2019-11-09 1115 浏览
好耐都冇食過川婆婆癮起就即刻去食下啦🤣叫左寬粉食(真係好鍾意食寬粉 haha)加左午餐肉、春卷同金菇由於唔係太食得辣所以就叫左酸辣bb辣啲金菇索曬啲湯真係好好食不過佢啲午餐肉唔知係咪太薄既關係 好似碎上咁😂加埋杯凍飲都係$44尖沙咀lunch黎講叫好抵食
好耐都冇食過川婆婆
癮起就即刻去食下啦🤣
叫左寬粉食(真係好鍾意食寬粉 haha)
加左午餐肉、春卷同金菇
由於唔係太食得辣

加埋杯凍飲都係$44
尖沙咀lunch黎講叫好抵食
2019-10-03
2019-11-06 884 浏览
是日朋友介紹食火鍋,原本心儀麻辣鍋,但太耐冇北上,所以最後簡左烤魚!伙記話爐魚較厚肉,就簡左佢烤魚有辣度揀,如果吾食得辣就揀最少辣,因為吾夠可以加辣(大碗上)。有莞荽,如果吾食記得要早d講。爐魚不大,3人都不夠食,先烤過所以口感吾錯,但魚冇想像中好味,不過不失。頂級三牛拼火鍋不能缺少牛,無論色澤、味道、擺盤,都好滿意!野生竹笙$68,吸左汁好好味!推薦!響鈴卷$38,又少又吾脆皇帝菜$38超甜粟米$28,真係超甜,一定要嗌!豆苗$48,好新鮮,要自己剪飲品:咸檸7特大杯$38(大過一瓶洛神花)最後check單見到多收醬料費,佢都肯改,但收銀既女人㯲住張單吾俾我繼續睇,好奇怪啊!每人3舊幾,好似吾係好抵😅但仲想黎,我想試九格麻辣鍋

伙記話爐魚較厚肉,就簡左佢
萬洲烤魚:爐魚

頂級三牛拼(本地牛,和牛,安格斯)

頂級三牛拼

火鍋不能缺少牛,無論色澤、味道、擺盤,都好滿意!

野生竹笙$68
,吸左汁好好味!推薦!
響鈴卷$38,又少又吾脆

皇帝菜$38
超甜粟米$28
,真係超甜,一定要嗌!

豆苗$48,好新鮮,要自己剪

飲品:
咸檸7特大杯$38(大過一瓶洛神花)

每人3舊幾,好似吾係好抵😅
但仲想黎,我想試九格麻辣鍋
頂級三牛拼(本地牛,和牛,安格斯)
  • 超甜粟米
2019-10-24 672 浏览
突然好想食酸菜魚,附近的多數是比較大份,所以選擇了這間。差不多兩點,不用等就可以入座。點了一個酸菜魚客飯,以及酸辣車仔麵,兩款湯底不同,酸菜魚湯比較清新呢。酸辣BB辣,魚皮餃,龍蝦卷,酥炸午餐肉,唯一失望的是午餐肉,唔知係咪加左落湯,完全沒有酥炸的口感BB 辣其實都好辣酸菜魚客飯,份量都算多,而且亦有唔少娃娃菜係底,唔洗只係食魚咁齋好好味呀,酸味同辣味都夠,好平衡,湯底好清新,差不多飲曬成碗略嫌魚肉有骨,要小心一點
BB 辣其實都好辣

略嫌魚肉有骨,要小心一點
2019-10-24
2019-09-30 907 浏览
之前一向都有叫開川婆婆既兩餸麵食,覺得唔算貴,而且好岩我口味,所以今次黎試左佢既飯餐。今次lunch time 過黎食,每日都有set lunch, 比散叫便宜少少,但係見到我最愛既酸菜魚,我都係揀左佢。等左無耐就有得食,但係佢呢個整得好咸,個湯都唔係話特別好食,除左咸之外唔覺有咩特別味道。魚超級多骨,大中細骨都有,有啲係佢斬開個魚個陣將啲本身長既骨都斬到好細。。。食得好辛苦。。。個魚肉本身都可以既,但掛住小心啲骨,都無心情欣賞佢。如果好怕食多骨魚既朋友絕對唔岩食。下次我都係叫番兩餸麵食好啲。

