2017-08-09 159 浏览
收工近近地黎左呢度食串燒,d朋友講幾惹味幾正,就黎試下啦😋😋😋門面幾靚,但位置較密,如果中意坐得舒服既朋友可以就無咁中意了,不過d野食係好好味架,所以自己取捨喇😁😁😁😁😁平時唔會就咁食韮菜既我,佢地整到我一試難忘,搶食添呀,因為燒得好可口好惹味,完全唔會有青蔥果d味,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雞翼控既我,緊係一定要叫雞翼試下啦,燒到皮脆內軟,佢地奄得個雞翼好入味,不過一串就得2隻,睇黎我要不斷encore喇,無得頂😋😋😋😋燒茄子,唔洗講,正到爆,佢d調味好夾個茄子,份量又剛剛好2人份量👍🏻呢個辣味炒螺好惹味👏🏻👏🏻👏🏻讚雞皮串又係我至愛,炸至金黃,皮脆但又唔會無咬口感👍🏻整體好好,要黎再食呀😋😋😋😋😋

呢個辣味炒螺好惹味👏🏻👏🏻👏🏻讚

雞皮串又係我至愛,炸至金黃,皮脆但又唔會無咬口感👍🏻
整體好好,要黎再食呀😋😋😋😋😋
2017-08-08
2017-08-04 144 浏览
留意左呢間好耐,可惜好少去到佐敦個邊,有日放工的起心肝,去試下佢。好怕等位嘅我,一早打左去book定位先,七點已經就黎滿座,有啲枱仲坐埋係室外,好好生意。我地坐左係入面間房,個位有少少逼,不過係接受到。侍應都幾友善,有問必答。冇影哂啲嘢食,但佢地即叫即燒,全部都好熱辣辣,好香口。蒜蓉蟶子好好味🤤超香呢個係唔知咩黑松露玉子,好食!我最鍾意嘅燒魷魚啊😳🤤🤤🤤燒茄子,略嫌少少太淋,但都係好味芝士西蘭花🤤好正嘅一餐,食到好飽,推介!

冇影哂啲嘢食,但佢地即叫即燒,全部都好熱辣辣,好香口。

蒜蓉蟶子好好味🤤超香
呢個係唔知咩黑松露玉子,好食!

我最鍾意嘅燒魷魚啊😳🤤🤤🤤

燒茄子,略嫌少少太淋,但都係好味

芝士西蘭花🤤

好正嘅一餐,食到好飽,推介!
2017-06-30
  • 黑松露燒腐皮溫泉玉子
  • 川香肉碎燒茄子
  • 燒日本黑豚露筍卷
2017-07-19 286 浏览
真係好多年冇黎喱頭, 成日都覺得喱邊唔太就腳, 但就一向都知喱頭有好多餐廳選擇, 而我男人未試過黎喱區食野, 所以我地2個都有少少期待由於選擇太多的關係, 都行左好多個圈先決定去喱間, 原因係佢地門口擺有draft Sapporo, 其實服務我就覺得麻麻, 不過坐低之後望左openrice 的食評好似都唔錯, 所以就唔轉場啦 ~有D 失望o既係第一碟到的係韭菜, 不過不失啦, 調味料其實可以加多一d, 不過每枱其實都擺左一樽孜然粉同埋辣椒粉, 可以按自己的口味調味唔記得左個腸仔叫咩名,但好juicy , 味道好濃, 有d 似台灣o個種腸, 好食!一口牛, OK啦, 幾嫩滑喱個芝士雞槌有驚喜, 味道夠, 又有少少辣味, 熱辣辣, 我覺得可以成晚都淨係飲啤酒同食喱個雞槌囉 ! 推介 !芝士豬腩肉多春魚都幾好只係叫左以上的食物, 加左6杯SAPPORO, 一共600蚊, 都OK o既, 如果想食串燒的話都值得一試。

