2018-02-26 25 浏览
我果兩個豬朋狗友最鍾意打邊爐, 成日辰周圍試唔同的火鍋, 無論係港式, 日式, 台式定川式今次就娼銅鑼灣行完街, 響食街 (登龍街) 搵左呢間 川府宴首先, 店員好好招呼; 餐廳睇落座位唔多, 枱與枱之間好闊落, 坐得幾舒服亦因為枱唔多啊, 記得要訂位, 還好今日早黎, 就算 walk in 都畀到枱餐牌精而簡, 有前菜, 小菜, 火鍋, 好多款一心黎打邊爐, 唯有唔食水煮菜式, 留返下次再黎醬油配料, 但 so far 無咩點用過豉油, 湯好夠味叫左鴛鴦湯底 麻辣牛小排 + 豬筒骨濃湯麻辣果邊有牛肉粒, 豬筒骨濃湯有兩大件豬骨同粟米姐姐先幫我地倒左碗豬骨湯飲, 好濃啊手切安格斯, 肉好嫩, 唔夠喉呀推介的黑柏葉好不錯!!! 半條石斑起左魚片, 新鮮, 好味四竇丸分別有蝦丸, 墨魚丸, 鯪魚球同豬肉丸, 四款都好正另外仲叫左菜籃, 今豆苗, 皇帝菜, 生菜, 娃娃菜成4款菜湯底好, 火鍋料質素高, 夠新鮮

餐牌精而簡, 有前菜, 小菜, 火鍋, 好多款

一心黎打邊爐, 唯有唔食水煮菜式, 留返下次再黎

醬油配料, 但 so far 無咩點用過豉油, 湯好夠味

叫左鴛鴦湯底 麻辣牛小排 + 豬筒骨濃湯
麻辣果邊有牛肉粒, 豬筒骨濃湯有兩大件豬骨同粟米

鴛鴦湯底

姐姐先幫我地倒左碗豬骨湯飲, 好濃啊

手切安格斯

手切安格斯, 肉好嫩, 唔夠喉呀

推介的黑柏葉好不錯!!! 半條石斑起左魚片, 新鮮, 好味

四寶丸

四竇丸分別有蝦丸, 墨魚丸, 鯪魚球同豬肉丸, 四款都好正

湯底好, 火鍋料質素高, 夠新鮮
题外话/补充资料: 有個姨姨服務周到, 好有禮貌!!!
2018-02-25
2018-02-26 128 浏览
新年前朋友book咗銅鑼灣嘅呢間川菜食團年飯,食完順便去行埋年宵。想到去呢間餐廳,地方雖然唔太大,但係裝修好靚,好高檔,好適合一家人上嚟食飯靜靜地,又唔洗同人迫,但最緊要book枱。今次我哋多人食飯所以都買咗好多個主菜,但係其實人少少都好多小菜適合,另外好似仲可以揀食火鍋。第一樣上菜嘅係冰菜沙律,出面好少地方有得食。生嘅冰菜再加埋麻醬一齊食,冰菜好爽口,麻醬配合埋好好味,就算係生嘅菜都唔會有菜青味,好鍾意食呢個沙律。第二道就到麻辣手撕雞,其實佢唔算太辣,有朋友唔食得辣都覺得可以接受,仲好鍾意,因為好香好嘢味。手撕雞配埋好多蔥花,再加上旁邊炸左嘅芋頭絲,脆卜卜,全部撈起一齊食,香辣脆口好好食,多人黎一定要叫番隻,我地秒速食晒成盤(其實好大碟)。之後小菜陸續有來,夫妻肺片當然係去食川菜不可缺少嘅一環啦,個個部位都好食,亦都好入味。呢個爆寸香骨唔好睇佢好似冇乜特別,但係味道簡直不得了。好香口,肉質嫩滑,夾埋大蔥一齊食,香口野味,原全停唔到口,送飯一流。之後就到我地期待以久嘅酸菜魚,其實本身想叫水煮魚但係比朋友阻止(因為佢唔食得辣),唯有叫酸菜魚補數啦。睇佢都會有啲紅色辣椒但係其實辣味唔算話好

