2022-05-30 22 浏览
🌶 銅鑼灣惹味川菜館這次相約朋友到銅鑼灣川滿居嚐辣,有感辣度並不是大家期望中般辛香麻辣,可能餐廳迎合香港人口味,所以辣度未有太強烈後勁…🥒 蒜香拍青瓜38一道清涼的前菜,份量不少,作為解辣之用非常合適。🌶 回鍋肉 $78五花腩肉片經醬汁爆炒後,成為一道惹味的小菜,送飯一流。⚪️ 麼麼皮10張 $18這就是包片皮鴨的餅皮,薄薄的一塊,可包惹味的肉類作為主食。🌶 招牌香鍋 -鍋底$26 (5餸起炒)-中辣蓮藕 $28、四季豆$26、小酥肉$48、萵筍$28、豬大腸$46、薯粉$22這次得我們的自選配搭合共$224,麻辣招牌香鍋鑊氣十足,乾身入味。小酥肉即炸豬柳,雖然選了中辣,但辣度不太足,亦略嫌味道不夠鮮。水煮牛肉 $158沒有想像中的大盤,牛肉份量適中,入口尚算腍滑,配菜豆芽感覺偏少,紅薯粉則較硬,味道方面尚算不錯,辣度適中,但未被驚艷到。小總結:餐廳感覺比較擠迫,桌子放了兩個菜後便沒有餘下太多空位。食品味道屬重口味,吃後會感到口渴,但價格實惠,可以一試,但不作推薦。👅 味道:4/5💰CP值:4.5/5🕴🏻服務:4/5🔰餐廳環境:3.5/5🍽 餐廳:川滿居 (京都廣場)🌐地址: 銅鑼灣駱克
🌶 銅鑼灣惹味川菜館

🥒 蒜香拍青瓜38
一道清涼的前菜,份量不少,作為解辣之用非常合適。

🌶 回鍋肉 $78
五花腩肉片經醬汁爆炒後,成為一道惹味的小菜,送飯一流。

⚪️ 麼麼皮10張 $18
這就是包片皮鴨的餅皮,薄薄的一塊,可包惹味的肉類作為主食。

🌶 招牌香鍋 -鍋底$26 (5餸起炒)-中辣

水煮牛肉 $158

小總結:

👅 味道:4/5
💰CP值:4.5/5
🕴🏻服務:4/5
🔰餐廳環境:3.5/5
🍽 餐廳:川滿居 (京都廣場)
🌐地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓

🐮 #cowing吃在銅鑼灣
#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #銅鑼灣美食 #相機食先 #吃貨 #食好西
2022-05-27 8 浏览
蒜香拍青瓜🥒以前菜小食嚟講佢嘅份量都算幾多下青瓜切成一塊塊厚片嘅經過加入醋同埋鹽醃製所以酸酸地超級開胃然後拌入大量蒜蓉蒜泥攪勻又有啲清新同埋大蒜獨特嘅香氣🧄因為青瓜味道酸酸地然後質地又非常爽脆冰冰涼涼咁非常之適合做前菜 好開胃令你可以食到更多之後上嚟嘅美食👅辣子雞🐔辣子雞嘅雞粒細細粒細細粒咁賣相超級似平時食嘅雞軟骨每粒雞粒雖然好細但都唔會話炸到好乾或者食完等於無食咁都會嚐到雞肉嘅口感加上大量辣椒炒炒埋埋辣辣地好刺激
蒜香拍青瓜🥒

每粒雞粒雖然好細但都唔會話炸到好乾或者食完等於無食咁
都會嚐到雞肉嘅口感
加上大量辣椒炒炒埋埋辣辣地好刺激
2022-05-27 12 浏览
Ready for a fiesta of flames? Ok maybe not that spicy but definitely enjoy a meal with a kick here. Pickled veggie is great with the fish, not too fishy and tastes fresh in comparison to other joints I’ve been to. Also tried the red oil version, but much prefer this pickled veggie one… Overall more depth!Lotus with sliced pork was super flavourful. I had so much to eat I packed leftovers the next day for lunch (but it was super spicy by then). Love dining here

2022-05-27 16 浏览
婆婆係酸菜魚fans黎架,媽媽都勁中意!朋友介紹我地去銅鑼灣呢間餐廳!佢係C出口對面,一出就見到,過去勁方便👍🏻我地叫左三樣野藤香雞呢個係冷盤黎,類似口水雞/醉雞既做法,不過佢呢個藤香雞充滿左椒麻香味,唔辣,但係充滿左麻香,媽媽我勁like❤️過足麻癮👍🏻孜然羊肉(配6隻嬤嬤皮)呢個餸風味十足,好夠孜然味,超級惹味,羊肉味勁重,如果怕蘇味可叫牛肉,不過重口味既媽媽就好中意😛包埋個嬤嬤皮,減低油膩感😉金湯酸菜魚大大一盤,份量滿滿!味道岩岩好,酸味同辣味好balance,入面介有勁多薯粉,吸滿湯汁,超好味👍🏻

