2015-11-19 673 浏览
今日經過開荃灣見完客 發覺本身一直做4川菜 烤魚既川味雞 有開門 平時只做晚市既, 呢幾日開始做埋lunch set, 於是就入去一試食店細細間 以方形木枱櫈為主 大慨可坐到20 人 , 雖細但整齊。我一坐低因為太熱叫左枝哈爾濱啤酒 啤酒偏啖 晏晝飲剛剛好睇lunch setlunch set都好多川菜類揀, 可以一味餸加一樣飯or薯粉, 加杯野飲就點左夫妻肺片中辣 加薯粉 夫妻肺片辣度適中 肺片既牛展 同牛肚 凍得黎口感有咬口 辣椒味亦好香 , 然後薯粉係分開上 連湯 湯飲得出有魚同豬肉味煲過 , 味道唔錯, 然後上面鋪滿住好多爽口既菜莆, 加上薯粉十分爽口彈牙 連埋肺片一齊食 推介後跟餐要左杯熱coffee , 都煲得唔錯 甜度同滑度適中 暖飲最啱。 荃灣比較少辣野 川味雞都係一個十分好既四川食物選揀!

我一坐低因為太熱叫左枝哈爾濱啤酒 啤酒偏啖 晏晝飲剛剛好
睇lunch set

荃灣比較少辣野 川味雞都係一個十分好既四川食物選揀!
2015-11-18
2015-11-13 751 浏览
這晚來到了荃灣頗為岀名的川味雞烤魚大王吃晚餐,星期六的晚上往往座無虛席,建議來之前致電訂座,或是早點到來碰碰運氣。餐廳不大,連旁邊鋪位及室外座位,大約可容納三十多人。每檯均放有火爐,無論客人點烤魚或雞煲都會用到,之後還可以打邊爐吃火鍋。點菜紙前後兩面,前面有冷盤小吃、烤魚及雞煲;後面則有各種火鍋湯底及配料,一目了然。飲品方面,除了有各式汽水、樽裝涼茶、啤酒外,還有味道香甜的蘋果汽酒 Somersby Apple Cider $25及紅/白餐酒提供。麻辣手撕雞 $78這天只有兩個人,沒能一次過嚐到雞煲與烤魚,於是只好點來冷盤麻辣手撕雞嚐嚐。手撕雞肉質軟嫩,配上麻辣醬汁非常惹味,好吃而且份量夠多,推介!涼拌藕片 $32另外一款選來涼拌藕片,藕片呈薄片狀,口感爽脆可口,跟麻辣醬配撘起來甚為清新開胃,不知不覺間,很快就給我們吃光了。小半條鯇魚 $172分別有大、中、小辣的重慶麻辣烤魚、泡椒烤魚、剁椒烤魚及無辛辣的酸菜烤魚。小半條鯇魚份量不少,還有蘿蔔及豆腐,最讚的要説是裡面大量酸菜,即使完全不辣吃來亦夠惹味,加上魚煮至半熟至上檯,只需待魚湯滾起便可以吃,魚肉香軟嫩滑,而且由於鯇魚骨頗大條,即使
麻辣手撕雞 $78
涼拌藕片 $32
小半條鯇魚 $172

小半條鯇魚份量不少,還有蘿蔔及豆腐,最讚的要説是裡面大量酸菜,即使完全不辣吃來亦夠惹味,加上魚煮至半熟至上檯,只需待魚湯滾起便可以吃,魚肉香軟嫩滑,而且由於鯇魚骨頗大條,即使怕骨的亦很容易就能挑出魚骨,進食方便。再者,不夠飽的話更可以點個白飯來以魚作餸,簡單而美味的一餐,難怪吸引到不少街坊經常光顧。
娃娃菜 $26
可是我們兩人的食量不大,再點來了份娃娃菜已經足夠了,吸滿魚湯的娃娃菜滿鮮甜,倒是沒機會嚐到其他火鍋食材實在可惜,唯有留待下一次再來品嘗吧!
好耐冇去荃灣啦, 真係變左好多, 周圍有唔同的美食~呢晚去探朋友, 她知我鍾意食辣野, 就帶左我去呢間<川味雞烤魚大王>食晚餐~雖然係平日, 但都唔少人等位,呢度有雞煲同烤魚2樣都好吸引, 最後決定食烤魚~首先點左2個前菜:<泡椒鳳爪>呢個好惹味, 鳳爪好入味,帶D微辣, 作為開胃菜認真唔錯<招牌口水雞>我最愛的口水雞, 皮薄肉厚,肉質好鮮嫩, 層皮好似jelly禁,配上麻辣油香超讚!<雞湯米線>朋友介紹呢度的雞湯米線唔錯,所以點左一碗share食,湯好清甜, 米線好爽 之後主角出場啦!!!<剁椒烤鲩魚>因為我地得2個人, 所以點左半條,嘩! 上黎時好大一碟!! 大大條的新鮮鲩魚, 配菜超豐富,有芽菜、京蔥、酸菜、芫茜、辣椒、白蘿蔔等用電子爐好方便, 約5分鐘就滾起.... 我鍾意先品嘗一下個湯底先, 好鮮的麻辣味~之後夾一大塊鲩魚肉, 因為材料新鮮,所以一夾就完整的一大塊, 肉質鮮滑爽口,因為有先烤過, 魚皮香脆,我地2個女仔竟然食得晒, 因為太好味啦!走果陣已經見到門口開始多人,下次要約多d朋友一齊黎,

