2016-07-29 2444 浏览
上次在尖沙咀食完豬手,覺得好好食。今次特登帶大陸朋友黎試豬手,所以一開始叫左豬手,同腸,再加黑啤。黑啤只有一款,飲落無乜特別,不過無乜所謂。腸就都係一般,不過不失。重中之重係豬手,但係個皮好硬,食到牙都軟。 相比尖沙咀真係差好遠。非常失望。
黑啤只有一款,飲落無乜特別,不過無乜所謂。
腸就都係一般,不過不失。
德國豬手
2016-07-29
2016-04-05 4101 浏览
 當想一路聽歌一路食飯就會想起 King Ludwig Beerhall, 呢度每晚7:30就會有live band show, 當晚唔算太多人, 所以基本上點既歌, live band 都好樂意唱晒! 食德國野通常都係多肉少菜先黎一個蝦餅沙律同炸蝦沙律, 都不失為一個唔錯既選擇,不過炸蝦可能太多粉,所以無想像中咁好食;而農夫包亦都係每次黎必食既野黎,因為芝士香草醬同牛肝醬搽包實在太好吃。海鮮番茄汁長通粉, 普普通通燒蒜香草欖油汁意粉, 呢個好香口,值得一試。呢度除左好出名既豬手外,豬肋骨都做得好有水準,香口,唔乾,送酒一流。燒雞,比下去就差D啦, 烤D太乾,肉質太粗糙。呢度既黑森林蛋糕真係好大件,夠4個人share!呢間餐廳約埋三五知己,黎聽下歌或睇波真係一個幾好既選擇。
魚餅沙律
Farm Roll with Liver Pate and Herb Cream Cheese
蝦沙律
Asian Blue
海鮮番茄汁長通粉
海鮮番茄汁長通粉, 普普通通
燒蒜香草欖油汁意粉
燒蒜香草欖油汁意粉, 呢個好香口,值得一試。
德國豬肋骨配脆蒜及辣椒
燒雞
燒雞,比下去就差D啦, 烤D太乾,肉質太粗糙。
Big Slice of Black Forest Cake
呢度既黑森林蛋糕真係好大件,夠4個人share!

呢間餐廳約埋三五知己,黎聽下歌或睇波真係一個幾好既選擇。
2016-04-02
  • 農夫包;
  • 豬肋骨;
2016-03-19 2544 浏览
生日飯,朋友深知我對德國所有東西嘅熱愛之情(哈哈哈哈哈哈X99)所以pick 咗呢間德國菜做場地,十萬個開心 <3|海魚拼盤|頭盤有我嘅大愛-希靈魚。本人只係鍾情英式嘅冷盤希靈魚(日本刺身886),可惜真係唔係度度有得食。呢個拼盤有齊三文魚、希靈魚同北海蝦,可以話係一次過滿足晒我嘅所有願望!三款魚類雖然都唔可以用「新鮮」嚟形容(因為都涉及醃製 XD)但都好有「鮮味」,而且味道好夾!|德國腸雜錦拼盤|拼盤拼盤拼盤拼盤拼盤!!!叫親德國菜都好鍾情「拼盤」類,因為貪心咩都想食!嚟到最愛嘅香腸,呢度嘅所有腸類都嚟由德國拉文堡入口,入口嘅香草同醃肉味完完全全勾起我遊德時嘅回憶!配上著=薯仔沙律及酸菜,好味引開胃,愈食愈滋味!

