2018-03-21 41 浏览
今日約了朋友去銅鑼灣的心之食堂,這裏裝修簡約, 但食物款式多元化,餐具都很別緻。第一道菜燒BB蘆筍小得來又別緻又好吃,配上醬汁一流!邪惡包是用煎過的帶子夾着鵝肝,放在一張可愛的小椅子上,椅子很可愛,侍應還細心提醒我們要立刻吃,因為紫菜軟了就不好吃。海膽蟹籽杯份量雖小,但鮮味十足,用晶凝通透的帶子配着鮮味十足的海膽加飯令人回味無窮!心之蛋卷是全店的鎮店之寶,上面印有心之食堂的logo,一切開裏面的芝士湧出來,還有蟹籽在裏面,正正子!心知火焰鐵板牛柳粒令人十分驚喜,兩串牛柳粒夾雜着三色椒,插在厚厚的菠蘿片上,一上枱的時候侍應便把它點着火,又有得睇又有得食,正!最後一道鰻魚茶漬飯令人十分滿足。總括而言,很少吃到這麼特別的居酒屋。

第一道菜燒BB蘆筍小得來又別緻又好吃,配上醬汁一流!

最後一道鰻魚茶漬飯令人十分滿足。
總括而言,很少吃到這麼特別的居酒屋。
2018-03-20 44 浏览
朋友特意帶我去食這間日本餐廳,話環境唔錯,好有 home feel門口標誌已經有心兩旁有花花圖案,日式畫簡單樸素裝修, 夫妻倆人負責整間店舖, 態度和藹 , 感覺上好 warm!餐具都精簡配襯和風番茄沙律 58元番茄蔬菜新鮮 ,配上黑醋醬汁芝麻,特別開胃藍蝶花白桃乳酸 48元朋友話個名好靚,要試下,色澤粉紫藍加白,溫和色系列,白桃汁+益力多, 又幾別緻天然蘋果醋 28元 酸酸甜甜,入口舒服原條鰻魚石鍋飯 118元條魚長過隻碗,份量夠,抵食,焦香飯配上鰻魚汁,簡直絕配,全部食光黑松露帆立貝串 48元 洋風吞拿魚串 38元兩種串都是厚切,然後用薄蘿蔔片包裹串起,吞拿魚串加上蟹膏, 有心思想頭, 帆立貝串脹卜卜 李小龍卷 68元 李小龍是我偶像, 要見識下這個以他命名的菜式, 原來是軟殼蟹牛油果等組合,難得可以改到這個名邪惡卷 38元要見識下如何邪惡,外層紫菜灸帶子中間加了一片薄烤鵝肝片, 邪惡中又覺新穎好食好欣賞盛菜用的器皿,全部是迷你版木枱櫈,點心蒸籠,老板好有心思創意呀!

門口標誌已經有心

兩旁有花花圖案,日式畫

餐具都精簡配襯

和風番茄沙律 58元

番茄蔬菜新鮮 ,配上黑醋醬汁芝麻,特別開胃

藍蝶花白桃乳酸 48元

天然蘋果醋 28元

酸酸甜甜,入口舒服

原條鰻魚石鍋飯 118元

黑松露帆立貝串 48元
洋風吞拿魚串 38元

兩種串都是厚切,然後用薄蘿蔔片包裹串起,
吞拿魚串加上蟹膏, 有心思想頭, 帆立貝串脹卜卜

李小龍卷 68元

邪惡卷 38元

2018-03-19
  • 邪惡卷
  • 原條鰻魚石鍋飯
2018-03-19 35 浏览
去過幾次心之食堂,近來再去,發現門口位置改動後,整體感覺更舒適了。坐得舒服,心情自然好,和朋友一齊享受美食最好不過。先點選皇牌推薦原條鰻魚石鍋飯,鰻魚大大一條,燒得外皮香脆,魚肉多汁,味道非常不錯,石鍋飯吸收鰻魚汁,低層飯焦香口,回味無窮。再來一份芥辣八爪魚,份量很多哦,而且口感彈牙,可以吃到芥辣味,但不會太辣。另外,點了串燒,今次點選了燒雞腎、雞軟骨、大啡菇。大啡菇非常好味,加上了木魚絲,味道和口感都很配合。而燒雞腎、雞軟骨燒得都剛好,如果配酒同食感覺一定很好,可惜這天朋友不喜酒類,所以飲了可樂之前每次來都點刺身串串串,今次試試單點刺身,要了吞拿魚、帆立貝、海膽。上桌小小的一客,不過每一口都令人驚艷!因為實在太鮮味了!推薦這個必點!

