2022-08-27 98 浏览
今天跟朋友想吃重口味的,便衝著雞煲而來😛服務員非常熱情及禮貌地帶我們上座,再上了前菜及熱茶,黑木耳及花生,這黑木耳非常有蒜蓉味,花生也是脆的,服務員再拿出一大盤九宮格醬,混醬口味任選,看得出餐廳的用心,然後我們便享受著前菜選擇菜單,這裡有多種煲可以選擇,全都很吸引,最後點了鮑魚雞煲和一些打邊爐配料。巧得鮑魚雞煲(半隻+四隻鮑魚)$268滿滿的一盤雞及大大隻的飽魚,焦黃色的,散發出陣陣的香味,令人食指大動,開火滾熱,便馬上開動了,雞肉多汁嫰滑細密,鮑魚爽口彈牙,配合濃郁的醬汁,香、麻、辣,相當惹味,還有一大堆配料也是精華所在,洋蔥,蒜頭,芫茜都是我的最愛😋我們選的是小辣,但都很刺激了,當一口接一口快吃光光的時候,店員便幫我們加湯開始打邊爐,配料我們選了蝦滑拼羊肉、魚肉春卷拼響鈴及油麥菜。蝦滑拼羊肉 $78+$10蝦滑爽彈鮮美,再加上蟹籽的點綴,再口內多了點卜卜脆的感覺,令口感更有層次,羊肉肥瘦得宜,沒有羊膻味,肉質細嫰,味道鮮香魚肉春卷拼響鈴 $58+$5兩樣都是新鮮炸起👍🏻只要輕輕一涮,放進口裏,就能分辨到即炸是那麼好吃,鬆脆香口,腐皮豆香味濃,真的跟市面買回來不能相比油麥菜 $38綠
今天跟朋友想吃重口味的,便衝著雞煲而來😛

巧得鮑魚雞煲(半隻+四隻鮑魚)$268

蝦滑拼羊肉 $78+$10

魚肉春卷拼響鈴 $58+$5

油麥菜 $38
綠油油的菜,放進湯底滾,吸收湯底的濃郁味,清爽減膩

最後還有冰凍的哈密瓜贈送,這個哈密瓜真得不得了,超級爽口清甜,消滯,十分滿足。

觀塘區的工廠大廈美食林立,果然是有驚喜的。

• 巧得鮑魚雞煲
2022-08-20 123 浏览
觀塘工廈不嬲都隱藏咗唔少嘅美食平時行過成業工業大廈都會見到呢一間餐廳嘅Banner 今日終於的起心肝捉咗我嘅朋友嚟試吓 !佢就係巧得鍋英文叫how awesome 門面好光猛而且貼滿咗好多關於餐廳嘅一啲報道同埋食材嘅介紹入到去見到空間感非常之大侍應亦都好熱情咁樣招待住我哋今日入座時間係下晝大概一點幾兩點所以選擇佢嘅午市套餐當然如果唔想食佢嘅lunch set都可以散叫佢嘅一啲其他菜式老細就推介我同朋友試呢一個嘅午市二人招牌雞煲除咗雞煲之外亦都會有蒜蓉或者係魚湯娃娃菜仲有兩碗白飯係絕對夠食嘅雞煲一上碟嘅時候香氣四溢!雞件佢係充滿着辣汁嘅味道而且好Juice!雞肉又夠嫩又多肉老細亦都推介左一個辣粉俾我哋試吓果然係別有一番風味娃娃菜亦都好新鮮!份量亦都唔少之後我哋仲加配左一啲嘅特飲一杯係菠蘿沙冰而另一杯就係鮮果梳打特飲而且仲有菠蘿肉同埋奇異果蓉!菠蘿沙冰都可以食到一啲嘅菠蘿肉碎應該係真材實料
觀塘工廈不嬲都隱藏咗唔少嘅美食
平時行過成業工業大廈都會見到呢一間餐廳嘅Banner
今日終於的起心肝捉咗我嘅朋友嚟試吓 !
佢就係巧得鍋英文叫how awesome