|海魚拼盤|

|德國腸雜錦拼盤|

2016-02-04 2153 浏览
今天去了維園遊花市,因為不想太逼人,所以下午5時便開始行,行了一個多小時便完成。之後便順便到附近的King Ludwig食晚飯。我們沒有預先訂座,不過很幸運的得到最後的一張walk-in座位!不過都是事先訂座有保障呢!每張枱上都有兩款芥辣:英式和法式。我比較偏好英式芥辣,因為味道總是覺得法式的太甜,而且不夠嗆鼻。不過這裡的黑椒味道不香不濃,有點失色。8PM前是HAPPY HOURS,我們各點了一杯0.5L的Draught beer。一杯是Arcobrau的清啤;另一杯是Erdinger的麥啤。清啤的感覺清甜易入口,比較適合女性;而麥啤的麥味濃厚,都算易入口,如果喜愛啤酒味重一點的可以試一試這款。我們只點了一份的豬手,但都已經覺得很多,幾乎食不完呢XD侍應會先詢問我們要不要切開豬手再送上枱,然後便會在一旁幫忙分割了豬手再奉上。酸菜的酸味恰到好處,很開胃消滯;薯仔外脆內軟,不會太乾;豬手的皮焗得很香脆,咬下去時很響亮;肉質很有彈性而且有肉汁,整體不會過鹹,果然是有質素!
2016-02-03
2015-12-03 1887 浏览
當日落雨,諗住帶女朋友仔去呢到飲杯嘢,因為我地唔食煙,咁入面冇位 ,唯有坐出面啦!之後我想問入面d位要等多幾耐左右,但某位四眼員工答我:"下?我都唔知架wo?我心諗"嘩? 你答得可唔可以客氣番d呢? "咁坐低啦 想order完再問佢地入面有位啦,order完我再想問多句既時候 某位waitress速速離開我 我大聲講唔該佢都冇反應!um ~~ 呢到中檔既餐廳 但佢地d員工咁既服務 真係野食再好味都冇用! 要理解埋客人既心理先好lor!睇到呢篇comment既人 勸你地唔好黎呢間喇~等佢地執啦~
?
我心諗"嘩? 你答得可唔可以客氣番d呢? "
適逄德國啤酒節 又將近萬聖節 (雖然食評遲左少少)餐廳佈置好有心思而且有live band 係個適合三五知己聚會的好地方!衝住德國豬手黎到King Ludwig店員好細心 知道我地一行4人已經上菜前幫我地切分為4份豬手好香脆 好入味 肉質鮮嫩 肥都忍唔住要繼續食要數另一德國的signature dish定必係腸仔腸仔有3款 底下更有煙肉 係致癌之選LOL全碟而言薯仔比腸仔更出色 外皮脆口 亦都好入味見農夫包係推薦 點左一份一上菜一把刀插左麵包上 上菜形成令人諗起Outback的黑糖麵包農夫包有點硬 但配上cream cheese同肝醬都頗有特色 唔夠飽的話可以一試
適逄德國啤酒節 又將近萬聖節 (雖然食評遲左少少

餐廳佈置好有心思

而且有live band 係個適合三五知己聚會的好地方!

衝住德國豬手黎到King Ludwig

全碟而言薯仔比腸仔更出色 外皮脆口 亦都好入味
見農夫包係推薦 點左一份

• 德國咸豬手
2015-10-12 1913 浏览
這是我第三次到這裡。一個真正美味的烤德國豬手,從來沒有品嚐這麼香脆。這裡麵包是新鮮做的,奉上牛油芝士和豬肝醬,非常可口。食物又新鮮又熱騰騰的,沒有味精。牛尾湯,真是好吃因不酸,全碗番茄,薯仔和牛尾肉,肉很嫩又林,對於那些喜歡食牛人士是不錯的選擇。甜品上次試了焗蘋果但太酸,今次點了焗雪山,甜度適中,但2個人食size就太大了,底部蛋糕有rum 酒我就麻麻地。環境同服務都不錯, 星期五仲有女仔唱歌, really relaxCan try
這裡麵包是新鮮做的,奉上牛油芝士和豬肝醬,非常可口。
食物又新鮮又熱騰騰的,沒有味精。

