2008-10-26 14 浏览
友人的碩士畢業相過後,肚子餓得不行. 我提意來這裏吃飯,卻怕沒有位子要等. 7pm打電話,他就有位子,7-8張,我們定了7:30pm,開車前往,半小時便到.星期六來說真的不算多人,我們選了indoor,有set dinner, $399,還說可以夠2-3人進食(但我們都覺得原本是$399 per person. 因per person 一字被塗了,只剩下p 的一桐.) 說回這晚餐,頭盤有 :農夫包配牛肝醬和芝士醬 : 個人喜愛芝士醬,牛肝醬口感似咸牛肉黃金蝦沙律 : 3隻炸蝦喝沙律菜,一般啦豬肉腸沙律 : 還以為是德國豬肉腸,原來只是一片片火腿的腸,配上酸瓜,紅洋蔥,好酸主菜有 : 德國豬手 : 皮好脆,好似乳豬,個人覺得唔錯,友人卻認為太脆 龍利魚柳 : 端來時最好快點吃,冷了有點溜 波菜意粉 : size 超少(但見別枱的較大碟), 無所謂吧,汁不錯但很很很溜甜品 : 甜品樹 : 有五款, 順喜好 ~ Coffee Pudding - 好香 coffee 味Chocolate Pie - 太 chocolate 奇異果布丁 - 好酸,但將好味黑森林蛋糕 - 一般Chocolate

說回這晚餐,

頭盤有 :
黃金蝦沙律 : 3隻炸蝦喝沙律菜,一般啦

主菜有 :
龍利魚柳 : 端來時最好快點吃,冷了有點溜

甜品 :
甜品樹 : 有五款, 順喜好 ~
Coffee Pudding - 好香 coffee 味
Chocolate Pie - 太 chocolate
奇異果布丁 - 好酸,但將好味
黑森林蛋糕 - 一般
Chocolate Mousse - 無試,唔鍾意食mousse

散叫 :
Apple Strudel($55) - 味道跟我在vienna 吃得差不多,好香肉桂味,而且端來時微暖的,配了custard (如果是ice-cream 效果更佳吧). 一個人吃了3/4 個,肥死了. 但真係好好味,一定會再食

其實,本來叫了一份德國腸併薯仔沙律,因為見兩個starter咁細,諗住唔夠食,但係食到豬手,已經半飽,但一路都唔見個德國腸上枱,直到食完main course, 幫我哋執枱兼上dessert, 都你咗件事,好明顯漏單,我哋見都食唔落亦無出聲. 最後埋單張單亦無個order(好嘢),如果我肚餓等個德國腸就慘啦.

仲有,D waiter 好鍾意執嘢,嗰豬手未食完又想拎走,D牛肝醬和芝士醬又想拎走,人哋個飽都未食完. 不過就好勤力加水.

有好live music, 比較適合一班friend gathering 多過 Couple
恆生白金咭有10% off (Not applicable for set dinner)
豬肉腸沙律
黃金蝦沙律
正; 德國豬手
正; Apple Strudel
正; 德國豬手
正; Apple Strudel
  • Apple Strudel
2008-10-26 4 浏览
今天和朋友吃飯. 想找一個可以談天的地方. 看了看這邊的食評, 我不能吃海鮮, 朋友對widefire 沒興趣就選了這裡. 先讚門口的叔叔很好人. 後來serve 我們的叔叔也很好. 年輕一點的就差一點. 先上一道頭盤, 自己拿了些爽沙律, 拿點包. 沙律食材都很新鮮, 但朋友吃到一塊苦的青瓜. 其它都很好, 很新鮮. 放在上面的ham 做得也很不錯, 很香口. 包則是那些脆條和脆包蠻好吃. 如果點湯應該會更好. 其它則蠻普通. 豬手很香口, 朋友和我都讚不絶口. 皮是有點乾, 但是不肥膩. 連一向不愛吃皮的朋友也很喜歡. 肉很滑溜, 一點也不過火, 如果和beer 一起吃應該會更好. 甜品則是最棒. 很久沒吃這樣好的甜食了. 慕絲又滑又香牛奶味. 難得那咖啡慕絲很濃的咖啡味邊. 很讚. 草莓的也是, 一點也不像街外的那種添加劑感的味道. 西餅是藍莓最好吃. 然後黑森林是朋友說的溶於口的美味. 反而是mini muffin 做得很行貨, 算是敗筆. 環境不錯. 因坐露台, 一邊欣賞海景, 一邊和朋友談天是忙碌一個星期後難得的休息. 唯一投訴是在談天中給來推銷會員咭的女郎打斷談話. 幸
今天和朋友吃飯. 想找一個可以談天的地方.

