2019-07-31 1320 浏览
想食豬手一定會諗起 Das Bier , 相隔幾個月再黎 , 質素退步了 😟😟😟食物選擇唔算好多 , 飲品反而多 d , 有好多唔同 ge 啤酒揀 , 連奶蓋茶品都有 😂餐牌 : 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 ($218)咁耐冇食 , 一上菜急不及待開餐 ! 點知 ....... d 皮好硬 ... d 肉唔夠軟腍 ... 仲有陣怪怪地 ge 肉味 ...以前個豬手 d 皮係又脆又薄 , 好似薯片咁 , d 肉係腍滑今次好失望 😭😭😭 依舊不變係份量都仲係好大份 ~薯仔沙律同酸菜調味都岩岩好 ! 唔係頹頹伴菜質素 !香草醬煙三文魚意粉 ($128)夠份量 ! 煙三文魚份量都合理 !d 菇煮得好好 ! 好爽口 !可惜個香草醬好怪 ... 味道麻麻 ...想提一提 , 食店 ge 音樂超大聱 ... 加埋食客傾計 ... 超嘈 ........ 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️2 個人叫左 2 款食物好夠飽 最後仲加左 $3 (🤨) 拎左個飯盒帶走食剩 ge 食物 ~ 埋單每人大約 $190

餐牌 :

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 ($218)
今次好失望 😭😭😭 依舊不變係份量都仲係好大份 ~
薯仔沙律同酸菜調味都岩岩好 ! 唔係頹頹伴菜質素 !
香草醬煙三文魚意粉 ($128)
夠份量 ! 煙三文魚份量都合理 !
d 菇煮得好好 ! 好爽口 !
可惜個香草醬好怪 ... 味道麻麻 ...

2 個人叫左 2 款食物好夠飽
2019-07-28 561 浏览
今日收工同女朋友係附近揾左間徳國餐廳食我地既晚飯 雖然叫做徳國餐廳 但其實係酒吧 可能徳國果邊D餐廳真係咁 係我見識少好 入正題首先叫左個小食『墨西哥香葱芝士薄餅』一上枱已經好香芝士同香葱味 咬落有酥皮既感覺 味道就似印度薄餅/手抓餅 入面加左芝士,葱(係有拉絲效果)令到本身香口既薄餅又升華左一個層次主菜方面我地叫左個『傳統徳國白豬手』 對於徳國豬手 我只會諗到焗出黎既咸豬手 今次呢隻白豬手我會覺得係煮出黎 因爲佢冇一般咸豬手咁咸 對咸豬手黎講 佢算淡淡地 但夠味既 反而食到豬手本身既味道(豬既鮮味⋯⋯講笑姐😂)有樣野我幾欣賞 佢係可以『碎上』即係幫你切開到1絲絲方便我呢D懶人 😁最後叫左個『徳國超級香腸拼盤』香腸總共有5款 但我唔係好分到 😁😂😂 但有2,3款香草味會比較重 有款好細條 有D似波波腸 比較Juicy 大部分都偏淡口 呢方面反而我幾鐘意我要左杯朱古力奶蓋 本身朱古力味較濃 但加左奶蓋之後 令成杯朱古力芝士唔會太濃 口感滑身左 芝士鹹鹹地 正👍女朋友叫左杯香蕉奶蓋 我試左啖 令我而想不到既 竟然好Match 香蕉

好 入正題

方便我呢D懶人 😁

女朋友叫左杯香蕉奶蓋 我試左啖 令我而想不到既 竟然好Match 香蕉味唔會比奶蓋味冚左 反而可以突出到香蕉味 唔錯唔錯
2019-07-27 410 浏览
今日興致勃勃想食鹹豬手,就同朋友嚟咗呢間德國餐廳鋪頭面積唔算好大,但放咗好多木製酒桶、啤酒同玻璃杯,而且牆身用唔同顏色凹凹凸凸嘅磚頭砌成,感覺好似德國一啲小型酒吧好骨緻我同朋友叫咗一份德國鹹豬手配酸菜薯仔沙律、Carbonara同埋一枝Apple Cider鹹豬手嘅肉質分佈有肥又有瘦,但瘦得黎好嫩滑唔鞋口外皮好脆,食落口真係聽到卜卜聲開頭以為佢煎炸過,但睇menu先知佢係用特別方法風乾再擺入焗爐焗整體來講食完都唔會覺得好肥膩!Carbonara有驚喜,一般鋪頭既ham係用煮熟晒嗰啲,但依度係用煙燻火腿,好配合返德國口味(個人認為德國送偏重口味) 除咗醬汁有芝士,表面都落咗鹹鹹地嘅芝士碎(似係Parmesan),好滿足另外想提一提依間鋪,細心會放個細細的籃仔喺櫈底比客人放手袋
今日興致勃勃想食鹹豬手,就同朋友嚟咗呢間德國餐廳

