2005-08-13 20 浏览
06/08/2005 20:15生日同女友慶祝,好奇怪想食中菜,不過要有特色o既,就揀左呢間新彊菜。帕莎位於銅鑼灣食街,同另外幾間食肆都係屬於同一集團,不過就各有特色。呢間餐廳裝修佈置都幾靚,但就有少少造作o既感覺,好似求其掛o的民族裝飾o係牆到就扮大漠feel、入門口前洗三下手又懶係入鄉隨俗咁.....講番食物,兩個人叫左:青瓜卷($35)、醬爆駝峰肉、烤小羊腿同串燒(每款$32),飲品就叫左提子蘆薈($30)同新彊黑啤。青瓜卷用輕醃過的青瓜,卷著筍絲、甘筍絲及冬菇粒而成,醮麻醬食,味道清新,除作為前菜外,也是品嚐各主菜間清清味蕾的好選擇。醬爆駝峰肉配料有蔥、辣椒同鮮露筍,而主角就係都幾刁鑽o既駝峰肉,味道少辣帶有上海菜回鍋肉的影子。駝峰肉肉質爽脆,如果脆肉鯇是鯇魚的爽口版本,駝峰肉就係豬肉的爽口版本,不過有少少羶味。烤小羊腿烤得非常香但沒有太大的羶味,醃羊腿的香料本身已十分惹味,再醮上隨碟的淮鹽及辣粉更覺香口。串燒羊肉及牛肉各兩串,起初以為係泰式串燒的份量,點知上檯時都幾大串,早知叫一款就夠。開頭我倆都以為食唔晒,但咬入口不得了,肉嫩之餘肉汁仲完完全全保留到,當中又以牛肉比較出色。
06/08/2005 20:15

串燒羊肉及牛肉各兩串,起初以為係泰式串燒的份量,點知上檯時都幾大串,早知叫一款就夠。開頭我倆都以為食唔晒,但咬入口不得了,肉嫩之餘肉汁仲完完全全保留到,當中又以牛肉比較出色。最終在我食了差不多三串的情況下掃清光。
提子蘆薈冇乜特別,只係提子氣水加蘆薈粒,新彊黑啤第一次飲,味道幾得意。
最後埋單用優惠咭,$280。
2005-08-12 3 浏览
不得不讚是此店員工很有禮貌,讓人留下深刻印象..當然對一間食店而言,最重要還是食物質素..三人行到此一吃,由於其中一位怕羶,怕辣又不吃牛,(挑錯地方吃飯!?..) 故無法盡嗜此店重點推介之菜式.. 有點可惜.點了一客烤小羊腿,烤鷄,海鮮伴麵片,駝峰肉.. 烤小羊腿和烤鷄烤得很乾身,同樣附上三色香料粉..味道可以,但鷄肉太乾,口感難免差..海鮮伴麵片,酸酸甜甜,濃烈廣東菜feel..駝峰肉最好,爽脆肉質加上惹味醬汁,令人回味.由於對新彊蒙古菜並無認識,不知吃得正宗與否, 但就整體味道而言.. OK吧.. 而且總算有特色..待搜集多些新彊蒙古菜資料,應該會再到,試試其它菜式.
不得不讚是此店員工很有禮貌,讓人留下深刻印象..

當然對一間食店而言,最重要還是食物質素..

點了一客烤小羊腿,烤鷄,海鮮伴麵片,駝峰肉..
海鮮伴麵片,酸酸甜甜,濃烈廣東菜feel..
駝峰肉最好,爽脆肉質加上惹味醬汁,令人回味.

