2018-12-14 76 浏览
星期五放工後到了尖沙咀,想尋找一些好食的。😄發現尖沙咀周圍都是人在等位!!我們沒有訂位。。。恰好見到度小月😯台灣的時候我吃過了,但就沒有在香港吃過,於是決定試一試。先叫了一個擔仔雙拼 $35。份量真的如價錢相符,非常少的。應該是一人份量,面上有很多芫荽。不喜歡芫荽的朋友可能要注意了🤭吼紹興香腸($28)像台灣的街頭小食一般,可以用來送飯。 味道和台灣的也很相似。炸大腸($48)是我的最愛街頭小食!可惜這個炸大腸扁一般般了。炸得挺乾身的😐酸菜白肉鍋 $98 這個白肉鍋很適合在冬天時食。湯底方面感覺淡了一點,酸菜不是太多。我覺得普普通通,而已這個價錢稍微貴了一點,也沒有配白飯要自行再點。😔蔥油蚵仔和我們想像的感覺有點不同😂原來是豆腐上面有一些蚵仔?味道只可說合格吧。

2018-12-14
2018-12-13 73 浏览
逛街後有點累了,在尖沙咀LCX 內找了間來自台灣的度小月。再看到近門口有職員在做魯肉燥飯,很地道,更令人想快吃到!黑糖薑母茶 $32 這個天氣最岩渴一些驅寒飲料,而這個黑糖帶點微甜剛好中和了薑味道酸菜、五花腩 $98 五花腩脂肪及肉層次分明,跟酸菜很夾,不會因太肥膩而感到溜。 特滷大腸 $48大腸清潔得很乾淨,口感軟諗諗而且把滷水味都吸盡了!櫻花蝦高麗菜 $78搶眼的櫻花蝦灑在翠綠的爽高麗菜上,顏色對比特別強烈! 碟底也沒有留下油份,很健康!樟茶鴨 $138 / 隻推介推介再推介! 看見檯上的餐牌,樟茶鴨用「十味浸泡」、「十時製作」被吸引了! 經過多重製作過程,叫我怎能錯過呢! 咬落去肉質特別嫩滑、入味。

黑糖薑母茶 $32

酸菜、五花腩 $98
五花腩脂肪及肉層次分明,跟酸菜很夾,不會因太肥膩而感到溜。

特滷大腸 $48
大腸清潔得很乾淨,口感軟諗諗而且把滷水味都吸盡了!

櫻花蝦高麗菜 $78

樟茶鴨 $138 / 隻
2018-12-12
2018-12-06 124 浏览
度小月係每次我去台北都要朝聖既地方 終於終於開到黎香港 呢日終於去LCX朝聖都多人排隊 排左大約一粒鐘 在門口就會有招牌擔仔麵檔黎到當然要叫招牌既擔仔麵 擔仔麵細細碗只有數口索價28大元 話晒擔仔麵既出現係幫助休漁期既漁民維持生計 係有點貴 用蝦頭煮成既湯頭 甜而不腥 加上招牌肉燥 蒜泥 新鮮既蝦 芽菜同油麵 食家三兩下就食光光本小姐叫米粉 米粉比油麵更能吸收湯既味道 湯有濃濃既肉燥味 肉燥肥廋均勻 蝦子彈牙 蝦尾能輕易取出證明其新鮮高質 食完擔仔麵尤如食了空氣一樣食家又再叫上一碗肉燥飯 同樣是索價28大元 小碗珍珠飯上淋上肉燥 拌勻後 每粒米飯都充滿油光 肉燥味比擔仔麵濃 另外叫上一碗鮮蚵湯 48元 小小一碗 內有鮮蚵豆腐和大量薑絲 湯清甜沒有味精 重薑味 鮮蚵沒有腥味 豆腐滑適合冬天飲用 鹽穌雞係台灣菜的表表者 78元新鮮熱辣炸起 雞塊香脆 充滿肉汁 沾上椒鹽食 惹味滷水豆腐忘了拍照 28大元 十分值得推介 豆腐是滑豆腐 沒有因為長時間的滷製而爛掉完整的一塊表面淡淡的滷汁顏色 上面再加上一層薄薄的醬汁膏 不會過鹹 剛剛好豆腐滑身 好好味見到小月推出冬日小鍋 因生病關係未能享用藥膳的
度小月係每次我去台北都要朝聖既地方