鹹豬手嘅肉質分佈有肥又有瘦,但瘦得黎好嫩滑唔鞋口
外皮好脆,食落口真係聽到卜卜聲
整體來講食完都唔會覺得好肥膩!

另外想提一提依間鋪,細心會放個細細的籃仔喺櫈底比客人放手袋

2019-07-24 344 浏览
最近都係大埔呢頭揾食,之前經過見到間德國餐廳,就係牛扒對面,等緊位既時候,我發現職員攞住啤酒走去對面牛扒店,難道兩間是同一個老闆!?Anyway,來德國餐廳當然要試下德國出名既咸豬手啦!我地叫左德國咸豬手配酸菜及薯仔沙律$208,同埋香草醬煙三文魚意粉$128。德國咸豬手都好大份,淡淡肉。豬手皮燒到脆卜卜,肉質厚實,不會過老。配埋黃芥末醬,真係好野味不過好邪惡。另外薯仔沙律同酸菜唔好睇少配菜 都好好味,酸菜酸酸地可以中和豬手既咸味同油膩感。香草醬煙三文魚意粉則有點失色,綠色一堆,而且好多油。三文魚份量多不過一般。另外我地都叫左杯雪梨蜂蜜奶蓋,第一次見雪梨蜂蜜茶配奶蓋幾有趣。奶蓋味都好重,原來配埋雪梨蜂蜜甜甜地都幾好飲。
2019-07-21 245 浏览
自從年半前女朋友介紹我食德國餐廳之後,我就經常同女朋友黎撐台腳❤️德國餐廳質素高,食物款式多,酒又抵飲,~$168就有3pints😋😋餐廳不論食物定裝潢都好有feel,好岩同伴侶撐台腳😋食物方面,我叫左3款菜色,但其實叫2個已經好夠2個人食,所以下次都係叫少一樣。第一款係德國腸拼盤,平時食開台灣腸經覺得唔錯,但德國腸當然更勝一籌,香既唔係調味料而係腸肉本身,非常多汁!德國咸豬手係呢間餐廳既招牌菜,份量多皮又脆肉又滑,配埋啤酒就一流🤭香蔥芝士焗薯條,唔係炸薯條唔會熱氣,但份量太多了,適合4人以上share😂啤酒有10幾款選擇,因為根番原本酒廠既杯,所以份量十足,絕對抵飲架!咁我就揀左招牌啤酒🍻

餐廳不論食物定裝潢都好有feel,好岩同伴侶撐台腳😋

2019-07-20 110 浏览
米米同男朋友嘅第一個聖誕節就係德國餐廳渡過嘅,所以對我地黎講呢間餐廳都好具意義❤️P.S. 前前後後都幫襯過10次左右🙈要注意德國餐廳Das Bier同西班牙餐廳Tapas Bcew都係同一間舖位,但就分開兩個份menu同兩張單計,兩間菜色唔同,酒款都唔同,而米米個人較愛德國菜。🇩🇪德國咸豬手 $218德國菜必點嘅咸豬手!非常大份,仲配埋配酸菜及薯仔沙律,好抵食!皮係炸嘅,所以係非常脆,豬手肉因為夠脂肪,所以食起來非常軟腍同滑嫩!配上黃芥末醬就更香口😋🇩🇪德國香腸拼盤 $162同樣係德國最好出名嘅必點菜式,拼盤有幾種唔同肉質、顏色、長度嘅腸,個人最鍾意食啡紅色嘅腸,肉汁爆滿又香甜!🇩🇪香蔥芝士焗薯條 $88勁大份又唔使驚熱氣,好多芝士可以拉絲,不過女仔同男朋友食就小心D,唔好掛住拉絲唔顧儀態(🥺米米2年前被男朋友偷拍到依家仲會拎出黎笑)🇩🇪Das Bier Lager $72$168就有3杯,味道比較清新易入口,如果唔知飲咩好可問店員推薦!
P.S. 前前後後都幫襯過10次左右🙈