待搜集多些新彊蒙古菜資料,應該會再到,試試其它菜式.
2005-08-05 4 浏览
the leg of lamb is real great. i like its herbs. the dining environment is good... its quiet. even the waiters work very silent. well.... its a real good place to taste xianjiang food!!
2005-07-23 10 浏览
環境好好, 而且服務都好周到, 只係食物份量真係小左D, 特別係飲品. 我事前先打電話去BOOK位, 所以佢地留左入面D SOFA位比我, 好靜, 又舒服, 適合情侶去.食物方面, 我個人覺得羊小腿最好味(當然我無食晒MENU上所有野食LA), 唔騒, 而且好嫩~飲品方面, 我點左杯HOT COFFEE, 飲就好飲, 不過太細杯, 好快飲完, 唔夠飲, 又凍得好快, SO最後O個D唔好飲......整體上我覺得好正!
整體上我覺得好正!
2005-02-07 8 浏览
係銅鑼灣搵食, 友人話食街有間食新疆野, 就去試下。一開始就幾特別咁既, 又洗手, 0的waiter既制服又特別。坐低左睇到佢地張comment card好眼熟, 原來又係kingsgroup既, 不過都冇咩所謂, 總之好食就得啦。我地三個人, 叫左個芝麻羊肉卷, 羊肉窩, 烤餅, 一個炒麵, 烤雞, 三杯野飲; 碟碟都唔係好多, 所以我地當然可以掃晒啦。野食味道講真就一般普通啦, 我個人覺得個炒麵係最好食, 我叫左既金桔檸蜜就似梳打汽水多0的。但係0的waiter既服務我就不太滿意啦, 平常既點菜, 上菜都ok既, 但係佢地係特別對鬼佬好招呼囉, 有兩位外籍夫婦係埋單既時候, 對張單有0的問題, 要求睇多次個餐牌價錢, 佢地都非常之有禮貌, 而且笑容滿面。可惜到我地埋單既時候, 就有0的唔好啦, 因為我冇散紙, 所以就我俾左錢先, 找錢都係俾我, 咁0岩佢找錢時我講緊電話, 我又有一個唔知係好定唔好既習慣, 當我去到一0的要收加一既地方, 我係唔會再俾tips, 除非我真係覺得佢地service好好啦, 0個日我只係take剩兩毫子, 咁我就冇理啦, 但當我講完電話, 就發現張枱有個
係銅鑼灣搵食, 友人話食街有間食新疆野, 就去試下。
我地三個人, 叫左個芝麻羊肉卷, 羊肉窩, 烤餅, 一個炒麵, 烤雞, 三杯野飲; 碟碟都唔係好多, 所以我地當然可以掃晒啦。野食味道講真就一般普通啦, 我個人覺得個炒麵係最好食, 我叫左既金桔檸蜜就似梳打汽水多0的。但係0的waiter既服務我就不太滿意啦, 平常既點菜, 上菜都ok既, 但係佢地係特別對鬼佬好招呼囉, 有兩位外籍夫婦係埋單既時候, 對張單有0的問題, 要求睇多次個餐牌價錢, 佢地都非常之有禮貌, 而且笑容滿面。可惜到我地埋單既時候, 就有0的唔好啦, 因為我冇散紙, 所以就我俾左錢先, 找錢都係俾我, 咁0岩佢找錢時我講緊電話, 我又有一個唔知係好定唔好既習慣, 當我去到一0的要收加一既地方, 我係唔會再俾tips, 除非我真係覺得佢地service好好啦, 0個日我只係take剩兩毫子, 咁我就冇理啦, 但當我講完電話, 就發現張枱有個兩毫子係度, 我就問我0的friend點解, 我有個friend就話見到個不知waitresswaiter張個兩毫子倒落張枱度。我當時真係好唔開心, 我就叫左另一個waitress過黎, 問佢, 你地舖頭係唔係唔收tips, 佢又話唔係, 咁咪問佢點解見係兩毫子就倒番俾我, 佢又咩都冇答就走去同個captain之類既講, 但係我就已經冇理到, 直接走左, 唔通仲等佢解釋咩。
我諗如果要我再受呢0的氣, 0的野又唔係話好好食既, 我一定唔會再去囉。
2005-02-02 14 浏览
事先聲明,我未去過呢間食肆,但我去過新疆旅行,食過當地o既羊肉串.Lulula 所講的羊肉串應該係,但以我o既經驗,新疆羊肉串應該係冇羶味,只有香料 o既味。我覺得只有西方人d羊扒先有羶味,羊肉串羶就好似怪怪地,聽講話只有唔新鮮o既羊先會羶....

