2019-01-22 57 浏览
知道銅鑼灣世貿新開左一間麵包店,麵包店係黎自台灣,同平時喺香港麵包店見到個麵包都好唔同,呢度嘅麵包有好多款,而且好大個,款式亦都十分吸引,於是我都買咗好幾個同屋企人一齊分享😝😝我接近七點鐘左右先到達,雖然麵包賣得7788🤣🤣但慶幸我想食嘅款式都仲有😝😝我分別買咗朱古力髒髒包、抹茶髒髒包、爆漿珍珍軟歐、紅莓包、同芝士吧包!五款麵包之中,我覺得朱古力髒髒包係最好食,朱古力味唔會太甜,但都幾香濃🥰🥰😋紅莓包入面有好多嘅士多啤梨粒同埋紅莓粒,食起上嚟有小小嘅草莓嘅香氣,味手天然,而麵包亦都好軟熟!抹茶髒髒包,要小心地食,因為好易食到好污糟🤣抹茶包出面沾滿抹茶粉,內餡有綿密嘅紅豆同小小軟滑既吉士,所以食起上嚟都唔會太乾,麵包亦滲透出清幽既抹茶香氣😆😆爆漿珍珍軟歐,可能我放咗一段時間先食,所以我覺得無論賣相同味道都唔係太過驚喜,入面有好多嘅吉士同埋珍珠😊飲品之中,我揀咗珍珠鮮奶茶,我見到店員係用咗明治鮮奶黎沖,所以味道有一定嘅保證🙈🙈雖然我叫咗少冰少甜嘅關係,但飲品都係太過甜😭😭😭 不過珍珠係幾有咬口嘅😊

包!

2019-01-21 76 浏览
微酵烘焙 Share le PainLunchtime行經銅鑼灣,本身係想買返杯飯後甜品嘅飲品,不過嚟到呢間Share le Pain,反而係俾佢啲出爐麵包吸引咗!佢大部份包嘅size都偏大個,所以可能係考慮到顧客嘅需要,現量提供多款麵包俾顧客試食等大家試到啱先買返屋企,完全唔吝嗇!值得一讚!|🥖🥚🍞麵包方面||雷神朱古力|聽個名都覺得勁(本人大愛雷神,所以一定要捧吓場),烏卒卒嘅包上係好香嘅可可粉,一入口雙唇即即沾齊濃濃可可香!包嘅涵料好足,比利時朱古力同核桃好夾,有口感甜甜哋但又唔會好膩,係我覺得好有特式嘅feature product之一!不過一個人獨食一個都太飽,分甘同味就幾唔錯!|極濃乳酪|包如其名,中間香濃cream cheese夾心超治癒,三個手掌大嘅包合成一個極濃乳酪包,3個人happy share或者分餐都得!麵包口感同雷神一樣鬆軟。|香蒜金磚|暫時係我當日去到見到嘅唯一一款咸味麵包。事實上香蒜嘅任何周邊產品都一定唔會fail,而呢款香蒜金磚係有啲似某大型連鎖餐廳嘅蒜蓉包,蒜香味相當濃,不過口感就更酥脆!如果可以翻叮再食一定更香口!|飲品方面||鮮醇芋頭奶|同朋友分別
微酵烘焙 Share le Pain