好耐冇去荃灣啦, 真係變左好多, 周圍有唔同的美食~

呢晚去探朋友, 她知我鍾意食辣野,

就帶左我去呢間<川味雞烤魚大王>食晚餐~
雖然係平日, 但都唔少人等位,

呢度有雞煲同烤魚

2樣都好吸引, 最後決定食烤魚~
首先點左2個前菜:

<泡椒鳳爪>

呢個好惹味, 鳳爪好入味,

帶D微辣, 作為開胃菜認真唔錯
<招牌口水雞>

我最愛的口水雞, 皮薄肉厚,

肉質好鮮嫩, 層皮好似jelly禁,

配上麻辣油香超讚!
<雞湯米線>

朋友介紹呢度的雞湯米線唔錯,

所以點左一碗share食,

湯好清甜, 米線好爽
之後主角出場啦!!!

<剁椒烤鲩魚>

因為我地得2個人, 所以點左半條,

嘩! 上黎時好大一碟!!
大大條的新鮮鲩魚, 配菜超豐富,

芽菜、京蔥、酸菜、芫茜、辣椒、白蘿蔔

用電子爐好方便, 約5分鐘就滾起....
我鍾意先品嘗一下個湯底先, 好鮮的麻辣味~

之後夾一大塊鲩魚肉, 因為材料新鮮,

所以一夾就完整的一大塊, 肉質鮮滑爽口,

因為有先烤過, 魚皮香脆,

我地2個女仔竟然食得晒, 因為太好味啦!
走果陣已經見到門口開始多人,

下次要約多d朋友一齊黎,

禁就可以試埋個雞煲~
  • 招牌口水雞
  • 剁椒烤鲩魚
2015-11-09 419 浏览
同事之前介紹荃灣有間川菜的烤魚味道不錯,經常爆滿。幸好今天黃昏經過還有座位,二話不說入去試試先。- 涼伴藕片以川味調製,又麻又辣,還帶點點酸,極為野味。而藕片則切得非常薄,且爽脆,食落健康也。- 酸菜烤小半條鯇魚把已烤好的鯇魚放在同樣以鯇魚煲的魚湯上菜,以明火爐邊滾邊吃,香氣十足。先喝幾口魚湯,非常濃郁。伴菜還有芫荽、大蔥、豆腐、白蘿蔔及酸菜,它們都吸收了魚湯的精華!!到主角烤魚了,雖然是小半條,但長度都有十四吋之多,也不少呢~鯇魚魚身先被火烤過,魚皮仍脆脆香,魚的肉質鮮嫩好滑。- 廣島蠔蠔身好肥美,上菜後馬上全部放進湯中煮。食落也很鮮味。不錯也。
- 涼伴藕片
- 酸菜烤小半條鯇魚
- 廣島蠔
2015-11-07
2015-11-06 624 浏览
天氣開始轉涼 所以急不及待約友人食雞煲雖然是平日星期三晚,但店鋪都坐滿了食客幸好我們等了5分鐘就有位了店內面積不算大,但座位尚算寬鬆舒適我和兩位友人點了三個前菜-涼拌豆腐皮脆而豆腐十分滑看似很麻辣,但其實沒有想像中辣之餘又開胃連平日不太吃辣的友人也吃得停不了口-涼拌魚皮平日我怕腥所以很少會點魚皮但想不到這裡的魚皮十分入味,把莞茜蔥花生辣油完全入味,一點都吃不出魚腥味!而且十分爽口,很讚!-口水雞雞件滑,肉質鮮嫩,皮薄肉厚,最鐘意滑嘟嘟爽口的雞皮!而且份量足,麻辣味夠!主菜我們點了花雕醉雞煲雞肉勁滑而份量亦十分充足,重點是「新鮮雞」,飄出淡淡的酒香,但食落就覺得湯底味道不夠濃。亦有可能前菜太濃味的關係影響。但整體來說都性比價高,不錯!配菜有芝心包、薯粉、手切安格斯肥牛這裡芝心包有別平日打邊爐的芝心丸打開芝士包後,內部的芝士全都溢出來,所以不要馬上放進口一口吃唷!薯粉是螺旋彎曲形,跟平常食桂林米線的薯粉外觀完全不一樣,吃下的口感十分煙韌呢!由於我不吃牛肉的,所以對沒有對這裡肥牛作出評價,不過我見友人一片接著一片的吃,應該不會太差。最後我們還點了白酒我們都白酒沒有研究,是店主推薦我們的甜酸度

