2019-04-04 2716 浏览
早期電視興乜乜食堂乜乜食堂,原來係銅鑼灣都有個心之食堂⋯ 今次同朋友放工後去買D野再去食,好彩都仲有少少位(笑)除了Regula的Menu內的壽司刺身、炸物、燒物、飯麵外,仲有因應時令食材而整的菜式。餐廳除左有日本清酒梅酒外,仲有無洒精飲品。由於另一朝都要一早返去開會,所以我們叫左兩杯凍烏龍茶。食日本野,當然要叫下刺身啦~ 呢個黑松露帆立貝串,用了白蘿蔔片包住彈滑的帶子,加上有黑松露點綴,整體都不錯。本身想食呑拿魚刺身,可惜已經賣晒⋯⋯ Instead,我們叫左一份四片的三文魚刺身。用了小木枱上菜,感覺好可愛。不過最驚喜的係佢夠曬厚身,食落夠曬口感!餐廳有壽司供應,但我們就叫左帆立貝蟹籽杯。雖然個杯的骰,但帆立貝刺身都有4片,加上爽彈的蟹籽,口感十足!由於朋友唔食鵝肝,所以我只叫了一份邪惡包⋯ 點先叫邪惡?一口食曬帆立貝及鵝肝仲唔算?(笑) 紫菜係脆口,再用兩片帆立貝刺身夾住一塊煎香的鵝肝。每樣野都係我鍾意的,但總覺得鵝肝配飯會更勝一籌,因為個D油香滲入D飯到,但用帆立貝就無呢個效果了。食完咁多生野,係時候要食D熱野暖下胃了~心之蛋卷係餐廳人氣菜式之一,最吸精當然係一切就爆出黎的芝士啦

凍烏龍茶

帆立貝蟹籽杯

邪惡包

食完咁多生野,係時候要食D熱野暖下胃了~心之蛋卷係餐廳人氣菜式之一,最吸精當然係一切就爆出黎的芝士啦!除了芝士外,蛋卷內仲有三文魚及蟹肉,所以除了香濃的芝士蛋的味道外,仲有D鮮味。

心之蛋卷

唔知有無人同我一樣,勁鍾意食牛舌?!見餐廳有厚燒牛舌心及香葱石板牛舌,我就揀了前煮。雖然一串簡單厚厚的牛舌、彈牙的口感加上濃濃的油香及黑椒味,真係幾好食~
厚燒牛舌心

打卡菜式之一的心之火焰鐵板牛柳串!雖然經燃燒後已經無酒的味道,但係牛柳燒得岩岩好,肉質嫩之餘,仲幾Juicy。另外,塊菠蘿燒過都好好食~

心之火焰鐵板牛柳串

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
帆立貝蟹籽杯
2019-04-03 39 浏览
有朋友叫我黎呢到試下, 咁我就黎左喇, 呢到食日式野, 我叫左個曼魚飯, 個貌相都唔錯架, 令我食慾大增, 一大塊曼魚咁上! 個飯都唔錯, 價錢方面都OK, 下次可以再黎食呀哈哈
2019-04-01
2019-04-02 44 浏览
邪惡包之所以叫邪惡包係因為有煎香左的帶子加鵝肝 外面用一塊紫菜包住,呢個組合真係好難會唔好食🤤一咬落口個種鵝肝油香同埋帶子滑的口感,完全係人間美食!😻溫馨提示:唔好掛住影相,因為紫菜放耐左會淋架!原條鰻魚石鍋飯原條鰻魚長到突曬出個鍋外面!鰻魚質素可以接受,食落唔會覺得腥。重點係鰻魚汁同埋d飯焦!呢間鰻魚汁不會過甜/過咸,味道適中,帶起左個飯同鰻魚的香味。🤙🏻炸芋圓芋香味重,外脆內煙韌!炸物之中,油膩感算低。極之推介!燒日本蕃薯呢個又係必食,蕃薯超甜!食完一串會覺得唔夠喉🙈燒鯖魚食落覺得唔係雪藏貨,鹹味會比較重,適合比較重口味嘅朋友仔。不過以外食$58 一條鯖魚來講,性價比好高。

原條鰻魚石鍋飯

原條鰻魚長到突曬出個鍋外面!