一口牛, OK啦, 幾嫩滑

芝士豬腩肉

多春魚都幾好

2017-07-18
  • 芝士炸雞槌
鬥嘴是很多情侶或密友的必經階段或沿用的相處模式,你說我一句,我又反駁你一句,這樣的「寸來寸去」既能促進溝通,也能為生活添上情趣。是夜筆者和寶貝來到《川燒》選擇不用鬥咀,而是以吃的「串來串去」增進感情。《川燒》位於佐敦文英街,從佐敦地鐵站走過去需時約15分鐘。這𥚃自成一角,林立着大大小小的燒烤店,形成有規模的烤物小區。筆者七時半到達《川燒》,想不到閒日都能全場爆滿,座無虛席,幸好幾星期前預訂了位置。古色古香的中式牌匾,木製通花吊燈,深啡木的傢俱,處處流露古典中國風。餐牌主打四川結合日式和風的串燒和燒物小食,選擇超過100款,令人喜出望外的是,除了一般的燒雞翼、燒魷魚和燒牛肋骨,大廚亦不時設計特別菜色,如燒黑松露腐皮溫泉玉子、燒飛魚卵子香腸和燒特濃芝士五花腩。川辣酒煮東風螺($48)筆者對辣酒煮花螺有着一定的情意結,因為每次外出到中菜館,辣酒煮花螺是家人必定會點的菜式。《川燒》的川辣酒煮東風螺烹調得很高水準,有別於外邊的餐館把螺肉煮得太久而變硬,或者烹調時間太短以致淡而無味,這裏的螺肉保持爽彈鮮嫩,粒粒滲透了以花椒、八角、豆瓣酱、花雕酒和秘密醬料等的香濃醬汁,令人欲罷不能!燒帶子$48把爆
川辣酒煮東風螺($48)
燒帶子$48
把爆香的蒜頭、辣椒、蔥粒、蕃紅花鋪滿帶子再蒸,帶子肥美滑嫩,沾上秘製醬油,鮮味極緻提升。
秘製醬燒BB豬肋骨 ($138)
豬肋骨份量超級多,以秘製醬汁先醃,味道像燒烤醬加了點辣,非常惹味!
燒特級牛脷芯 ($38)
牛脷芯為牛舌中間最右邊的一部份,最適合做燒烤,比一般牛舌更爽脆彈牙,配合大廚點到即止的功力,滋味滿分。
燒鮮蝦膠腐皮卷 ($36)
酥脆腐皮包裹著彈牙蝦膠,切成一片片像日式捲物,配上燒汁,多重口感。
川香肉碎燒茄子 ($46)
茄子先完全去皮,雪白的茄子肉塗上秘製醬汁和麻油,再鋪上肉碎、蒜蓉、花椒等香料,茄子肉軟糯香甜,和川式辣味相映成趣,連一向完全不吃茄子的寶貝,也吃得津津有味。
蜀都炒飯 ($78)
香蔥、蛋絲、辣椒、肉碎、紅椒和秘製辣粉炒製而成,飯粒是比較濕潤一種,香口惹味。
燒芝麻湯圓 ($24 )
燒得外層香脆可口,內裏如日式年糕,煙煙韌韌,如果饀料是紅豆就再完成一點了。
1664 ($38)
銀菊露 ($18)

總括而言,《川燒》的烤物質素高,價格合理,店員充滿熱誠,主動介紹菜式,又收集顧客的意見。雖然座位與座位很近,不能說祕密,但店內非常熱鬧,絕對適合大伙兒來聚會。
2017-06-15
2017-06-28 370 浏览
今日太遲食tea啦,晚飯時間都完全不餓,所以決定由海港城走過來吃宵夜。其實半年前已經很想試這間串燒,無奈這個地點很吊腳,朋友不肯陪我來,如果不是這次不知什麼時候可以來吃呢未夠9點到達,爆場要等位等左10分鐘左右,個waiter就帶左我地去下條街尾既一個冇招牌&寫住私人地方既鋪位就坐。其實都幾細,放左6張左右2人枱。落完單個waiter走埋,成間房得堆客… 坐多陣就聽到d客吹水話等咁耐…每張枱都有辣椒粉同孜然粉比你調味等左25分鐘終於有野上,炸香脆雞軟骨,燒特級牛利芯(上)&鹽燒熊本一口和牛(下)。 雞軟骨偏凍,脆軟感蓋唔過油膩感。一口和牛普通。推介特級牛利芯,1串3件就成40蚊,雖然唔多熱但厚切彈牙,juicy, 好香牛味燒鮮蝦膠腐皮卷~ 這個配搭頗不錯的,蝦味雖不太顯但外脆內軟。如果中間的蝦膠冇咁咸及有少少彈牙就應該更好了燒秘製雞中翼~ 冇咩特別燒雞皮~ 食燒雞皮應該係想享受脆中伴著少少煙韌的口感,但凍哂,完全唔脆黑松露腐皮溫泉玉子~ 用腐皮裝住溫泉蛋可以成舊放入口,唔會浪費任何溢出既蛋汁有黑松露調下味,連唔多食生蛋既我都覺得這溫泉蛋易入口。這裏的燒韮菜是我見過燒得最均勻的,沒有一