天氣開始轉涼 所以急不及待約友人食雞煲
雖然是平日星期三晚,但店鋪都坐滿了食客
幸好我們等了5分鐘就有位了

店內面積不算大,但座位尚算寬鬆舒適
我和兩位友人點了三個前菜

-涼拌豆腐
皮脆而豆腐十分滑
看似很麻辣,但其實沒有想像中辣之餘又開胃
連平日不太吃辣的友人也吃得停不了口

-涼拌魚皮
平日我怕腥所以很少會點魚皮
-口水雞

主菜我們點了花雕醉雞煲

配菜有芝心包、薯粉、手切安格斯肥牛

這裡芝心包有別平日打邊爐的芝心丸

吃,應該不會太差。

最後我們還點了白酒

我們都白酒沒有研究,是店主推薦我們的
甜酸度適中,容易入口!冰涼的口感配上熱騰騰的雞煲,別有一番風味!

總括來說,整體都十分滿意,看見鄰桌點了招牌菜-重慶麻辣烤魚,香味四溢,但由於份量十分多,決定下次約多點人再來一試!

醉雞煲
肥牛
芝心包
特色牆
2015-11-04 461 浏览
同母親大人食飯,是日點菜:泡椒湯底烤魚,今日有有魽魚,鯇魚,同沙巴龍躉,揀咗沙巴龍躉,小辣.小食叫咗個涼伴川味粉皮.都幾大碟,除咗粉皮,仲有青瓜同木耳,青瓜極甜,又夠爽口,一睇就知唔係手切,係拍青瓜既做法;木耳切絲,又係好爽口,配辣辣地既川味汁,仲有少少麻,好醒胃!湯底已經包咗白蘿蔔,薯仔,芽菜,所以我地只係另外加咗響鈴同生菜.烤魚隨即就到,魚已經煎香咗,店員話滾起個湯就可以食,條沙巴龍躉都唔算細,2-3人食剛剛好,湯底叫咗小辣,我地覺得可以大膽d要中辣.條魚好滑,剛剛食就每一個部分都好滑,滾多一陣就背脊位會結實咗,但又唔係鞋口既,平時好少會食到呢個質地既龍躉!所以強烈建議比貴少少食龍躉!我地KO咗成條魚,然後d蘿蔔同薯仔就剛剛好夠𣺉食得喇,兩樣嘢到索晒啲湯,勁入味響鈴聽講樹記既出品,的確係同出面一般既響鈴有分別,明顯係新鮮貨,一d隔夜油味都無,好香豆味,今次試過後第日自己打邊爐就可以山長水遠咁去買黎食喇!生菜一份,份量比出面一般火鍋店為多,仲修剪到幾靚咁上枱,讚!下次可以試酸菜魚,同埋試下其他火鍋料
同母親大人食飯,是日點菜:
涼拌粉皮
響鈴
下次可以試酸菜魚,同埋試下其他火鍋
2015-10-24
  • 沙巴龍躉魚煱
2015-11-03 477 浏览
前排打開電視見到夜宵磨播緊介紹呢個小店,又加上住得比較近,就約了幾個得閒好友飯局去,8點去到已經見到連門口幾張枱都滿座...幸好我們打來留了位。我們都很餓,點了幾個夜宵磨介紹前菜~-口水雞 (BB辣)雞都算滑,皮勝在夠薄,唔會太肥膩,比較健康。味道不過不失(再辣D就好,辣得不夠喉),但花生夠香口。-涼拌魚皮呢個我甚為欣賞,夠麻夠香同時又不會太辣,把魚的脂肪全部去掉,魚皮好爽口,吃落好煙un,再加上了芝麻很香口,食到底下還有葱絲。-涼拌豆腐出面涼拌豆腐,一般買舊靚的凍豆腐,淋上醬汁便成,無咩特別。而尼一舊豆腐別有心思,外層是熱,裡面卻是冷的。辣以香為主,豆腐好滑溜!吃完一啖又一啖,清甜可口。到主菜啦~-花雕醉雞煲 味道鮮甜,但湯底香味稍微欠缺,而酒味也比較淡了一點。不過配上份量充足的新鮮雞,而且雞也很滑很彈牙,挽回一點分數,整體是可以的。 下次會再來試下呢間既重慶烤魚😊-薯粉是曲型的薯粉口感到好彈牙,份量很足夠。-手切特級安格斯肥牛(細)脂肪分佈都算平均,牛味都濃郁,大家好快就爭食晒了😂-火焰芝心包流心芝士丸都幾好食,但份量有點不足😣-白酒 要左支餐酒,味道都偏甜帶點酸,都好易入口,酒精
我們都很餓,點了幾個夜宵磨介紹前菜~

