2021-07-02 158 浏览
記得以前舊公司係tst 個陣成日錄去H8食 😂😆 今次坐bar 枱 一個人食叫左個"壽司盛合。美" 加額外一碟活赤貝壽司😌壽司set (HK$228): 8件壽司加小卷~ 雖然唔係用醋飯, 飯都實淨既!! 池魚同吞拿魚反而有驚喜....池魚唔太腥仲有d 爽口既感覺👀👀🙊🙊 吞拿魚唔係中拖大拖黎講, 算易入口...冇平時連鎖食個d 咁腥🧐 額外叫活赤貝呢...都算唔錯 但比較薄身些少 唔夠肥~抵讚係師傅整個陣會問你要唔要wasabi 放仔壽司入面😂👍辣定唔辣 由你自己選擇👍👍👍

2021-07-01 138 浏览
今次去厚福街搵食H8成棟都係餐廳見到有間食🇯🇵日本菜叫德美壽司 🍣就試試佢有普通座位 亦有bar枱溫泉蛋天婦羅 冇見過出面有人用溫泉蛋嚟做天婦羅,所以叫嚟試吓個粉唔厚 蛋黃仍然流心但最外層嗰啲邊位會鞋口蟹肉忌廉薯餅 係稔身嘅 個餡好creamy 香口惹味牛肉炒飯都唔錯嘅,用鐵鍋上,可以keep好耐仲係熱嘅而且會製造到飯焦,加分~最後仲送咗個小甜品.“外賣自取有九折優惠”@Sushi_tokumi 尖沙咀厚福街8號H8 5樓
今次去厚福街搵食
H8成棟都係餐廳
見到有間食🇯🇵日本菜叫德美壽司 🍣
就試試佢

有普通座位 亦有bar枱

溫泉蛋天婦羅
冇見過出面有人用溫泉蛋嚟做天婦羅,所以叫嚟試吓
個粉唔厚 蛋黃仍然流心
但最外層嗰啲邊位會鞋口

蟹肉忌廉薯餅
係稔身嘅 個餡好creamy 香口惹味

牛肉炒飯
都唔錯嘅,用鐵鍋上,可以keep好耐仲係熱嘅
而且會製造到飯焦,加分~

最後仲送咗個小甜品
“外賣自取有九折優惠”
@Sushi_tokumi
尖沙咀厚福街8號H8 5樓
2021-07-01 136 浏览
呢間德美壽司真係要大贊🥰 好好食。價錢方面,就中價。 對得上啲嘢食既味道🥰👍🏻首先我要極力推介嘅就係個蟹子青瓜沙律。勁大份,仲要好新鮮😍然後我哋就單叫咗幾款壽司,尤其帆立貝同埋海膽壽司真係超級正。 👍🏻👍🏻👍🏻 最鍾意都係佢哋啲壽司。🍣🍣🍣🍣壽喜燒湯底嘅野菜牛肉窩,我都有食晒,都抵食,唯一覺得有少少唔夠熱。 🤣跟住真係三文魚腩嘅刺身,好肥美,食幾舊都已經覺得好飽😋環境方面就有少少迫,店鋪係5樓上黎都幾方便嘅,但落嚟真係好難撘到lift.等咗好多㗎都冇位入,最後要行樓梯,樓梯還算乾淨,不過有啲樓層嘅垃圾好臭,繁忙時間嚟食走果陣都真係有少少唔方便。大家要考慮一下啦🤣🤣🤣🤣
呢間德美壽司真係要大贊🥰 好好食。
價錢方面,就中價。 對得上啲嘢食既味道🥰👍🏻

首先我要極力推介嘅就係個蟹子青瓜沙律。
勁大份,仲要好新鮮😍

跟住真係三文魚腩嘅刺身,好肥美,食幾舊都已經覺得好飽😋

2021-06-30 154 浏览
開心嘆個LUNCH先🍜•壽司定食配牛肉烏冬6款壽司加玉子刺身好新鮮 仲有埋個牛肉烏冬個SET有埋沙律 味噌湯 茶碗蒸蛋 甜品真係好飽飽呀而且價錢又唔太貴 都好滿意•海膽什錦魚生飯正正既海膽加埋乜都有既魚生食呢個都大滿足呀
開心嘆個LUNCH先🍜

