2007-08-28 14 浏览
今次係我第一次制造的驚喜...$98一位加一, 都算好抵, 但tea Buffet係冇豬手架原來,都幾失望, 食物包括有沙律吧, 熱食有2種意粉, 粟米,腸仔,雞翼, pizza, 甜品就主打係豬古力系列, 冇雪糕, 仲有四五種生果...一定唔算多野食,味道ok, 0個到個view幾好, 我地坐出面睇海景, 不過d位真係迫d..
2007-08-19 10 浏览
上午11 點幾到達美利樓...終於可以品嘗我同老公豬之前想試的lunch buffet 喇...hehehe我地食了很多食物呢...有芝士千層面...德國腸...薯仔...德國咸豬手...lobster soup...雞翼...自選意粉...龍蝦仔...朱古力...西瓜等等大家可以唔駛11 點幾去到...因為無乜人...同埋d 食物無咁快出齊...到差唔多12 點幾...很多不同的德國食物...好好味^^我地覺得好抵食...可以一嘗那麼有特色的食物+ 在出面坐享受海風(雖然間唔中有小蜜蜂)...有自選意粉同埋餸揀...之後staff 就會拎給客人品嘗...很好的services...同埋他們很主動遞給我們德國豬手...新鮮熱辣...無乜肥肉...好好味... d 皮超脆...簡直一流^^還有其它朱古力甜品...可以吃完其他食物最後才食甜品^^到一點過後...成間舖子的位都差唔多坐滿了人呢...很多外國人和旅客來食...很熱閙 =]]]

還有其它朱古力甜品...可以吃完其他食物最後才食甜品^^

2007-08-16 10 浏览
前幾日, 公司在此安排飯局.整體service 好好, d 食物都ok.環境裝修都幾有特色...值得再去.
前幾日, 公司在此安排飯局.

整體service 好好, d 食物都ok.

環境裝修都幾有特色...值得再去.
2007-07-31 8 浏览
20070729詩人說,想要“有一所房子,面朝大海,春暖花開”;這個星期天的午後,我們,“有一張桌子,面朝大海,心情如夏花盛開”:)這個位置,本身已經占盡了好處,更何況再配上閒適的環境、可口的食物與悠揚的樂聲,海風徐送,整個人,都可以慵懶的窩在長長的木長椅上,嗯,這才是放假嘛:)遠遠的走廊盡頭,有即整的德國場、T骨扒和意粉,懷舊風扇輕轉的室內,有兩列食物枱,擺著鹹甜點心、朱古力噴泉和各色殺驢。雖然只收98元加一(包一杯飲品),但出品絲毫沒有馬虎,甜品的種類尤其豐富,而且賣相精美,奶凍和蘋果餡餅都很得人歡心。所以,越發覺得時光流走之快了……
20070729

所以,越發覺得時光流走之快了……
2007-07-21 15 浏览
晚餐於美利樓的德國餐廳King Ludwig Beerhall一大杯半公升冰涷的Maisel啤酒伴着一碟豬手一碟雜香腸夏蟲嗡嗡夜飛吊扇隆隆作響略濕暖微風從四方八面吹過來遠眺一望無際日落的海灣吸一口撲鼻而來的海風實在賞心悅目

於美利樓的德國餐廳King Ludwig Beerhall

遠眺一望無際日落的海灣

吸一口撲鼻而來的海風

實在賞心悅目
2007-07-15 28 浏览
^^男友仔專誠預訂了枱替我慶祝生日~很感謝他啊~~室外的海境坐位景色很怡人~前菜德國腸沙律很醒胃~啤酒也很正點~至於主菜方面,由於我唔吃豬手的關係...所以叫了d冷門野-->面包加哩雞,同埋蕃茄肉醬闊條面~吃了少少已好滯了...之後便上蛋糕及liveband 生日歌~~同埋寶麗來照~十分開心呢^^生日飯大功告成~謝謝~~
^^男友仔專誠預訂了枱替我慶祝生日~很感謝他啊~~

室外的海境坐位景色很怡人~
前菜德國腸沙律很醒胃~
啤酒也很正點~
至於主菜方面,由於我唔吃豬手的關係...
所以叫了d冷門野-->面包加哩雞,同埋蕃茄肉醬闊條面~
吃了少少已好滯了...