坐得舒服,心情自然好,和朋友一齊享受美食最好不過。

先點選皇牌推薦原條鰻魚石鍋飯,鰻魚大大一條,燒得外皮香脆,

再來一份芥辣八爪魚,份量很多哦,而且口感彈牙,
可以吃到芥辣味,但不會太辣。

另外,點了串燒,今次點選了燒雞腎、雞軟骨、大啡菇。
大啡菇非常好味,加上了木魚絲,味道和口感都很配合。
而燒雞腎、雞軟骨燒得都剛好,如果配酒同食感覺一定很好,
可惜這天朋友不喜酒類,所以飲了可樂

之前每次來都點刺身串串串,今次試試單點刺身
要了吞拿魚、帆立貝、海膽。
上桌小小的一客,不過每一口都令人驚艷!
因為實在太鮮味了!推薦這個必點!
  • 刺身
2018-03-14 68 浏览
心之食堂 水準依舊很久沒到心之食堂,今次再來,仍舊是當日用心的小店,水準依舊。香蔥石板牛舌惹味醬汁爆香的大蔥,燒熱的鐵鍋以木板盛著,軟林林的牛舌,蔥味和醬汁佈滿牛舌,夠哂鍋氣!原條鰻魚石鍋飯大大條燒鰻魚,表面佈滿鰻魚汁,飯以燒熱的石鍋盛著,熱辣辣,飯不會太濕,還帶有一點脆脆的飯焦,一啖飯一啖鰻魚,正!李小龍卷非常特別的名字,當中有炸蟹鉗、牛油果、蟹籽、魚子醬和青瓜,吃起來時感覺清新,炸蟹鉗亦非常香脆。京蔥雞肉串京蔥的香,雞肉的雞油,色和香味也有,再來是雞肉非常幼嫩,三者合併時出色的雞肉串。南瓜薯餅和紫薯甘栗餅南瓜餅用南瓜泥蓉沾上炸粉而成,外脆內幼滑,而紫薯甘栗餅做法相若,不同是內裡混入了栗子粒,口感和味道也增加了。燒日本番薯和炸芋圓日本小小粒的甜蕃薯,以芋頭泥蓉香炸而成的芋圓,例牌的日本小甜吃。燒原條菠蘿大大條燒菠蘿,一咬爆多菠蘿汁溢出,非常解膩的一款小吃。
心之食堂 水準依舊

香蔥石板牛舌

原條鰻魚石鍋飯

李小龍卷

京蔥雞肉串

南瓜薯餅和紫薯甘栗餅

燒日本番薯和炸芋圓

燒原條菠蘿
大大條燒菠蘿,一咬爆多菠蘿汁溢出,非常解膩的一款小吃。
2018-03-14 37 浏览
今晚約左朋友出銅鑼灣晚飯,約了好耐朋友終於得閒應約就去左耀華街果邊睇睇有咩好食上到去一出lift,好溫馨很有日本的氣息平民化既創意日本料理內裡環境都好舒適,寧靜的環境下與三五知己共聚晚餐螢光魷魚味道很鮮甜,又夠凍又夠新鮮心之蛋卷賣相相當吸引,切開了好芝心,夠晒熱辣辣,好正好美味蟹肉忌廉餅即叫即炸,超鬆脆的外層,內裡既蟹肉和忌廉份量標準,味道很好鹽燒鯖魚整得岩岩好,味道又唔會咸,魚都鮮美又肥美心動大阪燒朋友話想試,咁就點左食落去醬汁和肉料李小龍卷味道唔錯,材料都很豐富。食落去口感幾,燒bb蘆筍食的太多肉,點番d蔬菜類平衡番;燒完好嫩滑而且好清新
今晚約左朋友出銅鑼灣晚飯,約了好耐朋友終於得閒應約
就去左耀華街果邊睇睇有咩好食
上到去一出lift,好溫馨很有日本的氣息

