2019-03-04 530 浏览
之前一直幫襯厚福街的老店,麻辣燙,味道十分好味,價格合理,會吃上癮,每個星期必去享受下麻辣的味道,依家有麻辣火鍋,所以第一時間約埋朋友去打邊爐,剛入到去,招呼親切,有問必答,我們點的多,都會告知可以吃完再叫,真的很貼心,首先上來麻辣湯底,我們點的中辣,聞起來好香,紅油湯底,好正宗,味道要比四川好味,之前都有去四川旅遊,比較下,這邊更加出色,然後是菜品,我們點了海鮮拼盤,和牛,之前以為和牛適合燒,但係這次用麻辣湯底,原來這麼搭配,涮3秒,入口即化,十分好味,這個份量如果係日本燒烤店,起碼3倍價格,另外是海峽,份量超級大,足夠4個人食,價格都是偏低的,可以看的出老闆好用心!我地一行人食的好開心,下次聚會要再次來!下次可以試埋川菜,看到隔裡食的水煮魚,出品都不錯!👍讚,總之大大推薦,在尖沙嘴有這樣的價格同味道,難得!

下次可以試埋川菜,看到隔裡食的水煮魚,出品都不錯!👍
讚,總之大大推薦,在尖沙嘴有這樣的價格同味道,難得!
2019-03-03
2019-02-28 433 浏览
幾乎人人都食過川婆婆個個都有一份對麻辣的鍾情,辣到不能自拔自己亦都一樣慶幸自己係附近反工,可以成日品嚐麻辣風味最推介的當然係自選湯麵,任君選擇另外水煮魚同烤魚都好出色,食到味蕾麻痺哂,令到唔中意食魚既我都要一嚐辣既快感
幾乎人人都食過川婆婆
個個都有一份對麻辣的鍾情,辣到不能自拔
自己亦都一樣
慶幸自己係附近反工,可以成日品嚐麻辣風味
最推介的當然係自選湯麵,任君選擇
2019-02-23 587 浏览
好耐冇食麻辣嘢咯~今晚約了一班朋友,特登嚟到川婆婆食麻辣火鍋!又遇上今日又凍又落雨ge天氣~正正係打邊爐ge好日子!我地大約7點嚟到~大部分位都俾留座!好彩有位俾我地!嚟到二話不說就點湯底啦!因為有朋友不食辣,所以我地叫了雙併!一邊係麻辣(小辣)一邊係番茄!麻辣小辣都不是小兒科啊~我地特登叫了響鈴!吸收了d辣湯好好味!!一定要叫!我地仲有叫一碟安格斯牛!係好味的!但牛羊雙拼就麻麻了~牛碎一樣~仲有牛帕葉!好似食香口膠一樣⋯至於醬爆丸好好味!薯粉吸收了辣湯亦非常出色!!我地仲叫了「天地一號」蘋果醋!好好味啊!又解辣!!非常滿足!!食到個肚腩都彈出來了!上菜非常快~
我地大約7點嚟到~大部分位都俾留座!好彩有位俾我地!

1942 浏览

麻辣小辣都不是小兒科啊~
我地特登叫了響鈴!吸收了d辣湯好好味!!一定要叫!

我地仲有叫一碟安格斯牛!係好味的!
但牛羊雙拼就麻麻了~牛碎一樣~

仲有牛帕葉!好似食香口膠一樣⋯
至於醬爆丸好好味!
薯粉吸收了辣湯亦非常出色!!
我地仲叫了「天地一號」蘋果醋!好好味啊!又解辣!!

非常滿足!!食到個肚腩都彈出來了!
上菜非常快~
2019-02-01 616 浏览
尖沙咀有幾間川婆婆,呢間並不是外賣個間,個間好食好多。先講下呢間優點:- 服務積極主動,你問野的時候都會耐心解答,呢點底讚的- 飲品大杯,果汁即叫即渣。 無法彌補的缺點:- 打邊爐最緊要係湯底。呢到講明主要係食辣,但個湯底就只有辣,而沒有香。無輪放咩入去打邊爐,都係唔好味。- 食物不太新鮮,牛有很重的騷臭味,不知是用甚麼肉。- 叫了黑柏葉,因為不是到處都有,想試一下。但黎到卻是黑白柏葉。意思是,黑柏葉的上面有一達達的白色,感覺就是d柏葉甩色咁,我都唔識形容。2 個人埋單880!!呢個價錢一d 都唔平,但食物的質素卻令人卻步。去食養心殿or大紅袍都唔洗咁貴。而且呢間食完之後,我暫時肚呵了3 次。。。基本上不會再來。
尖沙咀有幾間川婆婆,呢間並不是外賣個間,個間好食好多。

