帝京軒

Di King Heen
2008-06-05 102 浏览
第一次係平日黎帝京軒說真的,平時星期六日黎,真係覺得佢好貴一家人飲茶閒閒地四百幾如果不是覺得它的東西精緻又好吃,地方環境一流還真的不會多來...先說環境最喜歡是它的超大落地大玻璃一邊喝茶吃東西,一邊與家人談天說地,一邊享受自然光線和開闊的景觀真是人生一大樂事也!而且它的座位擺得鬆動〔平日似乎比假期時更疏落!〕沒有逼人的感覺再加上這裡的食客都比較斯文說話都不會大大聲嚷的環境不會嘈吵〔絕不是過份安靜!太靜我也受不了!哈〕心情也放鬆得多呢!一坐下就有一碟小食是很好味的小小雞翼件如果有酒味,應該會更好吃吧!今天是星期四第一次知道有點心set可以order八款點心,免四位茶芥,$198加一覺得有點震撼!這麼便宜啊!腦子內的calculator立即pili pala地運作起來!平均每個點心才$27左右再看看點心紙,普通點心大多數是$3x的還要茶芥甚麼的一下子就拍板決定要這個set!愛吃叉燒的媽媽一下就決定了要叉燒飽和叉燒酥叉燒酥細細粒的,酥皮也不會顯得太厚,很香口呢!餡兒也很多叉燒飽的內餡是很不錯但飽皮chi口很失望!推介咸水角鬆脆熱辣,不肥不膩吃過真是齒頰留香爸爸挑了牛孖筋和牛崧扒腸粉牛孖筋普普
第一次係平日黎帝京軒
說真的,平時星期六日黎,真係覺得佢好貴
一家人飲茶閒閒地四百幾
如果不是覺得它的東西精緻又好吃,地方環境一流
還真的不會多來...
先說環境
最喜歡是它的超大落地大玻璃
一邊喝茶吃東西,一邊與家人談天說地,
一邊享受自然光線和開闊的景觀
真是人生一大樂事也!
而且它的座位擺得鬆動
〔平日似乎比假期時更疏落!〕
沒有逼人的感覺
再加上這裡的食客都比較斯文
說話都不會大大聲嚷的
環境不會嘈吵〔絕不是過份安靜!太靜我也受不了!哈〕
心情也放鬆得多呢!

一坐下就有一碟小食
是很好味的小小雞翼件
如果有酒味,應該會更好吃吧!

今天是星期四
第一次知道有點心set可以order
八款點心,免四位茶芥,$198加一
[題外話,剛剛看這裡的食評才知道這個set2007年11月時只是$168
真是甚麼都貴了很多啊..]
覺得有點震撼!這麼便宜啊!
平均每個點心才$27左右
再看看點心紙,普通點心大多數是$3x的
還要茶芥甚麼的
一下子就拍板決定要這個set!

愛吃叉燒的媽媽一下就決定了要叉燒飽和叉燒酥
叉燒酥細細粒的,酥皮也不會顯得太厚,很香口呢!
餡兒也很多

叉燒飽的內餡是很不錯
但飽皮chi口

很失望!
推介咸水角
鬆脆熱辣,不肥不膩
吃過真是齒頰留香

爸爸挑了牛孖筋和牛崧扒腸粉
牛孖筋普普通通,一向不好此道
也不懂得是否好吃
牛崧扒腸粉則是賣相古怪
味道簡單,尚可接受
但份量好大...而且遲上
因此沒吃多少
腿茸蒸花卷也不太推薦
和叉燒飽的外皮一樣,沾口
味道只吃到咸咸的
吃完表情會變成這個樣子 -> =~=
本叫了珍菌上素粿,但上錯了鳳城蒸粉粿
待應姐姐問我們介不介意試一試
也罷,就試一試
還不錯的啦,皮薄薄的
可惜不太喜歡它的餡[只是因為本人一向不愛粉粿而已]
這個set裡只有2個甜點心
因三個人吃八個點心真的會很飽
所以不敢吃流沙奶皇飽〔我記得很好吃的〕
而叫了椰汁紅荳糕
椰汁味頗重,很合我胃口!
一個椰汁紅荳糕作這一餐的終結,good!

