2018-01-26 138 浏览
難得今日收工比較早,聽說海港城開咗間台灣名店。所以專程行去試一試。大約六點半左右到達。已經見到有10幾人在門外等候。二話不說即時行前上去攞張飛先。佢門外嘅裝飾都好有台灣嘅風味。出面仲擺咗一架做面嘅機器相當之特別。本來以為需要等大約我中午先到我哋。但最後等左10分鐘就可以入座,原來佢入邊有好多位。坐墊店舖嘅面積都比較大啲位都坐得比較舒服。首先叫佐個擔仔米粉同埋擔仔麵,可能太久沒有吃過但印象中和台灣的風味都有八九成相似。但個碗份量比較少所以就叫多一個滷肉飯試多一樣野。個滷肉飯感覺味道一般。至於個醉雞酒味不太重,揸車的朋友可以食多兩件。仲有一個就係重點推介,九重煎蛋櫻花蝦九層塔煎蛋。呢個煎蛋好特別,食落有幾種味道但有啲蝦米仔令到個煎蛋好香同埋佢剪得好彩果然係店舖推介。至於個黃金蝦卷就比較一半。溫馨提示:通常七點鐘至八點鐘排隊等候的人比較多。所以建議大家如果想食就最好七點前攞飛,這樣等候的時間不會太內!

。至於個黃金蝦卷就比較一半。

2018-01-19
  • 櫻花蝦九層塔煎蛋
2018-01-25 138 浏览
自從我唔喺尖沙咀番工之後就極少番嚟呢邊行街。今日久別重逢,發覺人面全非。前身係一間日式餐廳既位置如今變成台灣人氣店度小月.  記得多年前去過台北既度小月, 但印象中好迫同食物比較咸同多油.  今日得我一個人開餐, 所以只叫兩款食物.  佢地整擔仔麵同肉燥飯既地方就O係正入口處, O係門口等位時已經可以望到及聞到香味.  真係令人越等越餓.  到入坐時, 一入樓面已經被其他人客桌上食物既陣陣香味吸引.  急不及待, 盡快點餐.  有D服務員都係講國語, 坐隔離枱都係......好有去左台灣既慼覺.  雖然要搭枱用餐時間又限制1.5小時, 但一個人既晚餐絕對ok.  若果人多, 1.5小時就比較急.  還好佢地上菜都幾快.服務員上擔仔麵既時候貼心提醒"先攪拌一下才吃" (<--講國語).  呢個擔仔麵唔辣既, 上面既蝦似點綴成份較多, 我個人認為無因為隻蝦特別錦上添花.  麵質少少偏硬條理分明, 我喜歡 因每一碗都係即叫即做.個灸烤胡椒肉我比10分滿分, 根本無野可以扣分.  胡椒味十足, 香味辣味肉味完美演繹.  肉質肥瘦平衡, 本身已經唔係油膩, 肉質都幾爽口.  胡椒味好豐富

因每一碗都係即叫即做.

個灸烤胡椒肉我比10分滿分, 根本無野可以扣分.  胡椒味十足, 香味辣味肉味完美演繹.  肉質肥瘦平衡, 本身已經唔係油膩, 肉質都幾爽口.  胡椒味好豐富, 旁邊附有醋汁解膩, 但點醋汁後反而減少左胡椒味, 所以唔點任何汁直接食用更原汁原味.  呢個灸烤胡椒肉我下次再來一定要番單.  $68一碟CP值高.