先講下呢間優點:
- 服務積極主動,你問野的時候都會耐心解答,呢點底讚的
- 飲品大杯,果汁即叫即渣。

無法彌補的缺點:
- 食物不太新鮮,牛有很重的騷臭味,不知是用甚麼肉。

2 個人埋單880!!

基本上不會再來。
2019-01-24 551 浏览
隨意係尖沙咀搵左間餐廳黎食,食之前都已經上openrice 睇過下啲食評,點知都係中伏。  開始先黎口水雞,雞肉鞋口,份量尚可接受,但係個辣油相當唔錯,裡面既青瓜清新得黎又香辣,非常送飯。  小龍蝦一上枱賣相吸引,雖然只係叫左細份,但係隻碟勁大,加埋睇落好多蝦咁,真係食指大動,點知一食就知出事。係人都知小龍蝦淨係得個頭大,肉係比較少,但係川婆婆既小龍蝦啲肉真係細到喊,條肉得2/3mm粗,完全係攝牙罅,我懷疑成碟小龍蝦既肉拆哂出黎既份量係唔夠正常人一啖,而且蝦肉完全唔新鮮,無鮮味不特止,口感又實又鞋,係好劣質既急凍貨,雪到蝦肉都縮晒。我覺得作為一個店家,呢碟嘢加埋一賣300蚊係非常過份,食水太深。  香辣烤鱸魚係OK,但魚有炸過,已經冇乜鮮味,湯底平平無奇,食到最尾淨返個鹹字。  最後呢餐兩個人三碟餸食七百幾蚊,完全唔值,絕對係近年最伏既一次用餐經驗。

2019-01-22
2019-01-22 483 浏览
寶勒巷川婆婆午餐牌原來日日不同今日星期二只能選上面的不過看起來很專注做川菜午餐免費送給飲只有凍酸梅湯正中下懷食辣最佳飲料雖然冰太太多我自己撈大量出來但有時飲凍飲又想好凍才過癮!主食口水雞中辣到了非常非常辣但味很好雞份量較少但黃油雞是新鮮的我重質不重量認為這川菜餐廳用心多樣化人客多上班俗偶爾一桌是遊客打邊爐加幾個午餐價錢合理全桌食物很開心 中午吃很可以接受而且尖椒炒豬肉絲頗大碟只是最近不敢吃豬肉自己的問題⋯⋯

寶勒巷川婆婆

2019-01-22
  • 口水雞
  • 尖椒炒肉絲
2019-01-13 471 浏览
哇哇哇今日同大家介紹一下KY一間好鍾意食左N次嘅平民四川麻辣粉🤩🤩.自選菜品粉麵黎到食依間舖唔可以唔食嘅就係佢嘅麻辣🌶🌶🌶🌶湯底兼紅薯細粉🍜😍食唔到辣嘅朋友唔緊要,因為佢仲有其他湯底好似沙嗲豬骨等等,辣度都分咗好多好多種,KY同CM就揀咗小辣同BB辣🥘喺其他地方都好難搵到啲幼身又彈牙嘅紅薯粉,真係越食越上癮🤤佢嘅秘製麻辣🌶湯底先至係成碗面嘅重點‼️‼️平日好多時啲湯底食到只會令人單純有種好辣嘅感覺,但係佢執秘製麻辣花椒味極之突出,食落麻香越食越明顯,越食越過癮🤩🤩加埋啲自選菜品簡直一流✨✨整體評分:8.0/10.川婆婆 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷26-36號地舖.#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #情侶 #吃貨 #sichuen #noodles #spicy #meat #balls
自選菜品粉麵
整體評分:8.0/10
川婆婆 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷26-36號地舖