Can try
2015-10-09
2015-09-28 1957 浏览
今日嚟咗銅鑼灣, 近維園嘅德國露天酒吧食消夜, 銅鑼灣跟維園呢邊嘅選擇唔少, 呢間德國嘅餐廳酒吧開咗好多年, 我間中都會黎呢度飲下啤酒飲。呢個地方寬敞夠大, 環境唔錯, 裝修亦都好有特色, 而且過咗晚飯時間一般都唔迫, no need 定位今日嚟呢度吃咗個燒春雞同埋醋毛茄燒春雞係兩至三人嘅份量,我認為非常足夠三至四個人食用。薯仔做得唔錯雞肉我覺得燒得剛剛好好,有點點雞肉味,相信都係雪藏雞嘅貨色。但我朋友就嫌佢生得滯,唔係咁夠膽食紅色肉既部分。呢個毛茄本身都係我鍾意食嘅菜式,但架係個醋真係落得太重手了,酸到兩個人一小碟都食唔晒,而且毛茄住得太淋,黏黏的膠感無曬。唔多like整體來講如果鍾意搵露天食煙飲酒嘅朋友,呢度都可以間中你試吓
今日嚟呢度吃咗個燒春雞同埋醋毛茄

燒春雞係兩至三人嘅份量,我認為非常足夠三至四個人食用。
薯仔做得唔錯
整體來講如果鍾意搵露天食煙飲酒嘅朋友,呢度都可以間中你試吓
$400 (宵夜)
2015-09-24 1686 浏览
係朋友家食過晚飯, 我提議不如去佢屋企附近飲杯野吹吹水~~~ 朋友話不如去後面街既King Ludwig 啦! 我話ok 喎!! 因不時去開尖沙咀分店, 往往walkin都係無位多, 但銅鑼灣分店就人流相對比較小, 感覺無甘逼同 relax d~  待應安排左我地坐室內位置, 但甘啱開始有live band show, 開始有d熱鬧同嘈啦!! 由於我地一心係黎吹吹水, 所以想揾個靜靜地既地方, 最後決定轉去室外位置坐~~ 呢度既Cocktail 選擇都算多同特別, 我叫左杯 Asian Blue ($64), 友人叫左杯 Berrymojito ($74), 兩杯外觀同樣都幾靚, 我個杯飲落好清新又易入口, 而我朋友個杯真係名副其實, 完全飲得出 Blueberry 同 Mojito 味, 都不錯不錯呀!! Asian Blue(Blue Curacao, Lychee Liqueur, Gin, Lime Juice, Lemon Juice) Berrymojito(Blueberry, Strawberry, Fresh Mint, Fresh Lime, Sugar, Cham
Berrymojito and Asian Blue

Asian Blue

Berrymojito
(Blueberry, Strawberry, Fresh Mint, Fresh Lime, Sugar, Chambord, Rum)

就係甘都坐左成兩個鐘呀!! 又真係幾好坐喎~~

Berrymojito and Asian Blue
2015-09-07 1662 浏览
天氣好熱,朋友又冇訂枱,門口個男職員話不如座住室外先啦!有枱即刻幫你轉啦!跟住介紹下啤酒,精選..,過左陣先入到去,嘩....天堂Y,室內D冷氣適服好多,感覺氣氛好好,真係全場滿哂,切豬手時個職員介紹左幾句,介辣既分別之類,先知德國菜同西餐既分別,感覺好好,吾似人地切完就走,可惜得兩條友,食吾到太多野,啤酒就試完介紹再自己叫另一個,但明顯介紹果個啱飲D,正,下次一定訂左位先去。
大啤
燒腸
主打豬手
2015-09-02
  • 德國豬手
昨晚一行六人聚會,大部分所點的食物都達到預期水準,唯獨出問題的是服務態度。由坐低,落order, 送餐,侍應們服務都非常有問題,全程用言語,表情,身體動作,給予我們一種不安的壓迫感。總之就食得一d都唔愉快。番左成日工,一定唔會再想去一度食晚飯係下下俾人頂住哂掛。我相信以佢既價錢應該需要提供好一點的服務。總結:食物ok, 服務態度只屬中環lunch惡劣茶記級數