之後便上蛋糕及liveband 生日歌~~
同埋寶麗來照~十分開心呢

^^生日飯大功告成~謝謝~~

2007-07-02 18 浏览
今年的生日order是: 要去我乎去過o既餐廳食!先去到赤柱! 很喜歡呀!去邊度呀?King Ludwig Beerhall!!!咸豬手X 大碌腸!!!! (二樣我都唔食O既喎!)…你說: 你要去D未去過O既O麻. 呢間你實未O黎過! 呀你很聰明呀, 我真係未O黎過(因為我二樣都唔食O既O麻….)! 係咪自己玩自己呢? 報應!抵死!!!最後叫了香腸. 牛尾湯, HAMSTICK SALAD 同RIVOLI (MIXED豬肉牛肉雲吞)樣樣都好好食呀..其實……我想講……樣樣……我未食過…….其實都….係好好食O既 所以人有時都應該係試新O野!同埋間餐廳好靚呀, both indoor and outdoor. 我地坐左outdoor呀! 最衰落雨整左一塊膠片遮住少少視線, 不過環境係好好, 好浪漫o架! 又冇咩人, 服務都好好! 佢d complimentary bread都係好好食o架, 我食左2個tim呀! 那一晚冇咩人, 我諗少過10 tables, 但at least 4 of them 係o黎慶祝B day, 因為我o地o黎到已經聽左4次生日歌, 我知道你選這兒是為了這一個環節
今年的生日order是: 要去我乎去過o既餐廳食!
先去到赤柱! 很喜歡呀!去邊度呀?

所以人有時都應該係試新O野!

那一晚冇咩人, 我諗少過10 tables, 但at least 4 of them 係o黎慶祝B day, 因為我o地o黎到已經聽左4次生日歌, 我知道你選這兒是為了這一個環節吧, waiter們會出來唱歌, 但到我時已是例行公事, 沒有驚喜了!

He 其實唔緊要呀…我是很開心的! 也很喜歡呢! 那張相,我會好好保留的!

thank you sir! 再一次向你致意

2007-06-23 11 浏览
因為最近太忙, 所以呢個食評足足遲o左一個月~~~5月19日, 星期六, 為了慶祝朋友仔生日, 見呢間咁多人讚, 所以訂o左位黎試o下~~~由於天文台說會有大雨, 所以我訂o左室內的卡位, 坐位寬敞舒服~~~ 可能是大雨的關係, 整個店都不是太多人~~~根據其他食評的建議, 我們兩個人要了農夫麵包, 香腸拼盤, 德國豬手和德國啤酒~~~農夫麵包好好味, 侍應細心講解兩個醬o既分別, 沾了醬, 更好味!!!香腸拼盤是朋友仔的至愛, 有多種不同味道的香腸, 每款各有特色, 兩個人share, 一次個可以試晒各種味道, 又唔會膩, 感覺很好~~~德國豬手是熱騰騰的, 侍應會幫你切好, 很方便~~~ 一放入口, 果真如其他食評所形容, 外脆內軟!!! 不過唔知係咪我同朋友仔平時都食得比較清淡, 所以感覺有少少咸...德國啤酒, 唔記得要了邊一款, 只記得很有麥味, 用黎送香腸同豬手o岩晒!!!食晒所有o野, 真係好飽喇~~ 由於估到我o地會食到好飽, 所以我只帶了一個超級迷你的小小的朱古力蛋糕黎同朋友仔慶祝生日~~~估不到侍應們咁重視那個超級迷你的小小的朱古力蛋糕!!!! 當我o地食完o野,
因為最近太忙, 所以呢個食評足足遲o左一個月~~~

估不到侍應們咁重視那個超級迷你的小小的朱古力蛋糕!!!! 當我o地食完o野, 唔需要我提醒, 侍應就已經好醒目咁執好o野, 接著便捧著蛋糕拉大隊來到我們前~~~ 三, 四個侍應, 加埋駐場歌手, 圍著我們唱生日歌~~~ 氣氛很好, 朋友仔很開心, 從他的眼神, 我知道他是又開心又驚喜的~~~