2019-01-09 469 浏览
如果夜晚黎呢度,可以食川菜,亦有九宮格火鍋俾你選擇,而下午呢度就可以食車仔麵,呢間係我其中一間最鍾意食既麻辣舖頭之一,其實佢同一般既車仔麵沒有分別,都是先選麵底,,麵可以選寬/幼薯粉、米線、粉絲、出前一丁、鳥冬同手工麵,然後選湯底,黎呢度,湯底一定要選麻辣,佢既麻辣食落好香,而且越食越上癮,唔食得辣既朋友可以選BB辣,跟住就選配料,配料選擇都唔小,而且份量好足,唔怕食唔飽,最後選飲品,跟餐有優惠價,我今次試左洛神花茶,酸酸地,好開胃。車仔麵3餸起,淨餸4款起。

2018-12-08
📍尖沙咀📍辣妹子必試😈鐘意食辣一定有聽過川婆婆🌶之前一直都好鐘意食川婆婆,尤其係mk個間,每隔一排都要走去食,個湯底超正😏但打邊爐就真係無試過🙈🙈所以就特登走去tst試下,tst呢間真係大過mk個間好多🤣嚟到梗係叫個麻辣雞煲🐔🐔🐔之後再打邊爐😋啲雞夠曬滑,好鬼正👄仲叫咗花甲、珊瑚蚌,好新鮮啊🤤花甲啲份量都唔少😎珊瑚蚌真係滾一陣就食得,好爽口😍😍😍黑柏葉都好正🐮
📍尖沙咀📍辣妹子必試😈鐘意食辣一定有聽過川婆婆🌶

2018-10-27 704 浏览
巷子裡的川婆婆早已成為街知巷聞的風味,可惜位子不多,每次等位都很難,而且店面小,有時真的很難買食物。今次終於找到這川婆婆的餐廳。原來這裡晚市是吃火鍋為主,幸好今天我們是中午來,還能吃到薯粉。我跟友人坐下,即被鄰座的口水雞吸引,點了一份。而且這裡有午餐,當然不容錯過。口水雞,的確不錯,醬汁味道濃郁,辣得過癮。而炒牛肉也很嫩滑多汁,配上白飯,簡直一絕。薑,果然是老的辣。

我跟友人坐下,即被鄰座的口水雞
吸引,點了一份。而且這裡有午餐,當然不容錯過。

薑,果然是老的辣。
2018-10-23 644 浏览
強烈建議大家呼朋喚友嚟食,因為單點一兩個實在唔夠喉,水煮魚回鍋肉呢啲必叫,咁其他仲點試,所以一班人嚟就perfect今次人少少,第一味喺經典回鍋肉,有果陣經典嘅咸辣香味,喺辣再加火喉勁爆出嚟果陣香味。今次叫咗香辣茄子魚鬆,魚鬆有陣鯪魚味,同行友人就麻麻地果陣腥味,睇下你食唔食得慣次次嚟食都深感中菜就喺要一大堆人食,樣樣都想試。不過最匪夷所思嘅喺,咁食仲平過入尖咀啲茶記。然後跟杯凍飲都喺加兩蚊,冇趁你辣敲你竹槓,諗深一層,喺宜家香港地已經好難搵。

經典回鍋肉

香辣茄子魚鬆

2018-10-23
經典回鍋肉
香辣茄子魚鬆
2018-10-20 391 浏览
有朋友唔食得辣,所以叫咗鴛鴦湯底。一邊係麻辣,另一邊係椰子雞。淨睇湯底都覺得間野唔錯,非常足料!佢d牛肉,手打丸,菜,全部都好新鮮!唯一唔好係價錢都偏貴。平均300蚊一個人。

