2016-12-21 564 浏览
$400一位諗住唔會差得去邊.....點知出晒事, 10人枱, 再邊已經比牆邊夾住, 坐得很辛苦, 再來服務真一流(反話), 我自己拎茶葉冲茶飲, 叫人比多個壺我, 佢就拎多壺茶黎, 我話只想要滾水, 佢就拎個保暖壺比我.....裝魚翅時所有碗邊都流晒出黎, 上菜又推跌支汽水.....本人食嘢其實無乜要求, 但呢個餐真係.....我碗魚翅真係揾唔到翅, 可能因為分個人求其, 我又好彩拎到碗無乜翅的! 士多啤莉骨, 淡到無乜味, 只不過放了幾片士多啤莉, $400食清炒白菜仔....金華玉樹雞, 我未食過淡某某的金華火腿....避風塘炒蟹真係食唔出係避風塘炒法, 全晚最好食係個炒飯......講真, 無下次, 10個人埋單$4330
2016-12-20
今日哥哥生日, 屋企人Book 左食私房菜同佢慶祝~黎到觀塘的工業大廈上,享用一頓美味的私房菜~地點不難找, 就在地鐵附近不遠!事前已與餐廳溝通好,因為屋企人對食物有要求~確認餐單如下:香芒沙律大蝦球5件什菌豆腐龍骨湯菊子魚古法蒜子炒大肉蟹1只蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇5只踏雪金巢蒜片牛柳粒上湯浸時菜富瑤炒飯菠蘿鳥菜單非常豐富,所以當日黎到就更加期待了~店內提供電視,可一邊吃飯一邊看美味的沙律作為今天的序幕~香芒沙律大蝦球5件生果非常新鮮, 包括藍莓、士多啤梨、奇異果、蘋果,當然少不了芒果啦, 香芒夠甜亦唔酸! 沙律醬沾滿在所有生果及大蝦上~蝦球肉質非常爽脆,吃完很醒胃, 是非常好的頭盤. 什菌豆腐龍骨湯湯來到的時間,已感受到熱騰騰的感覺,湯呈金黃色, 材料以魚與豆腐為主, 所以湯底非常清甜鮮美,又足料~什菌與豆腐非常健康, 用龍骨煲非常入味~湯渣也可吃,包括魚、什菌及豆腐~菊子魚這個菊子魚是用沙巴龍躉再配合經過配製的柚子汁而成,先說賣相,要將整條沙巴龍躉起骨,再拿去炸並佈置成上菜的樣子就能看出廚師的誠意了。先聞一聞,很香的柚子味,也有淡淡的檸檬味道,一般外面吃的菊子魚、松子魚也有大量的酸汁
今日哥哥生日, 屋企人Book 左食私房菜同佢慶祝~

黎到觀塘的工業大廈上,享用一頓美味的私房菜~
地點不難找, 就在地鐵附近不遠!

事前已與餐廳溝通好,因為屋企人對食物有要求~

確認餐單如下:

香芒沙律大蝦球5件

什菌豆腐龍骨湯

古法蒜子炒大肉蟹1只

蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇5只

蒜片牛柳粒

富瑤炒飯

菠蘿鳥

菜單非常豐富,所以當日黎到就更加期待了~
店內提供電視,可一邊吃飯一邊看

美味的沙律作為今天的序幕~

香芒沙律大蝦球5件

沙律醬沾滿在所有生果及大蝦上~
蝦球肉質非常爽脆,
吃完很醒胃, 是非常好的頭盤.

什菌豆腐龍骨湯

什菌與豆腐非常健康, 用龍骨煲非常入味~
湯渣也可吃,包括魚、什菌及豆腐~
菊子魚
先聞一聞,很香的柚子味,也有淡淡的檸檬味道,一般外面吃的菊子魚、松子魚也有大量的酸汁,但這菊子魚倒沒有,少量的汁不會影響魚肉的鬆脆度,仔細一看還發現有新鮮柚子肉,怪不得令人胃口大開。

口感方面,很鬆脆!通常炸物也會很油,吃一塊就不想再吃了,但這道餸完全沒有油的感覺,吃完還想再來一件,值得一讚
古法蒜子炒大肉蟹1只

這個大肉蟹主要以蔥,蒜及豉椒炒而成的,非常香口惹味~

廚師已預早把蟹殼弄碎,所以吃的時候很方便呢!

蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇5只

大蟶子真的很大隻呀~以蒜蓉清蒸,更可吃出蟶子的鮮味! 蟶子肉很有彈力呢~
粉絲連蒜蓉食真係超惹味呀~
踏雪金巢

這道踏雪金巢是以金勾翅,瑤柱,蛋白,和 芋頭造成的雀巢, 再以椒鹽方法去製成菇類食品, 以菇類包括有冬菇及金菇。
旁邊的雀巢可以吃呀, 脆脆的,冬菇及金菇亦炸得很香口。
蛋白勾翅則在底部, 蛋白很滑, 材料亦很豐富, 有瑤柱,顯得食物更高質素~

蒜片牛柳粒

牛柳很淋好入味,蒜片甘香酥脆,加埋一起就吃到蒜香味美的牛柳粒啦~

上湯浸時菜

這一味的菜心以上湯浸泡,加上雜菌的配搭更豐富~
富瑤炒飯

送上來是熱騰騰,炒得夠香熱騰騰不會太乾或太硬,非常合適中,而且材料非常豐富呢, 有蝦肉, 雞絲、蛋絲、 菜絲及 葱花等. 味道方面也不太鹹, 令人很滿意。
菠蘿鳥

壓軸出場的菠蘿鳥令我非常有驚喜,生果切食鳥的形狀極之吸引~

再放在原隻菠蘿之上,形為一幅美麗的圖畫,簡直是藝術作品!
原隻菠蘿切開後, 用來盛載著已切粒的菠蘿,而師父非常有心思地配上以生果砌成pattern , 好靚~生果非常新鮮, 包括藍莓、提子及士多啤梨, 非常豐富呢!
有D唔捨得食呢~
呢一餐真係非常滿足呢~
题外话/补充资料: 絕對吃得出廚師的心思~
2016-11-08
  • 古法蒜子炒大肉蟹
  • 菊子魚
  • 什菌豆腐龍骨湯
2016-12-07 2260 浏览
難得可以約齊這三個舊同事聚會, 於是我便揀了一間位於工廈的樓上私房菜, 讓大家可以一邊細數舊公司的前世今生, 一邊品嚐色香味俱全的私房菜.在香港吃中餐, 湯是少不免的, 這兒也不例外. 當什菌大蜆豆腐湯送到桌上, 大家已聞到香噴噴的豆腐香味. 呈奶白色的湯, 不單止豆腐味濃, 蜆肉的鮮味及秀珍菇的香氣也不甘示弱. 切記要吃湯渣, 大蜆超彈啊. 喝完了一碗湯, 便開始吃香芒沙律大蝦球. 沙律內包括了大量鮮果及數隻大蝦球, 十分足料. 水果甜甜酸酸的, 令人開胃, 不愧為稱職的前菜. 唯覺得沙律醬下得多了點. 哇, 看這碟芝士焗花龍蝦, 足足有四塊開邊龍蝦, 每塊都大過一隻男人手掌. 龍蝦殼大大, 幸好龍蝦肉亦厚厚的, 夠爽彈. 芝士味並不算太濃郁, 但伴著墊底的炸麵條來吃, 滋味無窮.黃金蝦就吃得多, 黃金龍躉球還是第一次吃. 載滿強烈咸蛋香的炸粉, 牢牢地包裹著龍躉球. 由於炸粉薄, 輕輕一咬已經能夠把炸粉及龍躉肉一併咀嚼起來, 令嫩滑的龍躉肉立時增添食味.巨大的蒜蓉粉絲蒸蟶子王, 簡簡單單地清蒸已經突顯它的鮮味, 配合蒜蓉及粉絲就令它倍感惹味. 不得不讚的是, 這碟蟶子肉的回彈力很強