下次我都係叫番兩餸麵食好啲。
午餐
2019-09-24 680 浏览
要介紹間好食加抵食嘅餐廳比大家尖沙咀川婆婆,永冇失準口水雞飯佢哋好窩心㗎,咁都有大中小辣分,可以俾你選擇適合自己嘅辣到度。雞夠滑,辣度夠水煮魚飯呢個真係抵讚,分量多,啲魚又夠滑,又好味必食推介佢哋仲有車仔麵,都OK好食㗎最後就到呢個脆皮咕嚕肉拍得住大排檔嘅鑊氣,應該係即叫即炒,上枱嘅時候仲係熱辣辣。一啖咬落去,嘩,不得了,勁好食,又係必食推介呀最後加多個餐牌相比大家睇下仲有乜野其他選擇餐廳個環境就一般般,食物質素就好得喇
要介紹間好食加抵食嘅餐廳比大家

尖沙咀川婆婆,永冇失準

口水雞飯

水煮魚飯

呢個真係抵讚,分量多,啲魚又夠滑,又好味
必食推介
佢哋仲有車仔麵,都OK好食㗎

最後就到呢個脆皮咕嚕肉

最後加多個餐牌相比大家睇下仲有乜野其他選擇

餐廳個環境就一般般,食物質素就好得喇

2019-09-19 558 浏览
公司附近既火鍋店、平時Lunch都好鐘意叫外賣小鋪川婆婆既麵、味道好正、對於我超愛吃辣既人黎講一星期食幾次唔厭!所以有時約朋友吃火鍋我都會提議去川婆婆火鍋!因為我實在太愛吃辣喇每次都會叫鴛鴦火鍋底,因為我d朋友食唔到咁辣,一邊叫麻辣另一邊就會叫蕃茄味濃郁既蕃茄豬骨湯底!打邊爐食辣野當然要配啤酒先最夾啦!配埋1664真係超爽!兩個女仔其實食得唔多、不過川婆婆有得揀半份都全份,兩個女仔每樣叫半份試下幾好!d 牛同豬潤都好好食!

2019-08-29 770 浏览
因為有一班嗜辣既同事,今日去左試川婆婆,lunch set都幾抵,除左有一個午餐menu之外,每日都會有每日menu,好多都好吸引,但我今日就想食湯麵,所以叫左麻辣燙。幼薯粉我覺得麻麻,下次都系食寬粉雲吞8蚊3粒大大粒仲有包蝦,性價比一流麻辣牛肉都唔錯,不過份量唔算多之後仲叫左白蘿蔔同萵苣,夢卜好嫩冇根,吸曬d湯一流!!酸辣湯小辣我都接受到,本身唔系好食得辣同事叫左個淨送,豬大腸正!!好肥,佢叫大辣好過癮另外有個叫左霸王雞,我就冇試過,佢話都ok避風塘豬扒好正,勁多炸蒜好香,個豬扒勁好食,下次有我都諗住打呢個,炸到好香口最後仲有個酸菜魚,不過因為遲左黎掛住食唔記得左=]仲有兩片檸檬,魚都幾滑,個湯撈飯食一流最後野飲仲有羅漢果同酸梅湯,岩曬食辣既朋友整體黎講lunch系幾好,唔貴,6個人都系三百令蚊,有埋野飲,但系紙巾要收錢,三蚊包,大家可以帶定紙巾去食,唔系口水鼻涕流曬出黎,哈哈!

幼薯粉我覺得麻麻,下次都系食寬粉
雲吞8蚊3粒大大粒仲有包蝦,性價比一流
麻辣牛肉都唔錯,不過份量唔算多
之後仲叫左白蘿蔔同萵苣,夢卜好嫩冇根,吸曬d湯一流!!
酸辣湯小辣我都接受到,本身唔系好食得辣
同事叫左個淨送,豬大腸正!!好肥,佢叫大辣好過癮

