2018-12-22 467 浏览
朋友介紹旺角仕德福酒店的自助餐‎價錢親民又多選擇,今天就約了四位閨蜜來試試,順道交換聖誕禮物。平日中午每位 $138 再加一,以為食物跟價錢成正比,怎料第一眼望見餐檯,各種食物,琳瑯滿目,由沙律、日式冷麵、壽司、生蠔、沙律蝦及多款前菜小碟等,真是比預期多。 德福閣供應任食生蠔,美國生蠔的海水味較弱,但非常肥大飽滿,入口 creamy,而且不斷供應,如果不食生蠔的朋友也有選擇,德福閣有提供美國芝士焗蠔。 熱葷方面有南乳烤雞、日式海鮮蒸蛋、麻辣肥牛、鹽燒豬腩、臘肉炒菜、蓮藕炆腩肉及燒排骨等,味道不錯,尤其麻辣夠香,蓮藕炆腩肉夠入味夠火候。還有滑雞臘鴨蒸飯、冬菇雞粥及肉絲炒麵,麵炸至脆卜卜,配豆板醬,正宗做法,誠意可嘉。即製湯麵可選清湯或叻沙湯底,叻沙湯底很惹味。 甜品選擇豐富,即製班戟可選香蕉、提子乾、忌廉、朱古力醬等,我就加了杯朱古力雪糕,好美味喔。 以一百多元來說,這兒真是抵食又不少選擇,若果你是生蠔控就更加滿足了。

题外话/补充资料: 注:鄰近旺角及旺角東地鐵站,附近有咪錶泊位。
2018-12-21
2018-12-21 227 浏览
初時對德福閣有點陌生, 當到達時發現, 上次是媽媽帶我來食自助餐的。門一開已被眼前的朱古力噴泉及雪櫃的甜品所吸睛; 男職員憑度非常友善及快捷安排座位...我的自助餐開始😋"美酒芝士焗蠔" 酒味應已經全部蒸發, 大大隻的蠔肉加埋殼內焗至微脆的配料, 今次較少食蠔的我, 竟然連續食了4至5隻。不知何時, 女服務員已放了一碟加送的好大隻大頭炸蝦配薯蓉, 驚喜在連蝦頭都好脆, 差不多食了半個蝦頭。 另外山楂紅棗炆豬手, 椒鹽泥鯭, 鹽燒豬腩好好味。重點一定要食生蠔, 肥美外完全無海鮮的腥味, 超滿足的美食, 餐廳擺滿好多較剪方便食蟹鉗, 感到好暖心。佛手瓜中湯, 雜菌忌廉湯好香濃。晚上約8點燈暗了, 發現廚師火中煮火煞蛋糕, 香燈酒味蛋糕超好食; 燒菠蘿, 魚生, 壽司...好多選擇。差點忘記食最愛的甜品, 朱古力噴泉生果, 棉花糖; 日式和菓子, 雪櫃內的多款甜品, 一次吃晒佢,雪糕食左紅豆同朱子古力味。 之後一杯維他命水及雪糕。今次食到晚上9點幾; 一定會再來, 下次帶媽媽一齊狂吃。

之後一杯維他命水及雪糕。
今次食到晚上9點幾; 一定會再來, 下次帶媽媽一齊狂吃。
2018-12-13 276 浏览
今日難得可以同男朋友出全日街拍下拖,所以早一星期就上網訂左呢間酒店既自助餐。上網睇既食評大部分都係讚讚甘今日就一於試下啦,Openrice coupon同滙豐卡都有85折咖。所以300蚊以下就食到既自助餐,仲有生蠔長腳蟹喎,抵啦!我地6點3就去到啦,酒店都吾試難搵既,洗衣街公園旁邊一直行係你既右手邊就到啦!入去酒店,左邊有樓梯,上去就見到,因為搭𨋢等好耐。其實都係上一層,行上去仲快餐廳用餐區吾會好大,食物區係中間。由於座位吾多,吾會好多人搶,爭,迫,亦無fill吾切既情況!餐廳入座就送炸蝦🍤食物方面就繼續睇下面啦👇🏻👇🏻👇🏻凍盤區:生蠔,凍蝦,青口,蜆,長腳蟹生蠔雖然吾係即開,但每一隻都好大隻!手板甘大咖!食落係無海水味,但蠔肚身脹卜卜咖!一啖成個口滿哂平時啲生蠔甘瘦,食一打都未滿足。呢度,我食左4隻已經好滿足呀。。。真係好!大!隻!凍蝦我覺得一般,好多都霉咖。所以吾食也擺。長腳蟹就味道較淡,吾會好咸,但好新鮮,啲肉係離殻既。不過都吾算好大條,細細條甘。。仲有蜆青口甘沙律位:無羅馬菜,得西生菜🥬,有紅菜頭,粟米,車厘茄甘,仲有火腿,沙律小杯等等常見既沙律,吾算好特別熱盤:魚,田螺薯蓉,

