2007-12-16 11 浏览
今天係我生日大日子, 男朋友特地帶我到赤柱晚餐. 店員帶我們到露台的位置, 很舒服的環境, 可以一邊食飯一邊欣賞月色啊. 我們叫了兩個set. 頭盤可揀沙律或餐湯. 主菜可選肉眼扒或蒜蓉扒大蝦. 甜品是士多啤利檸檬撻, 咖啡或茶. 來到德國餐廳當然要試下出名的德國腸. 我們揀了一款有少少辣味的, 用來送酒真是一流啊. 主菜肉眼扒和扒大蝦的味道很好. 建議可用大一點的碟, 賣相會更加好. 其他的都沒什麼特別. 以$168 一個set 來說, 加上環境優美, 真是十分抵食了. 加上有會員卡, 有85折呢.

2007-11-20 11 浏览
專誠來赤柱試下這間German beer hall. 農夫包:有2種醬提供,一種味道帶herbs & garlic, 另一種是liverWheat beer: 酒精度數不高,酒味亦不濃但亦不是清那種Potato cake with apple sauce (side dish: duck & red cabbage): 最好味係red cabbage,酸酸甜甜Nuremberg sausage: 6 pcs, 白色sausage, 味道okPort knuckle: 會讓我們看一看原隻豬手才幫忙切開,豬手皮夠脆亦不會很咸. 酸菜可再酸一點。總括來說食物只是ok. 我們坐外面,環境幾好,有德國feel. 有暖爐提供。
專誠來赤柱試下這間German beer hall.

2007-11-13 10 浏览
老友同我提早攪生日, 好鬼浪漫去左赤柱興祝, 氣氛真係無得頂, 但係好似而家'd'天氣最好着番多件衣同褸, 真係好鬼大風同有'd'冷, 如果弱'd'都頂唔順, 不過佢地已經整左塊大透明膠布啦。真係要試隻豬手好好食,但農夫麵包覺得唔咩特別, 德國腸同酸瓜有肥同好硬呀, 蕃茄汁闊條面好咁小朋友食, 不過煎龍柳好咸, 侍應好體貼

2007-11-08 21 浏览
今日11月8日我同我老婆慶祝生日就去咗呢間德國餐\廳!1) 農夫面包$20 ( 超抵食)2) 紐倫堡香腸$85 ( 都幾香口)3) 脆皮燒豬肘配酸椰菜$125 ( 超好味呀,我下次去都會再食)4) 最後就係燒芝士$88 ( 要呢段時間先至有得食,仲要親熱食O添)5) 一杯500毫升普通啤酒$45 (個杯幾得意,好長O架)6) 一杯500毫升普通啤酒$62 (重麥味啤酒,好滑O架)成餐\飯加埋500蚊左右喇!
今日11月8日我同我老婆慶祝生日就去咗呢間德國餐\廳!

1) 農夫面包$20 ( 超抵食)
2) 紐倫堡香腸$85 ( 都幾香口)
成餐\飯加埋500蚊左右喇!
2007-11-07 19 浏览
不算太美味亦不算好豐富但氣氛一流價錢合理不會過份倚賴環境開天殺價生日party 值得一去或者下一次會再去
不算太美味
亦不算好豐富
但氣氛一流
價錢合理
不會過份倚賴環境開天殺價
生日party 值得一去
或者下一次會再去
2007-10-22 30 浏览
在此看過了各位的食評, 我在10月21日同男友選了這餐廳慶祝生日.根據各位的評分, 我點了:農夫面包$20 <<< 幾好, 我鐘意食硬包, 兩款味道都幾好.脆豬手$12X <<< 個人覺得普通, 兩個人食唔曬的, 好"制"另外, 再叫了:匈牙利牛尾湯約$50 <<< 味道好似羅未湯, 但較"孫"煙肉拼盤, 好似約$90 <<< 有一半好似立腸, 一半係普通煙肉, 無特別最後叫埋個芒果特飲約$50 <<< 都OK, 幾開胃, 亦唔太甜
根據各位的評分, 我點了:
另外, 再叫了:
匈牙利牛尾湯約$50 <<< 味道好似羅未湯, 但較"孫"
2007-10-15 16 浏览
星期六到赤柱走走, 中心區的餐\廳因路面修路,比較多塵,所以跑到美利樓試一試這間德國餐\廳。它提供brunch & tea. 我們選擇了tea buffet, $98一位3:00pm開始,我們選擇了open air 的坐位,風景非常優美,面對海境。食物選擇也可以,entree有salad,beef tartar,yabbies etc,main course有即燒的雞翼,ribs,腸仔,pizza,自選pasta etc. 而dessert selection 也非常多-chocolate fondue, cakes, mousse etc.只可惜4:00開始勁飲大賽,聲音很大,破壞了柔和的氣氛。服務態度也是十分個別,有一位似是菲律賓藉的女侍應態度幾差。除此之外,咖啡也非常之差。

