2018-10-11 200 浏览
同女朋友行海港城,發現之前要排到癲咗嘅度小月 竟然排兩三張就有位,即刻攞飛等食。職員安排向海走廊位畀我哋。卡位好窄肚腩大啲都會頂住張枱。職員有禮貌,會自動自覺加水。鳳梨紅菜頭沙拉($38)名副其實得鳳梨粒同紅菜頭粒,酸酸味味好開胃。當飯後果亦得炸花枝丸($58)花枝丸彈牙,但略嫌價錢太貴蚵仔酥($68)細細粒炸到好香脆,粉漿好薄,會食唔停口祖傳肉燥飯($28)肉燥裏面唔會太多肥肉,加埋啲汁非常好送飯擔仔麵($28)細細碗,湯底惹味。要同女朋友一人一碗先夠分每樣細細碟,叫幾多悉隨專便。無論你大食細食都啱。

鳳梨紅菜頭沙拉($38)
名副其實得鳳梨粒同紅菜頭粒,酸酸味味好開胃。當飯後果亦得
炸花枝丸($58)
花枝丸彈牙,但略嫌價錢太貴

蚵仔酥($68)
細細粒炸到好香脆,粉漿好薄,會食唔停口

祖傳肉燥飯($28)
肉燥裏面唔會太多肥肉,加埋啲汁非常好送飯
擔仔麵($28)
細細碗,湯底惹味。要同女朋友一人一碗先夠分

每樣細細碟,叫幾多悉隨專便。無論你大食細食都啱。

2018-10-09 248 浏览
「誰人像我一個人 誰人沒氣力談情避免感觸太多 感覺太亂難清醒」何時對感情這回事失去信心也許不是不給你機會是我沒有給自己退路人愈清醒愈明白感情不怎麼樣不想掉進迴旋中重播千萬遍每次到台灣旅行也不外乎度小月、無老鍋、馬辣、鼎泰豐。現在在香港也可以回味台灣菜,度小月在尖沙咀及銅鑼灣也開了分店,要吃一碗正宗的台南擔仔麵並不困難。香港店的裝潢跟台灣並沒有太大分別,香港店的面積約 2,000 平方呎,椅子是依據台灣分店麵攤陳設及小竹凳等。門囗位置是開放式廚房,可以欣賞整個製作過程。小灶熱着祖傳秘方烹調的肉燥,由台南總店直送,豬肉是七瘦三肥,混上葱油酥,肉燥香氣撲鼻,肉質細嫩。麵條滑溜,經過三兩下過水的功夫,令麵條黏身,所以上枱後要拌勻再食用,最後加上蝦湯,湯頭鮮甜配上五印醋別有一番風味,台灣進口的蝦肉更紮實,配上蒜泥及香菜更惹味,芽菜能增加囗感。三杯雞煲 只有香港店才有的菜式,用上原煲上菜,每枱基本也會點上一個,味濃香氣撲鼻,加上九層塔,所以上菜店員會提醒拌勻才吃用,醬汁惹味,帶點甜意,但酒味並不重身。雞腿肉嫩滑,雞皮帶點微焦,香氣更能提升。櫻花蝦高麗菜櫻花蝦香脆灑在高麗菜上更有不同囗感,高麗菜爽甜
「誰人像我一個人 誰人沒氣力談情
避免感觸太多 感覺太亂難清醒」

何時對感情這回事失去信心

也許不是不給你機會
是我沒有給自己退路

人愈清醒愈明白感情不怎麼樣
不想掉進迴旋中重播千萬遍

櫻花蝦高麗菜
櫻花蝦香脆灑在高麗菜上更有不同囗感,高麗菜爽甜脆身。
蚵仔酥
蚵仔鮮甜,外層炸皮薄身香脆,要蘸上些胡椒粉調味,熱騰騰吃炸物囗感更好。
蔥油蚵
用上蔥油醬油炒香燴製蚵仔,醬汁濃稠富黏性,滿佈在豆腐上,豆腐吸附醬汁更惹味,豆腐嫩滑順囗,加上炸過的薑絲辟去蚵仔的腥氣。
鳳梨蝦球
以原件鳳梨上菜,蝦球炸皮薄身,肉質彈牙新鮮,但蘸醬沒有沙拉醬。
烤紹興香腸
台灣吃法一定是配上蒜頭吃,店家把蒜頭切片更方便食用,蒜片微嗆辣攻鼻,香腸並沒有太多油脂,以瘦肉為主。