平民化既創意日本料理

內裡環境都好舒適,寧靜的環境下與三五知己共聚晚餐

螢光魷魚
味道很鮮甜,又夠凍又夠新鮮

心之蛋卷
賣相相當吸引,切開了好芝心,夠晒熱辣辣,好正好美味

蟹肉忌廉餅
即叫即炸,超鬆脆的外層,內裡既蟹肉和忌廉份量標準,味道很好

鹽燒鯖魚
整得岩岩好,味道又唔會咸,魚都鮮美又肥美

心動大阪燒
朋友話想試,咁就點左
食落去醬汁和肉料

李小龍卷
味道唔錯,材料都很豐富。食落去口感幾,

燒bb蘆筍
食的太多肉,點番d蔬菜類平衡番;燒完好嫩滑而且好清新
2018-03-13 56 浏览
今次已經是第二次來銅鑼灣百樂中心,專誠吃心之食堂因爲上一次試過覺得好好食又抵,便再帶朋友來。(其實係我自己想吃🙈)環境都係咁整齊乾淨,店不算大,但更覺親切原來餐牌又有更新了邪惡包 $38 第一時間點了店的no.1——邪惡包!是我認為做得最出色最特別的一道菜厚厚的帶子包住煎香既鵝肝,真係絕配爽脆的紫菜、入口就快溶掉的帶子鵝肝,就算幾邪惡,都想食多幾件🙈🙈海膽 $58 (右)海膽蟹籽杯 $68 (左)食日本菜點少得海膽呢?每次吃都一樣新鮮完全不用擔心質素心心三文魚飯 $78💛朋友指定要點的飯,就是喜歡它的賣相😌就連飯面上的wasabi都做成心心形狀,絕對適合情侶們吃😂😂或用來表白都得🙈火炙三文魚和蟹籽的份量不少,而且飯的口感軟熟,不會因外形而變硬崩崩蟹味噌軍艦 48堆到滿一滿的蟹膏睇到都興奮,哈哈石板黑松露牛油帶子 $88西日fusion菜,加左黑松露令菜式更香更吸引紫薯甘栗餅 & 南瓜薯餅 @$33愛吃炸物的朋友可以試下,我地隔左陣先食,都仲係香脆而且餡料豐富,不會成口只得麵粉漿😌🙈臨走先見到個推介,原來有壽喜鍋今次試多左幾款唔同菜式,依然保持水準,重點係定價合理,食多左都唔驚😅🙈
今次已經是第二次來銅鑼灣百樂中心,專誠吃心之食堂

環境都係咁整齊乾淨,店不算大,但更覺親切

原來餐牌又有更新了

邪惡包

邪惡包 $38

第一時間點了店的no.1——邪惡包!

是我認為做得最出色最特別的一道菜
厚厚的帶子包住煎香既鵝肝,真係絕配

爽脆的紫菜、入口就快溶掉的帶子鵝肝,
就算幾邪惡,都想食多幾件🙈🙈

海膽 $58 (右)
海膽蟹籽杯 $68 (左)

食日本菜點少得海膽呢?