甜品則是最棒. 很久沒吃這樣好的甜食了.

唯一投訴是在談天中給來推銷會員咭的女郎打斷談話. 幸好或許我們二還是像大學生類, 她也沒有像其它桌般努力推銷.

朋友對這裡讚不絶口, 而決定會過幾星期和父母再來品嚐更多的甜品.

結算二人369. 一個難得的有空的星期六是一個不錯的選擇.
除了那個像腸的包一般外, 其它都蠻不錯. 可惜我們沒拿湯.
豬手皮脆而不膩, 但又點乾. 肉很好.
菜都很新鮮, 那個ham 味道很好
甜品很好吃:)
除了那個像腸的包一般外, 其它都蠻不錯. 可惜我們沒拿湯.
豬手皮脆而不膩, 但又點乾. 肉很好.
菜都很新鮮, 那個ham 味道很好
甜品很好吃:)
  • 咖啡慕絲
  • 豬手
2008-10-18 25 浏览
今日天氣很好,選擇了露台位子。在無敵大海景前嘆下午茶自助餐,每位只需$118 (包一杯汽水、咖啡或茶),十分抵食。再要了一杯生啤,很爽冷盤有龍蝦仔、cold cuts、各式沙律....最喜歡是薯仔沙律! 三文治細細件,唔會食兩件就飽。燒烤檔有德國腸、雞翼、小排骨及粟米。意粉可以自己選配料,係即叫即做的。甜品亦有八九款,如朱古力蛋糕、籃梅批、蘋果批、custard 、pudding、cream puff...全部細細件﹐可以試多幾款唔怕膩。

露台坐位
餐廳門口
向前望
側望
2008-10-17 22 浏览
赤柱食晏幾乎已經無晒平價選擇既然價錢差不多就選擇了美利樓貪佢有海景嘛不過lunch好了...dinner仍未能負擔得起一人一個Lunch SetPan Fried Snapper fillet with prawn sauce同埋西冷牛扒有三粒餐包仔,受開軟既我硬包麻麻查左牛油都仲覺得有少少dry牛扒比想像中大...亦想像中厚....叫了7成...老媽子說很惹味細食既佢就唔係幾搞得掂咁大舊扒先苦後甜,先食雜菜,先食最不喜歡的青豆非常的苦,像鹼水味似的...懷疑唯獨呢一條無洗乾淨?幸好其它都沒有問題Snapper跟大蝦汁跟我吃過最愛既大蝦汁有點距離但味道尚可,魚亦不過不失有少少味,但不濃,唯獨皮不夠脆雖說fillet但卻有一條小小骨甜品有Chocolate Mousse以及加廿$轉左既蘋果卷Mousse試了一口好像稀了點蘋果卷件吉士汁一沾上吉士汁便甜得很,不能碰味道雖濃,卻不太有蘋果味美利樓係赤柱既主要景點之一但如果以lunch呢個程度就像外面普通致極既西餐廳除左個景或許dinner會有很大既different?不過無錢食:bow
赤柱食晏幾乎已經無晒平價選擇
既然價錢差不多就選擇了美利樓
貪佢有海景嘛
不過lunch好了...
dinner仍未能負擔得起

一人一個Lunch Set
同埋西冷牛扒
有三粒餐包仔,受開軟既我硬包麻麻
查左牛油都仲覺得有少少dry

牛扒比想像中大...亦想像中厚....
叫了7成...老媽子說很惹味
細食既佢就唔係幾搞得掂咁大舊扒

先苦後甜,先食雜菜,先食最不喜歡的青豆
非常的苦,像鹼水味似的...
懷疑唯獨呢一條無洗乾淨?
幸好其它都沒有問題
Snapper跟大蝦汁
跟我吃過最愛既大蝦汁有點距離
但味道尚可,魚亦不過不失
有少少味,但不濃,唯獨皮不夠脆
雖說fillet但卻有一條小小骨