擔仔麵($28)  灸烤胡椒肉($68)
2018-01-24
  • 灸烤胡椒肉
2018-01-23 105 浏览
行經尖沙咀, 見呢間台灣野食未食過,  咁就去試下,  5點幾去左攞飛,  7點幾已經見D人無飛攞,  我就差不多8點先入到去,  足足等左2個小時先有得食咁心諗等咁耐都有咁多人等 一定好好食啦 叫左4樣野..擔仔麵 - 價錢算貴 呢個SIZE 呢個價錢 不太值 幾啖就食完 味道方面還算可以 麵度不太硬祖傳肉燥飯 - 又係迷你 肉燥很小 感覺上不太油 還可以吧炙烤胡椒肉 - 呢個比較期待 果然不錯 肉質很好 配上胡椒去烤真係好食呢但無咩特別新野 不會再浪費時間去排隊 但如果未食過的 都可以去試下環境算寬敞 坐得都會較舒服
咁心諗等咁耐都有咁多人等 一定好好食啦 叫左4樣野..
味道方面還算可以 麵度不太硬

環境算寬敞 坐得都會較舒服
2017-08-12
  • 炙烤胡椒肉
2018-01-18 119 浏览
香港人對台灣應該好熟悉啦,但大多數都係講台北,例如牛肉麵、滷肉飯之類,比較少人會接觸到台南既美食。上年由台南過江挑戰我地香港美食既度小月係海港城開左第一間香港店,咁岩經過就一於試下啦!入到去,可以選擇坐窗口位,簡直係五星級享受,入眼一片藍色海景,好寫意。睇餐牌,感覺每樣食物都好似滴滴骰骰咁,size唔係好大份,但係價錢都較貴。我就叫左3樣小點,3樣食完都係6成飽。擔仔麵($28)係度小月的招牌,超級迷你一碗,大概就三四口既分量。麵底墊住大量芽菜,而麵就好似係我地香港車仔麵既油面一樣既口感,但冇咁油膩同彈牙。麵上有芫茜碎和肉躁碎,仲有一隻的蝦仁。麵湯好飲,飲到好濃郁既蝦味,甜得黎又飲到鮮味。可惜分量實在太少啦,個時去台南旅行,大大碗又多料既擔仔麵。講緊都係十幾蚊港幣。古早味鹵豆腐($20)豆腐既口感好似百福豆腐,係好嫩好易碎個種,豆腐經過滷汁浸泡,顏色呈咖啡色,在表面淋左一層台灣既醬油膏,味道有一d單調,甜鹹而無豆香味。我實在懷疑台南人前世係咪螞蟻,醬油膏係鹹得黎好甜,甜到有d奇怪。安平鮮蚵湯($38)一小盅非常迷你,入面就係豆腐塊、 鮮蚵、鹹菜絲和薑絲,加左一dd鹽黎調味。 鮮蚵姐係蠔

我就叫左3樣小點,3樣食完都係6成飽。

安平鮮蚵湯($38)一小盅非常迷你,入面就係豆腐塊、 鮮蚵、鹹菜絲和薑絲,加左一dd鹽黎調味。 鮮蚵姐係蠔仔,搭豆腐一流,因為佢既海鮮味較溫和,同豆腐好夾。湯水好清澈,一d都唔會渾濁,呈琥珀色,味道清淡唔油膩,好清新既一道料理。

總括而言,台南口味未必人人適合,因為整體偏甜,而且如果係大食既話,食完可能都會覺得唔夠飽!嗚哇,好想即刻飛轉台南,個度就真係又平又抵食啊!
2017-12-07
$94.6 (午餐)
1️⃣) 祖傳肉燥飯💲2️⃣8️⃣我覺得都唔錯,但個size太細😂😂其實我都明白size細 可以食多幾樣其他嘢😎但真係太細😂😂😂所以去到最後我哋要嗌多一碗😂😂total食咗兩碗🙈🙈-2️⃣) 擔仔麵💲2️⃣8️⃣湯底非常好飲,好老實 我平時好少飲湯底🧐因為怕肥😂😂😂😂但呢個湯底真係飲唔停口🤤🤤🤤🤤-3️⃣)炙烤胡椒肉 💲6️⃣8️⃣肉都唔會好韌 胡椒味亦好重 但我都係覺得普通-4️⃣)櫻花蝦九層塔煎蛋 💲6️⃣8️⃣佢真係煎得比較燶🧐🧐🧐 但整體味道不錯,亦唔會好油😌😌😌-5️⃣) 鹽酥雞 💲6️⃣8️⃣呢個真係幾香 可能我中意煎炸野 哈哈 呢個我比較想一食再食🙈🙈🙈-
1️⃣) 祖傳肉燥飯💲2️⃣8️⃣

