唔經唔覺,原來我試左upload相,upload左一個月,先upload到三張真係奇怪,係依個食評係咁咋,期間我有寫其他食評,幾8,9張相,都係一upload就OK,唯有依個食評,我放棄upload相了;就咁寫寫就算。1月其實仔仔要考試,基本上都唔多想出街;但係舅父打黎話食串燒,仔一聽到就話要去。咁吊頸都要抖下氣既,就出街食一晚咁多啦。原本婆婆話係佐敦,地鐵到好快啦,食完就走;又預左6點食,5點我地就出門口啦。點知...地址係寫佐敦,實在係無雷公咁遠;佐敦地鐵出會行到傻囉,重要又落雨又凍。再睇Google Map,原來要去柯士甸站,不過都唔近架,都要行十分鐘先到。又凍又落雨,行過去果下真係好辛苦。而且去到,已經係6點半打後啦下次婆婆講野,都係要check清楚先;佢都唔係第一次老點我地。好彩都算好,冇Book枱都重有位,我地坐底冇耐就Full晒啦。因為串燒都係一串2串咁叫,我地一共叫左20幾樣野;都上得幾快,食完一樣第二樣就黎啦。雖然價錢唔係貴,但因為個價係For 1,2串的,所以叫落,其實都幾貴架。不過大多數野都幾好味,舅父話起碼食完知自己食緊乜,上次韓燒佢燒得好唔滿意,話燒完果D都唔
好彩都算好,冇Book枱都重有位,我地坐底冇耐就Full晒啦。因為串燒都係一串2串咁叫,我地一共叫左20幾樣野;都上得幾快,食完一樣第二樣就黎啦。雖然價錢唔係貴,但因為個價係For 1,2串的,所以叫落,其實都幾貴架。不過大多數野都幾好味,舅父話起碼食完知自己食緊乜,上次韓燒佢燒得好唔滿意,話燒完果D都唔知係乜喎,又話份量少咁。但其實,我覺得上次韓燒都好味,只係要自己燒,舅父懶覺得麻煩姐。
鹽燒龍蝦仔
upload左一個月先upload到三張相,依張係其中一張,店員推介的鹽燒龍蝦仔。真係勁細隻,比想像中細,而且勁鹹,真心依個麻麻地。
4個人叫左3個特飲同一支啤酒,唔係太記得叫左乜,我只記得自己個杯係荔枝梳打,幾好飲。
炸芝士年糕
我勁鍾意既芝士年糕,其實完全唔記得影相已經比我食左,所以得番一舊係碟呢。
另外重叫左燒牛脷,元貝,田雞,芝士五花腩,炸雞軟骨,炸豆腐;重有好多好多。
牛脷,豆腐都勁勁勁好味,重有黑松露西蘭花都唔錯;羊架都好美。但有個牛肉粒就唔好味啦,完全冇味,同牛脷冇得比;牛脷我地係食完要再order的

重有一個唔好味既係煙肉荔枝卷;其他的大多數都幾好味。係雖然離地鐵有D遠,交通唔多方便;但都值得再去既食店
2018-01-06
炸芝士年糕
2018-01-30 89 浏览
同朋友一齊 ,當然就梗系想食串燒啦依度既食物都好有質素。牛舌系最值得推介。環境非常有中國風味,是很多餐廳沒有的,非常特別,有特色,而且地點就腳,下次一定會再黎嫁。
同朋友一齊 ,當然就梗系想食串燒啦
依度既食物都好有質素。
牛舌系最值得推介。
2018-01-13 117 浏览
Every dish we ordered was yummy! Skewers of barbecue meats, seafood, vegetables... Soup and dessert were good too. We also loved the music (which is rare).