食物方面就繼續睇下面啦👇🏻👇🏻👇🏻

凍盤區:生蠔,凍蝦,青口,蜆,長腳蟹

熱盤:魚,田螺薯蓉,焗生蠔,炒蜆,多春魚,咖哩雞,冬瓜等。。。選擇吾算好多亦吾特別。。因為我一向食buffet好少食熱食,食左凍盤都飽哂。哈

上網見人地話雲吞碗仔翅必食。所以就即刻試下。其實就真係碗仔翅加一粒雲吞,哈。呢個食法係幾得意既,但我中意就甘食碗仔翅多啲

另外8點有個火焰雪山表演,睇係幾好但食落麻麻,太重酒味啦。仲有都有即刻整梳乎厘蛋糕。我覺得呢個仲好食。哈

飲品方面有玻璃樽汽水🥤!正!好少地方有咖!仲有咖啡茶。。

甜品就得雀巢雪糕杯裝,同蛋糕🍰,布丁🍮甘。仲有日式和菓子甘,選擇都算多既。生果就西瓜🍉菠蘿🍍提子 🍇哈密瓜🍈

總括泥講,呢個價錢同質素係成正比,環境吾多人吾迫,又吾會有好多人堆係同一個位。refill好快,不過去到8點後師傅都吾再fill,有啲野想食就同職員講聲,都會拎出泥咖!
2018-11-26
用餐优惠
信用卡優惠
2018-12-11 281 浏览
臨到聖誕 特別想大食一餐😋 今晚少少哋食住個平平哋嘅buffet先 hahaha😝 見到德福閣出咗個冬日美食海鮮buffet 有生蠔松葉蟹😙 好似又平又抵咁 就同朋友去食餐飽飽先😙去到餐廳見到裝飾已經好有聖誕氣氛 可以坐窗邊望下街景😛 食物既種類唔算話十分多 當然不能與高價buffet去compare啦😙 但當晚見到刺身生蠔都係不斷refill 食到最後都包唔洗同人爭😙✋️三文魚刺身非常厚切😲 高價buffet都未試過咁厚!😲 識揀梗係揀魚腩位置 魚油多又肥美 超好味呀😋😋 生蠔係職員係入面開咗 然後攞上枱既! 食落唔腥 但海水味不濃🤔 要落啲檸檬汁同佢自家制嘅醬汁/辣椒仔 幾好味😛 生蠔嘅size都幾大 食落好滑!$300既buffet cp值算高了!😙😙😝不過我覺得焗蠔就唔夠生蠔好食 焗蠔無咁大隻😛 同太多忌廉啦 冷盤仲有好多cold cut同沙律 選擇都幾多元化 連巴拿馬火腿都有😙燒牛肉 包都好靚 近邊位牛肉味會濃啲!熱盤我就無咩點食 專攻dessert😛即焗梳夫里 好有蛋味 最適合配vanilla雪糕 食既時候比較易塌🤔即製pancake香蕉🍌朱古力忌廉無得輸😋 香蕉好甜 加埋忌

不過我覺得焗蠔就唔夠生蠔好食 焗蠔無咁大隻😛 同太多忌廉啦

燒牛肉 包都好靚 近邊位牛肉味會濃啲!

熱盤我就無咩點食 專攻dessert😛
即焗梳夫里

即製pancake
香蕉🍌朱古力忌廉無得輸😋 香蕉好甜 加埋忌廉 食落去又甜又creamy 必encore😝😋
法式火焰麵包布甸
每晚八點仲有即場表演法式火焰麵包布甸 全場會黑哂😂 hahaha好似睇show咁😂 所以食落酒味會較重😙
即製pancake
太耐無食自助餐喇,見到呢間德福閣價錢好合理,就約左朋友黎食喇!星期六嘅午餐時段可以由早上11:30食到下午2:30!3個鐘真係好足夠而且酒店係旺角真係好方便,食完落去就可以即刻shopping喇11:45左右去到,見到已經有好多人開緊餐,由於就快聖誕,餐廳都佈置左聖誕裝飾,好有氣氛食食下仲越黎越多人!我諗一定要book位先可以食喇食物主要放在一張大長枱上,很集中,老人家出去拿食物都好方便,唔駛走黎走去餐廳食物種類都ok, 我個人認為主打應該係生蠔同焗蠔!兩款蠔都好大隻好肥美!而且仲有廚師不停refill, 完全唔駛驚唔夠食我眼見就算只係被人夾左幾隻,都會即時fill返幾隻,真係越食越有沙律吧甜品嘅種類都有好多!螺絲粉沙律,海鮮蒸蛋,火腿,三文魚刺身,生蠔,焗蠔,日式茄子蒸蛋夠滑生蠔大隻肥美焗蠔熱辣辣,芝士味濃冷盤日式茄子有木魚絲係面,配合日式醬汁好好味三文魚超厚切雲耳,臘味炒西蘭花椰菜花,麻辣蘿蔔肥牛,燒雞,中華沙律,沙拿美腸配蕃茄雲耳酸酸辣辣,好開胃西蘭花及椰菜花用很多臘腸臘肉黎炒,好香口麻辣蘿蔔肥牛,睇落普通,食落麻辣很惹味估唔到自助餐都食到麻辣風味沙拿美腸較咸,配蕃茄片一齊食,好