麻辣手撕雞

夫妻肺片

爆寸香骨

酸菜石斑

之後就到我地期待以久嘅酸菜魚,其實本身想叫水煮魚但係比朋友阻止(因為佢唔食得辣),唯有叫酸菜魚補數啦。睇佢都會有啲紅色辣椒但係其實辣味唔算話好重,唔食得辣嘅朋友都話OK接受到,酸菜嘅味道好濃好香,食魚嘅時候最好連埋啲湯一齊食,味道更加突出。佢入面仲有好多配菜,有瓜,蘿蔔,亦有四川火鍋粉,全部都吸晒酸菜湯嘅香味,好入味。
干鍋花菜

食咗咁多魚同肉都要叫番啲菜嘅,餐廳就推介呢個干鍋花材叫我哋試吓,話唔係好多地方有得食。我同朋友糾結咗好耐究竟呢個係唔係椰菜花呢,個樣係好似但係食落係唔一樣嘅,呢隻菜呢比較爽口冇椰菜花咁木咁散,口感係幾好,幾唔錯,再加上佢用咗啲金華火腿一齊炒味都好香口,唔錯嘅推介。
藤皇麻香雞
最後我哋都叫多咗一個雞,呢個係叫做藤皇麻香雞,職員一早已經話呢個雞唔係辣而係麻,一上碟我哋就知咩事啦。佢有好多一串串嘅麻子,如果唔咬到呢啲一粒粒嘅麻子,我食得辣嘅就覺得唔算好麻,但係其他朋友都話感受到果種麻,而我就決定咬一粒,咁樣食真係好爽,麻痹嘅感覺。當然雞肉亦都好嫩滑啦。
紅糖冰粉

最後我哋仲係左一個甜品,要做紅糖冰粉,真係第一次食。佢入邊有山楂餅,枸杞同埋提子乾,最重要係冰品透明一粒粒感覺有少少似啫喱,凍凍地甜甜地又唔算好膩嘅甜品,用嚟解辣一流。

我哋食完之後個個都覺得呢間餐廳好好,好值得帶屋企人試吓,因為佢嘅價錢唔貴,份量亦都好大,四川菜黎講唔會話太辣,大部份人都接受到嘅口味,選擇亦多,唔錯。
麻辣手撕雞
夫妻肺片
爆寸香骨
酸菜石斑
干鍋花菜
藤皇麻香雞
2018-02-26 27 浏览
登龍街近年係飲食新街,今晚想食火鍋!本來有朋友食辣既,就話去川府宴啦!我嚇一嚇,我小辣咋喎,得唔得嫁?佢實牙實齒話得,去啦咁。椰皇五指毛桃湯 $158 湯料有粟米 紅蘿蔔 椰皇 五指毛桃同豬骨,未滾起已經好香。滾起就比我地飲啦!飲落唔算濃,但好清好甜。椰皇味好留齒留香,正。紅蘿蔔咬落仲硬硬地,但好甜。唔通因爲椰皇?食下椰皇,好似食小食,有d脆同好清甜,好食!每人飲左3碗湯,終於落水開始火鍋!澳洲白玉海參 $108仲有腸衣係入面,處理下就落鍋!好快食得,白玉海參都夠厚肉,好似食啫哩硬硬得,好好食感又q彈!點d醬油更鮮味!起骨爽脆羊腩片 $138 肥瘦肉,好好血水,幾嫩肉,蘇蘇的。另外美國肥牛 $128,靚色水,大塊有牛香,少少油脂juicy!田園什菜 $68 有粟米、生菜、津白、油麥菜、豆苗同皇帝菜,份量足!粟米不太甜。但菜處理得乾淨同新鮮既。豆苗同津白特別配個椰皇五指毛桃湯,好似有d奶香咁。皇帝菜就岩愛濃愛重味既人,哈哈。紅薯粉條 $48幾粗條,仲以為係街上一條條好似麵條個隻。放落湯煮耐d都無所謂。佢咬落有口感彈牙既,掛湯能力都不錯,吸到椰皇香椰味,清香。自家響鈴 $68 即炸上枱,豆

澳洲白玉海參 $108
點d醬油更鮮味!

