2022-10-02 41 浏览
川滿居 -這間店舖很光亮,裝修富有中國特色,抽風設備好,地方寛大,我去到已經好多人排隊,證明食物質素好好店員端上來的金湯酸菜魚,魚塊肉質鮮嫩滑溜,而且份量很多,鍋內材料十分豐富,各種香料,酸菜,菇類,萵筍和薯粉,我當然忍不住先試一啖湯底,酸度是恰到好處,濃淡適中,酸菜爽嫩,薯粉是煙靭彈牙,吃都感到十分滿足。另外,我揀了中辣的雞煲,香濃的雞湯底,辣味不搶喉而是慢慢滲出來,辣度可以接受, 但越煲越香辣,美味非常,這是層次相當豐富的一個湯,彷彿是秘製的醬汁是辣中帶香,頗惹味的。雞件每一塊都好滑啊,啖啖都是雞肉,無論什麼位置也滑, 如果朋友愛吃雞又愛吃的朋友,不要錯過。

2022-09-28
2022-10-01 82 浏览
在网上搜到这家川菜评分很高,便和同学周六聚餐。总体来说,这是香港遇到的最差劲的餐厅。除了服务还可以之外,食物完全可以用差劲来形容。我们一共点了四个菜,酸菜鱼 片皮鸭 新推出的香辣海鲜锅 辣子鸡。在等了40分钟后,我们发现食材很不新鲜,香辣海鲜锅中的螃蟹鲍鱼虾沙白都是死了很久的,且有很多没开壳的沙白,能吃的海鲜也有非常重的腥味。片皮鸭竟然会有未烤熟的血丝。辣子鸡只能说一般般,远不如某某味的川菜好吃。酸菜鱼问题在于基本没有酸菜,辣椒用红色的干辣椒而不是泡椒。主食瑶柱炒饭可以说是我吃过最难吃的炒饭了。此外对于环境和卫生来说,餐具上是有油的。地板很油。

此外对于环境和卫生来说,餐具上是有油的。地板很油。
香辣海鲜锅
片皮鸭
2022-10-01
2022-10-01 763 浏览
川菜是朋友的致愛,所以今日約咗喺銅鑼灣食這間川菜餐廳。因為見到有不少朋友好評。入到這間餐廳裝修非常特別很有中國味道,而店員熱情的招待也令我們感到非常有自家feel。因為餐廳已滿席,所以他們安排我們在一間私人小房裏面,內有三張枱我們是第一枱客。 見他的的餐牌有不同川菜的美食。 今日反而我們試了特色菜水煮魚,因為食川菜麻,一定要食下佢。另外我們也叫了那個片皮鴨, 當然兩個人就只是半隻就已經足夠了,本身在等候期間我們也想叫了它的酸梅湯。水煮魚我們揀最少辣度,這個水煮魚質素,都非常有川菜款式。菜一上來就令人目瞪口呆。色色俱全:泛著誘人的油光,黃的豆芽散佈在四周,青的黃瓜切成長條狀,令人垂涎欲滴! 裏面除了有很多配料,也有薯粉。魚被切成厚薄度一致的一片,仍然很有肉的質感及非常嫩滑新鮮!所以我們食過不停。片皮鴨配10片麽麼皮這盤烤鴨五色俱全,皮脆肉嫩。讓我們忍不住口水直流。烤鴨裏金色的顏色,加入蒸熟後薄如紙的麵皮,輕輕的裹在一起。輕輕地咬上一口,皮一點便破,吃到裏麵的烤鴨,爽口清潤,真可謂齒頰香。酸梅湯這個是店員介紹的飲料可以配這個水煮魚是不錯的選擇, 酸梅湯也稱為烏梅湯,以洛神花、仙楂、烏梅與甘