食食下仲越黎越多人!我諗一定要book位先可以食喇

餐廳食物種類都ok, 我個人認為主打應該係生蠔同焗蠔!
兩款蠔都好大隻好肥美!
而且仲有廚師不停refill, 完全唔駛驚唔夠食

沙律吧

甜品嘅種類都有好多!

蒸蛋夠滑
生蠔大隻肥美
焗蠔熱辣辣,芝士味濃
冷盤日式茄子有木魚絲係面,配合日式醬汁好好味
三文魚超厚切

雲耳酸酸辣辣,好開胃
西蘭花及椰菜花用很多臘腸臘肉黎炒,好香口
麻辣蘿蔔肥牛,睇落普通,食落麻辣很惹味
估唔到自助餐都食到麻辣風味
沙拿美腸較咸,配蕃茄片一齊食,好夾
可以吃出廚師的心思

檸檬芝士蛋糕,芒果布甸,提子啫厘,朱古力慕絲

芝士蛋糕望落似海棉蛋糕,食落都幾creamy
芒果布甸非常精緻,整到成舊芒果咁
而且仲好滑好彈

廚師即場整waffle,仲可以自己加配料,仲唔拿拿林加d煉奶同花生醬自制格仔餅

2018-12-08
午餐
  • 焗蠔
  • 芒果布甸
  • 麻辣蘿蔔肥牛
早前上網睇到旺角有間食自助餐又抵又幾多嘢食,仲有11月份生日嘅客人仲可以有生日蛋糕一個🎂(每6位或以上顧客惠顧,可享一位生日客人免費🤤),於是今日就約埋朋友一齊去試下。🍽🤗餐廳位於旺角豉油街仕德福酒店,原來都幾多人食,全場爆滿,好彩一早上網訂左位啫。😄😄😄海鮮同刺身種類都好多,有我至愛嘅生蠔同長腳松葉蟹🦀。生蠔每日新鮮運到,隻隻鮮甜又肥美,正👍!仲有藍青口、凍蝦🦐、大蜆、日式刺身(三文魚、鱲魚、八爪魚)、煙三文魚拼鮫魚🐟。其他仲有煙鴨胸🦆、各款凍肉、鹵水鴨、沙樂美腸伴鮮茄🍅、燒菠蘿🍍伴凍蝦配乳酪汁、芝麻味螺肉🐚、自助沙律吧🥗、中/日式冷麵、雜錦壽司🍣、亞洲小食、淮山杞子浸鯇魚🐟、法式薯蓉田螺、人參紅棗燴牛腩、吉列墨魚餅拼多春魚、麻辣煮蜆、香茅豬扒🐖、洋蔥煙肉芝士焗蠔、海鮮焗釀扇貝、泰式炒河粉、臘味糯米飯、當歸杞子蝦米浸冬瓜、金銀蛋肉鬆浸芥菜等等。除左以上食物之外,仲有大廚即切燒牛肉🐂,同埋好少食到嘅即製米紙焗雲吞碗仔翅盅,好好味,我自己都食左兩盅!😅😅另外每位客人都會送一客吉列虎蝦伴鳳梨酸甜汁🦐🍍,金黃又鬆脆,加埋鳳梨酸甜汁,酸酸甜甜,味道相當唔錯!食完主食,當然唔少得甜品啦,甜品種類
免費🤤),於是今日就約埋朋友一齊去試下。🍽🤗