而且價錢又唔太貴 都好滿意

•海膽什錦魚生飯
正正既海膽加埋乜都有既魚生
食呢個都大滿足呀

📍 德美壽司🚶🏻‍♂️ 尖沙咀厚福街8號H8 5樓🔎 #foodsnap_尖沙咀呢間餐廳都已經bookmark咗好耐 前排終於同朋友去試 佢嘅lunch set係非常之抵食 包埋沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋、甜品 茶碗蒸入面估唔到有帶子粒、蟹柳等等 都幾有驚喜 至於甜品係黃豆粉蕨餅 雪到夠晒凍送上黎 煙煙韌韌幾好食😋👅 極上壽司定食 (10貫) ($150) - 8.5/10🌟呢個壽司定食真係夠晒誠意 片片刺身都好大舊好厚 仲好新鮮 當中我覺得帆立貝、三文魚腩、三文魚子係最正👍🏻 定食仲有2件蔥拖羅卷同埋2舊厚燒玉子 甜甜地都好好食😚👅 德美幕之內便當 ($98) - 8/10🌟朋友食嘅呢個便當都係份量十足 佢揀咗吉列蠔同埋豬軟骨 吉列蠔炸到好香脆 至於豬軟骨就有啲比較柴身 冇咁軟熟 呢個set仲幾片刺身同埋厚燒玉子 細食嘅真係未必食得晒啊!🤰🏻必食指數👅💦💦:8/10#hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶 #元朗美食 #美食 #日式料理 #日式定食 #荃灣美食 #元朗cafe
📍 德美壽司
🚶🏻‍♂️ 尖沙咀厚福街8號H8 5樓
🔎 #foodsnap_尖沙咀

👅 德美幕之內便當 ($98) - 8/10🌟

必食指數👅💦💦:8/10

#hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶 #元朗美食 #美食 #日式料理 #日式定食 #荃灣美食 #元朗cafe #荃灣cafe #cafehunting #西環美食 #墨西哥菜 #日本菜 #漢堡包
德美壽司唔止得壽司食,重有鍋物、串燒等。最特別係有「一品料理」。我鍾意食烏冬,就嗌左「鍋燒烏冬」($70)。上枱時重滾,熱辣辣好正。估唔到咁大鍋重咁足料!😱有獅子狗、魚蛋片、雞肉、娃娃菜、蟹柳、炸蝦、香菇、金菇、京蔥等。一個人絕對食唔曬,$70超抵食!嗌左個「一品料理」鐵板牛柳粒($88)嘩~一上枱就「滋滋炸炸」聲,夠曬熱!鐵板牛有南瓜片、粟米、薯仔沙律同埋大量洋蔥,洋蔥又香又甜~牛柳粒軟腍得黎有口感。薯仔沙律除咗有薯仔仲有紅蘿蔔片,薯仔夠粉,口感豐富。青椒仔串燒($24)食完牛想食番d菜🙈。串燒多數都係肉,見有款串燒叫青椒仔就一於試下。青椒清甜脆口,上面鋪左d木魚絲,兩樣一齊食更添口感。P.S. 食完先知外賣自取原來有9折!下次經過厚福街去嗌個外賣番屋企慢慢嘆先。

嗌左個「一品料理」鐵板牛柳粒($88)
嘩~一上枱就「滋滋炸炸」聲,夠曬熱!
鐵板牛有南瓜片、粟米、薯仔沙律同埋大量洋蔥,洋蔥又香又甜~
牛柳粒軟腍得黎有口感。
薯仔沙律除咗有薯仔仲有紅蘿蔔片,薯仔夠粉,口感豐富。

青椒仔串燒($24)

2021-06-18 210 浏览
一向都好多人去德美食壽司,今日終於一嘗佢嘅美味。晚餐時份,4個壽司師傅已準備就緒,迎接食晚餐的客人😍 🍣日本吞拿魚壽司 $68🦐甜蝦壽司 $39🍣油甘魚壽司 $40🍱加州手卷 $34所有魚生都係即日新鮮入貨,食落口格外新鮮,壽司飯又軟綿綿🍣 來自🎏日本吞拿魚壽司,吞拿魚仲有點入口即溶感覺🦐甜蝦鮮甜美味🍣油甘魚油脂肥美🎉手卷做得好出色,紫菜香脆,入面又多蟹柳、青瓜同蛋絲又多😍 落單好簡單,只要掃掃QR code就得啦