巨大的蒜蓉粉絲蒸蟶子王, 簡簡單單地清蒸已經突顯它的鮮味, 配合蒜蓉及粉絲就令它倍感惹味. 不得不讚的是, 這碟蟶子肉的回彈力很強勁哩.
士多啤李骨是令我感到意外的菜式. 排骨是大件肉厚, 肉質緊緻, 質地更是鬆化略脆, 且吸滿士多啤李的甜酸味道, 大家也很喜歡它.
一大碟深啡色的御膳炒飯, 絕不馬虎了事, 炒飯內包括了蝦肉, 蛋絲, 雞肉絲, 菜絲, 葱花等. 整碟炒飯也炒得均勻, 調味也不太鹹, 令人滿意. 我亦不自覺地吃了兩碗, 相信飯俑們一定會喜歡.
最後, 甜品是一個龐大的西瓜盅, 裡面的西瓜肉已全部挖起, 弄成球體狀, 與士多啤李, 奇異果, 青提子及藍莓, 一同擠在這個西瓜船內. 用「擠」來形容是十分貼切的, 皆因瓜內的水果滿得差不多要掉下來了. 各款水果甚是鮮甜多汁, 其中西瓜有少許「起沙」, 士多啤李, 奇異果, 青提子及藍莓也是甜酸有致. 如此這般匯聚各款鮮果, 既壯觀奪目, 又可享受多種口感. 很讚.
還記得在2013年, 曾到此和新相識的朋友們吃晚餐. 那是一個下雨的晚上, 我還清楚記得我是如何由地鐵站步行到這陌生的街道, 一條難忘又漫長的路......然而, 這晚也是下著滂沱大雨,  但我心裡已很清楚這條路該怎樣走......我深信時間可以讓人改變, 時間也可以令一間餐廳有改善. 而今餐, 相比起三年前, 她改善了很多很多, 也找不到不滿意的地方. 將來, 有機會一定再帶朋友來.
2016-10-18
2016-12-01 927 浏览
觀塘工廈多好野食係人都知架喇,我地幾個人就黎體諒。由apm行去餐廳講緊都只不過係幾分鐘時間,店內嘅環境尚算大,當我們入座後,職員好細心對我地,仲為我地介紹一啲餐廳特別嘅野食,等我地唔洗諗太多香芒沙律大蝦球香芒沙律大蝦球呢個冷盤都幾特別,內有適量嘅蝦、雜果及芒果。入口一啲都唔會覺得太多醬淋淋,爽脆雜果配香甜嘅芒果,就十分惹味同開胃又唔會太油膩。芙蓉蛋白老虎班食完冷盤一條大大條嘅老虎斑就送上枱喇,師博好細幫我地把魚肉分成一塊塊,魚夠晒好香濃又嫩滑,鮮美嘅魚肉下面仲有滑溜嘅蛋白等配料,味道更有層次。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇舖底嘅粉絲吸收左蟶子嘅精華,我覺得應該一開始就試左先,而主角蟶子大大隻,再加入蒜蓉蒸熟。蟶子入口鮮甜,而且帶有蒜蓉的咸香味,令蟶子嘅味道更豐富,就真係絕對唔可以錯過。金華玉樹雞半只廚師真係好用心去做呢個菜,餐廳一早處理好金華火腿,令其咸味去除不小並帶有小小甜味,再用鮮雞夾住金華火腿,呢個擺盤絕對係值得呃like,雞肉即使雞胸亦十分嫩滑,兩樣食材一齊入口味道更有層次。花雕蛋白蒸大肉蟹肉蟹好大隻,每人分到的份量不算小。鮮甜嘅蟹肉再加上花雕雞油蛋白去蒸,食完蟹肉仲可以享受到咁惹味嘅蛋白,
香芒沙律大蝦球
芙蓉蛋白老虎班
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
金華玉樹雞半只
花雕蛋白蒸大肉蟹
肉蟹好大隻,每人分到的份量不算小。鮮甜嘅蟹肉再加上花雕雞油蛋白去蒸,食完蟹肉仲可以享受到咁惹味嘅蛋白,真係令我地成班都回味無窮。
士多啤梨骨
士多啤梨骨一上台就聞到陣陣士多啤梨醬汁嘅香味,另外菜式鮮艷顏色同樣非常鮮艷,醬汁入口甜美,肉質亦十分嫩滑,士多啤梨又夠晒甜。
生炒糯米飯
生炒糯米飯賣相雖然好普通,但食起落就一啲都唔簡單,口感十分十足,另外廚師加入左不少臘肉等多種配料炒勻,鑊氣十足之餘更顯功架。
菠蘿鳥

生果盤嘅造型好似隻鳥仔咁,內裡有好多種生果,好似有士多啤梨、提子、菠蘿及奇異果等咁多種嘅水果。水果清甜多汁。不過呢個果盤嘅造型真係比人深刻印象。

總括黎講,食物味道相當唔錯,份量亦好足,我地個個都食到飽。就我個人黎講,入觀塘工廈食中式嘅私房菜已經係慣性,御膳俾左一個好好嘅體驗俾我地,所以御膳絕對係值得推薦其他人。
2016-11-26 823 浏览
上openrice找地方試新野。👀見這間私房菜甚多好評,便約明友去試菜。我還睇很多評語作出以下的菜單。對此餐頗有期待。環境在工廈內,普通裝修,今日張枱頗迫。👀到牆上話俾個like 就有汽水送,當然唔好放過。人齊餸就起,先來小食🐔腳跟著就是鹵水拼盤,古法蒜頭蟹,蟹質普通。胡椒鮑魚,蛋白龍躉。總體全部餸偏咸!
人齊餸就起,先來小食🐔腳
白胡椒鮑魚
古法蟹
雞腳
鹵水拼盤
花雕蛋白蒸龍躉
2016-11-25
2016-11-22 577 浏览
觀塘私房菜當然有好野食,上菜快,材料夠,未食巳期待。經典富瑤炒飯 – 未食過咁有口感的炒飯,內有海鮮鮑魚仔粒,確美味,一食再食。踏雪金巢 - 金巢確脆,內有菇菇,下有蛋白,配瑤柱碎,確不同的踏雪金巢。蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇 – 大大隻的蟶子,配蒜蓉粉絲確配合,肉汁多又鮮甜。菠蘿鳥 –最後是食水果,眼看巳吸睛,不同的水果,菠蘿奇異果等,多水多汁,不消一會巳食完。
觀塘私房菜當然有好野食,上菜快,材料夠,未食巳期待。