2️⃣) 擔仔麵💲2️⃣8️⃣

3️⃣)炙烤胡椒肉 💲6️⃣8️⃣
肉都唔會好韌 胡椒味亦好重 但我都係覺得普通

4️⃣)櫻花蝦九層塔煎蛋 💲6️⃣8️⃣
佢真係煎得比較燶🧐🧐🧐 但整體味道不錯,亦唔會好油😌😌😌

5️⃣) 鹽酥雞 💲6️⃣8️⃣

2018-01-06
2018-01-12 7977 浏览
度小月台灣未食過之前先黎尖沙咀食一次先~今日係星期六現場去到都要拎飛等枱但好彩15分鐘都搞掂,唔使等好耐。落單上菜都係快既,可能比較多都係已經係廚房煮好$28 擔仔麵最出名係擔仔麵無理由唔食喇!已經知道無細碗既,所以真係唔好期望會食到五分一飽,因為大啖D都會一啖食哂。味道黎講,都唔差但麵量真係好少,再有更多既係芽菜,所以$28真係貴$28 祖傳肉燥飯個飯微暖加上涼涼地既肉燥,好似唔係好有飯味,肉燥方面小妹覺得咸咗少少$58 花生豬腳碟上既豬腳介乎於3-4舊, 因為中間果2舊好似一開二咁~豬腳真係盿到好腍,骨肉分離都入味,唔識食骨都好容易食$20 古早味滷豆腐豆腐唔算好大舊但分量個人認為岩岩好,夾落去唔會容易散但內面好嫩,真係好好食,喜歡食豆腐既一定會鐘意食佢既嫩滑感豆腐面上仲有好似滷汁醬,怕太咸就唔好食底下既滷汁$68 紹興酒香雞上枱時隻雞都幾靚仔,酒香味好濃,喜歡紹興酒既香濃味既,可以一試雞算滑同入味,唔會好韌或者鞋$68 蚵仔酥呢碟餸係等得最耐既,因為真係即叫即炸,上枱時熱辣辣。蚵仔用咗酥炸形式製作,但小妹覺得個炸粉漿厚咗少少,但加咗少少椒鹽都唔錯$38 芒果乳酸小妹覺得呢杯飲品真
度小月台灣未食過之前先黎尖沙咀食一次先~

落單上菜都係快既,可能比較多都係已經係廚房煮好

$28 擔仔麵

最出名係擔仔麵無理由唔食喇!