金萱綠茶,台灣嘉義阿里山同南投松柏嶺的金萱茶葉,以冷水浸泡四小時,放置冰箱五小時低溫慢泡更突顯金萱茶獨特的桂花香味,入囗並沒有太重茶味,但冰涼解渴一流。
2018-10-09 180 浏览
度小月呢間餐廳其實想試好耐,奈何平時佢排隊嘅人真係好多,所以次次行過都無機會食,而今次難得同朋友經過見到時間尚早唔需要排隊,所以就入去試吓啦。餐廳內裝潢真係同台灣店一樣,最重要門口更可以睇到製作滷肉飯嘅過程。特滷大腸非常好食嘅前菜,首先滷水味道唔會過咸,而大腸亦相當厚身,每一啖都相當肥美,唔會有異味。鹽酥雞份量都幾多,而且內裏亦保留到相當多肉汁食落相當嫩滑,唔會好似街外果啲咁乾。三杯雞煲推介的菜式,首先啲雞真係好唔會好乾,同埋佢調味真係剛剛好,令到個味道相當有層次,送飯一流。紹興酒香雞呢個就食咗一件有淡淡酒香,連埋雞皮一齊食真係好滑。鳳梨蝦球呢個菜式除咗蝦球之外鳳梨真係超級好食,清甜得嚟唔會有渣,而蝦球配上鳳梨汁一齊食亦不錯。祖傳肉燥飯最後當然要食埋佢個肉燥飯就滿足哂啦。而肉燥飯份量亦跟足台灣做法,且燥肉拌飯一齊食真係好惹味。

特滷大腸

鹽酥雞

紹興酒香雞
呢個就食咗一件有淡淡酒香,連埋雞皮一齊食真係好滑。

鳳梨蝦球

2018-10-09 213 浏览
去開海港城SHOPPINGSHOP到攰就梗係要醫肚突然好想食台灣菜見到有度小月就衝左入去喇當日係星期六2點左右唔駛等位就可以入座 見到MENU好多野想食但得2大人1小朋友要就住叫, 免得叫太多做大嘥鬼 1st Round order:- 安平鮮蚵湯- 古早味滷豆腐- 擔仔麵- 擔仔粿條- 祖傳肉燥飯- 烤紹興香腸- 杯芽奶茶 古早味滷豆腐, 漿汁偏鹹了一點, 但豆腐嫩滑 安平鮮蚵湯, 湯鮮甜 擔仔麵 擔仔粿條 ~ 好味 祖傳肉燥飯 香口烤香腸~好味 鮮蚵湯好鮮味滷豆腐都好嫩滑, 只是醬汁略偏鹹了一點擔仔麵同肉燥飯味道普通擔仔粿條係最好味, 粿條即好似河粉咁雖然佢同擔仔麵的外觀好相似, 但擔仔粿條食落既味道好味好多烤台灣香腸都烤得好香口, 好好味由於每一碟都好精緻雖然人少但都好似唔夠飽咁, 所以整多ROUND- 擔仔粿條 x 2杯芽奶茶忘記了叫少冰所以自助去冰但不走O的冰之後杯奶茶得返小過一半..............勁無奈..............仲要成$38一杯, 我覺得好唔抵>w< 杯芽奶茶 本身都已經唔滿....
去開海港城SHOPPING
SHOP到攰就梗係要醫肚
突然好想食台灣菜
見到有度小月就衝左入去喇

當日係星期六2點左右
唔駛等位就可以入座

見到MENU好多野想食
但得2大人1小朋友
要就住叫, 免得叫太多做大嘥鬼

1st Round order:
- 祖傳肉燥飯
- 烤紹興香腸
- 杯芽奶茶
古早味滷豆腐
古早味滷豆腐, 漿汁偏鹹了一點, 但豆腐嫩滑
安平鮮蚵湯
安平鮮蚵湯, 湯鮮甜
擔仔粿條
擔仔粿條 ~ 好味
香口烤香腸~好味