2018-01-07
2017-12-18 181 浏览
之前聽朋友講佐敦間川燒好出名,甘就去試下,我地叫左燒牛肉粒,燒芝士五花腩,炸雞軟骨,當然吾小得配返啤酒黎飲,首先講下牛先,d牛完全無牛味,又過熟好韌,牛吾得就試下雞軟骨,成碟雞軟骨8.7成係脂肪配雞肉,非常之油,我食左幾件就無在食,之後在食埋個芝士五花腩,算正正常常,芝士同五花腩都算幾夾,最後我地叫左個涼拌皮蛋豆腐,反而係個涼拌豆腐最好味,我前後叫左兩份黎食,今餐我都算係有d失望,因為見都幾多人推介,可能係甘岩今晚水準吾得掛,應該會在黎試多次,俾多一次機會大家
2017-10-21
2017-11-23 194 浏览
佐敦渡船角出名美食多,上網睇呢間餐廳都幾多推介,所以就黎食啦。職員推廣我哋食蝦,大大隻好爽口,果然係好推介。之後再嚟兩隻燒蟹,火候時間都操控得好好,正!仲有黑色墨魚腸,係必食。
職員推廣我哋食蝦,大大隻好爽口,果然係好推介。
之後再嚟兩隻燒蟹,火候時間都操控得好好,正!
仲有黑色墨魚腸,係必食。
2017-11-19 5415 浏览
有好友知我喜食川菜,這晚約局於佐敦食街渡船角的一家餐廳--川燒;店名改得頗佳,讓我此等川菜粉絲一聽其名就有所期待,尤其近日天氣開始轉涼,最適合吃一些辣物(其實只要喜愛,一年四季都適合)來暖暖身!朋友訂了八時的位,我七時多已到達就先行入座;門面的裝潢有中國風的古撲,實木牌匾上以大漆寫上店名,底下周圍以鏤空花紋木飾襯托著,施以燈光照射,尤其亮眼!店內的氛圍與門面頗為一致,由餐桌椅到仿古大紅燈籠,營造了很溫暖的感覺!唯一有些不足處就是餐桌之間的擺設較緊密,但這或許是香港餐飲業者所面臨高租金的問題所致!趁好友未到之時,可細閱一番餐牌;觀其內容,似有川式加日式的融和菜式可供選擇,而且酒單偏重清酒;其中有不少菜式都是我杯茶,邊看邊有定數;之後好友到來,再商議了一下,就馬上落單;因就著所點菜式,這次與好友都沒有點酒而點了梳打凍飲,飲品上來後不久,第一道菜式--川辣酒煮東風螺也跟著遞上;一股濃郁的香料味乘著酒味即時在空中飄散,撲鼻而來;湯底料頭十足,海螺個頭也大粒;挑一粒來嚐味,一入口辣勁即時擴散,以花椒為主的及各種香料味隨後而至,麻勁也慢慢透出,加上咀嚼起來肉質的鮮爽彈牙又乾淨無沙,大大地演繹了川式

朋友訂了八時的位,我七時多已到達就先行入座;

川辣酒煮東風螺

一股濃郁的香料味乘著酒味即時在空中飄散,撲鼻而來;湯底料頭十足,海螺個頭也大粒;挑一粒來嚐味,一入口辣勁即時擴散,以花椒為主的及各種香料味隨後而至,麻勁也慢慢透出,加上咀嚼起來肉質的鮮爽彈牙又乾淨無沙,大大地演繹了川式麻辣與海鮮的極佳融合,將海洋氣息濃艷地塗抹了一番,卻又是那麼地令人驚艷!

川香肉碎燒茄子

第二味的川香肉碎燒茄子,將炒香的蒜蓉混合著辣椒及其他香料,肉碎的份量與調味得宜,令相對清淡沒甚調味的燒白茄子增加了肉慾的質感,啖味在口中感到有多種層次,在那濃郁的辣味香料的加持下,茄子的酥軟腍滑彷彿昇華到肥肉般的口感!

在兩款川式食物後,接下來是日式口味的燒物;
燒鮮白鱔

燒鮮白鱔的素材選料極佳,肉質彈滑,一入囗那油脂包圍著鱔肉的協調性即時爆發!鱔皮燒得極脆口,如薯片般的鬆化;有黑椒碎粒與燒汁的提味下,鮮上加鮮,將燒鱔該有的美好元素都表現出來了!

燒特級牛脷心

至於燒特級牛脷心,據侍應生介紹是取牛舌最精華的部份去炮製,難怪吃起來是那麼爽脆彈牙!燒製時間與火候控制的得宜,令滲出的油份,剛好包圍著牛脷心;只用黑椒與海鹽作調味,就已帶出上好的滋味!

