為嗌咗麻辣湯底,基本上啲肉都變成滿滿麻辣味😂

👍🏻:::
黑松露羊肉丸

#黑松露羊肉丸 (我係松露怪,而羊肉都好 juicy)

#蒙式烤羊串 (左下) - 肥瘦適中夠香夠羶 [牛串係無咁好食]
#淮山麵 (右下) - 口感似米粉,食淮山感覺好似健康啲
👎🏻:::
#鬼馬墨魚滑 (左上) - 油炸鬼好韌

其他
2021-05-21
  • 淮山麵
2021-05-02 8735 浏览
呢班朋友可能一年先齊人見到一次,今次又爭一個,因為有一對couple 將會離開香港移民加拿大, 所以我哋嘅飯聚買少見少啦,每一次決定食乜都係其中一位最活躍嘅分子唸同埋book枱,今次都唔例外,佢話佢朋友食過好好味又有coupon,極力推介😜依間打邊爐有啲似以前某一間曾經出名過嘅。講真打邊爐我唔係最愛,總係覺得同一鍋嘢放晒啲嘢落去全部都係同一樣味道,不過間唔中一大班人圍爐都幾開心嘅🤩發現原來大家都唔食辣,好似有啲嘥料。因為限聚一台四人,我哋五個人就要分開兩台啦,搞到好似有一pair 人自己撐枱腳咁 😜我哋猛咁叫猛咁叫好似叫左好多嘢,有羊拼盤、有牛拼盤、仲有其他打邊爐點嘅響鈴啦、菜啦、丸啦等等⋯我嘅戰鬥力一向都麻麻地,好彩有男士幫下手,可惜原來仲有人係唔係好食到羊。我哋叫嘅牛拼盤勁誇張出晒煙咁,朋友忍唔住要拍片😛我心諗使唔使咁大盆啊😅呢度上菜嘅速度快得驚人,連個湯底都未上已經差唔多上晒其他嘢,都唔知放喺邊度好。事實上佢啲羊係幾出色嘅,可能食唔慣羊嘅人會怕佢太濃味,不論係佢嘅羊肉滑或者羊肉片甚至乎羊肉串都做得唔錯,其他就中規中矩啦!原來呢度唔興混醬㗎,侍應話因為個湯底已經夠味,所以唔建議最尾

原來呢度唔興混醬㗎,侍應話因為個湯底已經夠味,所以唔建議

最尾埋單原來平日夜晚有八折,但係因為我哋有$300coupon,要佢幫我哋計吓先知用coupon抵啲定係八折抵啲,最終竟然係coupon抵啲喎!🤪
牛肉拼盤
韭菜餃
羊肉拼盤
羊肉滑/🦐滑
羊肉拼盤
羊肉滑/🦐滑
2021-04-24 1032 浏览
因为疫情,好久没吃涮羊肉了,自己在家里做买不到好的内蒙羊肉片,买木屋烧烤的冷冻羊肉串自己烤出来味道也一般。好不容易找到这家吃涮羊肉的,还有烤羊肉串,必须先赞再吃!尝了之后感觉跟以前内地的小肥羊火锅风格很像,涮肉还行,锅底味道很浓,是免蘸料的火锅,只是吃完以后觉得有些油腻。不过烤羊肉串给人感觉有些失望,点了五串想好好吃一下,但明显觉得是先炸过再烤的,这是内地现在点外卖烧烤的操作啊,不应该。反正吃一次感觉一段时间不会再想吃了,但如果继续不开关,憋久了也许还会来吧。
2021-04-21 1207 浏览
朋友生日一行四人去打邊爐慶祝快樂小羊位於旺角豉油街(新寶戲院果條街)成間餐廳有成三層一眼就望到被安排坐喺窗口卡位 非常闊落坐 瘦啲嘅坐六個都冇問題係個鍋未到之前帶咗啲小食試吓蒙式烤羊肉串&熊本一口牛呢間食羊嘅專門店 羊肉果然比牛肉出色好多加上用鐵板上 保留熱度 食落好淋 完全無羶味叫咗個鴛鴦鍋 (光陰鍋&麻辣鍋)呢個光陰窩應該係藥膳鍋嚟 未開始打邊爐之前可以先飲少少湯底 雖然有少少偏鹹 但味道唔錯羊羊大併盆羊肉片係偏薄切,咁嘅份量都係二百幾蚊雖然係薄切但係羊味都幾濃 美國牛小排又係抵食夾大件之選每塊冰板上面都鋪咗兩層牛小排睇見牛肉嘅脂肪紋都知唔會差得去邊~鬼馬墨魚滑麻麻哋 墨魚滑太薄 又無嘜味羊肉丸 同 墨魚丸 羊肉丸入面有黑松露碎好特別墨魚丸爽口大牙但冇乜墨魚味炸魚皮好大塊 香脆冇油益味土豆粉 識落煙煙韌韌 口感非常好 亦有掛質嘅效果 係份量少咗啲啫其實我哋仲叫咗一份鴨血 大約有12-15塊左右 鴨血刀好少難食嘅最後仲叫咗一份椰汁糕做甜品🍮驚OpenRice訂枱有八折都幾抵食
朋友生日一行四人去打邊爐慶祝
快樂小羊位於旺角豉油街(新寶戲院果條街)
成間餐廳有成三層一眼就望到
被安排坐喺窗口卡位
非常闊落坐 瘦啲嘅坐六個都冇問題

