2020-05-13 443 浏览
受疫情影響下冇咁多人排隊就去試下,排隊時前面有位C Hing已提醒我哋將會有個黑面神出嚟落單。黑面神果真出現,當我哋講低咗食乜後,黑面神繼續同後面排隊的人落柯打,我哋尼個時候先見到個牌有另一款麵底,當佢行返轉頭時我哋話要改麵底,黑面神即刻擺出一副極度厭煩的態度,而且眼神極都搵唔度不友善!我哋已覺得佢非常冇禮貌,因為單都未入,洗唔洗咁呀!但因為朋友力推,加上佢門口貼咗幾張貼紙,姑且俾機會間舖。入到舖,嗰浸坑溝屎水味仲濃郁過出面排隊條後巷!但既然都入到嚟好好丑丑食埋碗麵先啦。就喺尼個時候,黑面神飛咗兩個膠杯俾我哋,恕我見識少,從未在任何食店受過如此對待!麵到了,可惜很失望,胡椒麵冇胡椒味,黑芝麻麵零黑芝麻味,义燒薄不在話下而且冇尼味道!就當我勉強進食之時,黑面神踢咗我張凳一下,起初我都以為佢唔小心(留意返,佢係一句對唔住都冇架),之後佢見我唔郁就半帶命令式話「可唔可以坐返入D」,啊!即係點!?即係佢覺得個客阻住佢,佢就扮唔小心踢到你,然後等你覺得阻住佢然後自己坐返入D,係咪咁呀!所以踢到客人一句對唔住都冇!家下你覺得個客阻住你,你唔識開聲叫個客坐入D嘅,係要用隻腳踢張凳先嘅,咁你阿媽生你俾

家下你覺得個客阻住你,你唔識開聲叫個客坐入D嘅,係要用隻腳踢張凳先嘅,咁你阿媽生你俾個口你做乜呢!?點解尼間舖會請到個咁冇教養咁冇禮貌既員工?定你哋以為自己整既麵好味到可以咁樣侮辱客人?唔該自量下啦!

講真,咁難食仲要D客睇你哋個員工面色,真係不知所謂!

*可惜評分冇負分俾!
**原來黑面神係要俾客人鬧完先識檢點返㗎!
2020-05-09 391 浏览
朋友帶路,話黃店得黎又好食就去試下 😁去到兩三群人排隊唔算多但間鋪好細加上抗疫要隔開一個位坐所以都等左一陣 接受到 😁排緊隊嘅時候個店員比餐牌我地睇(其實佢係唔出聲就咁塞比我地加上問佢野佢答 講野冇尾音入去坐嘅時候就咁拉開一張凳又唔講野我同朋友其實都唔知要坐邊覺得佢都幾冇禮貌)anyway 講返食是日精選拉麵係柚子麵朋友叫左蝦湯柚子麵我第一次食就食返傳統野豬骨湯小麥麵碗麵由日本廚師嘅唔咸唔淡廣東話送上都幾可愛我個豬骨湯偏咸但佢加左柚子係入面好驚喜冇咁肥膩一條條柚子仲好fresh 反而朋友嘅柚子面冇乜柚子味配我個湯就食唔出係柚子 (可能太咸)配蝦湯就幾正個感覺冇咁漏
朋友帶路,話黃店得黎又好食就去試下 😁
去到兩三群人排隊

(其實佢係唔出聲就咁塞比我地
加上問佢野佢答 講野冇尾音
入去坐嘅時候就咁拉開一張凳又唔講野
我同朋友其實都唔知要坐邊
覺得佢都幾冇禮貌)