Mousse試了一口好像稀了點
蘋果卷件吉士汁
一沾上吉士汁便甜得很,不能碰
味道雖濃,卻不太有蘋果味

美利樓係赤柱既主要景點之一
但如果以lunch呢個程度就像外面普通致極既西餐廳
除左個景
或許dinner會有很大既different?
不過無錢食:bow
Snapper with prawn sauce
西冷牛扒
Chocolate Mousse & 蘋果卷
2008-10-13 15 浏览
寫返之前中秋同男友去呢度食晚飯~可能係中秋的關係..差不多全場都滿~我地係walk-in..坐balcony的位置~建議而家呢種涼涼地的天氣去就正晒啦!餐廳佈置,環境都唔錯!而家坐室外望住海景,吹住海風,都咪話唔寫意=]而且有表演唱歌,更加增添浪漫氣氛~我地點左3款食物~rib eye冇想像中咁好食!d肉鞋鞋地...味道亦唔算太好!不過份量就好足夠!食完都已經飽左大半~牛扒拼暮餅(不太記得菜名)呢款就好好味!個暮餅好特別好好食!牛扒亦都好林好香~推介!千層麵(不太記得菜名)味道都幾好!芝士味夠濃郁,不過可能我地食左扒已經很飽,所以食落有d漏既感覺!但幾好味,唔錯的!需要改善既係有某一,兩位侍應的態度唔太好!而且果晚多人比較嘈,平日少d人氣氛應該會更好的!
寫返之前中秋同男友去呢度食晚飯~
可能係中秋的關係..差不多全場都滿~
而且有表演唱歌,更加增添浪漫氣氛~

我地點左3款食物~
rib eye
牛扒拼暮餅(不太記得菜名)
呢款就好好味!個暮餅好特別好好食!牛扒亦都好林好香~推介!

千層麵(不太記得菜名)

2008-10-13 24 浏览
琴日終於同朋友仔去左呢度食佢最出名既德國豬手LA~LUNCH BUFFET係11點-3點我地12點半左右去到,BUFFET已經開始緊,選擇唔算多,有齊甜品,餐湯,麵包,沙律吧,即叫即煮既PASTA,BBQ食品,同埋主角燒豬手當我地拎緊其他食物既時候WAITER就送上第一碟既豬手,一啖咬落去個皮真係好脆,原來比想像中好食好多好多,連住既肥肉直頭入口即溶,其他部份既肉質都好林好易入口,也沒有平日的咸豬手般太咸既現象,真係只係吃豬手都覺得物有所值其實熟盤我就推介佢即場做既PASTA~配料可以自己選擇,味道也不錯呢甜品都係大路款色,如果真係要試既話可以試蘋果批~都OK好味既~我地仲睇埋即場舉行既推啤酒大賽,好剌激既比賽呢~下次可以再黎丫~
琴日終於同朋友仔去左呢度食佢最出名既德國豬手LA~
LUNCH BUFFET係11點-3點
我地仲睇埋即場舉行既推啤酒大賽,好剌激既比賽呢~
下次可以再黎丫~
LIVE BAND
$185 (早餐)
2008-10-08 15 浏览
國慶日同朋友仔一齊去食左好brunch..好在一早打去訂位....如果打算walk in...應該會無得食....去到約莫11點半....無咩人....諗住可以慢慢食....hea下.....第一轉見唔到龍蝦仔....咁就攞左d 風乾包同腸仔食下先....都幾好食....食第二轉己經轉攻甜品....因為我係甜品怪獸.....食到個好好好味既朱古力軟心蛋糕.....質感同心太軟一樣....不過佢大大大舊....真係令人好想成舊拎返去個位度食晒佢.....食食下...朋友仔搶到2隻龍蝦仔返黎....佢話好難先搶到2隻....>.<....其他果d 比同胞們包起晒.....果下好想笑.....最後我地食左呢2隻蝦....發現.....唔好食既.....d肉好霉....見到有14度 beer....朋友2話不說叫左一支.....飲左半支佢己經紅晒.....果然係世上最強啤酒.....朋友仔話: 只不過係有氣既芝華士.......我呢d 唔飲酒既人都覺得佢似....無論係色水同聞落既味道都好似.....有機會再去的~~~因為個靚靚海境
國慶日同朋友仔一齊去食左好brunch..

其他果d 比同胞們包起晒.....果下好想笑.....
飲左半支佢己經紅晒.....果然係世上最強啤酒.....
朋友仔話: 只不過係有氣既芝華士.......
有機會再去的~~~因為個靚靚海境
2008-10-06 20 浏览
Tonight, 5 October eat the birthday celebration dinner with my girlfriend. Here is my comment: Live band: OK (Sing the birthday song for me with on duty staff and manager)Comment: Due to the singer tonight only sing the 70's style song such as: Lemon Tree, Sha-La-La, Stand by me, Yesterday once more and so on. need improve. Environment: Great Comment: 90 degree sea view. Air-conditioning are fine not too cold and not too hot, toilet and floor are cleanFood: Fine (please see my comment follow)

Here is my comment:

Live band:

Environment: Great

Food: Fine

Romaine Lettuce (Fried cheese with salad) HK$ 70

Mushroom Soup with soft chicken bone HK$55

Sausage Sampler (5 different kind of German imported sausage) HK$205

Pork Knuckle (comment: too dry and over-cooked) HK$140

Farm Rolls with 2 dip sauce (comment: too cold similar to flight meal) HK$25

S-Ice Parfait Cake ( need pre-order during table booking) HK$110/ lbs

Warfteiner (German import beer with strong smell of wheat) HK$42

S.C. +10%

Romaine Lettuce
Sausage Sampler
  • S-Ice Parfait Cake
  • Warfteiner
Me and two more girls went there for celebration of my birthday.We have pre-book it for outdoor table , facing the sea, although it's bit dark , but we all feel very relaxing and enjoyable by simply blown by the wind!We have ordered :German Sausages;Pork Knuckle with Nann Bread2 rounds of bear , 1/2 Wessie Beer, 1/2 house beer3 glass of French ChardonnyWith a brought along BD cake+ songs of BD sang by the on duty singerWaiters are polite and efficient. Good choice for deep talks , gathering /sim
We have ordered :
German Sausages;
Pork Knuckle with Nann Bread

3 glass of French Chardonny

With a brought along BD cake

Good choice for deep talks , gathering /simply a rest.

29Sep2007 1520齋食個甜筒,都係唔夠,去美利樓睇下有乜好食,見這裡有下午茶自助餐,就入去坐底。首先叫杯啤酒,我就叫了Sanmichlaus ($68),酒精含糧達14%,可以稱得上世上其中一款最強的啤酒,發酵時間比一般的長,啤酒特別強烈,飲左唔夠半杯已醉醉地。而自助餐,除了一般的沙律甜品外,還有龍蝦仔,各款香腸、豬牛羊薯菜等等,此外在外面還有廚師即煮各類意式麵團,不計加一唔駛一舊水,我覺得食得落話都算抵,自己今日連1/3功力都冇,唔認老都唔得。如期「生人罷死地」,不如尋找自己喜歡的食物,不然新人只係永遠「有得睇冇得參與」。埋單連加一共 $182.6,下次希望可以試豬手及腸。
29Sep2007 1520

埋單連加一共 $182.6,下次希望可以試豬手及腸。
Sanmichlaus Beer
Sausage and Beef
Sanmichlaus Beer
Sausage and Beef
2008-09-22 25 浏览
德國菜係hk黎講真係好少地方有得食!!! 仲記得好耐之前電視有介紹過哩間餐, 我睇左就已經好想試下......(過左幾年先黎=.=") 坐露台,風景雖然唔錯,不過食風食飽~ so都係坐入面...... 入面環境唔差!!!有音樂伴奏and唱歌~~第一道菜,西式既雲吞,好多茄汁,賣相小小似千層闊麵,味道一般,不過都幾開胃!!第二道菜,德國菜一定食既雜腸and薯容!!!唔知d腸係用咩肉類整,但不過確幾好味幾特別!!!加埋d漿汁~~~正~!!!薯容睇落唔太吸引!!!但味道都算幾好~有d口渴,試下d德國啤酒先!!!飲一飲先知咩叫唔苦既啤酒~~正!!!!本來仲想食埋豬手~~可惜d腸食得都幾飽下!!!最後叫左蘋果派,味道好特別~ok!!!哩餐都幾好~環境好~服務都ok~對於我黎講..衰係遠左d~~坐巴士出去差d暈車浪!!!=.="
德國菜係hk黎講真係好少地方有得食!!!
仲記得好耐之前電視有介紹過哩間餐,
我睇左就已經好想試下......(過左幾年先黎=.=")

坐露台,風景雖然唔錯,不過食風食飽~
so都係坐入面......
入面環境唔差!!!有音樂伴奏and唱歌~~

第一道菜,西式既雲吞,
好多茄汁,賣相小小似千層闊麵,
味道一般,不過都幾開胃!!

第二道菜,德國菜一定食既雜腸and薯容!!!
唔知d腸係用咩肉類整,
但不過確幾好味幾特別!!!加埋d漿汁~~~正~!!!
薯容睇落唔太吸引!!!但味道都算幾好~

有d口渴,試下d德國啤酒先!!!
飲一飲先知咩叫唔苦既啤酒~~正!!!!

本來仲想食埋豬手~~
可惜d腸食得都幾飽下!!!

最後叫左蘋果派,
味道好特別~ok!!!