|🥖🥚🍞麵包方面|
|雷神朱古力|

|極濃乳酪|

|香蒜金磚|

|飲品方面|
|鮮醇芋頭奶|
同朋友分別試咗鮮醇芋頭奶同埋芒果Mojito,我嘅芋頭奶嘅口感相當濃郁,芋蓉十分多,當中亦有少少未打碎嘅芋頭粒粒,令口感更加豐富,加上特濃鮮奶,味道相當rich。
外卖自取
麵包吃得多,髒髒包大家吃過未呢??台灣人氣軟歐麵包及調飲品牌Share le Pain 已正式登陸香港 ,慕名而來,特意前來嘗嘗髒髒包。看起來都超有食欲~~羞羞の胖(粉紅)$35非常大髒髒包,可愛至極💗💗撒上一層口感濃香的士多啤梨粉, 外層是脆皮,香軟包中添有粒粒士多啤梨果乾... 雷神朱克力 $22材料含有比利時朱古力,核桃,朱古力菠蘿包皮, 伴著中的巧克力香味,慢慢地濃郁起來,最重要的是,很好吃!極濃乳酪 $26 麵包綿軟細緻、新鮮醇厚的乳酪,美味的打動人心... 乳酪是高濃縮牛乳製品,有豐富營養與鈣質~ ~楓糖小牛角 / 全麥鬆餅 / 朱古力力鬆餅  各$8爆爆水果茶 $35以水果為底,集合五種新鮮現切時令水果,把菠蘿、蘋果、香橙等一片片加到濃濃的茶中,清新清涼清補,沁心爽口,滋潤皮膚...給你飽足的能量感,也是水果愛好者的專屬大滿足~~  珍珠鮮奶茶 $36 細膩滑口,奶茶甜而不膩。讚 ! !多種口味等你來選擇喲!. ❤️
麵包吃得多,髒髒包大家吃過未呢??
慕名而來,特意前來嘗嘗髒髒包。
看起來都超有食欲~~

羞羞の胖(粉紅)$35

非常大髒髒包,可愛至極💗💗
撒上一層口感濃香的士多啤梨粉, 外層是脆皮,
香軟包中添有粒粒士多啤梨果乾...

雷神朱克力 $22

材料含有比利時朱古力,核桃,朱古力菠蘿包皮,
伴著中的巧克力香味,慢慢地濃郁起來,
最重要的是,很好吃!

極濃乳酪 $26

麵包綿軟細緻、新鮮醇厚的乳酪,美味的打動人心...
乳酪是高濃縮牛乳製品,有豐富營養與鈣質~ ~

楓糖小牛角 / 全麥鬆餅 / 朱古力力鬆餅  各$8

爆爆水果茶 $35

以水果為底,集合五種新鮮現切時令水果,
把菠蘿、蘋果、香橙等一片片加到濃濃的茶中,
清新清涼清補,沁心爽口,滋潤皮膚...
給你飽足的能量感,也是水果愛好者的專屬大滿足~~

珍珠鮮奶茶 $36

細膩滑口,奶茶甜而不膩。讚 ! !
多種口味等你來選擇喲!
❤️
2019-01-11
  • 雷神朱克力 $22
  • 羞羞の胖 (粉紅)$35
2019-01-20 58 浏览
近年香港捲起黑糖珍珠奶茶熱潮但依家珍珠唔再局限出現係飲品入面仲可以加入面包入面今日放工經過被吸引過去除左見到有顏色鮮豔的髒髒包外仲有牛角包,鬆餅,加入左珍珠原素的面包!不過見唔到原條蒜蓉包的蹤影有點失望最後買左以下的面包試試先經過一輪掙扎後小妹決定把朱古力味和抹茶味都買下兩者的朱古力脆皮面上都灑滿各自味道的粉可以中和甜味味道偏濃 帶點苦味包內的函料不多但包很帶份量 重量十足味道不錯 是個新嘗試另外還有牛角包和鬆餅等有一定水準左上的珍珠包 外表平平無奇 但其實內有緣機有綿密的珍珠奶茶cream味道說不出的特別除左面包外原來仲有手搖飲品小妹點了杯店員推介的珍珠奶茶外表非常吸睛 打卡呃like一流小妹喜愛它的珍珠 有咬口 是屬於比較軟身的一種下次要再來試原條蒜蓉包喔
近年香港捲起黑糖珍珠奶茶熱潮
但依家珍珠唔再局限出現係飲品入面
仲可以加入面包入面

今日放工經過被吸引過去

除左見到有顏色鮮豔的髒髒包外
仲有牛角包,鬆餅,加入左珍珠原素的面包!