🍣日本吞拿魚壽司 $68
🦐甜蝦壽司 $39
🍣油甘魚壽司 $40
🍱加州手卷 $34

所有魚生都係即日新鮮入貨,食落口格外新鮮,壽司飯又軟綿綿🍣

來自🎏日本吞拿魚壽司,吞拿魚仲有點入口即溶感覺
🦐甜蝦鮮甜美味
🍣油甘魚油脂肥美
🎉手卷做得好出色,紫菜香脆,入面又多蟹柳、青瓜同蛋絲又多😍

落單好簡單,只要掃掃QR code就得啦
2021-06-16 163 浏览
三文魚茶漬飯 $53夏天胃口一般,我都會吃湯飯,港式湯飯就吃得多,日式湯飯就真係第一次試。一上台碗飯賣相已經搶晒我眼球,撈勻一吃,淡淡三文魚香混合日式味增湯既香甜味,配合滿滿的木糠,寧舍開胃。溫泉蛋天婦羅 $50呢樣簡直係本店招牌菜式,眼見枱枱都點左,炸鮮奶既原理,但佢比炸鮮奶味道更有層次。外面脆脆既天婦羅口感,一咬落去,溫泉蛋汁就湧出來,好香,味道好豐富,正!諗起都想再整返件!蔥拖羅茸手卷 $66三文魚壽司 $29好新鮮既拖羅茸同三文魚,配合粒粒分明既壽司飯,一咬落去,就覺得好好味。有時壽司真係唔洗叫太多,只要高質,幾件已經好滿足。有外賣自取有9折優惠
三文魚茶漬飯 $53

溫泉蛋天婦羅 $50

蔥拖羅茸手卷 $66
三文魚壽司 $29

有外賣自取有9折優惠
2021-06-11 154 浏览
尖沙咀H8好多間美味食肆,今日同朋友來呢度5樓德美壽司用餐,等差唔多半個鐘才有位,仲有外賣,有九折優惠。芝士鰻魚卷$66:餐廳好大方鰻魚都出左界😂鰻魚塊好大件,魚籽都好多,芝士特濃,好正!鍋燒烏冬$70:材料豐富,有魚糕、香菇、雞肉、生雞蛋、蟹肉棒、炸蝦、蔬菜,湯底十分濃厚郁鮮甜,烏冬 Q彈。韓式泡菜豬肉鍋$73:呢道加錢可以揀要烏冬or白飯or豆腐,佢本身有粉絲好滑好彈,豬肉放好多且好大件,湯底辣辣啲好開胃,配菜也豐富。燒雞翼$25:雞翼原汁原味,好濃燒烤味。贈送了甜品芒果奶凍:好滑入口即化。
2021-06-02 174 浏览
好耐之前黎過呢間食晚餐,覺得性價比幾高🤤然後再黎試下佢嘅lunch,比晚餐更加抵食😳已經encore左好多次嘅魚生飯😆😆·海膽什錦魚生飯($99)當然係為左食海膽而叫呢個魚生飯😌主角嘅海膽好新鮮,唔會有苦味,仲好大舊,但係都唔捨得一啖食晒佢😂😂·下面啲魚生全部都好厚好大塊⋯多到好似座山咁,雀仔胃表示多到食唔晒😢因為lunch set仲包左沙律、麵豉湯、茶碗蒸蛋同甜品🙈好中意食佢嘅茶碗蒸蛋,超滑好香蛋味😍甜品成日都唔同,食過蕨餅,芒果奶凍等,味道都不錯的😌😌性價比真係好高😆🤣
海膽什錦魚生飯($99)
2021-05-31 111 浏览
呢度好方便,scan QR code自助落單,最貼心係㩒入去大部分菜式都有圖睇,唔洗專登攞本menu黎睇❣️係疫情下,比我想像中多人,原來佢地而家外賣自取仲有9折優惠,又幾吸引🤭.🐮燒牛舌 $42 (5/5)厚切牛舌😍係我食日本菜既必點之選🤪呢間整得好正!夠鹹勁惹味😂重點係淋得黎又有咬口又juicy👍🏻. 🍡燒雞軟骨 $19 (5/5)另一款我既最愛就係雞軟骨,點都要叫番串滿足下自己🥰熱辣辣,落少少檸檬汁,perfect🤩.🥟燒腐皮餃子 (自家製) $49 (4.5/5)本身諗緊叫唔燒腐皮餃子定流心蛋天婦羅,兩款都好想試🤣🤣但最後揀左餃子😁賣相幾精緻😏腐皮燒到好脆😍所以咬落係外脆內軟,餃子肉汁鮮甜,再點少少餃子汁已經相當惹味😚.🍙牛油果軟殼蟹手卷 $43 (4.5/5)軟殼蟹既份量一啲都唔少😋跌哂出黎咁濟😂咬落啖啖肉🤤🤤配埋牛油果自然冇得輸😌如果紫菜再脆啲就更完美,哈.🍣火炙鰻魚 $38 (4/5)肥美既鰻魚,加埋甜甜地嘅鰻魚汁🤤正!.🐟洋風三文魚 $33 (4/5)三文魚新鮮,好厚好肥美,水準不錯👍🏻.蕨餅最後仲送左個甜品,大滿足😇