娃娃菜亦都好新鮮!份量亦都唔少
之後我哋仲加配左一啲嘅特飲
一杯係菠蘿沙冰而另一杯就係鮮果梳打特飲

2022-08-20 89 浏览
放工相約朋友打邊爐,兩個人叫二人套餐,好處是有各式配料。XO醬是店家自行調配,香口得來不會太辣,最愛當中大大粒的蝦米。先來一個麻辣雞煲,半隻雞也有很多雞肉,味道濃郁,加上洋蔥和紅黃椒等配料惹味非常,吃了大半還可以加湯打邊爐。在豬和牛之間選了牛肉,牛肉質素很有驚喜,軟嫩又夠新鮮,輕輕一灼再加上麻醬,好滋味。一盤有幾個部位,牛頸脊當然是大家的最愛,牛柳粒也絕不遜色,易咬開又有牛味。配料有各款海鮮和丸類,韭菜餃皮薄餡靚,蜂巢豆腐沾滿湯汁。帶子大大粒厚肉飽滿,爽口彈牙,鮮甜又多汁。蔬菜籃有各款蔬菜,新鮮之餘都處理得很乾淨,兩個人打邊爐最適合不過。二人套餐可選兩杯飲品,檸檬青蘋果味道清新,解膩又醒胃。朋友點的藍草莓味道較甜,果香味濃郁,賣相也很別緻。飯後附送水果,冰凍哈密瓜清甜又消暑,讓人感到驚喜。
放工相約朋友打邊爐,兩個人叫二人套餐,好處是有各式配料。

配料有各款海鮮和丸類,韭菜餃皮薄餡靚,蜂巢豆腐沾滿湯汁。

帶子大大粒厚肉飽滿,爽口彈牙,鮮甜又多汁。

二人套餐可選兩杯飲品,檸檬青蘋果味道清新,解膩又醒胃。

朋友點的藍草莓味道較甜,果香味濃郁,賣相也很別緻。
飯後附送水果,冰凍哈密瓜清甜又消暑,讓人感到驚喜。
2022-08-17
2022-08-17 73 浏览
對這間店的印象好深刻。原因係店員都非常有禮,確實是令人喜出望外。另外食物亦精美得很,真的有點意想不到。店員亦非常細心,在點辣雞煲的時候會問清楚客人是否吃得辣,會提出意見令客人吃到最好的效果。所以愛吃辣的客人,他亦會介紹加辣粉品嚐。巧得招牌雞鍋.中辣.半隻$158🐓辣度適中,份量剛剛好。獨特醬汁味道令雞味提升,雞肉滑溜可口。巧得牛拼盤$338🐂🥩拼盤中有安格斯牛頸脊,安格斯牛肩胛,安格斯牛柳粒及澳洲和牛,各個不同部位滿足各人喜好。牛肉味濃不在話下,不同部位厚薄不同,有咬口亦有鬆軟的享受。巧得大拼盤🥟🦪真的是不得不提大拼盤當中的手打蝦丸及自製鮮蝦水餃🥟,真的是用鮮蝦製作,入口味鮮彈牙。蝦🦐味濃郁,真的一試難忘。到中大拼盤亦滿足到喜愛海鮮的食客。巧得蔬菜盤🥦🥬🫑蔬菜新鮮,賣相吸引,同時亦有菌類滿足各人口味。炸魚皮上枱時熱辣辣,入口脆卜卜。估計是剛炸好即上枱,好食得很😋。檸檬青蘋果梳打特飲味道不會過甜,顏色色彩吸引,有蘋果的香味亦有梳打的爽氣,打邊爐必叫飲品。鮮果梳打特飲鮮果味充足,當中有菠蘿肉及奇異果🥝蓉。