不過見唔到原條蒜蓉包的蹤影

下次要再來試原條蒜蓉包喔
2019-01-14
  • 爆漿珍奶軟歐
2019-01-20 56 浏览
一向我都是麵包控,亦是朱古力控,近來知道此店的麵包是軟歐,入口軟熟香氣撲鼻,他們的招牌髒髒包亦是熱賣推介,剛好知道銅鑼灣開了新店,吸引到我忍不住要去買個吃下,朱古力粉絲的我點會錯過。😍新店有飲品和麵包賣,都是健康之選,麵包用天然酵母,軟熟,少油少糖髒髒之胖麵包大過一個手掌,很有重量,份量夠兩個人吃,外表有一層脆脆朱古力,加了可可粉,入面有芝士餡,很好味又超軟熟,留了一半第二日再吃,都是一樣非常軟熟,真的很好吃雷神朱古力這個用了比利時朱古力,麵包內有合桃,吃起來脆脆的,吃的時候沒髒髒包這麼甜,不喜歡吃甜的這個是不二之選草莓髒髒包外皮用左草莓味的朱古力,入口好像小時候吃的糖味,內饀亦一樣有芝士,只是讓人多個口味選擇,不想要太濃朱古力就可以吃這個。少女心之戀麵包內有草莓肉和朱古力粒,這個感覺好不同,草莓肉酸酸的好開胃,包質都比髒髒包的硬身小小,可能是沒有芝士餡的關係,個人比較喜歡這麵包的質感,只是不同口感爆爆水果茶水果茶有好多新鮮果肉,飲完都可以把茶內的水果肉吃掉,飲下去有重重的百香果味道,不會好甜,不錯呢鮮檸mojito這是沒有酒精的mojito, 酸酸甜甜的,好香同好檸檬,解渴是一流!喜

髒髒之胖

雷神朱古力

草莓髒髒包

爆爆水果茶

鮮檸mojito
這是沒有酒精的mojito, 酸酸甜甜的,好香同好檸檬,解渴是一流!喜歡檸檬的要點這個開胃解膩一下~~
外卖自取
台灣過江龍-貴腐酵母手工烘焙嘅超巨型髒髒包今次終於試到喇!這幾個月不斷見到Share le Pain微酵烘焙出售嘅食物和飲品嘅傳媒報道,喺Facebook又見到,搞到我心思思走過嚟銅鑼灣買來試吓。平時都有飲開Share Tea,原來係有合作關係,所以麵包店也有多款飲品和麵包款式選擇。麵包店裝修以白色為主,而且門面非常開陽,位於商場嘅扶手梯電梯旁邊,一去到已經好多客人選購麵包和飲品中。見到傳媒報道日限200個爆漿珍奶軟歐-特製超軟香甜歐式軟包,最突出就係三色髒髒包,每款各買了一個試吓。抹茶控的我急不及待先試下青綠色嘅抹茶味道髒髒包-囧囧之胖,面頭白朱古力加抹茶粉,食落去本身抹茶帶一點苦澀味道,但是兩者mix埋一齊食能夠中和味道,咬落去麵包質感鬆軟,原來入面都有一粒粒嘅白朱古力㗎!另外兩種顏色分別係士多啤梨味-羞羞之胖同埋朱古力味道-髒髒之胖嘅髒髒包。朋友大讚麵包的名稱很貼切,因為一食就會搞到成身成口都污糟晒🤣。另外他最欣賞朱古力味髒髒包,厚厚的可可粉鋪滿包包面頭,而且還有一層70%比利時松露脆皮的黑朱古力,食落去朱古力味濃厚回甘,麵包中間更蘊藏了軟滑鹹香嘅忌廉芝士,所以食落去非常Crea
台灣過江龍-貴腐酵母手工烘焙嘅超巨型髒髒包今次終於試到喇!

另外他最欣賞朱古力味髒髒包,厚厚的可可粉鋪滿包包面頭,而且還有一層70%比利時松露脆皮的黑朱古力,食落去朱古力味濃厚回甘,麵包中間更蘊藏了軟滑鹹香嘅忌廉芝士,所以食落去非常Creamy。