鹽燒熊本一口和牛粒

鹽燒熊本一口和牛粒,基本上與牛脷心同出一轍;只是和牛的本味更濃,肉汁與油脂在味蕾上更具擴張性,因此造就了和牛粒的口感滑溜,回韻悠長!

接連的燒物肉食過後,要些蔬菜類來解解膩;
冰鎮芥蘭

值得一讚的--冰鎮芥蘭,咀嚼起來冰爽脆彈,芥蘭的本味在蘸上芥末醬油後更表現得淋漓盡致--芥末的刺鼻感過後,香氣與芥蘭融合得很完美,此味確有提神解膩之效!

燒法國蘆筍

而燒法國蘆筍也是以爽脆為主,有些煙燻氣息增加了層次,整體也相當不錯!

蜀都炒飯

壓軸的澱粉質食物--蜀都炒飯,巧妙的辣勁貫切始終,而且飯粒炒得頗乾身,恰當的油份令咀嚼起來的口感確是美妙,兩人很快便把這炒飯清掉了!

柚子雪葩

席末的甜品我點了柚子雪葩;豐腴的柚子香氣,靈巧的酸度,啖味在口中,質感幼滑,由舌尖滑落喉嚨,一氣呵成,十分美滿的收結!

總結此餐,在佐敦區內又嚐到了一頓美好的晚餐!而此餐價宜物美,兼得川香味之體,日燒物之魂,兩者俱佳,讓人激賞!
2017-11-06
冰鎮芥蘭
燒法國蘆筍
柚子雪葩
2017-11-13 182 浏览
青檸話梅梳打$28燒秘製雞翼 $22/2只.燒手打免治雞肉棒$32/串黑松露芝士焗雜菇$48 呢碟係正常份量~~~吾係紐西蘭大磨菇$28 一只川香海折頭伴青瓜$42, 得好少海折~燒八爪魚鬚$20, 得6條到咋......重要勁幼身~燒法國蘆荀$20, 呢個真係世界級,  一送上黎眼都突埋... 得2條蘆筍咋...@@"燒醬爆芝心牛丸$28燒娃娃菜 $16, 呢個同蘆筍比, 佢好D... 因為佢有5片.........................燒特級牛脷芯$38/ 串.全餐最好味既野,青檸話梅梳打$28燒一口脆腐乳$18燒一口鵝肝多士$48燒雞皮$15整體味道係OK. 不過份量就真係好怪...... 我真係唔識欣賞喇..
青檸話梅梳打$28
燒秘製雞翼 $22/2只.

燒秘製雞翼 $22/2只.
燒手打免治雞肉棒$32/串
燒手打免治雞肉棒$32/串
黑松露芝士焗雜菇$48
黑松露芝士焗雜菇$48 呢碟係正常份量~~~
吾係紐西蘭大磨菇$28
吾係紐西蘭大磨菇$28 一只
川香海折頭伴青瓜$42
川香海折頭伴青瓜$42, 得好少海折~
燒八爪魚鬚$20
燒八爪魚鬚$20, 得6條到咋......重要勁幼身~
燒法國蘆荀$20
燒娃娃菜 $16

燒特級牛脷芯$38/ 串.
燒特級牛脷芯$38/ 串.
全餐最好味既野,青檸話梅梳打$28

燒雞皮$15
燒雞皮$15

2017-10-23
黑松露芝士焗雜菇$48
2017-10-27 166 浏览
很full 的串燒餐廳幸好book 左檯🤗七點未到已經坐滿曬人粟米好甜,燒得亦唔錯腐皮包住丸子,有創意嘅食法燒聖子燒係好正不過價錢粉少貴食串燒要飲番杯啤酒解渴豬仔脾雞皮包秋葵韭菜串燒都燒得唔錯,值得一提嘅係佢地嘅菜單菜單款式有不同串燒、熟食等,而且串燒幾有創意不過海鮮價錢少貴,兩個人最後埋單六百幾
很full 的串燒餐廳
幸好book 左檯🤗七點未到已經坐滿曬人