anyway 講返食

但佢加左柚子係入面
好驚喜冇咁肥膩
一條條柚子仲好fresh
反而朋友嘅柚子面冇乜柚子味
配我個湯就食唔出係柚子 (可能太咸)
配蝦湯就幾正
個感覺冇咁漏

2020-05-05 389 浏览
今日既掃黃行動,專程入元朗去一間由日本人開而又幾出名嘅沾麵店 其實呢間舖之前都食過,覺得味道真係幾唔錯,變咗回頭客 閒日大約兩點到達,條隊已經有五個人 排咗大約半個鐘入得,條隊亦多咗五個人排隊 順帶一提,由於疫情嘅關係,呢間鋪都開始有外賣嘅服務 今日嘅special係紅辣椒麵,但部長都係點返黑胡椒麵配蝦味噌湯 蝦味噌湯+黑胡椒麵 $88 一碗麵會有一隻溏心蛋、兩塊叉燒、幾條荀同一塊紫菜蝦味噌湯相當鮮甜, 雖然味道係偏鹹咗啲 但其實沾面既湯底不嬲都係比較濃味,會比較油膩同鹹對比其他沾麵唔算真係好鹹,湯底味道濃度係適中,係好食的麵方面,黑胡椒味真係幾香黑胡椒同蝦味噌嘅配合啱啱好 唔會出現其中一個味蓋過另一個味 一路食都可以食到蝦味噌嘅鮮味,又食到黑胡椒嘅香味 部長都幾推薦呢個組合
今日既掃黃行動,專程入元朗
去一間由日本人開而又幾出名嘅沾麵店
其實呢間舖之前都食過,覺得味道真係幾唔錯,變咗回頭客
閒日大約兩點到達,條隊已經有五個人
排咗大約半個鐘入得,條隊亦多咗五個人排隊
順帶一提,由於疫情嘅關係,呢間鋪都開始有外賣嘅服務

蝦味噌湯+黑胡椒麵 $88
一碗麵會有一隻溏心蛋、兩塊叉燒、幾條荀同一塊紫菜
蝦味噌湯相當鮮甜, 雖然味道係偏鹹咗啲
但其實沾面既湯底不嬲都係比較濃味,會比較油膩同鹹
對比其他沾麵唔算真係好鹹,湯底味道濃度係適中,係好食的
蝦味噌湯

麵方面,黑胡椒味真係幾香
黑胡椒同蝦味噌嘅配合啱啱好
唔會出現其中一個味蓋過另一個味
一路食都可以食到蝦味噌嘅鮮味,又食到黑胡椒嘅香味
部長都幾推薦呢個組合
黑胡椒麵
2020-05-01 285 浏览
呢間沾麵店我都留意左好耐,一直都想去,但好似長期大熱要排隊所以都未試到。終於今次食到,不過可能因為疫情同限聚令關係唔洗點排。點左個期間限定既櫻花麵同蝦沾麵汁!好簡單講,所有野都岩岩好,沾麵湯唔會太濃易口渴,而且麵條非常掛汁,真係好好食! 重點: 好食之餘,係黃!

重點: 好食之餘,係黃!
櫻花蝦沾麵
櫻花蝦沾麵
2020-04-24 413 浏览
香港有好多食到沾麵的店,我唔係食過好多間,但暫時食過最好嘅係周月同今日介紹嘅彩元朗嘅彩我都食過好幾次,仲記得第一次去係個舊同事帶我去,夜晚去,等左好耐之後自己都去過好幾次,多數都開門嗰陣去,貪佢少啲人。今日兩點去到,等左30分鐘先入得好大原因係因為依家要隔住坐,有啲位唔坐得元朗彩位於條巷度,幾隔涉架湯底有豚骨、黑蒜、同蝦湯我通常都叫豚骨,因為我嫌蝦湯太濃,而黑蒜就會搶左豚骨湯本身個原味麵就分小麥原味、黑胡椒、是日Special,今日特別麵係薄荷,我未試過,所以叫左我記憶佢地嘅特別麵有伯爵茶、紅椒、芝麻等等,食到咩呢就睇大家嗰日嘅口福喇等左半粒鐘終於坐低飲啖水先今日見到日本老闆喺度坐陣之前黎親都見唔到佢碗麵到喇,師傅會親自俾你,碗湯熱辣辣,攞嗰陣小心啲薄荷麵,其實我唔係好食到薄荷味但個麵照舊有水準,每條麵都有彈性,小麥味好出佢地個叉燒好滑好正、淡豚骨湯唔鹹、就咁飲都得,出面有啲沾麵湯會太鹹溏心蛋就例架啦我10分鐘食完,因為停唔到口,有啲人唔夠食嘅話可以加多半份麵,湯可以叫佢幫你再加咁樣先$78,比起出面其實算平,最緊要好食,呢點最重要