• 安平鮮蚵湯
  • 古早味滷豆腐
  • 擔仔米粉
2018-12-05 203 浏览
周末出街食飯絕對不可感到肚餓時才搵食~ 尤其在尖沙咀人流多的地方... 這天黃昏六時多, 竟然完全不用排隊就可以直進入餐廳; 而且可以坐到卡坐, 實在太爽了!由於時間尚早不算太肚餓, 所以只點了幾款吧! 先送上"安平鮮蚵湯"~ 味道很鮮很清, 而且有很多蚵仔和豆腐, 很好喝, 推介!而擔仔麵和擔仔米粉~ 每碗都伴著少許肉燥和一隻鮮蝦, 很惹味! 唯獨一碗的份量實在少得可憐~ 三啖根本可以全部吃掉! 小朋友吃也不會夠喉! $28一碗感覺有點貴!由於個人比較喜歡喝湯水, 所以都點了一碗"綜合丸湯"~ 三款丸子(墨丸, 魚丸和牛丸)大大粒, 湯底也不算咸, 幾好飲!最後還叫了"台南芋糕"! 這個功夫菜從前試過一直很難忘! 估不到這裡整得也不錯! 上層的肉燥好香好脆~ 而下層的芋頭糕亦好綿! 一口吃能出不同口感, 真的超級好味! 不過如果芋頭糕可以再鬆軟一點就會更好!

安平鮮蚵湯

擔仔麵和擔仔米粉

綜合丸湯

台南芋糕
题外话/补充资料: 雖然用餐時間只限個半小時, 但由於上菜速度頗快, 也有足夠時間享用!
2018-12-01
安平鮮蚵湯
擔仔麵和擔仔米粉
綜合丸湯
台南芋糕
2018-12-03 192 浏览
我叫咗六樣嘢食加嘢飲, 當中五樣係店家自稱的招牌菜。擔仔麵 - 份量少, 味淡肉燥飯 - 份量少, 肉燥香但味不濃, 已經唔係大碗但都覺得唔夠味黃金蝦卷 - 豬肉味濃過蝦味鮮蚵湯 - 呢個係最貨不對辦的, menu張相係湯入面入幾隻肥大的蠔, 但個湯嚟到只得幾隻煮到爛爛地的蠔仔, 加一小堆碎豆腐, 個湯冇蠔味, 蠔仔食落唔鮮, 如果個湯唔夠熱應該會有腥味金萱綠茶 - 不過不失, 茶味偏淡其實淡味係冇問題, 我唔係味覺失調要樣樣濃味, 但如果味道係淡, 我就期望可以食到食材本來的鮮味, 但佢係做唔到嘅。另外仲叫咗滷大腸同滷鴨蛋, 都係不過不失。每枱一坐低會有一樽水, 水入面有唔知係青檸定檸檬, 飲落有陣怪味, 我嗰樽個底係有漬嘅, 嗰兩片薄薄的青檸/檸檬亦已浸到霉霉的樣字。我入坐時約一點, 舖頭開11點半, 我極度懷疑樽水係浸隔夜, 冇奶油如果片青檸/檸檬係當日開舖切, 短短3個鐘會浸到咁樣樣。就算真係3個鐘已經咁, 係咪應該要換? 飲咗一啖, 望住水底撻漬再感受埋個味, 感覺好唔乾淨。我寧願你俾清水, 甚至唔俾水我可能會更好。其實所有嘢都唔難食, 甚至講得上係賣相精緻。但呢個價錢同份量
我叫咗六樣嘢食加嘢飲, 當中五樣係店家自稱的招牌菜。

擔仔麵 - 份量少, 味淡
黃金蝦卷 - 豬肉味濃過蝦味
金萱綠茶 - 不過不失, 茶味偏淡

另外仲叫咗滷大腸同滷鴨蛋, 都係不過不失。

其實所有嘢都唔難食, 甚至講得上係賣相精緻。但呢個價錢同份量, 我只係期望一係食得飽, 一係好好味, 但佢兩樣都做唔到。如果上述五樣已經係招牌菜, 咁係更令人失望。