總結:食物ok, 服務態度只屬中環lunch惡劣茶記級數
2015-08-21 1587 浏览
聽我媽媽說想吃德國鹹豬手聽了好多好多次, 我自己是沒有吃過, 所以就上網打聽了一下港島哪裡的德國鹹豬手好吃. 就找到了這家位於銅鑼灣的德國餐廳.對德國酒有所研究的男友怎麼可能錯過德國的啤酒, 所以他和我媽都點了一杯啤酒~ 對於不喝酒的我, 實在沒辦法給甚麼意見.我們分別點了...主角脆皮德國鹹豬手, 芝士肉丸粉團還有咖哩雞包.在店裡坐著可以看到他們的烤爐裡燒著一隻一隻肥美的豬手, 整個店內環境感覺不錯.店裡還有個小舞台, 相信晚上會有live band表演, 好可惜我們去的時候沒有表演 等了一下我們的食物就送上來了,先是芝士肉丸粉團醬汁是香草和番茄味, 類似義大利麵. 但換成有點QQ的粉團. 粉團感覺是有混了馬鈴薯在裡面. 我是覺得是可以SKIP掉的菜色, 因為份量很少, 而且味道沒有太特別. 然後來的就是我媽盼了很久的德國脆皮豬手一上桌我們都驚嘆, 好大一隻豬手啊!!! 工作人員很細心的幫我們把豬手切好方便我們食用. 豬手旁有放酸菜, 這是德國的正統吃法, 是用來解除吃豬手時的油膩感. 豬手一咬下去...那金黃色的皮不得了, 非常非常的脆, 但肉卻是很嫩滑. 肉非常入味卻不會死鹹.

等了一下我們的食物就送上來了,
先是芝士肉丸粉團
然後來的就是我媽盼了很久的德國脆皮豬手
一上桌我們都驚嘆, 好大一隻豬手啊!!! 工作人員很細心的幫我們把豬手切好方便我們食用. 豬手旁有放酸菜, 這是德國的正統吃法, 是用來解除吃豬手時的油膩感. 豬手一咬下去...那金黃色的皮不得了, 非常非常的脆, 但肉卻是很嫩滑. 肉非常入味卻不會死鹹. 我媽特別欣賞那酸菜, 她很愛這種醃製類的菜.
最後來的就是咖哩雞包
其實吃到這道菜的時候我們都已經快撐死...建議人不多的話不要像我們一樣點太多, 因為豬手的份量真的很足~ 不過這咖哩包真的是很香. 這咖哩包是偏向印度口味. 吃得出有很重的香料味, 而且偏一點辣. 雞肉嫩滑...味道很好. 不過精華所在莫過於那吸滿咖哩汁的麵包...雖然我們都很撐, 但居然都可以把那包給吃完. 因為真的不錯吃!!
第一次吃德國鹹豬手, 印象很不錯. 下次來我想嘗看看他們的德國香腸, 我曾經跟德國的朋友聊天...在德國鹹豬手並不是我們想像中的這麼common...德國本地人很少會去吃豬手~ 但他們的香腸卻是非常有名. 下次嘗看看, 德國香腸到底會是怎樣的風味.
2015-08-11
  • 鹹豬手
  • 咖哩雞包
2015-08-21 1705 浏览
8月份好姊妹既生日會 食咩好呢?!日本菜?韓國菜?西餐?定中餐好呢?! 靚女好友話未試過搞食德國菜喎,有意思有意思 ,我即刻上OpenSnap揾資料, easy job~有圖有真相 ,極速篩選下揾到"King Ludwig", 有几間分店,大家投票下揀左銅鑼灣分店!靚女好友預早訂位,細問下得知自㩦蛋糕,要收切餅費每位10蚊!我再提議靚女好友問下餐廳有無生日蛋糕或甜品供應,先知有雲石芝士、朱古力及香橙味三款蛋糕 ,價錢係$168一磅。有主菜食,我地當然係訂一磅夠喇,訂左壽星女既至愛~朱古力味 !是晚我同豬仔準時到達“King Ludwig",眼前 係一間蠻有氣氛既酒吧式餐廳,門外有充滿異國風情既露天茶座,還掛有搶眼既黑白格仔德國幟旗!走進餐廳,我地被帶領到Live Band前既長枱位置。室内燈光柔和幽雅,伴隨著輕鬆音樂 ,感覺so relaxing!甫坐下,大家寒喧一番,不時聽到歌手們輕唱著懷舊英文歌 如"Right Here Waiting"等等,悦耳動聽 ,好有feel啊!嘆德國菜,當然首選地道既鹹豬手 , 我地十個人,一點就兩個豬手 !細心既侍應生姐姐話幫我地
8月份好姊妹既生日會