2016-10-08
2016-11-17 536 浏览
返工又來觀塘樓上私房菜食好西,私房菜海鮮不可少,預早訂菜,來到好快有得食。避風塘炒大肉蟹 – 店中的肉蟹好大隻,肉蟹肉多配辣椒,大肉蟹令我們欲罷不能。菊子魚 – 不說不知是龍躉肉,配柚子幾特別,入味無比,出色之作。士多啤梨骨 – 配士多啤梨醬及果肉,甜甜地很好味,配搭佳。甜品 – 又有士多啤梨味配紅豆醬,好滑好香,印象佳,又是出色之作。
士多啤梨骨 – 配士多啤梨醬及果肉,甜甜地很好味,配搭佳。
2016-11-09
2016-11-14 424 浏览
朋友在觀塘做野,佢話觀塘多左好多好好味既野,包括:中、西、日既菜式,佢就叫我黎去試下私房菜。我地叫左呢d野食呢個係砂鍋大魚頭豆腐湯,個湯好鮮甜,唔腥,飲完都唔會覺得口渴。呢個係麻辣鹵水併盤,好入味,越食越上癮,辣辣地好過癮蒜容粉絲蒸大聖子,蒸得岩岩好,唔會太老,如果蒸得太老好難食,粉絲先係重點,好入味白胡椒炒鮑魚,炒得岩岩好,初初以為一定會過熟,好硬,但食落又唔會,超正呢個菠蘿鳥不得了,外觀已經超正,超靚用唔同水果砌出來,師傅真係好有心思,值得贊賞
呢個係麻辣鹵水併盤,好入味,越食越上癮,辣辣地好過癮
  • 菠蘿鳥
  • 砂鍋大魚頭豆腐湯
2016-11-13 420 浏览
之前係雜誌見到觀塘工業大廈入面有唔小私房菜,跟住經過係openrice 一番嘅搜查,我地幾個為食嘅人就黎食下。店內嘅環境尚算寛敞,當我們入座後,負責人細心招呼我地,另一方面他亦貼心為我地推介野食。麻辣鹵水大拼盆鹵水拼盆內有金錢肚、口水雞絲及鹵水豬大腸。金錢肚爽口又唔會太咸,爽脆青瓜配雞絲,就十分惹味同開胃,最後豬大腸肥而膩,份量又足。砂鍋大魚頭豆腐湯食完冷盤香噴噴嘅魚頭湯就黎喇,侍應貼心為我地將魚湯分給各人,湯入口味道好香濃,湯裡面有多種配料,令味道更香濃。大蜆蒸蛋大蜆大大隻,大蜆舖在蛋上一齊蒸熟。大蜆非常鮮甜,最後蒸蛋再加上大蜆嘅鮮美,吸收左大蜆嘅精華嘅令味道更豐富,真係絕對唔可以放過。踏雪金巢餐廳係用金勾翅,瑤柱,蛋白,和 芋頭造成雀巢, 以椒鹽方法去製成菇類食品。成個菜式真係超似鳥巢,底部嘅蛋白就真係一定唔可以錯過,因為真係會有金勾翅架而且菇類唔會太咸,呢個餸無論係影相或者食落肚都真係一流架。爆蒜炒大肉蟹肉蟹好大隻,每人分到的份量不算小。鮮甜嘅蟹肉再加上蒜去爆炒,食完蟹肉仲可以享受到咁惹味嘅蒜頭,真係滿足多重願望。士多啤梨骨士多啤梨骨嘅陣陣香味,未食都流晒口水,之後佢鮮艷嘅顏色再
麻辣鹵水大拼盆