水煮魚

片皮鴨配10片麽麼皮

酸梅湯
這個是店員介紹的飲料可以配這個水煮魚是不錯的選擇, 酸梅湯也稱為烏梅湯,以洛神花、仙楂、烏梅與甘草為主配方,有助潤喉爽聲,去油解膩。味道是酸酸甜甜很開胃。

這裏的份量也不少所以我們已經很飽。

• 水煮魚
2022-09-30 50 浏览
今日嚟咗銅鑼灣嘅川滿居食lunch,lunch可以叫set menu (自選一款餸跟白飯或薯粉+野飲)或者跟大餐牌叫(午餐唔使加一)😆呢度嘅服務態度好好,一嚟到有消毒紙巾供應、仲有熱水俾我地洗碗筷😆👍第一樣叫嘅係辣子雞軟骨,雖然望上去好多辣椒,但其實整體惹味得來唔太辣,同行有完全唔食得辣嘅朋友仔 依然食得好滋味😆😋建議大家大啖D 一啖食哂雞軟骨,花生同秘製辣醬,真係超級惹味😆👍侍應好爽手,落單快 上菜都快😀跟住嚟嘅係水煮牛肉配白飯,佢本身個湯底入面有薯粉、芽菜、木耳、金菇等嘅配菜。牛肉入味得來好嫩滑👍最驚豔嘅係佢地嘅招牌香鍋,叫咗小酥肉、魷魚鬚、牛柏葉、午餐肉同埋墨魚餅。調味好足料,D材料預先煎得好香口,配埋個熱鍋上菜滾熱辣 好友鑊氣😆用嚟送飯真係一流🥰飲品叫咗酸梅湯同加多寶😀

侍應好爽手,落單快 上菜都快😀

飲品叫咗酸梅湯同加多寶😀
2022-09-26
午餐
2022-09-25 40 浏览
前陣子已聽過同事推薦我去呢間食酸菜魚,但由於個人感到位置不太吸引,以及之前去過啲店舖食過酸菜魚,都係失望,怕又中伏,所以遲遲都未有意欲過去幫襯嘗試,直到今日又受到其他朋友推介,咪戰戰兢兢上去,一出lift見到裝修簡約,好企理,我就叫咗酸菜魚,而我另一個朋友叫咗肥牛,上枱嗰陣時,已感到係即時煮出嚟,唔係攤咗成日夾出來,食落口,魚肉片感覺良好,味道都啱心水,重點除咗主食好味之外,配菜d菇類好好味,絕對唔係馬虎,所以今次有驚喜!
酸菜魚同肥牛
酸菜魚同肥牛
2022-09-24 649 浏览
銅鑼灣乃屬香港嘅中心地帶,無論買嘢丶食嘢🙆‍♀️包羅萬有⋯⋯邊一個國家的料理😬相信喺銅鑼灣都會搵到!唔需要去到任何嘅國家🤩就可以食到佢嘅美食🤨⋯⋯今次好想食辣的料理!表妹就帶我去呢間川菜館!🌶🌶川滿居🌶🌶📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓餐廳環境真係好似去咗四川咁😊⋯⋯都幾有feel🙆‍♀️估唔到今日係weekday竟然都爆滿⋯⋯雖然係小店但係服務都非常好仲會提供紙巾添!咕嚕肉肉質外脆內鬆軟!用肉片嚟做咕嚕肉非常鮮嫩!肥瘦適中!酸酸甜甜非常惹味!招牌香鍋味道又香又濃!口感層次豐富!加入各種香料乾炒之後😋麻丶辣丶鮮丶香融為一體⋯⋯選擇麻辣🌶中辣就最適中!小酥肉不是一般的肉片是醃製後再炸的!味道非常濃郁!非常香口!必食🤩😋魷魚鬚魷魚鬚又爽又彈牙!沾上香辣醬汁,鮮味十足!墨魚餅份量超級大!都唔記得咗自己食咗幾多塊墨魚餅!真係好多!而且仲非常鮮味!好彈牙!鯛魚片鯛魚片有別於一般嘅魚片!呢間餐廳做得唔錯非常爽口,肉質彈牙!好新鮮!沾上麻辣醬汁又鮮又麻!好過癮!👍最後蔬菜類只揀了三款娃娃菜非常鮮甜!形成對比!薯粉、豆皮沾上麻辣醬汁,超惹味!啤酒估唔到呢度仲可以提供冰杯添!點少得啤酒呀!