另外還點了金磚火腿芝士,內餡芝士與火腿相疊,味道好match。

飲品就點了招牌之選-珍珠鮮奶茶和極濃日式抹茶🍵,兩者都是我至愛嘅飲品,但係可惜我飲唔晒,唯有外賣與我的朋友分享。

珍珠鮮奶茶茶味香濃,面頭有絲滑般嘅cream,而且仲有珍珠嘅咬口,多重口感享受。

麵包店位於銅鑼灣之外,旺角同埋元朗都有,住新界同埋九龍嘅髒髒包控有福了。

最後埋單一共買咗五個麵包+2杯飲品都只係$200多啲左右,食完飲完之後覺得物超所值,下次一定會再encore試吓其他麵包款式。
聽烘焙達人朋友講来自台灣嘅欧軟麵包登陸銅鑼灣世貿中心, 今日去开嗰邊做facial, 係時候去朝聖一下。門面裝修走典雅高貴路線。透明嘅廚房, 隱約可以見到出爐麵包製作過程, 絕對增添購買慾。款款都想試, 點知原來有啲款式真係可以試食。 小朋友勁開心, 款款都試吓, 都有啲唔好意思。 唔緊要買多幾款返屋企多D人share. 朱古力髒髒麵包$35人氣之選, 洒上濃香嘅可可粉, 成個枕頭咁大。 仲有朱古力碎同香軟嘅cream cheese, 包嘅質感 外面有少少似法包, 粗曠的外皮, 裡面鬆軟, 但軟熟程度咬落又唔會黐牙。少女心之戀$22少女嘅粉紅色 賣相非常討好。 麵包用上整個台灣士多啤梨烤焗, 所以包裏面充滿香甜嘅士多啤梨肉, 再加上朱古力碎,啖啖滋味。極濃乳酪 $26依款裏面係乳酪忌廉, 味道唔錯唔會太甜。由三個獨立嘅包組合成, 所以餡料都係獨立係每一小個裏面。 如果有三個小朋友分享就啱啱好。爆珍珠包$15賣點係餡料裏面有粒粒珍珠和豐富的忌廉。 爆珠好腍唔會趙到牙骹軟但又不失彈性和茶香味。紅酒朱古力多士$30打開個袋先聞到嘅係紅酒味道, 食落有提子嘅香甜和濃濃嘅朱古力味。 麵包真材實料

門面裝修走典雅高貴路線。

朱古力髒髒麵包

朱古力髒髒麵包$35

少女心之戀$22

極濃乳酪 $26

爆珍珠包$15

紅酒朱古力多士$30
打開個袋先聞到嘅係紅酒味道, 食落有提子嘅香甜和濃濃嘅朱古力味。 麵包真材實料, 比起其他嘅片裝麵包重一倍有多!

包裝袋上面有溫馨提示, 教導如何翻烤麵包。 依點都好重要因為冇可能一日可以食曬。 明天和後天嘅早餐都可能係佢~

抹茶紅豆餡料都係爆曬燈, 紅豆餡料仲見到原粒紅豆, 口感豐富唔會太甜。

下午茶時間梗係試埋佢嘅手調飲品。 另一邊係賣手調飲品,同share tea 合作。
新品系藍芝士奶蓋系列。

極濃法式藍芝士可可奶蓋$40
本身唔係極度喜愛藍芝士, 但真係想試吓成為奶蓋嘅味道。 還好味道不是太重, 有種甘甘地又帶少少鹹, 平衡了極濃嘅可可味。 不用刻意用飲管 調勻奶蓋和可可的味道,享受 一時飲到極濃可可,一時又帶些藍芝士味.. 感覺微妙, 每一啖都有唔同嘅滋味, 有趣有趣~