鮮蚵湯好鮮味
滷豆腐都好嫩滑, 只是醬汁略偏鹹了一點
擔仔麵同肉燥飯味道普通
擔仔粿條係最好味, 粿條即好似河粉咁
雖然佢同擔仔麵的外觀好相似, 但擔仔粿條食落既味道好味好多
烤台灣香腸都烤得好香口, 好好味

由於每一碟都好精緻
雖然人少但都好似唔夠飽咁, 所以整多ROUND
- 擔仔粿條 x 2

杯芽奶茶忘記了叫少冰
所以自助去冰
但不走O的冰之後
杯奶茶得返小過一半..............
勁無奈..............
仲要成$38一杯, 我覺得好唔抵>w<
杯芽奶茶
肧芽奶茶
本身都已經唔滿.................
去冰之後得返一小半..........無奈

**是次用餐都覺得食物美味, 唯獨係杯飲品令我太無奈
同埋用餐後的3小時...都非常之口渴....................
可能係擔仔粿條的湯有好好味的蒜頭味, 所以會咁口渴
2018-09-29
古早味滷豆腐
安平鮮蚵湯
擔仔粿條
2018-10-07 812 浏览
話說這天台灣菜癮起就打算去度小月碰碰運氣,很幸運的等了大概十分鐘就有位啦!第一次到香港的分店,當然要試試最想念的招牌擔仔麵和肉燥飯,份量跟台灣一樣小巧玲瓏。擔仔麵 真的超好吃的!香濃的湯頭是用新鮮蝦頭熬成,鮮甜濃郁的味道讓我們不禁喝多幾口。 而擔仔麵的麵質彈牙,再配上肉燥、蝦肉、豆芽、蒜泥,惹味非常!同樣的式的肉燥飯 也非常不錯! 比較少肥肉的肉燥加上紅蔥頭炆煮,充滿油香甘味!每人每樣一碗都不會嫌多啊!(本來以為每人半碗就夠,最後還是追加了每人一碗 哈哈哈)而蔥油蚵 是我們第一次吃的。肥肥的蠔仔上面除了惹味的蠔油(?)外,還有很多蔥花和薑絲,超棒的! 而下面就是數片滑溜的豆腐。這個菜用來拌飯真的是一流啊!我們還點了多一個小吃-炸花枝丸  這個就不過不失啦。炸粉很薄,而內裡除了花枝外還有馬蹄和蔥花。飲品方面,點了一個珍珠奶茶和百香果乳酸(魔豆) 兩杯的味道也是很正常,而珍珠和魔豆的份量都超多的!只是略縑冰量也有點過多…… 下一次一定要叫少冰 整體而言是非常滿足的一餐!吃畢又令我們產生要再去台灣來個美食之旅的念頭了 嘻嘻

擔仔麵 & 祖傳肉燥飯

同樣的式的肉燥飯
 也非常不錯!
 比較少肥肉的肉燥加上紅蔥頭炆煮,充滿油香甘味!

蔥油蚵
 而下面就是數片滑溜的豆腐。這個菜用來拌飯真的是一流啊!

我們還點了多一個小吃-炸花枝丸

炸花枝丸

飲品方面,點了一個珍珠奶茶
百香果乳酸(魔豆)

珍珠奶茶  &  百香果乳酸(魔豆)

擔仔麵 & 祖傳肉燥飯
2018-10-07 113 浏览
朋友喺台灣食過度小月,就好掛住,後來香港有開,佢都話要食今次終於去咗食,喺個人無咩期望嘅情況下,居然仲會覺得有比expectation更差嘅地方第一道係蘆筍沙律,我無諗過佢係咁細份......又無咩特別之後有個黑椒五花腩,呢個就好入味,可以一試跟住上咗道三色炒飯,個飯好食嘅地方係佢落咗菜甫...但size又係一個問題...後來上埋擔仔面(唔錯),蝦乾拌菜(我覺得佢係咁多碟入面第二好味...仲有炸豬大腸,大腸本身就幾厚肉...但食落去外面唔脆,而且係無咩味最後有個牛柳粒,睇落好大碟,食落呢,X!無咩味嘅又... 整體上嚟講食物水準係中下飲品平時覺得喺餐廳叫嘅$38一杯都還好,但可惜珍珠奶茶會無味,冷泡茶無味...最後賣單,每人平均要二百幾蚊,我當場下咗聲(因為遲嚟無睇食物嗰邊價錢)二百幾蚊其實有大把嘢好食過佢我食過間喺灣仔上樓嘅台灣嘢,當初都覺得佢貴,但貴得嚟夠特別,唔係成日有機會食到,味道又唔錯,就算貴都心甘命抵但呢間過江龍要blacklist!!P.S. 今次一張相都無影,因為一啲都唔吸引
朋友喺台灣食過度小月,就好掛住,後來香港有開,佢都話要食

第一道係蘆筍沙律,我無諗過佢係咁細份......又無咩特別

之後有個黑椒五花腩,呢個就好入味,可以一試

最後有個牛柳粒,睇落好大碟,食落呢,X!無咩味嘅又...