-口水雞 (BB辣)
雞都算滑,皮勝在夠薄,唔會太肥膩,比較健康。
味道不過不失(再辣D就好,辣得不夠喉),但花生夠香口。

-涼拌魚皮

-涼拌豆腐
出面涼拌豆腐,一般買舊靚的凍豆腐,淋上醬汁便成,無咩特別。
而尼一舊豆腐別有心思,外層是熱,裡面卻是冷的。
辣以香為主,豆腐好滑溜!吃完一啖又一啖,清甜可口。

到主菜啦~
-花雕醉雞煲
味道鮮甜,但湯底香味稍微欠缺,而酒味也比較淡了一點。

下次會再來試下呢間既重慶烤魚😊
-薯粉
是曲型的薯粉口感到好彈牙,份量很足夠。

-手切特級安格斯肥牛(細)
脂肪分佈都算平均,牛味都濃郁,大家好快就爭食晒了😂

-火焰芝心包
流心芝士丸都幾好食,但份量有點不足😣

-白酒
要左支餐酒,味道都偏甜帶點酸,都好易入口,酒精度也只有9度。

服務也很有效率和有禮貌~
價錢也合理,荃灣雞煲烤魚店林立,這間整體真的算是很不算了 可以再來👍🏻
2015-11-02 621 浏览
今日出荃灣,發現好多橫街窄巷都食店林立。上網見到呢間川味雞烤魚大王都幾多好評,就去試下。平日,但都好爆場。店鋪裝修簡單,以竹竿作外牆裝飾,帶出四川風味。其實我好唔食得辣,川菜都係第一次食。一開始,我地就叫左枝白酒。白酒夠凍,入口甜甜,帶點酸味。雖然有9%酒精,但酒味出而不灼喉,容易入口。價錢亦唔貴,好抵飲。百五左右。第一味涼拌魚皮平時食開都係炸魚皮,見菜單有一道叫涼拌魚皮,便叫來一嚐。用上花生,青瓜絲,羌荽作伴碟,辣油覆蓋著魚皮。散發陣陣麻香,花生十分香脆,魚皮入口順滑不腥。第二味食左呢個涼拌豆腐呢個辣味無涼拌魚皮咁重,辣香為多。豆腐外層炸成金黃色,香口不油膩,內層軟滑。必食推介! 口水雞肉質結實,有有嚼勁。麻辣味剛剛好,食左幾舊嘴唇麻麻的,幾得意。花雕醉雞煲口感嫩滑而且沒冰鮮味,應該係用新鮮雞,廚師刀法好好,食唔到有碎骨,可以大口大口咁食,份量十足。略嫌酒味較淡。薯粉&火焰芝心包薯粉帶有螺旋紋,口感豐富彈牙我地前菜味道較濃,雞煲味道淡淡。薯粉建議最後放入,吸收湯嘅精華。火焰芝心包用料有別於一般芝心丸,芝士味更濃郁。一咬芝士馬出流出,記得唔好一啖放入口。
平日,但都好爆場。
店鋪裝修簡單,以竹竿作外牆裝飾,帶出四川風味。
其實我好唔食得辣,川菜都係第一次食。
一開始,我地就叫左枝白酒。
白酒
白酒夠凍,入口甜甜,帶點酸味。
雖然有9%酒精,但酒味出而不灼喉,容易入口。
價錢亦唔貴,好抵飲。百五左右。