味道黎講,都唔差但麵量真係好少,
再有更多既係芽菜,所以$28真係貴

$28 祖傳肉燥飯

$58 花生豬腳

碟上既豬腳介乎於3-4舊,
因為中間果2舊好似一開二咁~
豬腳真係盿到好腍,
骨肉分離都入味,唔識食骨都好容易食

$20 古早味滷豆腐

豆腐唔算好大舊但分量個人認為岩岩好,
夾落去唔會容易散但內面好嫩,真係好好食,
喜歡食豆腐既一定會鐘意食佢既嫩滑感

豆腐面上仲有好似滷汁醬,怕太咸就唔好食底下既滷汁

$68 紹興酒香雞

上枱時隻雞都幾靚仔,酒香味好濃,
喜歡紹興酒既香濃味既,可以一試

雞算滑同入味,唔會好韌或者鞋

$68 蚵仔酥

呢碟餸係等得最耐既,因為真係即叫即炸,
上枱時熱辣辣。蚵仔用咗酥炸形式製作,
但小妹覺得個炸粉漿厚咗少少,
但加咗少少椒鹽都唔錯

$38 芒果乳酸

小妹覺得呢杯飲品真係最貴,
以價錢黎講仲貴過碗麵。
不過個味道唔差而且有杯凍飲都幾爽。

小妹覺得環境都唔錯,
如果幸運的話仲可以對住維港食飯,
上菜同收碟速度都係快既,不過出面咁多人排隊等位都唔好意思坐口咁耐,食完就閃
2018-01-08 179 浏览
想念台灣既度小月,所以我倆就黎回味一下!下午茶既時段,嚮店外等左一陣,但明明入面好多位,侍應放下點單紙說每人最低消費$60,唔係好肚餓情況下,叫左4樣食品:1) 祖傳肉燥飯 $282) 炙烤胡椒肉 $683) 柯仔酥 $684) 擔仔麵 $28最先來了柯仔酥,粉薄脆口,蠔仔無腥,正正常常,然後來了祖傳肉燥飯,個飯好細碗,想用匙羹之際,見到支匙羹濕濕地有食物殘渣黏住,傷心地叫侍應姐姐同我換......佢個飯細碗都算啦,因為佢係用左珍珠米既,到食哂個飯,炙烤胡椒肉都未黎,炙烤胡椒肉啲肉肥佔2/3,但食落好乾,所以落單叫個擔仔麵,相信濕濕地應該好入口啲,個麵真係超級離譜,細到得一啖麵要$28,隻蝦仲要係凍既添!!!真係好過份!!!!!!
想念台灣既度小月,所以我倆就黎回味一下!
下午茶既時段,嚮店外等左一陣,但明明入面好多位,

侍應放下點單紙說每人最低消費$60,
唔係好肚餓情況下,叫左4樣食品:
1) 祖傳肉燥飯 $28
2) 炙烤胡椒肉 $68
3) 柯仔酥 $68
4) 擔仔麵 $28
最先來了柯仔酥,粉薄脆口,蠔仔無腥,正正常常,
然後來了祖傳肉燥飯,個飯好細碗,
想用匙羹之際,見到支匙羹濕濕地有食物殘渣黏住,
傷心地叫侍應姐姐同我換......
佢個飯細碗都算啦,因為佢係用左珍珠米既,
到食哂個飯,炙烤胡椒肉都未黎,
炙烤胡椒肉啲肉肥佔2/3,但食落好乾,
所以落單叫個擔仔麵,相信濕濕地應該好入口啲,
個麵真係超級離譜,細到得一啖麵要$28,
隻蝦仲要係凍既添!!!真係好過份!!!!!!

2018-01-08 106 浏览
台灣馳名嘅度小月!好多年前去台灣旅行已經聽過,不過好似冇試過,難得o係香港有分店,當然要黎一試啦!晚飯時間都會好多人o係出面等,今次5個人等左半個鐘左右,唔算太耐大家都唔係太飽,所以唔算叫得多野食和風秋葵正正常常,下面d 蕃茄配料好似有點過多...擔仔米粉味道都算唔錯,不過份量真係偏少擔仔裸條同上面一樣九層塔煎蛋都係正正常常味道,唔會話好特別三杯野菌煲野菌煲又係幾惹味芙蓉炸豆腐冇影到相,但幾好食整體黎講食物水準唔錯,不過份量太細喇,如果唔肚餓黎食都ok,如果當正餐咁食,應該就會貴得黎唔飽
台灣馳名嘅度小月!
好多年前去台灣旅行已經聽過,
不過好似冇試過,難得o係香港有分店,當然要黎一試啦!