未夠9點到達,爆場要等位

每張枱都有辣椒粉同孜然粉比你調味

燒秘製雞中翼~ 冇咩特別

有黑松露調下味,連唔多食生蛋既我都覺得這溫泉蛋易入口。

這裏的燒韮菜是我見過燒得最均勻的,沒有一邊焦的情況,但我反而唔肯定係咪先焯後燒的了 。

呢間私竇同個主鋪隔左成條街,等d野食由廚房拎過黎其實已經唔熱,而且仲要等好耐… 唔算平既價錢但普通既食物質素同冇(人)服務,除非順路及主鋪有位(重點),否則應該冇第二次~
2017-06-10
$138 (宵夜)
  • 燒特級牛脷蕊
佐敦一向多餐廳,但我一直沒有機會去,今次住在附近的好友提議我們去吃串燒,我本身好喜歡串燒店的氣氛,所以舉腳讚成呀! 一行六人,浩浩蕩蕩去食串燒!門外是帶有中國風的佈置啊!好有氣派!一如所有串燒店,座位比較迫,檯與檯之間都比較貼近,所以想傾心事的話,串燒店並不適合呢! 相反,一大班朋友聚餐,氣氛好熱鬧!好友最愛的燒牛舌,但這不是簡單的牛舌,而是牛舌芯,是質感最好的一部份,超級彈牙,配上黑椒、鹽,惹味!蟶子Fans必點蒜蓉燒蟶子,好鮮味,好正!蟶子好大隻,有朋友說有沙,但我那隻剛好沒有,所以覺得好好味!燒生蠔也是另一推介,愛吃蠔的朋友,一定會喜歡這種半生熟的燒蠔,有燒香味,也有生蠔的新鮮海水味!第一次接觸這款魚,名字好特別,叫燒海殼王,魚好大條,魚身厚也多肉,需要燒45分鐘,所來想吃海殼王的朋友,最好一坐下便立即落單啊! 這款魚的魚肉好滑,骨也不算多,一吃便愛上。好入味的秘製醬燒BB豬肋骨,好夠味冰鎮芥蘭好脆口,點醬油吃好正!川香肉碎燒茄子,吃的時候必須配上肉碎,這樣會更香更惹味啊!因為吃串燒實在很難吃得飽,尤其人多的時候,所以我們點了蜀都炒飯醫肚,人多一人只有一口,吃了還是未飽,哈哈!