🇩🇪德國咸豬手 $218

🇩🇪德國香腸拼盤 $162

🇩🇪香蔥芝士焗薯條 $88

🇩🇪Das Bier Lager $72

2019-07-20 119 浏览
平時周圍都會見到有豬手買,百佳/一田等等既超市都可以搵到平價豬手,可能20—30蚊已經有交易。亦因為可以咁平就搵到豬手,所以好多朋友仔都未試過真的既德國咸豬手(我都係其中一個),所以今次有朋友約食豬手,我都想一嘗德國豬手依個咁出名既菜品。而我地去既呢間餐廳主打食品有豬手同埋德國香腸。但係我地人唔多唯有淨試其中一種,而我地本來就係為左食豬手而黎既,所以豬手係必試菜色。我地叫左個德國咸豬手$218,入面有埋酸菜同埋薯仔沙律。後尾發現真係好大份,淨叫一個豬手已經夠飽。豬手既豬皮有d脆(一般超市豬手冇依種效果),食到入口味道好濃郁,食落感覺勁滿足。如果有朋友鍾意食豬手可以叫返依個,入口大大啖肉,建議4—5個人黎食,份量可以分到岩岩好。除左豬手之外我仲叫左個卡邦尼意粉,傳說係去每間西式餐廳都一定要試既食物,可以食得出廚師功力。而我純粹係怕隻豬手唔夠敢,後尾食完豬手真係發現自己超傻,飽到食唔落。卡邦尼意粉同其他餐廳差唔多,都係有好濃既芝士味,但一般卡邦尼意粉會落乾煙肉,但依間餐廳轉左落parma ham,可以一個價錢兩種享受,好正。另外,其實依度有好多唔同野飲提供,啤酒奶蓋應有盡有,但食野之前已經

另外,其實依度有好多唔同野飲提供,啤酒奶蓋應有盡有,但食野之前已經飲左唔同野飲,所以冇叫。其他朋友黎到我覺得可以試下,睇餐牌好似幾吸引。

2019-06-21
2019-07-19 92 浏览
「Das Bier」,就咁睇真係唔知咩黎,中文名「德國餐廳」,成件事即刻唔同哂。😬果到分左兩間店,一邊係西班牙餐廳,一邊係德國餐廳。我地今次食德國餐廳。—野食選擇唔算多,德國最基本最出名既豬手同腸仔一定唔少得。男朋友一見到有德國腸食,已經流哂口水。🤤—朱古力芝士奶蓋見到有芝士奶蓋飲,36蚊,即管試下。芝士奶蓋混合左海鹽,甜度唔高,少少既咸味,配搭一流。朱古力應該係粉沖出黎既,雖然係咁,味道都非常濃郁。😉香蕉綠茶芝士奶蓋藍妹未試過香蕉綠茶呢個配搭,幾新奇。香蕉味竟然唔會好甜,配埋綠茶,好Fresh。—墨西哥香蔥芝士薄餅估唔到呢個薄餅會咁好食。😲薄餅個皮非常薄,夾住厚厚既芝士,可以拉到長一長。熱辣辣食,點少少醬汁,真係好正。😍—德國超級香腸拼盤全晚既重點戲啊!😱冇食錯睇錯既話,係有6款德國腸。藍妹分唔到每種腸係咩肉叫咩名,但每種都各有特色。某啲肉汁較多,肉質較實;有啲肉質較乾,但香草味突出。鐘意食腸仔既,一定要試呢個,絕對令你想去德國。☺️—傳統德國白豬手平時多數係食燒豬手,皮係脆既,肉質都會比較硬同咸。🤔今次試呢個白豬手,味道淡好多,食到好原始既豬手味道。皮既脂肪相當厚,好彩食落去唔覺好油
我地今次食德國餐廳。