炸芋圓

芋香味重,外脆內煙韌!炸物之中,油膩感算低。極之推介!

燒日本蕃薯

呢個又係必食,蕃薯超甜!食完一串會覺得唔夠喉🙈

燒鯖魚

2019-03-31 82 浏览
同女友逛開銅鑼灣, 晚餐突然想食日本野, 但一般壽司拉面又食到有啲厭。想找一間有比較有特式嘅日本餐廳, 發現呢間心之食堂嘅食物不但外觀有特式, 價錢也非常合理。佢有別於一般刺身壽司, 佢特有心心型飯, 刺生杯及各種串燒。外型非常有特式, 打卡一流。原燒牛舌心 1串 $58牛舌厚身又爽口 帶點鹽味 非常惹味。燒雞軟⻣  $38軟骨脆囗 送酒一流。心之荔枝清酒特飲 $58非常香嘅荔枝味 清酒易入口 配食串燒一流。海膽蟹籽杯 $68海膽非常新鮮 又厚身又大件 配少少蟹籽飯 非常出色。心心三文魚飯 $78心型飯外觀吸引 熟三文魚配飯 非常香口 唯獨底砂糖有點甜。

原燒牛舌心 1串 $58
牛舌厚身又爽口 帶點鹽味 非常惹味。
原燒牛舌心 1串

燒雞軟⻣  $38
軟骨脆囗 送酒一流。
燒雞軟⻣

心之荔枝清酒特飲 $58
非常香嘅荔枝味 清酒易入口 配食串燒一流。
心之荔枝清酒特飲

海膽蟹籽杯 $68
海膽非常新鮮 又厚身又大件 配少少蟹籽飯 非常出色。

心心三文魚飯 $78
心型飯外觀吸引 熟三文魚配飯 非常香口 唯獨底砂糖有點甜。

2019-03-21
  • 心之魚生飯
  • 厚燒牛舌心
  • 海膽刺身
2019-03-30 1312 浏览
是日收早,繼續銅鑼灣找尋滋味食堂。這間收藏了很久,終於有機會來一試。餐廳裝修簡樸,不過還是挺幽靜舒適的。坐下第一件事就是點飲品,點了杯熱檸檬果茶($28)挺大杯的,溫度正好,不會太燙,可以馬試喝。檸檬不酸,茶味也不濃!點了海膽刺身($60)及三文魚刺身($40)海膽上面的黑魚子是驚喜吧!三文魚也是大大片的。又叫了個炒雜菜($58)味道正常,蔬菜挺新鮮的。點了個海膽蟹子杯($68)價錢,食材都十分吸引!這是一個挺飽肚的選擇,下面白色的不是冰,是飯哦!芝士翠肉瓜($38)翠肉瓜新鮮,加上芝士,味道口應獨特。厚燒牛舌心($58)沒有伏位!挺好吃的。炸雞皮($38)推薦推薦!份量比想像中多,而且燒到適中,脆脆的又有雞皮油脂味!胡椒豬骨湯煮蜆($78)也是非常推薦的菜色!胡椒味不是很濃!但有暖胃的佢用!豬骨湯像出前一丁的豬骨湯味!解議趁熱吃!不然會有點咸哦!總結:是間家常菜感覺的日式餐廳,份量適中,不會過多!價格也是平民化!
是日收早,繼續銅鑼灣找尋滋味食堂。
這間收藏了很久,
終於有機會來一試。
餐廳裝修簡樸,
不過還是挺幽靜舒適的。

坐下第一件事就是點飲品,
點了杯熱檸檬果茶($28)
挺大杯的,溫度正好,
不會太燙,可以馬試喝。
檸檬不酸,茶味也不濃!
熱檸檬果茶

點了海膽刺身($60)
及三文魚刺身($40)
海膽上面的黑魚子是驚喜吧!
三文魚也是大大片的。
三文魚刺身、海膽

又叫了個炒雜菜($58)
味道正常,蔬菜挺新鮮的。
日式炒雜菜

點了個海膽蟹子杯($68)
價錢,食材都十分吸引!
這是一個挺飽肚的選擇,
下面白色的不是冰,是飯哦!
海膽蟹子杯

芝士翠肉瓜($38)
翠肉瓜新鮮,加上芝士,
味道口應獨特。
燒芝士脆肉瓜

厚燒牛舌心($58)
沒有伏位!
挺好吃的。
厚燒牛舌心

炸雞皮($38)
推薦推薦!
份量比想像中多,
而且燒到適中,
脆脆的又有雞皮油脂味!
燒雞皮

胡椒豬骨湯煮蜆($78)
也是非常推薦的菜色!
胡椒味不是很濃!
但有暖胃的佢用!
豬骨湯像出前一丁的豬骨湯味!
解議趁熱吃!
不然會有點咸哦!