牛舌芯
蒜蓉燒蟶子
燒生蠔
燒海殻王
秘製醬燒BB豬肋骨
好入味的秘製醬燒BB豬肋骨,好夠味
冰鎮芥蘭
冰鎮芥蘭好脆口,點醬油吃好正!
川香肉碎燒茄子
川香肉碎燒茄子,吃的時候必須配上肉碎,這樣會更香更惹味啊!
蜀都炒飯
因為吃串燒實在很難吃得飽,尤其人多的時候,所以我們點了蜀都炒飯醫肚,人多一人只有一口,吃了還是未飽,哈哈! (我們太大食了嗎?)
甜品點了雪葩,檸檬雪葩好清新,正好為吃了香口熱氣食物的我們Fresh一下 =)
總綜來說,食材新鮮,價錢也算OK,唯一是每碟份量不會太多,人多的話要點多些才夠啊!
2017-05-25
牛舌芯
蒜蓉燒蟶子
燒生蠔
燒海殻王
2017-06-17 152 浏览
我老婆出名鍾意食辣, 而我又愛吃串燒, 所以揀選了這間餐廳一次過滿足我們兩公婆的願望……這裏食店林立選擇繁多, 尤其是串燒店基本上通街都係, 但這間餐廳口碑不錯好彩我們早訂位, 所以不用等位便能進餐。由於天氣炎熱, 我揀選了鬼佬涼茶1664作餐飲, 太太選了銀菊露下下火。小食選了辣酒煮東風螺, 愛辣的朋友一定不能錯過, 又辣又香螺肉大大粒!大花竹蝦, 特別適合愛蒜香的我, 生熟蒜混合而成 ,蒜蓉味配合上新鮮海鮮簡直冇得頂!串燒方面, 揀選了特級牛脷心和鮮蝦膠腐皮卷, 這裏的優點是食材新鮮,配上川辣的做法,跟一般的串燒店有所不同。而且到川香肉碎燒茄子,茄子配上蒜蓉味道剛剛好剛才吃了這麼多串燒肉類和海鮮,配上清香的茄子感覺良好!蜀都炒飯: 炒飯包括蛋、蔥花、洋蔥、蒜蓉肉碎, 雖然食材簡單, 但由於大主廚藝高超, 即使大大碟我們兩公婆還是吃光了!醬燒bb豬肋骨: 雖然製作需時, 但由於這裏的豬肋骨配上秘製醬汁絕對可稱得上天仙配!甜品簡簡單單叫過燒芝麻湯圓,已是完美的一餐。 最後不得不提這裏的店員態度和服務非常好, 特別是盈盈,全晚細心照顧我們 ,客觀介紹食材,專業值得一讚!
  • 秘製醬燒BB豬肋骨
  • 蜀都炒飯
2017-06-16 121 浏览
川燒的出品很不錯!重點介紹一下以下4款燒物: 燒聖子是川燒的名物,可惜我們落單時已sold out! 服務員推介了這款看似燒帶子的貝殼類燒物。口感比帶子更有嚼頭,特別喜歡鋪面的蒜頭粒,整個吃後很滿足!燒全蟹賣相很美!打開蟹殼,蟹膏又多又鮮味!雖然蟹肉不算多,但伴隨著燒烤的氣味,不錯!燒湯圓有點像日本的燒粉團,不同的是沒有了外層的醬汁和多了湯圓內的芝麻餡。算是比較特別的甜品!哈哈!來到水果環節還是來點燒的!我們要了燒菠蘿-燒得暖暖的,燒後的菠蘿酸酸甜甜,而且口感沒有生菠蘿那麼硬。推薦沒有對菠蘿敏感的朋友,這是一種很好的飯後水果呀!
川燒的出品很不錯!重點介紹一下以下4款燒物:

燒聖子是川燒的名物,可惜我們落單時已sold out!

燒全蟹賣相很美!

燒湯圓
算是比較特別的甜品

哈哈!來到水果環節還是來點燒的!
推薦沒有對菠蘿敏感的朋友,這是一種很好的飯後水果呀!
2017-06-15
  • 燒全蟹
2017-06-15 214 浏览
一班朋友好耐無見, 好多傾計,食串燒就啱曬,一路等燒一路食一路傾到飽.暢所欲言,又點少得暢飲,試左呢支夏威夷啤酒,清新不苦,配串燒,解辣之選.川燒的串燒,我們order左少辣,其位朋友不能太吃辣的接受到。燒茄子切件上,再配川味肉碎,惹味,不會太辣。用黎送飯一流。燒豬肋骨,精髓在秘製醬汁, 火侯又剛好,bb豬肉質好嫩,唔加醬汁都已經夠入味。燒海鮮,我地選了蟶子皇同日本廣島蠔.蟶子皇新鮮,但味道差d, 其中一兩隻有沙。驚喜之一,推介燒蠔,好滑。蠔味好出色,encore必選。鹽燒海殼王,好少見呢隻魚。好大條,但肉質鮮美,好考功夫,要燒得剛好唔乾。如果想食,一坐低就要落單,要燒45分鐘。最後,以我喜歡的燒菠蘿作為甜品。
Big wave

川香肉碎燒茄子
燒茄子切件上,再配川味肉碎,惹味,不會太辣。用黎送飯一流。

燒日本廣島蠔
燒海鮮,我地選了蟶子皇同日本廣島蠔.