只可惜4:00開始勁飲大賽,聲音很大,破壞了柔和的氣氛。

2007-10-02 12 浏览
日期:2007年10月1日人物:J.A.M.,男友,花花我地相約黎食個Tea,未到三點已經差唔多坐晒人,行一個round睇下有咩食先.有自選Pasta材料,Pizza,Sausages(兩款),雞肶,牛扒,一d德國既沙律,唔係太岩食,無食到.其實都唔係太多野食,有d好油既toast,上面有smoked salmon, Tuna Fish 或者係Ham,又係要同人爭食,擺放食物既位置太細,又迫.甜品都唔錯,我地最欣賞個咖啡布甸,好正斗.我地坐係露台,一陣陣既大風令到我地唔知點好,d紙巾,餐巾飛起晒,仲引黎不速之嚇:大蜜蜂,oh!好在佢好快走左哩,環境幾優美,吹住海風,同心愛既朋友共餐,哈哈哈.見到白花油王子顏先生,好nice啊!
日期:2007年10月1日
人物:J.A.M.,男友,花花

2007-09-30 28 浏览
我是第一次去美利樓食晚餐感覺超正...我一早已安排鮮花送到餐廳,然後食完美味的主菜,他們的live band & waiter 一齊送花和唱歌,令到我女朋友好開心,絕對值得一試!今晚的氣氛超浪漫,我成功向女友求婚,在此向所有餐廳說謝謝.
2007-09-29 18 浏览
首先要多謝曾在此寫食評的人,因為看過你們的食評,所以就決定帶我女友在此興祝!我本來訂位要求露台望海View,但二人Table實在太窄和熱(加上晚上望海View冇野望嫁),所以還是轉回室內卡位.除有冷氣外,氣氛原來更好,有樂隊Backgroud Music. 要靜就book露台啦!至於食物方面,跟據之前的食評,我最後叫了6樣:如下1) 農夫面包$20 ( 必試,抵食)2) 香腸併盤$185 ( 芝士味十分好~! Try It! )3) 豬手$125 ( 與眾不同,好過食乳豬)4) 牛尾湯配牛菌麵糰$55 ( 清湯,喜歡清淡才一試)5) 一杯0.5 litre wheat beer $45 (清D,但可以)6) 一杯0.5 litre wheat beer $62 (重麥味,推介! 本人並不好酒)Total : Plus 10% Charge about HK$540 for two ! 好飽,所以冇叫Dessert!一定會再來!下次要試匈牙利牛尾湯& Dessert!

至於食物方面,跟據之前的食評,我最後叫了6樣:如下
1) 農夫面包$20 ( 必試,抵食)
3) 豬手$125 ( 與眾不同,好過食乳豬)
4) 牛尾湯配牛菌麵糰$55 ( 清湯,喜歡清淡才一試)

一定會再來!下次要試匈牙利牛尾湯& Dessert!