佢係C出口對面,一出就見到,過去勁方便👍🏻我地叫左三樣野

藤香雞

孜然羊肉(配6隻嬤嬤皮)

2022-05-25 24 浏览
🐔藤香雞一開始以為個味道同埋感覺會好似平時食開比較常見嘅口水雞,但原來又幾唔一樣喔🤣雞隻肥美厚身 肉質嫩滑緊緻又唔會話太多脂肪令到有太肥膩嘅口感👌雞嘅色澤都好靚 淡黃色嘅雞皮配上淺色嘅雞肉身🐔味道係辣中帶酸 麻中又帶啲甜 好有層次,辣度只屬微微辣👌🌶️金湯酸菜魚平時食酸菜魚覺得唔好食嘅原因多數係因為,酸味過重食唔到辣味,又或者辣味過重食唔到酸味🥲但呢度就搵到個中間點平衡得啱啱好👍魚片嘅份量都有好多 另外食埋啲配料都真係幾夠飽!!🦐霸王蝦球蝦球先配合炸粉一齊炸左一次先, 令到口感變得豐富, 再加入辣椒等香口惹味配料再大火炒一轉, 獲氣十足, 除左口感, 係味道方面亦得到十分既滿足, 推薦!!
🐔藤香雞

🌶️金湯酸菜魚

🦐霸王蝦球
2022-05-25 11 浏览
食中菜就係特別鍾意叫埋啲前菜,今次就叫咗個手拍青瓜。🥒青瓜切成一粒一粒大大粒,一口大小食落好爽。味道主要以酸和辣爲主,經過醃製過程後青瓜口感更加爽脆可口。表面都撒咗啲芝麻,令青青嘅前菜增添一啲色彩,個前菜簡單又好味。主食方面叫咗個金湯酸菜魚。呢款絕對算係呢間餐廳嘅招牌菜式。魚肉方面雖然我地唔係食家就唔太識得分辨係邊個品種嘅魚,不過食得出魚肉肉質爽脆彈牙,唔會係軟淋淋無離口感嗰啲🐟配料方面都好豐富,有:辣椒乾、紅辣椒、紅薯粉、萵筍 同埋 雜菌。
食中菜就係特別鍾意叫埋啲前菜,今次就叫咗個手拍青瓜。
🥒青瓜切成一粒一粒大大粒,一口大小食落好爽。
味道主要以酸和辣爲主,經過醃製過程後青瓜口感更加爽脆可口。

主食方面叫咗個金湯酸菜魚。呢款絕對算係呢間餐廳嘅招牌菜式。
2022-05-25 19 浏览
身為一個香港x四川人細個每隔幾年都會跟屋企人翻四川探下親戚 翻到香港有時候都會掛住四川嘅家鄉菜 除咗喺屋企媽媽會煮下之外都會想出街食下 都試過好多聲稱四川菜嘅餐廳 食落都唔太正宗😔呢日嚟到呢間川滿居居然終於食到正宗嘅四川菜😍叫咗個水煮魚🐟水煮魚選用嘅係鱸魚 食到啖啖魚肉都無咩魚骨魚刺 魚肉份量比得好慷慨 除咗魚肉份量非常多之外底部重收埋咗好多配料 有:金針菇 芹菜 芽菜 雲耳 同埋大量薯粉金針菇同埋薯粉都屬於索湯之選 味道鹹鹹辣辣越食越惹味🔥

叫咗個水煮魚🐟

金針菇同埋薯粉都屬於索湯之選 味道鹹鹹辣辣越食越惹味🔥
2022-05-23 37 浏览
好耐冇食酸菜魚啦😋今晚忽然好想食,試左銅鑼灣呢間川滿居,店內大量中國風裝飾,店員姐姐超好,推介啲菜式比我地👍🏻勁好禮貌,呢度啲嘢全部都好好味😋❤️即叫即炒,鍾意食酸菜魚嘅朋友仔,記得來呢間試吓~由食完直到我返到屋企,一啲口乾嘅感覺都冇😋👍🏻證明呢間鋪頭啲嘢食唔係味精野❤️♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎𖦹♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎♈︎金湯酸菜魚☜︎必食之選😋佢有辣道揀,我唔食太辣,所以揀左BB辣,啖湯飲落超正,飲完唔會好口乾,鯛魚片大大塊超滑❤️唔會一夾就散,配料有萵筍片,酸菜,各類雜菇,薯粉~超足料,勁好味👍🏻👍🏻讚讚讚京蔥牛肉 超夠鑊氣,勁多京蔥同牛肉好惹味,牛肉入口唔會鞋拾拾,送飯一流👍🏻騰香雞 呢種雞我第一次食,有少少麻同少少辣,大大件夠入味,雞肉好滑,騰椒味幾出👍🏻酸梅湯 ☜︎係佢地鋪頭自己煲架😋鍾意飲嘅又係必試,無防腐劑飲落個人都健康左🤣👍🏻