第一味涼拌魚皮
平時食開都係炸魚皮,見菜單有一道叫涼拌魚皮,便叫來一嚐。
涼拌魚皮
用上花生,青瓜絲,羌荽作伴碟,辣油覆蓋著魚皮。
散發陣陣麻香,花生十分香脆,魚皮入口順滑不腥。

第二味食左呢個涼拌豆腐
涼拌豆腐
呢個辣味無涼拌魚皮咁重,辣香為多。
豆腐外層炸成金黃色,香口不油膩,內層軟滑。
必食推介!

略嫌酒味較淡。

薯粉&火焰芝心包
薯粉 ($22) &火焰芝心包($45)
薯粉帶有螺旋紋,口感豐富彈牙
火焰芝心包

题外话/补充资料: 小結: 每人都係180左右,份量十足性價比極高。 服務員手腳好快,態度好好。 另外吸煙朋友可以到外面坐,可以邊吸煙邊用餐。
2015-10-28
花雕醉雞煲
薯粉 ($22) &火焰芝心包($45)
  • 涼拌豆腐;
  • 薯粉;
  • ;火焰芝心包
  • 白酒;
2015-11-01 342 浏览
烤魚來去去都係用淡水魚但近年又唔知點解會開始大膽用海魚做烤魚不過大拿拿三百幾蚊條,比起平時用淡水魚貴得多不過人一世物一世就試下佢有幾大分別次次打邊邊都係飲啤酒汽水,今次見佢有紅白酒老闆娘又幾推介咁喎,就試下夾唔夾嘆住支白酒,望住個香檳杯,再望住個大排檔冰桶呢啲就係風味,生活態度講返支酒,味道偏甜,配上麻辣都相當合適先嚟個前菜,涼伴粉皮粉皮薄身,掛汁麻辣汁好香,辣度適中,不過我食得辣就反而覺得佢唔夠勁下次可以叫加辣驚喜位喺青瓜度,佢啲青瓜好爽脆好甜,勁得!再嚟一個夫妻肺片一半肚一半脷肚就鹵得好夠,佐酒一流,味道夠濃亦夠腍如果當餸食就有少少咸脷就清啲,要醮多啲麻辣汁先夠味墊底嘅青瓜同樣係咁正主角烤魚到條花尾躉比想像中巨大外皮脆身魚夠大條,身肉大件頭又夠結實,唔會溶晒喺個湯度魚肉鮮味,不過同魽魚鯇呢啲比,就係無咁吸汁本身湯底味濃,跟上嘅佐料非常吸湯,唔適宜漏太耐好似薯仔蘿蔔呢啲,熟就要食,浸到後期真係幾咸下安格斯肥牛,牛味香濃份量亦算有交代切出嚟嘅厚度亦有助口感有返啲𡁻頭菜肉餃,自家制作白菜豬肉係我嘅愛餃,皆因實在無乜地方整得好食呢度做得相當唔錯,餃比唔厚白菜鮮嫩,咬落亦有汁,唔錯整體都比預
烤魚來去去都係用淡水魚
但近年又唔知點解會開始大膽用海魚做烤魚
不過大拿拿三百幾蚊條,比起平時用淡水魚貴得多
不過人一世物一世就試下佢有幾大分別

