🔻尖沙咀.山林道🔺🍚彤私房菜高級粵菜-呢間寂寂無名嘅私房菜其實真係一啲都唔差,可惜可能宣傳未做到好足所以都唔係好多人知🥹但係好嘢當然要開心分享下😉-🔹南非24頭吉品鮑✨🔹過橋象拔蚌✨[推薦]-年少無知嗰陣既我一直以為淨係得啲宴會先至有得食鮑魚🫣大過之後間唔時食中菜都會想叫翻一隻黎食😎元寶形既吉品鮑腰圓背厚,加上色澤金黃,賣相一流☺️鮑魚有嚼口又帶糖心,海鮮獨有既鮮生味越嚼越濃郁🤤象拔蚌飽滿多肉,片片晶瑩剔透🤩口感爽脆,味道鮮甜,隱隱約約既海水鹹味,保證一試上癮🥳下面墊咗稻庭烏冬和芽菜,撈埋啲濃湯一齊食,無得彈😍
🔻尖沙咀.山林道🔺
🍚彤私房菜高級粵菜
🔹南非24頭吉品鮑✨
🔹過橋象拔蚌✨[推薦]
2022-07-11 48 浏览
🥢彤 私房菜📍尖沙咀山林道⚠️記得預先訂定位啊!!.🚩阿拉斯加蟹兩食〔總評:9/10〕🚩豉油王炒麵〔總評:8/10〕🚩招牌茶燻雞〔總評:8/10〕🚩椒鹽台山蠔〔總評:8/10〕🚩醬燒牛肋骨〔總評:9/10〕.今次嚟到位於山林道嘅哩間高級粵菜館🥣雖然唔喺啲出名熱店,但係記得都要提早訂位,事關哩到喺得幾間包廂㗎咋‼️.菜單選擇超級多睇到眼花撩亂😵‍💫最後就嗌咗五樣嘢,碟碟都真材實料睇得又食得㗎😙五斤重嘅阿拉斯加蟹用咗煎同煎嘅方式處理,蟹肉鮮甜🤭茶燻雞散發淡淡嘅茶甘味,雞肉細嫩軟滑😋台山蠔飽滿嫩滑,鮮甜唔腥臭,椒鹽口味唔會過於油膩又惹味😍牛肋骨熟度把握得啱啱好,粉嫩軟熟,搭上微爆嘅芥末籽一流🤩
🥢彤 私房菜
📍尖沙咀山林道
⚠️記得預先訂定位啊!!

🚩阿拉斯加蟹兩食〔總評:9/10〕
🚩豉油王炒麵〔總評:8/10〕
🚩招牌茶燻雞〔總評:8/10〕
🚩椒鹽台山蠔〔總評:8/10〕
🚩醬燒牛肋骨〔總評:9/10〕

朋友帶路黎到呢間係商業大廈入面既隱世私房菜見識見識😳意外發現又真係冇介紹錯😋舖頭係尖沙咀區比較靜既地段,因為都比較高層,玻璃窗既景色都幾開揚👍🏻環境黎講都舒服清靜,因為係一個個包廂咁分隔開,私隱度都幾唔錯👏🏻成餐飯落黎最有記憶同埋我最中意食既一定係椒鹽台山蠔同魚米之鄉❕其他野食質素都幾唔錯,而且碟碟分量都好多,真係幾物超所值🫶🏻🌶🧂🦪我印象中一碟大概係有六隻蠔左右,全部都超級大隻,肥嘟嘟既蠔炸到外面好酥脆🤩同辣椒炸蒜蔥花炒埋一碟極香口🥰🐟🌾🦐兩斤重既東星蒸得岩岩好,面頭鋪咗啲脆米可以夾埋一齊食 上枱既時候跟埋一壺極濃蝦湯比係淋上去,一啖魚肉連埋蝦湯一齊落肚都真係超級香濃鮮甜😍

2022-07-08 59 浏览
✏️在尖沙咀又找到一家超好吃的粵菜館 餐館走高尚路線 裝修別緻典雅 包廂座位更有私隱度 包廂內置一台螢幕電視 另外窗外景色開揚怡人-🔶花之刀削麵🌕🌕🌕🌕🌔 (4.9/5)🔶招牌茶燻雞🌕🌕🌕🌕🌘 (4.2/5)刀削麵麵條Q彈 拌炒木耳洋蔥等配料 簡單不錯吃 另外新穎搭上清甜脆爆的三文魚籽 意外地搭😳茶香味深深滲進雞內 雞肉嫩滑配上幽幽的茶甘 齒頰留香😌-🔶阿拉斯加蟹兩食🌕🌕🌕🌕🌖 (4.7/5)兩食分別有煎爪及蟹身蒸蛋白 蟹腳肉煎得酥脆多汁😇蛋白吸收所有有蟹的精華 滑溜鮮甜無比😘🔶椒鹽台山蠔🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)蠔肉厚實濃郁 顆顆飽滿鮮甜😍上了一層薄薄粉漿 酥脆不油膩