2022-05-23
  • 酸梅湯
2022-05-23 17 浏览
諗起食川菜 同朋友再嚟呢一間度食好回味呢度嘅味道 ♡´・ᴗ・`♡諗起想食就去返呢一度今次叫咗而下呢幾樣同朋友都食到好滿足咁樣離開! 侍應都好有人情味 我等緊朋友問我飲乜嘢先♥︎藤香雞 $66 物超所值 一份例牌嘅份量 精緻嘅凍凍地食 雞皮好爽口又滑♥︎金湯酸菜魚 $188一大盤 好多好滑脫脫嘅魚肉仲有唔同嘅配菜包括鮮冬菇 淨係菇類都有三四款 唔同咗辣椒 酸菜 薯粉 ♥︎孜然羊肉 配嬤嬤皮 $98好香好蘇味 到上大量洋蔥 炒得好香嬤嬤皮 就係食北京田鴨嗰啲皮 佢呢個都超好食每一塊都好薄好透 包住肉 味道剛好 有中和嘅作用♥︎清炒萵筍絲 $66呢個係我嘅必點菜式 清清地 就已經夠好食♥︎自家製酸梅湯$18唔使諗一定係飲呢個 自己煲顏色好似利賓納 飲落解辣又解渴 飲得出真材實料可以配 ♥︎白飯 $15 個
諗起食川菜 同朋友再嚟呢一間度食

好回味呢度嘅味道 ♡´・ᴗ・`♡
諗起想食就去返呢一度

今次叫咗而下呢幾樣
同朋友都食到好滿足咁樣離開!
侍應都好有人情味 我等緊朋友問我飲乜嘢先

唔使諗一定係飲呢個 自己煲
顏色好似利賓納 飲落解辣又解渴 飲得出真材實料

可以配 ♥︎白飯 $15 個
2022-05-22 17 浏览
本身成家都幾鍾意食川菜,所以即刻上OpenRice 睇下母親節嗰日去邊度食,點知無意中見到呢間川滿居,勁多好評就即刻book左先,!一家五口去食,去到時店員已經好親切,服務態度非常好👍🏻見到有片皮鴨即刻叫左先,好好彩最後一份都比我地叫到😌嗰晚仲叫左酸菜魚、辣子雞、咕嚕肉、回鍋肉!咕嚕肉超好食,炸得好鬆脆,辣子雞辣度可接受,雞軟骨炸到好香口,下次可以再encore🤭
2022-05-20 30 浏览
好想食酸菜魚,見到呢間好似幾好又近地鐵站就黎試下。1. 孜然炒羊肉,孜然都落得幾多,完全冇羊嘅蘇味,唔仲意蘇嘅朋友幾適合,佢有配個簿餅,似糖蔥餅個皮,但呢隻皮唔好食,硬乾,就咁食啲羊肉仲好食啲,啲簿餅淨係一人食試佐一塊。2. 酸菜魚味道正常,朋友唔太食得辣叫佐小辣,魚都滑,有3種菇都新鮮,酸度還可以,整體唔差但都冇驚喜,不過佢個底勁多薯粉咯,睇落好大盤,但好多都係薯粉。3. 醉雞反而係3個最好食嘅,相比之下,味道够醉,皮算滑肉唔會鞋。招牌菜係酸菜魚,但雞好食過個招牌😂
好想食酸菜魚,見到呢間好似幾好又近地鐵站就黎試下。

招牌菜係酸菜魚,但雞好食過個招牌😂
2022-05-19 41 浏览
朋友好鐘意食酸菜鱼,所以就揀左川滿居試下,裝修簡單,好多卡位,坐得舒服,唔會太逼,唔錯。我地午市時間去餐廳已滿座,等左兩分鐘就有位。午餐有套餐,但朋友為金湯酸菜魚而嚟,當然要叫啦,$188 食到夠份量概酸菜魚,用上加洲鱸魚,夠哂落本,我試過一些鋪頭夠膽死用雪藏越南龍脷柳,完全唔好食。份量如圖所示好大,酸菜係薄切,份量多,加埋其他菇菌變得豐富。另外佢嘅孜然羊肉值得一試,因為佢嘅摩摩皮包羊肉又好特別,因為佢係用全麥做,啲皮同一般片皮鴨啲皮完全唔同,包羊肉都係第一次,係有d辣,要有心理準了,最欣賞佢羊肉夠騷。最後就係蓮藕仔炒牛肉,我第一次食蓮藕仔,個樣似蓮藕但係超細小好得意,其實係類似蔥,加上青椒洋蔥炒好惹味。存承川菜的辣,三個小菜食到我地二人飽飽離場,價錢公道,當日坐滿人就知呢間川菜館好野。

