2004-05-05 17 浏览
第二次去,叫左牛和鸡肉串烧,但竟然吃到羊的味道,侍应说因为用的酱汁是羊肉造成的,所以有羊的味道.不喜欢吃羊的人要注意.餐牌只有两款汤,上次叫了辣的牛尾汤,今次叫另一款,但上来只是一个很普通类似罗宋汤的汤,不推荐了.主菜是羊排,只有四块,刚好每人一块.另叫了一个象叉子烧饼的东西,味道很适中,刚好用来填肚.我们坐在出面的木桌,较里面的更舒服,没有那么急迫.总计有80分啦.
我们坐在出面的木桌,较里面的更舒服,没有那么急迫.
总计有80分啦.
2004-04-15 18 浏览
要講依餐飯, 會水蛇春咁長, 總結係: 環境- 如果你有around十個人, 索性book vip room啦, min.charge $1500~ (我地大食到個waitress話我地8個人都食得到啦~ Hhahaha!!) Service: 一位肥肥地o既waitress幾風趣, 推介o既食物唔錯, 不過佢屈我o地double order, 話我地奸矛, 雖然到最後都無逼我地要, 但我地講得笑還講得笑, 咁講o野要扣分~ 食物: 新疆fusion菜, 所以menu入面好多廣東四川北京菜等等~ portion偏細, 依位waitress話兩個人o既話, 叫兩個頭盤, 兩個主菜同一個麵類就o岩o岩好~ 依度主打羊肉, 夠騷, 怕食騷o既網友免啦~ 當中芝麻羊肉卷最正, 佢係一個頭盤, 皮非常薄, 好脆, 羊肉好香好好味, 我地total order o左三客!! 另外羊排骨同燒羊小腿都唔錯(記住係羊小腿, 唔係羊腿, 因為後者差好多!) 駝峰肉好似腎咁爽, 不過炒得略鹹~ 蔬菜就無咩好選擇, 不過炒土豆絲好爽, 食得過~ 如果想食麵, 羊肉炒拉麵會好d~ 甜品得一個"金瓜豆沙餅"算係有
要講依餐飯, 會水蛇春咁長, 總結係:
食物: 新疆fusion菜, 所以menu入面好多廣東四川北京菜等等~ portion偏細, 依位waitress話兩個人o既話, 叫兩個頭盤, 兩個主菜同一個麵類就o岩o岩好~ 依度主打羊肉, 夠騷, 怕食騷o既網友免啦~ 當中芝麻羊肉卷最正, 佢係一個頭盤, 皮非常薄, 好脆, 羊肉好香好好味, 我地total order o左三客!! 另外羊排骨同燒羊小腿都唔錯(記住係羊小腿, 唔係羊腿, 因為後者差好多!) 駝峰肉好似腎咁爽, 不過炒得略鹹~ 蔬菜就無咩好選擇, 不過炒土豆絲好爽, 食得過~ 如果想食麵, 羊肉炒拉麵會好d~ 甜品得一個"金瓜豆沙餅"算係有d新疆feel, 不過幾油, 好漏~ 飲品可以試o下新疆啤酒, 味好淡, o岩女仔, 另外, 新疆奶茶用羊奶做, 因為羊奶係鹹o既, 依杯奶茶都係鹹o架, 味道似一包包o個d即食鹹麥皮, 又或者加牛油同鹽落杯奶茶度咁, 總之好似飲湯咁啦, 都幾得意~
價格: 兩個人, 應該$200至$300埋單, 我地十一個人食o左$236X~
總結: 同朋友plan緊食烤全羊啦!!
photos:
2004-03-24 5 浏览
上星期二首次去吃﹐四個人坐Sofa﹐點了羊和牛串燒﹐好好味﹐很有羊肉本身的味道。又叫了牛尾湯﹐是辣的﹐四個人每人都有一碗半左右。但反而主菜“Pasha雞”很難吃﹐雞肉很hai,很實。另豆蓉薄餅很特別﹐味清而不膩。至於花茶每人一壺要20元太貴了﹐不值。但我們都試了lavender 同rose等。侍應的服務很好﹐亦會介紹有什麼好吃的。
2004-02-12 2 浏览
一般食飯地方完全比唔上,無論拍拖或成班朋友一齊去都好正,燒羊串好好味,仲有新疆黑啤飲!值得一試!: )
: )
2003-11-24 2 浏览
入店前要先洗手...我覺得其實我地日日都要咁做...店內裝修好特別...有一part整到好似一個蒙古包咁...但係要多人先可以坐...果日order左: 羊肉串...牛肉燒餅...丁丁麵....八寶茶...(仲有一個菜唔記得左)....羊肉串燒得好香但有少少"蘇"味...牛肉燒餅味道似上海舖果D牛肉餅(渣甸坊就有一間上海舖賣牛肉餅好好味..都只係$5咋)....炒丁丁麵好得意...將D 粗麵切到一粒粒咁...加蕃茄炒...酸酸地...好開胃.....但係食左幾樣野... 都唔覺新疆菜有乜特色...仍然覺得自己似食緊上海菜.....