🐮燒牛舌 $42 (5/5)

🍡燒雞軟骨 $19 (5/5)

🥟燒腐皮餃子 (自家製) $49 (4.5/5)

🍙牛油果軟殼蟹手卷 $43 (4.5/5)

🍣火炙鰻魚 $38 (4/5)
肥美既鰻魚,加埋甜甜地嘅鰻魚汁🤤正!
🐟洋風三文魚 $33 (4/5)
三文魚新鮮,好厚好肥美,水準不錯👍🏻

蕨餅
最後仲送左個甜品,大滿足😇
2021-05-31 166 浏览
燒牛舌 $42有五件牛舌,每件都厚過$5銀仔~彈牙QQ啊。基本上是我每次必食嘅選擇 三文魚壽司🍣雖然餐牌無寫,但好似已經係Default左係厚切咁。師傅按紋理切左斜紋,應該係為咗令刺身更易攤開,覆蓋壽司。不過我覺得咁就可以分開一格一格,按住切嘅敍紋嚟一啖啖食 食到最尾一啖,就算無哂飯,都仲有厚厚嘅三文魚肉。好有日本感覺。油甘魚壽司建議~食油甘魚就唔好咁快咬爛,容讓舌頭同刺身交融一下先。因為油甘魚本身嘅油脂好香好豐富,已經好刺激味蕾。和牛刺身壽司值唔值呢?口感嚟講,其實都幾有肉味,油脂都有少少。但可能因為我壓軸先食,所以味蕾已經被油甘魚霸佔哂。我憑信心相信佢本來可以更加好食。不過,和牛塊肉無辨法咬開,要一啖食就係事實,唔似得魚咁可以慢慢嘆嘅。所以,一件、試過已足夠。牛油果軟殼蟹手卷伸出來的兩條野⋯應該係想扮哂蟹,或者戴頭盔——日本武士嘅頭盔。外觀得意。味道都Jeng Jeng嘅。即叫即炸,無好Surprise但就好合乎理想期望嘅手卷。
燒牛舌 $42

三文魚壽司🍣
三文魚壽司

最後送個芒果奶凍
2021-05-31
三文魚壽司
最後送個芒果奶凍
  • 牛油果軟殼蟹卷
見到張單個下...望左幾次先確定自己無睇錯價錢....明明好多人都話CP值高的德美, 點解2個人食左4位數......應該係唔小心開左支酒黎食....唔係都無咁誇張..(自我安慰mode)咁就黎睇下個晚食左D咩~~~~肥美的生蠔一盤有薄切,有肥美拖羅,帶子etc嘅刺身超多膏的牡丹蝦, 仲可以一物2食~蝦頭可以拎去煮湯或者炸終於比我係香港揾到有返水準的海膽和三文魚子....真係唔係間間都食到好食的飲酒點可少左D串燒(牛舌超正)雞軟骨當然係另一個perfect match仲有雞泡魚乾腐皮餃子係幾好食, 但真心太油太膩....天婦羅糖心蛋, 口感好有趣, 但真心都係膩左少少

咁就黎睇下個晚食左D咩~~~~

肥美的生蠔

一盤有薄切,有肥美拖羅,帶子etc嘅刺身

超多膏的牡丹蝦, 仲可以一物2食~蝦頭可以拎去煮湯或者炸

飲酒點可少左D串燒(牛舌超正)

雞軟骨當然係另一個perfect match
仲有雞泡魚乾

腐皮餃子係幾好食, 但真心太油太膩....