係個鍋未到之前帶咗啲小食試吓

蒙式烤羊肉串&熊本一口牛
呢間食羊嘅專門店 羊肉果然比牛肉出色好多
加上用鐵板上 保留熱度 食落好淋 完全無羶味

叫咗個鴛鴦鍋 (光陰鍋&麻辣鍋)

羊羊大併盆
羊肉片係偏薄切,咁嘅份量都係二百幾蚊
雖然係薄切但係羊味都幾濃

美國牛小排
又係抵食夾大件之選
每塊冰板上面都鋪咗兩層牛小排
睇見牛肉嘅脂肪紋都知唔會差得去邊~

麻麻哋 墨魚滑太薄 又無嘜味

• 羊羊大拼盤
  • 黑松露羊肉丸
  • 自製土豆粉
2021-04-11 821 浏览
跟朋友吃晚饭来到这里。老板很热情,给我们留着桌。人非常多,年轻人也很多。老板我们推荐点了一个鸳鸯锅。肉盘很大,肉也很新鲜。烤羊肉串是所有菜里面最美味的。一定要点。麻辣锅味道还不算特别辣。整个店里没有调料。说是汤锅里的味道,可以直接进到肉里。整体感觉不错。
2021-04-07 712 浏览
1.訂餐:復活節假期期間,當天致電預定晚餐,過程順利,成功2.環境:占地面積廣闊,兩層樓,可扶手椅上,樓梯下。看上去乾淨整潔。當天人不多,臨走前,二樓仍有空位,也未見樓下有人攞籌等位。3.食物:不得不讚。份量足,新鮮,鍋底味道正。無論是火鍋還是燒烤(羊排、羊肉串),都對得起價錢。牛肉羊肉肉頗厚,新鮮。烤羊排和烤串熱辣辣,灑滿了調味粉,味道夠勁。4.酒水:正常款式,正常價位。有特色飲料,但未有點。5.價錢:三位一千一左右,人均四百。還送了三百元優惠券,可下次滿三百減一百。總結:值得再來,也定會再來。
1.訂餐:復活節假期期間,當天致電預定晚餐,過程順利,成功

4.酒水:正常款式,正常價位。有特色飲料,但未有點。

總結:值得再來,也定會再來。
牛拼盤
2021-04-06
牛拼盤
2021-02-16 1345 浏览
地方,裝修,食物質素都合性價比 (當然係6折後啦) 。食物感覺和以前嗰間小肥羊差唔多,地方同裝修升級了。 但食物不要抱太大期望,簡單一句,好睇唔難食。首先,首先如果你係睇完youtube某某介紹 而慕名而來,咁你肯定會失望,因為羊肉 嘅味道唔係真係講得咁濃,再加上如果你去過大陸一啲比較好嘅酒店餐廳食飯,你一見到個餐牌標價,之後再加打折呢個咁複雜嘅方程式 真係一貫大陸食飯嘅感覺,反正封關之後冇得返大陸打邊爐,呢間可以去試下 止止咳
1K
2021-02-05 6528 浏览
我同阿sir兩個羊痴都好耐無食羊肉火鍋喇,對上一次係兩年前響荃灣小肥羊,不過服務態度真係好差!上星期有朋友通知"快樂小羊"做緊6折,即刻嗱嗱臨上OpenRice 訂枱,星期六中午12點二人窗口卡位,安排坐6人位坐得非常舒服,又無時間限制,我哋當日都食咗兩個幾鐘,不過留意返6折唔包括鍋底、飲品同和牛架。🥢成雙鍋$128 (清湯+辣鍋)⭐️⭐️⭐️⭐️呢度個清湯鍋同小肥羊果邊個清湯鍋差唔多味道,都係有啲啲藥材味好好味,而辣鍋只係少辣程度,我唔食得辣都勉強食到🥢羊羊大拼盤 $288 (草原臻選大片羊+太陽卷+快樂卷)⭐️⭐️⭐️最大片果隻係大片羊,最羶同最有口感,下次散叫會叫返呢款;一卷卷果隻係太陽卷,比較嫩同少羶,都食得過;最後花形嘅係快樂卷,完全無羶味同肉質較韌,所以下次嚟唔會再叫拼盤🥢羔羊肋卷 $128⭐️⭐️⭐️⭐️我覺得呢隻同太陽卷差唔多,無論口感同羊羶度,每次要淥兩三片先算食緊羊肉🥢手工滑三拼 $108 (蝦滑+墨魚滑+羊肉滑)⭐️⭐️⭐️蝦滑同墨魚滑同樣出色,非常彈牙富蝦味同墨魚味;而羊肉滑有羶味都ok,略嫌調味太重手咸咗dd🥢板豆苗半份 $21⭐️⭐️⭐️⭐️🥢皇帝菜半份 $21⭐️⭐️⭐️⭐️因為6折太抵,所以叫咗兩