蟶子皇新鮮,但味道差d, 其中一兩隻有沙。
驚喜之一,推介燒蠔,好滑。蠔味好出色,encore必選。
燒海殼王
最後,以我喜歡的燒菠蘿作為甜品
2017-06-01
$300 (宵夜)
2017-06-11 86 浏览
朋友聚会约在这里,吃的蛮开心,跟朋友也聊的蛮开心,很棒的friday night我比较重口味,所以不停的手动加辣哈哈!最喜欢川香海蜇伴青瓜,跟我在内地吃的特别像,但是这家做的又非常的入味!海蜇脆脆,青瓜清爽,伴着辣子,口感十足!烧多春鱼与酱爆芝心牛丸也都很好吃,味足,加上冰爽的啤酒,惬意吖朋友喜欢吃素,所以点了很多烧油麦菜跟韭菜什么的,后来我们还share了一个菠萝雪葩,这一冷一热的交替下肚,肯定痘痘要冒出来了,但是吃的很爽,所以不管那么多啦,这里真的很适合朋友聚会,喝啤酒吃串烧,下次还会再来

2017-06-02
  • 川香海蜇伴青瓜
2017-06-09 1629 浏览
今晚收工家姐話帶我去食正野!原來是帶我去位於佐敦附近的川燒食串燒,我這個路痴當然是第一次去啦,沒想到這附近有很多不錯的餐廳呢!不管門面還是店內裝潢也有點像居酒屋呢!她們試了推介的 啤酒麥子啤酒偏重薄荷味,而另一款推介的Kona big wave味道相對較易入口!川香海蜇頭拌青瓜有少少辣,但配上爽口的青瓜很惹味!作為餐前小菜很開胃呢!燒櫻花蝦芥末香腸香腸燒至外皮香脆,而香腸內的櫻花蝦碎更增添口感!切件上碟一口一粒很方便,不過要是整條上碟一定更滿足!冰鎮芥蘭炒菜就試得多,第一次食冰鎮的蔬菜,感覺很特別!味道很滿而且帶有青菜原有的味道!食落很清新很爽脆,果然是很適合夏天食用的期間限定菜式!秘製醬燒BB豬肋骨燒得剛剛好,一咬就能將肋骨和肉拆開!醬汁好惹味而且開胃,令人想一食再食!燒海殼王第一次聽當然都是第一次食,雖然其貌不揚,但確實好好味,魚肉又嫩又滑!店員說這條魚需要花上45分鐘來烹調,燒至外皮酥脆而又可以保留了原有的肉汁,這道菜值得一試喔!特級牛脷心食串燒點可以沒有牛脷呢!牛舌好爽口彈牙呀、一串真的不夠食啦!除了肉類我們還點了燒日本廣島生蠔($58/2隻)蜀都炒飯無飯不歡的我,點都要點個飯
今晚收工家姐話帶我去食正野!

不管門面還是店內裝潢也有點像居酒屋呢!

她們試了推介的 啤酒

川香海蜇頭拌青瓜
有少少辣,但配上爽口的青瓜很惹味!
作為餐前小菜很開胃呢!

冰鎮芥蘭
食落很清新很爽脆,果然是很適合夏天食用的期間限定菜式!

秘製醬燒BB豬肋骨
燒得剛剛好,一咬就能將肋骨和肉拆開!
醬汁好惹味而且開胃,令人想一食再食!