每次吃都一樣新鮮
完全不用擔心質素

心心三文魚飯 $78💛

朋友指定要點的飯,就是喜歡它的賣相😌

蟹味噌軍艦 48
堆到滿一滿的蟹膏
睇到都興奮,哈哈

石板黑松露牛油帶子 $88
西日fusion菜,加左黑松露令菜式更香更吸引

紫薯甘栗餅 & 南瓜薯餅 @$33

愛吃炸物的朋友可以試下,我地隔左陣先食,都仲係香脆
而且餡料豐富,不會成口只得麵粉漿😌🙈

臨走先見到個推介,原來有壽喜鍋

邪惡包
2018-03-13 48 浏览
是日要返夜,食完飯去開工又點可以餓襯個寶貝肚??見到好多人話呢間係溫馨小店,就約左同事8點黎呢度見識見識。環境佈置別有一番特色,店內有少少文青既格調,柔和既燈光下,令人暫時將煩惱放埋一邊。單車框掛係牆上,格調非凡服務呢間應該係間由一對夫妻拍擋經營既小店,說不定是二人既愛情結晶?而咁樣既一間洋溢幸福既心之食堂,兩位自然都用心經營,對待客人都非常友善熱切。食物呢度其實係間日式居酒屋,少不了壽司,刺身,串燒,天婦羅~~刺身甜蝦D蝦坐晒係凳度好得意,但係阻止5到我既食欲非常新鮮,食落好鮮甜,而且有肉質,好滿足八爪魚&三文魚八爪魚好有咬口,口感鮮美。三文魚老闆界成花,肉質緊密兼且油脂豐富,點食都覺得5夠喉主食豬軟骨烏冬朋友Comment: 湯底濃郁,豬軟骨好腍汁燒牛肉飯牛肉份量好多,醬汁少甜。小食紫薯甘粟餅外脆內軟,紫薯幼滑甜而不膩燒香草豬頸肉香草味突出,加上秘制醬汁,新鮮既味道。京蔥雞肉串好鍾意呢個,一口蔥一口雞,香蔥配上燒到岩岩好既滑嫩雞肉,令人口水大流蒜香烤茄子呢個口味比較重,5係個個岩食,我個Frd就頂5順。但我好鍾意,自從係大陸試過烤茄子之後,就中左佢既癮,食既時候係一絲絲將茄子肉從皮
,就約左同事8點黎呢度見識見識。

單車框掛係牆上,格調非凡

食物
呢度其實係間日式居酒屋,少不了壽司刺身,串燒,天婦羅~~

刺身
甜蝦

D蝦坐晒係凳度好得意,但係阻止5到我既食欲

非常新鮮,食落好鮮甜,而且有肉質,好滿足

八爪魚&三文魚

八爪魚好有咬口,口感鮮美。
三文魚老闆界成花,肉質緊密兼且油脂豐富,點食都覺得5夠喉

主食
豬軟骨烏冬

朋友Comment: 湯底濃郁,豬軟骨好腍

汁燒牛肉飯

牛肉份量好多,醬汁少甜。

小食
紫薯甘粟餅

外脆內軟,紫薯幼滑甜而不膩

燒香草豬頸肉

香草味突出,加上秘制醬汁,新鮮既味道。

京蔥雞肉串

蒜香烤茄子

,自從係大陸試過烤茄子之後,就中左佢既癮,食既時候係一絲絲將茄子肉從皮剝下,剛入口即散發住無比既蒜香,纏綿既口感令人一試難忘!

飲品
奶泡咖啡

由於即將返工,無係度飲酒,只係叫左杯醒神既咖啡~

2018-02-26
2018-03-13 32 浏览
約左個姊妹聚舊,我同佢都鍾意食日本野,又唔想剩食壽司,就一於搵間居酒屋食日本料理,於是就黎左呢個心之食堂。入到黎就見到個魚生櫃,已經好有日本既感覺。坐低望下四圍有好多日本既掛飾,氣氛一流。我地點左呢度個招牌火炎牛肉串燒,黎到侍應會幫我地點火,好壯觀即刻狂影想,串燒食落好惹味,牛肉軟腍有牛味,食完仲有塊菠羅喺底比我地清下口味,果然係招牌菜。之後就叫左個芝士炸雞,黎到已經有好濃既芝士味,底果層仲可以拉芝,同埋佢五舊大大舊我同我朋友都差啲食唔哂,飽肚一流。最後就叫左個心之芝士強餅,一切開啲芝士同蛋汁即刻漏哂出黎,咬落去啲蛋好軟好滑,佢唔會話好咸好岩我地女仔口味。呢度啲位置設計都好岩比人傾計,見場上都好多情侶,傾運好有Feel,同朋友都話可以下次再約多幾個姊妹再黎。
入到黎就見到個魚生櫃,已經好有日本既感覺。
坐低望下四圍有好多日本既掛飾,氣氛一流。