總結:
是間家常菜感覺的日式餐廳,
份量適中,不會過多!
價格也是平民化!
熱檸檬果茶
三文魚刺身、海膽
日式炒雜菜
海膽蟹子杯
燒芝士脆肉瓜
燒雞皮
2019-03-30 63 浏览
上網見咁多好評,諗住同一班朋友嚟試吓,結果令人非常失望,忍唔住要打翻篇劣評。首先啲野食既份量好細,味道偏咸,而且樣樣都好重胡椒粉味。叫左十幾樣野,得個鰻魚飯唔錯,其他野就不了🤭叫左份雞軟骨,好厚粉,厚到食唔到d雞軟骨咁濟。不過最伏都係個鐵板豆腐,估唔到係四舊紅燒豆腐🙄而且仲要係難食既紅燒石腐,又硬又咸,千祈唔好叫🤢最後仲要啲野未上齊就趕人走,真心唔明點解有咁多個like...服務又無乜,食物又難食,唔會再比機會佢。
2019-03-28 142 浏览
今日突然收到朋友電話說下班想去銅鑼灣吃飯,於是就立即看看有什麼好吃。由於銅鑼灣有很多樓上餐廳,今次我們就選了這間。點餐是直接畫在過了膠的餐牌上,十分環保 👍🏻 藍蝶花白桃乳酸 - 顏色跟名字一樣美,酸酸的好開胃 熱紅棗茶 - 我就點了這個,因為我還在咳... 要喝熱的,這個紅棗茶就是滋陰補腎 蟹肉忌廉餅 - 炸得剛剛金黃,好香的蟹餅,裏面全是蟹肉蓉,配上忌廉一點都不會膩 胡椒豬骨湯煮蜆 - 第一次見這道菜,所以一定要試試,好香胡椒味,沒想到除了用酒,胡椒豬骨湯都可以如此配,好味(除了蜆還有菜呀)鹽燒鲭魚 - 好新鮮,魚肉是白雪雪的,又不會太多骨,因為我好怕骨 李小龍卷 - 卷物是由炸蟹鉗,牛油果,魚子醬,蟹子及青瓜組成。有我最愛的牛油果以及蟹子,卷物沾滿蟹子,上面放有魚子醬,又沒有散,一口一件,正邪惡包 - 有帶子及鵝肝,這個我就沒有吃了,朋友說這個配搭不錯,厚厚的帶子配上鵝肝,感覺不會太膩心心三文魚飯 - 這個飯有一個小插曲,就是我們原本覺得點得太多東西,所以就刪減這個,但我們刷得不乾淨,當店員端出這個飯給我們時,我們都忘記了,又把它吃下 🤣 這個三文魚很新鮮,只是外面灼了一灼,還有

點餐是直接畫在過了膠的餐牌上,十分環保 👍🏻

藍蝶花白桃乳酸

藍蝶花白桃乳酸 - 顏色跟名字一樣美,酸酸的好開胃

熱紅棗茶

鹽燒鲭魚

李小龍卷

心心三文魚飯

這個三文魚很新鮮,只是外面灼了一灼,還有很多蟹子,肥美三文魚配上飯很快就吃完,讚

原條鰻魚石鍋飯

原條鰻魚石鍋飯 - 鰻魚是我最愛,所以一見到就即刻要點。他真是一條長長厚厚又肥美的鰻魚,肉質不會太實,加上鰻魚醬汁,怎能停口呢!

