2019-08-31 303 浏览
約左好耐,改左期N次,終於出到黎同兩位sis食飯吹水,咁當然遲開個個都係keep住遲,而的地都係會勁whatspp追蹤佢到佢現身為止la成三年無去過台灣,呢次就試下呢間台南美食度小月。香港分店既menu同以前係台北食開個間好唔同,香港好似無咩野食揀,最後就揀左:擔仔粿條、祖傳肉燥飯、蒼蠅頭鹽酥雞、炸脆皮大腸、啤酒煮雞台灣啤酒、珍珠奶茶講左飲品先,珍珠奶茶就一般般都唔期望有咩驚喜,但佢個款啤酒,味唔會好濃,叫佢俾杯冰,倒份冰一齊飲,會更淡口,女仔飲唔會覺得苦同難入口。小食蒼蠅頭味道好特別爽口同埋都幾辣下,炸雞就唔太脆口一d熱氣feel都無,大腸又有d 炸得over左,啤酒煮雞就好淡三杯雞/醉雞會好味d lor,整體味就道口感真係麻麻地......

擔仔粿條、祖傳肉燥飯、蒼蠅頭
鹽酥雞、炸脆皮大腸、啤酒煮雞
台灣啤酒、珍珠奶茶

2019-08-30 241 浏览
今日去咗海港城行街。去到午飯時間就封左度小月。可能因為平日所以唔係太多人知有一半位置係坐。叫左個三杯雞鍋,一嚟到嗰陣時熱辣辣,店員幫我地用匙羹攪拌一下啲雞。聞落去好大浸香味,不過食嗰陣就覺得唔係好入味,而且全部都係啲雞頭雞尾雞冇乜肉。擔仔米線好細碗,食幾啖就冇咗,而且個底全部都係芽菜,不過啲米線好幼細,味道其實唔錯。蚵仔酥原來係仲好大粒蚵仔再加粉炸,加埋啲椒鹽一齊食幾惹味,不過唔唔椒鹽送嘅話就覺得有少少腥。炸豆腐熱辣辣,外脆內軟,加埋啲汁同埋啲紫菜一齊食好似食緊啲章魚丸。
今日去咗海港城行街。去到午飯時間就封左度小月。
可能因為平日所以唔係太多人知有一半位置係坐。
2019-08-28 196 浏览
若然說起台灣食品,你會想起甚麼?是否能一口氣說出牛肉麵蚵仔煎三杯雞麻辣鍋鹽酥雞綿花冰厚吐司珍珠奶茶阿宗麵線胡椒餅等名物呢?.在香港,不計台式飲品店的話,料理店來說,鼎泰豐應該是台灣過江龍的鼻祖吧?之後大排長龍的咖啡弄,Dazzling Cafe先後進駐港九,還有開在工廈的程班長牛肉麵啊。而於上個月下旬,在台灣非常有名的百年老店 - 度小月,也來到香港開店了。度小月這個名字,可能在販賣台式食品的店子裡見過她的罐頭,曾經吃過,味道不錯。這次有幸在開店只有一個星期左右便能吃到,皆因在人家還在吃Late Tea的時候,小的已經取了票等候吃early dinner,亦因為中間跳了多個號碼,所以小的等了不足半小時,便能入座了。在進店前,看到大門的左手邊設置了開放式廚房,可看到廚師在麵攤裡煮製麵條的過程,是想閣下未吃前先垂涎三呎吧?擔仔麵是這裡的鎮店之寶,在精緻的小碗內,裝著質感爽滑彈牙的油麵,舗在麵條上的肉燥肥瘦佔半,拌著一堆蒜泥同吃,惹味非常,已去殼的蝦具彈性,雖然份量非常袖珍,不過小的吃得有點辛苦,皆因事前不知道有香菜(芫茜)在內,吃前需要努力地避過"草叢"才可把少許麵條及配料放進口中,細細品

擔仔麵
是這裡的鎮店之寶,在精緻的小碗內,裝著質感爽滑彈牙的油麵,舗在麵條上的肉燥肥瘦佔半,拌著一堆蒜泥同吃,惹味非常,已去殼的蝦具彈性,雖然份量非常袖珍,不過小的吃得有點辛苦,皆因事前不知道有香菜(芫茜)在內,吃前需要努力地避過"草叢"才可把少許麵條及配料放進口中,細細品嘗味道後,其餘的交給同行者包辦好了。

祖傳肉燥飯
與擔仔麵用上同一款器皿奉客,點了少飯,不過份量是否有減少就不曉得了,也許沒有湯的關係,這個好像比擔仔麵來說,鹹香味更濃,若要在兩者中選一款的話,小的還是較喜歡後者,總覺得較為配襯,又或許是小的重口味吧,嘻!