好大原因係因為依家要隔住坐,有啲位唔坐得

元朗彩位於條巷度,幾隔涉架

湯底有豚骨、黑蒜、同蝦湯

等左半粒鐘終於坐低
飲啖水先

今日見到日本老闆喺度坐陣
之前黎親都見唔到佢

碗麵到喇,師傅會親自俾你,碗湯熱辣辣,攞嗰陣小心啲

薄荷麵,其實我唔係好食到薄荷味
但個麵照舊有水準,每條麵都有彈性,小麥味好出

溏心蛋就例架啦

咁樣先$78,比起出面其實算平,最緊要好食,呢點最重要

2020-04-24
  • 豚骨沾麵
2020-04-13 496 浏览
位於元朗,隱世大師沾面,聽聞是日本人開,坐位不太多,大約等了35分鐘左右,我們二人叫了「特濃豬骨濃湯$78,堅好濃郁豬骨味😍」+ 網紅「黑胡椒面」另一碗;網紅「必點推介;特濃蝦湯$88+小麥面」+追加精選「紫菜麥面」面真好大碟,見議二人食唔好追加,實在太多,每碗面都有「原隻溫泉蛋+2片豚肉👍」另外還有黑蒜湯,也是網紅爆,如去開元朗的朋友,可以試試
2020-03-17 1182 浏览
彩係佢開冇耐我朋友帶我黎食過,果陣我未食過好味嘅沾麵,簡直覺得驚為天人,個濃蝦湯汁係橙紅色㗎!又濃又香,好杰,我平時好怕食拉麵舊叉燒,但佢整得又淋又好味,糖心蛋就好多都整得好食,但佢就可以個蛋黃全糖心,配一個黑椒麵,黑椒係研碎一粒粒咁佈滿麵條,總之係一試難忘!食多一兩次後,無啦啦就話執咗,好似有嘀人事糾紛...當時覺得相當可惜,你知啦!無得食就零捨掛住,又唔知有冇更加美化到碗麵,當我知道佢開返,又入開元朗緊係會一會佢啦!諗都冇諗就叫返濃蝦湯沾麵,不過麵底佢有個是日限定柚子喎!咁就轉黎試下啦!噫?!今次唔多對路喎,個湯底水咁多嘅,而且蝦味都冇咁濃,沾麵嘅湯應該比較杰身先掛到落嘀麵,但佢依家只係咸同普通湯咁,其實我係失望㗎,重叫咗幾個朋友陪我食,我重諗緊係咪我記錯呢?點知我朋友率先發聲,話個湯底水咗咁多,咁證明佢變咗!佢變咗啦!之後侍應哥哥過嚟問我地覺得好唔好食,我地都照直講,佢話師傅會因應天氣,好似依家比較熱同濕,做一嘀口感比較清爽嘅湯底,輕盈一嘀!師傅有性格,我呢嘀食慣重口味,一時三刻改唔到,下次都係凍嘀先再黎食啦!
蝦沾麵
蝦沾麵
2020-02-24 727 浏览
舖頭細細 好有起日本食拉麵既感覺🇯🇵沾麵有幾款揀🔸我揀左黑椒味男友揀左原味 當日special係Basil🥢 麵質係幾煙un..不錯湯底方面 鍾意濃味既我地分別揀左🍜黑蒜油 同 濃蝦湯 🦐🥣❌配麵食我覺得好一般 因為湯太稀麵掛唔到汁 同係日本食既沾麵相差一段距離食完後都無熱湯比你加等你可以飲埋佢 💢•食過一次就夠啦 須然話係日本人開但食唔出係日本既口味🤭
舖頭細細 好有起日本食拉麵既感覺🇯🇵
麵掛唔到汁 同係日本食既沾麵相差一段距離
食完後都無熱湯比你加等你可以飲埋佢 💢

食過一次就夠啦 須然話係日本人開但食唔出係日本既口味🤭
2020-02-15 447 浏览
元朗出名多野食種類多到唔知揀邊樣好咁岩又好耐冇食日本野又唔想食生冷野於是就搵拉麵食黎到呢度原來係一間小店 可能黎得比較夜所以等左一陣就可以入座全店只有三個工作人員兩個廚房一個樓面而坐位就只有十個左右(我冇認真數)全店都係食沾麵我揀嘅係黑蒜油湯配黑椒拉麵好似第一次食拉麵係可以揀麵嘅味道碗湯嘅味道非常濃郁 食得出佢落左好重豬骨去熬製 而黑蒜味都好強烈 麵方面黑椒味拉麵都幾特別 麵質都幾爽口沾上湯後食到黑椒嘅辣味但同時亦覺得有少少覆蓋左湯嘅味道
元朗出名多野食

黎到呢度原來係一間小店 可能黎得比較夜
所以等左一陣就可以入座
全店只有三個工作人員
兩個廚房一個樓面
而坐位就只有十個左右(我冇認真數)

全店都係食沾麵
我揀嘅係黑蒜油湯配黑椒拉麵
好似第一次食拉麵係可以揀麵嘅味道

麵方面黑椒味拉麵都幾特別 麵質都幾爽口
沾上湯後食到黑椒嘅辣味但同時亦覺得有少少覆蓋左湯嘅味道

2019-11-20
2020-01-29 622 浏览
上星期同朋友食lunch,找到這裡食沾麵便試試。到了我們在店外等了一陣就入得,店舖大約有8個位,餐牌雖然好簡單,都是揀湯底麵底,但送上枱就覺得碗麵唔係咁簡單。我自己揀了蝦味噌湯和小麥麵,還追加多半分麵,個湯好濃郁勁重蝦味,麵條軟硬適中。追加的麵是師傅見我食到一半才煮的,時間剛剛好保持客人吃到熱辣辣的麵條。我試了朋友的黑蒜油湯也不錯,找天要再去食過