這個餐絕對可以吃飽四人
如果四人吃,平均每人是$55
但今天和爸媽三人來吃,就顯得平均消費貴了點
環境好,小食也好
只是平日才有的點心set
大部份都好好吃
賣相特別的牛崧扒腸粉
2008-05-28 42 浏览
午茶帝京軒的桂花酒鑲丸子不俗,可以嘗到桂花的香、糯米酒的味及迷你湯丸的彈牙。另外鹵水豬腳仔、小籠飽、流沙飽都不錯。不過义燒腸就顯得平平。環境寧靜,服務有禮,價錢頗貴,二人共二百多元。

環境寧靜,服務有禮,價錢頗貴,二人共二百多元。
  • 桂花酒鑲丸子
2008-03-24 28 浏览
15/3/08 午膳在旺角找一個坐得舒適,食得高級,價錢中等,帝京軒是一個好選擇,其次是朗豪坊粵江春,樓底夠高,豪華大水晶燈,乾淨枱布,不會像金龍船擠迫,服務有水準,雖然簡單炸鯪魚球($28),彈牙,新鮮,雜錦炒飯,乾爽彈牙,味道當然好,醉雞($68),大碟,晤肥,新鮮雞,夠酒味,好過好多上海食館。
15/3/08 午膳

2008-02-06 210 浏览
Had a six ppl dinner set (about $1680). it should be half porton of the original 12 people dinner set. but it is really very big. all are some tradional dishes, like 乳豬拼盤, deep fried seafood roll (each person had two pieces!), shank fin soup (total had 9 bowls!), goose feet, fish (quite large too), shrimp and cuttle fish with honey beans, etc. we took away the chicken and fried rice. i really don't understand how each one can have one bowl of fried and one bowl of noodles. very very full.
2007-12-15 25 浏览
** 此食肆的第三個OK **尋晚(14-12-2007 Fri)公司o係o度攪annual dinner,菜式就好似結婚擺酒咁,有:1.乳豬.皮脆,但肉偏鹹偏漏2.帶子珊瑚蚌西蘭花我冇醮蝦醬食,但帶子竟然可以偏鹹;珊瑚蚌幾大件o既,係爽,但感覺唔似天然o既爽,似加工.3.炸紫菜海鮮卷賣相似足日式卷咁,不過卷住o既唔係飯,而係蝦膠,,伴以喼汁食,唔醮就冇味,但醮o左就只有辣o既喼汁味.唯一可幸o既係脆漿唔厚,且炸得乾身.4.鮮鮑片扣鵝掌鵝掌夠腍,入味.5.魚翅冇咩特別6.冬菇發財好市冬菇同蠔豉都算大隻,唔食蠔豉o既我,揀o左侍應分好而只有一隻蠔豉o個碟o黎試,咦?又唔太難食喎,不過對於我o黎講,食一隻就夠lu.7.清蒸唔知咩班幾大條,可惜蒸過火,肉’鞋’8.炸南乳雞隻雞肥瘦適中,雞皮夠脆,肉算滑.9.蛋白炒飯及水餃銀絲麵對白雪雪o既炒飯冇咩興趣.而且被銀絲麵個名吸引過o黎,上枱時又臭到啲麵好香,於是揀o左後者.麵條係深米黃色o既,食落唔太彈牙,但竟然冇乜味,連湯都係,太清了.10.合桃露湯丸合桃露唔甜,芝麻湯丸唔大粒,而內裡o既餡係少之又少,唔係咬開一半都唔知係咩餡,而且少到食唔出係芝
** 此食肆的第三個OK **

1.乳豬.
皮脆,但肉偏鹹偏漏
2.帶子珊瑚蚌西蘭花
3.炸紫菜海鮮卷
4.鮮鮑片扣鵝掌
鵝掌夠腍,入味.
5.魚翅
冇咩特別
6.冬菇發財好市
7.清蒸唔知咩班
幾大條,可惜蒸過火,肉’鞋’
8.炸南乳雞
隻雞肥瘦適中,雞皮夠脆,肉算滑.
9.蛋白炒飯及水餃銀絲麵
10.合桃露湯丸
合桃露唔甜,芝麻湯丸唔大粒,而內裡o既餡係少之又少,唔係咬開一半都唔知係咩餡,而且少到食唔出係芝麻,以為只係一粒淨粉團.同事覺得湯丸皮唔係煙韌,只係一團粉.
11.美點雙輝
係笑口棗同蓮蓉酥,當我用叉叉笑口棗時,叉唔入,諗住唔錯啦,點知,食落竟然係腍o既.攪錯?
而蓮蓉酥,皮算好食,有啲蛋味,餡唔太甜,OK o既.

環境:
好靚,吊住兩盞大o既水晶燈,靚過Dap o個盞,又有兩個中式屏風,而最特別o既係侍應們o既制服係中式o既.

服務:
好好,由於開頭坐低時,同事覺得凍,高級啲o既(應該係經理)關o左一部冷氣機,之後亦不時問我o地會唔會太焗.
而佢知道我o地邊個係日本老闆後,就會記得用英文介紹啲菜色,好過魚翅城o個次.
侍應們又好密咁添加飲品同有問必答.