一句講哂, 份量少, 價錢貴, 唔好食, 唔需要再去。
2018-12-02
2018-12-01 111 浏览
LCX的度小月進去環境蠻大的有一排是望海景裡面的餐檯好古裝呀連服務員的制服都好有情調門口有個大玻璃裡面2位姐姐在弄餐了我們點了一碟鹵大腸大腸肥美 多肉鹵汁濃郁三杯雞煲雞肉嫩滑裡面還有3色椒顏色豐富灸烤黑椒肉老公說這個菜創意不錯肥肉分別均衡剛剛好紅麴排骨每塊排骨很多肉第一次試了味道很豐富甜度剛剛好 而且很送飯薑米櫻花蝦炒飯顏色漂亮櫻花蝦超級滿粒粒飯都是金黃色的貢丸湯2個彈牙的貢丸超級大粒湯底很濃郁非常好喝
LCX的度小月

超級大粒
湯底很濃郁
非常好喝
2018-11-30 74 浏览
以前去台灣一定會去度小月食個靚靚 (半飽) lunch, 風味一絕, 好有懷舊氣氛! 自從規模越做越大, 總覺得無以前咁好味道, 久而久之就唔再去朝聖! .香港引入度小月都要去朝一朝聖吧! 人龍太長, 唯有 "走後門" 留位 🙈 坐窗邊, 景觀一絕的! .食物味道同台灣一樣, 我覺得選擇比台灣多, 炸物唔夠台灣出色! 本人最愛担仔麵, 魯肉飯 (唔會太咸, 油潤豐厚, 魯肉再多少少就更好) 醉雞 (濃濃的酒味, 雞仍嫩滑, 皮爽) 😋 每樣都細細碗, 啱晒貪心又選擇困難症嘅朋友!

2018-11-30 133 浏览
由於晚餐想食個快飯,於是就揀左呢間台灣菜當日係平日唔算有太多人去等位,等左大約10分鐘可入座我同友人覺得好肚餓就叫左啲澱粉類既先度少月最出名既擔仔麵,佢一上檯,發現原來都係幾細碗不過個碗好精美,做工好靚,而麵量比較少個湯底比較淡唔油,而肉燥份量係少左啲,屬於平時半碗既份量男生未必夠食啦~之後點左個鹹豬肉炒飯,呢個反而值得一讚因為鹹豬肉調味剛剛好,配飯好惹味而且飯粒分明,可能用左珍珠米比較細飯粒加上少少配菜都足夠配搭作點綴三杯雞煲,用上好有特色既陶瓷煲上唔會太辣,雞件都好入味,可惜份量少,只可以淺嘗最後同朋友都係覺得佢既份量好少而且價錢偏高,打消左叫多樣野食既念頭不過環境都幾靚,多人既時候就好窄啦~推介:  /5
由於晚餐想食個快飯,於是就揀左呢間台灣菜
當日係平日唔算有太多人去等位,等左大約10分鐘可入座

我同友人覺得好肚餓就叫左啲澱粉類既先
度少月最出名既擔仔麵,佢一上檯,發現原來都係幾細碗

不過個碗好精美,做工好靚,而麵量比較少
個湯底比較淡唔油,而肉燥份量係少左啲,屬於平時半碗既份量
男生未必夠食啦~
擔仔麵
之後點左個鹹豬肉炒飯,呢個反而值得一讚
因為鹹豬肉調味剛剛好,配飯好惹味
而且飯粒分明,可能用左珍珠米比較細飯粒

加上少少配菜都足夠配搭作點綴
鹹豬肉炒飯
三杯雞煲,用上好有特色既陶瓷煲上
唔會太辣,雞件都好入味,可惜份量少,只可以淺嘗
三杯雞煲
最後同朋友都係覺得佢既份量好少
而且價錢偏高,打消左叫多樣野食既念頭

不過環境都幾靚,多人既時候就好窄啦~

推介:
鹹豬肉炒飯
2018-11-26 77 浏览
因為我和友人都不算吃太多的,所以就想在這裡可以多點幾樣也不會太飽等了差不多10分鐘之後,終於可以入座了,我們所點的每一樣味道都不錯,而且不是太鹹,portion也剛剛好招牌擔子麵和肉燥飯,不是很大份,但對於主食來講剛剛好,不過肉燥飯的醬汁再多點就好了鹽酥雞的粉漿有點多,但還是很好吃的反而比較喜歡那個三杯野菌煲,不是很鹹,沒想到素的也這麼好吃,可以自己在家試著做做唯一覺得可以改進的就是飲品可以多點選擇,而且用杯子裝,因為都是用外賣紙杯很不環保的感覺