食埋生日蛋糕, 搵o左個侍應幫我o地影相留念~~~ 第一個幫我o地影相的侍應有點手震, 張相影得有點濛~~~ 他立刻找來另一個侍應幫我們影, 很好人呀~~~

總括而言, 這晚是愉快的一晚, 食物令人滿意, 服務亦令人很滿意~~~

這兒真是慶祝生日的好地方~~~

2007-06-19 9 浏览
6月16日諗住去呢處提早同爸b慶祝父親節.下午tea buffet$98+1包一杯餐飲.坐係出面露台2人位.條通道鬼咁窄,人來人往.d野食無乜特別.最好食係個火腿焗薯同煎魚塊,夠熱夠香.上次去商場3樓果間,又闊落d,少人d,同個friend傾左好耐計.比較relat.又有海景.
2007-05-28 19 浏览
同屋企人食~ 6個人~埋單$1100我覺得個德國脆皮豬手好好味~不過'lau'左d~ daddy就嫌佢燒得太耐~唔好食~ 不過各有所好啦~德國麥啤都幾好~不過百幾蚊好似頗貴~龍蝦仔ok~ 好重海水味~ 不過都幾多肉~蘑孤薯餅個汁都幾好味~有live band~ 個晚唱d舊歌都幾好聽~
同屋企人食~ 6個人~埋單$1100

德國麥啤都幾好~不過百幾蚊好似頗貴~

龍蝦仔ok~ 好重海水味~ 不過都幾多肉~

蘑孤薯餅個汁都幾好味~

有live band~ 個晚唱d舊歌都幾好聽~
2007-05-26 31 浏览
boyfriend生日, 早了幾日book台食飯, book台時仲特別講明要訂寫左名既黑森林蛋糕+坐露台位. 諗住係個好好既環境下, 有個surprise俾boyfriend.好開心咁去到食飯啦, 點知一去到, 帶位叔叔竟然開口問我地係邊個生日, 仲話"一陣有live band 同你唱首生日歌"心諗, 完了, 咩surprise都冇晒啦...仲帶錯位. 一個唔好既開始, 不過都算, 叫左幾樣野食, 都okay. 最後, 諗住唔要live band 唱歌喇, 諗住自己出去拎個cake 啦. 出到去, 聽到waiter同佢同事講, 唔好再出錯cake, 前幾晚出錯左呀!我就同佢講, 我想自己拎個cake 啦, 佢問我, 係咪叫xxx嫁? 下~~~唔係喎, (佢地已經搞錯左啦, 係第2台嫁). 結果再問之下, 原來落漏左loe.訂位個陣仲叫我放心, 我此刻好唔開心loe, 佢地是但搵個cake俾我, 仲等左好耐先ready好, 最後俾個free drink 就算. 其實如果唔係心情好d, 我覺得佢地既安排真係好亂, 好過份!最好笑係, 俾錢既時候佢收少左百幾蚊, 要我講返佢知loe.整體上,

整體上, 佢地既service同食物都唔差既, 不過大家想有個特別既安排, 就要諗清楚喇. 因為佢地應承左我既野, 完全係1樣都做唔倒, 我見到幫我訂位既經理, 成件事佢冇講過一句唔好意思, 真係好差!
2007-05-24 29 浏览
佛誕假期,天朗氣清,當然要出外走走,訂了位到赤柱美利樓的德國餐廳食tea buffet,準時3點鐘抵達,赤柱極之多人,就連停車場都無位泊車,而這家餐廳更坐無虛席,我地一行5人被安排坐室外露台位置,雖然今天天氣炎熱,但還好有無敵大海景吹些海風,感覺還不錯!我地為食之人,二話不說出去拎野食,食物種類雖然不多,但算是不錯,有即煮意粉、燒烤攤檔、熱盤4款左右、冷盤沙律及甜品,包一杯飲品,全部吃齊都已經很飽了!這裡缺點是餐廳人較多,故取食物時十分濟迫~~已$98一位價錢來說,再加上無敵海景,算是抵吃!
2007-05-21 10 浏览
難得的weekend同bf一早諗住去赤柱食豬手,點知落雨呀,雖然outdoor有野姐住應該唔會撇雨,但係都唔係好睇到個境所以坐裡面。見到399既套餐多成咁我地寧願散叫!唔想浪費ma~farm roll.. 依然好味,必叫!豬手.. 皮脆肉好味.. 又係必叫!幼豬肉腸... 我都幾鐘意呢隻腸味!叫左杯啤酒,我飲左幾啖... 都係鐘意飲wine多d!服務同環境同以前一樣都幾好,如果個live band可以細聲少少咁就好喇! 因為佢地表演時都幾嘈下!
見到399既套餐多成咁我地寧願散叫!唔想浪費ma~

farm roll.. 依然好味,必叫!
豬手.. 皮脆肉好味.. 又係必叫!
幼豬肉腸... 我都幾鐘意呢隻腸味!
叫左杯啤酒,我飲左幾啖... 都係鐘意飲wine多d!

