雖然小編唔係好食得辣,但久唔久都會想食吓啲酸辣野,尤其係凍啲嘅時候,食辣嘢更加過癮😎而今次介紹嘅依間餐廳好近地鐵站之餘,野食仲要大份抵食,好啱同三四個fd黎叫幾個鍋share食🤤—《#招牌醬香香鍋》$198 ⭐⭐⭐⭐️餐廳嘅每一道菜都可以自選辣度,就算揀唔辣都可以🤓餐牌嘅第一頁就係呢個招牌香鍋,可以自己揀配料,同埋揀麻辣/香辣/醬香✔️而小編就揀咗雞軟骨、魷魚、四季豆、蓮藕片、豆卜,配醬香🥳上枱嘅時候個鍋仲係熱辣辣噴曬煙,醬香味撲鼻而來😍醬汁食落亦非常濃郁,甜甜地好啱口味🤤而每一款配料都好豐盛,一啲都唔吝嗇😼雞軟骨大大粒,魷魚彈牙,豆卜炸到香脆沾滿醬汁👍🏼—《#金湯酸菜魚》$188 ⭐⭐⭐小編揀咗BB辣,上枱嘅時候見到鋪滿辣椒都有啲怕太辣,好彩辣度的確係控制咗喺bb辣,啱啱好食到✌🏼魚片比平時大塊,肉質軟腍,而湯底酸味為主,唔係好濃郁個種,亦比較少油😯仲附帶咗蘆筍同薯粉,份量偏多🤣—《#藤香雞》$66 ⭐⭐💥見到唔少人都有點呢一碟,所以都一試😀不過無太大驚喜,藤香雞係冷盤,雞肉雪過肉質無咁嫩口,麻味幾重😗—《#香辣魚皮》$68 ⭐⭐💥另一道冷盤叫咗依碟香辣魚皮,揀咗正常辣度果然唔惹少🥹辣椒

《#招牌醬香香鍋》$198 ⭐⭐⭐⭐️

《#金湯酸菜魚》$188 ⭐⭐⭐

《#藤香雞》$66 ⭐⭐💥

《#香辣魚皮》$68 ⭐⭐💥

另一道冷盤叫咗依碟香辣魚皮,揀咗正常辣度果然唔惹少🥹辣椒籽佈滿左喺魚皮到,魚皮厚身彈牙,冷盤黎講份量好足😇
2022-11-29 1052 浏览
滿居除了出名麻辣菜式外,想不到亦有片皮鴨,另外前菜及甜品亦很不錯,加上菜式麻辣程度可以自選,適合嗜辣但又不太能吃辣的朋友,而且餐廳服務態度非常好,值得一試!❤️ 金湯酸菜魚(BB辣)魚肉滑溜,肉質彈牙,沒有魚腥味,即使不喜歡吃魚的朋友亦適合,加上麻辣味令到整碟菜式香氣撲鼻,BB辣度麻而不過辣,加上酸菜的酸味中和辣度,令魚肉味增添層次。另外配料亦豐富,鍋裏除了有滿滿的魚肉外,亦有薯粉、萵筍和香菇等,絕對足料。❤️片皮鴨(半隻)片皮鴨皮脆肉嫩,充滿油香,另外配上軟熟的麼麽皮包住吃,令口感豐富,加上配料:大蔥、青瓜和片皮鴨醬,令味道更加升華,同時亦能減低油膩感,多吃亦不會覺得滯。❤️蕃茄炒花菜蕃茄清甜,跟椰菜花砌得大小適中,能夠一口一啖,吃得方便,適合配上其他較為濃味的菜式,為味蕾平衡一點,帶來清新感覺。❤️涼拌花甲(BB辣)這道前菜香而不辣,花甲鮮甜,肉質亦 彈牙,份量不少,適合作為開胃前菜。❤️紅糖糍粑糍粑充滿米香,紅糖漿甜而不會過膩,加上外皮炸得香脆,裏面煙韌軟熟,口感豐富,令人不經不覺吃了一件又一件,作為甜品或小食都很適合。❤️柑桔檸檬茶此飲品酸酸甜甜,有消滯感覺,亦都能夠幫助中和菜式辣味,絕對

