2021-11-02 463 浏览
💛彩aya·呢間我地好耐之前已經想食架啦 但係個次去到摸左門釘 事隔幾年終於試到啦🤣🤣·黑蒜油湯富士蔥沾麵$98 l 原味豚骨沾麵$83我自己覺得佢個湯底真係做得好出色 尤其係佢個黑蒜油濃得黎完全唔會油膩 而且超級掛湯🍜之後佢個原味豚骨入面係有少少柚子既 第一啖幾清甜 超驚豔 不過佢食到尾就會偏油少少 所以我自己中意黑蒜油多D🤣🤣之後麵底方邊我地今次揀左胡椒麵同埋伯爵茶麵 我自己就覺得佢個麵本身個味唔算話好出 超級隱隱約約 不過佢個質地煮得幾好既 唯一係佢個叉燒真係有D失望 佢比較乾身 食落真係有D柴🙊·#rbyeat#rby日本菜#rby💛#rby元朗 #rby西環·📍元朗建德街26號益利大廈地下14號舖📍西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖
💛彩aya

📍西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖
黑蒜油湯富士蔥沾麵
原味豚骨沾麵
2021-10-26 352 浏览
想食好味沾麵嘅,元朗的「彩」絕對係我首選,湯底三款:原味豚骨($78)、黑蒜油湯($83)、蝦味噌($88見圖),麵有三款:小麥麵、黑胡椒麵、Special(每天都不同),麵的味道其實唔係相差好遠,反而每次都食蝦湯,蝦味濃郁,湯掛汁力強,麵底夠彈,最好係湯頭夠熱,食哂成碟麵都仲暖,唔似其他沾麵店,浸咗兩啖麵個湯就凍哂。記得食完麵,叫侍應加湯,再加埋枱面的醋,十分好喝,我每次都飲哂!配料方面,糖心蛋好食,但叉燒太薄,不過無所謂,麵先係重點。#hkrestaurant #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodblog #foodie #foodiehk #香港美食 #美食 #foodphotography #foodstagram #foodreview #鐵食評 #黃店推介 #彩沾麵 #元朗美食 #元朗彩拉麵 #つけ麺 #ラーメン #香港つけ麺 #日本菜 #沾麵 #拉麵 #蝦湯沾麵

配料方面,糖心蛋好食,但叉燒太薄,不過無所謂,麵先係重點。

• 蝦湯沾麵
2021-10-16 429 浏览
🇭🇰元朗高質沾麵👍🏻要排隊的人氣小店營業時間較短 要留意番唔好碰門釘!舖頭座位得好少 所以唔建議多人一齊嚟食 要等得相對耐d🧐店員見你排到咁上下 就黎到你會問定你食邊款面 所以一入到去坐低就有麵食原味豚骨沾麵$75麵底有三款可以揀 小麥麵/黑胡椒麵/當天限定的麵(嗰日係菠菜麵)😝豚骨呢個就揀咗黑胡椒麵 又食唔出太重嘅黑胡椒味 但係就個麵會香啲~個麵條超級掛汁 香濃嘅豚骨湯底 不會死鹹 就咁飲都唔會好鹹好油膩!幾好食😋仲有隻溏心蛋 流心出色 蛋黃有醬油味 正!蝦味噌湯沾麵$93呢個就揀咗菠菜麵 麵有咬口 超好食 自己鍾意呢款多啲😆蝦味勁濃郁 好香好正 配埋啲大蔥 一啖吸入麵條 爽!面底份量好夠 叉燒肥瘦適中 軟淋入味🤤呢間野值得一試!很推介!除了元朗 太古都有分店🤗🌟推介分數(4/5)📍 彩 (元朗)元朗建德街26號益利大廈地下14號舖
🇭🇰
元朗高質沾麵👍🏻要排隊的人氣小店
營業時間較短 要留意番唔好碰門釘!
舖頭座位得好少 所以唔建議多人一齊嚟食 要等得相對耐d🧐

原味豚骨沾麵$75

蝦味噌湯沾麵$93

呢間野值得一試!很推介!除了元朗 太古都有分店🤗

🌟推介分數(4/5)