特級牛脷心
食串燒點可以沒有牛脷呢!
牛舌好爽口彈牙呀、一串真的不夠食啦!
特級牛脷心

除了肉類我們還點了燒日本廣島生蠔($58/2隻)
燒日本廣島生蠔

蜀都炒飯
無飯不歡的我,點都要點個飯才滿足!而且食串燒真的食不飽,但食太多又怕好油膩,所以點都要有點飯來調節一下!炒飯份量不算太多,但味道很不錯,因為辣辣地好惹味,令人食慾大增!

2017-05-25
燒日本廣島生蠔
2017-06-06 192 浏览
尋晚老婆大人睇完電視啲飲食節目,今日就話好想食串燒。好啦,橫掂都好耐無食串燒了。今晚黎呢間川燒位於佐敦文英街,老婆大人就話點解好似熟口熟面,我答佢「梗係啦,隔離咪油麻地狗公園囉,你早兩日先黎過」整張MENU睇下先都好多選擇喎都係揀左野飲先,食串燒最好叫枝啤酒飲下,無咁熱氣吖嗎最後叫左呢支KONA BIG WAVE,啤酒味唔算太重,平時唔多飲酒都可以一試。先黎季節限定嘅--冰鎮芥蘭勁芥蘭一啲都唔苦喎,加上天時暑熱,整個涼伴前菜真係可以開開胃口。川香海蜇伴青瓜--細個成日叫海蜇做橡筋,就係鍾意啲「橡筋」夠煙韌再配上爽口青瓜,又一醒胃之選。燒鮮蝦膠腐皮卷--外層燒得很脆,內裡蝦膠很滑且香。燒特級牛舌心--牛舌都是屬於較稀少的部分,所以我會慢慢品嚐,肉質夠嫩,牛味十足。特別推介--蟶子王SIZE相當大,不愧蟶子王之名肉質爽口彈牙,味道鮮甜,只想一吃再吃。呢款燒日本廣島蠔,雖然並非十分肥美,但蠔味非常濃,而且也沒有燒得很乾,內裡仍然保留著水份。燒芝麻湯圓我第一次食,平日食芝麻湯圓糖水時,成日比啲湯沖走了芝麻。但燒湯圓就唔會了,芝麻燒過後更香,外皮則相當煙韌,作為甜品夠晒滿足。

整張MENU睇下先
都好多選擇喎

都係揀左野飲先,食串燒最好叫枝啤酒飲下,無咁熱氣吖嗎
先黎季節限定嘅--冰鎮芥蘭
川香海蜇伴青瓜

燒鮮蝦膠腐皮卷

燒鮮蝦膠腐皮卷--外層燒得很脆,內裡蝦膠很滑且香。
燒特級牛脷心

蟶子王

特別推介--蟶子王
SIZE相當大,不愧蟶子王之名
肉質爽口彈牙,味道鮮甜,只想一吃再吃。

燒芝麻湯圓

燒鮮蝦膠腐皮卷
燒特級牛脷心
蟶子王
燒芝麻湯圓
2017-06-04 111 浏览
天氣好熱,無咩意慾食野淨係好想飲野,食下小時食。係openrice見到<川燒>咁多好評就黎試下啦。由於唔係好識去,所以遲左dd,staff重打黎温馨提示下tim.一坐低二話不說,黎個1664先!重點左<雞泡魚干><燒尤魚筒><牛肋軍><茄子>後來重追加<冷烏冬><燒雜菇><燒尤魚筒><燒通菜>不過愈坐愈熱啦,員工見到我地咁主動話幫我地調位同比冰水我地!其實重好想食雪(巴),但係已經好飽啦!坐下傾下,真係十分正!大班人又岩,兩小口都岩!重有好多野都想試,留返下次再去過!
天氣好熱,無咩意慾食野
淨係好想飲野,食下小時食。
係openrice見到<川燒>咁多好評就黎試下啦。
一坐低二話不說,黎個1664先!
重點左<雞泡魚干><燒尤魚筒><牛肋軍><茄子>

後來重追加<冷烏冬><燒雜菇><燒尤魚筒><燒通菜>

其實重好想食雪(巴),但係已經好飽啦!