巧得招牌雞鍋.中辣.半隻$158🐓

巧得牛拼盤$338🐂🥩

巧得大拼盤🥟🦪

巧得蔬菜盤🥦🥬🫑

蔬菜新鮮,賣相吸引,同時亦有菌類滿足各人口味。

炸魚皮

上枱時熱辣辣,入口脆卜卜。估計是剛炸好即上枱,好食得很😋。

檸檬青蘋果梳打特飲

鮮果梳打特飲

鮮果味充足,當中有菠蘿肉及奇異果🥝蓉。

2022-08-09
  • 巧得大拼盤
2022-08-09 142 浏览
我好鐘意食烤魚鍋,記得第一次係深圳食烤魚,惹味麻香湯底,加上外脆內嫩的烤魚簡直令人回味!不過香港烤魚做得好既地方唔多! 朋友帶路下去了觀塘巧得鍋,位置於觀塘的工業大廈中 餐廳主打火鍋,雞煲&烤魚煲都非常出名 朋友話佢地既鮑魚雞煲非常正,一煲入面勁多鮑魚咁話~不過要下次先再試了調味料盤 前菜 巧得招牌烤魚鍋中辣$188原來佢地既爐可以同時烤肉和火鍋,要讚既係呢度既抽風做得好好,完全無油煙味!烤魚的美味關鍵,當然是一條靚魚。烤魚用上沙巴龍躉肉,肉質滑溜,魚味濃郁而沒有腥味; 外面魚皮被煎得金黃,又在鍋裏浸透了湯汁,魚肉又嫩又入味湯底以辣椒、花椒、豆蔻、香葉、八角等香料熬製,非常惹味!食得辣的朋友必要點上大辣!達致四川直送的烤魚風味 點了一盤肉set~巧得一$248安格斯牛小排澳洲和牛牛頸脊牛柳粒另外跟一份新鮮生菜 最推介的是安格斯牛小排, 牛小排取自牛前胸肋骨部位肉。肉質鮮美滑嫩、油脂比例&油花分布均勻 油脂非富豐富,分佈均勻,而且帶有極濃肉香,用生菜包住食

朋友帶路下去了觀塘巧得鍋,位置於觀塘的工業大廈中

餐廳主打火鍋雞煲&烤魚煲都非常出名
調味料盤

前菜

巧得招牌烤魚鍋中辣$188

外面魚皮被煎得金黃,又在鍋裏浸透了湯汁,魚肉又嫩又入味

點了一盤肉set~巧得一$248
安格斯牛小排
牛頸脊
牛柳粒
另外跟一份新鮮生菜

油脂非富豐富,分佈均勻,而且帶有極濃肉香,用生菜包住食有助減低油膩感
西瓜是贈送的,好清甜!為這餐畫上完美句號
2022-08-09 107 浏览
觀塘成業街呢間火鍋仔 已經有幾年歷史服務態度好好 感受到員工嘅熱情 嘢食又多選擇 坐得舒服 都係聚餐落腳好地方好耐冇嚟 想打邊爐♥︎四川麻辣鍋 中辣 $88 個火鍋已經有好多配料 蓮藕 豆腐卜 芽菜 香氣撲鼻 充滿真材實料正宗四川麻辣鍋♥︎迷你海鮮拼盤 $150 好似相片一樣都幾吸引 鮑魚都好大 有𠝹開 容易熟 唔使6咁耐 ♥︎黑柏葉 拼 極上羊肉 $78 (+10雙拼) 有4片高質羊肉 黑柏葉切到絲一般幼細♥︎萵筍 $38 大大碟一份 新鮮♥︎每位茶同醬油 $18位送兩款餐前小食 有麻辣黑木耳 同埋花生有好香嘅玄米茶 每台一壺送每人2片西瓜 西瓜汁 菠蘿冰自家XO醬