鹽酥雞的粉漿有點多,但還是很好吃的

2018-11-22 96 浏览
今日放工去尖沙咀剪頭髮,剪完就約左我好朋友去食晚飯,近近地就去左海港城呢間度小月,呢間係一間台灣菜既餐廳!餐廳環境十分開揚,燈光明亮,感覺好舒服呢!裝潢十分有台式風味!望望menu,選擇非常之多,食得台灣菜唔少得叫杯珍珠奶茶,珍珠煙un茶味香唔會過甜!滷肉飯賣相吸引,醬汁非常惹味,非常下飯!鳳梨蝦球,蝦肉好爽陣,蝦味十足,鳳梨非常鮮甜 中和左油炸既油膩感!十分match 蚵仔酥,蚵仔煎就食得多 第一次食蚵仔酥,一口一隻 外層炸得好香脆,入面好嫩 雖然細細隻 但十分鮮嫩!薑母鴨湯,呢個女仔飲 非常滋潤 岩哂d手腳冰冷既人,飲完十分溫暖 薑味濃郁 仲有好多鴨肉,鴨肉既肉香比湯汁吸哂,非常重料!樟茶鴨是尖咀期間限既菜式,燒得超入味外樣香脆金黃,鴨肉嫩滑不油膩必食呀

滷肉飯賣相吸引,醬汁非常惹味,非常下飯!

樟茶鴨是尖咀期間限既菜式,燒得超入味
外樣香脆金黃,鴨肉嫩滑不油膩
必食呀

度小月,台灣又平又好食,嚟到香港實會貴,性價比就唔平衡。近窗邊坐位境觀一流,無郵輪應該會望到海景。叫價28加一嘅一口擔仔麵,味道不夠台灣來得濃郁,價錢和分量亦嚇一嚇。柯仔酥一粒粒炸很酥脆,可惜完全沒鮮味沒蠔味,旁邊的椒鹽粉那樣灑,把下面的那一堆都咸到吃不到。
度小月,台灣又平又好食,嚟到香港實會貴,性價比就唔平衡。

近窗邊坐位境觀一流,無郵輪應該會望到海景。

2018-11-22 85 浏览
台灣食物一向很得港人歡心,今次蜜桃小丸子就專程來到海港城的度小月,一嚐其標榜的古早味台灣傳統美食。由於時間尚早,餐廳內食客不多,裝潢以木為主,帶出台灣的純樸民風。餐牌上的選擇很多,由經典小食至新式食品都有。既然一場來到,當然要感受一下傳統的古早味,經常聽到這個詞語,其實是什麼意思呢?古早味指的是古味,即是很久以前的味道,多數在閩南地區及台灣地區使用的詞滙。大家假若讀過歷史,都知道台灣以前其實很窮,特別是戰後,所以人民的飲食也只是很基本,食物多以菜脯、咸菜、豬油腌製,以簡單的方法料理,經過時間的演變,慢慢一代一代承傳下去,加入了更精緻的食材,流傳至今,當中有一份緬懷舊時味道的親切感。蚵仔酥:蚵仔細細隻,沒有沙,還算酥脆。滷肉飯:小小的一碗,肉的份量嫌少,和在台灣吃滿滿的一碗有很大分別,顯得飯太多,醬汁咸咸甜甜,吃不出肉香。同滷肉飯一樣,都是小小的一碗,麪條頗qq,但其餘沒有什麼特別。炸蝦:其實應該是炸饟蝦肉,因為不是真的是一隻蝦,炸得金黃,顏色美但味道其實很普通,就是炸蝦肉。沙茶安格斯牛柳粒:牛柳粒很少,質量麻麻,吃幾粒都有一大塊肥膏,頗油膩。總括而言,這頓飯沒有令蜜桃小丸子感受到古早味

蚵仔酥:蚵仔細細隻,沒有沙,還算酥脆。

總括而言,這頓飯沒有令蜜桃小丸子感受到古早味的感動,反而覺得以這個價錢,在台灣必定吃得更好,不會再來了。
2018-11-21 41 浏览
同朋友收工去行海港城 見未食過呢間就試試佢。星期五晚都要等位大概等左半個鐘左右😕叫左幾個送,最吸引係左下個三杯菇😍應該係咁多樣食物之中算係份量比較多🤣好友炒嘅味道 好香好好食。其他嘢食嘅份量就比較細份。呢個擔仔麵我覺得食一次就夠,份量好少兩啖應該食晒。滷肉飯個味道都可以,佢唔會太肥膩,不過我覺得肉躁可以多番少少。呢個花雕雞都幾好食,唔會話太濃味或者太淡。最後想講一講位與位之間嘅距離都幾窄同埋幾逼 隔離枱嗌完餸啲嘢食唔夠擺要擺埋係我張枱🤔