另外有個叫左霸王雞,我就冇試過,佢話都ok

最後仲有個酸菜魚,不過因為遲左黎掛住食唔記得左=]
仲有兩片檸檬,魚都幾滑,個湯撈飯食一流
最後野飲仲有羅漢果同酸梅湯,岩曬食辣既朋友

2019-07-17 1038 浏览
叫小辣都好辣 辣度係唔錯 但勁貴 兩人叫左小小嘢都每人300一來就問你湯底 然後上俾你 再等你叫嘢食 想走都走唔到 態度唔係好 收銀塊面好黑 講真唔抵食 本身睇到幾好咁 去到唔係一回事
一來就問你湯底 然後上俾你 再等你叫嘢食 想走都走唔到
態度唔係好 收銀塊面好黑
講真唔抵食 本身睇到幾好咁 去到唔係一回事
😋 ins:eatwithsirui🔹在尖沙咀的一家很好吃的九宫格火锅和烤鱼,地理位置不难找。🔸烤鱼:一定要点,吃了第一口感觉自己有实力吃掉整个一条鱼。鱼皮考得焦焦的,配上麻辣酱汁,一口一个满足。吃完鱼剩下的酱汁还可以继续涮火锅。🔸九宫格:麻辣程度适中,所有的火锅食材都比较新鲜。红酒浸的牛肉可以点,一个肉的拼盘看起来很霸气。🔹喝了两大桶啤酒后,人均200。环境7/10,服务7/10,口味10/10。
😋 ins:eatwithsirui
🔹在尖沙咀的一家很好吃的九宫格火锅和烤鱼,地理位置不难找。
2019-04-30 1668 浏览
趁Happy Friday 約左朋友試下成日聽大家介紹既川婆婆,食辣野真係好爽好舒壓 餐廳可以揀食麻辣火鍋同烤魚,兩者都好吸引係辣控天堂。我地最後決定食出名既麻辣火鍋,見到個赤紅同咁多辣椒既麻辣湯底已經頭皮發麻,係咁分泌口水配菜方面我地揀左麻辣牛肉、午餐肉、紅薯粉、娃娃菜同豆卜 同麻辣湯底好夾。餐廳另一個重點係特大既飲品,食辣野有杯半隻手臂咁大既凍檸茶飲係最高級既享受埋單每人200蚊左右,食到係香港難得既麻辣風味真係幾扺

餐廳可以揀食麻辣火鍋同烤魚,兩者都好吸引
係辣控天堂。

九格麻辣湯底

埋單每人200蚊左右,食到係香港難得既麻辣風味真係幾扺
九格麻辣湯底
2019-04-06 1523 浏览
今日lunch突然好想食辣野,本來想係網上外賣平台 叫南記,但唔知點解叫唔到,所以碌碌下見到想試而又未食過既川婆婆,見有d粉麵餐就即刻試下😬揀左個兩餸麵,要左豬紅同木耳紅薯寬粉,辣度中辣。本身都擔心會有青,好在無🤭不過湯底入面係有蒜蓉既,但唔太大影響。豬紅好實淨入味,又大大舊。木耳唔算太多,但熟度適中。皆因叫左未能即時食到,其實見到d湯都索得7788,紅薯粉仍然keep到口感,呢種比較爽身既。湯底其實覺得好正,麻辣好香,麻同辣恰到好處。唔知係咪因爲辣得好味既關係,覺得如果可以大碗d就好😯男生應該唔多夠。

揀左個兩餸麵,要左豬紅同木耳紅薯寬粉,辣度中辣。
豬紅木耳中麻辣紅薯寬粉

2019-04-05
外卖送餐
午餐
豬紅木耳中麻辣紅薯寬粉
2019-03-25 1487 浏览
偶然在尖沙咀行過見到呢間餐廳又見到有烤魚食所以入左去睇餐牌上既選擇都吾少但我最後都係叫左剁椒烤魚雖然吾似一般既烤魚咁 有個大鍋載著但係味道都吾錯 好入味 口感都吾錯 魚肉爽口辣就不太辣 不過食得出有椒味另外叫左個口水雞隻雞比較瘦 但d肉質吾錯但因為太瘦 食到既肉吾多以上呢張係收據食呢兩道菜都只係一百蚊左右性價比算高環境:4/5 雖然吾係話十分靚view 但空間算大 不擠擁食物質素:4/5 都係無內地既烤魚咁好食價錢:1/5 香港地黎講 兩個人食一百蚊 算平了 仲要係特色菜性價比:4.5/5
偶然在尖沙咀行過