觀塘成業街呢間火鍋仔 已經有幾年歷史

♥︎迷你海鮮拼盤 $150
好似相片一樣都幾吸引
鮑魚都好大 有𠝹開 容易熟
唔使6咁耐

♥︎黑柏葉 拼 極上羊肉 $78 (+10雙拼)
有4片高質羊肉 黑柏葉切到絲一般幼細

西瓜汁

菠蘿冰

自家XO醬
2022-08-06 79 浏览
超正火鍋👍🏻咁啱老公放假想打邊爐,經朋友介紹去咗呢間火鍋試吓,店舖裝修很別緻,一坐低服務員便很殷勤地為我們遞上火鍋調味盤,我有10多款配料選擇,我覺得最正係XO醬,很惹味,之後服務員為我們介紹菜式,他推介了幾款店舖的招牌鍋底,我們不想太熱氣,便選擇了蕃茄薯仔牛柳粒火鍋,而且還點了牛肩胛、墨魚滑、山水豆腐、娃娃菜、紅薯粉,不用等太久鍋底便來了,店舖很細心牛柳粒是另上,咁就唔怕啲牛滾得太耐老晒,呢個鍋好足料,除咗大量蕃茄薯仔之外,入面仲有好多豆腐,牛柳粒很香很有牛味,而且有肉汁,而且好嫩滑,鍋底其他配料味道都唔錯。火鍋配料方面,首先試牛肩胛,擺盤很精美,仲有好美既花做裝飾,立即試了一件,滾一滾就可以食,肉味香濃,而且充滿肉汁,很滑溜,之後試墨魚滑,墨魚滑很鮮甜彈牙,質素好好,另外山水豆腐很滑而且很有豆味,食得出不是一般豆腐,另外紅薯粉煙煙韌韌,口感唔錯,食完晒我哋都好飽,最後店舖仲好好,送西瓜拼盤俾我地作為甜品呢😋總括嚟講,呢間店除咗食物質素好好,店員既服務態度不錯,常常主動為我們加湯,而且地方闊落坐得好舒服,係一個三五知己聚餐談天嘅好地方👍🏻
2022-08-04 72 浏览
Book咗7點 去到都已經坐咗好多枱客人見到咁多人食 信心再大增😁店員招呼入座後 即時奉上熱茶餐前小食 花生 🥜 脆卜卜 黑木耳 開胃爽口 自制調味料 店員特別推介自家製 XO 醬 果然好正 勁香主角到我哋揀咗巧德鮑魚雞煲$268可以叫半隻雞 (份量都超多) 如果一隻建議多啲朋友仔一齊食 份量都好足两個女仔食完半隻雞煲仲可以打邊爐 食唔同配料雞煲有好多辣程度可以比客人選擇我哋揀咗小辣我覺得啱啱好 唔會辣到食唔到其他味真係份量又多又惹味 !香料又夠多 辣椒、燈籠🏮椒、八角等去調味十分惹味,食曬雞件後期加湯做火鍋 打邊爐都好夠味,雞件十分嫩滑 鮑魚超入味由於雞煲份量好足料 两個人食晒後已經飽得7788後續打邊爐🍲 只能輕食 本身想再叫牛 但又驚浪費食物最後叫咗我打邊爐都必叫嘅 珊瑚蚌 $118每舊煮完都仲係大大舊 彈牙唔會切到好細 煮完縮到勁細冇口感脆鯇片 $68切記不能淥太耐 10秒內已經可以食得娃娃菜 $28自家鮮蝦水餃 $88 而家like &留言 社交平台 可以$1換購價值$88 餃子 或者 打邊爐指定湯底入面有滿滿鮮蝦及木耳 配搭啱啱好可樂$15菠蘿沙冰 $35飲品非常大杯飲一杯