今次好想食辣的料理!表妹就帶我去呢間川菜館!

🌶🌶川滿居🌶🌶

📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓

雖然係小店但係服務都非常好仲會提供紙巾添!

咕嚕肉

招牌香鍋

選擇麻辣🌶中辣就最適中!

小酥肉

魷魚鬚

魷魚鬚又爽又彈牙!沾上香辣醬汁,鮮味十足!

墨魚餅

鯛魚片

最後蔬菜類只揀了三款

娃娃菜
非常鮮甜!形成對比!

薯粉、豆皮

沾上麻辣醬汁,超惹味!

啤酒

估唔到呢度
仲可以提供冰杯添!點少得啤酒呀!
  • 咕嚕肉
  • 麻辣香鍋
  • 小酥肉
  • 鯛魚片
  • 墨魚餅
2022-09-22 39 浏览
冇錯,食川菜係會令人上癮的,因為佢嘅香辣味,定期就會讓你想過一下口癮。樓上鋪比地舖更優勝嘅地方,就係租金平,反映在食物價錢,讓消費者直接受益。座位寬敞舒服,張枱夠大無焗促感覺,要食得愉快必須坐得舒適。呢方面係到位的。麻辣木耳$46涼伴麻辣木耳,用四個字形容「夠麻夠辣」,木耳爽口,是一道不錯的開胃前菜,麻辣味夠香濃,可以完全啓動食欲。令胃口大開。辣子雞$98一大盆火紅辣椒包圍雞丁一齊炒勻,伴上青綠大蒜,顏色吸引銷魂,雞肉炒得足夠乾身香口,細細粒咸味適中。花生非常脆香,沒有油益味,一粒花生,一粒雞丁放入口中,又香又辣地在舌尖之中舞動。帶來無窮刺激。香鍋$196(自選菜式)香鍋是一道麻辣菜,由四川嘅乾鍋演變而來,將原材料混合一齊,原材料有葷菜和素菜,加以麻辣調味炒熟炒香,鹹味同辣香味同樣出色。牛百葉 $42/份(必點)豬大腸 $46/份雞翼 $42/份蓮藕 $42/份萵筍$28/份配料有大蒜、西芹、芫荽、麻椒、辣椒等,炒熟至熱乎乎上枱,用錫紙砂鍋墊底可以一直保持食材熱度,達到保溫效果,因為香鍋熱食係更好味,又香又辣又麻,加埋一齊在刺激你的每一條神經,真係令人大快朵頤。香鍋材料大約有40種,包

麻辣木耳$46

辣子雞$98

香鍋$196(自選菜式)

牛百葉 $42/份(必點)
豬大腸 $46/份
雞翼 $42/份
蓮藕 $42/份
萵筍$28/份

香鍋材料大約有40種,包括肉類同蔬菜類,每款價錢由$22至$58 不等,一個基本的香鍋必須點五種食材才豐富。

食麻辣嘢一定要飲凍檸茶先至可以解渴,如果怕熱氣上火嘅就可以嗌一罐王老吉,達到中和作用。
2022-09-22 47 浏览
勁耐無食過辣啦,清淡左一排又出嚟覓食😏食完呢餐又要隔一排再出動🤣#酸菜魚 食川菜點少得呢,好食既指標,啲魚一定要夠滑,配菜都好多,基本上食曬呢盤到飽曬,不過今次嗌左小辣,下次再辣啲更正!人生中好似無乜點食過 #麻辣香鍋 本身食到尾場已經好飽,但飯腳話想食,就嗌啦🤣嗌左先知原來係招牌菜,必點蓮藕、牛柏葉,夠辣夠麻,勁惹味😈仲有肥到爆既 #黃金四季豆 滿滿咸蛋黃,超邪惡,建議搭杯酸梅湯,中和下,之後再食過😂 #片皮鴨 我就覺得還好啦,啲鴨肉就乾左啲,但皮就好脆!食川菜我每次都必點 #清炒萵筍絲 好爽又脆,就咁食都唔錯😌今餐就真係豐盛既午餐🥣食完咪再減囉,辛苦得黎志在食😌