食完主食,當然唔少得甜品啦,甜品種類好多選擇🍩🍮🍰,入到門口已經見到好吸睛嘅朱古力噴泉,伴埋鮮果棉花糖一齊食。有即製鮮果班戟、新鮮焗製梳乎厘。仲有懷舊小食大良牛耳伴雞蛋仔,同埋各款精美甜品如茶紅豆芝士餅🧀、皇家麥卡邦芝士餅、白朱古力甘筍蛋糕、日式水晶和菓子🍡、香芒布甸🍮、香滑牛奶布甸🍮、紅糖杞子大菜糕、楊枝甘露、新鮮水果盤、雪糕杯🍧🍨🍦等等。不得不提就係全晚焦點,全間餐廳熄晒燈,齊齊睇住大廚整嘅法式火熖麵包布甸。

除左食物之外,仲有即磨咖啡☕、茶、汽水🥃、果汁🍹🍸以成人免費啤酒任飲🍺。

埋單嘅時候,職員仲會比份意見書你填,寫得最好仲有機會獲贈免費自助餐一位架
2018-11-13
庆祝纪念
生日
2018-12-01 382 浏览
約了友人到旺角後才慢慢坐下來想想吃什麼,要抵食、自助餐仲要酒店級數,最緊要坐我舒服, 簡選了《德福閣》。地點位於旺角地鐵站E2 出口步行10分鐘內。 我們吃下午茶時段,所以人也挺多但有秩序地排隊,最怕就是推撞,影響食慾! 食物有海鮮 青口、蝦! 鮮甜又厚肉,吃了幾轉!湯就有蜆+ 豆腐~有多種配料粥配料選擇,個人喜愛雞同魚啦,粥底又夠熱! 甜品選擇也有很多而個人喜愛楊支甘露,仲有果肉! 還有提供麻辣—豬紅等... ! 辣度正常!如是者,2小時的用餐就過了! 太快了吧!

地點位於旺角地鐵站E2 出口步行10分鐘內。

有多種配料粥配料選擇,個人喜愛雞同魚啦,粥底又夠熱!

甜品選擇也有很多而個人喜愛楊支甘露,仲有果肉!

還有提供麻辣—豬紅等... ! 辣度正常!

如是者,2小時的用餐就過了! 太快了吧!

2018-12-01 555 浏览
一分錢 一分貨。平係有原因。試一次就夠了。冇野食。全部平價野。係有新鮮生豪但吾多好味。食到有殼。而且一出就比人拿灑。而焗生豪係將啲細豪屎擺落重用嘅生蠔殻入面加白汁同芝士焗。有下欄的炸三文魚骨。街市買十元一大袋。仲有炸朱扒。咖哩雞塊。鴨片。中菜。有沙律bar。有紅菜頭。粟米粒。罐頭蜜桃.甜點西餅冇樣好食。有雀巢雪糕杯. 超淡味芝士蛋糕。有個朱古力噴泉點生果及餅乾🍪 飲料款式好少只有咖啡機同溝糖水嘅橙汁。
2018-11-25 5896 浏览
最近工作十分忙碌好耐都冇見過小鮮肉老公🥳所以我哋決定慶祝一下食好啲~去食個平+抵的下午茶buffet!~呢間酒店喺旺角地鐵站隔離非常方便!一入到去就見到一個裝滿晒蛋糕甜品櫃!每一件蛋糕都細細件~非常精緻!熱食大約有四至五款~而且不斷會轉新款😍竟然有乾燒伊面食🥳人妻就最喜歡澱粉質~炒得乾身唔會太油膩~竟然有北京填鴨食~將餅皮配上鴨肉青瓜同醬汁!😍幸福就係這麼簡單囉⋯⋯小鮮肉老公就見到有熱狗食~配上青瓜蕃茄+大大條腸腸⋯⋯下午茶就這麼簡單🤗想食粥仔的話亦都可以在粥位,寫低喜歡的配料,轉個頭去攞就得架啦⋯⋯小鮮肉老公好識食揀咗蠔仔魚片!大約有五粒蠔仔非常多,10分鮮味😝水果吧非常新鮮~最好食絕對係個西瓜西瓜🍉好好味最開心係有新鮮嘅葡撻出爐~真係熱辣辣新鮮焗起架!拍得住知名麵包舖焗出來的!撻皮做得好好~鬆化,層次分明,蛋味香濃,甜而不膩😘😘😘雪糕區係一杯杯的雀巢雪糕,又乾淨方便👅而且仲有好多味道選擇架!總括來講❤️今次實在太幸福而且又平!工作咁辛苦一定要對自己好啲~呢啲平靚正嘅酒店一定要食多啲
呢間酒店喺旺角地鐵站隔離非常方便!