野食選擇唔算多,德國最基本最出名既豬手同腸仔一定唔少得。
男朋友一見到有德國腸食,已經流哂口水。🤤
朱古力芝士奶蓋
見到有芝士奶蓋飲,36蚊,即管試下。
芝士奶蓋混合左海鹽,甜度唔高,少少既咸味,配搭一流。
朱古力應該係粉沖出黎既,雖然係咁,味道都非常濃郁。😉
香蕉綠茶芝士奶蓋
藍妹未試過香蕉綠茶呢個配搭,幾新奇。
香蕉味竟然唔會好甜,配埋綠茶,好Fresh。
墨西哥香蔥芝士薄餅
估唔到呢個薄餅會咁好食。😲
薄餅個皮非常薄,夾住厚厚既芝士,可以拉到長一長。
熱辣辣食,點少少醬汁,真係好正。😍
德國超級香腸拼盤
全晚既重點戲啊!😱
冇食錯睇錯既話,係有6款德國腸。
藍妹分唔到每種腸係咩肉叫咩名,但每種都各有特色。
某啲肉汁較多,肉質較實;有啲肉質較乾,但香草味突出。
鐘意食腸仔既,一定要試呢個,絕對令你想去德國。☺️
傳統德國白豬手
平時多數係食燒豬手,皮係脆既,肉質都會比較硬同咸。🤔
今次試呢個白豬手,味道淡好多,食到好原始既豬手味道。
皮既脂肪相當厚,好彩食落去唔覺好油膩。😝
隻豬手真係好大隻,兩個人食好飽。

兩個人都一致認為呢餐好滿意,野飲野食都水準高,性價比好高。😉
如果細食既,其實叫兩樣野就夠,我地叫左3樣野要打包。😅
2019-07-15 189 浏览
假日同朋友去大埔行街, 佢哋話呢間餐廳有優惠。地點好隱蔽, 原來喺橫行上, 揾到差啲發脾氣,如果唔係訂咗位, 加上附近食肆不是我哋杯茶, 一定放棄唔搵.店舖細細, 都放到幾張4人檯 & 2人檯. 有部份檯會有籃子比客人放物件, 夠細心. 每逄食德國餐必叫豬手, 德國啤酒, 今次再加隻春雞. 杯黑啤易入口. 豬手皮夠脆, 但肉質偏乾,酸菜味道調得到位. 春雞肉質ok嫩, 配菜薯角炸得香脆. 但係, 我哋傾住計慢慢食加上室內冷氣大, 好快所有食物變得又乾又凍. 雖然用餐限時, 但食物咁, 未夠鐘走都無打算再食, 覺得浪費(食物)了!當時入內只有2枱客(連我哋),到走時,餐廳枱仍未滿,亦冇人喺室外等位。
2019-07-07 179 浏览
未去之前已經聽過好多人講呢間餐廳豬手好好味,所以去開大埔就決定試試!兩個人食,晚餐時間都要等一陣先有位,叫了豬手同海鮮燴飯,再加多兩杯啤酒。1) 德國豬手:香脆多肉,兩個人食都好飽,配啤酒真係一流,好好味!2) 海鮮燴飯:都好正,不過份量就少左d。3)啤酒:價錢可以接受,都幾大杯。總括而言,價錢都唔算太貴,仲送左$100現金券下次可享用,都幾抵食,大時大節都可以選擇呢間餐廳去慶祝一下,氣氛都可以,環境舒適,店鋪不大,唔會太多人。

2) 海鮮燴飯:都好正,不過份量就少左d。

3)啤酒:價錢可以接受,都幾大杯。

2019-06-16
2019-07-07 110 浏览
細細個已經好鍾意食豬手,成日買超市d豬手食,但成隻熱辣辣既德國咸豬手真係第一次食。今日試左大埔既Das Bier,冇令我失望,仲意外地好食。餐牌可以選擇既野食有好多,由於太多所以大家睇圖啦今日我就試左德國咸豬手配薯菜,Italian Parma Ham 18 Mon Ripening同埋卡邦尼意粉 。隻咸豬手真係好大隻 起碼夠3-4個人食 ,Parma Ham 有差唔多十舊,每人食2舊已經好夠,而且好夠咸入面包返住舊酸瓜中和返陣味,一流。另外卡邦尼意粉好香口感又岩岩好,唔會太軟。飲品我就叫左期間限定既雪梨蜂蜜芝士奶蓋。飲落同一般內地連鎖店唔同質素,芝士味濃而不膩。有機會真係好想食多次,最好同3-6個人一齊黎食,如果唔係會食唔晒