整體上嚟講食物水準係中下

二百幾蚊其實有大把嘢好食過佢

我食過間喺灣仔上樓嘅台灣嘢,當初都覺得佢

但呢間過江龍要blacklist!!

P.S. 今次一張相都無影,因為一啲都唔吸引
2018-10-04 222 浏览
開店以來咁耐我終於第一次去食度小月喇~雖然聽返黎嘅評語好壞參半,但係最後都係逼人陪我食嘅😆夜晚八點幾去到其實都唔使點等位,總之用餐時間個半鐘。環境都唔錯,坐得幾舒服嘅,係多人會嘈少少,但係絕大部分餐廳都係咁,所以都可以接受。擔仔麵$28:友人話湯冇以前咁濃,但係我自己就覺得都夠味,麵質似油麵,好煙韌,唔錯平安鮮蚵湯$38:柯仔都有淡淡嘅鮮味,可能係啲薑調出啲鮮味出黎,薑味本身就唔係太出蚵仔酥$68:反而蚵仔冇咩味,啱啱炸出黎口感係幾好嘅,但係一定要點個好似胡椒粉嘅調味粉先得,賣相OK但係味道就令人失望喇祖傳肉燥飯$28:粒粒珍珠米係幾好食,肉燥就冇咩特別,一開頭望落去好似唔係好多肉燥,但係撈曬成碗又非常之夠味,仲覺得有少少鹹,同埋友人話如果多啲油會再好味啲香啲總括黎講係普普通通,我覺得未至於要排勁耐黎食,價錢中規中矩啦,不過個人覺得台灣嘢始終都係響夜市果啲環境食會有風味啲
開店以來咁耐我終於第一次去食度小月喇~
雖然聽返黎嘅評語好壞參半,但係最後都係逼人陪我食嘅😆

平安鮮蚵湯
平安鮮蚵湯
2018-09-27 304 浏览
同幾個台灣識既朋友重聚,揀返台灣野食😹就揀左呢間好似幾出名既度小月見到廿幾蚊就食到魯肉飯同擔擔麵,心諗哇!咁平?都心知不妙!上到枱果然細碗無比,大食啲既真係一啖就無😹😹😹魯肉飯都ok香香地既無咩特別...個擔擔麵就真係普通極了,真係食左啖咋...普通到唔記得食左乜味?叫左個醉雞,叫做正常,有酒香,啲肉唔韌算係咁!三杯雞煲就香噴噴好惹味,同好入味!叫做最唔錯果樣!不過份量都係好少.....個櫻花蝦椰菜,成$78.....只係炒椰菜上面加左一大執櫻花蝦乾咁....都幾普通下,同貴....炒椰菜唔好期望有咩鑊氣了.....但啲櫻花蝦都幾香架,救左呢碟菜,但呢個價錢真係......唔係咁值皮蛋配既汁唔錯,甜甜地咁,岩晒!三個人食完呢幾樣,感到唔太滿足,跟住轉場去第二到食.......其實味道還可以,係份量太少,價錢唔貼地
同幾個台灣識既朋友重聚,揀返台灣野食😹
就揀左呢間好似幾出名既度小月
叫左個醉雞,叫做正常,有酒香,啲肉唔韌算係咁!
皮蛋配既汁唔錯,甜甜地咁,岩晒!
其實味道還可以,係份量太少,價錢唔貼地
醉雞
三杯雞
櫻花蝦椰菜
皮蛋
2018-09-26
醉雞
三杯雞
皮蛋
又到Lunch Time,本來諗住早d落去食自私鍋,點知。。。都係無位要等下輪。所以只好轉場去度小月。由於無午餐set,急不及待點了幾款菜式。 三杯雞煲 熱辣辣噴晒煙咁放係枱上,翻動下煲內食材,好香呀 但份量唔多d雞件就骰仔咁大。好聽d咪易入口囉,難聽d咪碎濕濕囉。不過食落係惹味,紫洋蔥、三色椒等配菜都好夠味。但按呢個價位算係偏貴。 蚵仔酥 好特別既一款菜式。蚵仔新鮮,酥炸不油膩,一啖一口細細粒容易食 祖傳肉燥飯 肉燥好正,不過我本人就覺得飯同肉汁比例唔多岩。原因碗肉燥飯又唔係大碗,但肉燥醬汁太多,令到好似湯飯。店家要注意 花生豬腳 豬腳炆得好腍,亦都係切得比平時個d細件,比較易食。 上湯時蔬 (菜苗)蔬菜係新鮮既,不過份量細左d。 櫻花蝦九層塔煎蛋雖然煎得好香好脆口,但食落蛋香味唔夠。總括黎講,環景係坐得舒適。食材新鮮,但份量偏少唔抵食。午餐又無Lunch Set,價錢每款菜式雖然只係幾十蚊,因為份量太少,要叫多幾款才夠食。午餐超唔抵
三杯雞煲
熱辣辣噴晒煙咁放係枱上,翻動下煲內食材,好香呀