Book咗7點 去到都已經坐咗好多枱客人
店員特別推介自家製 XO 醬
果然好正 勁香

主角到
我哋揀咗巧德鮑魚雞煲$268
可以叫半隻雞 (份量都超多)
如果一隻建議多啲朋友仔一齊食 份量都好足

最值得稱讚嘅係呢度嘅座位都好舒適
店員會詳細介紹優惠及推介食物

• 巧德鮑魚雞煲
2022-07-25 121 浏览
星期六較空閒,相約朋友去觀塘工業大廈內一家火鍋店吃午餐。火鍋店內部清潔,枱面夠大,冷氣足夠。店員服務殷勤,主動推介特色午餐「招牌二人雞鍋餐」168元,此外亦介紹晚市有外賣速遞。冷盤前菜是芝麻雲耳,雲耳爽口,有辣味。雞鍋選了走辣,雞鍋送上桌時,香氣撲鼻,雞皮煙韌,雞肉厚身且肉嫩,配料主要包括紅椒、黃椒、紫洋葱、唐芹、八角和莞茜等,很惹味,最適合與白飯一起吃。配菜選了魚湯浸娃娃菜,湯底魚味濃,娃娃菜鮮甜。梳打特飲「藍草莓」,賣相美麗,士多啤梨爽口,蝶豆花茶顏色美麗,薄荷味清新,還有兩片檸檬,酸甜清涼。凍檸茶味道正常。

冷盤前菜是芝麻雲耳,雲耳爽口,有辣味。

配菜選了魚湯浸娃娃菜,湯底魚味濃,娃娃菜鮮甜。

2022-07-23
2022-07-20 2056 浏览
天氣熱既時候, 其中一樣我鐘意既減壓活動就係開大冷氣食雞煲打邊爐!朋友同我有一樣既諗法, 所以我們就相約去食過幾好味既巧得鍋!入到去已經有好涼既冷氣, 爽呀! 而且坐既位置都幾闊落, 食得同傾得幾舒服。牛雜雞煲(半隻雞)-$198上到枱已經聞到好香, 好吸引食慾。我地都係食雞先, 雞件都幾多舊, 食落好香好嫩滑, 少少辣更能帶出雞既味道;而牛雜係有驚喜, 估唔到有雞煲既味係會令到牛雜變到咁好味, 成個雞煲整體黎講我地都幾滿意脆鯇片-$68食完雞煲就梗係打邊爐啦, 首先食脆鯇片先, 千奇唔好淥太耐, 輕輕淥一淥見到魚肉開始變形變色就得, 食落好脆口, 口感好好, 而且魚味幾濃墨魚滑-$78黑魚滑都幾彈牙, 幾有墨魚味, 而且有蟹籽增加口感, 幾唔錯唐生菜拼粟米-$38+5兩拼菜都係$43, 價錢都算幾OK, 菜同粟米都幾新鮮, 索左個雞煲汁都幾好味紅薯粉-$28食雞煲就梗係要叫紅薯粉索下個味啦, 掛晒汁既紅薯粉冇得輸總結食物幾好, 服務一流, 係開大冷氣食雞煲同打邊爐既好地方!

牛雜雞煲(半隻雞)-$198

脆鯇片-$68

墨魚滑-$78

唐生菜拼粟米-$38+5

紅薯粉-$28

雞煲就梗係要叫紅薯粉索下個味啦, 掛晒汁既紅薯粉冇得輸

2022-07-18
2022-07-13 180 浏览
觀塘成業街巧得鍋,位於工廈內,質素不錯。餐廳裝修雅繳,卡位及枱都很寬敝。坐下後,餐廳送上小食,蓮藕及鹽焗花生,蓮藕非常爽甜,一邊食一邊點菜~~鍋底都有十多款,有巧得招牌雞鍋、巧得招牌烤魚鍋、豬肚鍋、麻辣鍋……,有點花多眼亂~~滋補花膠燉竹絲雞鍋$228鍋底裏面有紅棗、黨參、圓肉、杞子……等等,湯底好滋補,加上一整隻竹絲雞,還有2隻花膠,令湯底濃郁清甜又滋補,我們各人都飲了2大碗~~日本廣島蠔$68 個數中等,但是很肥美,脹卜卜的,好鮮味。極上羊肉拼沙爆魚肚 $88 極上羊肉切得厚薄適中,每一卷面由2件羊肉卷成,所以總數有8件羊肉,羊肉好香有羊味,再併埋個爽口的沙爆魚肚,好抵食!主食要了出前一丁食完後,餐廳還送上個冰鎮的西瓜,當然是贊啦~~
觀塘成業街巧得鍋,位於工廈內,質素不錯。