經典紅茶甜芝士奶蓋

經典紅茶甜芝士奶蓋$35
茶膽就係用Share Tea 專用嘅泡茶机 即叫即沖, 紅茶味突出, 配上帶少少甜嘅芝士奶蓋, 非常回味。

來自台灣嘅欧軟麵包,相信有其獨特嘅烘焙配方和技術。 難得有一個悠閒嘅下午 配上美味軟包和飲品, 如果能有少少地方坐低 慢慢品嚐會就更完美。
朱古力髒髒麵包
經典紅茶甜芝士奶蓋
2019-01-18 45 浏览
今日又要再戰工展會,入場前總要補充下體力,之前已經經過呢間麵包店,仲有飲料選擇,就跟拍擋去醫肚。剛入店時,當紅的朱古力髒髒包已空空如也,就先選其他吧,選了士多啤利味,白朱古力皮十分香,而麵包十分鬆軟稍等一會就有朱古力味的髒髒包,可可粉味道十分香,個人較喜愛朱古力味道。法式香腸總匯豐,香濃芝士味道,包身也十分軟熟。極濃乳酪朋友說十分濃郁,是不錯之選飲品極脆日式抹茶甜芝士 抹茶味很濃配上甜芝士更加香濃,十分推薦朋友點了爆爆水果茶,茶底入口很滑,而各水果也很新鮮,併在一起很refresh唯一不完美地方是商場也沒有一處地方可以坐底,所以都只可以外帶享用
法式香腸總匯豐,香濃芝士味道,包身也十分軟熟。
極濃乳酪朋友說十分濃郁,是不錯之選
2019-01-18 53 浏览
今日中午食晏去到世貿中心,2樓開咗間新麵包店,見到好多人應該唔差得去邊,好奇下跟同事入去買咗多款麵包,返公司大家分享。三色髒髒包最吸引,非常搶眼的顏色,成個小型薄餅咁大個,女仔胃口兩個人先食到,分別是朱古力、紅莓及綠茶口味,紅莓及綠茶外層是白朱古力做我唔太鍾意,朱古力的最好,因為我鍾意朱古力囉!但係同事可能喜歡,所以照買綠茶,但換上極濃乳酪,果然冇決定錯,半溶乳酪口感非常美味。有大包亦有小包包,對比下,$8個小包小巧玲瓏,更適合我們一眾淑女小口,黑眼豆豆,綠茶紅豆各一,然後加個招牌爆漿珍奶軟歐。爆漿珍奶軟歐真的特別,裡面流心,奶茶加黑糖白珍珠,軟軟Q靭,我好喜歡。黑眼豆豆平靚正,朱古力好味。招牌爆爆水果茶要求少冰少甜,味道唔甜更飲到茶味,有好多水果,極之大塊的菠蘿、番石榴、蘋果肉、橙肉。芒果 mojito 沒有要求少甜,半杯是冰,味道好,夠冰涼。同事們都食得好開心,下次再去食晏又要幫人買了。

黑眼豆豆平靚正,朱古力好味。

招牌爆爆水果茶

芒果 mojito
沒有要求少甜,半杯是冰,味道好,夠冰涼。

同事們都食得好開心,下次再去食晏又要幫人買了。
2019-01-18 79 浏览
作為一個面包迷, 知道有新店售賣特色包, 一定不會錯過! 而Share le Pain的包包又真的超好吃, 店家出名的軟歐包有好幾款, 我與朋友買了幾款分享, 這樣吃得特別開心! 軟歐包的賣點是外表看來硬, 但實際卻是鬆軟, 低糖少油, 正是健康之選!  一口氣買了5個包, 每款的賣相也夠吸引. 說真的, 髒髒包令人吃得有點狼狽, 一邊吃, 包上的朱古力粉就散開, 很易弄污咀邊或心口,  但卻又很值得一吃.  朱古力味髒髒包味道濃郁, 因以70%比利時朱古力製作, 而有松露朱古力及忌廉芝士作夾心, 面層則鋪上朱古力脆皮, 就是一脆一軟的配搭. 另一款髒髒包是抹茶味, 整個包的抹茶味很濃, 包面抹茶粉的回甘度亦十分強, 即使之下有白朱古力脆皮, 但也覺得有點澀. 餡料有綿密紅豆, 然而吉士卻沒太多. 相比之下, 我還是覺得朱古力味較好. 少女心之戀 $22, 我是被她的外表吸引的, 再看材料, 就立即把她夾到包盤上. 同樣地, 包很鬆軟, 紅桑子、士多啤梨乾及朱古力粒, 酸酸甜甜, 招牌爆漿珍奶包, 很特別的包包, 就像把一杯珍珠奶茶 ‘吃’ 下肚, 包身鬆軟, 淡淡茶香, 而餡料有台灣

髒髒包- 朱古力味

髒髒包- 抹茶紅豆

少女心之戀

招牌爆漿珍奶包, 很特別的包包, 就像把一杯珍珠奶茶 ‘吃’ 下肚, 包身鬆軟, 淡淡茶香, 而餡料有台灣白玉珍珠及台灣紅玉紅茶吉士, $15一個,
招牌爆漿珍奶包

極濃乳酪包, 一份有三個黏在一起的, 看起來不甚特別, 不過又是很好吃啊! 麵包有紅酒豆泥酵母, 餡料是香滑不膩的忌廉芝士, 十分適合早點來一個.
極濃乳酪包

店鋪另一邊是賣台式飲品的, 即點即沖. 既想吃珍珠又想喝奶蓋, 與朋友達成共識, 兩杯也喝. 飲品可自選甜度及冰度, 這亦是我最buy的.