性價比:4.5/5
剁椒烤魚
口水雞
2019-03-14 1008 浏览
鍾意打邊爐嘅人又鍾意食辣嘅人一定要泥川婆婆一試。味道不錯。食物也不錯。環境亦很有風味。感覺置身於四川。餐廳比較適合朋友聚會。幾個朋友一起聚會非常適合。推薦推薦!!
2019-03-05 857 浏览
從重慶回來的男友,對重慶麻辣火鍋還在回味,每次食飯都提議川菜,我的提議都被ban了,就由他挑吧不然沒得吃🥴,他挑了川婆婆,一同試菜。有數枱點了招牌九宮格麻辣火鍋,我以為每格是不同辣度的😅,店員回應每格是同一款湯,只是一格格方便一班朋友各自認投一格,也方便烚野,食物可以被分類,也不會游走失蹤了😅餐廳位子很多人不多。選了鴛鴦湯底(阿婆咸豬骨沙白(貝殼)鍋及招牌麻辣火鍋),店員說這個豬骨湯很甜的可以一試,煱底仲有好多甜的蜆肉,牛肉放這邊烚都有味,不比放麻辣湯遜色。麻辣湯選了小辣,男友說這裡的湯不論味道還是辣度都跟重慶的相近👍這裡有兩款十款肉類拼盤— 十款全牛拼盤(有各地牛肉+各部位)以及鎮店本地牛拾盛盤(主打本地牛肉+本地牛各部位),我們選了前者,再散叫菜和澱粉類。材料都非常新鮮,不論菜還是肉。左下白色的是牛胸爽,多脂肪但帶點爽口,對我來說頗有新鮮感,喜歡脂肪香不能錯過。右下有本地牛肉及和牛肉,都好香和好有肉汁,比較好食。右上安格斯牛樣子帶點暗紅色,而且的確有一點點平日食安格斯牛扒的牛肉濃香味,但不比前兩款鮮甜。最神奇的是中間的安格斯牛肉粒,原來是紅酒汁🍷浸泡的,用麻辣鍋烚完,還有勁大陣紅酒

餐廳位子很多人不多。

選了鴛鴦湯底(阿婆咸豬骨沙白(貝殼)鍋招牌麻辣火鍋),店員說這個豬骨湯很甜的可以一試,煱底仲有好多甜的蜆肉,牛肉放這邊烚都有味,不比放麻辣湯遜色。麻辣湯選了小辣,男友說這裡的湯不論味道還是辣度都跟重慶的相近👍

最神奇的是中間的安格斯牛肉粒,原來是紅酒汁🍷浸泡的,用麻辣鍋烚完,還有勁大陣紅酒味,而且一杯入面有好多粒。麻辣牛肉亦一樣,烚完仍有好大陣街邊串燒的香辣味和孜然味。還有頭一回看到黑栢葉,食落ok但頗醜的😅

紅蘿粉係粗闊煙韌的,好qq好食~ 還有點了豆皮,不知是什麼點來試試,原來是一條條扁扁的似麵條的豆製品,莫名喜歡上面的機壓製粗顆粒XD,口感好好,代替麵條不膩更健康~ 👍

元宵節晚,外面尖沙咀海旁掛著燈火通紅的燈籠🏮,裡面的我倆吃了一頓火火紅紅的火鍋,由裡到外都暖暖的 (肚子也撐得像撐起的燈籠😅 可能我們是吃了三人份?😅)。鮮甜的味道,令我們已決定改天再來試試本地牛拼盤👍
2019-02-19
庆祝纪念
情人节
2019-03-04 430 浏览
很正宗的川菜 在香港排名 可能算是首位 地方好 坐車方便 室內装修格調温馨 食物新鲜 衛生 多種菜式選擇 有辡有不辡 特别是火鍋 那镇店本地牛拾盛盤和十款全牛拼盤 味道非常好 真是值得推介 !員工服裝態度有禮 專業講解 還有投射大屏幕 播放各種不同種類的MTV 一邊食 一邊聽音樂 置身其中 真是其樂無窮 一大享受也!給滿分100分正! 正!正!
正! 正!正!
  • 很正宗的川菜 有辡有不辡 味道好 服務好 環境好 最重要就是價格平宜 特别推介 給100分满分!👍👍