餐廳裝修雅繳,卡位及枱都很寬敝。

滋補花膠燉竹絲雞鍋$228

日本廣島蠔$68
個數中等,但是很肥美,脹卜卜的,好鮮味。

極上羊肉拼沙爆魚肚 $88

主食要了出前一丁

食完後,餐廳還送上個冰鎮的西瓜,當然是贊啦~~
2022-07-10 115 浏览
今天放了半天假,想去那兒吃,就想了一想,上一次去了這間樓上火鍋店吃,吃過番尋味,環境舒服清靜,座位坐得好舒服,待應服務好好,今次我們都是叫了午市2人套餐招牌雞煲半隻 小辣半隻雞煲份量都好多,雞大件,上枱已聞到雞香辣味,咬入口辣到剛剛好,雞肉厚身同好嫩滑配蒜蓉炒娃娃菜菜份量大碟,好香蒜蓉味,娃娃菜大塊,炒得好乾爽,入口好有新鮮菜味白飯 X 2份量剛剛好,滑身同軟熟,好香飯味鮮西瓜汁 (廚師推介)真得不錯,夏天時令飲品,入一口感到好香西瓜味,特別新鮮鮮甜
午市2人套餐
招牌雞煲半隻 小辣

蒜蓉炒娃娃菜

白飯 X 2

份量剛剛好,滑身同軟熟,好香飯味
鮮西瓜汁 (廚師推介)

真得不錯,夏天時令飲品,入一口感到好香西瓜味,特別新鮮鮮甜
2022-07-08
$91.5 (午餐)
  • 凍西瓜汁
  • 巧得招牌雞鍋(半隻)
  • 蓮藕
2022-07-06 102 浏览
想食雞煲朋友同我推薦左呢間巧得鍋,今日早收工就過來試下味道。呢度坐位好闊落,就算叫好多嘢都夠擺張枱啦。點菜前店員會送上九宮格調味料供客人自助調醬料,有鮮辣椒又有辣椒油,有蒜蓉泥又有炸蒜蓉,調味選擇多樣又豐富。麻辣雲耳前菜有呢個麻辣雲耳幾開胃,酸酸哋又唔會好辣。巧得招牌雞煲(半隻小辣)兩個人叫左半隻份量啱啱好,辣度都係唔算好辣,下次可以試下中辣。雞件食落感覺肉質鮮嫩,雞煲湯汁濃郁調味一流。配件豐富有三色椒又有洋蔥,小小麻又熱辣辣哋,好惹味。食完雞煲就可以加水打邊爐,享受打邊爐的快樂啦。自家太極墨魚釀冬菇拼手打鮮蝦丸蝦丸蝦味濃又彈牙,每一啖都食得到一粒粒蝦肉,真材實料又新鮮!墨魚丸同冬菇配搭口味好特別。蜂巢豆腐拼日本蟹柳豆腐浸一陣先食,既香口又索左湯底嘅味道。蟹柳唔可以煮太耐會散開,浸幾秒就可以食得,好鮮甜長城午餐肉拼鴨血午餐肉切得大塊又厚身,每次打邊爐都好鍾意食鴨血,呢度嘅鴨血好鮮嫩,點上醬汁好爽口。士多啤梨沙冰.鮮果特飲飲品叫做兩款,士多啤梨沙冰好大一份,即叫即整,飲落口好濃嘅士多啤梨味。鮮果特飲有薄荷味又有菠蘿肉仲有檸檬,果味豐富夠晒清新。