砂鍋大魚頭豆腐湯

大蜆蒸蛋

爆蒜炒大肉蟹

士多啤梨骨

士多啤梨骨嘅陣陣香味,未食都流晒口水,之後佢鮮艷嘅顏色再加上入口甜美嘅醬汁,真係無論視覺或者味覺都可以令人滿足。
招牌御膳炒飯

叫得招牌就知唔簡單喇,粒粒分明嘅炒飯,鑊氣十足,飯中仲加入左帶子粒等矜貴配料,份量十足之餘更顯特色。
西瓜盅

生果盤嘅造型好似個盤咁,內裡有好多球狀嘅西瓜波。西瓜入口清甜多汁。不過呢個果盤嘅造型真係比人深刻印象,因為我真係諗唔到其他餐廳有呢種整法。

總括黎講,食物嘅份量好足,就第一次入觀塘工廈食中式嘅私房菜,御膳俾左一個好好嘅體驗俾我地,所以御膳絕對係值得推薦架。
2016-11-11 370 浏览
觀塘近一兩年開左好多餐廳在工廈地方,私房菜我就第一次食,所以我就訂位叫老闆留好既食物比我地。我地叫左呢d,當然影唔哂咁多相,影左少少。一放上臺,嘩一聲,蟹鉗超大,佔左半隻碟,好新鮮,師傅好好預先爆開蟹鉗殼,令到蟹肉更入味,炒得好乾爽菊子魚,好特別,賣相已經100分,每舊魚上面既醬就係柚子醬,酸酸甜甜好開胃,炸粉唔厚。上湯浸菜,菜心好甜,軟硬適中呢個鮑魚不得了,初頭以為會好硬同埋胡椒蓋哂鮑魚鮮味,但佢又冇,反而更突出
避風塘炒肉蟹
上湯浸菜
上湯浸菜,菜心好甜,軟硬適中
白胡椒炒鮑魚
避風塘炒肉蟹
上湯浸菜
白胡椒炒鮑魚
  • 避風塘炒大肉蟹
  • 白胡椒香爆南非鮑魚
2016-11-09 3791 浏览
平時甚少食中菜嘅喂食妹,有朋友介紹觀塘嘅一間私房菜館。話就算兩個人都可以試到好多樣野,仲樣樣都用料十足。於是就book咗同男朋友嚟食喇!預先book咗位,餐廳會問定你想食咩有咩喜好,會提前whatsapp定菜單比你,好貼心!麻辣手撕雞一份,小辣先嚟嘅涼菜,手撕雞份量足夠四個人食其實。雞絲嫩滑唔會過瘦帶韌,帶有小小麻辣好有風味。青瓜絲爽口清新,增加口感,伴上麻醬開胃之選。花雕蛋白蒸龍躉球龍躉有厚厚嘅一層骨膠原,肉質實身魚味重。蛋白吸收咗龍躉嘅鮮同花雕嘅香,滑滑地幾特別。係今餐中偏清淡嘅一個餸,但都好食到魚嘅新鮮。芝士焗花龍蝦5至6兩,1只今餐真心豪,兩個人食龍蝦好正!5到6兩嘅龍蝦兩個人分剛剛好。肉質非常彈牙,龍蝦味濃而且鮮甜。咬落有汁,食得出係新鮮龍蝦先有嘅咬口。好特別嘅係炸面底,撈埋啲芝士汁食就一流!海王豆腐大蜆湯一人一碗嘅大蜆湯,大蜆大得驚人,打開成隻碗咁大!蜆無沙,肉身厚又鮮味。湯帶奶白色,入口漿口有濃濃嘅骨膠原感。配上少許菇菌,令湯鮮味更加突出。鮑魚試咗兩種整法:啫啫南非鮑魚兩只鮑魚切件用上大砂鍋啫啫煮,加上大量嘅蒜同蔥爆香,好有火口。用上南非鮑魚肉質厚身,啫啫味濃而香口。黑胡
平時甚少食中菜嘅喂食妹,有朋友介紹觀塘嘅一間私房菜館。
話就算兩個人都可以試到好多樣野,仲樣樣都用料十足。

於是就book咗同男朋友嚟食喇!

麻辣手撕雞一份,小辣
先嚟嘅涼菜,手撕雞份量足夠四個人食其實。
雞絲嫩滑唔會過瘦帶韌,帶有小小麻辣好有風味。

青瓜絲爽口清新,增加口感,伴上麻醬開胃之選。

花雕蛋白蒸龍躉球
龍躉有厚厚嘅一層骨膠原,肉質實身魚味重。
蛋白吸收咗龍躉嘅鮮同花雕嘅香,滑滑地幾特別。

係今餐中偏清淡嘅一個餸,但都好食到魚嘅新鮮。

芝士焗花龍蝦5至6兩,1只
今餐真心豪,兩個人食龍蝦好正!
咬落有汁,食得出係新鮮龍蝦先有嘅咬口。

好特別嘅係炸面底,撈埋啲芝士汁食就一流!