由於我們實在點得太多,所以真是飽到不行,飯後去了商場逛了逛消化消化 🤣

這裡的食物新鮮而且超值又大份,下次會再來。

藍蝶花白桃乳酸
熱紅棗茶
鹽燒鲭魚
李小龍卷
2019-03-27 84 浏览
哩度話到明係心之食堂,好有主題咁樣啲食物都係心型嘅真係好啱拍拖一齊黎食先介紹哩個心之魚生飯,別緻嘅心形,加埋新鮮魚生,每一啖都好豐富嘅口感哩度嘅魚生都係好新鮮,睇圖都見到厚切嘅刺身,咬落嘅質感勁正海膽蟹籽魚生杯,啲海膽真係份量十足,好濃味,加埋底下嘅蟹籽,好有咬口燒帶子又係大大粒,加埋勁脆紫茶同沙律菜哩度嘅串燒全部都燒得好香,仲要燒得啱啱好!牛舌真係必食,一啲筋都無最後仲嗌左鰻魚茶漬飯,用嘅係日本米,真心有 heart 嘅誠意之作
哩度話到明係心之食堂,好有主題咁樣啲食物都係心型嘅
真係好啱拍拖一齊黎食

帶子刺身

哩度嘅魚生都係好新鮮,睇圖都見到厚切嘅刺身,咬落嘅質感勁正

紫菜帶子

燒帶子又係大大粒,加埋勁脆紫茶同沙律菜

燒雞軟骨
八爪魚
燒牛舌心

鰻魚茶漬飯
2019-03-18
$280 (宵夜)
帶子刺身
紫菜帶子
燒雞軟骨
八爪魚
燒牛舌心
鰻魚茶漬飯
2019-03-27 28 浏览
♨️原條鰻魚石鍋飯($118)▪️刺身丼同鰻魚飯你會點揀🤪兔是無條件吃兔鰻😚最愛食鰻魚‼️其實依家市面都有不少日本舖都會有原條鰻魚飯做其中一個賣點菜式😌但每次見到原條鰻魚燒好 俯伏在石鍋飯上面,都忍唔住表現到好驚嘆❗️🤤因爲真係好吸引~市面原條鰻魚飯價位最平由($68~$258)依到嘅價位原條泥講,話平唔平,話貴又唔貴,質素就中等,雖然鰻魚不算太肥美,但份量足大條不過就未算厚肉,皮微焦都幾香,尾部吃到點少骨🤭不過我覺得這個飯的重點在米飯和鰻魚汁上😂用石鍋裝飯,飯保持一定溫度,不會快涼~而且貼近鍋邊的飯會有點飯焦感,鰻魚汁微甜不會過咸,也不會蓋過鰻魚本身陣香味,滲入米飯更是美味,建議要向店員再拎多一點汁撈飯🤭另外珍珠飯圓滾滾粒粒分明,有Q勁咬感👌😈邪惡包($38)▪️壽司界嘅漢堡🍔😍見到枱枱都必叫之選!紫菜包住煎香帶子和鵝肝,這個未食先沈醉,唔知味道又夠唔夠極🙉一啖咬落去首先會咬到滑彈嘅帶子肉然後直落油脂滿滿嘅juicy鵝肝🤪表面有層紫菜增點和風味道氣息~其實作用是揸起時 防弄髒手🤣但這個有點快淋,淋了口感就難咬,所以拍好照後 就1.2.3塞入口就對了🤘還有最好一整啖食晒,由得油脂肉汁爆發有口腔之

♨️原條鰻魚石鍋飯($118)
▪️

😈邪惡包($38)
▪️
壽司界嘅漢堡🍔😍見到枱枱都必叫之選!紫菜包住煎香帶子和鵝肝,這個未食先沈醉,唔知味道又夠唔夠極🙉一啖咬落去首先會咬到滑彈嘅帶子肉然後直落油脂滿滿嘅juicy鵝肝🤪表面有層紫菜增點和風味道氣息~其實作用是揸起時 防弄髒手🤣但這個有點快淋,淋了口感就難咬,所以拍好照後 就1.2.3塞入口就對了🤘還有最好一整啖食晒,由得油脂肉汁爆發有口腔之中😆加埋蔬菜🥬爽脆度🆙🆙