田園什菜 $68

紅薯粉條 $48
佢咬落有口感彈牙既,掛湯能力都不錯,吸到椰皇香椰味,清香。

自家響鈴 $68
即炸上枱,豆香勁濃。怕熱氣就留係湯耐d,但軟身d似食豆麵咁。想脆d,就3秒快上,就半熟半脆,好口感!即炸係好味又新鮮!

依度同其他粵火鍋一樣都有香蔥 芫茜 辣椒同蒜蓉依d配醬油,都有d親切感,哈哈。
2018-02-25 60 浏览
邊食川菜邊睇風景,都幾寫意。銅鑼灣新開四川府宴,可打邊爐可叫小菜,我地就選擇左後者。夫妻肺片,每次食川菜都忍唔住要嗌既冷盤,呢到都整得好食,辣油辣得香麻,兩款肉都好入味,表面既芝麻替菜式加上芝麻香。重點推介!大大粒辣子雞。平時食辣子雞,雞塊都切得超級細粒,隱藏係辣椒堆中,揾極都揾唔到佢岀黎,仲炸到非常乾身,無哂雞味。但呢到唔同,雞塊大大粒,炸得香脆之於仲保持肉質嫩滑,而且非常惹味,好重香料味,並且都幾辣下,所以好食好爽!回鍋肉,唔知係唔係正宗既食法,揀既部位都係好肥既位,我就唔係幾食得慣。擔擔麵,以為係湯麵,點知竟然係撈麵。一人份量,不防一試,因為味道似炸醬麵多過擔擔麵,幾特別。
邊食川菜邊睇風景,都幾寫意。

銅鑼灣新開四川府宴,可打邊爐可叫小菜,我地就選擇左後者。

2018-02-25 22 浏览
自從上次吃過水煮魚後對四川菜有點改觀、以前總覺得那是一味死辣的菜式、但原來它的辣中帶麻、酸辣的菜式味道可以很有層次。即使吃得頭頂冒汗、還是忍不住一口接一口的吃下去。今晚帶一位比我更吃不得辣的好友來川府宴品嘗四川菜。餐廳裝潢雅緻、帶點中國色彩、有別於一般川菜館的喧鬧、這裡可於朋友邊吃邊舒服地聊天。先來一碟雞絲海蜇作前菜$58,冰涼爽口的青瓜絲拌以混入麻醬的嫩滑雞絲、清爽不膩。驚喜的是海蜇亦十分爽口、灑上大量芝蔴粒更香口。推介這個前菜!家常炒萵筍$68之前只是吃過作涼拌的萵筍、原來炒萵荀也十分好吃。拌以辣椒和洋蔥爆香、萵荀爽口惹味。因為餐廳侍者說水煮魚也真的挺辣、所以他推介了酸菜石班魚$358。美美的藍白瓷鍋送上、紅紅綠綠的顏色很鮮豔、看上去像魚湯不太辣、好吸引!先呷一口湯、魚湯很鮮帶點酸辣、不吃辣的朋友絕對可以接受。石班魚片嫩滑、配上酸菜一起吃很不錯。底下的紅薯粉是亮點、吸收了酸菜湯的精華、更有辣勁、滑溜又美味。甜品是紅糖冰粉、透明的冰粉像蒟蒻、口感滑而Q彈、紅糖水清甜解膩、吃完辣以這個作甜點一流!

家常炒萵筍$68

2018-02-23 24 浏览
前排天氣咁凍,好想食D辣野暖下胃。我同朋友都好鍾意食辣野,個日係銅鑼見到間新開嘅四川菜就去左試下。哩間餐廳環境好舒服,不過唔算好大,所以可能book位好D。餐廳有得選擇食小菜或者麻辣火鍋。因為我地得兩個人,所以就揀左小菜。店員好友善,好有耐性咁同我地推介佢地嘅菜式。前菜我地揀左雞絲粉皮 ($48),佢最特別就係用麻辣嘅醬汁整,佢唔係用平時雞絲粉皮嘅麻醬,非常開胃同惹味!之後叫左個家常炒萵筍 ($78)。佢有用辣椒炒,不過就唔係幾食到辣味。萵筍好清新同爽口,好好味!如果覺得其他餸太辣可以食哩個中和返。            主角就係餐廳推介嘅水煮石斑魚 ($358)。佢係用原條石斑起骨切片,D魚好新鮮好滑,入面仲有好多薯粉、萵筍同芽菜,好足料!而且佢比起出面其他水煮魚冇咁油膩,我地食晒成鍋!最後店員仲推介我地食佢地自家製嘅紅糖冰粉 ($38) 做甜品。冰粉質地非常滑,上面有幾粒杞子同山楂餅,好冰涼又唔會太甜,好正。食完辣野叫哩個做甜品真係一流!我地點個幾道菜都好好食,下次黎好想試辣子雞同紙包牛肉!

