2005-08-13
06/08/2005 20:15生日同女友慶祝,好奇怪想食中菜,不過要有特色o既,就揀左呢間新彊菜。帕莎位於銅鑼灣食街,同另外幾間食肆都係屬於同一集團,不過就各有特色。呢間餐廳裝修佈置都幾靚,但就有少少造作o既感覺,好似求其掛o的民族裝飾o係牆到就扮大漠feel、入門口前洗三下手又懶係入鄉隨俗咁.....講番食物,兩個人叫左:青瓜卷($35)、醬爆駝峰肉、烤小羊腿同串燒(每款$32),飲品就叫左提子蘆薈($30)同新彊黑啤。青瓜卷用輕醃過的青瓜,卷著筍絲、甘筍絲及冬菇粒而成,醮麻醬食,味道清新,除作為前菜外,也是品嚐各主菜間清清味蕾的好選擇。醬爆駝峰肉配料有蔥、辣椒同鮮露筍,而主角就係都幾刁鑽o既駝峰肉,味道少辣帶有上海菜回鍋肉的影子。駝峰肉肉質爽脆,如果脆肉鯇是鯇魚的爽口版本,駝峰肉就係豬肉的爽口版本,不過有少少羶味。烤小羊腿烤得非常香但沒有太大的羶味,醃羊腿的香料本身已十分惹味,再醮上隨碟的淮鹽及辣粉更覺香口。串燒羊肉及牛肉各兩串,起初以為係泰式串燒的份量,點知上檯時都幾大串,早知叫一款就夠。開頭我倆都以為食唔晒,但咬入口不得了,肉嫩之餘肉汁仲完完全全保留到,當中又以牛肉比較出色。
串燒羊肉及牛肉各兩串,起初以為係泰式串燒的份量,點知上檯時都幾大串,早知叫一款就夠。開頭我倆都以為食唔晒,但咬入口不得了,肉嫩之餘肉汁仲完完全全保留到,當中又以牛肉比較出色。最終在我食了差不多三串的情況下掃清光。
提子蘆薈冇乜特別,只係提子氣水加蘆薈粒,新彊黑啤第一次飲,味道幾得意。
最後埋單用優惠咭,$280。