🔥心之火焰鐵板牛柳串($88)
▪️
會著火的牛柳串🐮電話完全影唔切,好在相機都攝到少少🙉兩串插在原厚片鮮菠蘿上面,每粒牛柳相間一塊紅椒,牛柳都算嫩肉不韌,入口有肉汁不乾,但肉味又唔算好重🤔中間有塊紅椒增加左爽脆感和甜味,旁邊薯角就有點乾但啖啖薯蓉🤭蘸點醬汁就彌補到~菠蘿就勁厚片燒過都多汁👌不過這個索價有點高🙈份量小。

🥄海膽蟹籽杯($68)
▪️
除左邪惡包,依個海膽杯都係招牌之一😁海膽不腥但有點半溶狀態,下層就是普通蟹籽兩薄片青瓜加壽司飯,未見有太大特色,也是有點小貴,如果是用醋飯底應該會更吸引。

🍣脆脆吞拿魚腩卷($68)
▪️
我嘅卷之最,最愛吞拿魚蓉卷物,首先幾鐘意依到小木桌嘅盤,視覺上有升級到~至於卷物下面為青瓜卷頂端放上滿滿的吞拿魚腩同蟹籽再唧上沙律醬,欣賞加上天婦羅碎增加脆脆食感,但可惜沒有蔥去配搭吞拿魚蓉😫而吞拿魚蓉也不夠鮮甜甘香,味道中規中矩。

🍏蘋果醋($28)
▪️
食完燒物炸物🍢飲番杯酸咪咪又大大杯嘅蘋果醋就最啱!涼爽又清腸排毒👍不過略厭酸度可以再高d😂依家有少少偏甜,不過👦🏻就話啱啱好,酸度大眾化~

💜炸芋圓($38)
▪️
‼️這個未食先興奮,本身就好鐘意食芋圓,點估到日式居酒屋會有炸芋圓嘅創新甜點🍮來一客嚐嚐😍其實同炸芝士丸有異曲同工之妙,但就將芝士轉左做芋圓,想像中嘅味道就係外脆內煙韌咁,實際上都差不多,係幾得意,總覺得餡唔係真係包粒芋圓🤔有d芋泥質地~好大陣香芋味,波波炸很好香脆不油,不欠煙韌感~推薦👍
2019-03-27 20 浏览
銅鑼灣不嬲超多野食,今晚同朋友去左間樓上餐廳搵美食結果試了心之食堂,餐廳係時代廣場既後面,好容易搵到架JA由於佢地其實係家庭式經營的餐廳店面門外設計溫馨得來,卻又不失日本食店傳統味道!雖然餐廳面積不大, 但的確感到有家的感覺餐牌選擇好多; 見佢食物款式多元化,包括刺身、燒物、炸物、卷物及主食我地共叫左6樣食物,分別係:脆脆吞拿魚腩卷: 飯好味及吞拿魚新鮮炸雞肉軟骨粒: 嘩超大碟, 估5到甘抵食原條鰻魚石鍋飯: 鰻魚大大條好好味, 係飯略為硬身, 不太岩食鹽燒雞翼: 炸物出色, 炸得岩岩好!惹味吉列牛粒: 太多炸粉, 少D會好味D海膽蟹籽杯: 海膽新鮮!!!正最後大家都食得好飽,埋單都係每人2百幾蚊!整體都係好好味加抵食呀!另外, 他們服務熱誠, 細心, 未來一定會繼續再次光臨!努力! 加油!
銅鑼灣不嬲超多野食,今晚同朋友去左間樓上餐廳搵美食
結果試了心之食堂,餐廳係時代廣場既後面,好容易搵到架JA

由於佢地其實係家庭式經營的餐廳
店面門外設計溫馨得來,卻又不失日本食店傳統味道!
雖然餐廳面積不大, 但的確感到有家的感覺

我地共叫左6樣食物,分別係:

脆脆吞拿魚腩卷: 飯好味及吞拿魚新鮮

炸雞肉軟骨粒: 嘩超大碟, 估5到甘抵食

鹽燒雞翼: 炸物出色, 炸得岩岩好!惹味

吉列牛粒: 太多炸粉, 少D會好味D

海膽蟹籽杯: 海膽新鮮!!!正

最後大家都食得好飽,埋單都係每人2百幾蚊!
整體都係好好味加抵食呀!

