台灣過江龍-貴腐酵母手工烘焙嘅超巨型髒髒包今次終於試到喇!這幾個月不斷見到Share le Pain微酵烘焙出售嘅食物和飲品嘅傳媒報道,喺Facebook又見到,搞到我心思思走過嚟銅鑼灣買來試吓。平時都有飲開Share Tea,原來係有合作關係,所以麵包店也有多款飲品和麵包款式選擇。麵包店裝修以白色為主,而且門面非常開陽,位於商場嘅扶手梯電梯旁邊,一去到已經好多客人選購麵包和飲品中。見到傳媒報道日限200個爆漿珍奶軟歐-特製超軟香甜歐式軟包,最突出就係三色髒髒包,每款各買了一個試吓。抹茶控的我急不及待先試下青綠色嘅抹茶味道髒髒包-囧囧之胖,面頭白朱古力加抹茶粉,食落去本身抹茶帶一點苦澀味道,但是兩者mix埋一齊食能夠中和味道,咬落去麵包質感鬆軟,原來入面都有一粒粒嘅白朱古力㗎!另外兩種顏色分別係士多啤梨味-羞羞之胖同埋朱古力味道-髒髒之胖嘅髒髒包。朋友大讚麵包的名稱很貼切,因為一食就會搞到成身成口都污糟晒🤣。另外他最欣賞朱古力味髒髒包,厚厚的可可粉鋪滿包包面頭,而且還有一層70%比利時松露脆皮的黑朱古力,食落去朱古力味濃厚回甘,麵包中間更蘊藏了軟滑鹹香嘅忌廉芝士,所以食落去非常Crea
台灣過江龍-貴腐酵母手工烘焙嘅超巨型髒髒包今次終於試到喇!

另外他最欣賞朱古力味髒髒包,厚厚的可可粉鋪滿包包面頭,而且還有一層70%比利時松露脆皮的黑朱古力,食落去朱古力味濃厚回甘,麵包中間更蘊藏了軟滑鹹香嘅忌廉芝士,所以食落去非常Creamy。

另外還點了金磚火腿芝士,內餡芝士與火腿相疊,味道好match。

飲品就點了招牌之選-珍珠鮮奶茶和極濃日式抹茶🍵,兩者都是我至愛嘅飲品,但係可惜我飲唔晒,唯有外賣與我的朋友分享。

珍珠鮮奶茶茶味香濃,面頭有絲滑般嘅cream,而且仲有珍珠嘅咬口,多重口感享受。

麵包店位於銅鑼灣之外,旺角同埋元朗都有,住新界同埋九龍嘅髒髒包控有福了。

最後埋單一共買咗五個麵包+2杯飲品都只係$200多啲左右,食完飲完之後覺得物超所值,下次一定會再encore試吓其他麵包款式。