Lulula 所講的羊肉串應該係[羶],但以我o既經驗,新疆羊肉串應該係冇羶味,只有香料[孜然] o既味。我覺得只有西方人d羊扒先有羶味,羊肉串羶就好似怪怪地,聽講話只有唔新鮮o既羊先會羶....
Pasha算得上是頗有特色的小館﹐侍應都穿上民族服裝﹐裡面裝修成蒙古包似的﹐進店前還會用一個大銅壺幫你洗手﹐說是寓意吉祥。說到服務﹐不能說它服務差勁﹐但就缺少了FoodKing 所說的人情味。一早訂了臺﹐但裡面十多長空桌﹐侍應卻安排我們坐一位非常狹小的臺﹐旁邊是兩張舒服卡位﹐臺與臺之間很近﹐坐下去覺得非常不安。剛巧其中一張卡位結賬離座﹐我們便問可不可以座過去﹐侍應又說已經訂了座。要了以前食過的烤餅配雞心豆茸、烤羊肉串和牛肉串﹐和清炒波菜。雞心豆茸沒有之前那麼香口﹐而烤餅亦不新鮮﹐來到時已經不熱了﹐涼了食十分硬。羊肉和牛肉串味道依舊﹐羊肉好像沒有以前那麼羶﹐但它的買點就是羊肉夠羶﹐所以覺得不論不類。整體上﹐可能幾多人幫親﹐所以將人客和臺排到好密﹐但這樣令人坐得不舒服﹐而侍應亦不會為你安排﹐覺得整個餐廳冷冰冰的。

2004-12-30 5 浏览
29.12.2004 一行8 人(7 大1 小),一同為本人愛妻慶祝生日,不負所望,味美而盡興,菜式如下:芝麻羊肉卷2 份:香、脆、肉嫩*羊肉串8 串:香嫩、惹味*醬爆駝峰肉:爽口、彈牙*雞心荳蓉薄餅:清香、薄餅煙韌烤羊脾:肉味香甜烤羊小腿:肉嫩、汁香*香酥羊排骨:肉質香滑、酥香可口吐魯番羊煲:美味、羊爽滑羊肉抓飯:不油、好味家常醬炒羊肉拉麵:醬美味、麵爽滑煙韌*拔香蕉:清甜、脆漿香脆、拔效果佳*拔蕃薯:同上*金瓜豆沙餅:都幾好特飲杯花茶一壼註:有*者,下次必再吃該店裝修富民族風味,侍應服務殷勤,讚!
芝麻羊肉卷2 份:香、脆、肉嫩*
羊肉串8 串:香嫩、惹味*
醬爆駝峰肉:爽口、彈牙*
雞心荳蓉薄餅:清香、薄餅煙韌
烤羊脾:肉味香甜
烤羊小腿:肉嫩、汁香*
香酥羊排骨:肉質香滑、酥香可口
吐魯番羊煲:美味、羊爽滑
羊肉抓飯:不油、好味
家常醬炒羊肉拉麵:醬美味、麵爽滑煙韌*
拔香蕉:清甜、脆漿香脆、拔效果佳*
拔蕃薯:同上*
金瓜豆沙餅:都幾好
特飲杯
花茶一壼
註:有*者,下次必再吃
該店裝修富民族風味,侍應服務殷勤,讚!
2004-12-22 6 浏览
一定要試,好香芝麻‧羊肉唔蘇,暖暖的不會太燙口,入口即溶‧......溶了我吧........ 不過我唔係禁鍾意個羊腿‧
2004-11-07 10 浏览
睇到OpenRice 食評, 對帕莎新疆菜館咁開心字數, 心諗一定要試下. 今晚與三個友人去品嚐, 結果係失望o既.d service 好唔掂, 個部長安排我們坐近門口, 但無諗過佢竟然將二張二人檯分開再加一張椅給我們, 然後安排一對情侶坐其中一張二人檯. 嘩! 又唔係全店滿座(仲有好多吉檯) , 咁細張檯, 點坐得舒服同食得開心呀. 友人即時同個部長講: “咁迫, 唔食啦" . 個部長好無奈就範. 後來竟向我們解釋, 只是安排我們暫時坐住先, 會轉另一張檯比我o地. 哈, 咁o既解釋好牽強, 當我o地白痴咩!叫o左三杯水, 追了一次, 無反應, 算數. 但食完晒竟自動自覺比三杯水我o地, 抓晒頭.叫了羊肉串, 燒南瓜, 芝麻羊肉卷, 蒜茸炒時菜($40) , 薄皮包子(羊肉), 羊肉抓飯($60), 烤小羊腿($95), 一杯提子梳打冰和一杯哈密瓜梳打冰($30) .提子梳打冰–好似FANTA 汽水(提子味)哈密瓜梳打冰–有哈密瓜梳粒, 都ok 啦羊肉串(2串) –唔覺有好多香料灑在羊肉面, 有d羶味但可接受, 肉質幾juicy , 唔錯. 不過份量真係好少(得8 舊仔