海王豆腐大蜆湯
一人一碗嘅大蜆湯,大蜆大得驚人,打開成隻碗咁大!

配上少許菇菌,令湯鮮味更加突出。

鮑魚試咗兩種整法:

啫啫南非鮑魚兩只
鮑魚切件用上大砂鍋啫啫煮,加上大量嘅蒜同蔥爆香,好有火口。
用上南非鮑魚肉質厚身,啫啫味濃而香口。

黑胡椒南非鮑魚兩只
呢個就有啲似新加坡嘅胡椒炒蟹嘅煮法。
原隻鮑魚配上香濃嘅胡椒味,做法比啫啫惹味。
而且原隻上大大啖啖好有咬口。

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2只
叫得蟶子皇,真係大大隻勁多肉,成隻仲長過我手掌呀!
蟶子面有大量嘅蒜蓉同粉絲,香味非常濃郁,但又唔會搶咗蟶子嘅鮮甜味。
蟶子夠新鮮,肉質彈牙,保留到原汁原味。

士多啤梨骨
呢個係御膳嘅招牌菜之一,遠遠已經聞到好香嘅士多啤梨味。
個樣有啲似香醋骨,出奇地大大件嘅排骨竟然又淋又入味!
食落士多啤梨味反而無咁濃,酸酸甜甜咁幾開胃都。

蟹油銀芽炒麵
炒麵有鑊氣,蟹油令炒麵帶有淡淡嘅蟹鮮味。
唔會太油膩,而且麵身彈牙,好食!

甜品
係紅豆椰汁糕,椰汁味香濃。
超級無敵十分勁飽嘅一餐,所有野都好用心製作,最欣賞係用料好新鮮!
2016-10-20
#御膳今晚帶大家上去樓上私房菜搵食😋✌🏻️.成日聽人講 觀塘係尋覓美食的好地方 話你知 的!確!係!不過要食好西 就要識搵路先得😅.岩岩完左個中秋節 後補食翻個做節飯 去左帶屋企食家的味道😏.首先有#菊子魚 hkd 620乜野菊子魚?聽都未聽過囉🤔明明我地班細路怕腥怕魚骨 但呢道餸完全施展到佢既魔力 我地食不停口喔😧用既係沙巴龍躉 唔使咁寡 成日清蒸 而今次用嘅烹飪方法完全符合到年輕人嘅口味👏🏻因為魚上面有少少酸甜既柚子條 然之後夾上爽口嘅魚肉 酸甜開胃 夏天之選👍🏻.然後到#南非鮑魚 hkd65/隻喺街食鮑魚 好多時都會俾人搵笨 搞到好嬲嬲豬 係呢一間私房菜絕對唔會呃你 一隻隻有厚肉地又多汁而且仲好入味既鮑魚就已經呈現喺你面前 鮑魚應該用胡椒去炒 胡椒味好彩唔會蓋過鮑魚嘅鮮味 所以保留到最原始嘅新鮮 呢d米係水準囉☺️.最後要介紹嘅係#蒜子炒蟹 hkd690/2斤依家正正係食蟹嘅季節 係街食飯都忍唔住要嗌翻幾隻蟹來試吓🤗明知食蟹會好論盡 山系比我發現到喺呢一度食蟹...係唔需要擔心難摵蟹殼架✌🏻️因為隻蟹上面有被敲碎既裂痕 其實只要輕輕沿着裂痕剝開個殼就可以輕易咁抽出蟹肉🎉得左!.
#御膳

最後要介紹嘅係#蒜子炒蟹 hkd690/2斤
  • 菊子魚
  • 蒜子炒蟹
2016-10-25 568 浏览
之前係openrice見到呢間私房菜,見到啲食評同相都好似幾吸引,今晚我同朋友地幾個人黎試下。由觀塘站去到餐館所在工廠嘅大廈比想像中近。店內嘅環境都算舒服,當我們入座後,負責人仲好細心咁招呼我地。麻辣鹵水大拼盆拼盆內有麻辣金錢肚、麻辣雞絲及鹵水豬腸。麻辣金錢肚味道唔會太辣,不過爽口彈牙,一啲都唔軟淋淋,青瓜配小小辣嘅雞絲,好惹味同開胃,最後鹵水豬腸夠晒肥美,但係就絕對唔會太咸。砂鍋大魚頭豆腐湯食完頭盤一鍋熱辣辣嘅魚頭湯就送上枱了,侍應幫我地把魚湯分好,魚湯味道好香濃,湯裡面真係有成個魚頭架,真係超足料。蒜蓉粉絲蒸蟶子蟶子大大隻,蟶子非常鮮甜,而且帶有啖啖蒜蓉的香味,另一方面舖底嘅粉絲吸收左蟶子嘅精華,入口好鮮味,真係不容錯過架。大肉蟹(花雕雞油蛋白蒸)肉蟹好大隻,當鮮甜嘅蟹肉再加上花雕雞油蛋白去蒸,咁惹味嘅蛋白真係好少外面嘅餐廳食到,真係令我地食極唔停。士多啤梨骨菜式顏色非常鮮艷,醬汁入口甜美,入口肉質好嫩滑,士多啤梨又一啲都唔酸,每一件都係享受。招牌御膳炒飯炒飯入口粒粒分明,火侯同口感十分十足,另外廚師加入左帶子粒等比較矜貴嘅配料炒勻,鑊氣十足之餘更顯矜貴。餐廳嘅野食相當唔錯,口味方
麻辣鹵水大拼盆