🔶花之刀削麵🌕🌕🌕🌕🌔 (4.9/5)
🔶招牌茶燻雞🌕🌕🌕🌕🌘 (4.2/5)
🔶阿拉斯加蟹兩食🌕🌕🌕🌕🌖 (4.7/5)

🔶椒鹽台山蠔🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
蠔肉厚實濃郁 顆顆飽滿鮮甜😍上了一層薄薄粉漿 酥脆不油膩
2022-07-07 35 浏览
#彤私房菜🥢|尖沙咀山林道✔️#招牌茶薰雞🐣師傅刀功了得,雞件切得完整並無碎骨👏🏻細皮嫩肉的雞恍如浸泡了七七四十九天的茶溫泉一樣,茶甘香滲透在牠每一吋肌膚🤩嫩滑彈牙的雞肉配上優雅的茶香味完全不會吃膩😌✔️#桂花炒米粉🪷正所謂人不可貌相,看似平平無奇的一道菜實際上非常有內涵😚米粉鬆散不油膩,洋蔥🧅三色椒🫑芽菜🌱加上叉燒🐖蝦仁🍤,葷素配搭恰到好處❤️再撒上滿滿芝麻香味更甚💯✔️#醬燒牛肋骨🩻⚠️懶人必選⚠️師傅細心將嫩肉分好,每件都剛好一口大小👏🏻乖乖列好隊的牛肋骨肉熟度剛好,輕輕一咬爆發濃濃牛味🤤配上辛辣清爽的芥末籽,輕鬆消滅一盤肉🫡
#彤私房菜🥢|尖沙咀山林道
✔️#招牌茶薰雞🐣

✔️#桂花炒米粉🪷

✔️#醬燒牛肋骨🩻
2022-07-07 32 浏览
💡尖沙咀山林道 - 高級私房菜-雖然呢間並非喺啲咩超高討論到嘅熱店,但係自古高手都嚟自民間,呢間真係低調高質嘅中菜館💕如果想食下粵菜,不妨試吓呢間啦❕-先論餐廳環境,選址山林道商廈高層單位,鄰近鬧市但又清靜高私隱度🚪包廂有一大片玻璃窗,高處望出去景觀相當開揚🏙裝修就具有中國特色,舒適之餘又不失貴氣🐩-菜式方面,各路飛禽走獸應有盡有🤣素食到食肉獸都一定有嘢啱食🤞🏻-要講哩到嘅首本名菜,一定要提哩道〔魚米之鄉〕🐠兩斤重嘅東星斑蒸得啱啱好,唔痴骨又唔老💯隨碟附送嘅仲有一壺熱辣辣嘅濃厚蝦湯🤩四個字 —「鮮上加鮮」❤️‍🔥
💡尖沙咀山林道 - 高級私房菜

- 阿拉斯加蟹2食🦀⚠️標榜有足足5斤重㗎!一隻巨大阿拉斯加蟹用咗兩種唔到既煮法去處理,「煎爪」同「蛋白蒸蟹身」💕蟹腳部分煎到金黃色,鬆脆又香口🔥蟹汁仲鎖住系肉入面,每嚼一下都有汁咇出黎咁🫦後者濃濃鮮美既蟹汁滲曬落蒸蛋白到,嫩滑既蛋白係👅上面‘浪’下‘浪’下,好似好多蟹仔係口入面浮游咁😝- 椒鹽台山蠔🦪台山蠔隻隻都肥肥白白,每粒都大大隻炸到外面金黃酥脆 入面鮮甜滑嘟嘟😙椒鹽既整法真係超級無敵惹味🈵鹹鹹辣辣既調味配上鮮甜綿滑既蠔肉,絕🥳- 招牌茶燻雞🐔擺上枱既同時我已經聞到朦朦朧朧既茶香🍃一隻赤裸裸既雞仔完美躺平係我地眼前🫣細皮肉嫩,就算係雞既位置都軟熟唔嚡口㗎🤩越咬越濃茶味,恍如置身係茶園中心咁😶‍🌫️

- 阿拉斯加蟹2食🦀
⚠️標榜有足足5斤重㗎!