竟然有乾燒伊面食🥳人妻就最喜歡澱粉質~炒得乾身唔會太油膩~

水果吧非常新鮮~最好食絕對係個西瓜西瓜🍉好好味

2018-11-24
2018-11-25 395 浏览
星期六晚二人食自助餐,生蠔新鮮大大隻,供應快,長腳蟹腳初頭適中大,但中段時蟹腳比較幼,蝦甜而爽,仲有樽裝可樂任飲,可以沖檸樂,有即焗梳乎厘,但每次得十幾個,要食就要排定隊,熟食吸引力一般,只係食左少少熟食,豬扒有點硬,環境乾淨舒適,雖然地方不算大,但枱與枱距離不會很近,亦不會很嘈,服務態度很好,收碟很快,用匯豐卡埋單折左五百幾兩人,可以食到生蠔+蟹腳已經覺得很值。但酒店沒有停車場,如架車找位泊車就有點麻煩。
已經覺得很值。
但酒店沒有停車場,如架車找位泊車就有點麻煩。
  • 生蠔
2018-11-23 4165 浏览
其實我早在三年前,就曾經跟細佬,在旺角「豉油街」旁邊的中型酒店「仕德福酒店」閣樓的自助餐餐廳「德福閣」裡面,食過一次自助餐。不過我當時還未在「開飯喇」開始食評生涯,所以食完一次也不代表什麼。直到最近,我本來曾經想透過「開飯喇」的網上訂座系統,在星期日晚上食一次自助晚餐。怎料「德福閣」在「開飯喇」的訂座設定裡面,竟然要求食客先交「按金」,然後才能訂座用膳。結果那時我放棄了訂座,翌日還刻意前往「仕德福酒店」,詢問「德福閣」門口負責處理訂座的店員,結果「德福閣」店員才發現,原來訂座本來是不需要先交「按金」,只是一時手誤,設定出錯而已,「按金」只適用於集體多位訂座。「德福閣」店員還刻意問我,需不需要現在即時訂座。當時我婉拒了「德福閣」門口店員的好意,之後事隔一星期,我再次進入「開飯喇」,發現「德福閣」相關的訂座「按金」要求,終於都被取消,我亦都終於能夠成功訂座。當晚我選擇了,訂一位「仕德福酒店」「德福閣」晚上六點三十分的晚餐自助餐。「德福閣」的侍應安排了一張雙人餐檯給我,當然食酒店自助餐,也甚少聽聞酒店自助餐餐廳,會有「搭檯」。不過,「德福閣」餐廳的樓面奇就奇在,竟然掛了一部電視機,電視機竟然

不過,「德福閣」餐廳的樓面奇就奇在,竟然掛了一部電視機,電視機竟然正式安排播放,我最討厭的電視新聞台。不過「德福閣」安排給我的座位竟然錯有錯著,坐在其中一邊內部的座位,可以避開電視新聞台的騷擾。

於是我在「德福閣」享用自助晚餐期間,全程都能很幸運地,能夠避開「電視新聞臺」的畫面跟噪音騷擾,安心地享用「仕德福酒店」的平價自助餐美食。

的而且確地,「仕德福酒店」餐廳「德福閣」的自助餐,價錢相對同類的旺角酒店自助餐而言,已經是十分便宜的價位,晚市自助餐每位價錢,「德福閣」已經先打折扣,未計算折扣,未計算加一服務費前,價錢才港幣三百一十二元而已。

「德福閣」的星期日晚市自助餐,在計算了酒店價錢設定折扣之後,實際價錢只需要港幣二百九十八元而已。但是「德福閣」在自助餐餐飲方面,無疑已經盡了自己的能力,試圖去吸引食客的注意。

因為「德福閣」的自助餐,是有新鮮生蠔提供,又有樽裝汽水啤酒飲品提供。在「德福閣」自助晚餐正式開始之前,廚房的師傅已經一早開了一批新鮮生蠔,放在冰鎮櫃檯上面,等候食客「大駕光臨」。

很多「德福閣」食客跟我一樣,一見到「德福閣」新鮮生蠔就立刻上前,搶先夾取「德福閣」的肥美生蠔。反正「德福閣」的沙律頭盤食品不怎麼樣,我索性把「德福閣」生蠔當頭盤食品享用吧。

反而我現在才想起,原來我當時也沒有刻意,去了解究竟「德福閣」自助餐裡面的生蠔,是出產自哪個國家,只知道「德福閣」的生蠔肉質真的很肥美,很飽滿。

在我成功拿走三隻肥美的生蠔過後,「德福閣」擺放生蠔的櫃檯裡面,所有的生蠔很快被食客掃光,要「德福閣」廚房師傅繼續努力去開生蠔了。

「德福閣」的生蠔肉質口感不單止十分飽滿,而且很彈牙。生蠔肉味道頗為新鮮,生蠔味道沒有因為廚房開完生蠔才端出來而變腥,生蠔蠔肉新鮮度尚可。

至於「德福閣」的沙律吧,由於「德福閣」沙律吧沒有提供「沙律醋」,所以我只能以熱量比較高的「千島醬」代替。「千島醬」味道十分之甜,足以掩蓋沙律菜味道比較淡薄的缺點。
生蠔