砂鍋大魚頭豆腐湯

蒜蓉粉絲蒸蟶子

大肉蟹(花雕雞油蛋白蒸)

招牌御膳炒飯

餐廳嘅野食相當唔錯,口味方面亦好有符合我地嘅要求;除此之外食物嘅份量亦好足,呢間私房菜,真係令我地對私房菜有左新嘅認識,所以御膳絕對係值得推薦架。
2016-10-24 4240 浏览
呀媽生日再加上難得放到假,當然想一家人一齊出去食餐好。而且媽媽偏好廣東菜式,唔想成日去酒樓慶生咁悶咁死板,搵黎搵去先搵到間廣東私房菜,我地都係第一次食私房菜,就係依間「御膳」。..............................地點位於觀塘工廠區,好少去工廠地方食飯,位置偏僻但唔算難搵。環境比較簡樸,都係得大圓枱同木櫈,入夜後人流較多。點菜後等十來分鐘就開始上菜:)..............................- 砂鍋大魚頭豆腐湯;湯既部份我簡左魚湯,材料十足,奶白色既魚湯好鮮甜,魚湯由黑色大砂鍋餚製而成,裡面有勁香滑既豆腐!呀哥平日唔點食魚都讚依個魚湯好飲,味道唔腥又鮮香。飲過魚湯後仲有魚頭慢慢啜,依件咁神聖既事當然留比媽媽:D..............................魚湯剛上已幫我地分好一碗碗湯,服務不錯!..............................魚湯入面既豆腐好滑溜,同出面街市買番黎既豆腐冇得比!可以話係溶入口中。..............................分好晒份量,大家唔洗夾黎夾去,方便好多:p....
呀媽生日再加上難得放到假,當然想一家人一齊出去食餐好。

而且媽媽偏好廣東菜式,唔想成日去酒樓慶生咁悶咁死板,

環境比較簡樸,都係得大圓枱同木櫈,入夜後人流較多。

點菜後等十來分鐘就開始上菜:)

- 砂鍋大魚頭豆腐湯;

湯既部份我簡左魚湯,材料十足,奶白色既魚湯好鮮甜,

魚湯由黑色大砂鍋餚製而成,裡面有勁香滑既豆腐!

呀哥平日唔點食魚都讚依個魚湯好飲,味道唔腥又鮮香。

飲過魚湯後仲有魚頭慢慢啜,依件咁神聖既事當然留比媽媽:D

魚湯剛上已幫我地分好一碗碗湯,服務不錯!

分好晒份量,大家唔洗夾黎夾去,方便好多:p

- 香芒沙律大蝦球;

慶生當然要「全包宴」,以香芒沙律大蝦球做前菜,先水果沙律再入戲肉。

廚房好貼心,沙律已經幫我地平分好五份,一人一份唔怕唔平均,

每份沙律都會有一隻大蝦球做伴菜,雖然沙律先係主角,

但蝦球好彈牙,雖然沾左沙律醬依然微脆,而個沙律都調得幾好,

生果新鮮,而且有大大粒藍莓好dum本,個味道唔會太酸或太甜。

- 蒜蓉粉絲蒸蟶子皇;

平日食開酒樓小菜都唔敢嗌蟶子皇,最怕係呃秤份量又唔夠,

而依間係每隻計,出到黎每隻蟶子皇大細好平均,而且長度有成呀媽隻手掌咁長,

一上菜已經蒜味充斥,食左一輪終於可以開大餐~

蟶子皇面頭佈滿蔥花同炸蒜,調製味道香口突出,而隻蟶子味道蒜香味濃郁,

蒸蟶子皇保留左佢本身既鮮味,而且口感夠晒煙韌彈牙,可以話係味蕾上既享受:D

蟶子皇每隻份量十足,平人好少食到咁大隻既蟶子!!