粟米好甜,燒得亦唔錯

腐皮包住丸子,有創意嘅食法

燒聖子燒係好正
不過價錢粉少貴
食串燒要飲番杯啤酒解渴

豬仔脾
雞皮包秋葵

韭菜

串燒都燒得唔錯,值得一提嘅係佢地嘅菜單
菜單款式有不同串燒、熟食等,而且串燒幾有創意
不過海鮮價錢少貴,兩個人最後埋單六百幾
2017-10-24 130 浏览
好朋友生日飯,我請佢食首先講講地點,雖然佢寫佐敦,但係大家記住係出港鐵柯士甸道先最近。地鐵站A出口出左之後你會見到好似地下隧道向前直行你就會見到你所以要出嘅街口㗎喇~大家記住一定要點燒茄子丶一口鵝肝多士丶燒白鱔同燒帶子,好好好好味!好多人推薦燒牛舌,個人覺得也不錯。最正係係佢哋啲粉,七味粉之外仲有一樽應該係孜然粉,係串燒嘅好朋友。如果怕淨食串燒唔夠飽,佢哋有不少飯麵揀,朋友揀咗個牛肉手打烏冬,但因為食得太多濃味嘅串燒,食咗一啖之後發覺完全冇味。建議大家可以揀其他嗰啲。另外,大家都可以試吓佢嘅手工啤酒!有唔同嘅口味,我點左龍眼味,味道比較甘醇,出面少啲飲到。價錢方面,我哋兩個人食咗$1110,可能係因為星期五放工,將一個星期嘅辛勞完全發洩出嚟。朋友覺得比較貴,我覺得還可以。而且佢哋仲送咗兩張50大銀coupon,下次光顧嘅時候可以再用。都算係幾窩心。坐係我哋隔離嗰台應該係熟客仔,佢哋對熟客仔就非常非常親切。我嗰日攞住幾袋嘢,由於佢哋嘅座位比較狹小,(你同隔離位都幾近下架),店員都好細心咁樣幫我將我的shopping戰利品擺喺收銀處先,服務尚算不錯。而且我要外賣嘅時候,女店員仲幫我好細心摺
好朋友生日飯,我請佢食

坐係我哋隔離嗰台應該係熟客仔,佢哋對熟客仔就非常非常親切。我嗰日攞住幾袋嘢,由於佢哋嘅座位比較狹小,(你同隔離位都幾近下架),店員都好細心咁樣幫我將我的shopping戰利品擺喺收銀處先,服務尚算不錯。而且我要外賣嘅時候,女店員仲幫我好細心摺個外賣盒,都睇到佢哋對客人服務態度不錯。

總括而言,一路食串燒、一路飲啤酒嘅感覺實在太正。
2017-10-20
  • 川香肉碎燒茄子
  • 燒珍寶大元貝
  • 燒一口鵝肝多士
2017-09-13 229 浏览
臨時俾朋友放飛機,但已經book咗枱唔想浪費,於是決定來個一個人的浪漫串燒宴。呢間位於佐敦嘅串燒店經常大排長龍,如果想朝聖,一定要book左枱先好黎啊。鋪頭嘅裝修富有中國風,隱約又有啲居酒屋嘅feel。可以話係中日嘅 crossover,好特別,有心思。最怕香腸食到一口都係油,佢呢個香腸完全冇呢個感覺,有咬口又juicy,10分惹味。燒粟米幾時都無得輸,燒嘅時間控制恰到好處,唔會燒到似乾柴。每粒粟米都keep到飽滿多汁。平時不太喜歡食韭菜,覺得佢有草腥味。呢個燒韭菜令我刮目相看。不但沒有怪味,而且燒烤過嘅韭菜,甜味完全逼曬出嚟。不得不提佢嘅口感, keep到韭菜原有嘅爽脆,值得一試。呢個不過不失,如果可以燒耐啲,會香口好多。全晚覺得最失色嘅就係呢個燒大蝦。蝦已經唔算新鮮,燒嘅時間又過咗火,食落有啲苦苦地。去串燒店食牛舌同埋雞翼是常識,今晚都唔例外,但由於一上枱太吸引的關係,未嚟得切影相已經俾我食左。整體食物質素唔錯,有美食相伴,一個人都可以食得好精彩。