今餐就真係豐盛既午餐🥣食完咪再減囉,辛苦得黎志在食😌
2022-09-21 42 浏览
朋友今日帶我去食一間好抵食嘅川菜館,六點半都未到已經坐到滿曬,好彩朋友有book位啫。鋪頭裝修路線係走中國風,掛滿咗紅色嘅燈籠,好似去咗四川咁樣,好喜慶。辣子雞$98辣子雞一口一啖,入口充滿香辣嘅味道,雞肉夠彈牙,配啤酒一流。😍😍😍孜然羊肉配麼麼皮$98羊肉一上枱,孜然香氣四溢,夾一啖孜然羊肉放喺麼麼皮上面,包埋一齊食,加上洋蔥嘅香味,令到成個味道都好豐富,好有層次。💓💓💓黃金蝦球$129脆漿炸得夠脆,蝦肉彈牙配埋鹹鹹蛋醬汁,口腔入面全部都係鹹蛋嘅香味,非常下飯。😋😋😋大盆花菜$68福花煸得夠曬香,加埋蔥、唐芹,每一啖都充滿鑊氣。大力推薦呢個菜花。👍👍👍同店員姐姐吹水先知原來大廚係正宗重慶人,已經掌廚三十幾年,怪不得啦!所以每道菜都咁正宗,每一啖都係地地道道嘅家鄉感覺。佢仲有午市套餐,有飯有嘢飲都係幾十蚊,係銅鑼灣邊度搵呀?

辣子雞$98

孜然羊肉配麼麼皮$98

黃金蝦球$129

大盆花菜$68

佢仲有午市套餐,有飯有嘢飲都係幾十蚊,係銅鑼灣邊度搵呀?
2022-09-21
2022-09-21 39 浏览
長期都有人推薦既川滿居,總於有機會黎試下啦! 待應姐姐超級nice,服務滿分!6:45黎到,己經接近滿座!黃金蝦仁炒飯好大碗炒飯而且配料好充足!! 咸蛋黃配上火腿同蝦仁😋 師傅炒飯炒得幾好👨🏻‍🍳 炒到乾身而且粒粒分明~ 霸王蝦球 每一粒蝦球都好巨大🙈 炸粉夠薄身,蝦球夠彈牙😋用油炸一次啲辣椒,再炸蝦球會更加入味~ 難怪咁多人推薦~辣度恰到好處招牌香鍋(小酥肉、牛肉片、羊肉片、大豆芽、豆皮)未上枱已經好吸睛~一路滋滋聲~小酥肉無油膩感,口感Q軟~ 牛肉片同羊肉片比,羊肉出色😍 羊味香濃豆皮芽菜擺到最後撈埋食~ 好入味食唔停口

黃金蝦仁炒飯

招牌香鍋

(小酥肉、牛肉片、羊肉片、大豆芽、豆皮)
未上枱已經好吸睛~一路滋滋聲~
小酥肉無油膩感,口感Q軟~
牛肉片同羊肉片比,羊肉出色😍 羊味香濃
豆皮芽菜擺到最後撈埋食~ 好入味食唔停口
  • 霸王蝦球
  • 招牌香鍋
2022-09-20 28 浏览
冇胃口嘅時候,食酸菜魚係最好,今次行過呢條街,見到呢間感覺好似唔錯,加上指定日子又有折,雖然係指定食物先有折,不過唔緊要啦,最緊要係好好食呀!叫咗小辣比起其他餐廳食嘅酸菜魚冇咁辣,所以好辣嘅人應該要叫中辣,個酸菜魚裏面有啲薯粉,有好多菇,啲魚都唔少,所以$188加上有折,真係好抵食!另外仲叫咗個肥腸,瘦既肥腸,出到嚟係脆嘅,好好食,又唔會覺得好肥。環境又舒服,服務唔錯。有機會會再嚟試其他嘢,想試吓水煮魚係咪一樣咁出色。