2017-06-03
  • 川香肉碎燒茄子
2017-06-02 111 浏览
每個月都去一次佐敦文英街搵朋友聚下,這個時候夜晚多數都落樓下串燒店吃個晚餐,而我們最鍾意光顧的就是這一間川燒。覺得他舖頭細細 ,但氣氛好好。加上食物燒得不錯夠特別每兩三個月都會有少少轉變 餐前小食還是 川鄉海蜇頭拌青瓜辣味很香,海蜇頭、青瓜很爽…作為餐前小食非常惹味。燒珍寶大元貝 非常大隻、很入味、鮮甜第一次吃燒通菜原來燒起上來的菜都很好味,爽口又清甜, 略嫌分量不多燒黑豚肉秋葵卷黑豚肉比較薄, 但秋葵卷燒得很爽口,反而沒有平常吃那種滑珊珊感覺,很新鮮。燒茄子感覺非常像魚香茄子切粒成蓉,上面鋪滿肉碎,再淋上川辣汁,沒有辣到吃不下,空口吃也覺得非常正,其實是可以送幾碗飯的好料。燒海殼王 非常大的一條魚, 香味四溢 切開魚身,肉色嫩白,肉質嫩滑,點上酸汁,引出魚肉鮮甜。 魚骨不多,可以啖啖肉。

覺得他舖頭細細 ,但氣氛好好。
加上食物燒得不錯夠特別
每兩三個月都會有少少轉變

餐前小食還是 川鄉海蜇頭拌青瓜
辣味很香,海蜇頭、青瓜很爽…作為餐前小食非常惹味。

燒珍寶大元貝
非常大隻、很入味、鮮甜

第一次吃燒通菜
原來燒起上來的菜都很好味,爽口又清甜, 略嫌分量不多

燒黑豚肉秋葵卷

燒茄子
感覺非常像魚香茄子

2017-05-30 460 浏览
每次去渡船街一帶離不開都是去食火鍋或串燒今次就由朋友推介去食川燒聽落食川燒就會以為每款都是辛辣的款式不過此店並非如此亦有很多不辣的選擇如果很愛大辣的人可以跟店員要求多辣當晚7PM已經坐滿客人店裡有一間房當晚被安排坐在這房中感覺這裡坐得較舒適房裡有個服務鐘不怕坐得太入而叫不到侍應生了吃串燒配啤酒是最佳配搭這店有本地啤酒系列點了<麥子薄荷味啤酒 $58>味道就像每朝早用薄荷牙膏刷完牙漱口的味道未必受歡迎的味道這裡的燒茄子是原條切段上蝶的川香肉碎很惹味不太辣但略嬚茄子肉不夠入味<燒特級牛舌心 $38/串>我的串燒必點食物: 牛舌這店的是牛舌心,即是牛舌除去舌尖、舌根和兩側,剩下的部分油花分佈會較均勻的,也就是俗稱「舌心」的部位口感會較一般的牛舌嫰滑彈牙,口感亦會有點似在吃霜降牛肉般吃過多間串燒點,很少店會用牛舌心呢,正!蟶子王 $80/ 隻大大隻,但有點失望就是當晚的蟶子有少許沙<燒日本廣島蠔 $58/ 2隻>吃到朋友們每位都讚的大大隻蠔蠔味夠鮮夠出特別要讚這蠔的調味是用了大粒熟蒜<冰鎮芥蘭 $38>整晚吃的都是熱氣食物及肉類為
每次去渡船街一帶

但略嬚茄子肉不夠入味

燒特級牛舌心
<燒特級牛舌心 $38/串>

我的串燒必點食物: 牛舌

口感會較一般的牛舌嫰滑彈牙,口感亦會有點似在吃霜降牛肉般
吃過多間串燒點,很少店會用牛舌心呢,正!

蟶子王 $80/ 隻
大大隻,但有點失望就是當晚的蟶子有少許沙

<燒日本廣島蠔 $58/ 2隻>

沒有燒到乾身
仍可以吃到啖啖肉

<柚子雪芭> $48

雪芭細細個
柚子味很突出、很清新
為晚餐畫上滿足的句號
燒特級牛舌心