次次打邊邊都係飲啤酒汽水,今次見佢有紅白酒
老闆娘又幾推介咁喎,就試下夾唔夾
嘆住支白酒,望住個香檳杯,再望住個大排檔冰桶
呢啲就係風味,生活態度
講返支酒,味道偏甜,配上麻辣都相當合適
先嚟個前菜,涼伴粉皮
粉皮薄身,掛汁
麻辣汁好香,辣度適中,不過我食得辣就反而覺得佢唔夠勁
下次可以叫加辣
驚喜位喺青瓜度,佢啲青瓜好爽脆好甜,勁得!
再嚟一個夫妻肺片
一半肚一半脷
肚就鹵得好夠,佐酒一流,味道夠濃亦夠腍
如果當餸食就有少少咸
脷就清啲,要醮多啲麻辣汁先夠味
墊底嘅青瓜同樣係咁正
主角烤魚到
條花尾躉比想像中巨大
外皮脆身
魚夠大條,身肉大件頭又夠結實,唔會溶晒喺個湯度
魚肉鮮味,不過同魽魚鯇呢啲比,就係無咁吸汁
本身湯底味濃,跟上嘅佐料非常吸湯,唔適宜漏太耐
好似薯仔蘿蔔呢啲,熟就要食,浸到後期真係幾咸下
安格斯肥牛,牛味香濃
份量亦算有交代
切出嚟嘅厚度亦有助口感有返啲𡁻頭
菜肉餃,自家制作
白菜豬肉係我嘅愛餃,皆因實在無乜地方整得好食
呢度做得相當唔錯,餃比唔厚
白菜鮮嫩,咬落亦有汁,唔錯
整體都比預期中好
如果比我揀,我諗我以後食烤魚都會揀花尾躉
2015-10-21
2015-10-29 541 浏览
荃灣對我來說是個陌生的地方,而且是地鐵站的盡頭,就是有些遙遠的感覺,其實,地鐡車程往返金鐘亦不過份。是日要在葵涌辦點事,順便就來搜索一番,功課早已做了,特別約了一位來自湖南的朋友,齊齊嚐辣。川味雞烤魚大王,聽名字知道有雞有魚,我倆皆為魚痴,是晚獵物,鮮魚走不了。位於大河道,本來懂得走就在行人天橋之出口,可惜我們迷了路,錯走另一方,約了7點,遲到差不多半句鐘,到達見有客人外坐,心慌留位已經取消,幸好周二晚上,時間尚算早,室內雅座依然留著,想不到沒有被人埋怨,服務不錯。街坊火鍋店之隔局,沒有甚麼裝潢可言,正方或長型座椅,坐得下,空間剛用盡,沒有不適,亦無多餘空間,坐下來片刻,店子已經滿座且有人輪侯,怪不得!主打川味美食,進店後,果然滿場川香椒辣之味,枱枱一個明火火鍋,皆以魚鍋居多。雙面紙張餐單簡易清楚,一面是不辣的火鍋湯底,例如藥膳雞煲丶番茄薯仔。另一面是川味菜式,分小吃前菜及烤魚兩大類。烤魚方面有三款魚,放在第一位是最貴的遊水龍躉,$388/條;第二款是鯇魚,可選原條丶大半或小半,價錢由$172至$298;第三款是魽魚,有特大丶大及小的原條選擇,價錢$208至$258,明碼實價,非常公道

另一面是川味菜式,分小吃前菜及烤魚兩大類。

烤魚方面有三款魚,放在第一位是最貴的遊水龍躉,$388/條;第二款是鯇魚,可選原條丶大半或小半,價錢由$172至$298;第三款是魽魚,有特大丶大及小的原條選擇,價錢$208至$258,明碼實價,非常公道。

烤魚煲湯底有四款,重慶麻辣丶泡椒丶剁椒及酸菜(不辣),前三款可挑大中小辣的口味。據我所知,地道香港人愛辣香,但舌頭實受不了多辣,因此,店主頗細心。

我們選擇了中辣的泡椒烤魚,游水沙巴龍躉,長途跋涉,定必取靚貨,方不枉此行!

鮮魚先烤需時,我們添了兩款小吃。

川椒味魚皮
超級爽脆的魚皮,比想像中更透薄,完全不靱,卻又堅挺有力,
夾着芫茜及大蔥同吃,更有辛香層次,花生亦脆口,醬汁味道香辣豐富,果然是地道風味。

涼拌海蜇
同樣配上大蔥及芫茜,調味就多了一分麻香的層次,
海蜇爽脆,相比魚皮輕柔,各有吸引,多了的麻,刺激舌頭,內含的香辣,嗅覺自然要工作,需要表面賣相平平,實色香味俱全!
送來一包紙巾,竟有貼紙,以作廣告推廣,物盡其用。