• 金湯酸菜魚
2022-09-19 56 浏览
一早book左18號夜晚7點,我有野做遲少少都打過去講聲,最後應該7點10分左右入到去坐叫野食都正正常常,因為我地得兩個人,所以只係叫左1. 酸菜魚2. 霸王蝦球3. 大盆花菜加兩杯野食等左20分鐘左右先上第一道菜,7點45左右開始食,然後我叫左白飯,竟然話冇碗裝,用左個外賣飯盒裝完就咁俾左我😅同場有幾個客都係咁,已經聽到後邊個呀姐話嗰位店員到8點左右,第2 3道菜都未上,中間已經催左一次,同埋已經取消左個花菜😞到8點13分,已經差唔多一個鐘,我地淨係食左一道菜,同埋又有其他客人不停催,根本都冇客人有野食😅最後我話連個蝦球都取消,廚房先話即炒😌😊但係上到黎都唔係霸王蝦球,我特登叫店員黎確認費事搞錯,佢話呢個係黃金蝦球,我話咁我唔要,佢竟然😅竟然😡問多我兩次「真係唔要?」真係吹漲,最後食左一個鐘,食左一道極為普通既酸菜魚用左OpenRice 咁多年,第一次打食評,非寫手🙏🏻
叫野食都正正常常,因為我地得兩個人,所以只係叫左
1. 酸菜魚
2. 霸王蝦球
3. 大盆花菜
加兩杯野食
用左OpenRice 咁多年,第一次打食評,非寫手🙏🏻
2022-09-18
2022-09-15 52 浏览
鍾意食酸辣嘅你千祈唔好錯過呢間正宗川菜💕酸菜魚($188)有大量魚片同埋好多薯粉配菜,啖啖都係精華!清炒萵筍($66)好有鑊氣而且大大碟。另外叫咗黃金蝦球($128)每一隻都比好多鹹蛋黃醬包住,而且有8大隻🤩估唔到川菜館都有片皮鴨($168/半隻)鴨肉份量都算多而且口感好紮實,附送10塊麼麼皮同埋青瓜大蔥。呢度服務都好好推薦大家嚟試吓😆.Sichuan food will definitely satisfy your desire for sour and spicy food! The boiled fish with pickled ($188) was on the must-eat list, with huge portion that is enough for 3, consist of noodle, fish slices and more! The Peking duck ($168/half) was also fulfilling with plenty amount of duck meat with crispy skin.
2022-09-15
2022-09-14 47 浏览
日頭同左屋企人去咗銅鑼灣行街,午餐時間想食酸菜魚,就上網搵左呢間川滿居,發現野食好食之餘、啲員工服務好友善,更加會想再黎幫襯!金湯酸菜魚 $188黃金色湯底仲要滿滿都係魚,一上枱已經流曬口水,屋企人唔食得辣叫左小辣,味道更加突出酸菜湯底既功架,大大盤超抵食!黃金蝦球 $128鹹蛋黃炸到外皮金黃色,豐富蛋黃味,蝦球亦爽口彈牙,外脆內彈口感一流!片皮鴨 (半隻) 10張麼麼皮 $168半隻都好大份,而且仲有厚肉伴隨,片皮脆口乾身,麼麼包住青瓜、蒜,再沾鴨醬,唔太肥膩好吸引!酸辣木耳 $46伴菜小食都常開胃