另外, 他們服務熱誠, 細心, 未來一定會繼續再次光臨!
努力! 加油!
2019-03-27 18 浏览
今晚做完運動,時間都差不多九時半,四處的餐廳都準備關門或都截了單,突然想起早前朋友推介了一間心之食堂,開到零晨,跟朋友二走去試試。餐廳位於百樂中心,餐廳面積不算大,有大約二三十個座位,屬於小店,每張檯間距也頗寬闊,餐牌主打是燒物、壽司、卷物......坐低後侍應給了我們一本菜單,採取自助形式,於食物旁加上數量/✔️就可以,大大減少了落錯單的機會。我們點了:心之蛋卷、白汁煙肉芝士蘑菇、香蔥石板牛舌、汁燒牛肉飯、香草豬頸肉飯、彩虹卷、蟹味增軍艦、天然蘋果醋,全部加起來只需$500,以現在的生活指數來說非常化算。個人推介蛋卷,大量芝士,還加入了蟹籽和雞肉,口感十足。香草豬頸肉飯,冇諗過兩者味道可以咁夾,豬頸肉煎得非常香口,份量也不少。香蔥牛舌也不錯,只是醬汁有點咸。

個人推介蛋卷,大量芝士,還加入了蟹籽和雞肉,口感十足。

香蔥牛舌也不錯,只是醬汁有點咸。

2019-03-21
  • 心之蛋卷
  • 香蔥石板牛舌
2019-03-26 23 浏览
這間來過好多次,發覺店內的客人多了是把酒談天的知己~居酒屋的感覺非常令人喜歡~!!今次依然食了很多個必點推薦~~之前每次都推薦刺身,今次都點了我最愛的刺身吞拿魚和帆立貝。帆立貝好鮮味~而同樣有帆立貝夾在中心的邪惡包,是我最最推薦的~因為鵝肝油香十足,包著在外層的菜就吸收中和了油膩感,無法形容的滋味,建議必點,親身體驗~前菜小吃之選芥辣八爪魚,芥辣好像太辣了,但八爪魚份量超多。紫薯甘栗餅,我好喜歡紫薯和栗子,這個好香,好似甜品XD串燒今次食了燒雞皮和燒雞軟骨。燒雞皮超級邪惡!燒到沒了厚厚的雞皮油脂,好香脆,明知道每一口都是雞油的化身,卻忍不住一口又一口。主食,原條鰻魚石鍋飯。我不太喜歡鰻魚,不過老公喜歡吃。但這家的鰻魚汁非常合我口味,不太咸亦不會太甜,所以飯的味道比較爽,沒有吃幾口就會膩的感覺。鰻魚厚度很夠~飲品就要個可樂。

這間來過好多次,
發覺店內的客人多了是把酒談天的知己~
居酒屋的感覺非常令人喜歡~!!

今次依然食了很多個必點推薦~~

之前每次都推薦刺身
今次都點了我最愛的刺身吞拿魚和帆立貝。
帆立貝好鮮味~

而同樣有帆立貝夾在中心的邪惡包,
是我最最推薦的~
因為鵝肝油香十足,包著在外層的菜就吸收中和了油膩感,
無法形容的滋味,建議必點,親身體驗~

前菜小吃之選芥辣八爪魚,
芥辣好像太辣了,但八爪魚份量超多。

紫薯甘栗餅,我好喜歡紫薯和栗子,
這個好香,好似甜品XD

串燒今次食了燒雞皮和燒雞軟骨。
燒雞皮超級邪惡!
燒到沒了厚厚的雞皮油脂,好香脆,
明知道每一口都是雞油的化身,卻忍不住一口又一口。

主食,原條鰻魚石鍋飯。
我不太喜歡鰻魚,不過老公喜歡吃。
但這家的鰻魚汁非常合我口味,
不太咸亦不會太甜,
所以飯的味道比較爽,沒有吃幾口就會膩的感覺。
鰻魚厚度很夠~