2018-03-12 40 浏览
收工同朋友食飯,見人介紹有間居酒屋啲日本野唔錯,就立即踩上去。鋪頭裝修都幾有日本風味,我地坐既位係梳化嚟既,坐得都幾舒服。我地嗌左幾樣野食,重點想推介返依兩樣~呢個原條鰻魚石頭鍋飯,佢上菜果下我地真係嚇一跳,條鰻魚真係好大條呀,連個豌都裝唔哂,要切開先食到。鰻魚都好咬口唔會一咬就散,而且感覺幾肥美同淡淡肉!石頭鍋飯食到最尾有飯焦,唔錯。另外就叫左個牛肉壽喜燒,係爐同材料分開上既。有肥牛、白菜同冬菇,啲牛都唔錯有雪花,個壽喜燒湯底夠甜好正宗,啲菜吸曬啲湯好鮮甜!喺度淥野暧笠笠,飽肚首選。間野幾有氣氛又好食,好似去左日本啲居酒屋咁,我同朋友都好滿足,一定會返黎再食。

我地嗌左幾樣野食,重點想推介返依兩樣~

呢幾日又凍返,又濕又凍既感覺真係好難受。收工緊係嗱嗱聲搵個地方醫下肚仔,暖返下個胃。呢晚嚟到心之食堂,感覺好似去到人地屋企食飯咁,地方雖小,但有種溫暖既感覺。周圍都擺放咗店主鐘意既物品。雖然係平日,但都非常旺場,全場爆滿。通常一間鋪既食物質素係點,試下佢對自己的最有信心既出品實無錯,所以識食緊係試下店家推介。我哋嗌咗牛肉壽喜燒鍋、雞雞四寶、炸雞軟骨粒、彩虹卷、石鍋原條燒鰻魚飯、豬頸肉烏冬。首先試既係炸雞軟骨,粉漿包實每一粒既雞軟骨,唔算厚粉,唔會油膩,油溫控制得唔錯,非常香脆。而香草豬頸肉烏冬就用咗即燒既豬頸肉,非常多既香草,咬落充滿油香,湯底則是較普通既豬骨味。鋪滿香草既豬頸肉。跟住出場既係牛肉壽喜燒鍋,店家將牛肉卷起,好似花形,加上唔同既菇菌蔬菜,放入濃濃的醬油湯底,成個人即刻火熱火熱。石鍋原條燒鰻魚飯,一上檯已經聽到火熱既咋咋聲,汁同飯都被燒熱既石鍋烤到變飯焦,對於喜歡食香口野既人,最合適不過。而且鰻魚都幾多汁,撈飯食一流。彩虹卷既四面沾上紫菜粉、蟹子、魚鬆,望落色彩繽紛,非常開心,入面包裹住香脆既炸蝦同牛油果,加上沙律醬,非常開胃。至於雞四寶則是燒雞翼、軟骨、雞腎、雞皮,比較乾

雖然係平日,但都非常旺場,全場爆滿。

炸雞軟骨粒

豬頸肉烏冬

鋪滿香草既豬頸肉。

牛肉壽喜燒鍋

石鍋原條燒鰻魚飯

彩虹卷

至於雞四寶則是燒雞翼、軟骨、雞腎、雞皮,比較乾身,非常脆卜卜,店家貼心地附上檸檬,加少少檸檬汁有助減少油膩感,值得一讚。

雞雞四寶

埋單兩人食不用五百蚊,在銅鑼灣而言,ok 啦。

2018-03-08
雞雞四寶
  • 燒雞四寶
  • 原條鰻魚石鍋飯
2018-03-10 55 浏览
身為港島人經常出入銅鑼灣,好耐之前就聽過心之食堂呢間日式料理餐廳,今晚終於約左上去試過究竟!環境:雖然係小店,但裝潢並唔馬虎,感覺舒服,適合三五好友邊食野邊傾計談心。服務:侍應服務態度好好,除左落單上菜呢d基本野,都好肯主動幫客人,隔離枱覺得凍,侍應就教過部冷氣,仲叮囑覺得熱可以話佢知,好窩心架呢。衛生:地方乾淨企理。味道:心之蛋卷,就咁睇外表唔知入面係乜東東,但其實睇英文menu就知,入面包住三文魚,芝士同蟹籽,芝士完全係帶出左三文魚同蛋卷既味道,加埋蟹籽增加口感,正到不得了。刺身方面點左三文魚,帶子同海膽,雖然份量少,但質素高,睇下三文魚幾厚身,帶子膽海膽都好新鮮一d腥味都冇。邪惡包真係好邪惡,帶子夾住大大塊鵝肝,再加上煎完將d油迫晒出黎,食完既滿足又有罪惡感。再黎係帆立貝蟹籽杯,迷你壽司杯真係第一次食,除左上面講過佢既帆立貝好新鮮之餘,呢個介乎壽司同丼之間既份量,做到一啖刺身一啖飯既比例,非常適合女生獨自享用!鰻魚石鍋飯,睇相就知條原條鰻魚有幾大條,一d都唔取巧,加上石鍋飯充滿香口飯焦,為餐飯劃上完美句點!抵食:一人二百幾蚊,雖然份量唔算多,但係食到高質食物,而且環境舒適,大家都