🥢成雙鍋$128 (清湯+辣鍋)⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢羔羊肋卷 $128⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢板豆苗半份 $21⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢皇帝菜半份 $21⭐️⭐️⭐️⭐️
因為6折太抵,所以叫咗兩款,蔬菜超新鮮翠綠,吸盡湯底精華,必叫

🥢蒙式烤串 $26x3⭐️⭐️⭐️⭐️
算幾大串,肉質juicy少辣有羊羶味,肥肉亦唔會好多,必叫

二人共消費:$622 (Openrice 訂座有6折)

2021-01-16
2020-12-22 1995 浏览
限聚令二人一枱去吃火鍋知道這裏羊出名,叫了塔拉上的快樂卷(原來係羊肉卷),鴨血,炸魚皮,美國牛小排,皇帝菜,香菜,芋頭片湯底就要一邊清湯(藥材豬骨湯),另一邊辣湯(其實一啲都唔難可以叫佢再多一點辣椒)味道方面羊肉和牛小排都係啲一般貨色冇乜特別,湯底偏鹹可以唔使用其他醬料。最後價錢方面以食物質素來講偏貴但好在現在打六折(但要注意鍋底酒水加一不可打折),服務好好值得一讚現在食滿$300會送你一張$100現金卷下次使用
現在食滿$300會送你一張$100現金卷下次使用
芋頭片,香菜,鴨血
炸魚皮
皇帝菜
2020-11-22 2137 浏览
係旺角行完街,好想打個邊爐,即刻諗起身邊朋友話好味嘅快樂小羊,一於同屋企人試吓。我哋叫咗鴛鴦鍋,一邊係麻辣一邊係清湯。Order完冇耐店員好快為我哋送上湯底,試飲咗一啖清湯之後,就返唔到轉頭啦。呢度嘅湯底有別於外面一般嘅火鍋店,唔係味精,而且濃郁,仲要材料好足夠。無論落咩配料都係超級好食!火鍋配料我哋就叫咗牛拼盤,生菜,鮮腐竹,蝦,午餐肉同蟹柳等等。最出色嘅就係呢度嘅牛,唔單止份量多,而且有牛嘅鮮味,吸收晒濃郁嘅湯底,但又唔會蓋過牛味,好容易令人食完一片又片。另外,好欣賞嘅就係鮮腐竹,好香豆香同好滑整體來講都唔錯㗎,可以再吃
一片又片。另外,好欣賞嘅就係鮮腐竹,好香豆香同好滑
整體來講都唔錯㗎,可以再吃
2020-11-21
2020-10-17 2908 浏览
除左等位吾需要太耐之外,應該吾會再去第二次,叫左清湯(葯膳)鍋,個湯底實在太咸,影響哂食慾,一坐低叫左杯荔枝沙冰,催左6次單,等左一個鐘頭半個鐘,終於有影,但係我地已經係差吾多食哂先梨,職員答完一次又一次:梨緊啦,呢杯係你架啦~隔離枱遲過我地坐低遲過我地落單叫完就梨,總括吾係太特別,亦吾係算多嘢食…
除左等位吾需要太耐之外,
應該吾會再去第二次,
叫左清湯(葯膳)鍋,
個湯底實在太咸,影響哂食慾,
一坐低叫左杯荔枝沙冰,
催左6次單,等左一個鐘頭半個鐘,
終於有影,但係我地已經係差吾多食哂先梨,
職員答完一次又一次:梨緊啦,呢杯係你架啦~
隔離枱遲過我地坐低遲過我地落單叫完就梨,
總括吾係太特別,亦吾係算多嘢食…
2020-10-17
2020-09-29 2196 浏览
之前食過兩三次湯底唔錯!好有藥材味!所以約埋朋友再去試,大失所望!今日再試d湯得一個字好鹹!又漏單,想叫嘢食,加單追單都冇人理!整體水準都keep唔到!已經冇下次!
之前食過兩三次湯底唔錯!好有藥材味!
所以約埋朋友再去試,大失所望!
今日再試d湯得一個字好鹹!
又漏單,想叫嘢食,加單追單都冇人理!
整體水準都keep唔到!