泡椒烤魚.龍躉.中辣
主角出場,焦香吸引,大條得震撼,斤半重少不了,我倆胃口可不少。
魚皮表面有焦香,可惜有些烤過火,黑色燶物損健康,細心的女友一一把它們起掉,免得在鍋內滾,因為湯頭乃精華之在,我們打算喝的。
看看奶白的湯頭,貨真價實的魚湯,
翻起湯內之白色泡椒,相信來自四川或湖南,咬一口,其辣無比!燈籠椒亦不少,喝一口,辣得香醇不搶,慢慢喝,喉嚨受得了,大家無過敏之鼻水咳嗽反應,美味可口。
魚肉鮮嫩,兩人首嚐魚頭,再攻魚鮫,吮吮魚骨,大啖魚肉伴以湯水同吃,說不盡的滿足!

魚加羊是鮮,添一碟 蒙古羊肉片
蒙古羊肉片
原來份量十足,大大片有6件,肥美有脂肪,在辣魚湯內灼10秒可吃,無羶味,嫩腍,想起今餐除此無肉,正確決定。

二人滿足,來此為吃,價錢合理,店子雖小,但大門常開室外可坐,反見開掦,火鍋總是人多有氣氛,秋冬之選。

2015-10-20
2015-10-25 265 浏览
認識小妹嘅朋友都知小妹係魚怪好喜歡食魚。但小魚太多骨小妹有點怕,最好就係食大魚啦!今次就同朋友去咗川味雞烤魚大王食近年好流行嘅烤魚,一滿小妹魚癮~見到點菜紙上林林總總嘅食物,小妹已經滿曬口水啦!除咗有多款食物種類外,仲有多款飲品可以解渴。佢地仲有vip可以join,$100入會即刻回贈$100coupon,平日消費又有折,太讚!!!飲品先到,本來好想飲啤酒,但因為小妹唔舒服所以只好飲汽水啦!朋友就飲jolly shandy,小小酒先似相聚飯局!Wow!!! 成枱都係食物呀!要開動啦!頭盤食左個冷盤泡椒鳳爪起初以為泡椒一定會好辣,但原來都唔會呀!雞腳入口爽脆,不會太辣,相信不好辣的朋友都可以大快朵頤。小妹一向都喜歡食湯麵,今次依碗仲係雞湯米線添!米線爽口彈牙,但最正嘅係個湯,濃香雞湯,無味精味飲完都唔會口渴。仲有佢哋個招牌口水雞雞肉超滑,辣味濃,如果怕辣嘅朋友可能只可以少吃一塊!小妹比較喜歡反而係上面D花生,因為好脆口,唔會淋支支~終於到小妹Favourite...剁椒烤鲩魚(微辣)因為係兩個人食所以只係細半,如果大半的話就會有埋魚尾添!其實當中仲有不同伴碟配菜,如莞茜、白蘿蔔、芽菜、酸

見到點菜紙上林林總總嘅食物,小妹已經滿曬口水啦!
除咗有多款食物種類外,仲有多款飲品可以解渴。
Wow!!! 成枱都係食物呀!要開動啦!
頭盤食左個冷盤泡椒鳳爪
起初以為泡椒一定會好辣,但原來都唔會呀!

雞腳入口爽脆,不會太辣,相信不好辣的朋友都可以大快朵頤。
小妹一向都喜歡食湯麵,今次依碗仲係雞湯米線添!
仲有佢哋個招牌口水雞

雞肉超滑,辣味濃,如果怕辣嘅朋友可能只可以少吃一塊!

小妹比較喜歡反而係上面D花生,因為好脆口,唔會淋支支~
終於到小妹Favourite...剁椒烤鲩魚(微辣)
因為係兩個人食所以只係細半,如果大半的話就會有埋魚尾添!

其實當中仲有不同伴碟配菜,如莞茜、白蘿蔔、芽菜、酸菜、椰菜...湯底麻香味濃,算上不錯~
魚肉唔會一夾就散開!

魚皮煎得香脆,喜歡脆口帶有少少咬口嘅朋友就要係魚皮未沾上湯就要食一口~
雖然是大魚,但魚肉沒有泥味,魚味不腥,怕食魚的朋友可以一試。

因為大魚魚骨都易挑出,入口可以啖啖魚肉。
美食當前加上有好朋友相陪,一於開動食曬全部!