至於「德福閣」的主菜部分,主要都是以熱葷為主。由於「德福閣」沒有設置中式燒味部的關係,所以「德福閣」的熱葷食品,很多都是炸類食品為主。

幸好「德福閣」也有屬於自己的燒烤櫃檯,也有屬於自己的燒牛肉提供。所以我也有向燒烤櫃檯面前,向燒烤部師傅索取了一片的燒烤牛肉。

另一方面,「德福閣」也有為每位食客,提供一人一份的限定食品,那食品就是「德福閣」的招牌焗蟹蓋。雖然「德福閣」的「焗蟹蓋」不是使用芝士醬汁,但是類似千島醬的醬汁,都已經令到「焗蟹蓋」充滿了甜味。

而且「德福閣」的廚房,在焗蟹蓋的表面上,塗上了一些類似「千島醬」的甜味醬汁,足以令口感原本偏乾的薯蓉,最後口感都變得濕潤容易咀嚼,容易吞嚥消化。

「德福閣」除了一次過大量供應新鮮生蠔之外,原來只要食客仍然想食,通知「德福閣」侍應後,侍應仍會從廚房內,端出新開的生蠔給食客品嚐。

所以想食新鮮生蠔的「德福閣」食客,其實不用太過擔心沒有生蠔食,反正「德福閣」廚房,在晚餐期間仍然會,定時端出新鮮生蠔,跟剛剛焗好備用的「芝士焗蠔」。

所以,其實「德福閣」在熱葷熟食食品這方面,供應種類都算很多,而且各類肉食菜式都不缺少。不過我在星期日光顧「仕德福酒店」,反正是食「德福閣」自助餐,也不用執著於食飯還是食麵好了。

由於「德福閣」熱葷裡面實在有太多炸類食品,所以我只麵了兩塊炸魚柳,加兩條炸魷魚鬚就已經足夠了。反正「德福閣」的清蒸海魚,魚肉肉質也都很嫩滑,不失為晚餐必然之選。

至於「德福閣」當晚有關雞肉的菜式,其實不算很多,主要都是糖醋炸雞柳而已。不過,既然在星期日食酒店自助餐,都不用固執執著於「德福閣」食不食雞,有燒烤牛肉就已經足夠了。

由於「德福閣」自助晚餐裡面,實在有太多炸類食品(反而見不到自助餐必備的中式燒臘),所以基本上不用太過擔心「德福閣」菜式會沒有鹹味和甜味。「德福閣」單是一味糖醋炸雞柳,「糖醋炸雞柳」味道已經甜得很厲害。

再食一碟「干燒伊麵」,或者「清蒸海魚」裡面的醬油,醬油也擁有濃厚鹹味,已經足夠了我整日所需的營養,甚至可能已經超標了。恰巧燒牛肉的燒汁,燒汁的味道也是鹹,配上肉質口感都不算韌的燒牛肉,就剛剛足夠了。

就連區區一小碗日式茶碗蒸,日式茶碗蒸裡面蒸蛋的味道也都是偏鹹的,反而我在「德福閣」的食品裡面,不太找得到食品有辣味,或許想食辣味的話,食客要自己自行加辣椒醬吧?還是我一時大意找不到?

總括整晚我在「德福閣」裡面的自助餐裡面,食到自助餐菜式的主要味道都是甜味跟鹹味,反而不是太能發現到有濃厚的辣味在裡面。或許是「德福閣」裡面那部電視機影響了我的腳步,被迫左避右避,錯失了很多發現吧?

不過,反正我在「德福閣」發現食品,肉食種類尚算足夠,味道亦都算是很濃厚,很重醬油鹹味跟甜味。但是「德福閣」的甜品,都被安排以小碟方式,安置在自助式冷凍櫃檯裡面,而且含有很多朱古力或咖啡成份蛋糕在內。

另一方面,我無意中發現「德福閣」的蛋糕甜品,都已經被「德福閣」的冷凍櫃裡面的寒冷溫度所凍僵了,蛋糕入口的口感都已經被冷凍櫃的冷氣所凝固了。

所以我基本上,沒有怎麼嘗試過「德福閣」裡面的蛋糕甜品,因為「德福閣」所有的蛋糕甜品,都已經被「德福閣」的人,長期關在冷凍櫃裡面了。

就連「德福閣」提供的雪糕,亦都只是廉價的「雀巢牛奶」雪糕,以前我在酒店自助餐裡面經常發現到的「哈根大師」、「莫凡彼」跟「Dreyer's」都忽然一下子消失得無影無蹤。