花生豬腳
豬腳炆得好腍,亦都係切得比平時個d細件,比較易食。

上湯時蔬 (菜苗)
蔬菜係新鮮既,不過份量細左d。

櫻花蝦九層塔煎蛋
雖然煎得好香好脆口,但食落蛋香味唔夠。
櫻花蝦九層塔煎蛋

2018-09-21
午餐
2018-09-19 329 浏览
度小月一開時人氣很高,試過晚上7時到,要等1xx張枱💀 所以放棄了。直到現在,度小月依然不減排長龍的人氣,但幸今次朋友6時已到,先拿到枱。不過限時食90分鐘。所以不適合要長談時吃呀😬這裡人氣這麼高相信是價錢在海港城來說實在差不多係最平的餐廳🍴!2個人,每人先來 $28的擔仔麵。麵雖小,但蝦🦐很大,湯🥣底好味。加了櫻花蝦煎蛋($68)🍳作小吃,蛋中應是加了炸菜?所以很香口又不油👌🏻。另外也喜歡三寶丸($28)。丸很彈牙,味精湯都好味🤣如果不用排隊來說,實在值得試的台灣菜😉

如果不用排隊來說,實在值得試的台灣菜😉
2018-09-16 342 浏览
上星期去了台灣一趟,回到香港想懷念一下台灣的味道,所以相約友人到度小月吃吃擔仔麵和肉燥飯,可是對比台灣的店味道還是相差很遠😢🍜擔仔麵沒有什麼特別,份量很少,台灣的份量比較多,麵也比較入味。雖然價值二十多塊,但也不用那麼吝嗇吧🤔🍚肉燥飯🤢十分咸,就算把飯和肉燥均勻地攪拌,但還是偏咸,不推薦啊!🍖灸烤胡椒肉👍🏻這個肉比我想像中好吃,加上酸酸的醬汁中和了肉的油膩感,不錯不錯!這是最滿意和有驚喜的一道菜!
🍜擔仔麵

🍚肉燥飯🤢
十分咸,就算把飯和肉燥均勻地攪拌,但還是偏咸,不推薦啊!

🍖灸烤胡椒肉👍🏻
2018-09-16 365 浏览
聽聞度小月啱啱開張個陣大家排曬長龍, 咁我今日行過發現唔駛點排, 就決定去試下我叫咗三個餸, 分別係擔仔麵, 柯仔酥同滷大腸擔仔麵個份量非常之細,幾啖就食完, 非常不滿足都唔係特別嘢惹味, 不過個湯同蝦係幾鮮柯仔酥個份量都非常之細, 我食唔到蠔味只係食到鹹味, 有點失望滷大腸大腸就肥厚適中, 十分入味, 有台灣既風味. 值得一試!我終於明白點解呢間舖頭由排曬隊變到冇人排隊因為佢個份量非常之細食物亦都唔係特別好味如果要去食台灣菜, 我相信有其他更佳嘅選擇

我叫咗三個餸, 分別係擔仔麵, 柯仔酥同滷大腸
擔仔麵
擔仔麵個份量非常之細,幾啖就食完, 非常不滿足
都唔係特別嘢惹味, 不過個湯同蝦係幾鮮

柯仔酥

滷大腸
滷大腸大腸就肥厚適中, 十分入味, 有台灣既風味.
值得一試!