- 椒鹽台山蠔🦪

- 招牌茶燻雞🐔

2022-07-06 37 浏览
上個星期既家庭樂帶住兩老加埋細佬一齊去到尖沙咀山林道哩一間高級粵菜到食飯😌一就已經預先訂好位,上到去好快已經由服務員安排帶領我地去到自己既包廂😚食物方面我地總共點咗五樣嘢,擺盤非常精美,菜式既配搭都好有心思😊全部份量都好多,食到我地四個捧住肚走🫣💕推薦既有椒鹽台山蠔🦪同招牌茶燻雞🐥台山蠔極度肥美軟滑,鮮甜帶少許海水味,一啲都唔腥❕怕食蠔既媽媽都表示可以接受😝茶燻雞都係好嫩滑既肉質,淡淡清幽既茶香,食完真係齒頰留香🤩👅味道:9/10👀賣相:9/10🪑環境:8/10性價比:8/10回頭率:8/10

💕推薦既有椒鹽台山蠔🦪同招牌茶燻雞🐥

👅味道:9/10
👀賣相:9/10
🪑環境:8/10
性價比:8/10
回頭率:8/10
呢間私房菜都幾有內涵,不枉我大西北專程出黎尖沙咀🥳🌸花之刀削麵可能係為咗襯翻個朵🧐個擺盤擺到勁似花之戀壽司🤣面頭加咗一大攝魚子 刀削麵滑嘟嘟,成條麵厚薄勁一致,師傅好手勢👏🏻麵條彈牙有嚼口 又掛到味👍🏻🥢桂花炒米粉炒米粉入面除咗有啲燈籠椒🫑洋蔥🧅芽菜🌱之外仲加咗叉燒🐷同蝦仁🍤 撒埋海量既芝麻係面 簡單得黎又香口到食唔停口😝🐂醬燒牛肋骨牛肋骨成條上枱視覺效果都幾衝擊🤯我懷疑條骨仲闊過我手臂🫣肉已經率先由師傅幫我地切好曬一口大細😌超級貼心喎 喎曬我呢啲唔識揸刀既懶人🫣醬汁另外用個碟仔裝起 咁樣可以試咗個原味先😚芥末籽令到味道勁加有層次 口感都多個層次🤘🏻
呢間私房菜都幾有內涵,不枉我大西北專程出黎尖沙咀🥳

🌸花之刀削麵

🥢桂花炒米粉

🐂醬燒牛肋骨

2022-07-05 29 浏览
黎到呢間高級粵菜享受一下高尚人生,呢到環境靚靚,擺盤全部都好精緻🥰(✨係小妹私心推薦)✨ 桂花炒米粉炒米粉真係幾考功夫,又唔可以炒得碎又唔可以太油!呢到睇得出師傅係有啲料到,炒得乾身香口又唔油膩,麵條仲都幾完整下🙌🏻簡單同三色椒🫑、洋蔥🧅絲同蛋花炒埋一齊,再加上大量芝麻粒💯✨ 醬燒牛肋骨燒到外面少少焦脆又保持到入面肉嫩多汁,再淋上滿滿既鹹鹹甜甜既醬汁🤤🤤因為面頭有配搭上芥末籽醬,個種好獨特既酸酸辣辣同埋佢啲啲爆珠既感覺,食多幾件都唔怕漏🤩▪️ 豆腐瘦肉雜菌因為小妹我係唔食菇既關係,飛🤣🤣🤣✨ 招牌茶燻雞呢個又係不得之了,茶味係滲入曬成隻雞,香到我差啲連骨都啃埋🫣🫣雞肉係嫩既,每咬一啖都會感受到陣茶香飄番出黎😚

(✨係小妹私心推薦)

✨ 桂花炒米粉

✨ 醬燒牛肋骨

▪️ 豆腐瘦肉雜菌
因為小妹我係唔食菇既關係,飛🤣🤣🤣

✨ 招牌茶燻雞

2022-07-04 77 浏览
【尖沙咀。彤私房菜】🥢-👣位於尖沙咀山林道商業大廈,佐敦地鐵站行步只需約十分鐘步程-👉🏿私房菜菜式選擇非常之多,家常小菜、山珍海味應有盡有,視乎返個人需要🧐今次介紹返親民路線少少🤏🏻嗌餸食飯食得白飯多悶悶地可以叫返個炒麵😋豉油皇炒麵乾身唔會過份油膩,麵條唔會過軟有咬口,色澤均勻味道鹹淡得宜~開胃少少既小菜建議可以試下酸菜薯仔同話梅蕃茄😚前者薯仔粒爽脆,酸菜既配搭令到成碟餸清新啲,解咗全部都係澱粉既膩😙另外因為我本身都好中意食啲鹹濕口立濕,話梅就係我平時至愛💕鹹鹹酸酸既味加上新鮮爽甜既蕃茄,超級開胃👍🏻
【尖沙咀。彤私房菜】🥢
👣位於尖沙咀山林道商業大廈,佐敦地鐵站行步只需約十分鐘步程
2022-07-04 29 浏览
哩次黎到尖沙咀一嚐「彤」私房菜😌哩到既裝修好中國風嫁,周圍都擺咗好多具中國特色既裝飾物🎍環境都幾舒服,私隱度都高,仲有大大個玻璃窗🪟食住飯可以望下出而既景色😙哩到既菜式都幾特別,眼見有好多海鮮類既餸,而且都有精心設計翻啲配搭👍🏻❗️成晚落黎我最中意就係個醬燒牛肋骨牛肋骨本身肉都預咗唔會好好好多,哩到燒到啲肉質仲係軟嫩🥳肉香味非常之濃郁,好似啲🐮🐮係我條脷上面奔騰咁🤣🤣濃稠既醬汁包滿成排骨,鹹甜得宜,極之惹味😋仲有個點晴位就係面頭個堆芥末籽醬⚠️少少辣再加少少酸,仲有個輕輕爆珠既口感,令到成道菜冇咁單調🥳