❤️ 金湯酸菜魚(BB辣)

❤️片皮鴨(半隻)

❤️蕃茄炒花菜

❤️涼拌花甲(BB辣)

❤️紅糖糍粑

❤️柑桔檸檬茶
此飲品酸酸甜甜,有消滯感覺,亦都能夠幫助中和菜式辣味,絕對適合配上川菜。

這間餐廳另一亮點是服務質素高,由入座都離開店員都保持微笑,亦與各客人有溝通交流,點菜時亦會主動介紹菜式,非常好的用餐體驗,值得一讚。

2022-11-24
  • 金湯酸菜魚
  • 片皮鴨
今天去铜锣湾试吃这家貌似最近很火的川菜☺️距离铜锣湾C出口基本是一步之遥的感觉,非常的方便。位置还算宽敞基本都是以卡座为主。看了一下菜单感觉眼花缭乱😋除了传统川菜菜式,还有麻辣香锅、酸菜鱼等等,另外这家也有午市套餐最便宜的套餐只需要$52-$68包饮料就可以吃饱,在铜锣湾这样的地段应该算是非常亲民。——✅推荐片皮鸭 $168/半只 $298/一只 (配10张么么皮/20张么么皮)另外加$80可以鸭架两食和做成汤。这边的么么饼也是很贴心都隔开了每一层便于取,感觉口感上有部分的鸭肉稍微有点点干,但是肥瘦适中而且这家的烤鸭皮真的很带脆感。——✅推荐招牌香锅 $26+任选五个菜,肉类的价格在$42-$46不等。口味上可以选择香辣/麻辣/酱香三种口味,如果不能吃辣可以选择微辣虽然感觉完全没辣度。我选择了鸡软骨、小酥肉、鸭血、金针菇、贡菜等,点鸡软骨都绝对不会踩雷☺️—-✅黄金虾球 $128 如果搭配点蔬菜装饰一下会更好🤣原来黄金的意思是鹹蛋黃,大大口的虾球搭配上鹹蛋黃味道,非常推荐。—-✅点2个蔬菜分别是酸辣土豆丝和花菜炒腩片😍都炒得非常的有火候,尤其是花菜真的很少见到在香港会给到那么多。—-✅当然

——

——

—-
✅当然肯定要点一份红糖糍粑 $48 作为吃川菜的完美结束,软软糯糯超级美味,不过吃多也容易腻建议3-4人可以点。
2022-11-28 37 浏览
之前同阿媽去銅鑼灣行Sogo, 人多到不得了,零售消費業應該都回復返七七八八,跟住就帶佢去食,佢從來未食過嘅麻辣香鍋,辣死阿媽系列part 1川滿居係朋友介紹嘅,我都未食過,下午2:30都坐滿人,原來有午市套餐涼拌黃金皮蛋黃金皮蛋晶凝通透,淋上特製醬汁,開胃糖醋蝦球蝦球好大隻,絕無欺場,爽口彈牙,阿媽讚不絕口,話一定要帶阿姨來試招牌香鍋要麻辣微辣,唔通真係辣死佢咩,小蘇肉,牛柏葉,豬大腸,鴨血,花菜,加埋我最鍾意嘅薯粉,醬汁配料,將所有配菜炒至入味金橘檸檬茶無糖可樂阿媽食到唔停口,叫我快啲send啲資料俾佢下次帶人來