2018-03-19
2018-08-30 4951 浏览
這間川婆婆每次經過都很感興趣,但沒有伴又很難去吃麻辣鍋,這次朋友約吃,終於有機會來試試。店面不算小,但座位之間的距離不算多,不過也不致太迫。而這裡的裝潢設計很色彩繽紛,亦帶著中國風,滿有特色的。醬料配備頗齊全,該有的都有。鮮果果汁茶 $38真的很大杯,水果也不少,茶味亦很清。這裡有清楚例明醬料費每位$15,另湯底的選擇也不少。幾乎整版點餐紙也是牛,看來這裡的牛是必點的了。其他火鍋料也有很多選擇,價錢算是合理。招牌麻辣火鍋 拼 純椰子水竹笙清雞鍋(半隻) $188要2款湯底就是貴湯底加$20,我覺得這樣多一款湯底很值得呢。麻辣湯底要了小辣,但已經很有辣味,而麻香亦重,夠刺激夠醒神;純椰子水竹笙清雞鍋真的很重椰香,竹笙很大件,雞亦很鮮嫩,湯底味道清甜。頂級三牛拼 $388包括有本地牛、和牛和安格斯牛,這裡的牛肉質素頗高,三款牛都牛味十足。響鈴卷 $38響鈴夠香脆又不會很油,吸收了麻辣湯汁真的惹味。金菇菜 $28金菇菜配麻辣湯又是一絕配。半份油麥菜 $20半份皇帝菜 $202款菜都很新鮮,放雞湯底就最適合。韮菜豬肉餃 $48皮不算很薄,但餡料很足,很juicy很重韮菜香。川婆婆招牌紅薯粉 $

醬料配備頗齊全,該有的都有。

鮮果果汁茶 $38
真的很大杯,水果也不少,茶味亦很清。

這裡有清楚例明醬料費每位$15,另湯底的選擇也不少。

幾乎整版點餐紙也是牛,看來這裡的牛是必點的了。

其他火鍋料也有很多選擇,價錢算是合理。

招牌麻辣火鍋 拼 純椰子水竹笙清雞鍋(半隻) $188

頂級三牛拼 $388

響鈴卷 $38
響鈴夠香脆又不會很油,吸收了麻辣湯汁真的惹味。

金菇菜 $28
金菇菜配麻辣湯又是一絕配。

半份油麥菜 $20
半份皇帝菜 $20
2款菜都很新鮮,放雞湯底就最適合。

韮菜豬肉餃 $48
皮不算很薄,但餡料很足,很juicy很重韮菜香。

川婆婆招牌紅薯粉 $32
吃得下的話,麻辣鍋怎可能錯過紅薯粉,那種煙韌有彈性的咬感,還有吸收了湯底精華的味道,真的是極平價的美味。

這裡的湯底和火鍋料的質素不錯,當然如果要點牛消費會略高一點呢。
2018-08-26 332 浏览
川婆婆,我好掛住妳!終於有人食得辣同我食呢間,就算少辣都好,都係好辣,唔食得辣就。。。。。。。。今次叫左本地牛雙拼,肥牛加牛頸脊,牛頸脊牛味好濃,中意牛既就要試下啦!之後仲叫左,牛胸爽加牛舌雙拼,呢個我重點推介!因為牛胸爽唔係度度有得食,如果中意食內臟,會喜歡的,味道好難形容,就係食得好爽囉!牛好易熟,記得唔好恰太耐!之後叫左豆腐拼盤,雜菇拼盤,魚皮餃,芝士丸,2個人食,已經超越一切!如果多人,就可以試多幾款牛肉
如果多人,就可以試多幾款牛肉
2018-08-21 440 浏览
七夕同女朋友出去食返餐好,即日先book位,聽電話既係老世,態度非常nice,本身book 2030,話暫時係full左問我地介唔介意去等一等,有位會即刻比我地,結果女朋友2015早到左已經有得入座先去到先落湯底,招牌麻辣 加 阿婆咸豬骨沙白。麻辣湯出色幾香濃,沙白湯好鮮甜入味,入面有好多蜆肉。配料都好多選擇室內環境,人多但自成一角都唔算坐得迫鵝腸大大條仲有肥膏重點菜,海鮮拼盤$388份量好多,8隻廣島蠔4粒帶子,原條多寶魚斬件,蝦蟹美中不足既係蠔同帶子未融哂雪,仲有層薄冰係面,好難用筷子夾蟹唔算大件隻,但蓋都有膏最後食到飽哂埋單8××兩個人,值得一讚既係老世同員工態度都好好,服務效率高,食得開心既一餐飯

配料都好多選擇

室內環境,人多但自成一角都唔算坐得迫

鵝腸大大條仲有肥膏

重點菜,海鮮拼盤$388
份量好多,8隻廣島蠔4粒帶子,原條多寶魚斬件,蝦蟹

美中不足既係蠔同帶子未融哂雪,仲有層薄冰係面,好難用筷子夾

蟹唔算大件隻,但蓋都有膏

2018-08-17