可惜呢o度o既食物水準唔係好得.
2007-11-22 30 浏览
再一次想講一句: 恭喜. 真的好高興看見姊妹J跟弟兄N有情人終成眷屬. 說真的, 在教堂內小弟感動到想哭.晚上的飲宴, 又係一眾頌揚人合作的時候. 係這果環境下, 當然不能每一樣食物都能夠試到, 不過都吃了最精彩的部份.先講環境, 這裡樓底高, 不會太嘈吵. 服務係飲宴來講也做得幾好. 整體食物也真是幾高水準.鴻運乳豬全體: 8分, 係星球大戰的音樂下除除出來的係鴻運乳豬全體. 主人家沒有要了超大路的黃飛鴻, 好! 係飲宴來講, 這個於豬的水準係相當高, 皮夠脆, 也不太肥, 還吃了件肉, 也幾嫩.翡翠雪花螺片蝦球: 8分, 吃了小小, 蝦球幾新鮮, 螺片也幾好咬口. 金湯蟹皇翅: 8分, 一人一大碗, 好足料, 吃入口也有不少翅, 賣相幾靚, 係幾金黃色的.蠔皇原隻六頭鮮鮑扣鵝掌: 8分, 真的感謝好客的主人家, 竟然有六頭飽吃, 當然係要暫停一切節目讓大家一齊食鮑魚. 這個六頭鮑, 份量不少, 係要用刀叉去切. 都算幾入味, 也夠淋, 起碼係容易咬開. 最怕係咬極都咬唔開的鮑魚, 點搞?打後的食物, 也沒有細嚐了. 不過能夠係盡自己一份力, 已經好高興了, 吃不吃也不重要了.不知下

不知下次係同邊個搞婚宴? 我有幾個心水. 你呢?
2007-11-22 26 浏览
在酒店裏竟有如此平的dim sum set menu $168+10% 可選八款點心, 最荀是不用茶芥。環境環好, 點心好味!可一試!
2007-10-06 22 浏览
-環境都幾好, 空間感好舒服, 我地2枱都要左個房, 當日都有6成客人。-擺\設上個人幾鍾意個骨碟, 玻璃款式好靚, 至少有3款不同圖案。-但最後特別傳上個杯茶, cutting就怪怪地, 全白色斜邊設計一邊高一邊低, 似細花瓶多d-.-“””。-味道不過不失, 較特別的上湯炸雲吞仔, 雲吞仔上到枱先由待應放落上湯, 食多幾粒都唔覺喉嚨痛。唔似炸蟹kam, 雖然放左一陣都重係熱辣辣, 但食左半粒都唔想再食, feel到將會喉嚨痛幾日。
2007-09-28 24 浏览
一家人吃飯,多數是本人建議及book位,儲緊Asia Miles Bonus, 揀了揀,選了選,這間是在酒店入面的,一星期前book位,講明要近窗口位.環境不錯, 桌與桌之間不會太貼,閑談方便,哎!確實有窗口位!太好了!家人也跟著到了,Honey同我揀了揀,選了選,餐牌上有:-有龍蝦四人套餐,上海菜式的四人套餐,有一般飲宴用的六人/十二人套餐... 六人吃飯,真的揀了六人套餐!心想,左?!為何不揀一些特別的啊!如龍蝦。大概因本人病了,家人們不想本人吃得太‘雜‘。菜色不詳述,慣常的一般飲宴的,乳豬呀!翅呀!炸子雞呀!不過,值得一提,好過好多酒楼,是服務態度,恭恭敬敬,好有禮貌好有客氣。食物方面,乳豬好脆,炸子雞脆而滑。。。去到伊面炒飯,太飽了!不能繼續,但弟的女朋友説炒飯好好吃,吃了兩碗飯啊!估不到男人們停止住口了,大食的是位‘小女士’!大家吃得開心,團聚閑談,氣氛尚好,又可以帶走飯面,尤是媽,唯一美中不足的是,甜品是大家不喜的芝麻糊,紅豆沙呢?註:茗茶毎位$15,六人套餐$1500