天婦羅糖心蛋, 口感好有趣, 但真心都係膩左少少
2021-04-30
2021-05-20 188 浏览
幾年前朋友介紹食過一次呢間德美壽司,琴日再encore!晚市開六點,岩岩好六點到唔使等位。我地食完出面窄窄既走廊已經塞滿人啦。. 帆立貝刺身&厚燒玉子雖然鐘意食日本菜,不過我係唔食刺身。根據朋友既食評: 帆立貝好食,不過自己一個食好chur。每次一齊食日本菜嗌刺身都要自己食,我諗佢食完呢碟又多又大粒既帆立貝,已經飽左一半。厚燒玉子係必叫既小食!好高質!上次食淨兩舊,有人問我”要德定要美?”真係笑死。又凍又甜既玉子好開胃。. 牛油果軟殼蟹卷牛油果同軟殼蟹真係絕配,正如鰻魚配芝士咁。我食壽司都會揀呢兩款黎嗌。鋪係壽司面既蟹籽同牛油果都比得好多。軟殼蟹最緊要唔好炸到油淋淋,呢到食落唔覺得油,收貨。typical既菜式,好難整得難食。. 汁燒魷筒大大條魷魚,唔韌易咬得黎係有口感既,食得舒服。不過略嫌魷魚味唔夠濃,只食出燒汁味。. 野菜牛肉鍋賣相可能差d,不過味道一流,未上枱遠遠已經聞到個鍋既香味。鍋入面有牛肉,雜菜,豆腐,冬菇,金菇,蘿蔔,温泉蛋同埋粉絲,唔使額外加烏冬都夠食。牛肉肉味濃而且份量多。湯底吸收左肉味仲有甜味,粉絲配埋呢個湯真係好好食啊。IG please follow: my.m
幾年前朋友介紹食過一次呢間德美壽司,琴日再encore!

. 帆立貝刺身&厚燒玉子

• 牛油果軟殼蟹卷
  • 野菜牛肉鍋
  • 厚燒玉子
2021-05-19 170 浏览
🌟每次食都覺得keep得住水準嘅日本料理🤩依家食日本料理 要平靚正嘅選擇真係唔多 又唔會去食「放棄年青人」嘅壽司🤓尖沙咀呢到就有間隱藏版嘅日本餐廳😌(好似係無表態👷🏻‍♂️)食過三兩次 聽朋友講過幾次 都係話keep住會回頭✅話真係好高質又唔係 但對得住個價位先嘅😏 啱晒情侶㗎👩🏻‍🤝‍👨🏼· 鰻魚朴葉飯☘️ $99鰻魚勁肥美🤩 飯底係蛋絲飯 比朴葉包住有陣獨有嘅芳香味仲跟有一兜醬汁 要幾多自己落 夠味、足料、飽呀!· 牛油果軟殼蟹卷🦀 $79好 香 脆 !好欣賞佢會將蟹腳分返出黎擺 而唔係照包入飯到🤟🏻🤟🏻• 士多啤梨汁鐵板鵝肝多士🦢$78又係菲姐最愛嘅鵝肝啊😍 大大塊勁豐厚💕💕特別在佢用士多啤梨汁燒🍓再加多士底有少少乳酪味嘅汁好香口 勁滿足!每次黎都要叫㗎!🥰· 溫泉蛋天婦羅 $49外脆內嫩🐣又做得幾好喎衰鬼不過呢 仲有quota先叫啦 如果唔係都唔駛特別試嘅🙈總結,如果行開行埋尖沙咀唔知食咩好,德美都係好選擇嚟嘅😎
🌟每次食都覺得keep得住水準嘅日本料理🤩
食過三兩次 聽朋友講過幾次 都係話keep住會回頭✅

· 鰻魚朴葉飯☘️ $99
鰻魚勁肥美🤩 飯底係蛋絲飯 比朴葉包住有陣獨有嘅芳香味
仲跟有一兜醬汁 要幾多自己落
夠味、足料、飽呀!

· 牛油果軟殼蟹卷🦀 $79

· 溫泉蛋天婦羅 $49
外脆內嫩🐣又做得幾好喎衰鬼
不過呢 仲有quota先叫啦
如果唔係都唔駛特別試嘅🙈

總結,如果行開行埋尖沙咀唔知食咩好,德美都係好選擇嚟嘅😎