麻辣雲耳
前菜有呢個麻辣雲耳幾開胃,酸酸哋又唔會好辣。
巧得招牌雞煲(半隻小辣)
食完雞煲就可以加水打邊爐,享受打邊爐的快樂啦。

自家太極墨魚釀冬菇拼手打鮮蝦丸
蜂巢豆腐拼日本蟹柳
豆腐浸一陣先食,既香口又索左湯底嘅味道。
蟹柳唔可以煮太耐會散開,浸幾秒就可以食得,好鮮甜

長城午餐肉拼鴨血
士多啤梨沙冰.鮮果特飲
2022-07-03 1638 浏览
閒日放假又是約好友飯局的好日子,這次相約住在油塘的好友,所以選了在東九龍的美食集中地--觀塘區的食肆來個晚餐;好友的要求是食肆的空間夠寬敞,食物有一定質素兼有一定物值比,可以的話帶點辣更好,而且最好自帶酒可免開瓶費,要滿足這些條件,我一下子想起了巧得鍋;經與好友商量之後欣然同意,就經Openrice大神找到餐廳電話,立刻打電話去訂位;從觀塘地鐵站出來,走了差不多十分鐘左右,約定好友在食肆所在的工廈前見面,然後一齊進入食肆;掃了出行碼量了體溫後入內,店員即時熱情地打個招呼,我報上之前打電話訂了位的,店員就帶了我們在餐廳的一隅坐下;位處工廈內地面樓層的巧得鍋,擁有高樓底的好處,很容易營造一個舒適寬敞的環境;內裡的裝飾以木紋+黑色色調為主,加上柔亮的燈光,又有適當的抽風及冷氣,所以身處其中用餐令人感覺很舒服!連好友也稱許,現時的後疫情時期在如此環境的餐廳用膳更令其放心!餐枱的設計是為火鍋及燒肉為主;餐具及枱面很整潔,沒有油膩感;與店員溝通一番之後,可免去我們帶酒的開瓶費,當然我們也叫上啤酒來搭配食物,尤其餐廳有供應比利時白啤Hoegaarden;餐牌上的食物選擇很豐富,好友一眼就看上了牛雜雞

餐牌上的食物選擇很豐富,好友一眼就看上了牛雜雞煲,既然如此,馬上落單;
醬料盤
隨即店員拿來九宮格般盛載的醬料盤,加上一枝冰凍的醬油;
冰凍醬油
好奇心驅使我一問,究竟醬油要冰凍係愛定係責任呢?答案:廚師們每天加入特製香料烹調,為保持新鮮所以要冷凍保存;
XO醬
另外店員特別推薦醬料盤中的XO醬,也是餐廳的廚師們精心炮製;
自調醬汁
隨後將幾款推介與自己喜愛的醬油料混合,醬油散發出濃郁的五香粉味及蒜香蝦乾等氣息,聞到這些香味頓覺肚餓,竟也有開胃作用!

等待牛雜雞煲上來之時,先用小食來下酒;
藕片
外表稱得上白滑的藕片,咀嚼起來滲出花椒的麻感與清新的花香味,與蓮藕本身的清甜,以及一點點的芝蔴,構成的質感非常討喜味蕾,配上我們帶來的清酒,帶來更綿長的餘韻,清酒中的米香與果香與蓮藕的本味十分相襯!
牛雜雞煲
之後到牛雜雞煲登場;二人份量中辣的牛雜雞煲(半隻雞),放在餐枱上凹下去的鍋爐上,確是更方便地夾起食物來;而本身煲中的食物份量也是滿滿的,一邊加熱一邊散發的食物調料香味更加令人垂涎!
牛膀
我就先來品嚐未必是人人喜愛的牛膀;牛膀的本味頗為霸道,所以先以滷水去烹調,可除去不討喜的羶味;醬汁中滲入了雞油與香辣味,而牛膀又吸收了此等醬汁,啖味起來既濃郁又恰到好處,加上煙韌又綿軟的口感,配上清酒確是一流!
牛肚
牛肚的質地帶著爽脆與煙韌,且肉汁豐沛,一口咬下去有爆汁感,惹味又過癮!配上凍凍的Hoegaarden白啤,冰火交織,更是絕妙!