是晚我同豬仔準時到達“King Ludwig",眼前
如"Right Here Waiting"等等,悦耳動聽
,好有feel啊!
嘆德國菜,當然首選地道既鹹豬手
, 我地十個人,一點就兩個豬手
!細心既侍應生姐姐話幫我地切豬手後上枱
,但切之前還不忙將原整板豬手俾我地個相機食先
, 相當體貼呢
!鹹豬手,皮勁脆卜卜,豬手肉質鮮嫩,味道剛好唔過鹹,
 呀!
鹹豬手
次選梗係德國腸
喇,我地order左兩款雜錦腸,其實大家都唔多識分邊款打邊款,總之就係腸,肥美好食
德國雜錦腸併盤
德國腸
唔少得order豬肋骨
,雖然骨大舊,肉比較少,但味道very骨
喎!好香兼入味,肉質幼嫩!
豬肋骨
柚子蝦沙律
: 蝦炸得金黃香酥,肉質爽彈!柚子甘甜,羅馬生菜鮮甜清新!
芝士焗菠菜
: 焗左芝士既菠菜,香滑油潤,唔膩口!
芝士焗菠菜
海鮮燴長通粉
: 海鮮豐富,有帶子、蝦、魚柳、魷魚等等, 茄汁長通粉唔錯!
咖哩雞肶包
: 黃咖哩唔太辣,雞肶肉嫩但太少,得兩隻左右,個包比較硬實,尤其個龜型包殼,但點左黃咖哩食,又唔錯bor!
咖哩雞肶包
牛扒: 因為我戒食牛肉,不予置評!
飲品方面,有多款選擇,唔飲得酒既我揀左蘋果汁飲
,味道甜美,其他朋友揀既果汁,顏色悦目
飲品
食飽飽,侍應生開始執乾淨張枱,靚靚蛋糕壓軸出場喇