涼拌黃金皮蛋

黃金皮蛋晶凝通透,淋上特製醬汁,開胃

糖醋蝦球

金橘檸檬茶

無糖可樂

阿媽食到唔停口,叫我快啲send啲資料俾佢下次帶人來
2022-11-15
午餐
  • 招牌香鍋
  • 涼拌黃金皮蛋
2022-11-28 27 浏览
一話約食飯,朋友立即提議食川菜。一於去位於銅鑼灣,川滿居挑戰一下。把四川風格融入,古香古色。餐廳辣度有層次,食到爆晒汗。涼拌黃金皮蛋,外層質感軟身,滑嘟嘟,;蛋黃有流心效果,開胃小食的不二之選。酸辣土豆絲,辣味重,後勁凌厲,香味更濃。黃金四季豆,金黃色外層,口感清甜,二合為一,味道一流。椒鹽魷魚酥,酥脆口感配搭椒鹽,非常香口。片皮鴨,半隻份量都不少,熱辣辣鬆軟餅皮,包裹充滿油香鴨皮鴨肉,絕對是美味佳餚。招牌香鍋,炒出來的火鍋,秘製香油由香料炒製而成,口味較獨特,且回味悠長,辣而不躁。主角金湯酸菜魚,辣度自油選擇,要咗小辣,材料豐富。除主角酸菜,仲有酸辣粉條,雜菇,魚肉大大片,肉質嫩滑,湯底唔油膩,湯酸辣度剛剛好。紅糖糍粑,傳統美食,甜而不膩,唇齒留香。桃之夭夭,起泡加上天然果汁,味道清爽舒暢。酸梅湯,以洛神花,烏梅為主要配方,生津止渴,去油膩,香氣滿溢且回甘。
一話約食飯,朋友立即提議食川菜。
一於去位於銅鑼灣,川滿居挑戰一下。
把四川風格融入,古香古色。
餐廳辣度有層次,食到爆晒汗。
酸辣土豆絲,辣味重,後勁凌厲,香味更濃。
黃金四季豆,金黃色外層,口感清甜,二合為一,味道一流。
椒鹽魷魚酥,酥脆口感配搭椒鹽,非常香口。
主角金湯酸菜魚,辣度自油選擇,要咗小辣,材料豐富。
紅糖糍粑,傳統美食,甜而不膩,唇齒留香。
桃之夭夭,起泡加上天然果汁,味道清爽舒暢。
  • 金湯酸菜魚
  • 招牌香鍋
  • 涼拌黃金皮蛋
朋友又想食香鍋所以又黎到京都廣場呢邊搵食。上次試過5/F既麻辣風雲,呢次試埋6/F既川滿居😋。6點幾去到無咩人,有房坐環境唔錯,店員好貼心一坐底又俾消毒紙巾又問使唔使叫野飲先🤣。🔅招牌香鍋 ($224)香鍋揀左豬頸肉、墨魚餅、田雞、鵪鶉蛋同娃娃菜。大大鍋一拎黎已經聞到超級香😳!揀左微辣醬香,真係最近食過最香既香鍋😍,辣度都啱唔太食得辣既朋友。極推薦豬頸肉!好爽口,份量仲要幾多😂。田雞同娃娃菜都唔錯,夠晒入味🤤。🔅孜然肉片(配6張麼麼皮) ($98)孜然味好香!肉片好滑唔鞋口,加左好多洋蔥炒好香😋。要讚麼麼皮每塊都有張紙隔開唔會痴住晒👍🏻。🔅口水雞 ($66)雞好滑👍🏻,醬都幾香,花生仲脆😝。🔅白飯 ($15)🔅凍檸茶 ($18)🔅百香果檸檬茶 ($36)💬呢間既環境同店員服務真係唔錯👍🏻,qr code自己落單夠方便,仲可以極customize揀多油少油、多鹹少鹹、走麻、etc .🥺。

墨魚餅
🔅招牌香鍋 ($224)

孜然肉片(配6張麼麼皮)
🔅孜然肉片(配6張麼麼皮) ($98)

口水雞
🔅口水雞 ($66)
雞好滑👍🏻,醬都幾香,花生仲脆😝。

🔅白飯 ($15)

🔅凍檸茶 ($18)
🔅百香果檸檬茶 ($36)