哩間餐廳環境好舒服,不過唔算好大,所以可能book位好D。

之後叫左個家常炒萵筍

我地點個幾道菜都好好食,下次黎好想試辣子雞同紙包牛肉!

2018-02-13
2018-02-23 537 浏览
冬天最岩打邊爐同埋食麻辣火鍋,由於同行友人唔太食得辣,於是揀左個雙拼湯底:招牌麻辣牛小排拼花雕藥膳醉羊鍋$198上湯底後,侍應話呢個花雕藥膳醉羊鍋可以趁未落火鍋料前飲左先~冬天補身一流~我同朋友都各自飲左一碗,藥膳味好香,但冇奇怪同苦澀藥材味,不過原來花雕酒精都幾勁, 朋友酒量麻麻,飲完有D醉醉地~哈哈~重點係湯底有幾多羊排,好淋好入味,記得食埋~至於招牌麻辣牛小排鍋雖然有好多辣椒,但其實入口唔算好辣,帶麻,朋友都食到呢~湯底亦都有好多牛肉,好足料自家製響鈴$68自家製響鈴,食落同出面現成既分別極明顯。入口唔油膩,好脆口,初時仲覺得兩個人會唔會太多,之後大家係搶住食既田園什菜$68有4款菜(椰菜,生菜,皇帝菜,豆苗)同粟米,居然會有貴價菜豆苗!好驚喜手切美國雪花肥牛$148雪花分佈平均,厚薄適中,一啖一片剛剛好~入口牛味濃,嫩滑無筋,質素高紐西蘭幼嫩鴨血$58寫明係紐西蘭鴨血,食得安心,唔怕係用不明產地既鴨血秘製手打四寶丸$98墨魚丸、蝦丸、魚丸同豬肉,新鮮打起,食落鮮味彈牙,每款一人一粒,岩岩好
冬天最岩打邊爐同埋食麻辣火鍋
由於同行友人唔太食得辣,於是揀左個雙拼
湯底:

招牌麻辣牛小排拼花雕藥膳醉羊鍋$198

至於招牌麻辣牛小排鍋

雖然有好多辣椒,但其實入口唔算好辣,帶麻,朋友都食到呢~
湯底亦都有好多牛肉,好足料

自家製響鈴$68

田園什菜$68

手切美國雪花肥牛$148

紐西蘭幼嫩鴨血$58

寫明係紐西蘭鴨血,食得安心,唔怕係用不明產地既鴨血

秘製手打四寶丸$98

墨魚丸、蝦丸、魚丸同豬肉,
新鮮打起,食落鮮味彈牙,每款一人一粒,岩岩好

2018-02-22 46 浏览
天氣反反覆覆,今日急跌幾度又著唔夠衫返工,凍凍地...麻辣控既老公提議食四川火鍋,諗起前陣子喺永光中心見到間川菜館,就試吓我地坐窗邊位望到Times Square幾開揚,加上每張檯空間較大,坐得幾舒服。比左4種調味,但其實豉油都無咩點過好啦~先揀湯底,由於我唔太食到辣,所以揀左雙拼($198) :麻辣牛小排鍋 拼 椰皇五指毛桃湯。湯滾啦侍應姐姐先裝一人一碗五指毛桃湯,料足,味道似住家湯無味精,飲完再幫我地添多碗先開始打邊爐,因為放左食物個味就唔同哂㗎啦~ 至於麻辣鍋, 辛辣度我都接受到 (可以加辣既) , 入口麻味香,有層次~ 鍋入面既牛小排, 煲到好入味, 比老公食哂手切美國雪花肥牛($138)油脂比例平均,兩邊起雙飛,淥3吓就食得,肉質粉嫩。鱔片($108)點少得至愛既鱔片, 新鮮肉爽又唔腥 炸響鈴 ($68) 呢個真係必食, 即炸上檯, 未點湯先咬一口 , 超~鬆~化~ 凍豆腐 ($48) 店長介紹既,用黎放麻辣湯吸收哂D湯,夠香田園雜菜($68) 有豆苗,皇帝菜,唐生菜,油墨菜,粟米 ,都算大份食完四川野點少得冰粉($38) 質感似透明啫哩, 清甜幼滑,加埋紅糖,山楂餅, 杞子