滷鴨蛋
吃罷好像也不能分辨得到鴨蛋及雞蛋之差異在那,不過值得一讚的是滷水汁是微熱的,而鴨蛋是暖暖的,感覺更滋味。

黃金蝦捲
鬆脆的外皮包著的蝦肉仍有少許汁液,證明巧手的廚師沒有把他炸得太乾,蝦肉中混著段蔥加添香氣,味道非常足夠,連蘸上附送的汁醬之步驟也可省回了。

和風秋葵
與前幾款同一時間點單卻遲遲未見蹤影,於是不太好意思地向店小二查詢了才來,已經切開的秋葵,最有益的潺已經跑掉不少,伴著蕃茄同吃也不錯,至於和風在哪裡呢?請恕小的無可奉告。

安平鮮蚵湯
蚵仔即我們說的蠔仔,湯中除了蚵仔還有豆麼粒及薑絲,蚵仔約有8-10顆,沒有腥味,湯底清澈,不會太淡也不會太濃味,是碗尚算不錯的台式例湯。(笑)
2019-08-24 295 浏览
行行下見到有下午茶套餐,即行入去。滷水拼盤,一開始食覺得偏淡,但食落覺得剛剛好,因為外面啲餐廳食到尾會覺得太鹹,而嚟度食到尾唔會太鹹。豬大腸唔會太韌,牛丸好有味,但雞翼唔入味。小食拼盤,香腸甜甜地好好味,配上Garlic 食味道升華,食唔停口。鹽酥雞唔夠脆。花枝丸好彈牙,點上椒鹽十分惹味,像置身於台灣街頭一樣。套餐加$18有特飲。order 左芒果乳酸同荔枝乳酸。芒果乳酸茶味較濃,冇咁甜; 荔枝乳酸茶味較淡,較荔枝乳酸甜。但兩個整體都好好飲。

行行下見到有下午茶套餐,即行入去。

滷水拼盤

豬大腸唔會太韌,牛丸好有味,但雞翼唔入味。

套餐加$18有特飲。order 左芒果乳酸同荔枝乳酸。
2019-08-24
2019-08-18 357 浏览
晚上約左朋友, 不過早左出黎同阿仔玩, 所以過左黎尖沙咀先. 喺度簡單食個lunch.肉燥飯雖然份量少,不過勝在夠平,而且又好味。不過我覺得肉燥好似比以前少左!但味道仍很好,小朋友好鐘意食!安平鮮蚵湯清清地, 有D蚵仔味道, 入面仲有幾粒蚵仔食下~鹽酥雞比較碎, 雞粒好細粒... 但好味既.炙烤胡椒肉肉的外層有胡椒包住,食落辣辣地。我好鐘意個檸檬汁, 蘸左再開胃D
喺度簡單食個lunch.

安平鮮蚵湯
清清地, 有D蚵仔味道, 入面仲有幾粒蚵仔食下~

鹽酥雞
比較碎, 雞粒好細粒... 但好味既.

炙烤胡椒肉
2019-08-10
2019-08-13 507 浏览
晚飯時段人潮很多,我和朋友二人等了約二十分鐘才入座。驚喜的是碰巧是窗邊位,有落地玻璃窗,海景一覽無遺!一掃菜單我們很快決定好,點了一個三杯雞,一個擔仔麵,一個魯肉飯,都是久違的經典台灣菜!😍三杯雞煲$98首先上桌的是三杯雞,沸熱的雞煲香氣撲鼻,雞肉色澤誘人,肉質鮮嫩,混着黏稠的醬汁,可謂色香味俱全,令人垂涎三尺🤤擔仔麵$28最喜歡擔仔麵,賣相精緻,湯底值得一讚,鮮美甘甜,帶點甜蝦味,蝦肉鮮嫩。麵條口感爽滑彈牙,不會粘連,混着肉臊,看似普通,但非常美味👍🏻祖傳肉燥飯 $28肉燥飯亦發揮應有水準,魯肉的皮、肉、肥比例恰當,香醇不膩,繚繞濃郁醬香,拌飯超棒!總括而言,價錢相宜,還可欣賞維港夜景,食物也有一定水準,有地道台灣菜的味道,下次定會再來品嚐其他台灣美食~