我終於明白點解呢間舖頭由排曬隊變到冇人排隊
因為佢個份量非常之細
食物亦都唔係特別好味
如果要去食台灣菜, 我相信有其他更佳嘅選擇
2018-05-05
滷大腸
2018-09-12 201 浏览
度小月喺台灣過江龍老店,今次經過LCX見到唔洗等位,就去試試~叫咗佢嘅招牌祖傳肉燥飯、炙烤胡椒肉、三杯野菌煲同紹興酒香雞祖傳肉燥飯只喺$28,所以份量都係輕量級。肉燥整體偏咸,唔係好食得出肉碎嘅香味,普普通通,冇太大驚喜。炙烤胡椒肉胡椒香味幾重,半肥瘦肉烤得啱啱好,保持嫩滑肉質,幾欣賞佢個醬汁,幾fresh。三杯野菌煲熱辣辣上嘅三杯野菌煲,菇嘅分量其實唔係好多,但食落都幾濃郁惹味,可以一試。紹興酒香雞醉雞味道不過不失,酒香係幾重,但失望嘅係雞件皮厚肉薄,份量又係唔多。整體感覺味道都幾一般,唔係太抵食

叫咗佢嘅招牌祖傳肉燥飯、炙烤胡椒肉、三杯野菌煲同紹興酒香雞

炙烤胡椒肉

三杯野菌煲

紹興酒香雞

整體感覺味道都幾一般,唔係太抵食
2018-09-11
之後去過台北店兩三次,記憶中的味道不錯,所以當知道度小月要在香港開店時,一心想試。今天長期同胖陪我看完醫生,我們偷個懶逛了一會。停車場一出就是度小月店很好。先論環境,跟樓底高,裝修古式古鄕的台北店差太遠了。另外,餐牌上可點的食物也少了,失望,還想著要帶同胖吃好一點我們先後點了肉燥飯 - 份量少不是問題,因為價錢反映了,但肉燥份量也很少。記得在台北吃的肉燥很甘香,油脂比例剛好十分惹味,這裡完全沒有做到。失望!👎🏻擔仔麵 - 味道比肉燥飯好,不過不失鹽酥雞 - 香脆偏乾,一點都不鬆化。感覺就是跟夜市普通一檔吃的沒兩樣。味道也沒有什麼特別滷豆腐 - 唯一值得讚的是這個!質感實而軟滑,不會散開,但味道還是淡了一點總結是:希望有機會跟老公去台北吃正宗的台灣菜及夜市,很想跟同胖老公出走世界各地🌎吃好東西啊 🥞🍔🍖🍕🍝🥗🍜🍱🍛🍢🍰🍮🍦😋😋😋

我們先後點了

擔仔麵 - 味道比肉燥飯好,不過不失

2018-09-05
2018-09-04 262 浏览
今日終於黎試過江龍—度小月。聽講香港剛開業之時,都係排隊文化,排排排。經過一輪洗禮,我係weekday, 大概1930黎到、不用等位,直入。之前睇過其他人分享話呢到服務態度一般,今日被帶位,由於無乜人所以職員都俾我地自由揀位。入正題,點了signature的擔仔麵,滷肉飯,綜合丸湯,滷水大腸。首先講上菜速度,都算快,菜大概5-10分鐘已經上齊,另外溫度都夠熱。1)擔仔麵=份量真係太少,快子夾一口就無,不過麵質還不錯2)滷肉飯=台灣食物中的常見菜式,肉爲乾,而且食不出肉碎來,比起夜市我好像還不及3)綜合湯=沒有貢丸湯的清,不過不失4)滷水大腸=呢個好咪,入味之如,好咬口總結,試過就算,無必要不會再光顧,無亮點
1)擔仔麵=份量真係太少,快子夾一口就無,不過麵質還不錯
3)綜合湯=沒有貢丸湯的清,不過不失
4)滷水大腸=呢個好咪,入味之如,好咬口

總結,試過就算,無必要不會再光顧,無亮點