然後,我在一堆牛雜當中夾到一件牛沙瓜,彈牙得來又帶著牛脂味感,物以罕為貴的部份真有其價值!
雞肉
雞肉充滿肉汁,雞皮的油潤又充份吸收了醬汁與辣勁,更透出一股牛雜的氣息,啖味在口中,每一口都是層次感十足又美味紛陳,無論配上清酒,紅酒或是Hoegaarden白啤,所呈現的酒食互為提升味感,都讓味蕾是那麼的享受!

與好友風花雪月地享受完這個牛雜雞煲後,是時候叫上一些火鍋食材來後續;因應著我們帶的是澳洲紅酒,好友提議來個澳洲和牛,而我就心儀紐西蘭羊肉與墨汁魚滑,再加上油麥菜拼唐生菜,大致都妥當就即刻落單;
而此刻店員建議我們可換個清湯鍋底來涮和牛,或是在雞煲中加湯來做個濃湯底,好友與我都偏向後者;
澳洲和牛
轉眼間店員遞來了點點雪花均勻地佈滿了胭脂色調的澳洲和牛,舖滿了整個碟子,已在外觀上跑出!
澳洲和牛
待濃湯一滾起,馬上夾起一片和牛在裡面暢泳了幾下,再夾起蘸上了自調的混醬;放入口中,細細地咀嚼了幾下,首先是醬汁的鹹味與香料味在口中展開,隨後被豐潤又細緻的牛脂包圍著味蕾,再帶出和牛的肉味!此時喝上一口比較濃郁的澳洲紅酒,鹹味果味以及酸度與和牛完全融合,將和牛的肉味再放大,且有令人滾動的回味!
澳洲和牛
與好友一齊大啖酒肉,很快就將其清零了!
紐西蘭羊肉嫩而不羶,適如其份的羊膏配搭紅酒也是實在的滋味,蘸上醬汁尤其五香粉味更襯托出羊肉的酥香!
墨汁魚滑
墨汁魚滑的爽滑彈牙,配上一小杯一小杯的清酒,一浪浪的鮮甜可口!
油麥菜拼唐生菜
火鍋的收結,烚得脆口的油麥菜以獨特的本味,吸收了雞牛羊的湯脂,素而不寡,確得真味!
唐生菜
唐生菜就啖出了蔬菜的甜味來,果是出濃湯而不染!
西瓜
最後,店員送了一客當造又甜潤的西瓜,完美了這一頓雞煲火鍋晚宴!

單從食物出發,當牛雜遇上惹味的雞煲,再有澳洲和牛的精神演繹,紐西蘭羊肉的助興,巧得鍋的出品令人的味蕾充足了電,已值得大讚!
2022-06-20
牛雜雞煲
牛膀
牛肚
2022-07-02 102 浏览
今晚想打邊爐!黎到觀塘呢間巧得鍋,一入執覺得好光猛又乾淨,個廁所真心超乾淨😂😂首先有餐前小食,又有9格醬料,中意xo醬!我地叫左鮑魚雞煲半隻,入面有4隻鮑魚🥰 好入味,bb辣其實冇乜辣度,岩哂唔食得辣既人。個雞煲醬幾好味,我地食完雞之後,店員會埋黎加湯,由於我地好中意個雞煲醬,仲問店員拎多左一碗加入湯底。另外仲叫左澳洲和牛大份,真係有好多片😝 同埋叫左個白鱔片,我覺得個鱔片好爽脆,不錯不錯!最後食到飽飽仲有生果送,今次係西瓜,好甜又多汁!

首先有餐前小食,又有9格醬料,中意xo醬!

• 白鱔