已經冇下次!
兩次去都超多人等位,幸好一早openrice訂枱,很快便可入座。餐廳環境十分好,座位闊落,通風良好,很多staff隨時ready幫忙落單及加湯。Order了一個綜合蔬菜盤,蔬菜排得好靚,但突然發現有一條生蚯蚓在內😖😖😖立即通知店員,店員只是默默收走,亦無道歉也沒有說會怎樣安排。最後另一個staff出黎放低另一盤蔬菜,話係全新,無道歉便走了。埋單時亦沒有free這盤蔬菜,我們亦沒追究,反正不是為了要免費吃什麼,只是希望店員或經理能代表餐廳說聲不好意思罷了。除此次外,食物質素良好,湯底很濃很好味😋經openrice訂枱會送湯底及希88折,超抵!
除此次外,食物質素良好,湯底很濃很好味😋
經openrice訂枱會送湯底及希88折,超抵!
2020-09-19
2020-08-07 2330 浏览
今天姊妹們又來到旺角閒逛閒逛,快樂的時間很快過去,又到晚膳的時間。我馬上便提議這間以往光顧過的火鍋店,它的用料食材新鮮,讓人回味,於是我便攜同姊妹們一行四人到此進食。成雙鍋成雙鍋可以同時品嚐兩款湯底,一邊是麻辣湯底,另一邊則是清湯的光陰鍋,麻辣湯味道辛香持久,味道濃郁,辣度恰到好處,即使日常不太吃辣的人士也可接受。而光陰鍋是使用各種中藥藥材熬製而成的,分別有桂圓、紅棗、枸杞等,入口藥材味道香濃,清甜彌久。快樂和牛拼盤 和牛拼盤點選了一整份,師傅使用木枝和花朵作裝飾,賣相吸引,和牛底部亦放置大量冰粒以保持新鮮,入口時肉質幾乎即化,口感飽滿嫩滑,細嫩多汁。塔拉上的快樂卷這份是羊肉卷,師傅擺放相當用心,外形拼砌得猶如一朵花般,羊肉入口肥瘦均勻,羊騷氣味獨特濃郁,口感柔軟嫩滑。黑松露羊肉丸黑松露羊肉丸入口新鮮,羊肉味道濃郁帶騷香,配搭獨特芳香的黑松露味,味道相配出眾,口感帶輕微黏口,爽口彈牙。養顏花膠花膠底部放有大量冰塊保鮮,入口味道濃郁,新鮮彈牙,口感軟滑黏口,膠質豐富,沒有腥味,且具有潤膚養顏等功效。綜合養生菌綜合養生菌有四款茹類,分別有金針菇、蟹味菇、雞髀菇、松本茸,還有配搭木耳,金針菇
成雙鍋

快樂和牛拼盤
塔拉上的快樂卷
養顏花膠
綜合養生菌
綜合養生菌有四款茹類,分別有金針菇、蟹味菇、雞髀菇、松本茸,還有配搭木耳,金針菇幼長脆嫩,蟹味菇清甜帶蟹香,雞髀菇肥厚清香,松本茸飽滿彈牙,木耳柔軟爽脆,整體均鮮味十足。
綠蔬成蔭
這個蔬菜拼盤有六款不同的蔬菜種類,份量充足大份,分別有菠菜、唐生菜、沙律菜、黃芽白、皇帝菜、芫茜,蔬菜入口均新鮮碧綠,清甜脆爽。
白鱔片
白鱔片摺成卷狀,魚肉色澤雪白,飽滿肥潤,口感細膩鮮嫩,甘腴味美,幾乎入口即化,而且魚骨甚少,亦沒有腥味。
美國牛肩脊
牛肩脊就是牛背部的肉,師傅選用薄切的方式切片,簡單輕灼便可以進食,牛肉的脂肪分布均勻,入口軟腍嫩滑,牛味香濃。
醬爆三寶
醬爆三寶是三款不同口味的餃子,綠色的芥末餃子辛辣芳香,味濃刺鼻,橙色的芝士餃子味道濃郁,口感柔軟香滑,白色的是蝦肉餃子,內餡是純全蝦肉,入口鮮嫩味美,爽口彈牙。
蒙式烤串
蒙式烤串就是羊肉串,羊肉入口肥瘦均勻,味道濃郁帶騷香,加入芳香濃烈的孜然粉一同烤製,味道更香口惹味。
酸梅湯
酸梅湯是一大壺的,色澤呈現深啡,使用烏梅、桂花、冰糖等材料製成,冰鎮過後的酸梅湯飲用時清涼解熱,味道酸甜開胃,消滯解膩。

整體而言,餐廳裝潢富有心思,牆壁及裝飾上可見佈置有不少羊隻,亦有提供座位供客人等候時可作休息,感覺舒適貼心,食材用料亦相當新鮮,味道製作出色,是與家人或朋友吃火鍋的好地方。