衛生:地方乾淨企理。

抵食:一人二百幾蚊,雖然份量唔算多,但係食到高質食物,而且環境舒適,大家都食得好滿足!
2018-03-10 84 浏览
睇左好多食評話好先試點知係咁失望海膽唔夠新鮮,冇鮮味,連海水味都冇三文色不過不失,邪惡包鵝肝好少而且過熟,兩邊都結焦,比之前喺Facebook fan page段片睇到好多既細一倍!仲有杯藍蝶白桃豆花乳酸,得個名,白桃味冇!完全係似溝左水既乳酸而已!個牛柳粒飯同螢光魷魚係不錯的。個飯D牛柳粒入味,飯有飯焦同入味;螢光魷魚個汁比較特別,可以一試。鯖魚也不差,魚肉唔會過硬,好吃店員服務態度唔夠,冇咩服務,而且地方一般,座位比較逼,價錢與食物質素不成正比。不可一不可再,冇下次!
睇左好多食評話好先試
點知係咁失望
海膽唔夠新鮮,冇鮮味,連海水味都冇
2018-03-09 55 浏览
日本放題大家成日食,但好少會留意到樓上既日式café,今次俾我發現一間唔錯係銅鑼灣既日式café,就介紹俾大家。店員面帶笑容,服務都唔錯。燒日本蕃薯 $28賣相好的骰,啖啖紫薯的香甜三文魚刺身都唔錯,厚切新鮮原條鰻魚石鍋飯 $118呢個好令人驚喜,冇諗過係原條鰻魚食,成二十厘米,重長過個石鍋。珍珠飯粒熱辣辣,食到少少飯焦,加埋蛋絲份外香,重帶點醬汁既甜味,不過比較乾身,如果多d鰻魚燒汁就更正。心之火焰牛柳串 $88一開始店員只係將串燒放係枱面,諗住食得點知突然間點火,熊熊烈火好震撼。牛柳粒帶點香辣既感覺,燒完又能鎖住肉汁,相當juicy, 中間重夾住三色椒,底下有厚切新鮮菠蘿,超正。不過醬汁乾得好快,要趁熱食。彩虹卷 $68雖然唔係真係有彩虹七隻色,但係賣相好靚,色彩繽紛。炸蝦脆卜卜,重食到粒粒有嚼口既芝麻同蟹籽,口感唔錯,帶點鹹香又有牛油果同青瓜既清新。心動大阪燒 $78,大阪燒整成心形,相當有心思,令我即刻諗起當年去大阪旅行食既大阪燒。蔬菜粒同章魚粒沾滿沙律醬同燒汁,口感豐富。