另外卡邦尼意粉好香口感又岩岩好,唔會太軟。

2019-06-30 152 浏览
係大埔同朋友小聚一番,可以選擇呢間德國餐廳餐廳坐得好舒服,夠寛,仲有籃仔可以俾客人擺袋,非常貼心 黎到德國餐廳當然要食番個豬手啦,兩個人嗌一份,都好大份,建議同朋友share,另外嗌左carbonara 同芝士焗薯,焗薯值得一讚,同樣係非常大份,芝士好足料,可以拉絲👍🏻👍🏻👍🏻味道夠濃,極之喜歡。 Carbonara 就少少膩,可能因為食左芝士薯條啦,不過不失。飲品上面都有好轉選擇,我地嗌左1664 blanc,同香港既手工啤,都唔錯,如果有3個人,可以用埋佢個優惠,真係好抵!唔想飲酒,都可以揀芝士奶蓋。總括黎講,食物每碟都好大份,性價比幾高👍🏻如果想食多d 野,最好3,4個朋友仔黎,大家share😆
係大埔同朋友小聚一番,可以選擇呢間德國餐廳

餐廳坐得好舒服,夠寛,仲有籃仔可以俾客人擺袋,非常貼心

2019-06-24 135 浏览
平日一向愛好德國鹹豬手 尤其係炸到表皮脆卜卜個啲🤤🤤🤤今次經開大埔 記得德國餐廳聽講都幾唔錯 決定一試佢個德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙津。食鹹豬手又點可以唔叫埋啤酒呢🍺所以偏好黑啤嘅我地就叫左Guinness surger。碟鹹豬手賣相已經非常吸精,脆卜卜好juicy,調味亦非常唔錯唔會太over啱啱好,配埋個芥末醬完全就係perfect match!😆個皮又脆又完滿油香味,但都冇太油太膩,加上佢好細心咁將骨同肉分開,個size都啱啱好一啖一舊咁,個皮又唔會散修修飛晒出黎,令人一食再食到停唔到口🤣🤣🤣,配埋個酸酸地嘅椰菜開胃,同埋個薯仔沙津都幾為出色,份量亦夠多,大件夾抵食!🙈 出黎high tea嘅話不仿一試!👍👍👍
2019-06-19 109 浏览
很喜歡大埔的小店,每一間都有他們的特色,不像一般連鎖店一樣。今天光顧的這間德國小店,聽朋友說質素很高,所以我是抱着很高期望來的。看看餐牌,似乎也很正宗,本來想吃平時常吃的德國鹹豬手,但驚見比較少吃的德國傳統白豬手,就決定要試試看。送來的時候真的嘩了一聲,份量絕對不少,而我最欣賞的是他配有酸菜,薯仔沙律,還有一條肉腸,口味絕不單一。白豬手比燒的肉更滑,而且沒有那麼熱氣,肉腸十分美味,酸菜去掉油膩感覺。幸好餐廳有沙律的選擇,我們點了西班牙風乾火腿凱撒沙律,讓充滿肉類的一餐添多了一點點蔬菜,醬汁的使用也剛好,清新得來也夠味道。我們也是試了燒春雞,份量也很大哦,驚喜是燒春雞也配有酸菜,薯條是熱燙燙的,雞的脆皮最為吸引,千萬要連皮吃,這個也是很推介。來德國餐廳我們當然要喝啤酒,Lager很清新易入口,蘋果酒也有奶蓋的款式,不過這次我沒有試,只喝了rose, 下回再來試其他款式吧!
2019-06-19 157 浏览
太和直街雖然不算是交通方面,但由於附近私人屋苑林立,消費能力高,所以直街一帶慢慢地開了很多不同類型的餐廳。一條街上有齊歐日韓美食,對住在附近的居民當然是好方便啦。今天跟太太到了一間德國餐廳晚餐🍽,Das Bier 在德文的意思是the beer, 到這裏當然是要試一下他們的啤酒啦,餐牌上邊有多種啤酒選擇除了拉格之外還有黑啤等等。喝啤酒當然是要配出色的德國豬手以及香腸啦,今日我們一行二人便點了一份德國白豬手及一客燒春雞。餸菜來都是真的嚇了我一跳,因為份量超級大!德國白豬手除了豬手份量大之外還有大量的酸菜以及薯仔沙律,最後還在旁加上了一條德國香腸,我想份量足足夠三人以上。豬手的味道鹹味適中而且由於我們點了白豬手,豬皮沒有油炸所以不太肥膩,配上特製的芥辣醬很是可口。燒春雞足足有半隻有多而且還伴了滿滿的一大份薯角。燒春雞的皮十分香脆啊吃下去完全不覺得油膩,配搭的醬汁有芥辣醬以及茄醬,芥辣醬配有少少檸檬味很是醒胃。因為有啤酒的關係所以不論主菜還是配菜也給我們送走吃光了,這真是十分滿足美味抵吃的德國餐

燒春雞
德國白豬手