入店前要先洗手...我覺得其實我地日日都要咁做...
2003-11-03 8 浏览
上個weekend同屋企人book左檯慶祝生日, service真係令我地"歎為觀止":-1)原本book了8:30的檯,大約7:50,waitress打黎話有位啦,叫我地早d到,當時我係赤柱搭緊車出黎,就覆佢話盡趕啦,到我8:10去到reception,行埋去囉位啦,果位waitress(短髮,肥身材)就劈頭問"你book左8:30架,而加幾點呀??",我當堂打個突,係你打黎叫我早d黎架? 同佢解釋左之後,佢就話,"見你咁耐未黎,咪比左張檯人地lor!8:30一定有架啦!" 咁既情況,係咪應該事先同個客講,你幾耐唔到就比張檯第二個架啦,起碼唔駛等個客行兩轉,仲要比人問做咩早左黎呢?2)到8:40終於入到去坐,前菜又無,menu就"pat"落黎,就叫waitress比杯水同叫碟怪味雞絲先啦,個位waitress一行埋黎,就話"點呀?"我地話要order雞絲啦,佢竟然答"好辣架wor!",就想行左去,真搞笑-_-3)之後我地再order左雞心豆茸烤餅,當我囉起最後一塊烤餅,查緊碗仔裏面豆茸既時候, 那位waitress想收左隻底碟去(碗仔放在底碟上),我地咪話,仲食緊架,佢就一手搶左隻底
3)之後我地再order左雞心豆茸烤餅,當我囉起最後一塊烤餅,查緊碗仔裏面豆茸既時候, 那位waitress想收左隻底碟去(碗仔放在底碟上),我地咪話,仲食緊架,佢就一手搶左隻底碟去,仲話"我知我知我知..."唉,究竟有無禮貌???
4)當晚order左雞心豆茸烤餅,羊肉串,雞拌麵,羊肉芝麻卷,蔥爆羊肉等,除左羊肉芝麻卷(因為一夾就散晒,同羊肉太咸),其他都算OK,但因為成晚個別侍應既service太差,都無咩心機食loo ><
所以食肆一出左名,服務質數就好難keep得住,記得前幾次peak hour黎幫襯各方面都好滿意,侍應會介紹各樣菜式,又有禮貌, 以上既經歷可能係個別事件,但已經令到我對呢間餐廳信心盡失.
2003-10-13 3 浏览
剛從新疆回來, 因十分喜愛當地菜式, 當回到香港便到此餐廳打算回味一下那些美食, 每碟菜的分量不多, 而且味道偏淡, 跟在當地食到的麻辣感覺不同,椒麻雞不夠麻辣, 大盤雞味道不夠辣又細碟, 羊肉串香料又不多,唔夠野味,老虎菜要成三十幾一小碟就唔化算。店內十分擠迫, 但裝潢有特色, 服務員的態度也十分殷勤。五個人共食六百幾,都ok啦。
2003-06-15 7 浏览
週末與友人到來,仍然多人,訂了位都要等一陣至可以入座。來吃蒙古菜,當然例牌叫烤羊腿及串燒羊,除此之外,亦叫了哈什塘鴨。烤羊腿差不多檯檯都叫,配上孜然粉及辣粉幾香口,但可能要遷就大眾口味,所以不是太羶,似乎少了羊肉應有的特色,九十幾蚊一隻唔平。串燒羊肉亦香口有水準,亦係配孜然粉及辣粉。其他亦叫了燒南瓜,不加香料醬汁亦算甜美。哈什塘鴨有D似京菜的鴿鬆,但就以鴨肉來整,伴吃的燒餅其實又是京菜的叉子燒餅,好似唔係太蒙古菜feel,不過都幾好食。連啤酒埋單四百幾,都算幾貴,未試的一吃無妨。
連啤酒埋單四百幾,都算幾貴,未試的一吃無妨。
2003-05-11 1 浏览
生日送左一個小數民族帽,有趣~~<br />食物可以喎...不過我唔係好慣,可能口味不合我。
生日送左一個小數民族帽,有趣~~<br />
食物可以喎...不過我唔係好慣,可能口味不合我。
2003-05-04 41 浏览
我o係佢開左冇幾耐時食過一次, 環境都幾特別,不過就最好之前訂位,坐o個d好似蒙古包既坐位會較舒服,我同bf 上次walk-in 就只係坐普通木檯, 排得好密,坐得唔係咁舒服<br />食物我就覺得ok 啦,唔知係唔係因為我地冇叫佢d 羊肉菜式(我唔食羊), 記得食左一個雞豆茸薄餅, 一個唔知咩大盆雞,一個南瓜餃同埋一個類似炒麵既野,樣樣都一般,好似淡左d冇乜味同埋唔夠熱咁,唔知而家係咪改善呢?<br />服務就真係唔錯,幫我地落單既姐姐幾好人(好似係新疆姑娘?!), 又會主動介紹食物,仲幾靚女添!<br />總括黎講都試得過,下次會試下d 串燒同埋帕爾木丁!