呢個不過不失,如果可以燒耐啲,會香口好多。

整體食物質素唔錯,有美食相伴,一個人都可以食得好精彩。
2017-09-12 6117 浏览
位於八文樓的川燒雖然地點吊腳,但即叫即燒的串燒加上四川風味的香辣,就是有一種吸引力,所以食友們每每在附近食唔夠飽,就會想起川燒,行多兩步過來吃第二場。***********今晚來到時已是十點,全場依然爆滿,幸好等了不久就有位。兩頁的點菜紙上有近百款不多菜式,而牆上的黑板上除了寫上精選燒物外,又有新品推出。每次來川燒都會見到有新品,這也是其中一個原因我們食極都唔厭,因為它總能帶給我們驚喜。食燒物不能沒有杯凍飲,第一場已跟朋友飲了酒,所以這場我們都不打算再飲酒。青檸話梅梳打($28)除了點菜紙上的涼茶和啤酒,桌上另有一個特飲餐牌。青檸話梅梳打內有青檸和華梅各一,飲落話梅酸味突出,用來配燒物一流,正好幫助解膩。燒特級牛脷芯($38/串)牛脷芯厚薄適中,咬落帶點彈口,簡單用鹽和黑椒醃,鹹鹹香香很惹味。燒鮮蝦膠腐皮卷($36)鮮蝦膠腐皮卷外層是燒至脆卜卜的腐皮,中間包裹著彈牙的蝦膠,蝦膠蝦味十足,用來佐酒一流。板燒麻辣芝士麵($68)麻辣芝士麵用鐵板上,捧上時熱氣騰騰,上面鋪滿芝麻和蔥絲。芝士麵芝士拉絲效果突出,芝士味濃之餘又點麻辣辣勁,口感微彈,飽肚之餘又好味。燒芝麻湯圓($24)芝麻湯圓燒得

***********

今晚來到時已是十點,全場依然爆滿,幸好等了不久就有位。

青檸話梅梳打($28)

青檸話梅梳打
燒特級牛脷芯($38/串)

燒特級牛脷芯
燒鮮蝦膠腐皮卷($36)

燒鮮蝦膠腐皮卷

板燒麻辣芝士麵($68)

板燒麻辣芝士麵
燒芝麻湯圓($24)

芝麻湯圓燒得表面微脆,中間軟糯,芝麻香味突出,但磨得太幼細,如果可以吃到芝麻粒粒口感將會更佳。
燒芝麻湯圓
桃雪葩($58)

桃雪葩雪得夠凍,捧上時非常硬,都要待一陣子才可食用。桃味清香,甜度適中,非常適合作結清除口腔殘餘味道。
桃雪葩

總結,川燒食物多選擇之餘,難得每一次來都能維持高水準,而且每次也有新品為食客帶來驚喜,難怪會有那麼多回頭客。
青檸話梅梳打
燒特級牛脷芯
板燒麻辣芝士麵
桃雪葩
2017-09-03 349 浏览
今日三五知己去一個把酒暢談地方!食咩可送酒又好食,一定要食串燒呀!位於渡般街隱蔽串燒店,有好多位又不迫,慢慢吹水飲酒聖地。以木系做裝修非常古色古香,又夠冷氣。下午7時前入座(星期一至四)生啤買一送一呀!好抵飲呀佢燒出來d不黑,好靚仔地上碟,鹹鹹辣辣好開胃!啖啖牛香入口,非常鬆軟,微微焦香是下酒菜佳品。講到我之愛是燒白鳝,皮是乾脆,魚的肉質有肉汁及彈牙,配上剛好鰻魚汁,真是天衣無縫嘅配搭。啖啖蝦肉釀入腐皮卷入面燒,外脆內軟再加上秘製醬汁是一流享受。出面超市買未煮熟的豬肋骨都要過百,點知餐廳食都是這個價格,真心覺得好抵。而且好大件呀!朋友仔驚不夠飽肚,叫了碟炒飯好乾身,辣辣地不錯選擇。到最後我order 燒芝麻湯圓,平時食湯煮食得多,轉另一種烹調方法又另一種風味。個皮比較乾脆似麻薯。下次有機會會再幫襯!