燒日本蕃薯 $28

賣相好的骰,啖啖紫薯的香甜

三文魚刺身都唔錯,厚切新鮮

原條鰻魚石鍋飯 $118

心之火焰牛柳串 $88

彩虹卷 $68

心動大阪燒 $78,

2018-03-09 29 浏览
銅鑼灣愈泥愈多 金百利既繼承者,   要食飯, 唔一定要去連鎖, 更加唔一定要去商場或者街鋪,   工廈商廈喺香港既生存空間更大今次搵到依間好多正評既小店, 一入門口, 好明顯就知道係小本家庭式經營, 環境好舒服,  因為閒日關係人都唔算多,,,(喺香港想食餐安靜少少傾到計既地方....確實好少)坐左窗邊位, 估唔到銅記都仲有一個地方可以咁寧靜, 未點餐前己經感覺好好店內有書有單車有boardgame...好似係可以同三五知己hea陣, 休息一陣既地方,  書, 單車依幾樣野好有個人色彩(心諗.... 喺香港可以開到一間鋪頭或者餐廳, 多左一個空間,放上自己喜愛既野, 仍然有自己既生活, ...超級令人響往)....講返去餐廳既主要目的  :  食因為唔太餓關係,都只係叫左啲刺身,  一個茶漬飯同啲小食開心同朋友share推介胡椒蜆,  好鍾意重胡椒味, 食完成個人暖哂, 又好刺激到味蕾~! 蜆既份量都好夠!反之茶漬飯份量有啲細,  係一人女仔份, share來講有啲細,  但好味既野貴精不貴多好精緻, 味道好多層次好複雜...平時好少食茶漬飯... 從今多左個新喜好刺身算係新鮮,

講返去餐廳既主要目的  :  食

胡椒蜆

茶漬飯

好精緻, 味道好多層次好複雜...
平時好少食茶漬飯... 從今多左個新喜好

刺身算係新鮮,  不過無乜特別, 唔多評論

這一日, 同好朋友傾計食飯, 無人嘈, 無人趕您走要返枱... 係放工後好好既充電時間
2018-02-27
胡椒蜆
茶漬飯
2018-03-08 1451 浏览
下了班,時間有點趕,隨意行到耀華街,竟然看到平常排很久隊的百樂中心沒人排隊!便在這裡找食!看到“心之食堂“,名稱有點特別,所以便選了作為晚餐了!門口不是華麗的裝橫,有點親切感!進去後發現時間還很早,6時多,所以沒有很多客人!心之蛋卷 $88在蛋上面用了少許沙律醬及茄汁。而在內是滿滿的芝士及密密麻麻的明太子口感非常,而且蛋非常滑炸雞軟骨粒 $38想不到是這麼多的粉量!配了酸汁食用, 每粒都大大粒,但粉有點厚!嘗可以接受李小龍卷 $68放上檯已覺得非常精緻,用這個承放著是真的比平常更有美感!頓時覺得美味哈哈在內配了袖子沙拉醬還有蟹肉,有點咀嚼感!日式煎餃子 $48 燒餃子配了麻油醬汁,非常有咀嚼感!吃的時侯是要比少少牙力才可食用!而我個人是很喜歡吃餃子的,所以這個我也是很喜歡的!香草豬頸肉烏冬 $48這個味道比較淡,很我很喜歡,有時沒有很多的調味,反而會令肉味更出!心之火焰鐵板牛柳串 $88這個是先上檯,店員在你面前燒的!是這個店的算是鎮店之寶吧!!!燒好了便是這個樣子的!!!哈哈~其實沒有太大分別,但這個牛柳粒好淋,非常容易吃進口!店員應該很熟手吧,如燒太久了,便會有點over!但這次是
看到“心之食堂“,名稱有點特別,所以便選了作為晚餐了!
門口不是華麗的裝橫,有點親切感!
進去後發現時間還很早,6時多,所以沒有很多客人!

心之蛋卷 $88

在蛋上面用了少許沙律醬及茄汁。

而在內是滿滿的芝士及密密麻麻的明太子

口感非常,而且蛋非常滑

炸雞軟骨粒 $38
嘗可以接受

李小龍卷 $68

放上檯已覺得非常精緻,用這個承放著是真的比平常更有美感!
頓時覺得美味
哈哈
在內配了袖子沙拉醬還有蟹肉,有點咀嚼感!

日式煎餃子 $48

而我個人是很喜歡吃餃子的,所以這個我也是很喜歡的!

香草豬頸肉烏冬 $48

心之火焰鐵板牛柳串 $88
這個是先上檯,店員在你面前燒的!
是這個店的算是鎮店之寶吧!!!
燒好了便是這個樣子的!!!哈哈~
其實沒有太大分別,但這個牛柳粒好淋,非常容易吃進口!
店員應該很熟手吧,如燒太久了,便會有點over!但這次是剛剛好!
肉質鮮甜,還配了菠蘿在底,惹味非常

燒原條菠蘿 $48

燒菠蘿,這個是熱食的,大大條,非常甜及新鮮!

總括,這家上菜很快靚正!不用擔心趕看戲的時間,你還可以慢慢坐!下次有機會再來