墨魚餅
2022-11-28 17 浏览
嗰日約咗同事去聚會,同事話想食川菜,所以喺銅鑼灣附近搵下。行行下發現駱克道京都廣場有間川滿居。餐廳裝修充滿京川特色。主打冷盤,香鍋,海鮮類,小炒等川式食物。涼拌黃金皮蛋黃金皮蛋,晶瑩剔透,爽口開胃,酸酸辣辣。椒鹽魷魚鬚 魷魚口感彈牙,又香又脆,椒鹽味香濃。酸辣土豆絲土豆丝细長,刀功一流,口感清爽,味道又麻又辣。黃金四季豆 四季豆爽甜,金沙香濃,齒頰留香。招牌香鍋 有鴨血、馬鈴薯粉、蓮藕仔、豬頸肉,花甲,鋪滿辣椒、芫茜,材料豐盛,味道麻又香辣,仍可嚐到食材鮮甜。馬鈴薯粉吸收香鍋精華,非常惹味。金湯酸菜魚材料豐富,有酸辣粉,咸酸菜,菇菌,魚肉嫩滑,酸辣粉口感煙韌,絕對係最佳拍擋。片皮鴨外皮酥脆鬆化,肉質嫩滑,餅皮厚薄適中,配上甜麵醬、京蔥條及青瓜條更添滋味。红糖糍粑外皮酥脆,口感煙韌軟糯,紅糖濃稠香甜。酸梅湯 酸酸甜甜,解辣一流。百香果檸檬茶 味道酸甜可口,十分清新。
嗰日約咗同事去聚會,同事話想食川菜,所以喺銅鑼灣附近搵下。
行行下發現駱克道京都廣場有間川滿居。
餐廳裝修充滿京川特色。
主打冷盤,香鍋,海鮮類,小炒等川式食物。
涼拌黃金皮蛋
黃金皮蛋,晶瑩剔透,爽口開胃,酸酸辣辣。
椒鹽魷魚鬚
魷魚口感彈牙,又香又脆,椒鹽味香濃。
酸辣土豆絲
土豆丝细長,刀功一流,口感清爽,味道又麻又辣。
黃金四季豆
四季豆爽甜,金沙香濃,齒頰留香。
招牌香鍋
馬鈴薯粉吸收香鍋精華,非常惹味。
金湯酸菜魚
红糖糍粑
外皮酥脆,口感煙韌軟糯,紅糖濃稠香甜。
酸梅湯
酸酸甜甜,解辣一流。
百香果檸檬茶
味道酸甜可口,十分清新。
2022-11-27 24 浏览
今次咁啱同朋友喺銅鑼灣行街,正值晚飯時間,我哋都搵咗間川菜嘅餐廳。該餐廳名為川滿居,呢餐我同朋友都真係食得好滿意。金湯酸菜魚我自己就揀咗小辣,酸菜魚我覺得個水準真係好高。酸菜令湯底變得更開胃,魚片口感爽滑,入面都仲有好多蔬菜可以食,最重要係有吸收晒酸菜魚精華嘅粉條,真係完美。片皮鴨我叫咗半隻片皮鴨,所以一共有10塊麼麼皮。佢嘅配料都相當傳統,食嘅時候只需要拎起塊麼麼皮,再夾片皮鴨、京蔥絲、青瓜,最後再加埋少少甜麵醬食。就會感受到有幾咁好食,我自己好欣賞片皮鴨嘅油脂分布,另外外皮都好脆,真係好滿意。夫妻肺片之後要介紹嘅係一個涼拌小食,令我感到驚喜嘅係以小食嘅份量嚟講,夫妻肺片嘅份量真係夠晒多。另外喺食之前仲可以喺網上要求要淋啲嘅夫妻肺片,我自己就相當滿意佢嘅口感,另外牛肉都好大塊,再配埋小辣真係好開胃。紅糖糍粑之後介紹嘅甜品就係紅糖糍粑,糍粑軟糯嘅口感,再點埋紅糖醬嚟食。我覺得真係好高質素,我本身都鍾意呢種口感嘅嘢食,同埋就算點紅糖醬成個甜品都唔會話太甜,啱晒我。如果大家都鍾意食川菜嘅,就要試吓呢間餐廳呀。