📍 彩 (元朗)
元朗建德街26號益利大廈地下14號舖
  • 蝦味噌湯沾麵
  • 蝦沾麵
  • 蝦味噌湯
  • 溏心蛋
  • 叉燒
  • 原味沾麵
2021-10-04 340 浏览
不論是元朗還是西環的店,都挑了比較隱蔽的位置,沒想過在毫不起眼燈光昏暗的小巷內,竟然有這樣一間出色的沾麵店。我是跟同事去了西環的分店,被那自家制的麵條深深震懾了。這一次的special是紫菜麵,是絕對不會難吃的口味,所以毫不猶豫就點了。🔸黑蒜油湯沾麵 $88這是口味比較濃的,吃五六口是非常吸引,是壓倒性地比原味惹味,可是如果震吃完一整碗就有一點點覺得太膩的感覺。🔸原味豚骨沾麵 $83我個人還是比較喜歡原味,而且這家店做的湯濃稠程度做得剛剛好,剛能把湯掛在麵上,不會因太多湯而很快有油膩感。而且這間店的麵真的超有咬口,超好吃,完全不會有煮過時而太腍的問題。因為主要都是吃麵和湯的,其他配料也沒太注意到,哈哈,唯獨是流心蛋也是大讚的,剛好蛋黃最裡面的部分有少少生,真的是剛剛好啦。唯一不太接受的是店內那種廁所味,真的想一直帶口罩進食,之後再看其他人的評語才知道原來是荀的味道,但也真的太難聞了,而且西環的分店完全沒帶這個問題呢。

🔸黑蒜油湯沾麵 $88

🔸原味豚骨沾麵 $83

• 黑蒜油沾麵
2021-09-27 309 浏览
星期六放假,又懶得出街,見到元朗名物-彩,居然可以喺某外買平台order, 心郁郁就order嚟試吓。據聞老闆係日本師傅,啲麵都係自己整,沾麵嘅湯有三款選擇:豚骨、黑蒜油同埋蝦味噌。我就揀咗最受歡迎嘅蝦味噌。麵條就兩款選擇: 小麥麵或者黑胡椒麵。我就揀咗黑胡椒味。大概20分鐘就送到,開頭都驚啲湯會唔會凍哂,送到黎過湯仲係好熱,紫菜又唔會淋晒。一打開個湯,濃郁嘅蝦味撲鼻,急不及待就飲咗一啖,唔油膩仲好香濃。黑椒味嘅麵,反而覺得食唔到好明顯嘅黑椒味。叉燒都好淋,唔錯,隻流心蛋都好好味。份量都幾大,食完勁飽。下次要試吓堂食,睇吓有冇分別。

麵條就兩款選擇: 小麥麵或者黑胡椒麵。我就揀咗黑胡椒味。

2021-08-26 533 浏览
通過家人介紹來到這間餐廳,家人聲稱是全港最好吃的拉麵店,講得那麼誇張,就決定試一試!餐廳款式不多,更顯得特別主打。今次點了黑蒜油湯沾麵,真的沒有失望,很香的黑蒜味道,配上祕製湯底,更加美味!份量超多,我一個人不能吃完!下次要約多幾個人一起分享,也可嘗試不同的口味!
2021-08-19 646 浏览
見到好多好評~但係都抱住平常心去試試!因為元朗好少好好食嘅拉麵店~避開咗午飯時間先去~2點去唔洗排隊又唔洗等位入到去都係舖仔細細但係感覺整潔舒適嘅。望一望餐牌即刻點咗一個海老同黑蒜沾麵~因為我特愛沾麵😂麵條揀咗普通蕎麥麵同胡椒麵~試下新嘢。2個麵黎到~賣相尚算ok 不過2款沾麵都好夠味同夠濃特別胡椒麵估唔到都有驚喜~好香。佢仲有是日特別推介芝麻麵,睇嚟下次去可以再試埋湯麵同其他特色麵條結論係價錢ok 味道亦都唔錯,值得一試。另外佢個辣椒油都好味😋鐘意食辣可以加少少,唔會搶晒個主角個味之餘又豐富咗味蕾
避開咗午飯時間先去~2點去唔洗排隊又唔洗等位