位於渡般街隱蔽串燒店,有好多位又不迫,慢慢吹水飲酒聖地。

以木系做裝修非常古色古香,又夠冷氣。

下午7時前入座(星期一至四)生啤買一送一呀!好抵飲呀
燒通菜

佢燒出來d不黑,好靚仔地上碟,鹹鹹辣辣好開胃!
燒特級牛脷

啖啖牛香入口,非常鬆軟,微微焦香是下酒菜佳品。
跳鮮白鱔

秘製醬燒BB豬肋骨

蜀都炒飯

朋友仔驚不夠飽肚,叫了碟炒飯好乾身,辣辣地不錯選擇。
燒芝麻湯圓

下次有機會會再幫襯!
燒通菜
燒特級牛脷
跳鮮白鱔
秘製醬燒BB豬肋骨
  • 燒芝麻湯圓
2017-09-02 178 浏览
My wife and I decided to have skewer for dinner tonight. Since it was common to find Japanese skewer in Hong Kong, we decided to have local style skewer tonight. Chuan Shao was located at Man Ying Street, an area famous late night dining. Their menu specialized in grilled meat, seafood and vegetable etc. Besides that, they offered main dishes and beverages as well. Preserved plum lime soda - This drink is  their summer's special edition. It was refreshing sweet, yet with the sourness of plum and

Preserved plum lime soda - This drink is  their summer's special edition. It was refreshing sweet, yet with the sourness of plum and lime.

Sichuan style fried rice - The rice was fried till fragrant and every bits of rice was not sticky. Even though there were not much ingredients, but it was very flavourful, adding to an element of Sichuan spiciness.

Grilled eel - I particularly liked this dish as it was grilled to perfection. The skin was grilled till very crispy, charred at the edges. The fish meat was hot and soft, with some marinated sauce.

Grilled roast wagyu - It was flavourful, with spices adding to it when grilled. It was soft and tender, with some redness on the meat.

Grilled cheese crispy pizza - It was practically grilled beancurd stuffed with melting cheese in it. It was grilled till soft and crispy, but it will be better if there was more melting cheese in it.

Grilled Japanese oyster - It was served hot, and there were roe, garlic and onion on top of it to enhance the flavour of the oyster. It was meaty and juicy, creamy as well.

Iced kale steam with wasabi sauce - After so many grilled items, we ordered a fresh vegetable. It was served in a bucket of ice. Kale was fresh, icy and crunchy still able to retain the water in it. Wasabi sauce helped to enhance the taste as well.

Peach sorbet - It was served cold and hard. It has very strong peach taste and was sweet. It helped to digest as well too.
2017-08-31 169 浏览
文英街一帶食肆臨立,有不同既選擇,今日想食串燒,見川燒係OpenRice 咁多好評,一於試下。門面同內裡裝修又靚又整齊,感覺舒適~1664(L)$68each, 食串燒,當然嘆返杯啤酒啦燒通菜$16,第一次食燒烤煮法既通菜,出乎意料咁好味,入口帶有燒烤既香味,而咬落通菜既水份亦保留到,廚師手藝相當到家,正~燒特級牛脷心$76,將牛脷最靚果部分裁剪出來,令每啖都係牛脷精華,爽脆肉厚,味道調較剛剛好,鍾意食牛脷既朋友,係必選項目。蜀都炒飯$78,加返個飽肚項目,帶點辣味既炒飯,原來呢度除左串燒出色,炒飯都唔錯架燒白鱔$96,塊皮燒到脆卜卜,鱔肉夠厚又新鮮燒鮮蝦膠腐皮卷$36,入口係乾脆既外層,咬落再有鮮蝦味滲出,唔錯秘制醬燒bb豬肋骨$138,肉質嫩滑,醬汁惹味,原來唔一定要食一串串既串燒架,食返個大大舊既燒排骨,正呀燒芝麻湯圓$24,最後食返個串燒類甜品,好豐盛美滿既一餐呀~