2007-09-28 18 浏览
25號訂了同男朋友響度食飯我們入去前看一看餐牌, 看到兩個set都有豬手我們猶豫了一會, 因為我們兩個不約而同都不吃豬手的於是, 我們決定了散叫可是, 入到去坐下後, 我看一看餐牌, 再計一計, 發覺set dinner比較底呢~最後, 我地都決定了叫set dinner, set dinner包括:蕃茄沙律(這個不錯, 因為有好多蕃茄XD)農夫面包+牛肝醬&芝士香草醬(本人比較喜歡香草醬, 因為牛肝醬太濃了, 個面包幾特別, 不過就有點兒硬, 我要用刀把它切成小塊@.@)德國腸同酸瓜(腸的味道比較濃, 偏咸, 不過整體來說都幾好味)煎龍柳(這個很好味, 一點腥味都沒有, 真的很好!)豬手(這個都做得不錯, 入面的肉一點也不乾, 不過份量太多了, 我覺得3個人食這個可能會比較好)蕃茄汁闊條面(這個超好味, 酸酸的, 很開胃, 超喜歡這個面>o<)小食拼盤(這個拼盤也很好味, 其中有個士多啤利甜品, 一點藥水味都沒有, 很好, 因為本人經常響出面都會食到藥水味, 所以覺得這個不錯^^a)整體來說, 我們對這個set dinner很滿意Total: $438 (這樣的食物素
25號訂了同男朋友響度食飯
我們入去前看一看餐牌, 看到兩個set都有豬手
我們猶豫了一會, 因為我們兩個不約而同都不吃豬手的
於是, 我們決定了散叫

蕃茄沙律(這個不錯, 因為有好多蕃茄XD)

煎龍柳(這個很好味, 一點腥味都沒有, 真的很好!)

整體來說, 我們對這個set dinner很滿意
Total: $438 (這樣的食物素質加這樣的環境, 這樣的價錢真的不算貴^^)
有機會我會再來吃的!!
2007-09-19 13 浏览
上週未跟朋友差不多晚上十時才到, 所以顧客不多, 選擇了露天向海的座位, 是一張寬敞的長木桌椅. 現場有Live Band表演, 氣氛不錯的, 難怪四周也看見一雙雙慶祝紀念日的情侶. 要了兩份set dinner, 有蕃茄什菜沙律, 牛尾湯, 龍利柳, 牛扒. 都不錯, 但, 那一樣是德國特產? 另要了農夫麵包配牛仔肝醬及芝士香草, 麵包很硬啊! 甜品要了蘋果餡餅和雪糕莎巴翁. 蘋果餡餅內塞滿千層餅皮和蘋果蓉, 每一口的感覺, 竟然好像在吃肉! 我們只顧交談, 吃雪糕莎巴翁時雪糕都溶了啊! 全晚我最喜歡的是兩杯很有麥味的冰凍麥啤!

2007-09-14 8 浏览
今日同女朋友都有半日假, 所以到了赤柱享受0下寧靜的環境. 而食晚飯我當然會去美利樓食la, 食個環境都已經足夠, 我地今次選擇了二樓的King Ludwig Beerhall食德國菜.上到去, 可能只係六點, 冇咩客人, 連侍應都消失0左. 要等成分鐘, 我要入到去才有人見到我的存在, 不過好在笑容態度搭夠, 算吧! 我地當然選擇係出面食, 環境真係唔錯, 而且個海景view係好正. 我本想食鹹豬手, 但我睇哂成個餐牌都唔見有, 所以最後都係食了兩個set dinner. 頭盤: 匈牙利牛尾湯, 沙律配炸芝士–兩個都好正, 牛尾湯夠濃, 有好香的牛味, 配料都夠多, 水準以上之作. 不過有一個缺陷, 就係個侍應竟然等我地飲哂成個湯先上麵包!! 真係好失策!! 另一個頭盤個炸芝士都幾好, 不油膩, 睇到大廚的功力唔錯. 可能未試過咁食芝士, 我覺得幾有新鮮感. , 主菜:炭燒肉眼扖配薯仔, 大蝦配墨汁天使麵–個扖一般, 沒有什麼驚喜, 而且燒得過火0左, 令扖的肉汁不夠多, 要我點茄汁食, 反而個焗薯仲好食, 食得出係靚薯仔. 另一個主菜個天使麵就幾好, 麵爽加上隻蝦都幾新