金湯酸菜魚

夫妻肺片

紅糖糍粑

如果大家都鍾意食川菜嘅,就要試吓呢間餐廳呀。
2022-11-21 846 浏览
約了友人到銅鑼灣吃中菜,友人喜歡吃辣,嚐過香港很多中菜館的酸菜魚水煮魚,卻甚少找到好吃的水煮魚,這次我們特意來試試這間的水煮魚。店內以中式裝潢為主,大量紅色的燈籠高高掛,一邊牆上有紅紙扇裝飾,桌面上是中國人物圖案,甚具中式氣氛。餐廳的一邊有包廂,我們在其中一間包廂的其中一枱,另外還有兩枱人。我們六時便到達,至七時多全場已差不多滿座。水煮魚($188),友人非常滿意這碟水煮魚,幾乎整盤都是她吃的。我一向不太吃中式魚,吃了一件後也禁不着多吃幾件。魚肉非常彈牙和新鮮,肉多、厚、大片,加上盤中的辣椒,十分惹味之餘又不會過辣。魚片大約有八至十塊,加上吸滿辣汁的一大盤彈牙滑口的薯粉,川香四溢又飽肚。麻婆豆腐($66),豆腐香滑,能掛上辣肉醬汁,份量多,拌飯甚佳,所以我們各點了一碗白飯($15)。手撕包菜($72)是著名的川菜,辣度可自選,微辣,油比較多,蔬菜新鮮香口,爽脆之中有包菜的清甜,拌以辣椒爆炒,令人胃口大開。這道菜是拌飯良菜,作拌酒的小食也非常適合。籐香雞($66),看見網上推介這道菜,所以點了一碟試試。肉多,雞肉嫩滑,滑肉中有獨特的麻香,既有清香,又有帶點川菜麻辣鮮香的濃郁。Hoegaa

麻婆豆腐
白飯

手撕包菜

籐香雞

Hoegaarden

Hoegaarden (大支裝)($45),吃辣的時候,最適合以啤酒拌辣菜餚,這支啤酒拌辣菜餚,令人精神一振。酸梅湯
酸梅湯

酸梅湯($18),按網上推介,點水煮魚和辣菜時,點一杯酸梅湯喝,酸酸甜甜的酸梅湯可解辣之餘,也能清清味覺,迎接下一道菜。
百香果檸檬茶

意猶未盡,點了一杯百香果檸檬茶($36)來解解辣,香甜的百香果檸檬茶,把底部的百香果籽攪拌喝,能一解油香辣油膩,如甜品一樣總結是日的豐盛晚餐。
2022-11-07
麻婆豆腐
手撕包菜
籐香雞
2022-11-21 72 浏览
同事係四川人 公司食辣愛好者不多 就一於等我同佢一齊懷念下去家鄉川菜啦🫢🫢銅鑼灣京都廣場這間川滿居, 四川地道菜式,款式又多 放工急不及待試下😆😆地方好大 仲有房間㖭 安排房間 私隱度好高 座位又夠闊👍👍QR code點餐,菜色真係非常之多 除咗酸菜魚、烤魚之外,竟然仲有麻辣鮑魚雞煲 一於試下點了半隻 上枱非常大盤 🤩🤩鮑魚彈牙鮮甜,竟然仲有四大隻🥹🥹雞肉夠嫩夠麻夠辣,係正宗嘅地道川菜 當然要點多碗白飯啦🤣🤣細心一看仲可以自己 揀選口味,多麻、小麻、 濃味啲,清淡啲,小油啲 好細心💕💕孜然🐮肉亦都係一個好特別嘅菜式 ,牛肉夠香有大量嘅洋蔥🧅屬於重口味嘅菜式 特別一讚 有粉皮可以包住食,解膩之餘又夠 特別🤤🤤大盤花菜係我每次川菜必點 花菜爽脆 加上豬腩肉片 雖然比較油有,真係算係夠鑊氣,非常滿意特以再揀咗個涼拌花甲 肥美鮮甜 麻麻辣辣 配埋啤酒汽水 真係食上癮 😋😋辣度方面我哋都揀咗少辣,其實唔會好辣下次要挑戰中辣🌶️

地方好大 仲有房間㖭 安排房間 私隱度好高 座位又夠闊👍👍

辣度方面我哋都揀咗少辣,其實唔會好辣下次要挑戰中辣🌶️
2022-11-17 53 浏览
因為返工唔可以離開Office所以要叫外賣咁啱想食下辣嘢 見到川滿居胃口就嚟唔諗啦即刻落單.Menu選擇唔算多正正常常都係食啲酸菜魚咁不過我真係唔食魚 所以叫咗其他嘢食.霸王蝦球 中辣呢個真係有驚喜 好少可食辣會有蝦球揀而佢又真係整得幾好食蝦球炸過 會口感香脆 入面嫩滑蝦肉亦都爽口彈牙 份量唔多但係過吓癮.大盆花菜 大辣食得四川嘢都一定要叫花菜最鍾意佢啲花菜吸晒辣味 而且會有豬肉片一齊炒 好香油脂味都係啲香口嘢 一定唔會失手.孜然羊肉 配麼麼皮羊肉有啲臊味 但係我接受到最鍾意佢落咗勁多洋蔥落去炒 又林又香又甜個皮似係片皮鴨果塊皮 用嚟包住羊肉食 有片皮鴨嘅感覺只係換咗入邊係羊肉而且佢好貼心 每塊皮都用張紙隔住方便食客
因為返工唔可以離開Office