總括黎講都試得過,下次會試下d 串燒同埋帕爾木丁!
2003-05-04 3 浏览
尋晚同班朋友再0黎食烤羊脾,由於限量出售,所以事前訂定;羊脾燒得好香,一陣陣羊"蘇"味,肉嫩汁甜,眨眼就被我0地六個人分割晒!其他菜色如下:<br />1.小食: 涼拌三絲...酸辣味,幾醒胃,但0的粉絲略硬;怪味雞絲粉皮....粉皮好滑,淋上花生醬, 撈埋黎食,好味; 茄子蓉配烤餅=茄子醬搽烤餅, 味道一般,塊熱烤餅幾煙"un" !<br />2.古法烤雞:同炸子雞相似,皮脆雞鮮!<br />3.雞肉水餃:一啖咬落去,肉汁"標" 晒出0黎,正!<br />4.豬肉餅:味道不錯,熱騰騰,夠新鮮!<br />5.羊,雞,牛串燒:半支燒烤叉咁長上,三款肉都烤得好香,肉質好嫩!<br />6.新疆啤酒: 黑啤...味道比一般啤酒淡!夏威夷果茶...好似0者0里水味,幾得意!<br />6 個人食,埋單800 蚊,尚算合理!
2.古法烤雞:同炸子雞相似,皮脆雞鮮!<br />
4.豬肉餅:味道不錯,熱騰騰,夠新鮮!<br />
6 個人食,埋單800 蚊,尚算合理!
2003-04-28 11 浏览
the lamd and "ding ding " are my favourites! Besides, the " cook cook" is also good!
2003-01-29 8 浏览
食物方面有特色, 例如"帕爾木丁"係一種小餅, 內有肉餡(可選羊或雞肉). 烤羊腿則較乾, 沒想像中好. 甜品則以合桃作主打, 不吃合桃的人似乎沒甚選擇.整體來說, 食物味道和質素不俗, 坐的環境有頗有特色(可以坐在類似蒙古包的地方---當然, 不是密封式的), 值得一試.(又, 好像沒有傳聞中那麼多顧客.)
(又, 好像沒有傳聞中那麼多顧客.)
2003-01-22 14 浏览
好特別的一間新彊菜館,食物不俗,拔絲蕃薯、羊腿等值得一試,但要注意那兒樣樣食品都有羊肉,不愛羊的要小心了~~生日去仲有禮物呢!
生日去仲有禮物呢!
2002-12-30 5 浏览
尋日去完食野,D氣氛真係唔錯,D裝修真係几靚,好有新彊的風味!!D野食都几好,雖然就係細碟D,但咁又可以叫多几款,試多D其他野.講番D野食:1. 曲曲- OK 啦,份量實在太少,好似水餃,云吞咁2. 烤羊腿- 好正,又唔肥,又入味!3. 素菜伴麵- 几好味..4. 牛肉串燒- 肉夠林,又唔會好鞋5. 拔絲香蕉- 值得一試,以前食咁多次,都唔夠呢到好味佢個面好"趣",入面又唔係粉,全部都係香蕉,一碟有八件,二個人食就太多,三四個朋友去食的話,一定要試!!價錢又唔太貴,菜式又多,仲有好多未食過架,下次一定會再去過!!
尋日去完食野,D氣氛真係唔錯,
D裝修真係几靚,好有新彊的風味!!
D野食都几好,雖然就係細碟D,但咁又可以叫多几款,
試多D其他野.講番D野食:
1. 曲曲- OK 啦,份量實在太少,好似水餃,云吞咁
2. 烤羊腿- 好正,又唔肥,又入味!
3. 素菜伴麵- 几好味..
4. 牛肉串燒- 肉夠林,又唔會好鞋
價錢又唔太貴,菜式又多,仲有好多未食過架,
下次一定會再去過!!