飲品就要個可樂。
2019-03-26 50 浏览
早排睇咗其他foodie介紹,所以今日都約咗飯腳嚟呢到食飯,9pm先去食飯,都唔少客人喔~先食刺身,吞拿魚 (4片) $48,價錢公道,賣相吸引,食落去唔霉但有少少筋。蟹肉忌廉餅 $38 外層夠脆,內裡綿滑,口感好正,蟹味唔算出,但對得住價錢~邪惡包 各$38 呢個價錢較貴,不過性價比高,新鮮帶子包裹住暖笠笠嘅鵝肝,成舊都好肥美🤤心之魚生飯 $98 各款魚生都有,啱哂咩都想食啲嘅我,賣相超靚💕 油漬魚生有點掩蓋咗魚生嘅鮮味😢黑松露帆立貝串 $48 好食!帆立貝加上淡淡嘅黑松露香,恰到好處嘅美味。京蔥雞肉串 (2串) $40 醬汁調得香口,加上嫩嫩嘅雞肉,微微燒過後變得外剛內柔👍🏻燒香草豬頸肉 (2串) $48 逢親豬頸肉都唔會難食得去邊,再加上香草調味🥰天然蘋果醋 各$28 呢間餐廳用嘅冰係一大塊過,根據我嘅科學頭腦,咁樣啲冰會溶得慢啲,飲品會無咁易淡👍🏻⁣需加一服務費,埋單2人約$500。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
吞拿魚 (4片)
黑松露帆立貝串
京蔥雞肉串 (2串)
燒香草豬頸肉 (2串)
天然蘋果醋
⁣需加一服務費,埋單2人約$500。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
吞拿魚 (4片)
黑松露帆立貝串
京蔥雞肉串 (2串)
燒香草豬頸肉 (2串)
天然蘋果醋
2019-03-25 24 浏览
今日專程嚟到位於百樂大廈樓上餐廳食宵夜,之前都試過而且朋友都讚不絕口,所以夜媽媽都想專登出嚟食每次食日本野都會叫d刺身,因為刺身最能反映出店鋪頭嘅食材新唔新鮮,咁都係少不免叫三文魚同埋甜蝦刺身啦,呢到啲刺身全部都好新鮮,每款表面色澤光亮。尤其是個三文魚入口淋身,油脂分佈不錯,又整成玫瑰花嘅形狀,真係色香味俱全!而蝦就大大隻,食落爽口又鮮甜同帶子一樣,食到想encore,但吞拿魚就腥咗d啦。之後就試埋d串燒啦。鹽燒雞翼,燒得好入味同埋好脆,好佩服點整到咁薄!仲有雞肉串大大串,大件又嫩滑,唔係雞胸肉鞋十十,配京蔥燒真係人間美食。最後就係燒豬頸肉有四大件,夠肥,厚身口感又係正嘅,好爽口,又唔會好乾!整體而言,心之食堂開到零凌2點,住港島嘅朋友仔如果餓又想食平價日本野,呢間真係唔錯

2019-03-18
2019-03-24 32 浏览
放工鬆一鬆,來了一間串燒小店。大概七點,已有不少客人。我們點了兩個邪惡包,是紫菜夾着肥厚的帶子,醬燒鵝肝。這個帶子新鮮,鵝肝的確入口即溶,香味四溢,多吃一個也不會感覺油膩。李小龍卷,入面有炸蟹鉗,牛油果,魚子醬,十分矜貴。炸蟹鉗的蟹肉不少,不會太乾,外面少有吃到,有新鮮感。脆脆吞拿魚腩卷,吞拿魚腩,蟹子,天婦羅脆粒,加上沙律醬調味,令人停不住口。露筍海老牛肉卷,蘆筍新鮮健康,牛肉包着炸蝦,想不到這個配搭有海陸空的食材也很好吃。蟹肉忌廉卷,薄薄的炸粉包着蟹肉,和薯蓉融為一體,不沾沙律醬也惹味十足。汁燒白鱔,用了特調醬汁,燒白鱔肉,彈牙,魚肉香味新鮮我們點了盤覆子玫瑰味啤酒,甜甜的易入口,特別適合女性。熱紅棗茶,紅棗茶健康養生,適合我們中女。
放工鬆一鬆,來了一間串燒小店。大概七點,已有不少客人。

汁燒白鱔,用了特調醬汁,燒白鱔肉,彈牙,魚肉香味新鮮

2019-03-12
  • 蟹肉忌廉餅