晚飯時間都會好多人o係出面等,
今次5個人等左半個鐘左右,唔算太耐
大家都唔係太飽,所以唔算叫得多野食
和風秋葵
正正常常,下面d 蕃茄配料好似有點過多...
擔仔米粉
味道都算唔錯,不過份量真係偏少
擔仔裸條
同上面一樣
九層塔煎蛋
都係正正常常味道,唔會話好特別
三杯野菌煲
野菌煲又係幾惹味

芙蓉炸豆腐
冇影到相,但幾好食

如果當正餐咁食,應該就會貴得黎唔飽
2018-01-03 138 浏览
過左晚餐時間先黎。唔使排隊直入因為唔太餓既關係,兩個人叫左4 樣野啫擔仔麵其實都試唔到d 咩味出黎,太細碗了吧正宗細蓉都叫細份咖啦,居然仲有份量細過細蓉好在唔太餓啫鹽酥雞D 雞一大陣雪味,有部份仲痴住d 好肥既脂肪我本身係超愛炸雞既朋友應該今次係第一次食唔哂d 雞,非常唔好食肉燥飯同樣細兜,但係因為飯既關係,感覺冇咁空虛個味道係好味咖,肚餓既朋友可以叫三碗就差唔多喇職員推介既胡椒肉果然唔錯。最好食係佢,肉係半肥瘦,燒香左個邊加埋濃濃既胡椒味,係唔錯既!女仔食可能嫌肥左D ,呢個菜適合駕馭到東坡肉既朋友~

過左晚餐時間先黎。唔使排隊直入

因為唔太餓既關係,兩個人叫左4 樣野啫

擔仔麵
其實都試唔到d 咩味出黎,太細碗了吧
正宗細蓉都叫細份咖啦,居然仲有份量細過細蓉
好在唔太餓啫

鹽酥雞
D 雞一大陣雪味,有部份仲痴住d 好肥既脂肪
我本身係超愛炸雞既朋友
應該今次係第一次食唔哂d 雞,非常唔好食

肉燥飯
同樣細兜,但係因為飯既關係,感覺冇咁空虛
個味道係好味咖,肚餓既朋友可以叫三碗就差唔多喇

職員推介既胡椒肉
女仔食可能嫌肥左D ,呢個菜適合駕馭到東坡肉既朋友~
$120 (宵夜)
  • 祖傳肉燥飯
2018-01-01 100 浏览
I am back to one of my favourite Taiwanese restaurant, this popular restaurant still need to wait for quite awhile for a seat. Dan Zai rice noodles:The flavour basically relay on the minced pork, the soup is just water. The rice noodles were quite filling. Minced pork with rice:My favourite rice! The minced pork was delicious, it was like the one I had in Taiwan. It was meaty and not oily. Deep fried shrimp roll:The restaurant recommended this dish as the most popular so I ordered it to try. Unf

Dan Zai rice noodles:

Minced pork with rice:

Deep fried shrimp roll:
The restaurant recommended this dish as the most popular so I ordered it to try. Unfortunately, I didn’t quite like it. The filling tasted a bit wired and the wasabi with soya sauce didn’t really match with the shrimp roll.

Stir fried cabbage with Sakura shrimp:
My favourite veggie dish, I order this every time I go there. The cabbage was crunchy and tasted so good. It was garlicky which I love. I love the Sakura shrimp the most, they were crispy and yummy.
2017-12-31
2017-12-30 293 浏览
今日同媽咪去尖沙咀行街見到度小月唔使等位!好難得之前想黎,但係啲朋友都話要等勁幾個鐘!所以唔敢黎住!好耐無食度小月,之前喺台北食過2次今日點左6樣嘢!有4樣都係招牌菜!黃金蝦捲外層金黃香脆,裡面好多蝦肉!食一件覺得好食,但食多件覺得有啲’漏’雖然有wasabi 點安平鮮蚵湯 味道幾清甜,裡面有蚵仔、豆腐、好多薑絲擔仔麵我覺得味道同台灣食一樣!好食!祖傳肉燥飯唔知點解肉燥飯,台灣食嘅好味啲!特滷大腸味道不錯,敢晒淋炙烤胡椒肉依個烤肉邊邊都係胡椒,有啲辣辣哋,點檸檬汁食都幾特別
今日同媽咪去尖沙咀行街
見到度小月唔使等位!好難得
之前想黎,但係啲朋友都話要等勁幾個鐘!
所以唔敢黎住!