比左4種調味,但其實豉油都無咩點過

湯滾啦
鍋入面既牛小排, 煲到好入味, 比老公食哂

手切美國雪花肥牛($138)
油脂比例平均,兩邊起雙飛,淥3吓就食得,肉質粉嫩。

手切美國雪花肥牛
鱔片($108)
點少得至愛既鱔片, 新鮮肉爽又唔腥

白鱔片
炸響鈴 ($68)

炸響鈴
凍豆腐 ($48)
店長介紹既,用黎放麻辣湯吸收哂D湯,夠香

冰豆腐
田園雜菜($68)

有豆苗,皇帝菜,唐生菜,油墨菜,粟米 ,都算大份

食完四川野點少得冰粉($38)
質感似透明啫哩, 清甜幼滑,加埋紅糖,山楂餅, 杞子,葡萄乾 , 甜甜地最啱解辣, 無咁熱氣添

冰粉

要一讚,呢度服務
,侍應姐姐跟得好貼心, 裝湯,加水, 仲幫我地倒左茶杯既茶,加返杯熱既比我地, 好細心

見佢咁好人, 我都要一提佢放工要著夠衫,因為外面真係凍左好多吖
  • 炸響鈴
  • 手切美國雪花肥牛
2018-02-22 21 浏览
弟弟最愛吃川菜,他今天興高彩烈地和我說放早,他訂了銅鑼湾的川府宴請我吃飯,好吧,今晚就吃過痛快吧!川府宴坐得很舒服,而且用簡單的四川面譜做装飾,更顯特色!首先我們点了夫妻肺片,又香又辣,而且十分入味!雞絲海哲又爽口,又入味,而很海哲十分咬口,我們都吃得津津有味!酸辣土豆絲又酸又辣,而且土豆絲很夠鑊氣!藤皇麻香雞也夠特別,麻香雞很入味,真的夠道地呀!弟弟說這川菜很道地口味呀!爆寸香骨很有蒜香,而且排骨很鲶很香,我們都很喜歡!雞絲凉面很有麻香,而且凉面也很咬口,今晚我們二人也吃得很滿足呀!

川府宴坐得很舒服,而且用簡單的四川面譜做装飾,更顯特色!

首先我們点了夫妻肺片,又香又辣,而且十分入味!

酸辣土豆絲又酸又辣,而且土豆絲很夠鑊氣!

爆寸香骨很有蒜香,而且排骨很鲶很香,我們都很喜歡!

2018-02-20
2018-02-20 606 浏览
川菜是中國四大菜系之一,以麻、辣、鮮、香為特色,川菜的「七滋八味」中,麻辣最聞名於世,其實川菜並不只有高於一般人能接受程度的辛辣菜式,只是工人階級的移民先到深圳及香港,具濃厚的鄉土氣息農家川菜先流行,現在不少人開始富起來,新開的川菜館子開始走官家川菜路綫,香而不過辣,樸實清新,甚至精細別緻,月初到過尖沙咀的映水芙蓉,大開眼界;搬遷了的駿景軒依然高雅有實力;今晚我找到一家位於銅鑼灣食廈,名叫川府宴的,更是價錢親民,平實中見功夫,是家常便飯之好選擇! 以紅與黑為主色調,四川面譜作為裝飾,店內別富巴蜀文化神秘詭異的氣氛。 位於商廈高層,並不走中高檔路線,$88 午餐,該區的合理價錢,而且仲送滋補燉湯,相信吸引附近白領麗人。 餐牌簡單易明,火鍋小菜兩大類別的選擇。 我們先吃三款爽口小吃,有辣有唔辣,好讓味蕾熱身。麻辣雞腎 急不及待先吃辣,但其實麻辣程度輕微,反而香氣十足,雞腎肉質結實爽口,白芝麻添口感,非常適合做佐酒小食,可惜今晚我們不飲酒。 冰菜沙律  胡麻醬汁調味的冰菜沙律,酸香爽脆,非常稱職的前菜,亦有助中和辣菜。 雞絲海蜇  海蜇、青瓜絲及白芝麻,爽口香辛的配搭,就是