三杯雞煲$98
三杯雞

擔仔麵$28

祖傳肉燥飯 $28

2019-08-07
2019-08-08 320 浏览
已經去過數次度小月,但始終覺得海湘城比較舒服,因為有個大大的海景。而且餐廳相對較大,位置比較多,銅鑼灣比較細,會聽到鄰桌的談話內容。我們點了出名的擔仔麵,祖傳肉燥飯,櫻花蝦炒飯,鹽酥雞,炙烤胡椒肉。餐廳整體食物份量偏細,例如擔仔麵,肉燥飯,只能夠兩人share。店內推介的擔仔麵同湯其實比較普通,沒有什麼特別,相反肉燥飯有點驚喜。櫻花蝦炒飯炒得好香,十分有咬口。鹽酥雞整得不乾,加上有椒鹽點綴,刺激味蕾。炙烤胡椒肉也有驚喜,燒得好白,但肉質沒有overcook。總括而言,假如三五知己又想輕食,又想坐得舒服,尖沙咀度小月是于錯的選擇。

2019-08-07 239 浏览
難得平日可以放假,揸架車去海港城行下街嘆下冷氣,商場竟然無咩人,行得好舒服又唔迫突然間好想食台式嘢,所以去咗度小月食個下午茶入到店,無咩人,可能係平日啦,裝修好靚,又有無敵海景,正啊,最低消息60元叫咗綜合丸湯,好味,有3粒丸,另外蚵仔湯,濃濃薑絲味,仲有豆腐做配搭台南芋餅,上面有鹵肉醬,下面鋪滿芋絲,好香滷水併盤有蛋,豬腸,雞翼,花生,份量好足啊最出色係條烤紹興香腸,多汁香濃又香口,每咬一啖都有肉香,必叫!

突然間好想食台式嘢,所以去咗度小月食個下午茶

台南芋餅,上面有鹵肉醬,下面鋪滿芋絲,好香

滷水併盤有蛋,豬腸,雞翼,花生,份量好足啊

2019-07-31 299 浏览
今日放工同朋友慶祝生日,4個人,因為想去海港城附近,唔想去咁遠,而朋友想食台灣野,所以㨂左 LCX既度小月,我們叫了出名的擔仔麵,祖傳肉燥飯,安平鮮蚵湯,豬手,薰蛋,花生豬腳,薑口米櫻花蝦炒飯,鹽酥雞,炙烤胡椒肉,飲品叫左珍珠奶茶同玫瑰銀耳紅棗水!首先講食物,推介薰蛋,花生豬腳(夠淋),薑口米櫻花蝦炒飯(夠乾身),鹽酥雞(夠新鮮即叫即炸),炙烤胡椒肉 (好有胡椒味)!反而店推介的擔仔麵同湯就比較普通,無咩特別!肉燥飯都係普通,味道一般!飲品方面,玫瑰紅棗水比較特別,玫瑰味比較重,珍珠奶茶也好喝!總結份量比較少,相對價錢比較貴!如果再多人去就要考慮一下!
總結份量比較少,相對價錢比較貴!如果再多人去就要考慮一下!

2019-07-08
庆祝纪念
生日
2019-07-18 531 浏览
3男3女黎食野,嗌左9樣野都係食唔飽既。烤紹興香腸 $28肉燥飯 $28三杯雞煲 $98櫻花蝦九層塔煎蛋 $68古早味滷豆腐 $20擔仔米粉 $28擔仔粿條 $28黃金蝦卷 $88滷大腸 $48In gist, 睇menu既話,每樣食物價錢感覺好平,但其實碟碟都係迷你版,肉燥飯,擔仔米粉都三啖食哂。由於每碟食物份量都唔多,就算兩個人去都可以平平試到唔同食物。唯一推薦既係黃金蝦卷,蝦卷唔係原隻蝦拎去炸,而去將蝦拆肉,加埋菜,砌成蓉再炸,所以口感幾豐富!台灣菜黎講,度小月相對冇咁油膩但都偏鹹。
3男3女黎食野,嗌左9樣野都係食唔飽既。