開放式設計, 讓客人看到每杯即製飲品, 像這杯珍珠鮮奶茶 $36,  底層有煙韌黑糖珍珠, 飲筒直達杯內就能清晰喝到其味道, 再有明治4.3特濃牛奶及法式鮮忌廉, 整杯是很rich, 而茶底則用台灣及斯里蘭卡紅茶, 茶夠醇厚香濃.
珍珠鮮奶茶

經典紅茶甜芝士, 即奶蓋紅茶吧~   有一刻想過試店家推介的藍芝士, 但最終還是選甜芝士, 芝士厚度及稠度均適中, 茶同樣是台灣及斯里蘭卡紅茶, 可能面層的芝士味道太搶, 致茶味碰起來未夠濃.
紅典紅茶甜芝士
2019-01-09
髒髒包- 朱古力味
招牌爆漿珍奶包
極濃乳酪包
珍珠鮮奶茶
  • 髒髒包朱古力味
2019-01-17 55 浏览
前幾日同朋友行過世貿,呢排世貿已經變得冷冷清清,連我哋後生女最鍾意嘅服飾店都結業,自然連行世貿中心嘅意欲都冇啦。今日行到上嚟主要係想試吓新開嘅呢間台式麵包店。除咗麵包之外,另外仲有賣台式飲品。選擇仲要唔少添!我哋揀咗三種麵包,分別係抹茶髒髒包、雷神朱古力包同埋可頌總匯!抹茶髒髒包$35份量頗大,對得住價錢。另外就算我第二日朝早食,無翻熱過,外皮都係脆身嘅!外皮有一層口口嘅抹茶粉包住, 大有少少苦味。但入邊包身係軟熟,唔太甜,食落去感覺好濕潤唔會乾身!味道唔錯!雷神朱古力$22朱古力味頗濃,但如果有翻熱嘅話味道會更好, 入邊仲有粒粒核桃,包身亦都係好鬆軟, 唔硬。可頌總匯$26牛角包到第二朝個被仍然係鬆脆,值得一讚嘅係芝士味非常濃郁,火腿同芝士非常夾,焗返熱個香味返晒嚟,幾滋味!
今日行到上嚟主要係想試吓新開嘅呢間台式麵包店。
除咗麵包之外,另外仲有賣台式飲品。選擇仲要唔少添!

抹茶髒髒包$35

雷神朱古力$22

可頌總匯$26
2019-01-17 43 浏览
今日去左銅鑼灣行街,見到有間人氣台灣過江龍,人流非常多,我都入去買幾個麵包早餐可以食!經鋪頭非常簡約舒適,柔和燈光和簡單設計令人覺得好舒服。當中麵包櫃入面放左幾款熱賣麵包,我都要快手買啊。合桃提子包非常合我口味!豐富合桃和提子粒,滿滿的,提子甜度唔高,加左全麥粉非常健康!入口相當鬆軟香口,令人驚喜!當然要試試我最愛的抹茶鬆餅和珍珠奶茶包,兩款麵包甜度都唔會高,而珍珠奶茶口味非常特別!鬆餅鬆軟唔乾,輕輕抹茶味令人滿意。最近人氣系列髒髒包,我選了抹茶口味。白朱古力脆皮非常香甜,加上豐富抹茶粉和鬆軟口感,非常滿足!食完會比較髒,所以番屋企食就最好啦!火腿芝士金磚用上原片火腿,味道咸香,芝士非常濃郁。爆爆水果茶!多款新鮮水果,香甜茶味特別,清香唔會太甜,入口好清新!
  • 爆爆水果茶
  • 爆漿珍奶軟歐
  • 合桃提子包
2019-01-17 48 浏览
Share le Pain is basically an extension of Share Tea. But what they sell is along with a higher end version of their drinks but bread as well. I realized I love their bread and have been back several times to buy some.This time I came with boyfriend as I kept raving to him about how good the bread is. So, we bought some bread and ordered some drinks to head to the park for a picnic.Every day, fresh bread comes out of the in house bakery. There are a lot to choose from. All the bread are labelled

Every day, fresh bread comes out of the in house bakery. There are a lot to choose from. All the bread are labelled in Chinese and English.