餐牌簡單易明,火鍋小菜兩大類別的選擇。

我們先吃三款爽口小吃,有辣有唔辣,好讓味蕾熱身。

麻辣雞腎

麻辣雞腎

雞絲海蜇

海蜇、青瓜絲及白芝麻,爽口香辛的配搭,就是雞肉絲亦連皮,雞皮同樣爽彈,麻香醬汁豐富滋味,香而不辣。

毛血旺

大家準備好了就來一個毛血旺,聽個名已經知,見個樣就更加確實,一鑊紅辣椒紅油滿瀉的火海,不可能不辣,但又無需要太驚,普通人依然可以接受。

毛血旺

毛肚百葉等雜碎,被紅油洗禮之後變得非常滑溜味香,絕對可以上枱作大菜,我最開心就是裏面有幾件鴨血,晶瑩柔韌,很美味。

紙包牛肉

用紙包著以為平常,打開之後火紅一片,辣椒家族爭相鬥艷,主角是藏在火海中的牛肉。

紙包牛肉

炸牛肉極之酥脆,食落口感有些似粉蒸肉,估計以高溫生炸,成功鎖住熱力,放了一陣子入口依然熱辣,外脆內嫩,香辣味出。

辣子雞 $148

辣子雞

我上月來過個這道辣子雞,除了紙包之外做法差不多,所以比下去,我認為雞做得更加出色,外脆內嫩對比更明顯。

小米椒酸甜雞 $148

小米椒酸甜雞

酸甜這個複合味道川菜亦常用,作為中場平衡,非常適合。我喜歡的就是這個雞,肉質非常嫩滑,酸甜味道自然討好,炸得亦香惹。

小米椒酸甜雞

小米椒是這道菜的特色,來自雲南,果實是非常辣的,我沒有試,現在回想起有些後悔。

手撕包心菜 $78

手撕包心菜

包心菜無論外型及味道皆似椰菜花,只不過佢比較修長,以辣椒及五花腊肉炒,沒有多餘水份,鑊氣足。

麻婆豆腐

看來調味豐富,紅油、香蔥、肉粒、胡椒等等,平衡滋味,豆腐非常滑溜,這一道,伴白飯一流。

花雕藥膳醉羊湯

意猶未盡大家追加了一個湯鍋,主要為喝一啖湯,花雕藥膳醉羊湯,杞子元肉黨蔘甚足料,藥材味香,湯清味醇,冬天要補一補,絕對是女士恩物,我馬上多喝幾碗。

花雕藥膳醉羊湯

以羊骨排肉煮,肉質依然香嫩好吃。

紅糖冰粉

原來好戲在後頭,這個冰粉好吃至不得了,冰涼香甜,嫩滑爽口,溜進口中,冰爽味美。

紅糖冰粉

與紅糖是絕配,加入杞子、提子等不奇,加兩片山楂餅就幾有趣,但又出奇的夾。

水準都幾好,價錢好合理,環境企理,地點方便,為了辣子雞及紅糖冰粉,值得再訪。
2018-02-13
紅糖冰粉