結果「德福閣」的蛋糕甜品,都已經被冷凍到口感變得又乾又硬,杯裝雪糕又只是便宜不抵食的平價雪糕,就連「德福閣」師傅即場製造表演的「火焰班㦸」,班㦸的味道也因為加入了太多冧酒而變得酒味太重,蓋過了班㦸的甜味。

所以即使「德福閣」作為一間旺角平價酒店自助餐的代表,有新鮮生蠔提供,又有燒牛肉,本來可以為「德福閣」的自助餐加分的。可惜「德福閣」的蛋糕跟雪糕甜品,最後卻令「德福閣」甜品獲得的評價打了折扣。

但是事實上,「德福閣」在另一方面,以三百元左右的便宜自助餐價錢,卻能吃到高級酒店自助餐才會有,而且肉質肥美,沒有腥味的新鮮生蠔。單是「生蠔」這一點,已經足夠讓「德福閣」自助餐挽回了不少分數,至於「德福閣」的蛋糕和雪糕杯,我還是不要強求了。
2018-09-09
$312.9 (晚餐)
生蠔
德福閣 超抵食 有生蠔 $138Openrice & 信用卡都有折扣 呢個價錢邊度有蠔食咁抵 真係咁抵凍盤 沙律 pancake 甜品 生滾粥 都有今次仲有羊脾 手快有 手慢冇錯過咗燒排骨 都靚 飽咗冇試……熱葷雖然唔多 豬扒牛扒咖哩雞都齊金銀旦扒芥胆 ~ 頭盤芥菜腍旦香 但第2盤芥菜未腍未入味 炆冬瓜~ 杞子香 清清地解油膩生蠔大隻 鮮今次出得很密 唔使爭雖然任食 都唔敢放肆 都驚肚痛嘅食咗半打都享受嘅 返到屋企都冇肚痛但到尾段出啲生蠔就唔靚 又黑又瘦冇客攞留到尾 好頭爛尾!?焗蠔~ 細隻細蠔合併 麵粉厚 淡味蠔仔新鮮 都好味但尾段攞咗1隻焗蠔 聞倒一陣惡臭尋找惡臭來源 原來係焗蠔個売底深綠色一堆積物 似發毛咁 嚇親忘記影相 抱歉 (唔睇好過睇影響食慾)即時畀男侍應睇 侍應即時話會通知大廚真係要注意 幾好都冇用1粒老鼠屎影響1煲粥所以係負評
德福閣 超抵食 有生蠔 $138

Openrice & 信用卡都有折扣
呢個價錢邊度有蠔食咁抵 真係咁抵

凍盤 沙律 pancake 甜品 生滾粥 都有

今次仲有羊脾 手快有 手慢冇
錯過咗
燒排骨 都靚 飽咗冇試……
熱葷雖然唔多 豬扒牛扒咖哩雞都齊

今次出得很密 唔使爭

雖然任食 都唔敢放肆 都驚肚痛嘅
食咗半打都享受嘅 返到屋企都冇肚痛

但到尾段出啲生蠔就唔靚 又黑又瘦

冇客攞留到尾 好頭爛尾!?

焗蠔~ 細隻細蠔合併 麵粉厚 淡味
蠔仔新鮮 都好味
但尾段攞咗1隻焗蠔 聞倒一陣惡臭

尋找惡臭來源 原來係焗蠔個売底
深綠色一堆積物 似發毛咁

嚇親忘記影相 抱歉

(唔睇好過睇影響食慾)
即時畀男侍應侍應即時話會通知大廚

生日
用餐优惠
信用卡優惠
2018-11-17 409 浏览
好耐無同阿媽去食Buffet,上網check到呢到野食唔錯又有生蠔,最緊要係唔貴!而且喺旺角,可以行陣街再去食~準時黎到,枱唔算好多,所以唔會好多人拎野食。冷盤都唔少,佔左4分1食物區。有燒牛肉,另外嗰個係雲吞碗仔翅。熱燻都好多款式。影左部份野食,蠔好大隻食落滿哂成個口,魚生超厚超大件亦好鮮甜,芝士焗蠔好香同忌廉味重,中湯西湯不過不失。另外仲有淮山杞子浸鯇魚甜甜地大啖肉,吉列多春魚夠脆夠香口,人蔘蟲草花牛腩夠腍夠入味,豉椒炒蜆香而不辣夠獲氣。之後進攻甜品,有即製Pancake,餡有香蕉或雜果。甜品櫃就每款拎左樣,除左啫喱類有少許藥水味,其他都好好味。梳乎厘唔大杯,所以我都食左半打。到8:00會有個火焰香蕉糕,限量供應所以好快無哂。