The drinks menu is also in English and Chinese. Drinks are definitely different than the other Share Tea places.

The  drinks are then made on espresso machines. So, it does take a bit longer to make.

I had the black fresh milk tea with pearl ($36). A lovely topping of whipped cream to make it different than the other bubble milk teas out there. The tea was nice and fragrant. Not too strong and not too sweet. The pearls were soft and chewy.

Boyfriend ordered the oolong tea with whipped cheese cream ($35). The cheese topping was salty and thick. The oolong was a  fragrant but once mixed up with the cheese, it some how got lost.

We bought three different bread and headed for our picnic. Egg toast ($28) looked pretty.

It was two slices of thick bread that sandwiched ham and cheese and topped with an egg. I guess like a toad in a hole. Or their take on it. This was a filling! The bread was sweet and combined with the salty elements, it became even more sweet.

Heavenly Creamy ($26) were three buns of fluffy  bread stuffed with cream cheese. The cream cheese was soft and not too strong in taste.

Belgium chocolate lava bomb ($8) was a very good. The bread had a strong chocolate taste.

Combine with the creamy chocolate filling, it was very chocolatey. The filling was a rich dark chocolate so it wasn't overly sweet.

I really love the bread here. And if you order a drink, it's pretty much a good meal.
2019-01-11
5 分钟 (外卖自取)
2019-01-16 106 浏览
歇腳亭ShareTea相信陪伴不少港人成長,以前中小學時坊間的台式飲品店不如現在一樣星羅棋布,放學後想一嚐珍珠奶茶時歇腳亭總是其中一個首選。最近不難在網上看到有關這間微酵烘焙Share le Pain的報導,原來正是歇腳亭旗下一間將麵包店及茶飲店合二為一的品牌。熱愛麵包茶飲的我終於趁下午到訪,店面比想像中小,左方為麵包店而右方為茶飲部。是日麵包款式甚少,曾在網上看到如花生金磚、歐姆蛋等麵包都沒有供應,略失所望,最後只選了數款普通麵包。茶飲方面與一般歇腳亭大有分別,亦有不少罕見的特色飲品如藍芝士奶蓋茶。爆漿珍奶軟歐 ($15)招牌珍珠奶茶包每天限量供應,包身鬆軟綿密而且內餡滿滿當當,吉士忌廉軟滑細膩但紅茶香薄弱,特別在於當中的黑糖珍珠並沒有加入色素製成,色澤呈半透明淡啡色,口感軟糯增加口感。髒髒之胖 ($35)店方招牌髒髒包共有朱古力、士多啤梨及抹茶三款口味,經典朱古力口味外層以朱古力脆皮包圍再灑上可可粉,中間更有朱古力忌廉芝士作餡料,用上70%黑朱古力醇香甘苦不會過於甜膩。羞羞之胖 ($35)另一款髒髒包換上一身迷人粉紅衣裝,外層士多啤梨朱古力脆皮甜度太高,幸有麵包中間的酸甜士多啤梨乾

爆漿珍奶軟歐 ($15)
爆漿珍奶軟歐

髒髒之胖 ($35)
髒髒之胖

羞羞之胖 ($35)
羞羞之胖
另一款髒髒包換上一身迷人粉紅衣裝,外層士多啤梨朱古力脆皮甜度太高,幸有麵包中間的酸甜士多啤梨乾及忌廉芝士作為平衡,但個人認為餡料份量並不夠多。

芝士火腿牛角 ($26)
芝士火腿牛角
以焗爐翻熱後芝士略為融化更見吸引,包身酥脆而帶陣陣牛油香,當中更塗上特製醬汁令整體不至太乾。

金磚火腿芝士 ($22)
金磚火腿芝士
軟歐面層灑上芝士粉,包身中間以火腿及芝士層層相間而成,餡料不算太多整體配搭沒甚驚喜。

藍芝士奶蓋極濃日式抹茶 ($40)
藍芝士奶蓋極濃日式抹茶
藍芝士奶蓋可謂是聞所未聞,味道比一般芝士奶蓋濃厚,質感綿密豐盈,而底下抹茶鮮奶甘澀香濃,不過與芝士奶蓋不算相當融和。