今晚與三個友人去品嚐, 結果係失望o既.

提子梳打冰–好似FANTA 汽水(提子味)

哈密瓜梳打冰–有哈密瓜梳粒, 都ok 啦

羊肉串(2串) –唔覺有好多香料灑在羊肉面, 有d羶味但可接受, 肉質幾juicy , 唔錯. 不過份量真係好少(得8 舊仔)

燒南瓜-- 得8 舊仔, 南瓜無南瓜味.

芝麻羊肉卷(5件, 份量唔多) –只是暖暖的, 唔脆. 碎羊肉餡無咩味, 味道好淡. 唔掂!

蒜茸炒時菜–無蒜茸味的菜.

薄皮包子(羊肉) –咬了一口, 食唔到羊肉味, 睇吓 , 餡是橙色的, Oh no, 比錯了薄皮包子(南瓜) , 簡直無嘢講. 南瓜無南瓜味, 唔知食o左咩.

羊肉抓飯(份量唔多) –唔錯, 不過幾油膩, 好多羊肉粒, 配料有提子乾和紅蘿蔔絲. 問waiter 比三個碗食飯, 遲遲未攞嚟 , 又算啦. 成鍋飯食完先至比三只碗我o地, 都唔知要嚟做咩.

烤小羊腿–有d 懷疑係咪烤的(還是”搭”的) , 外面一點也不脆, 肉是林的而且一d 膻味都無.

份量真的好少, 有d 食唔飽(仲要走去一品齋食碗黑白先至飽), 埋單食o左$446 ,都幾貴,唔值得一試呢!
2004-10-24 8 浏览
許久都沒有跟父母吃飯了, 難得駕車經過, 母親見到燈箱寫著新疆菜, 說要試. 我們就在附近找個停車場把車子泊好過來.我們點了以下的菜式:雞心荳蓉烤薄餅-- 薄餅數件, 吃時塗上雞心荳蓉, 味道不濃但幾有風味涼拌麻辣牛肚-- 金錢肚絲早已浸於麻辣汁當中, 幾辣, 不嗜辣者少吃為妙羊肉春卷-- 羊肉份量少, 幾乎吃不出有羊肉, 蘿蔔反而多的是烤小羊腿-- 火喉控制得宜, 外面烤得有點脆, 肉地都幾嫩, 膻味唔算好濃烈, 碟邊附上調味粉供食客蘸上來吃醬爆駝峰肉-- 駝峰肉好爽口, 醬汁惹味而適中蒜蓉豆角-- 豆角青綠, 炒得爽而香新疆拌麵(雞肉) -- 濃稠的醬汁已混入麵中, 有點茄蓉味, 但不酸, 伴上雞肉碎和洋蔥絲, 味道不俗但雞肉較少南瓜豆沙餅-- 三件上碟, 熱騰騰的, 外層香而煙"un", 麵粉搓上南瓜蓉, 南瓜味道不太特出, 已給豆沙的甜味蓋過.店內裝潢具新疆特色, 地毯掛牆的裝飾品少不免. 侍仔們亦打扮成新疆人的模樣, 頭上一頂回教帽子, 怪模怪樣的! 服務都尚算可以, 他們總會為你介紹菜式; 上菜亦很快, 不一會我們的檯上已放滿了食物! 不過想多坐一會的最好先預訂位子.