入到去都係舖仔細細但係感覺整潔舒適嘅。
望一望餐牌即刻點咗一個海老同黑蒜沾麵~因為我特愛沾麵😂
麵條揀咗普通蕎麥麵同胡椒麵~試下新嘢。
2個麵黎到~賣相尚算ok 不過2款沾麵都好夠味同夠濃

特別胡椒麵估唔到都有驚喜~好香。

結論係價錢ok 味道亦都唔錯,值得一試。

2021-08-18 380 浏览
元朗又係一個出名多好嘢食嘅地方,今日我哋就嚟到位置隱蔽嘅麵店「彩」,一試佢哋嘅沾麵🍜味道如何啦。😚舖仔細細門口位置掛住一個大紅燈籠🏮,係夜色襯托之下立即有滿滿日本深夜食堂感覺🗼🌃,因為坐位唔多嘅關係,我哋大約等咗半個鐘,店員係我哋就快入坐前先落定單,減省咗等食嘅時間😋。(特別提醒每碗麵都會配有叉燒/紫菜/荀/蔥 同埋糖心蛋,如果有朋友要走任何配菜記得要係門口落單時講定哦😜)。「彩」另一個特別之處在於佢哋不定時會更新沾麵嘅口味同埋配菜嘅款式,而且大多都唔會預先公布,令食客每次嚟到都會有新發現😝。第一款嚟到嘅係「原味豬骨湯 配黑胡椒麵」🤍。原味湯底豬骨味道非常明顯,試落會有少許昆布味,但又唔會過份油膩😝,濃郁程度剛好足夠掛麵,但直接飲都唔會覺得太咸,配合黑胡椒麵嘅小小辛辣調味🔥,非常不錯。👍第二款到嘅係「黑蒜油湯 配小麥麵」🖤。湯底黑蒜油蒜香味吸引,味道濃厚,但少許太咸,並且加埋蒜油令到湯底較油膩,不太適合直接飲(因為會肚仔受不了🤣)。不過小麥麵嘅軟硬度適中,麵身夠滑,而且食落會有些許小麥味,加分。😝配菜方面:叉燒咬落鬆化夠淋, 但肉味偏淡,如果輕輕煎香會更好,4⭐。 流心蛋嘅時間掌握得好

原味豬骨湯沾麵 及 黑蒜油湯沾麵

原味豬骨湯 配黑胡椒沾麵

黑蒜油湯 配小麥沾麵

靜岡抹茶可樂

配菜方面:叉燒咬落鬆化夠淋, 但肉味偏淡,如果輕輕煎香會更好,4⭐。 流心蛋嘅時間掌握得好好,做到只有蛋黃中間流心💛🥚,5⭐。今期因香港雙層電車得到世界最大車隊紀錄,紫菜上印有香港特色嘅電車圖案,幾驚喜😊。最後加返支靜岡抹茶可樂(不過無咩抹茶味),為今個周未嘅晚餐畫上句號。
2021-08-08
原味豬骨湯沾麵 及 黑蒜油湯沾麵
原味豬骨湯 配黑胡椒沾麵
黑蒜油湯 配小麥沾麵
靜岡抹茶可樂
  • 原味豬骨湯 配黑胡椒麵
彩都開咗幾年🌈記得啱啱開嗰陣時排隊要排勁耐💨🔥嗰日小編晏晝去到啱啱好唔使排隊🤣好好彩——————————————————————————————🍤蝦味增湯沾麵 $93(今日special柚子麵)塊紫菜好靚😭🙈配料方面每碗麵都有筍、好淋滑嘅叉燒、好正嘅糖心蛋🥚啲面好煙韌有咬口好掛汁✨但冇柚子味🍋湯底有超級濃蝦味🍜跟住再加埋店舖提供嘅炸蒜🙌🏻係好味嘅!但係食完之後會好口渴因為都幾鹹🤌🏻7.8/10🧄黑蒜油湯沾麵 $88 (今日special柚子麵)配料一樣~但會幫你落埋炸蒜😋呢個湯底整體比較油膩🤣但小編❤️呢個多啲喎~黑蒜味勁重🤍加埋啲麵好正😵‍💫但都鹹呀!🤌🏻8/10🍵靜岡可樂 $22唔錯!可樂同抹茶味溝埋唔怪🥤🤌🏻7/10——————————————————————————————#為食tips👻 總括嚟講幾好味但價錢頗貴~同埋一入到去就會聞到一陣日本味🤣係啲筍味!老實講有啲啲似廁所味😂但小編覺得ok接受到👌🏻可能因為我都鍾意筍😽大家都可以以懲罰吓佢哋💛
🍤蝦味增湯沾麵 $93(今日special柚子麵)
🤌🏻7.8/10