鮮醇芋頭奶 ($36)
鮮醇芋頭奶
芋泥香甜綿密並帶粉糯芋頭顆粒,奶香醇厚,加上大量鮮忌廉口感更滑順濃郁。

雖然整體麵包水準驚喜不大,但個人倒是頗欣賞其將茶飲店與麵包店結合的概念,下午茶或早餐可以將兩個願望一次過方便地達成,而飲品方面亦別出心裁,不如坊間一樣千篇一律,希望下次再次到訪能一試備受好評的花生金磚及歐姆蛋包。
2019-01-16 70 浏览
今次嚟到Share Le Pain搵食! Facebook日日被呢間麵包店洗版~但就越睇越想食~忍不住要來朝聖一下~店內裝潢簡潔~麵包櫃内的麵包一目瞭然反而收銀機的位置更隱蔽(笑)除了麵包~還有Sharetea的飲料~款式不算少呢~因為下午才到~麵包的數量已不多了大家想食新鮮麵包一定要早點到~還好還能買到目標的髒髒包跟奶茶包!羞羞の胖 ($35)是我期待已久的士多啤梨髒髒包!忌廉芝士夾心中~有粒粒的士多啤梨果乾味道有忌廉芝士的微甜中一點鹹~再加上士多啤梨的酸甜~味道交融士多啤梨朱古力脆皮與士多啤梨粉令其酸甜莓果味更是突出~配上帶有麥香的麵包~清新而不會膩爆漿珍奶軟歐 ($15)名字已夠台式~呢個台灣本店招牌的爆漿珍奶軟歐~用上以原茶磨的頂級台茶紅玉茶粉~加進自然發酵的貴腐酵母麵糰內~令包身軟綿綿中有點彈牙~入口層次豐富~再加上一咬下去Q彈的珍珠及香濃的紅茶吉士爆出~簡直是可以吃的珍珠奶茶!芝士火腿牛角 ($26)2點甜包外、還買了我至愛的牛角包~這個牛角包以特製醬汁加上芝士和火腿~看上去雖然普通~但一咬下去、酥脆的牛角包牛油味極度香濃~醬料是帶點酸甜的~那就不怕芝士的濃味太膩鮮醇芋頭奶
今次嚟到Share Le Pain搵食!
Facebook日日被呢間麵包店洗版~
但就越睇越想食~忍不住要來朝聖一下~

店內裝潢簡潔~麵包櫃内的麵包一目瞭然
反而收銀機的位置更隱蔽(笑)

除了麵包~還有Sharetea的飲料~
款式不算少呢~

因為下午才到~麵包的數量已不多了
大家想食新鮮麵包一定要早點到~
還好還能買到目標的髒髒包跟奶茶包!

羞羞の胖 ($35)
是我期待已久的士多啤梨髒髒包!
忌廉芝士夾心中~有粒粒的士多啤梨果乾
士多啤梨朱古力脆皮與士多啤梨粉令其酸甜莓果味更是突出~
配上帶有麥香的麵包~清新而不會膩
羞羞の胖

爆漿珍奶軟歐 ($15)
名字已夠台式~
呢個台灣本店招牌的爆漿珍奶軟歐~
用上以原茶磨的頂級台茶紅玉茶粉~
加進自然發酵的貴腐酵母麵糰內~
令包身軟綿綿中有點彈牙~入口層次豐富~
爆漿珍奶軟歐

芝士火腿牛角 ($26)
2點甜包外、還買了我至愛的牛角包~
這個牛角包以特製醬汁加上芝士和火腿~
看上去雖然普通~但一咬下去、酥脆的牛角包牛油味極度香濃~
醬料是帶點酸甜的~那就不怕芝士的濃味太膩
芝士火腿牛角

鮮醇芋頭奶 ($36)
鮮醇芋頭奶採用台灣有名的大甲芋頭~
配搭明治4.3特濃牛奶~
看介紹原來是店家每日都會新鮮手削、蒸煮及壓製芋泥~
而且還特地保留了少許芋頭粒~以增加咀嚼感~
店員最後細心加上忌廉和紫色粉末
整杯飲料立即浪漫起來~
鮮醇芋頭奶

台式麵包雖然價錢略高~但比起香港的空氣麵包~
無論用料或餡料都是真材實料!
每一口都有餡料~每一口都有幸福感!
2019-01-07
羞羞の胖