❗️成晚落黎我最中意就係個醬燒牛肋骨
難得舉家帶同母上大人走出大西北,梗系要揀間正嘢食啦😤上網睇咗下食評就揀咗尼間「彤 私房菜」😚食物種類非常之多,有選擇困難症嘅我齋系點菜已經死咗好多腦細胞🫠尼到食物質素上上、餐廳服務上、環境氣氛中上😚咁我地一行人都嗌咗唔少嘢,以下系小妹私心推薦💕❤️‍🔥椒鹽台山蠔粒粒都勁肥嘟嘟😍啲蠔系一啲都唔腥,滑捋捋又creamy🤤椒鹽同海鮮真系絕配,一口一隻勁惹味!❤️‍🔥招牌茶燻雞尼個我都系第一次試,又幾驚艷到我地😍本身心諗咁似豉油雞嘅,點知完全兩回事🤯茶嘅清幽香味系滲透成隻雞,肉又嫩滑🫶🏻❤️‍🔥南非24頭吉品鮑鮑魚系有啲糖心,個醬汁味道個人覺得偏甜少少正合我口味😋重點系煨得極入味🤤推薦大家一定要去試下👍🏻

咁我地一行人都嗌咗唔少嘢,以下系小妹私心推薦💕

❤️‍🔥椒鹽台山蠔

❤️‍🔥招牌茶燻雞

❤️‍🔥南非24頭吉品鮑

推薦大家一定要去試下👍🏻
2022-07-04 25 浏览
平時想食吓啲中菜粵菜通常都喺去翻啲中菜館/酒樓咁 今次上網見到呢間私房菜嘅食評推介 終於決定帶埋屋企人一齊嚟試下😙一入到去就有人安排咗我哋去翻自己嘅包廂 私隱都好高仲對住成幅玻璃窗🪟呢到選址喺高層單位,望出窗都幾開揚👍🏻近天花位置都裝咗啲中國風嘅窗花(?) 成個氛圍都好舒服😌 🌟 南非24頭吉品鮑24頭鮑真喺唔講得笑🤯勁大隻糖心鮑魚 入口個隻軟糯嘅口感就好似咬緊年糕咁😛鮑魚炆到超級入味 鮮味十足!而且仲越嚼就越甜😍🌟 魚米之鄉呢條東星都唔嘢少 足足兩斤重🤩火喉時間盡在師傅掌握之中🙌🏻滑嘟嘟嘅魚肉配上卜卜脆嘅脆米粒 再淋埋鮮❗️香❗️濃❗️嘅🦐🦐湯🔥我覺得我置身喺汪洋大海🫠
🌟 南非24頭吉品鮑
🌟 魚米之鄉
2022-06-30 39 浏览
意外挖到寶藏!!位於尖沙咀的#彤私房菜用料實在,食材新鮮,認真製作👍🏻▫️豉油王炒麵▫️話梅蕃茄▫️酸菜薯仔▫️醬燒牛肋骨炒麵滿滿一整盤,簡單配搭上洋蔥芽菜等,增添爽脆口感!雖然用料簡單很有飽足感,吃完十分滿足😚話梅🍅🍅酸酸甜甜,清爽醒胃!話梅的鹹酸味將蕃茄的鮮甜完美襯托起來😚喜歡清新口味的可以點這盤平常吃太多澱粉會有股膩的感覺,這盤就不怕這個問題!切塊的🥔🥔配上酸菜,咸香又酸酸的,非常解膩😋一口接一口都沒問題這盤牛肋骨更讓我驚艷🤯咸甜咸甜的醬汁包裹著整支肋骨,很香!醬燒的食物會比較容易吃膩,但這邊配搭了芥末籽醬解膩又能提味,口感更豐富🥳

▫️豉油王炒麵
▫️話梅蕃茄