我們點了以下的菜式:
醬爆駝峰肉-- 駝峰肉好爽口, 醬汁惹味而適中
蒜蓉豆角-- 豆角青綠, 炒得爽而香

的確是吃羊的好地方,一打開餐牌,不少菜式都跟羊有關,結果呢餐真係由頭羊到落尾。點菜時樣樣都好像很吸引,結果兩個人點了:芝麻太多,好彩每碟的份量唔算大,最後都差唔多食晒。個人覺得羊肉串同新疆奶茶最好味,長長的羊肉的串味道好濃,正;而咸味的奶茶還是第一次飲,又幾好飲bor。另外芝麻羊肉卷都唔錯,羊肉餡好香。不過跟新疆薄餅其實差唔多,都係肉餡餅,早知二選一好了。至於環境亦好特別,加上新疆音樂,氣氛真的十分不錯。最後兩個人埋單食左4百幾,都幾貴,但值得一試呢!

2004-10-14 1 浏览
簡直是全港最好的"羊食店".羊排,羊肉,羊腿......什麼都好食.我曾經在大陸食過正宗的超正羊肉串,之後在香港找不回那種味道....唯一在這裡找到!這裡的羊肉串亦是超正,能燒到羊肉外層小小脆,鎖住肉汁,羊肉十分juicy,再加上特製香料,那種香料完全是草原風味.一串又一串,不能停口.正正正正正正正!
簡直是全港最好的"羊食店".
羊排,羊肉,羊腿......什麼都好食.
正正正正正正正!
2004-08-15 6 浏览
行開銅鑼灣, 兩個人想試下新彊菜. 約莫兩點十五分到, 之前聽朋友推介話佢\地d羊肉唔錯, 叫羊肉做主題既菜方式. 芝麻羊肉卷($50 見圖), 芝麻好香外皮鬆化, 碎羊肉好有羊羶香味, 口感唔錯, 可以同九龍城清真牛肉餅比較~ 烤羊肉串($30), 羊肉串外好多香料, 蓋\過左羊肉本身羶味, 雖然羊肉串係烤出來, 但肉質仍十分滑~ 意猶未盡再叫烤羊小腿($95), 肉質同樣香滑, 而且三隻香料孜然, 辣椒, 粗鹽都分開碟上, 可以自己跟口味去嚐試. 另外叫左一杯百香果梳打冰($30), 幾大杯, 小小果甜味, 都唔錯.地方環境幾特別, 牆身都用地毯裝飾, 天花有d似蒙古包設計, 半圓形梳化位幾舒服, 服務亦有禮貌~(lunch 2:45pm last order, $160 開瓶收, house wine $30)

2004-05-28 7 浏览
平日黎食飯,成條食街都唔會太多人。睇下個菜譜,好多人都話,乜咁多上海、北京菜架?咁又係,新疆菜邊有咁多野食丫,同埋同一個集團都有阿拉廚房,補充下菜譜上的不足囉。商務午餐,$148,可供兩至三個人,都幾抵食。因為唔怕食羊,所以叫左全部都係羊,有羊肉春卷、牙簽羊肉、羊排骨、羊肉捲餅、羊肉帕爾木丁、杏仁卷蛋。可以話係改良的新疆菜,同係上環個間新粵新疆餐廳幾唔同。都好好食,只係唔夠上環個間咁有新疆口味。呢度服務都幾好,都有經常添茶、換碟,仲會問下意見咁,都算好好~雖然呢度都幾細,但裝修都幾有特色。