金湯酸菜鱼

孜然羊肉

金湯酸菜鱼
孜然羊肉
2022-05-19 38 浏览
京蔥牛肉(配嬤嬤皮)- 牛肉滑嫩,配搭埋爽口嘅京蔥同鹹香嘅醬汁,用煙霧透薄嘅嬤嬤皮包裹埋,一啖食落口,超正😎金湯酸菜魚 ($248)- 酸菜魚叫咗BB辣,啱啱好,魚片份量足,又夠滑嫩- 金湯湯底更加係畫龍點睛,非常濃郁,而且酸菜、茄菌都好索味,好好咬口,仲有勁多薯粉,足料到冇得彈✌🏻蕂香雞- 呢道冷盤好有驚喜,黃油嘅雞皮配嫩滑嘅雞肉真心一流,而且鹹香得嚟有韻味,超級推薦😍餐廳環境都大致舒適,老闆超nice,好好人(p.s. 大懵嘅我唔小心打瀉咗杯嘢飲🥲但係老闆冇介意仲免費送返杯俾我🥹)❤️

京蔥牛肉(配嬤嬤皮)
京蔥牛肉配嬤嬤皮

金湯酸菜魚 ($248)
- 酸菜魚叫咗BB辣,啱啱好,魚片份量足,又夠滑嫩

2022-05-19
  • 藤香雞
  • 京蔥牛肉
2022-05-19 13 浏览
近日天氣麻麻,又成日落雨,胃口唔太好。朋友提議食下辣野,當然好啦,於是係openrice 搵到呢間川滿居。鋪頭唔太大,但裝修唔錯,好有風味,而且整潔干淨。我地兩個人叫左藤香雞,孜然炒羊肉,招牌酸菜魚。1。藤香雞 HKD 66雞肉嫩滑,而且藤椒令雞更香更麻,食左2件後,咀已經有麻既感覺,好過癮。有麻點可以冇辣,今次叫既酸菜魚,順便可以食埋酸辣味道,一餐滿足3個感覺。2。金湯酸菜魚 HKD 188 小辣酸菜魚酸辣適中,唔會互搶風頭,魚肉嫰又冇骨,份量多,配菜有唔同種類菇,蘿白, 薯粉。。。。。。全部都是勁吸味,勁好食3。孜然羊肉 HKD 98 配6張麽麽皮一上枱就聞到勁香孜然味,羊肉份量多,仲有洋蔥做配菜。唯一有少少扣分係麽麽皮太痴難分開。另外飯有少少硬,但朋友話佢預我地加酸菜湯食😂😂😂整體黎講呢間質素唔錯,性價比高,下次要再去試埋其他菜。
鋪頭唔太大,但裝修唔錯,好有風味,而且整潔干淨。
我地兩個人叫左藤香雞,孜然炒羊肉,招牌酸菜魚。

1。藤香雞 HKD 66

2。金湯酸菜魚 HKD 188 小辣
全部都是勁吸味,勁好食

3。孜然羊肉 HKD 98 配6張麽麽皮

一上枱就聞到勁香孜然味,羊肉份量多,仲有洋蔥做配菜。

整體黎講呢間質素唔錯,性價比高,下次要再去試埋其他菜。
2022-05-18
  • 藤香雞
2022-05-16 22 浏览
又話介辣轉個頭又去搵好野食今次近近地去左川滿居佢哋出名金湯酸菜魚一定要試❤️Joanne’s 必點 (5⭐️為最高)滕香雞 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️花椒味濃 雞肉嫩滑完全唔辣 好開胃金湯酸菜魚 $188⭐️⭐️⭐️魚肉鮮甜 我哋叫咗小辣反而覺得味道清爽 唔會有油膩感孜然羊肉 $98 ⭐️⭐️孜然味好香 單食都唔會太咸不過加左麼麼皮 就反而冇乜味道整體:⭐️⭐️⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️CP值:⭐️⭐️⭐️川滿居 (京都廣場) (銅鑼灣)
又話介辣轉個頭又去搵好野食
今次近近地去左川滿居
佢哋出名金湯酸菜魚一定要試

❤️Joanne’s 必點 (5⭐️為最高)

滕香雞 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️

不過加左麼麼皮 就反而冇乜味道

整體:⭐️⭐️⭐️
環境: ⭐️⭐️⭐️
CP值:⭐️⭐️⭐️

川滿居 (京都廣場) (銅鑼灣)