金湯酸菜魚 $188

黃金蝦球 $128

片皮鴨 (半隻) 10張麼麼皮 $168

酸辣木耳 $46
伴菜小食都常開胃

2022-09-10 786 浏览
同事介紹銅鑼灣有家川菜館很不錯,今天特意和朋友過來光顧一下,餐廳裝修很有四川特色, 用色漂亮,有用過心去設計, 座位頗寬敞,座位舒適, 餐廳清潔衛生,看餐牌也有很多選擇,大部分菜式,看餐牌也有圖片參考而且價錢相宜,這個是招牌香鍋, 可以自選口味和辣度,再任選五餸起炒, 有不同的肉類和蔬菜類任君選擇,我們挑選了肥牛、油麥菜、豆皮、土豆片和薯粉,這個招牌香鍋師傅炒得很有火候,份量很多,很足料,很划算,色彩豔麗,而且一上枱就聞到香味撲鼻而來,實在令人食慾大振,有很多肥牛,肥牛炒得又香又惹味,油麥菜新鮮翠綠, 爆炒後口感更爽脆,其他配料的份量也很多,師傅兜得均勻,辣椒也炒得均勻這個是籐香雞,雞皮很薄,雞肉嫰滑,啖啖肉,賣相有點像海南雞/白切雞,不過是用川菜的配料去調味,籐椒有濃郁的麻香味,令到雞肉除了嫰滑之外,亦帶有獨特的濃郁麻香味,令人一試愛上這個是霸王蝦球,很大碟,份量很多,蝦球很大隻, 外脆內嫩, 蝦肉彈牙爽口,調味剛剛好, 香辣得來,不會一味死辣總結: 餐廳鄰近銅鑼灣地鐵站, 地點方便,餐廳裝修有四川特色, 座位舒適,乾淨企理,侍應服務亦主動殷勤, 廚房師傅炒餸又夠火候,下次必定再來光
同事介紹銅鑼灣有家川菜館很不錯,
今天特意和朋友過來光顧一下,

餐廳裝修很有四川特色, 用色漂亮,
有用過心去設計, 座位頗寬敞,
座位舒適, 餐廳清潔衛生,

看餐牌也有很多選擇,大部分菜式,看餐牌也有圖片參考

而且價錢相宜,

招牌香鍋(肥牛、油麥菜、豆皮、土豆片、薯粉)

這個是招牌香鍋, 可以自選口味和辣度,
再任選五餸起炒, 有不同的肉類和蔬菜類任君選擇,
我們挑選了肥牛、油麥菜、豆皮、土豆片和薯粉,
這個招牌香鍋師傅炒得很有火候,
份量很多,很足料,很划算,
色彩豔麗,而且一上枱就聞到香味撲鼻而來,
實在令人食慾大振,
有很多肥牛,肥牛炒得又香又惹味,
油麥菜新鮮翠綠, 爆炒後口感更爽脆,
其他配料的份量也很多,師傅兜得均勻,辣椒也炒得均勻

籐香雞

這個是籐香雞,雞皮很薄,雞肉嫰滑,啖啖肉,
賣相有點像海南雞/白切雞,
不過是用川菜的配料去調味,籐椒有濃郁的麻香味,
令到雞肉除了嫰滑之外,亦帶有獨特的濃郁麻香味,
令人一試愛上

霸王蝦球

這個是霸王蝦球,很大碟,份量很多,
蝦球很大隻, 外脆內嫩, 蝦肉彈牙爽口,
調味剛剛好, 香辣得來,不會一味死辣

總結: 餐廳鄰近銅鑼灣地鐵站, 地點方便,
餐廳裝修有四川特色, 座位舒適,乾淨企理,
侍應服務亦主動殷勤, 廚房師傅炒餸又夠火候,
下次必定再來光顧其他菜式
2022-08-22
招牌香鍋(肥牛、油麥菜、豆皮、土豆片、薯粉)