註:茗茶毎位$15,六人套餐$1500
2007-05-08 21 浏览
daddy spot到呢度有個超抵6人套餐都係$688, 所以佢同mammy既anniversary就黎左呢度食. 我諗呢個場應該係新裝修完所以有咁既promotion,個環境好闊落,都坐得好舒服,但係有2樣要彈,第一飲茶既茶杯不中不西(又似水杯多d),懶係有款玩斜邊,但係一d都唔match中菜廳既image. 另外要投訴係佢天花既燈係咁轉色,真係好唔舒服呀!!!論食物.. $688當然唔會expect有好多好野食,都係一d typical既上海菜:清炒河蝦仁-- OK清甜o係香港算唔錯蜜汁火方-- 唔係唔好食.. 但係我始終buy parma ham w melon多d... 雲吞雞湯翅-- d雲吞好食過d翅,個湯我嫌唔夠熱!百頁結小棠菜-- 冇食到, 不過媽咪話d菜夠嫩蒸老虎斑-- 都好大條同埋蒸得有水準,岩晒我呢個魚人小籠包-- d肉好食但係個皮薄得黎易穿有待改善!酒釀小丸子-- my favourite!!!! 整得好!!!!!(我諗仲有1個餸唔記得左係乜... )Overall菜式都幾滿意...而侍應生既服務態度亦好好!

清炒河蝦仁-- OK清甜o係香港算唔錯
雲吞雞湯翅-- d雲吞好食過d翅,個湯我嫌唔夠熱!
百頁結小棠菜-- 冇食到, 不過媽咪話d菜夠嫩
蒸老虎斑-- 都好大條同埋蒸得有水準,岩晒我呢個魚人
小籠包-- d肉好食但係個皮薄得黎易穿有待改善!
(我諗仲有1個餸唔記得左係乜...

Overall菜式都幾滿意...而侍應生既服務態度亦好好!
2006-03-20 39 浏览
同朋友到這裡吃飯, 未入到大廳已覺得環境很吵. 進去以後, 只覺很迫, 很細..以酒店來說一點也不及格.點了商務午餐, 有乳豬海蜇, 兩款小菜, 點心拼盤(只有兩件蝦蛟, 燒賣各兩件)及甜品小菜點了xo醬桂花蚌及炒班頭腩, 味道不錯, 很新鮮點心,普通啦..乳豬比想像中好,皮脆又不覺太肥. 海蜇, 很彈牙吃得出不是cheap 野, 不過要三催四請先上到枱, 要扣分..甜品是香芋西米露, 椰汁味香, 不過芋頭有渣.

小菜點了xo醬桂花蚌及炒班頭腩, 味道不錯, 很新鮮
點心,普通啦..
甜品是香芋西米露, 椰汁味香, 不過芋頭有渣.
2006-02-11 20 浏览
到了這裡幾趟,服務及食物質數都不錯,食味清淡得宜,味精不多;另外有件值得表揚的是食肆利用水雲母取代了所有髮菜,不是價錢問題,是企業責任的問題,好感驟增!
2005-10-29 18 浏览
呢個蜜汁火腿同其他地方食到的有少少唔同.除左火腿同麵包皮之外,仲有一小粒梅子.味道又夾得幾好喎.梅子少少甜酸,腍腍地,蜜汁唔會太甜,感覺幾好.$48有4片火腿加梅子,幾抵食.呢味小食在點心紙上是沒有的,要order的.

點心整體上都唔差,蝦餃並不如另一個食評中所說的那麼差,皮不算厚,蝦肉爽而多。環境方面,幾開揚,但不知是否星期日的關係,幾迫。服務方面,侍應和經理不是沒有禮貌,但不夠主動。另外,落單後有些食物原來已售罄,但卻沒有通知人客,令人客白等。這樣的服務在酒店級的餐廳來說就真的未達標!
2005-02-14 44 浏览
尋晚年初五, 散叫選擇唔係好多, 但都算有得揀下. 總括意見如下:1) 食物ok, 叫做熱辣辣上枱, 味道都算好, 尤以炒飯同炆伊麵最真材實料最好味;2) 以4人份量為一碟, 價錢偏高; 咁貴, 諗住食服務啦, 點知...3) 部長的服務對象以熟客為主, 對生客, 冇乜笑容, 搞到我以為自己好煩, 反而侍應生又OK 喎;4) 炒飯同炆伊麵要催好多次至上到枱;5) 叫左ABC三樣甜品, AB上到枱至話你知冇C呀, 轉唔轉埋A/B? 咁你話人家食AB的朋友等唔等埋你一齊食好? 酒店服務好似唔應該咁囉;6) 埋單俾左VISA咭後等左10分鐘冇晒影, 見D部長侍應圍埋一堆係度傾閒計, 咪追下囉. 點知原來張BILL擺左係櫃面冇人理喎, HA, 咁都得?7) 仲有, D枱擺得太密喇, 背貼背, 搞到條走廊唔見左, 又唔係好FULL, 何必搞到冇晒酒店的氣派呢.而家咁多選擇, 如無必要, 我諗我唔會再幫趁囉. 評分是以其他酒店食肆作比較.

4) 炒飯同炆伊麵要催好多次至上到枱;