2020-01-20 632 浏览
古有三顧茅廬,今有三顧彩aya;然而換來的只是一個冒牌的臥龍,實在憤慨難掩。點了原味沾麵。不一會師傅遞上麵來,雙手接過,碟是熱的,心知不妙;夾著白麵入口果然溫熱,失望。細嚼下彈性一般,爽口度缺,少量麥香夾雜著鹼水的味道慢慢滲出。沾汁看之,掛湯能力僅屬一般。喝一口沾汁,溫度不高,豬骨味突出卻太稀,勉強作沾麵沒有好結果,作拉麵倒是剛好。香油份量恰好不膩,與豬骨湯頭相配,味道跟出前一丁九洲豬骨濃湯麵差不多。配料方面,叉燒以肥梅頭入饌,無調味,豬味一般。醬蛋入味程度中上,流心度有待改善。筍腍而無渣,卻有筍臭,下品。沾汁上放了少許白蔥及柚子絲,柚子絲味道清新,為沾汁生色不少。敗筆在於那白蔥:沾汁本身不濃稠,令京蔥的辣味顯得突出,破壞了那溫順的湯底,應刪。吃畢,請店員幫忙加入湯割,卻只加了一匙份量;不意外,那沾汁本就不濃,顯出店方對港人口味瞭如指掌。呷一口,湯割僅為清水,沒有特別,捨之。總括而言,麵不冷,湯不熱,料不精;也不用說有沒有提供冰水。沾麵三本柱均未能做好,還談何沾麵?筆者明白淡湯熱麵是為了迎合香港人口味才會出現,然而真正出色的店鋪是不需要改變本身的理念來討好別人。吃沾麵是為了感受日本的文

總括而言,麵不冷,湯不熱,料不精;也不用說有沒有提供冰水。沾麵三本柱均未能做好,還談何沾麵?筆者明白淡湯熱麵是為了迎合香港人口味才會出現,然而真正出色的店鋪是不需要改變本身的理念來討好別人。吃沾麵是為了感受日本的文化,體驗他們的習慣;吃一碗香港風格的沾麵就如吃西餐喝綠茶,風馬牛不相及,不吃也罷。

冒牌臥龍,難怪未能治天下。
2020-01-01 750 浏览
這店可以叫做隱世拉麵店,地點偏僻,沒有人正常人流,角落的小後巷,但不好意思,客人多到要排隊的,因為是日本師傅把沾麵手藝帶到這個地方,主推的是手作拉麵,有小麥、黑胡椒及是日特別味道,(吃過柚子味,麵中間是有柚子粒哦!)。進店後一陣荀香,日式的L型桌,跟日本一樣食具、水、推介飲品都全放在座位上方,兩人叫了兩份麵,黑蒜油湯,一份是日special,一份小麥,海苔台印上店名,十分精緻,細心看麵條可以見到你所選味道的小顆粒,湯的味道太好了就不多介紹,必須要推的是溏心蛋,很少吃到如此好味,熟度剛好,讚!店內的小處跟訪日時吃到的一樣,連小紙巾也是花式散開方便客人,性價比適中,推薦!

黑蒜湯
柚子soda
  • 沾麵
  • 黑蒜油沾麵
2019-12-23 383 浏览
好耐冇去彩食沾麵啦今日收早,收工即搭巴士落元朗會下久違既沾麵好在時間尚早六點幾未到晚餐最忙時間但門外已有少許人龍好在今日孤身覓食咁岩店內重有個一人位所以唔駛排隊👻今日麵有小麥、黑糊椒麵、黑松露麵黑松露控表示,唔駛諗一定係食黑松露😍原味豚骨湯黑松露麵麵既上面有塊黑松露略嫌麵本身冇乜黑松露味不過黑松露既香味好易消散麵入面真係混和左松露都好除非即整,唔係都好快會散😂食到差唔多最後先醒起其實應該要早將松露放落湯底到先係最適合既食法🙈真係失敗💔唯有下次再黎食過啦
好耐冇去彩食沾麵啦
今日收早,收工即搭巴士落元朗會下久違既沾麵
好在時間尚早六點幾
未到晚餐最忙時間
但門外已有少許人龍
好在今日孤身覓食
咁岩店內重有個一人位
所以唔駛排隊👻
今日麵有小麥、黑糊椒麵、黑松露麵