而且佢好貼心 每塊皮都用張紙隔住
方便食客
2022-11-10
外卖送餐
我最愛水煮,表妹約我去完sogo買野後帶我來😍😍話堅好食真係要試試點內地方大,裝修靚,坐得最緊要舒服點了我至愛金湯酸菜魚😍😍嘩,桂花魚,啖啖肉,新鮮,口感好好,配上菇,萵筍,紅薯粉,每樣都吸收晒精華,每次我都愛飲湯,當然試試,辣味夠酸,完全超水準😍田煮田雞。都係一種好愛餸,田雞超多,大大隻,價錢性價比,加上小辣都帶出辣味,有西芹,木耳,薯粉,堅正👍🏻清炒萵荀,必叫,爽爽甜甜,新鮮,不野可挑剔。香脆魚皮,魚皮會厚身,但選了小辣都有辣味酸梅湯,好飲,叫辣野飲非常岩。又抵飲紅糖糍粑,第一次食,糯米炸到金黃色,滿滿的黃豆粉,再加上黑糖汁,咬口煙韌唔痴牙。整體好滿意。表妹無介紹錯😍😍😍正
點內地方大,裝修靚,坐得最緊要舒服
清炒萵荀,必叫,爽爽甜甜,新鮮,不野可挑剔。
香脆魚皮,魚皮會厚身,但選了小辣都有辣味
酸梅湯,好飲,叫辣野飲非常岩。又抵飲
約了朋友在銅鑼灣食飯,她就推介這間位於京都廣場的川滿居。朋友之前食過一次,覺得這裡的小菜挺好食,值得回頭。於是,我跟著朋友去拜訪這間「川滿居」了。一踏進川滿居,看到都有不少食客在內,感受到餐廳的受歡迎之處。餐廳擁有不少「川式」裝飾,例如「四川變臉」面具。原來餐廳還取得不少獎項,證明實力一定有返咁上下。朋友之前食過這裡的酸菜魚,看到餐牌有這麼多菜式之後,她就想嚐嚐其他款式,看看其他菜式是否都這麼出色。◨ 1. 片皮鴨(半隻)我們兩個人,可以叫半隻片皮鴨,配上十塊麼麼皮份量就剛剛好。可以看得出,片皮鴨燒得脆香,將蔥絲青瓜一同夾進,放入口一咬落去真的很爽口,鴨肉香嫩再加上其脆皮,實在一絕。不要以為十塊麼麼皮就只有十片鴨,餐廳真的說好半隻份量就是半隻,所以包完片皮鴨之後,還有數塊餘下,可以單食。建議大家可以留下多鴨肉的作為單食,一來可以品嘗到鴨肉香味,二來不會太膩。◨ 2. 烤加州鱸魚朋友之前說過酸菜魚好食,那麼今次就一於嚐嚐烤魚吧。有數款魚類可以選擇,我們就揀了加州鱸魚,麻辣小辣的,另外再加配了萵荀。首先,烤鱸魚真的非常大條,而且餐廳事先烤煎過,未食聞到其香味已經非常吸引。爐滾後,食一口非常
◨ 1. 片皮鴨(半隻)
◨ 2. 烤加州鱸魚
朋友之前說過酸菜魚好食,那麼今次就一於嚐嚐烤魚吧。有數款魚類可以選擇,我們就揀了加州鱸魚,麻辣小辣的,另外再加配了萵荀。首先,烤鱸魚真的非常大條,而且餐廳事先烤煎過,未食聞到其香味已經非常吸引。爐滾後,食一口非常惹味,魚肉順滑又帶陣陣椒香,又少魚骨,啖啖肉非常好食。而且鍋內亦配有薯粉、枝竹等等食材,川滿居確實有良心。
烤加州鱸魚
另外的萵荀在充分吸收湯汁之後,食落份外鮮味。
◨ 3. 凍檸茶
食這些香口食物,最舒服莫過於飲返杯凍檸茶吧。
凍檸茶
每位川滿居的店員都非常有禮貌親切,在餐廳食得非常有家的感覺,非常舒服。
2022-11-08
凍檸茶
2022-11-13 652 浏览
本身很喜歡吃辣,這天就約了同樣好喜歡吃辣的朋友在銅鑼灣這間餐廳吃晚飯。餐廳很注重衛生,會提供熱水給客人消毒碗碟,吃得安心又放心。我們點了以下食物:招牌香鍋,五個餸起炒($26):職員送上來的時候,熱騰騰的,建議大家要快手攪拌,以免底下的餸會過熱。我們選了麻辣小辣,這餐廳的辣很香口而且惹味。蝦球(+$48)有四隻,大大隻,本身已經去殼,非常方便,而且爽口彈牙,有蝦的鮮味,是我最喜歡的雞軟骨(+42)份量非常多,大約有30粒左右,而且口感外脆內軟,軟骨位又夠脆。豬頸肉($48)口感柔軟,肉味豐富。牛肚(+$46) 很爽口,材料很新鮮,配上麻辣非常配搭花甲(+$48)大大隻,很多汁,而且沒有沙,吃得放心。薯粉(+$22) 我們沒點選白飯,所以選擇點了薯粉,薯粉很煙靭,而且吸收了麻辣味,非常美味。清炒時蔬($68):雖然很喜歡吃辣,但菜方便我還是比較喜歡不辣,以平衡胃部健康。蔬菜很新鮮,用了帶鹹味的調味去炒,亦很有鑊氣。涼拌黃金皮蛋($48):黃金皮蛋晶瑩剔透,外型非常吸引,帶有糖心口感,甜甜地和微辣的味道,作為前菜非常開胃。飲品方面,除了可以點罐裝清熱的加多寶($15)外,我們還點了金桔檸檬
餐廳很注重衛生,會提供熱水給客人消毒碗碟,吃得安心又放心。