去銅鑼灣就一定會去登龍街覓食。今日走去位於永光中心樓上25樓的一間川菜餐廳吃晚飯。原本以為格局會像一間酒樓,但原來環境舒適得很。雖然燈光較為昏暗,但又感覺幾有feel。今晚還有一大班10多人行的年輕人在這裏吃火鍋,的確是相聚的好餐廳。這裏感覺像私房菜,環境不算大,但是店員感覺親切,更有不少熟客來吃。來得這裏就一定是喜歡辣的人!我和媽媽也自稱「小辣椒」,當然就要叫它招牌的酸菜石斑魚!聽落都很惹味!前菜就點了雞絲海蜇和泡椒仙掌。泡椒仙掌$58所謂仙掌其實就是無骨鳳爪。用上了泡椒腌製,酸酸甜甜,帶有微辣,感覺開胃。這個小菜吃得很過癮,因為鳳爪沒有骨,啖啖肉,而且帶有些幼筋,有口感,又有嚼勁。味道超級入味,鳳爪吸收了泡椒和醋的精華,令我和媽媽吃個不停。喜歡辣的朋友也不妨試吓泡椒,很惹味。雞絲海蜇 $58這個材料有雞絲,青瓜絲和海蜇,加上芝麻和香蔥,香氣十足。那個麻油和芝麻是畫龍點睛的地方,把整個香氣完全帶出。青瓜清爽,海蜇彈牙,雞絲嫩滑,三樣融為一體,口感十足,豐富味蕾。酸菜石斑魚$358這個真的是必點的招牌菜!石斑魚新鮮,肉質嫩滑,入口順滑順口。魚皮爽彈,把酸菜的湯汁完全吸收,惹味非常。湯底

泡椒仙掌$58
泡椒仙掌

雞絲海蜇 $58
雞絲海蜇

這個材料有雞絲,青瓜絲和海蜇,加上芝麻和香蔥,香氣十足。
那個麻油和芝麻是畫龍點睛的地方,把整個香氣完全帶出。

酸菜石斑魚$358
酸菜石斑魚

魚皮爽彈,把酸菜的湯汁完全吸收,惹味非常。湯底除了有酸菜,還有酸酸辣辣的泡椒,紅辣椒乾,香蔥,莞茜等等。

最喜歡就是它還有酸蘿蔔和萵筍。
萵筍爽甜,吸收了酸菜湯汁的精華。酸蘿蔔夠酸,酸甜惹味。酸菜魚不能缺少的還有寬粉,寬粉彈牙,有嚼勁,越吃越滋味。

這裏白飯$10一碗,茶位每人$15,二人埋單500多元,感覺也不錯。店員服務態度好,不時都會給食客換碟,感覺親切。
泡椒仙掌
酸菜石斑魚
2018-02-17 64 浏览
凍天食辣野就最開心,因為食完最苙𦲷,知道銅鑼灣永光中心新開左川菜館,即刻拉埋我個無辣不歡嘅好朋友黎似似佢。呢到有小菜亦有火鍋,我地兩個女仔就緊係揀小菜啦!首先首先,平時已經少飲湯水,所以我地都叫咗個老火炖湯,係豬𦟌圓肉南北杏,飲落冇味精味,同埋都幾足料。 呢個冰菜沙律係我大愛之一, 冰菜外表好似有層水珠咁好得意,同埋食落好爽口,連埋芝麻醬食一流。 酸辣土豆絲又係川菜必點之一,呢個土豆絲比起出面食嘅多左鑊氣,而且酸辣得宜,食落好香口。主菜出場啦,全晚就係為咗食水煮,今次我地放棄平時食開嘅水煮牛&魚,點咗水煮黑豚肉,原因呢到嘅老板大力推介佢地嘅用上等黑豚肉,而且專登調較到個辣到適中而又重可以食到本身嘅用味。 的確呢個黑豚肉砌嘅厚度適當,食落幾淋同有肉味,而個水煮湯底夠惹味但又啊會蓋過肉味,都幾好。又面仲有薯粉係到,煙韌彈牙,正啊!最段清清食番個紅糖冰粉,夠晒完滿喇咁就。