2007-05-09 17 浏览
想搵個坐得舒服嘅地方食飯,又想搵啲未食過嘅,於是搵咗呢度。睇過啲食評,見到讚嘅都寫得中肯啲,又諗住可以順便行吓好耐冇嚟過嘅赤柱,所以揀咗呢度。七點去到,一行埋去經已有兩個人嚟招呼我哋,對名同帶我哋入去。入到去都唔係太多人,好彩睇咗食評booked嗰陣叫咗要卡位,真係好坐好多,如果坐兩人枱其實都幾細個位。如果天氣唔係熱,其實坐出出面應該都會幾好。店內裝修唔錯,最入面仲有張大枱可以坐八至十人左右,佈置到好似間大屋咁。下次可以約成班人去食,點影相點嘈都得。匯豐咭有$299二人餐,不過冇豬手,於是要咗另一個$399。麵包好正,切開四份,外層脆入面又暖又軟熟,有香草芝士同牛肝醬點,我就比較鍾意前者。啲腸我就覺得一般,個沙律啲蕃茄好新鮮,隻火箭菜定唔知乜鬼就好澀。主菜係豬手同龍脷柳。豬手層皮脆卜卜,waiter問使唔使切埋,因為想影相所以自己切,一切開層皮入面熱辣辣標晒煙。龍脷柳就…可能平時屋企食得多,所以冇乜感覺…另外仲有個pasta,細細哋清清哋,一般啦。食到呢度基本上全身啲血都去晒個胃度,加上飲咗杯waitress介紹嘅maisel's weisse,更加眼睏。抖咗好耐至到甜品樹。五小份,啱

龍脷柳就…可能平時屋企食得多,所以冇乜感覺…

抖咗好耐至到甜品樹。五小份,啱啱好。由低食到高,第一碟係兩件好似muffin咁嘅嘢,鬆化好味;第二碟係kiwi醬喺面嘅奶凍,酸酸哋感覺良好;第三同第四碟係士多啤梨同咖啡慕司,我就覺得一般;最後係小cheese cake,非常rich,不過擺喺面嗰半粒士多啤梨就真係生到唔食得。

服務員好有禮貌,而且係個個都好態度,包括落單、執嘢、行過俾我哋截住影相嗰個都係。落單嗰個有介紹set同啤酒,執嘢嗰個我問佢好澀隻菜係乜佢真係走去問人轉頭返嚟話返我知,影相嗰個影完一張主動問需唔需要影多張(turned out第一張都並唔係影得差,唔係補飛)。我相信我兩個個樣點睇都唔似外國人,睇返食評亦都係讚多過彈,咁可能服務差係好個別侍應,又或者係好個別客人…
2007-05-06 7 浏览
5月3日7:30 到了King Ludwig Beerhall 和男朋友食飯~訂左係出邊望海位~有月光睇~食左以下:1.)農夫麵包$20 -普通~不過夾埋d醬都ok~2.)咸豬手$12x - 好似食燒豬~~哈哈~不過都幾好食~唔係太咸,但係又有味~個皮好脆~份量都多。3.)(等左好耐先黎既)德國腸拼盤$18x - mama地~~咁多款得一款好味d(有芝士係入邊)~~可能食得太多肉,我地都好滯阿~~食唔晒。另外有伴一碟薯仔,酸酸地的,都可以。4.)叫了2杯特飲,都ok 既~~佢地d燒薯仔好食嫁~~每碟野食都有小小係度~
1.)農夫麵包$20 -普通~不過夾埋d醬都ok~
4.)叫了2杯特飲,都ok 既~~

佢地d燒薯仔好食嫁~~每碟野食都有小小係度~