哩餐都幾好~環境好~服務都ok~
2008-09-21 41 浏览
追月的一天我和bb到了赤柱漫步, 晚上到了這舖子~~因為我地六點幾就入去, 所以可以坐padio, 有得望靚景睇黃昏同望月亮升起!!一坐低我地見個天好光, 所以我提議等一陣先叫野食...有一個waiter幾好走埋黎同我地講夜d會靚d~~ 知我地食好野都要食埋個景先值!!點知另一個waiter好似好唔耐煩, 我黎呢度食擺明係睇景架wor... 你有咩理由催我先...又唔係食茶餐廳then我叫野食果時指住個餐牌, 佢望都唔望叫我讀, 完全冇眼神接觸, 我地叫左個腸同豬手, 佢又好似嫌我地叫得少~ 當堂燥左!!bb之後去toilet個waiter仲要打番左我杯水...並且係滴濕晒仲叫我等等...再拿毛巾黎...我諗佢地真係有d忙lor....anyway個腸仔係好特別ge, 有d black pepper味, 有兩隻sauce, 一隻bb食既唔知乜, 一隻我食既mustard, okay啦, 但比想像中細條好多呢!!!!!!!之後就係大豬手!!!!!!!!!!!!我其實expect佢拎隻豬手黎比我望一望先切架, 不過冇lor..未問佢就切左啦!!食既初時覺得個皮好脆, 好似西式乳豬咁, 好好
追月的一天我和bb到了赤柱漫步, 晚上到了這舖子~~
一坐低我地見個天好光, 所以我提議等一陣先叫野食...
當堂燥左!!
之後就係大豬手!!!!!!!!!!!!
食既初時覺得個皮好脆, 好似西式乳豬咁, 好好吃的~~
不過愈食愈唔知黠食, 因為d肉好難切, 豬手又好多根, 其實佢味道真係好好, 奈何真係切到手軟同咬到牙軟...最後bb切比我食我先食到咋!!
呢隻野真係好大隻架, 一個人真係唔會食得晒!!
但真係牙肉都腫晒...腫到今日呀.........
今日最開心係呢度個景幾靚, 有海, 有d western style既屋同沙灘, 有個好大好光慢慢升起的月亮, 看著它, 也看著他, 明白幸福有時可以好簡單*

2008-09-17 13 浏览
真是個好地方和棉被被想要吹海風於是就過來了在自助餐還有二十分鐘結束時坐進來結果剛吃了幾口就被告知最後的拿東西時刻到了這時候一個服務員大叔衝過來幫我們拿了好多吃的哈哈哈,一直撐到爆~香腸味道很好 棉被很愛意大利面 我超喜歡這邊的甜品巧克力蛋糕抹茶蛋糕巧克力補丁 Scone都很正宗~吹著海風,心情特別好~
真是個好地方
和棉被被想要吹海風於是就過來了
自助餐還有二十分鐘結束時坐進來
結果剛吃了幾口就被告知最後的拿東西時刻到了
這時候一個服務員大叔衝過來幫我們拿了好多吃的
哈哈哈,一直撐到爆~
香腸味道很好 棉被很愛意大利面 我超喜歡這邊的甜品
巧克力蛋糕抹茶蛋糕巧克力補丁 Scone都很正宗~
吹著海風,心情特別好~
用citi bank信用卡,可以以優惠價$799點一個4人套餐,我哋成10個人,叫咗2個4人套餐,另外加5L啤酒,放到成枱都係,多到食唔晒,超值呀!!!
  • 農夫包
  • 蘑菇湯
  • 蘋果派
2008-08-26 7 浏览
:一心諗住0黎食德國香腸,見到有buffet $168/head,豬手任食,諗都唔使諗就入去啦~食物款式都ok多,冷盤0既龍蝦仔好咸...不過妹妹食0左好多....麵包脆條唔好食....烤物有兩款香腸、金沙骨、雞翼、粟米...... 香腸唔錯不過只得兩款 食0左不少剛炸起的薯條同炸魚,好味~~~待應端上一盤剛切好的德國豬手,個皮好脆,不過連0的肉都燒脆埋,有0的乾,4個人先食得一碟....我唔太鍾意食德國豬手,鍾意食香口0野0既人應該都幾歡喜食熱盤我都冇食到,妹妹話0的雞唔錯..叫0左一碟白汁長通粉,加蝦仔、青口、菇...0的汁好稀,冇乜味,青口又腥,唔掂...之後就食甜品,有tiramisu, 黑森林, brownie, 仲有熱食的朱古力軟心....以唔係主打甜品0既buffet0黎講算係唔錯~呢一餐係物有所值,不過下次都係單點試下農夫包、多幾款德國腸先~

食0左不少剛炸起的薯條同炸魚,好味~~~
熱盤我都冇食到,妹妹話0的雞唔錯..