頭盤:
主菜:
炭燒肉眼扖配薯仔, 大蝦配墨汁天使麵–個扖一般, 沒有什麼驚喜, 而且燒得過火0左, 令扖的肉汁不夠多, 要我點茄汁食, 反而個焗薯仲好食, 食得出係靚薯仔. 另一個主菜個天使麵就幾好, 麵爽加上隻蝦都幾新鮮. 挽回一些分數la.
甜品:
芒果脆筒–不錯!! 除了頭盤, 這個係另一個令我有些驚喜的食物, 最重要係佢個芒果味的忌廉唔係太甜, 配合個用糖漿做的脆筒, 幾好!!

食完之後, 我見到有人order0左鹹豬手, 我馬上後悔,我沒有怪0的侍應, 因為係我冇問佢有冇供應, 不過我覺得如果係皇牌的食物, 點解係個餐牌上面係冇ga呢? 今餐我食唔到德國菜的應有食物, 極其量都只係一個西餐, 西餐要我俾200元一位我又覺得大把餐廳好過佢, 而且服務真係一般, 兩個侍應成日都係度吹水唔做野, 係多人0的先開始工作, 我覺得這不是應有的服務態度. 不過我都會再去, 因為我都仍然好期待佢地的德國鹹豬手. 希望下次有一個高些的評分.
2007-09-07 27 浏览
9月2日, 我和男友的兩週年紀念日~他一早替我安排一整天的活動, 晚飯地點就是這家店~我們訂了室外位, 有海風之餘仲有幾把小風扇,所以唔會好焗~~個staff好好人, 見我拎住一大紥花就主動幫我拎去花架, so可以好寬敞咁食個美味閎dinner~~今日點了個dinner set'' ''頭盤:*蕃茄什菜沙律*德國肉腸配酸青瓜--好特別~可能未食過德國腸啦...覺得個味道濃得黎又唔會好咸,配個酸青瓜都好好味~*農夫面包配牛仔肝醬及芝士香草--芝士香草醬味道清新,牛仔肝醬就濃味一點,有點似鵝肝的味道。主菜:*脆皮燒豬肘配酸椰菜--德國最出名既名菜,果然係正~!!!脆皮卜卜脆..肉又唔會硬崩崩*煎龍利柳+忌廉汁*蕃茄什菜扁條面--味道酸酸地,面條好爽口~!!我地另外叫左個*白汁海鮮薯餅--無薯不歡的我最愛,汁既味道岩岩好,薯餅入面真係有一條條薯仔..足料~!!環境好~~食物好~~~~舉手誠意推介俾各位識飲識食既朋友~!!
9月2日, 我和男友的兩週年紀念日~
今日點了個dinner set'' ''
頭盤:
*蕃茄什菜沙律
主菜:
*煎龍利柳+忌廉汁
*蕃茄什菜扁條面--味道酸酸地,面條好爽口~!!

2007-09-01 8 浏览
點了一個dinner set:南瓜忌廉湯濃郁兼滑流餐飽:熱熱地塗牛油啱食,豬扒都不錯.看時以為會硬,食後發覺好好.但偏喊甜品mango 拿破侖:算不錯.再加碟:蒜香汁天使麵..overall,正坐不吃都好好,,staff service" not bad...
點了一個dinner set:
南瓜忌廉湯濃郁兼滑流
餐飽:熱熱地塗牛油啱食,
豬扒都不錯.看時以為會硬,食後發覺好好.但偏喊
甜品mango 拿破侖:算不錯.
再加碟:蒜香汁天使麵..

overall,正坐不吃都好好,,

staff service" not bad...