• 雞湯米線
2015-10-24 393 浏览
睇電視介紹過酸菜烤魚,母親大人表示有興趣,咁就同細佬一齊帶埋母親大人去荃灣試吓呢一間烤魚!因為已經訂咗位所以唔駛等位,坐低店員介紹有幾款魚選擇,有魽魚,鯇魚,但今日決定食豪啲,揀咗沙巴龍躉,湯底方面揀咗泡椒,小辣.另外叫咗個涼拌粉皮.湯底已經包咗白蘿蔔,薯仔,芽菜,所以我地只係另外加咗響鈴同生菜.烤魚先到,魚已經煎香咗,店員話滾起個湯就可以食,條沙巴龍躉都唔算細,2-3人食剛剛好,湯底叫咗小辣,我地覺得可以大膽d要中辣.條魚好滑,游水魚係唔同d!響鈴都幾好味.下次可以試酸菜魚,同埋試下其他火鍋料
另外叫咗個涼拌粉皮.
響鈴都幾好味.
下次可以試酸菜魚,同埋試下其他火鍋
涼拌粉皮
沙巴龍躉
2015-10-18
  • 烤魚
2015-10-22 251 浏览
烤魚煲有3款魚的選擇,鯇魚最平,其次鉗魚,最貴係沙巴龍躉,要$388。我哋要最好的,揀咗泡椒烤魚,明火火爐,香氣十足,初時食唔太辣,點知愈食愈辣,魚肉好滑,加少少汁同食好有辣椒香,加太多湯就刺激到流汁,但味道好好!份量十足,兩個人食到飽飽。湯底係精華,奶白色,我哋加了白菜餃子,菜夠多,皮又薄。無想到咁好,有機會再來。

湯底係精華,奶白色,我哋加了白菜餃子,菜夠多,皮又薄。

無想到咁好,有機會再來。
好耐冇去荃灣啦, 真係變左好多, 周圍有唔同的美食~

呢晚去探朋友, 她知我鍾意食辣野,

就帶左我去呢間<川味雞烤魚大王>食晚餐~
雖然係平日, 但都唔少人等位,

呢度有雞煲同烤魚

2樣都好吸引, 最後決定食烤魚~
首先點左2個前菜:

<泡椒鳳爪>

呢個好惹味, 鳳爪好入味,

帶D微辣, 作為開胃菜認真唔錯
<招牌口水雞>

我最愛的口水雞, 皮薄肉厚,

肉質好鮮嫩, 層皮好似jelly禁,

配上麻辣油香超讚!
<雞湯米線>

朋友介紹呢度的雞湯米線唔錯,

所以點左一碗share食,

湯好清甜, 米線好爽
之後主角出場啦!!!

<剁椒烤鲩魚>

因為我地得2個人, 所以點左半條,

嘩! 上黎時好大一碟!!
大大條的新鮮鲩魚, 配菜超豐富,

芽菜、京蔥、酸菜、芫茜、辣椒、白蘿蔔

用電子爐好方便, 約5分鐘就滾起....
我鍾意先品嘗一下個湯底先, 好鮮的麻辣味~

之後夾一大塊鲩魚肉, 因為材料新鮮,

所以一夾就完整的一大塊, 肉質鮮滑爽口,

因為有先烤過, 魚皮香脆,

我地2個女仔竟然食得晒, 因為太好味啦!
走果陣已經見到門口開始多人,

下次要約多d朋友一齊黎,

禁就可以試埋個雞煲~
  • 招牌口水雞
  • 剁椒烤鲩魚
2015-09-14 367 浏览
涼拌川辣味魚皮,夠麻夠辣,魚皮有嚼勁涼拌豆腐,呢個涼拌豆腐係我食過最好味既,外脆內軟,味道一流烤魚就食得多,沙巴龍躉就未食過食落好好味冇淡水魚既味道,唔鍾意食淡水魚做既烤一定要試試食麻辣緊係要飲返杯啤啤佢啦,呢度hoegaarden呀!!大大杯認真爽快知道呢度係用樹記既響鈴,配烤魚嘅麻辣味正呀!!
涼拌川辣味魚皮,夠麻夠辣,魚皮有嚼勁
涼拌豆腐,呢個涼拌豆腐係我食過最好味既,外脆內軟,味道一流
烤魚就食得多,沙巴龍躉就未食過
食落好好味冇淡水魚既味道,唔鍾意食淡水魚做既烤一定要試試
知道呢度係用樹記既響鈴,配烤魚嘅麻辣味正呀!!