🧄黑蒜油湯沾麵 $88 (今日special柚子麵)
🤌🏻8/10

靜岡可樂
蝦味增湯沾麵
  • 蝦味噌湯沾麵
2021-07-19 821 浏览
聽朋友講元朗市中心個邊有間隱世沾麵店 咁就去試下啦😋 位置真係好隱世 係小巷入面 附近有好多車房😂個人覺得哩間鋪幾正宗 有凍水提供俾客人飲用🧊好適合中意食沾麵但住元朗又唔想去港島既人試試👍🏻總共有3款沾面提供🍜🍜🍜我今次就揀左 蝦味噌湯沾面 $93湯底味道濃 溫泉蛋流心啱啱好 我叫左200g 食完唔係好夠飽 於是就叫多100g😋然後店員話可以加湯🤩好少有店舖會加湯俾你 可能因為店長係日本人 十分友善😁可惜既係麵只有熱麵 冇凍麵揀

個人覺得哩間鋪幾正宗 有凍水提供俾客人飲用🧊

蝦味噌湯沾麵
2021-07-18
蝦味噌湯沾麵
2021-07-05 523 浏览
呢間麵店一直想試好耐佢哋只係得沾麵賣,湯底可以選擇三款位置都幾隱蔽,喺橫街窄巷嘅盡頭環境唔大,大概只有10張枱座位有少少迫試咗佢嘅富士蔥沾麵配原味湯底麵有得加份量同埋選擇口味今次我就試咗佢最普通嘅小麥麵拉麵幼身同埋彈牙湯底濃郁,有一隻蛋同埋豚肉有勁多蔥同埋少少柚子皮食落唔會好油,帶啲清新豚肉切得好薄,都幾大塊脂肪分布平均,感覺唔會好肥整體食物唔錯不過衛生方面有待改進一入去有啲異味,同埋有蚊冷氣都唔係太夠有機會會試吓佢其他麵同埋湯底
呢間麵店一直想試好耐
佢哋只係得沾麵賣,湯底可以選擇三款
位置都幾隱蔽,喺橫街窄巷嘅盡頭
環境唔大,大概只有10張枱
座位有少少迫
試咗佢嘅富士蔥沾麵配原味湯底
麵有得加份量同埋選擇口味
今次我就試咗佢最普通嘅小麥麵
拉麵幼身同埋彈牙
湯底濃郁,有一隻蛋同埋豚肉
有勁多蔥同埋少少柚子皮
食落唔會好油,帶啲清新
豚肉切得好薄,都幾大塊
脂肪分布平均,感覺唔會好肥
整體食物唔錯
不過衛生方面有待改進
一入去有啲異味,同埋有蚊
冷氣都唔係太夠
有機會會試吓佢其他麵同埋湯底
西環都有分店 之前番學咁耐都冇食到 竟然係去到元朗食🤣小店座位唔多 好有日本拉麵小店feel🏮😚🍜原味豚骨湯 · 小麥麵 $78湯底香濃☺️有幾塊好腍身既薄叉燒😗真係好薄😂我地揀左小麥麵🤎同當日special黑芝麻麵🖤食落冇分別🤔🙈麵質偏硬但又唔係彈牙 帶點鹼味😢覺得沾麵會有更好既選擇🙈🤣

原味豚骨湯小麥麵
🍜原味豚骨湯 · 小麥麵 $78
2021-06-05 570 浏览
睇返前面comment諗住應該唔差點知一坐低就聞到一大陣x渠同機油mix埋既味道有d想嘔所以成餐只諗住快d食完快d走全程食唔出味我相信平時應該唔係咁?如果唔係冇可能呢個分不過佢係一間可以係廁所招呼客人既餐廳冇下次
睇返前面comment諗住應該唔差
點知一坐低就聞到一大陣x渠同機油mix埋既味道
有d想嘔