即刻拉埋我個無辣不歡嘅好朋友黎似似佢。

呢到有小菜亦有火鍋,我地兩個女仔就緊係揀小菜啦!
老火炖湯

酸辣土豆絲

水煮黑豚肉

最段清清食番個紅糖冰粉,夠晒完滿喇咁就。

2018-01-31
老火炖湯
酸辣土豆絲
水煮黑豚肉
2018-02-17 35 浏览
冰菜沙津.第一次試的冰菜 外表好像有一顆顆的水珠 咬下爽脆多汁! 本身沒什麼味道 加上胡麻醬汁 清新開胃😌雞絲海蜇.雞絲嫩滑 調味充足! 海蜇爽爽的 是個做得不錯的前菜大大粒辣子雞.看到辣椒堆就感到興奮了! 炸雞塊外層脆口 內裏juicy 充滿辣椒香氣! 但又不會辣得過份啊 毛血旺.毛血旺集豬肉/鴨血/豬皮/黑栢葉/大腸/魷魚/萵筍等於一身😍味道不算好麻好辣 但是能嚐到鮮香的! 如果底下能加上薯粉 就更好了🤤紅糖冰粉.吃完麻辣 一肚子火辣辣的 來個冰粉解解辣降降溫就最好了🤤 滑溜溜的冰粉 加上甜甜的紅糖又不會過於甜膩 作為飯後甜點一流呢!
冰菜沙津.

雞絲海蜇.
雞絲嫩滑 調味充足! 海蜇爽爽的 是個做得不錯的前菜

大大粒辣子雞.

毛血旺.

紅糖冰粉.

地點位於銅鑼灣,店鋪唔算大,但裝修好有格調,環境亦都好整潔,重點有個落地玻璃窗望住時代廣場添。想食得grand d ,唔一定食西餐,黎依到食川菜都得!-口水雞($88)雞肉本身好嫩滑,鐘意佢嘅醬料唔似普遍得個死麻同辣味,醬料本身帶點鹹香,咬落先慢慢滲出麻香味,食落惹味又開胃!-川爆一字羊($248)咬落口感酥脆,表面沾滿孜然味同辣味,食落唔辣,而且好香,孜然同羊肉係絕配,羊肉味香,冇被配料香味搶走,配酒一流!-酸菜石斑魚($358)鐘意佢嘅調味較濃,食落味道夠哂酸,後勁帶麻香,飲埋佢個湯,愈食愈開胃!魚肉採用左石斑魚,肉質較厚實彈牙,同時亦好嫩口,黎到一定要叫!
口水雞($88)

川爆一字羊($248)

酸菜石斑魚($358)
本身黎到想食川菜,但怕媽媽唔太食得辣,所以簡左火鍋,不過慶幸呢餐都幾滿意。🍲雙拼鍋底 $198🐖椰皇五指毛肚豬骨湯一個健脾、祛濕、清肝潤肺既滋陰湯底,因為椰皇關係非常清甜,味道鮮美,我同媽媽每人都飲左兩碗。🌶招牌麻辣牛小排鍋無想像中甘辣,濃濃麻香味,牛小排肉味濃、肉嫩。🐂手切美國雪花肥牛 $138雪花均勻,肉味濃郁,食落滑溜,呢個價錢有呢個味道超值。🥢自家製響鈴 $6 8響鈴係師傅自制,外脆內酥,索哂湯底食,好味。🥢田園雜菜 $68 雜果非常豐富,有好清甜既粟米,生菜、 油菜、豆苗、皇帝菜、娃娃菜。全部都好新鮮,而且可以咩菜都食下,滿足。🥢黑柏葉 $108黑柏葉新,清脆爽口,「索索」聲。🥢凍豆腐 $48吸收左湯汁,咬落爆漿口感,放落麻辣鍋惹味,豬骨湯則鮮甜。

🍲雙拼鍋底 $198
🐖椰皇五指毛肚豬骨湯
🌶招牌麻辣牛小排鍋
無想像中甘辣,濃濃麻香味,牛小排肉味濃、肉嫩。

🐂手切美國雪花肥牛 $138
雪花均勻,肉味濃郁,食落滑溜,呢個價錢有呢個味道超值。

🥢自家製響鈴 $6 8
響鈴係師傅自制,外脆內酥,索哂湯底食,好味。

🥢田園雜菜 $68

🥢黑柏葉 $108
黑柏葉新,清脆爽口,「索索」聲。
🥢凍豆腐 $48
吸收左湯汁,咬落爆漿口感,放落麻辣鍋惹味,豬骨湯則鮮甜。

2018-02-07