其他嘢食嘅份量就比較細份。

呢個擔仔麵我覺得食一次就夠,份量好少兩啖應該食晒。

呢個花雕雞都幾好食,唔會話太濃味或者太淡。

2018-11-16
  • 三杯菇
2018-11-20 109 浏览
上星期同朋友去海港城附近shopping , 突然間朋友話想食台灣野,知道個度附近開左《度小月》台式餐廳🍴,就去左個度用膳😋。可能lunch 時間都比較多人,等左20分鐘左右先有位,店員安排左我地坐近窗口既位置,個view 都幾好!可惜咁岩有架cruise泊左係度😅😅!我同朋友揀左呢度最出名既擔仔米粉,紹興酒香雞同豬肉炒飯!個擔仔麵真係好細碗,有隻蝦舖係面,賣相都唔錯,肉燥都幾惹味。紹興酒香雞都好有酒香味,係隻雞un 左d ,不是太嫩滑,有少少失望😞!最後個豬肉炒飯好有穫氣,唔太油,飯都炒到一粒粒咁,尚算可以!總結都係在台灣食會更好食!更平更有地道氣息!++++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊
++++++++++++++++
紹興酒香雞
豬肉炒飯
紹興酒香雞
豬肉炒飯
2018-11-16 88 浏览
記得多年前去台灣,曾到訪有名的度小月, 甚具風味,令人回味。而度小月在香港開分店了一陣子,還未能抽空嚐嚐。終於,今晚和朋友來到尖沙咀吃台灣的名店度小月, 希望可以得到去台灣的感覺,為在香港繁忙的生活尋一點安慰。香檳巨峰提子乳酸要在台灣吃飯當然少不了是一杯台式飲品,選擇了它的香檳巨峰提子乳酸,巨峰提子乳酸不像平常經常中伏的藥水味道,巨峰味道挺香,有汽泡味道清爽不會太甜,雖然不是台飲中的大熱,只要味道喜歡就好。香根炒牛肉頗有台灣風味的一道菜,香根是莞茜的根部,還拌有一些韮菜、紅椒黃椒,用來炒牛肉,又有點家常風,蔬菜可口無渣,牛肉嫩,只是略嫌有點油。鳳梨蝦球新鮮炸出的蝦球, 堆放成菠蘿的造形, 甚有心思, 外皮不是炸得很脆, 感覺沒那麼熱氣, 蝦爽口帶鮮味, 點上酸甜的菠蘿醬汁, 味道十分夾。酸菜白肉鍋另外選擇了他的季節菜,這個有美顏效果的酸菜白肉鍋,酸菜白肉鍋價錢是98元,可再加配料。酸菜白肉鍋酸度不算太濃,肉入口味道剛好不會覺過酸,而且白肉肉分也挺多,不會只有脂肪吃不下。這個季節菜挺不錯。擔仔麵來到度小月當然要吃它的名菜,擔仔麵上會有芽菜及一起肉燥,配上油麵,份量跟台灣一樣也是小小的,但
而度小月在香港開分店了一陣子,還未能抽空嚐嚐。
香檳巨峰提子乳酸
香根炒牛肉
鳳梨蝦球
酸菜白肉鍋
擔仔麵
來到度小月當然要吃它的名菜,擔仔麵上會有芽菜及一起肉燥,配上油麵,份量跟台灣一樣也是小小的,但是肉燥味也挺好,很有台灣的味道,可算是不可不吃的一道名菜。
樟茶鴨
另外我們叫了一道限量供應的樟茶鴨,使用了bb鴨做成的樟茶鴨入口非常嫩滑,而且十分香濃入味,不會乾身,價錢只是百多元。味道是特別的,而且做得很好吃,來這裡必食之選,是今晚最出色的菜式。

吃台灣菜的餐廳越開越多,但度小月的菜式很多,有傳統的有創新的,來這裡多吃幾次也不會悶。