黑松露控表示,唔駛諗一定係食黑松露😍

原味豚骨湯

黑松露麵
麵既上面有塊黑松露
略嫌麵本身冇乜黑松露味
不過黑松露既香味好易消散
麵入面真係混和左松露都好
除非即整,唔係都好快會散😂
食到差唔多最後先醒起
其實應該要早將松露放落湯底到先係最適合既食法🙈
真係失敗💔
唯有下次再黎食過啦
2019-12-08 550 浏览
日本人開既自家制沾麵🍜🍜🍜店內地方比較細,開放式廚房設計,每次有食客入黎師傅都會同食客打招呼☺️☺️#彩 每日都有三種不同湯底選擇, 蝦,黑蒜油同埋原味😀🍜麵有幾種可以選擇:一定有小麥/黑胡椒/每日限定每日限定曾經有橙/柚子味麵都好特別😉😉🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹蝦味增湯🦐 湯內有溏心蛋,叉燒,荀溏心蛋🥚都幾好味,一咬落去蛋黃已給流出黎; 叉燒好嫩,好好食☺️☺️另外每碗湯都有一塊雕刻住"彩"的紫菜,真係好有誠意👍🏻👍🏻👍🏻湯底有好濃郁蝦味, 味噌夠曬濃, 有好重蝦膏味😋雖然麵底睇落唔多,不過食落都好夠飽。😎🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂食過一次後, 個蝦味會不斷回味🦐🍜有興趣大家都可以試下🤪🤪
日本人開既自家制沾麵🍜🍜🍜
#彩 每日都有三種不同湯底選擇, 蝦,黑蒜油同埋原味😀
🍜麵有幾種可以選擇:一定有小麥/黑胡椒/每日限定
每日限定曾經有橙/柚子味麵都好特別😉😉
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
🏹蝦味增湯🦐
湯內有溏心蛋,叉燒,荀
湯底有好濃郁蝦味, 味噌夠曬濃, 有好重蝦膏味😋
雖然麵底睇落唔多,不過食落都好夠飽。😎
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
食過一次後, 個蝦味會不斷回味🦐🍜有興趣大家都可以試下🤪🤪
蝦味增湯
蝦味增湯
2019-11-20 582 浏览
彩算是我在元朗的拉麵選擇number 1,雖然yoho mall那邊開了兩間知名拉麵店,但彩小店的魅力依然非凡,以前有日本廚師坐陣,經常都排長龍。今次我難得閑日不用上班,12點多來到彩,剛好不用等位,非常幸運,湯底除了定番的豬骨湯底、蝦味噌湯底和黑蒜油湯底,還多了蟹味噌。但我仍是選擇了豬骨($78),因為其他好像加價了😭,麵底有三款選擇:原味麥麵和兩款特色麵,這天是黑椒和紫菜。老實說其實不太吃到分別,反面覺得原味麥麵麵質最好。喜歡彩的沾麵連一隻原隻溏心蛋,也有筍和兩塊軟熟的叉燒,各樣質素都屬中上。湯底濃而不膩,個人最喜歡它家的果醋,加進湯底裡,帶出另一番風味。可是,確實沒了以前令人驚艷的感覺,少了那份一絲不苟的精神,湯底不夠熱,吃完的時候也沒有店員細心詢問需否加熱湯。朋友的黑蒜油沾麵,賣相更勝一籌。
彩算是我在元朗的拉麵選擇number 1,
雖然yoho mall那邊開了兩間知名拉麵店,
但彩小店的魅力依然非凡,
以前有日本廚師坐陣,
經常都排長龍。

今次我難得閑日不用上班,
12點多來到彩,剛好不用等位,非常幸運,
但我仍是選擇了豬骨($78),
因為其他好像加價了😭,
麵底有三款選擇:
原味麥麵和兩款特色麵,這天是黑椒和紫菜。
老實說其實不太吃到分別,反面覺得原味麥麵麵質最好。

喜歡彩的沾麵連一隻原隻溏心蛋,
也有筍和兩塊軟熟的叉燒,
各樣質素都屬中上。
湯底濃而不膩,
個人最喜歡它家的果醋,
加進湯底裡,帶出另一番風味。

可是,確實沒了以前令人驚艷的感覺,
少了那份一絲不苟的精神,
湯底不夠熱,吃完的時候也沒有店員細心詢問需否加熱湯。

朋友的黑蒜油沾麵,賣相更勝一籌。