門面同內裡裝修又靚又整齊,感覺舒適~

1664(L)$68each, 食串燒,當然嘆返杯啤酒啦

燒白鱔$96,塊皮燒到脆卜卜,鱔肉夠厚又新鮮

• 燒特級牛脷蕊
  • 秘製醬燒BB豬肋骨
  • 燒通菜
2017-08-10 532 浏览
兩個月前其實已吃過一次川燒了,感覺良好,食材新鮮,所以決定今晚和兩位好食之人再去食🤘🏼😋上次未有預訂燒魚,見到鄰桌叫了的荀殼非常大條,燒出來亦十分香! 但當我們也想叫的時候已售罄,非常可惜! 所以今次去食一定要預留! 💥🔥先說說訂位,上次我們打電話去訂座,很快便有人會whatsapp你可預定的海鮮及價目表。當然,我們今次馬上留一條荀殼、三隻虎蝦及三隻蟶子。虎蝦和蟶子我上次已試過了,十分值得encore,兩樣都係$68/隻。先說蒜香燒蟶子十分新鮮,而且非常大隻。虎蝦的CP值更高,放了融合牛油的咸蛋在大虎蝦上燒香,蝦肉十分厚而鮮,加上有咸蛋的香味,上桌時的咸蛋黃出煙的一刻真的令人食指大動。😋🤤我的兩位foodie友人一坐下很快便點了菜,友人看著餐牌大叫有很多東西也想食,而我則說一定要留肚食魚🐟🐟🐟除了預留的海鮮,我們點了小食海蜇伴青瓜、燒八爪魚鬚、川辣酒煮東風螺、燒白鱔、燒一口脆腐乳、黑松露燒腐皮溫泉玉子、燒一口鵝肝多士、特級燒牛脷芯、燒雞腎、鹽燒西班牙橡果黑毛豬、及燒法國鮮露筍。本來其中一人還說每樣來兩串,但我還是說魚真的很大,所以每樣都先點一串/份,不夠的話再加單好了。食物很快便逐一上
黃金燒大虎蝦

食物很快便逐一上枱,先來個燒蟶子,肉身很長而且十分鮮味,加上蒜香一流! 以$68來說真的很超值! 涼拌有海蜇伴青瓜非常惹味,但偏辣,非常醒神。燒物來說,牛脷芯和雞腎醃得特別出色,白鱔的肉十分香滑,加上燒汁一流! 鵝肝多士也是及格的,唯一是燒鮮露筍太細份,沒有甚麼驚喜,而較失望是黑毛豬,口感麻麻而且太咸,食不出是甚麼。另外,黑松露燒腐皮溫泉玉子和燒一口脆腐乳真的是必食推介,燒一口脆腐乳其實是將腐乳釀入豆卜再燒,腐乳的咸香釀入本來冇味的豆腐卜真的很夾,而且燒到豆卜面金香脆,芯則保持腐乳香~🤓😆黑松露燒腐皮溫泉玉子更加不得了,又是腐皮但加上一隻溫泉蛋,蛋香又半熟下加上腐皮!
黑松露腐皮溫泉玉子

其實吃完燒物已經半飽,這時虎蝦和荀殼終於出場!! 由於魚身實在太大,所以真的要預30-45分鐘去燒,所以一定要最後登場! 今次的虎蝦比上次吃的更大隻,但肉身依然是爽口彈牙,証明海鮮來貨的質量是有保証。這條海魚真的大到不得了,魚身先是用鹽醃了再燒,雖然這麼大條,但肉身還是香滑,不會很「鞋」。怕魚腥的可以加一點檸檬汁,但店員還是建議我們先吃原味試一下魚的鮮味。果然真的是不負眾望!!! 這個燒海殼王還附上一個汁去點魚,是加了魚露的點汁,我建議剛上桌趁熱時先吃原味,到涼了一會就可以點,有點像吃泰國燒魚的燒汁一陣,令魚的鮮味更出。
燒海殻王

吃到魚的七、八成,大家都其實好飽了,但女foodie朋友還是太愛燒牛脷芯和雞腎,所以追加了 🤤🤣🤣連飲品賣單約$1400,價錢我覺得也十分合理,畢竟吃了這麼高質素的海鮮,其他食物絕大部分也燒得十分好,食材也新鮮。題外話,店員也十分友善,而且光顧也會送上優惠劵吸引你再光顧。整體來說,是一次十分開心的用餐經驗,大家都飲飽吃醉,絕對值得定期光顧!
燒一口腐皮
燒蟶子