所以成餐只諗住快d食完快d走
全程食唔出味

我相信平時應該唔係咁?
如果唔係冇可能呢個分

不過佢係一間可以係廁所招呼客人既餐廳

冇下次
2021-05-20
2021-05-15 645 浏览
本人一向喜歡食沾麵有一日係社交媒體見到有人推薦彩既沾麵決定要去試試店舖地點係元朗壁球場隔離既小巷入面唔算難搵店舖既堂食位置唔多目測約有10-15個當日我同朋友約晚上七點去到唔需要等位,直接入坐餐廳既餐牌有啲難理解要員工解釋先睇得明最後叫左一個原味豚骨湯沾麵(半份麵)及一個蝦味增湯沾麵兩款既湯底個人認為屬於偏油及唔夠杰原味較淡↓ 蝦味就濃d↓ 麵質都彈牙總結試左一次就夠
本人一向喜歡食沾麵
有一日係社交媒體見到有人推薦彩既沾麵
決定要去試試

店舖地點係元朗壁球場隔離既小巷入面
唔算難搵

店舖既堂食位置唔多
目測約有10-15個

當日我同朋友約晚上七點去到
唔需要等位,直接入坐

餐廳既餐牌有啲難理解

麵質都彈牙

總結
試左一次就夠
2021-05-13
今日本身想去元朗二悅食牛肉麵,但原來星期四放假,就唯有係附近搵其他野食。記得有日個friend 講過附近有間拉麵唔錯,就搵到Aya。入到去,裝修同員工制服已經比到一種真正日本既店鋪觀感,員工統一格仔襯衫,全部帶帽,店面有種簡單而實用既感覺。一上坐,有冰水供應,雖然未至於好似日本拉麵店咁凍,但已經感覺真係日本人經營,因為日本有冰水供應係基本禮貌。望餐牌,清一色拉麵,唔似其他拉麵店為迎合一般香港人咩都叫D既叫法。我一般第一次去新餐廳都鐘意叫最basic 既野,因為gimmick 野通常都講運數,未必顯示到一間店鋪既實力。但見到個特別多蔥既version我都忍唔到手。最後叫左個多蔥既豬骨湯小麥麵,同一支柚子梳打。無耐野食來到,飲淡汽水,唔錯,但因為真係有D似韓國個柚子茶,相比起來加22蚊,其實建議要我一直飲開既青提汽水更好。到野食,個麵係粗麵,比起最近香港好多裡面店既幼麵我比價鐘意粗麵。咬口好彈牙,唔鞋,其實真係我食過既拉麵來講好上乘,口感非常好。唯一硬要講就如果小麥味再強少少更好。湯,其實同一般食開既沾麵好唔同,第一就係清好多,第一個感覺似湯麵多D。因為一般外面食沾麵個湯其實似汁多D,其實

湯,其實同一般食開既沾麵好唔同,第一就係清好多,第一個感覺似湯麵多D。因為一般外面食沾麵個湯其實似汁多D,其實係難以飲用既地步。但其實呢個湯味道一D都唔差,有層次感,唔似外面一味靠濃。呢度既湯底其實有D似清湯,唔癡牙,但建議食法就比麵留係湯入面耐少少先食,如果唔係就未必夠味。

個溏心蛋,味道濃郁唔太鹹,蛋黃粘性高會留係口內比較耐,蛋白部分比較軟身,唔似其他地方食個蛋白咁彈,可能因為其他地方都整完雪起待用。

叉燒比較瘦身,無咁多肥肉,少D油脂味但肉味較出,亦無某D店燒既焦香味,覺得視乎個人喜好,我自己就覺得唔錯,但可以再大塊D我唔介意比多D錢。

蔥真係幾多下,食落幾fresh有爽脆感,有少少生蔥既辣味。

總結:  我其實係幾滿意,但確實亦都覺得未必個個人都鐘意呢種比較清甜既湯底,又或者有D想食濃郁沾面既人未必適合,但可能其他口味可以滿足到,下次可以試試。
2021-05-13