準時黎到,枱唔算好多,所以唔會好多人拎野食。

冷盤都唔少,佔左4分1食物區。

有燒牛肉,另外嗰個係雲吞碗仔翅。

熱燻都好多款式。

之後進攻甜品,有即製Pancake,餡有香蕉或雜果。

甜品櫃就每款拎左樣,除左啫喱類有少許藥水味,其他都好好味。

梳乎厘唔大杯,所以我都食左半打。

到8:00會有個火焰香蕉糕,限量供應所以好快無哂。
2018-11-17
2018-11-13 3539 浏览
好耐冇食自助餐喇! 新鮮感又返曬嚟~~好開心今次搵到間性價比極高嘅自助餐!!! 係時候同大家happy share下先buffet六點半開始, 我哋早咗嚟, 六點三可以先入座, 等到六點半就可以出去拎野食喇!! 時間方便呢度好好喎, 可以由六點半食到九點半, 唔使好似有d自助餐咁分兩節時間, 要趕住食完就走, 可以多d時間慢慢食吹下水~~食物種類好多....黎個非常吸引嘅凍盤先啦~呢個價錢都有蠔食丫, 係蠔丫真係超值!!仲有長腳蟹啦, 青口, 大蝦...刺身就有三文魚, 八爪魚等~仲有其他冷盤.... 呢個雲吞碗仔翅crossover好特別, 味道都得喎 長腳蟹好新鮮, 大大隻, 肉質夠結實 每人一隻吉列大蝦, 幾大隻呀!炸粉薄薄的, 蝦肉爽口彈牙 燒牛扒肉質軟腍, 有牛肉嘅甘香!到女士們至愛嘅甜品喇.....種類好豐富!! 除咗蛋糕之外仲有好多日式甜品, 例如和果子~ 好多杯裝嘅甜品....mousse & jelly....生果方面就有新鮮嘅菠蘿啦, 哈密瓜, 西瓜....另外有專人炮製pancake!!裏面可以夾水果, 干果, 忌廉等餡料...醬汁就有士多啤梨汁, 芒果汁同埋煉奶

食物種類好多....
黎個非常吸引嘅凍盤先啦~
呢個價錢都有蠔食丫, 係蠔丫
真係超值!!
仲有長腳蟹啦, 青口, 大蝦...
刺身就有三文魚, 八爪魚等~
仲有其他冷盤....
呢個雲吞碗仔翅crossover好特別, 味道都得喎

長腳蟹好新鮮, 大大隻, 肉質夠結實

每人一隻吉列大蝦, 幾大隻呀!
炸粉薄薄的, 蝦肉爽口彈牙

燒牛扒
肉質軟腍, 有牛肉嘅甘香!
到女士們至愛嘅甜品喇.....
好多杯裝嘅甜品....mousse & jelly....
生果方面就有新鮮嘅菠蘿啦, 哈密瓜, 西瓜....
另外有專人炮製pancake!!
裏面可以夾水果, 干果, 忌廉等餡料...
醬汁就有士多啤梨汁, 芒果汁同埋煉奶選擇~
pancake好香蛋味丫!!!
甜品十分吸引! 差唔多俾我試勻曬
質素都唔錯~
呢度除咗價錢相宜, 食物質素都有保證! 服務亦唔錯~
所以性價比絕對係冇得輸!! 推薦大家嚟試下
2018-11-12 433 浏览
呢度既自助餐認真抵食,皆因呢度晏晝係有生蠔食架,d生蠔真係好肥美,所以基本上一出黎就好快俾人夾哂架啦,建議各位早d入黎開餐,唔係就真係走寶冷盤既茄子同蝦大家都萬勿錯過我就樣樣拎左d黎試,餐前小食有木耳、肚腳、中華沙律等等,隻生蠔我就鍾意加d辣汁一齊食除左有鮮甜既生蠔之外,仲有香煎三文魚、豬扒、雞扒、蜆、芝士焗蠔呢度竟然有生滾粥食架,配料選擇好多,有雞肉、牛肉、皮蛋、蜆肉、魚片等等最後一碗美味既生滾粥就完成啦,我就鍾意加埋d薄脆甜品區都好驚喜以呢個價錢有生蠔食,真係認真超值
冷盤既茄子同蝦大家都萬勿錯過
最後一碗美味既生滾粥就完成啦,我就鍾意加埋d薄脆
甜品區都好驚喜
以呢個價錢有生蠔食,真係認真超值
2018-11-04