朱古力蛋糕
: 朱古力味濃郁幼滑,蛋糕鬆軟,yummy yummy

Live Band隨即落台,邊奏樂
邊行近壽星女
旁大唱生日歌助慶,我地齊聲歌唱歡呼,好不熱鬧!
生日蛋糕
壽星女話今晚玩得巧開心呀

唔止
……大家食得仲開心,因為我地用左驚喜價
: 東亞信用卡優惠, yeah
2015-08-08
德國腸
豬肋骨
飲品
生日蛋糕
  • 德國鹹豬手,豬肋骨
  • 德國雜錦腸併盤,柚子蝦沙律,
  • 朱古力蛋糕
2015-07-15 1820 浏览
因為自己本身好喜歡吃德國豬腳,於是收尋了一下,找到了這間餐廳,二話不說就立刻來吃。來到店門並有沒有等待,門口的服務查詢了座位以後就安排我們入座了叫了德國腸以及德國豬腳(只是在點餐的時候,裡面的服務生卻好似裝作沒看見你,叫了第五次才有服務生看見走過來幫忙點餐)然後點餐時,服務生問我們喝什麼,因為不想喝飲料於是請服務生給我杯白開水即可。豬手雖然有服務生先幫忙切過,但還是很大塊,要自己切很有難度,皮超難切!不過味道算尚可。但是菜都已經吃了差不多了,覺得很鹹很渴,要的水一直沒給我,而隔壁桌的客人都已經叫服務生來添加水好幾次了,為何我的還沒來呢?於是再叫了服務生,跟他說我要水。服務生問:要氣泡的還是沒氣泡的。(我當下有點不明白,不過就是要喝水而已)於是回他說:要一般白開水就行了。結果,送上來一罐 罐裝水,服務生一送上來的時候二話不說直接打開罐裝水倒在杯子給我。買單的時候也確實收了我罐裝水的費用!看到結帳單的時候問了隔壁桌,他們要的水也是付費的嗎?隔壁桌客人回覆:沒有,坐下來的時候服務生就幫他們送白開水了,這不用錢的吧...我當下感覺真的很差很差!覺得這裡服務生素質參差不齊。如果食物極美味,你們很
叫了德國腸以及德國豬腳
於是再叫了服務生,跟他說我要水。
服務生問:要氣泡的還是沒氣泡的。
(我當下有點不明白,不過就是要喝水而已)
於是回他說:要一般白開水就行了。
看到結帳單的時候問了隔壁桌,他們要的水也是付費的嗎?

我當下感覺真的很差很差!覺得這裡服務生素質參差不齊。
如果食物極美味,你們很跩,我沒話說,但食物根本很一般,服務卻如此!不來也罷。

自己都是服務業的,知道服務業辛苦,但這樣對待來用餐的人真的很不妥當,當下真的覺得好像差別待遇似的,感覺很差,但友人表示算了,就以後別再進來吃了。
德國雜腸
德國豬手
2015-06-26 1697 浏览
遲左成兩個月食評, 終於得閒. 生日朋友 Fa 姐姐話想試下king paport group 旗下德國餐, 佢重做左member又有折扣,所以都冇反對佢食依間。 一早book定位 稔住驚好多人同要坐outdoor。去到可能未到dinner 黃金時間  見好多枱都空空的, 之前係tst 依過都唔錯重坐緊個line band 位, 雖然好嘈重不時聽到line band 到客枱唱生日歌。  今次黎cwb 食比左個好後又好舒服既尾位, 較遠離band 枱而且未到開band 時間都好清淨下,今次唔詳細講d 食物, 只係講下食後感受。我地total order 左7款食物: 有沙律, 炸魚, 牛排, 德國腸x2, 德國豬手, 海鮮意粉, 焗西蘭花etc重有happy hour 前order 既特色/價drink。 因為其他人都唔飲beer  所以得我 order 左(爽)。一提係主菜跟既配菜, 沙律& 薯仔真好好味, 至於德國豬手呢就外皮脆肉質嫩聞到香味撲鼻, 德國腸呢本人就覺得一般, 唔係話佢味道唔好  只係好食但就比較飽肚同(漏), 唔食得多。到左7點彼注場band 隊就起band 唱歌,

到左7點彼注場band 隊就起band 唱歌, d 歌唔難聽但就好嘈根本唔再好心聽到朋友講咩, 所以對於想靜靜地傾計, 就選場再傾好了。
特式drink (happy hour)
牛排,德國腸, 薯仔配菜
炸魚,海鮮意粉,德國豬手, 焗菜, 配芋沙律
题外话/补充资料: 選食德國豬手此rest 係唔錯選擇
2015-05-08
用餐优惠
優惠券
特式drink (happy hour)
牛排,德國腸, 薯仔配菜
炸魚,海鮮意粉,德國豬手, 焗菜, 配芋沙律