烤紹興香腸 $28

擔仔粿條 $28

黃金蝦卷 $88

滷大腸 $48

2019-07-14 342 浏览
個人比較鍾意去尖沙咀多個銅鑼灣分店。因為尖沙咀分店如果坐玻璃附近嘅枱就可以望到海。而且餐廳相對較大,位置比較多。 當日係平日夜晚,無乜人等位,職員盡量將啲客分開坐唔使帶搭台。--🥣 祖傳肉燥飯 HK$28肉燥雖然份量同汁唔係特別多,但撈飯味道都好夠。個人覺得佢醬汁甜多過鹹嘅味道。.🍜 擔仔雙併麵 HK$35上面有少少肉燥,仲有隻蝦仔。雙併麵係麵加米粉。肉燥加埋湯底有啲甜嘅味道。.🍲 綜合丸湯 HK$28魚蛋、豬肉丸、貢丸。湯底係淡湯。.🥢 芙蓉炸豆腐 HK$48外面嘅粉超薄,所以食起黎唔會好油嘅感覺。

🥣 祖傳肉燥飯 HK$28

🍜 擔仔雙併麵 HK$35
🍲 綜合丸湯 HK$28
魚蛋、豬肉丸、貢丸。湯底係淡湯。
🥢 芙蓉炸豆腐 HK$48
外面嘅粉超薄,所以食起黎唔會好油嘅感覺。
2019-07-09 479 浏览
係尖沙嘴行到夜一夜又唔係好肚餓,去度小月食個快飯就適合不過!呢度整體食物份量偏細,所以定價比其他台灣店平d。餐廳都幾寬敞,枱與枱之間唔會太逼,一坐低我地快快手叫左擔仔麵、肉燥飯、鹽酥雞、紹興香腸、貢丸湯,同埋兩杯珍珠奶茶。肉燥飯熱上,肉燥份量算係適中,拌一拌飯,個汁好夠好好食。然後擔仔麵份量確實少得很,兩淡食曬,湯底好油膩,味道亦很普通。鹽酥雞炸到外脆内軟,味道適中唔會太多味精,肉汁多。紹興香腸又係另一樣香口小食,凍左少少,不過食到香腸既油香。貢丸湯算係最普通的一道小食,感覺個湯似係味精湯,貢丸再彈牙d會更好。

紹興香腸

貢丸湯

珍珠奶茶
2019-04-16
紹興香腸
珍珠奶茶
2019-06-28 577 浏览
今日下午自己一個就去咗食度小月對上一次食就台灣,覺得好好味咁啱有下午茶時間,我嗌咗個大肉燥飯下午茶,包一杯飲品下午茶既份量黎講算啱啱好,但味道同普通台式餐廳一樣而飲品就嗌咗熱黑糖薑母茶,味道不錯👍🏾👍🏾而且好大杯,飲唔曬🤭
今日下午自己一個就去咗食度小月
對上一次食就台灣,覺得好好味
咁啱有下午茶時間,我嗌咗個大肉燥飯下午茶,包一杯飲品

下午茶既份量黎講算啱啱好,但味道同普通台式餐廳一樣
而飲品就嗌咗熱黑糖薑母茶,味道不錯👍🏾👍🏾
而且好大杯,飲唔曬🤭
2019-06-09 609 浏览
在台北試過度小月,今次嚟香港開店,一定要試吓!擔仔麵嘅份量非常少,有一隻蝦,三啖食晒!其實可以提供大份量迎合香港人!前菜我們點了和風秋葵,味道一般!下次肚餓千祈唔好過嚟食!加一服務費!
2019-06-05 539 浏览
舊同事相聚原本去打邊爐,可惜我聲沙,改食台灣菜星期四晚上,可book位,還可book7點半。限時1.5小時 如無人等枱,可任坐。對住海景食飯!食物質素一般,賣相不錯。擔仔麵,湯太稀!我們5人,唔明俾4人枱,加椅。雖然對海景,但迫。
2019-06-05