蟶子皇除左炸蒜同蔥花,仲有就係粉絲,主要撼左係底部,而蒸後既蟶子湯汁都會流係底部,

而粉絲就岩岩好可以吸收左蟶子既湯汁同蒜蓉既調味汁,所以唔好忽略呀HAHA

- 避風塘炒大肉蟹;

問過員工避風塘會唔會好辣,而佢地話唔會好辣,因為要適應番唔同人既需要,

之前都有啲擔心避風塘會辣,因為屋企人食唔到,但想嗌避風塘既原因係佢夠香口!

而店員都冇呃我地,果然辣度唔算高,微微辣而香口,而大肉蟹既肉質有啲似魚。

蟹膏唔算多,志在啜下啲味,炒避風塘係個唔錯既選擇。

蟹鉗會係最多肉,而蟹腳比起其他都係啖啖肉,肉質肥厚,GOOD~

- 芙蓉蛋白老虎班;

同樣係已經幫我地斬晒件,老虎班底下係芙蓉蛋,魚個肉質嫩滑多肉,

老虎班有淡淡既蛋香味,唔洗豉油都已經好夠味,確係唔錯~

不過蛋白可能要就番魚既時間黎蒸,對比之下有啲蒸耐左既感覺。

- 大蜆燉蛋;

燉蛋蒸得幾滑溜,對比起芙蓉蛋更滑,而燉蛋有淡淡既鮮味,

蜆肉口感煙韌,蜆肉既肉汁溢出,一邊食既時間可以連埋燉蛋一齊食,

而且燉蛋上面淋左少少鼓油,味道更加突出,蛋香味更濃。

大蜆夠晒大隻肥厚,不過蜆肉會比較痴殼,要花D陰力去抆開佢

- 士多啤梨骨;

好新奇,出面比較少有既士多啤梨骨,製法同酸醋排骨有啲相似,

而佢地就用左士多啤梨黎做調味,醬汁個味食得出唔係增味劑,

係新鮮士多啤梨既酸味,食落去一口下個味道有啲似榴槤糖,

但之後就係酸酸微微既味覺,而排骨個肉質都幾爽,不錯!

- 半隻金華玉樹雞;

賣相真係十分吸引,每件雞上面都有一塊金華火腿,

利用菜心黎分隔每件雞,所以道菜式唔會單係得d雞咁單調,

而且個汁令到每件雞都充滿色澤,相當不錯~

啖啖肉已經不在話下,一啖咬落去既時侯;肉汁溢出,

佢個汁令到d雞甜甜地,而且配合少少咸味既金華火腿,開胃得黎又易入口~

食左幾件之後仲可以食返條菜中和下~ 唔會齋食肉咁唔健康,

份量亦都幾足夠,讚

- 上湯浸時菜;

時菜係西蘭花再配雜菇,份量足夠,西蘭花浸至半軟半硬,食落爽口岩岩好,

食左咁多海鮮要清一清個腸胃,所以嗌個時菜實冇死,而且落單果眇可以問家先。

- 西瓜盅;

最後仲有個重頭戲,超有份量既西瓜盅!除左西瓜之外仲有青提、藍莓、奇異果、草莓作襯托,

可以話係五臟俱全,舊舊西瓜都圓碌碌大大件,每舊都係即刻刮出黎,

西瓜鮮瓜勁多汁!好似飲緊西瓜汁,係一個非常有份量既西瓜盅。

整體黎講,食物方面好滿意,差唔多每樣都好有水準,

對於我地食開廣東菜既人黎講,已經覺得滿分,菜式配搭有心思,

同埋好欣賞廚房幫我地分好晒份量,唔洗我地自己整得咁辛苦,值得一去:D

2016-10-21 973 浏览
中菜係我至愛,所以上星期我同左幾位好友去左觀塘敬業街嘅“御膳”嘆左一頓豐富晚餐之餘還可以與好友聚舊一番!!蒜蓉粉絲蒸大蟶子王,蟶子好新鮮,而粉絲吸收左蟶子嘅精華,份外爽滑野味。避風塘炒大肉蟹,非常野味,肉蟹大而肉厚,好新鲜,蟹味十足。我至愛……白胡椒爆炒南非鲍,肉質爽口且彈力,口感非常。“御膳”雖然係一家私房菜,但水準非常好,且菜式新穎,用心製作,所以值得推介俾大家
避風塘炒大肉蟹,非常野味,肉蟹大而肉厚,好新鲜,蟹味十足。
我至愛……白胡椒爆炒南非鲍,肉質爽口且彈力,口感非常。

蒜蓉粉絲蒸大蟶子王
避風塘炒大肉蟹