我們點了以下食物:
招牌香鍋,五個餸起炒($26):

我們選了麻辣小辣,這餐廳的辣很香口而且惹味。

豬頸肉($48)口感柔軟,肉味豐富。

牛肚(+$46) 很爽口,材料很新鮮,配上麻辣非常配搭

花甲(+$48)大大隻,很多汁,而且沒有沙,吃得放心。

清炒時蔬($68):

涼拌黃金皮蛋($48):

飲品方面,除了可以點罐裝清熱的加多寶($15)外,我們還點了金桔檸檬茶($28),可以選擇少甜,甜度適中,冰涼的飲品配辣的美食一流。

這裡的座位很舒適,而且職員服務態度友善,值得一讚。
2022-11-10
🌟餐廳:川滿居 (京都廣場)📍地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓💰價位:$51-100⏰營業時間:星期一至日11:30 - 22:00📱電話:28825880———————————————————🔹金湯酸菜魚酸菜魚用咗桂花魚片,肉質新鮮滑嫩,口感彈牙,湯底叫咗bb辣,唔會太辣仲有少少麻,酸酸辣辣好開胃,正!湯底下面仲有彈牙嘅紅薯粉,可以配上酸菜、蘑菇、萵筍一齊食,口感豐富~———————————————————🔹蓮藕仔炒腩片炒腩片鑊氣十足,同埋都係可以自選辣度嘅~今次照樣揀咗bb辣,辣度啱啱好,辣辣地真係好過癮!腩片肉質彈牙加上唔會太鹹,配埋爽口蓮藕仔同少少酸酸地,拌白飯食真係一流!———————————————————🔹紅糖糍粑最後甜品揀咗紅糖糍粑,糍粑外皮鬆脆裏面口感軟糯,點完紅糖之後甜度啱啱好,大家記得要趁熱食,煙煙韌韌好有咬口!———————————————————
🌟餐廳:川滿居 (京都廣場)
📍地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓
💰價位:$51-100