好耐無食度小月,之前喺台北食過2次
今日點左6樣嘢!有4樣都係招牌菜!

安平鮮蚵湯
味道幾清甜,裡面有蚵仔、豆腐、好多薑絲

擔仔麵
我覺得味道同台灣食一樣!好食!

祖傳肉燥飯
唔知點解肉燥飯,台灣食嘅好味啲!

味道不錯,敢晒淋

炙烤胡椒肉
依個烤肉邊邊都係胡椒,有啲辣辣哋,點檸檬汁食都幾特別
炙烤胡椒肉
特滷大腸
差到爆,肉躁飯無肉躁味得飯味,肉躁麵得麵味,三杯雞打開係好香,點知食落得九層塔味,咩味都無,得顏色,佢可以做到每樣野都係得本身隻味,真係好勁,洋蔥有洋蔥味,椒有椒,雞頌要係老雞,呢個三杯雞真係好味到呢,個花甲湯同個蛋係最好味嫁啦,起碼係有薑味同蛋味,花甲湯(薑絲、花甲、水),蛋(櫻花蝦、九層塔、蛋)呢間野唔可以取消野嫁,一話取消食物,個待應頌要即刻幫你「買單」,呢間野真係唔應該放係香港害消費者,呢間野以後都唔好去,頌要食咁多野唔飽,最慘又唔係平,我搵間樓上CAFE,同樣既價錢都食得飽過你。

2017-12-27
庆祝纪念
生日
2017-12-24 142 浏览
唯一可以讚賞既係上菜速度係快既,一落單唔洗幾分鐘上晒枱面可以食,不過又唔係好味…食左啲咩冇印象嚕,冇特別。食物普通就算了,店員態度實在不要得,講就話可以食個半鐘,啲野食晒就立馬送客。咁即係咩意思?個半鐘係點計法?計埋等位個時?食野快姐,坐多兩下都得掛?坐左半個鐘剛好食晒啲野就被埋單趕走左喇.......個百幾蚊去快餐店食好過,飽到反肚都得唔洗一肚氣唔知食左啲乜,去掃街都大把台灣野唔洗食你🤷🏾‍♀️
2017-12-17 278 浏览
午餐食沙律,五點下午餐,但坐底咗才知道最低消費$60,本來打算食個祖傳肉燥飯($28)就走,唯有點多個山藥排骨湯($38)。肉燥飯:細細碗,台灣好興。飯似乎係台灣珍珠米,硬硬爽爽,但唔夠熱。肉燥味道同度小月罐裝肉燥一模一樣,但肥膏較少,汁唔太油,應該有特別撇開,肉燥同飯嘅比例好舒服,所以無太鹹或無味嘅感覺。山藥排骨湯:超熱,要小心!湯底有少少杞子同薑味,普普通通,不過山藥煲林哂,排骨竟然係豬軟骨,可以成舊食。整體一搬好味,無名氣搬咁好味。

整體一搬好味,無名氣搬咁好味。
2017-12-15
$72.6 (下午茶)
2017-12-15 190 浏览
其實係fb,見到佢黎左香港開分店!已經想立刻去試!但係根據以往經驗,岩岩新開,一定勁多人排隊,所以等到依加先去試。 我去的時候,可能已經過左熱潮,所以完全無人等位!我同我男朋友叫左最出名的魯肉飯,但係我覺得d汁太少!有點失望!同埋仲叫左個三杯雞,但係d雞的肉,少到喊,食一啖就無,重點係每一隻都係!完全唔值呢個價錢!😤所以我唔推介三杯雞!另外仲試左櫻花蝦炒飯,同埋同埋薄餅,呢兩個就真係唔錯👍🏻值得一試
其實係fb,見到佢黎左香港開分店!
我去的時候,可能已經過左熱潮,所以完全無人等位!

2017-11-14